PARTNER SERWISU
mcmmqwyw
1 2 3 4
anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 24 lutego 2015 07:32:55 przy kursie: 0,16 zł
Z podanych linków wygląda, że polską agencją jest tylko AFS, która nota bene nie ma strony z ratingami i metodologią ich sporządzania... Fitch i Eurorating to zagranica i nie zajmuje się mniejszymi spółkami jak napisałem wcześniej. Na Galerii finansowej jest w zasadzie nasz rating o czym pisze się w tekście, natomiast w linku do SEG nie ma słowa o ratingu kredytowym.

DRIVER77
0
Wpisów: 641
Wysłane: 24 lutego 2015 10:58:17 przy kursie: 0,16 zł
Nie jestem tu orłem, ale wiem ze Euro rating jest czysto polską agencją z uprawnieniami na UE

Cytat:
Rejestracja polskiej agencji ratingowej. Może działać w całej Unii Europejskiej

wyborcza.pl/1,75248,15920089,R...

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 24 lutego 2015 12:05:12 przy kursie: 0,16 zł

DRIVER77
0
Wysłane: 24 lutego 2015 12:12:39 przy kursie: 0,16 zł
SEG zajmuje sie ratingiem. Jak kogoś interesuje dana społka na bieżąco wystarczy się skontaktować.

Cytat:
Metrologia GES Risk Rating

seg.org.pl/pl/czy-polskie-spol...
www.odpowiedzialne-inwestowani...

Invest Tracker
Cytat:
Do obliczenia ratingu wykorzystano model Z7 INEPAN, opracowany w Instytucie Nauk Ekonomicznych Polskiej Akademii Nauk pod kierunkiem profesor Elżbiety Mączyńskiej. Skuteczność modelu potwierdza weryfikacja empiryczna. Jego zastosowanie umożliwia wczesną identyfikację zagrożeń w działalności gospodarczej, w tym identyfikację zagrożenia upadłością przedsiębiorstw z wyprzedzeniem 1 roku

www.investtracer.pl/products/r...

Nie chce mi się wklejać i udowadniać. Działa ich w PL wiele, ale nie otwarcie. Próbowałem,testowałem to wiem.
Natomiast faktem niepodważalnym jest brak dokładnego, aktualnego ratingu dostępnęgo dla inwestorów.
A rating automatyczny wg wskaźnika Z"score Altmana.Think
Jest opisany tutaj
www.stockwatch.pl/artykuly/pos... i w pełni nie obrazuje sytuacji aktualnej.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 24 lutego 2015 12:42:18 przy kursie: 0,16 zł
No dobrze, przyznaję. Bylem zbyt mało dociekliwy w szukaniu agencji ratingowych.
Natomiast interpretowałem, że poniższą uwagę kierujesz do Ratingu SW
DRIVER77 napisał(a):
@bmdomino

Rating blah5 do końca swych dni będzie AAA+. Kto to aktualizuje. A tak wogóle ratingiem w PL zajmują się studenci na 1 roku, którzy wiedza mniej niż my. W PL nawałbym to pseudo ratingiem.

NC to pralnia kasy. Patologiczne spółki i tyle.

Rating jest aktualizowany na bieżąco i wylicza się po wprowadzeniu raportu do bazy danych. NA dole w monitorze spółki jest data z kiedy pochodzą dane finansowe. Natomiast jak wiesz autorem Ratingu jest Profesor, a dane do bazy też nie są wprowadzane przez studentów :)

Każdy wysoki Rating potencjalnego bankruta ma swoje wytłumaczenie. Parę razy już o tym na forum pisałem. W przypadku windykatorów dzieje się tak głównie przez fakt trzymania całych pakietów wierzytelności w aktywach krótkoterminowych i pompowania wyniku przez przeszacowania.

To nie jest narzędzie, które pozwala inwestować wprost. Rating AAA to spółka bezpieczna, bo niektóre spółki się po prostu wymykają. Pozwala natomiast odsiać te potencjalnie niebezpieczne bez wstępnej analizy i to jest jego wartość.
Edytowany: 24 lutego 2015 12:48

Bercik40
0
Wpisów: 494
Wysłane: 24 lutego 2015 13:27:39 przy kursie: 0,16 zł
Pamiętam jak eka chwaliła się a może dalej chwali ratingiem na stocwatch-u. A tu taka klapa binky

DRIVER77
0
Wysłane: 24 lutego 2015 14:01:59 przy kursie: 0,16 zł
anty_teresa napisał(a):
No dobrze, przyznaję. Bylem zbyt mało dociekliwy w szukaniu agencji ratingowych.
Natomiast interpretowałem, że poniższą uwagę kierujesz do Ratingu SW
DRIVER77 napisał(a):
@bmdomino

Rating blah5 do końca swych dni będzie AAA+. Kto to aktualizuje. A tak wogóle ratingiem w PL zajmują się studenci na 1 roku, którzy wiedza mniej niż my. W PL nawałbym to pseudo ratingiem.

NC to pralnia kasy. Patologiczne spółki i tyle.

Rating jest aktualizowany na bieżąco i wylicza się po wprowadzeniu raportu do bazy danych. NA dole w monitorze spółki jest data z kiedy pochodzą dane finansowe. Natomiast jak wiesz autorem Ratingu jest Profesor, a dane do bazy też nie są wprowadzane przez studentów :)

Każdy wysoki Rating potencjalnego bankruta ma swoje wytłumaczenie. Parę razy już o tym na forum pisałem. W przypadku windykatorów dzieje się tak głównie przez fakt trzymania całych pakietów wierzytelności w aktywach krótkoterminowych i pompowania wyniku przez przeszacowania.

To nie jest narzędzie, które pozwala inwestować wprost. Rating AAA to spółka bezpieczna, bo niektóre spółki się po prostu wymykają. Pozwala natomiast odsiać te potencjalnie niebezpieczne bez wstępnej analizy i to jest jego wartość.

Naprawdę jest tego dużo więcej. Nurtował mnie temat ratingów w PL i próbowałem potestować co nieco.

Co do uwagi na temat ratingu SW. OK może troszkę źle to zinterpretowałem. Posłużyłem się zapytaniem kolegi
@bmdomino
Cytat:
Jeżeli jest tak źle jak piszecie, to skąd rating AAA+? Przecież spółki nie bankrutują z dnia na dzień, ktoś te ratingi im wystawia, znaczy jakieś certyfikowane firmy. Czy to wszystko jedno wielkie cygaństwo i oszustwo jak to na niu connect w 90%?

Nie wiem kim kolega jest, ale posłuże się tym pytaniem.

Wchodzi świeży w ten rynek, chce nabyć papier, wiedza nieokreślona. I w takim przypadku szuka wstepnie. OK na forum znajdzie sugestie innych, które są różne. No to znajduje Rating. O jak fajnie AAA+ , do tego kancelaria prawna, to musi być pewny interes.
Biorę, akurat szukają jeleni na rolke, dzwoni do spółeczki i słyszy same superlatywy.
I nieświadomy jest wtopy. Za 3-6 miesięcy napisze "Jak to, brałem w ratingu AAA+"

Co do studentów to chodziło mi o ratingi agencji o których wspomniałem.

Co do reszty twojego wpisu zgodzę się. Rating nie jest narzędziem wprost do inwestycji i w różnych branżach wygląda on inaczej i absolutnie nie mozna na nim bazować podejmując decyzję inwestycyjną.

Zdania co do wiarygodnosci spółek, spółeczek i pseudo-spółeczek na NC i Catalyst nie zmienie. Nie twierdze że wszystkie są złe. Ale plewów cała masa. Poprostu spółka ma generować kase i tyle. Można wybaczyć drobne potknięcie. Ale kombinacje na lewo i prawo miesiąc w miesiąc i przeciaganie w czasie tego co nie uchronne, mija się celem. A telefony ze strony EKA (osobiscie odebrałem 3 w dwa tyg) ,to wręcz wymusznie wejścia w inwestycje perspektywicznie wyglądającej spółki. Tylko szybkie zakończenie rozmowy uchroni przed wdepnięciem w g... nieświadomego nabywcy.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 24 lutego 2015 14:22:17 przy kursie: 0,16 zł
Z przykrością muszę stwierdzić, że podzielam Twój pogląd na NC... Niestety to GPW nie spełniło swojego zadania i wpuszczało na ten rynek wszystkich jak popadnie. W zamyśle miał to być odpowiednik nasdaqa, a wyszedł śmietnik.

Niestety podobnie jest z Catalystem. Trzeba jednak niestety także dodać, że to my sami pozwoliliśmy temu rynkowi być takim jakim jest. To nie kto inny jak drobni rzucają się na dług spółek, które powinny się finansować kapitałem własnym. To także dzięki nam proponowane kupony nie odzwierciadlają ponoszonego ryzyka.

Rozumiem, że Rating może nie być do końca czytelny dla świeżaków, ale po to jest jego opis, po to są wielokrotnie wrzucane objaśnienia, i po to są omówienia raportów, w których wskazujemy na to czego rating nie wyłapuje, czyli wrzucanie w aktywa obrotowe, aktywów z natury długoterminowych jak np portfele wierzytelności, banki ziemi u deweloperów, czy wszelakiego rodzaju niegotówkowe przeszacowania.

DRIVER77
0
Wysłane: 24 lutego 2015 16:27:30 przy kursie: 0,16 zł
anty_teresa napisał(a):
Z przykrością muszę stwierdzić, że podzielam Twój pogląd na NC... Niestety to GPW nie spełniło swojego zadania i wpuszczało na ten rynek wszystkich jak popadnie. W zamyśle miał to być odpowiednik nasdaqa, a wyszedł śmietnik.

Niestety podobnie jest z Catalystem. Trzeba jednak niestety także dodać, że to my sami pozwoliliśmy temu rynkowi być takim jakim jest. To nie kto inny jak drobni rzucają się na dług spółek, które powinny się finansować kapitałem własnym. To także dzięki nam proponowane kupony nie odzwierciadlają ponoszonego ryzyka.

Rozumiem, że Rating może nie być do końca czytelny dla świeżaków, ale po to jest jego opis, po to są wielokrotnie wrzucane objaśnienia, i po to są omówienia raportów, w których wskazujemy na to czego rating nie wyłapuje, czyli wrzucanie w aktywa obrotowe, aktywów z natury długoterminowych jak np portfele wierzytelności, banki ziemi u deweloperów, czy wszelakiego rodzaju niegotówkowe przeszacowania.

thumbright thumbright thumbright
Tak jeszcze tytułem ratingu:
Wiedziałeś?
Cytat:
Ocena ratingowa wyróżnia rzetelnych emitentów
Standard obowiązujący na dojrzałych rynkach powoli wchodzi do Polski. Przyszłość
na Catalyst należeć będzie do emitentów, którzy wystąpią o nadanie im oceny
wiarygodności kredytowej przez niezależną agencję ratingową.

obligacje.pl/files/documents/4...

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 24 lutego 2015 17:13:19 przy kursie: 0,16 zł
Panowie, bardzo proszę dyskutować o spółce, jej papierach, a nie o sobie nawzajem. Bardzo bym prosił o nie obniżanie poziomu forum.

bmdomino
0
Wpisów: 59
Wysłane: 24 lutego 2015 18:22:47 przy kursie: 0,16 zł
Hmmm Hmmm Hmmm. Wynika z tego że GPW i jej struktury to organizacja stricte mafijna, zamieszczająca fałszywe dane i nic nie warte ratingi. A wszystko po to by naciągnąć inwestorów którzy na podstawie tej wiedzy dokonują inwestycji, czyli zakupu akcji. Z definicji inwestycja nie może zakładać straty dla inwestora, bo inaczej nie była by inwestycją. No więc skąd czerpać wiedzę o spółce, skoro wszelkie dane z prawdopodobieństwem 90% są celowo sfabrykowane byle tylko oszukać potencjalnego inwestora? No właśnie, Panowie skąd czerpiecie prawdziwą wiedzę o spółkach? Zakładając że oficjalne dane są fałszywe, jak również ratingi. Nie siedzicie chyba pod biurkami prezesów.... Wracając do Ekancelarii, dziwna sprawa że po spadku akcji z poziomu chyba prawie 80 gr do 16, nikt z zarządu nie ruszył d....py i nie zamieścił komunikatu co jest tak naprawdę grane. Należy się to inwestorom jak miska ryżu. Chyba rzeczywiście coraz bardziej to śmierdzi, podparte jest fałszywymi ratingami i danymi które ktoś tam sporządził za sowitą opłatą. Pytanie co z inwestorami którzy w tak krótkim czasie stracili 2/3 kapitału? Może droga sądowa za zamieszczanie fałszywych danych i ratingów (jeżeli one są fałszywe). Nikt o zdrowych zmysłach przecież nie inwestował by w bankruta.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 24 lutego 2015 18:49:20 przy kursie: 0,16 zł
@bmdomino
Nie, źle interpretujesz o czym tutaj rozmawiamy...
GPW celem popularyzacji rynku NC i Catalyst dopuściła zbyt wielu emitentów, przynajmniej korporacyjnych. Zauważ, że prawie nikt nie rozmawia na forach o obligacjach banków, czy miejskich. Zauważ, że większość papierów notowanych wśród drobnych to rynek alternatywny, który nie podlega KNF.

Nie, dane nie są najczęściej sfabrykowane, ale trzeba pamiętać o nadal małym zakresie ujawnień w raportach, co stwarza lukę informacyjną, a przez to podejmowanie decyzji mniej odpowiedzialnych.

Nie, Ratingi nie są fałszowane, tylko na zwykłe od takich tuzów jak S&P, Fitch spółek po prostu nie stać. Z resztą po co mają się ratingować, skoro popyt dopisuje. Ratingi takie jak SW, czy jeden z przytoczonych przez przedmówcę operują na syntetycznych wskaźnikach i statystycznym rozkładzie p-stwa bankructwa, a są przez niektórych rozumiane jak rekomendacje, którymi one nie są. Problem jest w tym, że niektórzy nie potrafią ratingów interpretować, bo AAA nie oznacza od razu, że papier jest bezpieczny
Cytat:
Wracając do Ekancelarii, dziwna sprawa że po spadku akcji z poziomu chyba prawie 80 gr do 16, nikt z zarządu nie ruszył d....py i nie zamieścił komunikatu co jest tak naprawdę grane. Należy się to inwestorom jak miska ryżu.

A cóż taki komunikat by dał? Widziałeś prezesa, który mówi, ze jest źle i będzie gorzej, że spółka sobie nie radzi i nie wie co z tym zrobić? Ja nie widziałem. Oczywistym jest, że spółka w takim komunikacie napisze: "Zarząd nie widzi żadnego fundamentalnego uzasadnienia do spadku kursu akcji i notowań obligacji.. ble, ble, ble" Tylko co z tego?

tsmat
0
Wpisów: 14
Wysłane: 24 lutego 2015 18:59:54 przy kursie: 0,16 zł
anty_teresa napisał(a):

Zobacz jak łatwo złapać się na słówka: "Powinna" vs "( może lub być może )" Wcale nie powinna... Pakiety wierzytelności są raportowane w aktywach obrotowych pomimo tego, że większa część wpływów i wartości przypada nie na pierwszy rok, tylko na lata 2-10, bo dyskontowane są wpływy z 10 lat.<-----( a co jeśli w każdym roku jest procentowy wzrost ) Prezentowane są tylko i wyłącznie w aktywach obrotowych, bo są wymagalne. W ten sposób nie da się ocenić płynności.

Zgadza się zwłaszcza jak się cały czas to słowo powtarza "w IV kwartale Ekan powinna zaksięgowaać 24 mln zł. straty z tej transakcji, co po uwzględnieniu tarczy podatkowej może dać ca 19 mln straty
Na koniec 3 kw. spółka miała 16 mln kapitału własnego, a więc pomijając wynik okresu, jej kapitał własny powinien spaść ca do poziomu -3 mln zł."

tsmat napisał(a):

Portfele wierzytelności, o wartości nominalnej przekraczającej 470 mln zł wygenerowały dla Spółki zyski, a ich sprzedaż będzie stanowiła znaczący, dodatkowy gotówkowy !!! wpływ.

anty_teresa napisał(a):

Problem polega na tym, że wygenerowały papierowe zyski(przeszacowania), ale nie wygenerowały gotówki, a to z gotówki płaci się zobowiązania a nie z przeszacowań.

Wygenerowały gotówkę, a nie przeszacowania i papierowe zyski ... bo z czego wykupują obligacje z przeszacowań ... beznadzieja.

Cytat:

Problem polega na tym, że przy tej interpretacji WDM wychodzi już od 5 lat Dancing

Dokładnie tak ... wystarczy odszukać i przeanalizować Spółki w których gościł WDM i wszystko się rozjaśni, ponad to proszę popatrzeć i poczytać ostatnie płynące ze Spółki komunikaty podające ilość akcji tego akcjonariusza.

tsmat
0
Wysłane: 24 lutego 2015 19:20:10 przy kursie: 0,16 zł
bmdomino napisał(a):
Hmmm Hmmm Hmmm. Wynika z tego że GPW i jej struktury to organizacja stricte mafijna, zamieszczająca fałszywe dane i nic nie warte ratingi. A wszystko po to by naciągnąć inwestorów którzy na podstawie tej wiedzy dokonują inwestycji, czyli zakupu akcji. Z definicji inwestycja nie może zakładać straty dla inwestora, bo inaczej nie była by inwestycją. No więc skąd czerpać wiedzę o spółce, skoro wszelkie dane z prawdopodobieństwem 90% są celowo sfabrykowane byle tylko oszukać potencjalnego inwestora? No właśnie, Panowie skąd czerpiecie prawdziwą wiedzę o spółkach? Zakładając że oficjalne dane są fałszywe, jak również ratingi. Nie siedzicie chyba pod biurkami prezesów.... Wracając do Ekancelarii, dziwna sprawa że po spadku akcji z poziomu chyba prawie 80 gr do 16, nikt z zarządu nie ruszył d....py i nie zamieścił komunikatu co jest tak naprawdę grane. Należy się to inwestorom jak miska ryżu. Chyba rzeczywiście coraz bardziej to śmierdzi, podparte jest fałszywymi ratingami i danymi które ktoś tam sporządził za sowitą opłatą. Pytanie co z inwestorami którzy w tak krótkim czasie stracili 2/3 kapitału? Może droga sądowa za zamieszczanie fałszywych danych i ratingów (jeżeli one są fałszywe). Nikt o zdrowych zmysłach przecież nie inwestował by w bankruta.

BRAWO ...
kliknij, aby powiększyć

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 24 lutego 2015 20:16:16 przy kursie: 0,16 zł
Cytat:
Wygenerowały gotówkę, a nie przeszacowania i papierowe zyski ... bo z czego wykupują obligacje z przeszacowań ... beznadzieja.

Jak coś kupiłeś za 10 zł, pokazałeś w bilansie za 15, wykazałeś zysk 5 mln, a potem sprzedałeś za 5 to wygenerowałeś gotówkę? Tak wpłynęło 5 zł, ale straciłeś 5 mln gotówki, a nie wygenerowałeś...

Zobacz, że na koniec 3 kw. wartość bilansowa WSZYSTKICH portfeli wynosiła w bilansie 50,8 mln zł. Natomiast kapitał własny to 15,9 mln z czego 6,6 mln to kapitał z emisji akcji. Maksymalny zysk wytworzony przez całe życie spółki to wobec tego 9,3 mln. I teraz część portfeli
o wartości bilansowej 34,6 mln sprzedano za... 10 mln. To ile zostało w bilansie? 16,2 mln zł... Skoro przez całe życie spółka zarobiła max 9,6 mln zł, a na sprzedaży części ma stratę 24,6, to pytam się czy jak to ująłeś: "Portfele wierzytelności, o wartości nominalnej przekraczającej 470 mln zł wygenerowały dla Spółki zyski, a ich sprzedaż będzie stanowiła znaczący, dodatkowy gotówkowy !!! wpływ", to gdzie ten zysk? Owszem, do spółki wpłynęło 10 mln z tytułu sprzedaży, ale to poszło na spłatę obligacji serii M i serii N - ca 8 mln zł. Powiedzmy, że zostały 2 mln w gotówce. Na 26 przypada dzień wykupu około 4 mln, więc 2 brakuje. Z czego je spółka weźmie? Miała nadzieje, że upchnie serię s2, skoro podobną kwotę pozyskała z s1, ale najwyraźniej się to nie udaje skoro przesuwa termin zapisów i dzwoni po ludziach, którzy nie zostawiali spółce nigdy kontaktu i nie mieli tych obligacji - tacy też są. Oczywiście może sprzedać także pozostały w bilansie pakiet, ale za jaką kwotę? 5-8 mln? TO w takim razie z czego wykupi kolejne serie obligacji na kwotę 22 mln? Spółka nie zarabia na tych portfelach i to jest problem.

Cytat:
Dokładnie tak ... wystarczy odszukać i przeanalizować Spółki w których gościł WDM i wszystko się rozjaśni, ponad to proszę popatrzeć i poczytać ostatnie płynące ze Spółki komunikaty podające ilość akcji tego akcjonariusza.

Na rynku zbyli mnij niż kupił jeden z członków RN. A kurs Ekan leci od debiutu. Jak myślisz dlaczego?

PS: Istnieje teoretycznie możliwość, że EKAN ma w windykacji całą masę spraw nierozstrzygniętych, a złożonych w jakimś okresie hurtem, tylko nieszczęśliwie się złożyło do tej pory, że nie ma tych wpływów. Ja jednak w to po prostu nie wierzę.
Edytowany: 24 lutego 2015 20:21

DRIVER77
0
Wysłane: 24 lutego 2015 20:57:38 przy kursie: 0,16 zł
Cytat:
"Portfele wierzytelności, o wartości nominalnej przekraczającej 470 mln zł wygenerowały dla Spółki zyski, a ich sprzedaż będzie stanowiła znaczący, dodatkowy gotówkowy " !!! wpływ

Gotówkowy wpływ. Można to i tak ująć. Czas pokaże jaką gotówką tu sypną Shame on you

Cytat:
Istnieje teoretycznie możliwość, że EKAN ma w windykacji całą masę spraw nierozstrzygniętych, a złożonych w jakimś okresie hurtem, tylko nieszczęśliwie się złożyło do tej pory, że nie ma tych wpływów. Ja jednak w to po prostu nie wierzę.

Nie wiem czy praktycznie, ale teoretycznie lepiej to nazwać.
Jakby mieli w potfelu pewne wierzytelności to dziś nie było by tej dyskusji.
Napchali się wierzytelnościami, które ich przerosły. Aby się ich pozbyć puszczają po mocno zaniżonej cenie, bo ktoś w końcu wycenił ich wartość.

tsmat
0
Wysłane: 24 lutego 2015 21:12:32 przy kursie: 0,16 zł
Mnie nie interesuje w co wierzysz. Czy to Bóg czy Budda ... czy inny wytwór chorych umysłów ludzkości.

anty_teresa napisał(a):
Owszem, do spółki wpłynęło 10 mln z tytułu sprzedaży, ale to poszło na spłatę obligacji serii M i serii N - ca 8 mln zł.

A jednak znalazła się gotówka.

Cytat:
Miała nadzieje, że upchnie serię s2, skoro podobną kwotę pozyskała z s1, ale najwyraźniej się to nie udaje skoro przesuwa termin zapisów i dzwoni po ludziach, którzy nie zostawiali spółce nigdy kontaktu i nie mieli tych obligacji - tacy też są. !!!

Skąd ta wiedza. Siedzisz za biurkiem w EKA ?? Generalnie to że dzwonią to na własne życzenie ludzi, którzy mieli kontakt z EKA, bo wyrazili na to zgodę.

Cytat:

Oczywiście może sprzedać także pozostały w bilansie pakiet, ale za jaką kwotę? 5-8 mln?

To są domysły i spekulacje.

Cytat:

Na rynku zbyli mnij niż kupił jeden z członków RN. A kurs Ekan leci od debiutu. Jak myślisz dlaczego?

Zaszli poniżej progu informacyjnego, najpierw śmieszną kwotą, później poniżej 5%, a więc nie wiemy ile mają i ile sprzedali w rynek.

Cytat:

PS: Istnieje teoretycznie możliwość, że EKAN ma w windykacji całą masę spraw nierozstrzygniętych, a złożonych w jakimś okresie hurtem, tylko nieszczęśliwie się złożyło do tej pory, że nie ma tych wpływów. Ja jednak w to po prostu nie wierzę.

Kolejne spekulacje. Rynek wygląda tak jak jest grany przez akcjonariuszy. Najczęściej większościowych.
Edytowany: 24 lutego 2015 21:14

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 24 lutego 2015 21:52:24 przy kursie: 0,16 zł
kolego tsmat,
jasne, wszystkie moje stwierdzenia to spekulacje. Problem w tym, że inwestowanie polega na spekulowaniu, czyli przewidywaniu konsekwencji niepewnych zdarzeń przyszłych. O ile rozumiem Twóje obawy przy pierwszym poście, kiedy moje stwierdzenie nie było poparte argumentami mierzalnymi, to zupełnie nie wiem skąd obecnie ten poziom agresji w wypowiedzi. Podałem konkretne liczby, konkretne wyliczenia, na podstawie których można wyciągnąć określone wnioski, nawet Ty czy niedoświadczony inwestor o którego się tak martwiłeś. Sytuacje w spółce masz wyłożoną na tacy, a co z tym zrobisz nie moja sprawa. Tym niemniej ja się bawić w "pyskówki" nie zamierzam.

tsmat
0
Wysłane: 24 lutego 2015 23:00:25 przy kursie: 0,16 zł
@anty_teresa

Cytat:
kolego tsmat,
jasne, wszystkie moje stwierdzenia to spekulacje. Problem w tym, że inwestowanie polega na spekulowaniu, czyli przewidywaniu konsekwencji niepewnych zdarzeń przyszłych. O ile rozumiem Twóje obawy przy pierwszym poście, kiedy moje stwierdzenie nie było poparte argumentami mierzalnymi, to zupełnie nie wiem skąd obecnie ten poziom agresji w wypowiedzi. Podałem konkretne liczby, konkretne wyliczenia, na podstawie których można wyciągnąć określone wnioski, nawet Ty czy niedoświadczony inwestor o którego się tak martwiłeś. Sytuacje w spółce masz wyłożoną na tacy, a co z tym zrobisz nie moja sprawa. Tym niemniej ja się bawić w "pyskówki" nie zamierzam.

Shame on you

Mój poziom agresji jest w normie ... niestety EKA to Spółka która powinna teraz dostać podwójną szanse, nie tylko przez to że wzrastają wierzytelności i zadłużenia na rynku ale i przez to że powinna zacząć być "grana" doceniam Twój wkład w to forum i nie wątpię w Twoje oblatanie, ale nie zawsze liczby podane z dopiskiem "ca" się sprawdzają i są wiarygodne, nasz rynek to podaż - popyt i ich tendencje. Żyjemy w czasach gdzie jak sam pisałeś/aś są luki informacyjne, a sam rynek to nie tylko liczby ... jakie by nie były. Znam Spółki i Ty pewnie również których wycena jest całkowicie absurdalna i działają generując straty.

EKA - do bankructwa to tej Spółce jeszcze daleko ... niedawno dwóch nowych członków i zakupione przez nich akcji na rynku, może niewiele ale zawsze kupione. Jest wiele informacji pozytywnych o których nikt nie wspomina, zresztą ... bądźcie zdrowi, a filozofie zostawcie sobie na podwórko.

Ps:
Nie zamierzam się z nikim kłócić ... ale jeśli spekulować to tak aby żadna ze stron nie była pokrzywdzona. Bo można zrozumieć to jednoznacznie, a to forum podobno ma (Bardzo bym prosił o nie obniżanie poziomu forum. )bardzo wysokie IQ.

Edytowany: 24 lutego 2015 23:21

zjk
zjk
0
Wpisów: 925
Wysłane: 24 lutego 2015 23:37:17 przy kursie: 0,16 zł
Jeśli spółka wie ze nie jest realne zarobić na zakupionym pakiecie w przeciągu 2 lat aby spłacić zaciągnięty dług, dlaczego wiec nie probowala emisje obligacji w której rok w rok spłacano by cześć kuponu tak aby w przeciągu 5-8 lat zejść na zero płacąc odsetki o stopnie zmiennej + marza% ?

Finansowanie inwestycji o horyzoncie 5+ papierami dłużnymi 2 letnimi to... sami sobie na to odpowiedzcie.
Edytowany: 24 lutego 2015 23:39

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,003 sek.

snvbiwls
hwgmoxsh
vkcmmbai
Komunikaty ESPI/EBI e-Kancelaria Grupa Prawno-Finansowa SA

ZOBACZ TAKŻE:
Wiadomości | Akcjonariat | Wyniki finansowe
Analiza fundamentalna | Analiza techniczna | Wycena akcji

Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kexvpldj
jpitpoqp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat