aotwopil
Advertisement
PARTNER SERWISU
mkbyidxz
8 9 10 11 12
Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 284
Wysłane: 4 grudnia 2013 23:24:26 przy kursie: 1,60 zł
Cytat:
Śmiać mi się bardziej chce niż dyskutować i to chyba wszystko bo co bym nie napisał i tak zostanie zanegowane.

Posiadasz akcje CLE ? Jeśli ja bym je posiadał to by mi naprawdę do śmiechu nie było.

btw
krewa przytoczył bardzo ciekawy przykład - warto go przeanalizować i coś z niego wyciągnąć...

mdd
mdd
0
Wpisów: 520
Wysłane: 5 grudnia 2013 12:02:01 przy kursie: 1,60 zł
no ciekawa inforamacja dla lokalnych spółek węglowych.
link jest tutaj:
www.ekonomia.rp.pl/artykul/533...

Tylko teraz jeszcze kwestia taka: jeśli nawet taka umowa z Chinami zostanie podpisana i zaczną powstawać nowe inwestycje wykorzystujące węgiel to budowa ich potrwa zapewne kilka lat. Czy do tego czasu spółki węglowe przetrwają w obecnym stanie? Czy Janukowycz i cała tamtejsza elita nie będą chcieli odzyskać kontroli nad ukraińskim węglem?

Edytowany: 5 grudnia 2013 12:02

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 5 grudnia 2013 12:07:16 przy kursie: 1,60 zł
Optymista napisał(a):
To bardzo dobra informacja i oby takich więcej salute

Pozdrawaim

Na krótkoterminowe odbicie, ze względu na wyprzedane oscylatory, wystarczy. Nadziei na zmianę trendu bym z tym nie wiązał. To nieładnie cytować samego siebieblah5 ale od tego wpisu nic się nie zmieniło:

Szutnik napisał(a):
Jakieś odbicie po zmniejszeniu się napięcia politycznego na Ukrainie jest pewne, patrząc na wyprzedanie oscylatorów ale łatwość, z jaką podaż przełamała minimum 1,8 zł nie pozwala liczyć na nic więcej, niż tylko odbicie. Możliwe, że będzie gwałtowne (typu +10%)ale to będzie tylko odbicie.
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

Optymista
0
Wpisów: 109
Wysłane: 5 grudnia 2013 12:41:23 przy kursie: 1,60 zł
Jakieś odbicie po zmniejszeniu się napięcia politycznego na Ukrainie jest pewne, patrząc na wyprzedanie oscylatorów ale łatwość, z jaką podaż przełamała minimum 1,8 zł nie pozwala liczyć na nic więcej, niż tylko odbicie. Możliwe, że będzie gwałtowne (typu +10%)ale to będzie tylko odbicie.

I nie ma dla tej spółki przyszłości bo tak kreski się wyrysowały ??

To co się działo przez ostatnie trzy sesje nie miało nic wspólnego z kondycją spółki i to co widzimy dziś jest tego odreagowaniem.

A jak będzie to już pewnie po raporcie miesięcznym o wydobyciu się dowiemy.

Oczywiście czekam na opinie znawcy AT salute

Pozdrawiam

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 5 grudnia 2013 13:06:48 przy kursie: 1,60 zł
@Szutnik

Szkoda klawiatury bo nie przetłumaczysz pewnych rzeczy. Widocznie niektórzy dyskutanci mają gdzieś stan swojego rachunku w DM, albo posiadają jakiejś symboliczne pakiety akcji, które traktują jak los w lotto. Na futach byłaby inna rozmowa ;).

mdd
mdd
0
Wpisów: 520
Wysłane: 5 grudnia 2013 13:11:28 przy kursie: 1,60 zł
Optymista napisał(a):

I nie ma dla tej spółki przyszłości bo tak kreski się wyrysowały ??

Kreski nie decydują o sytuacji w spółce.
Kreski odzwierciedlają sytuację w spółce.

Kreski przeważnie mają rację i wyprzedzają publicznie znaną sytuację w spółce.

Optymista napisał(a):

To co się działo przez ostatnie trzy sesje nie miało nic wspólnego z kondycją spółki i to co widzimy dziś jest tego odreagowaniem.

Tak, ale przyjmując trochę inną perspektywę, zamiast 2-3 dni przyjmij 2-3 lata i wyeliminujesz chwilowe zachwiania
Edytowany: 5 grudnia 2013 13:15

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 5 grudnia 2013 15:57:24 przy kursie: 1,60 zł
Optymista napisał(a):
Chyba jesteśmy sami którzy widzą nadzieję i perspektywy rozwoju w samej spółce jaki w Ukrainie

a no niestety. Zanim zaczniecie się podniecać podpisaniem umowy z Chinami, proponuje sprawdzić kto mógłby być jej beneficjentem. Następnie sprawdzić jaki % sprzedaży węgla przez CLE przypada na spółki państwowe. Bo Wiśniewiecki nie ma na tym polu szczególnych osiągnięć. Najpierw Julka T. zabroniła państwowym firmom zakup węglą od prywatnych kopalni, natomiast po uchyleniu zakazu przez jej następce nic nie ruszyło z miejsca - w 2011 roku sprzedaż przez CLE na rzecz państwowych podmiotów nadal wynosiła 0 (słownie: zero) w dowolnie wybranej walucie.

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 5 grudnia 2013 16:50:32 przy kursie: 1,60 zł

Cytat:
Ja jako jeden z nielicznych tutaj jak optymista przeciwnik podaży chętnie zawsze wysłucham Szutnika. Przyznaje również mu rację i będe się powoływal na dalsze jego wpisy przy ocenie tej spółki. Sam zaś przyznaję się do błędów,że patrząc wcześniej byłem jak to się mówi " w gorącej wodzie kąpany" i jego wpisy chętnie czytam mimo ,że jestem innej teorii co do kwestii ,że kiedyś trend się odwróci...

Tak trend się kiedyś odwróci... Są różne sposoby wydawania pieniędzy i hobby - w sumie to nie mój problem bo ja tutaj nie tracę. Na petrolu coś długo się trend odwraca tak na marginesie ;)

Cytat:
ale większość was jak czytam i wasze wpisy to żeby nie nazwać was prostacko czy brzydko dodam tyle na wasze wpisy i sens dyskutowania z wami tyle : puke_l

Też pozdrawiamsalute

Edytowany: 5 grudnia 2013 16:51

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 6 grudnia 2013 07:37:13 przy kursie: 1,60 zł
c6712 napisał(a):
Ważne ,że Ukraina odbiega od możliwości ogłoszenia bankructwa i problemów spłaty swojego zadłużenia bo dostanie spory transfer nowej gotówki od Chin.

Grzesiu ponownie wprowadza czytelników w błąd!

Szanowny, kredyt z Chin przeznaczony jest na konkretny projekt. To, że Rzepa napisze o tym kilkakrotnie w różnym kontekście nie oznacza, że Ukraina otrzyma kilkakrotnie kwotę tego samego kredytu. Nie, tak to nie działa. Kredyt jest jeden, przeznaczony na konkretny cel i nie będzie można nim łatać dziur w budżecie.
Ukraina potrzebuje pieniędzy, tylko nie ma skąd je wziąć. MFW odmawia, gdyż nie zostały spełnione warunki - nie było żadnych reform.

Ej, c6712, a Ty wiesz w jaki sposób Wiśniewiecki doszedł do majątku? Poprzez modlitwy. Serio, on sam to mówi. I teraz na potęgę stawia świątynie na lewo i prawo, w ramach podziękowania za to, że został wysłuchany.

Optymista
0
Wysłane: 6 grudnia 2013 07:48:10 przy kursie: 1,60 zł
Może jednak nie wszytko jest BE na Ukrainie i coś się jednak pozytywnego dzieje.

Kolego chyba nie doczytał że coś tam jednak na węgiel kasy kapnie.

Chińskiej Republice Ludowej zostanie przekazane około 3 mln hektarów ziemi w obwodach Dniepropietkowskim i Chersonskim oraz wydzierżawione na 50 lat będą grunty na Krymie – podaje ukraińska informacyjna agencja Unian. Mają tam powstać zakłady przetwarzające węgiel dla stacji elektrycznych. Dzięki temu Ukraińcy chcą zmniejszyć zależność od drogich rosyjskich surowców.

Teraz chyba czas na UE .

Pozdrawiam.

Optymista
0
Wysłane: 6 grudnia 2013 07:57:57 przy kursie: 1,60 zł
Oczywiście powinniśmy rozbić to na dwa osobne tematy .

1. Spadek cen akcji tej spółki przez zamieszanie na Ukrainie o ponad 20% czyt to miało uzasadnienie ???
Te ostatnie informacje powinny uspokoić nastroje gospodarcze.

2.Dotyczy samej spółki i branży węgla w Ukrainie jak i na świecie a i tu się poprawiła cena, zapotrzebowanie , technologia gaz z węgla itp. i jak widać z komunikatów Chiny też tu wchodzą.

Teraz pytanie jak to wszystko przełoży się na nastroje inwestorów.

Pozdrawiam.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 6 grudnia 2013 08:18:32 przy kursie: 1,60 zł
Optymista napisał(a):

Uwierz mi, kolega jednak doczytał. I w związku z tym zadał kilka postów wyżej pytanie - kto będzie beneficjentem i jakie korzyści odniesie CLE?
Bo wg mnie - żadnych. Nie po to Rinat Leonidowicz wybrał prezydenta Ukrainy, by jakieś tam CLE a nie DTEK czerpało korzyści.

Optymista
0
Wysłane: 6 grudnia 2013 08:48:08 przy kursie: 1,60 zł
Chyba rozumiemy to na opak ( nie podpisanie stowarzyszenia z UE ) dotyczy spółek Ukraiński
( widać po spadkach ) Informacje o inwestycjach w Ukrainie i w branży już nie dotyczą.
Więc informacje BE dotyczą a dobre już nie Ciekawe podejście.

Ciekawe bo jesteśmy na wątku konkretnej spółki węglowej a panowie prawie nic nie piszecie o tej spółce i problemach , zmianach , perspektywach.

Pozdrawiam.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 6 grudnia 2013 08:53:58 przy kursie: 1,60 zł
Po prostu akcesja do UE podniosłaby standardy. I na tym CLE mógłby skorzystać. Natomiast brak akcesji i zamiaru powoduje status quo, czyli korupcja, oligarchowie itd. W tej sytuacji CLE nie skorzysta z umowy z Chinami, bo nie będzie jej beneficjentem. Musi gdzie indziej szukać rynku zbytu, a z tym na razie jest do d. To przecież logiczne i nie ma nic w tym ciekawego...
Edytowany: 6 grudnia 2013 08:54

Szutnik
153
Wysłane: 6 grudnia 2013 08:59:31 przy kursie: 1,60 zł
Optymista napisał(a):
Może jednak nie wszytko jest BE na Ukrainie i coś się jednak pozytywnego dzieje.

Chińskiej Republice Ludowej zostanie przekazane około 3 mln hektarów ziemi w obwodach Dniepropietkowskim i Chersonskim oraz wydzierżawione na 50 lat będą grunty na Krymie – podaje ukraińska informacyjna agencja Unian. Mają tam powstać zakłady przetwarzające węgiel dla stacji elektrycznych. Dzięki temu Ukraińcy chcą zmniejszyć zależność od drogich rosyjskich surowców.

Teraz chyba czas na UE .

Pozdrawiam.

Mnie osobiście, szanowny Optymisto, niepokoiłaby na Twoim miejscu jedna rzecz.

Oto wczoraj masz upublicznienie dobrej wiadomości, kurs skacze o prawie 10%, a jak kończy? Na 0.
Jeśli Byki przy takim wyprzedaniu technicznym, jakie na CLE obecnie jest, nie potrafią nawet przez sesję utrzymać zielonego koloru po dobrych wiadomościach, to znaczy tylko jedno - każda dobra wiadomość jest wykorzystywana przez instytucjonalną podaż do wyjścia z pozycji, a Byki to wciąż "słabe ręce".

Technicznie rzecz biorąc, jakieś odbicie się zbliża, ale będzie ono wynikać nie tyle z siły Byków, ile z chwilowego wstrzymania się zdyscyplinowanej podaży, która wykorzysta je do poprawy swojej średniej ceny sprzedaży waloru.

Tu nadal nie widać niczego dobrego...
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

Optymista
0
Wysłane: 6 grudnia 2013 11:17:14 przy kursie: 1,60 zł
Oto wczoraj masz upublicznienie dobrej wiadomości, kurs skacze o prawie 10%, a jak kończy? Na 0.
Jeśli Byki przy takim wyprzedaniu technicznym, jakie na CLE obecnie jest, nie potrafią nawet przez sesję utrzymać zielonego koloru po dobrych wiadomościach, to znaczy tylko jedno - każda dobra wiadomość jest wykorzystywana przez instytucjonalną podaż do wyjścia z pozycji, a Byki to wciąż "słabe ręce"

I to jest Ciekawe i zastanawiające Bo kto tak działa ?? Ten co jest zainteresowany pozbyciem się akcji chyba nie zabija odradzający się wzrost bo jak ma to sprzedać , komu i za ile??

Gdyby jednak wczoraj zamknięcie było na max. do jakiego doszło to napisał byś pewnie słusznie że to tylko odbicie bo na to wskazuje technika o którym pisałeś.

Technika techniką a jakieś przemyślenia nie do kursu a do samej spółki ???

gono12
0
Wpisów: 2
Wysłane: 6 grudnia 2013 11:21:31 przy kursie: 1,60 zł
Free float 16,5 % wart był w momencie emisji po 20 zł około 148,5 mln zł.
Dziś ok. 11,8 mln zł. ING wydał na swoje zakupy (oczywiście tylko na akcje Coali) 76,5 mln zł. Coś pomyliłem? to poprawcie. Dziś któreś OFE czy inny fundusz może cały free float zgarnąć za 11,8 mln zł. Ale może teraz parzy w łapki, a po 20 zł nie parzyło?

Obecna wycena to objaw skrajnego debilizmu rynku bo jak wiadomo większość się zawsze myli. Takich jak ta prawd są setki i wszystkie a zarazem żadna są prawdziwe. Kreskowi jeszcze dokańczają swoje dzieło. Ale jak długo ta głupota się utrzyma? Pomijając takie czynniki jak wzrost oczywisty popytu i ceny na węgiel tylko na Ukrainie. Już sama wycena spółki jest skrajna. Popyt wzrośnie. Coala na tym nie skorzysta? Radzi sobie całkiem nieźle obecnie a co dopiero potem. Węgiel to podstawowe bogactwo Ukrainy i dobrze jak go w taki sposób wykorzystają.
Włączyłem sie do głosu widząc oczywistą głupotę mądrego rynku i nagonkę na posiadaczy akcji. Ile spadną jeszcze?. 10, 20 czy 50 %. Może, zadajcie sobie pytanie ile wzrosną na przestrzeni lat. Spadały jak napisałem na początku, tylko rok.
Edytowany: 6 grudnia 2013 11:31

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 6 grudnia 2013 11:33:17 przy kursie: 1,60 zł
cena dyskontuje WSZYSTKO - to jest jedno z podstawowych założeń AT.
nie wiem, dlaczego CLE miałoby być wyjątkiem

edit: Gono12,
pamiętaj, że debil rynek może dłużej pozostawać irracjonalny, aniżeli Ty wypłacalny
Edytowany: 6 grudnia 2013 11:38

Szutnik
153
Wysłane: 6 grudnia 2013 11:46:17 przy kursie: 1,60 zł
gono12 napisał(a):
Free float 16,5 % wart był w momencie emisji po 20 zł około 148,5 mln zł.
Dziś ok. 11,8 mln zł. Ing wydał na swoje zakupy 76,5 mln zł. Coś pomyliłem? to poprawcie. Dziś któreś OFE czy inny fundusz może cały free float zgarnąć za 11,8 mln zł. Ale może teraz parzy w łapki, a po 20 zł nie parzyło?

Obecna wycena to objaw skrajnego debilizmu rynku bo jak wiadomo większość się zawsze myli. Takich jak ta prawd są setki i wszystkie a zarazem żadna są prawdziwe. Kreskowi jeszcze dokańczają swoje dzieło. Ale jak długo ta głupota się utrzyma? Pomijając takie czynniki jak wzrost oczywisty popytu i ceny na węgiel tylko na Ukrainie. Już sama wycena spółki jest skrajna. Popyt wzrośnie. Coala na tym nie skorzysta? Radzi sobie całkiem nieźle obecnie a co dopiero potem. Węgiel to podstawowe bogactwo Ukrainy i dobrze jak go w taki sposób wykorzystają.
Włączyłem sie do głosu widząc oczywistą głupotę mądrego rynku i nagonkę na posiadaczy akcji. Ile spadną jeszcze?. 10, 20 czy 50 %. Może, zadajcie sobie pytanie ile wzrosną na przestrzeni lat. Spadały jak napisałem na początku, tylko rok.

Hmmm....

Cytat:
Obecna wycena to objaw skrajnego debilizmu rynku bo jak wiadomo większość się zawsze myli.

Czyli uważasz się za (znacznie) mądrzejszego od rynku?
Życzę Ci więc dużo szczęścia i dobrze płatnej pracy, bo z takim podejściem do Rynku będziesz obu tych rzeczy bardzo potrzebować. Dobrze płatnej pracy, by mieć z czego pokrywać częste straty...

Cytat:
Ale jak długo ta głupota się utrzyma?

Odpowiem cytatem: "Rynek może być dłużej uparcie przeciw, niż Ty będziesz wypłacalny" JM Keynes, po swoich fatalnych spekulacjach na reichmarce, a tuż przed wybuchem hiperinflacji, na którą grał....

Cytat:
Popyt wzrośnie.

Bo...? Bo tak ma być? Bo "ja, wójt Wam to mówię!" (copyright by Reymont)?

Cytat:
Włączyłem sie do głosu widząc oczywistą głupotę mądrego rynku i nagonkę na posiadaczy akcji.

A któż tę nagonkę prowadzi? Rynek? Podaż? My tutaj? Jeśli uważasz, że My, to zdecydowanie przeceniasz siłę rażenia SWAngel

Cytat:
Może, zadajcie sobie pytanie ile wzrosną na przestrzeni lat.

A może Ty zadaj sobie inne pytanie: dlaczego ceny aż tak spadły? Tylko już na wstępie wyklucz z odpowiedzi "spisek wrogich sił", który to pomysł wyraźnie chodzi Ci po głowie....

gono12
0
Wpisów: 2
Wysłane: 6 grudnia 2013 12:17:12 przy kursie: 1,60 zł
Nie atakowałem Cię bezpośrednio.
Ale uderz w stół, a nożyce się odezwą.
Wydaje mi się, że również obstawiasz określony rozwój wypadków.
Nie twierdze, że Coala nagle ruszy do przodu czy w dół.
Myślęm ze warto zacząć to akumulować.
Obserwowany przeze mnie często wskaźnik "skrajnego otępienia" nieomylnego ponoć rynku sprawdzał się już na Astarcie coś 8 - 10 zł jak mnie pamięć nie myli, Polnordzie coś koło 4 zł, Ace - 1 zł, Permedii coś koło 3,5 zł, Lentexie coś koło 7 zl parę lat temu itd.
Nagonki na tym forum akurat faktycznie nie ma, ale na innych widać.
Pozdrowienia i proszę o brak osobistych wycieczek.
Edytowany: 6 grudnia 2013 12:20

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE COALENERG
  • Trump i Putin spotkają się ws. Ukrainy, w grze CCC, Arlen i KSG Agro
    Trump i Putin spotkają się ws. Ukrainy, w grze CCC, Arlen i KSG Agro

Początek poniedziałkowej sesji na giełdzie w Warszawie przynosi realizację zysków, po tym jak w piątek WIG20 przebił barierę 3.000 pkt., a WIG zakończył tydzień na rekordach. Nastroje na rynkach globalnych wciąż jednak pozostają dobre, stąd powrót do wzrostów może nastąpić w każdej chwili. Inwestorzy liczą na pozytywne efekty rozmów Trumpa i Putina ws. Ukrainy.

• WIG20 wspiął się na 3.000 pkt., w grze Pekao, CCC, JSW i Coal Energy
    WIG20 wspiął się na 3.000 pkt., w grze Pekao, CCC, JSW i Coal Energy

W czwartek przed południem WIG20 zdobył długo wyczekiwany poziom 3000 pkt. Z jego niedawnej słabości z przełomu lipca i sierpnia nic już nie zostało. Rynek akcji rośnie w nadziei na zakończenie wojny w Ukrainie. Mocno pomagają również świetne wyniki kwartalne banków i pozytywne informacje płynące z innych spółek.

8 9 10 11 12

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,162 sek.

dvpjcbjr
whayiauj
idkuruvp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mjxbjufx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat