13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
5 października 2011 21:48:43
sss56 napisał(a):"Oni pójdą na wybory. A Ty?"
Widzieliście ten spot platformy, to jest właśnie retoryka PO. Próba skłócania ludzi, gra na złych emocjach Szpece pracowali długo żeby taki obraz społeczeństwa stworzyć. Na szczęście nie wszyscy mają klapki na oczach.
Tutaj PO obniżyła poziom i zrównała się z PIS z najgorszego okresu poprzednich kampanii - pamiętacie spot z "układem" który chce wrócić? Zobaczcie jak nawet tu ludzie na siebie naskakują. PO i PIS osiągnęły co chciały. Polaryzują Polaków i zbierają głosy mniejszych partii.
|
|
1 Dołączył: 2009-01-12 Wpisów: 1 182
Wysłane:
5 października 2011 21:49:44
Pis jakby mial cos konstruktywnego do zaprezentowania to nie unikalby debat wyborczych, a tak to sie sami zdyskwalifikowali w oczach inteligentniejszej częsci społeczeństwa. To co słychac w kampanii pisowej to obiecanki bez pokrycia, chyba że za pokrycie uznamy stymulowanie naszej gospodarki, czyli masowy dodruk pieniądza którego brak oni ciagle wytykaja rzadowi Polski.  Brawo, żalośni fachowcy, kiedy cały świat widzi że to sie nie sprawdziło, my na forum piszemy o tym od conamniej pół roku to pis jeszcze nie zauwazył. To jest gra. Zabawa na pieniądze.
|
|
PREMIUM
0 Dołączył: 2009-01-12 Wpisów: 187
Wysłane:
5 października 2011 21:50:52
Frog napisał(a):@Scarry - a może dla kontrastu dla tendencji z wykształceniem pokazałbyś wyniki głosowania w Zakładach Karnych?
Pewnie nie pokażesz. Ja też nie. I dobrze, bo to już nie dyskusja, tylko wbijanie szpilek.
Zamiast tego wolałbym poczytać ciekawe spostrzeżenia i opinie. Szkoda że tak ich ostatnio mało.
To już temat na inny wątek - " postępy w resocjalizacji " lub " wpływ odosobnienia na klarownosc oceny sytuacji" Tylko żartowałem ....
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-02-11 Wpisów: 252
Wysłane:
5 października 2011 21:51:02
sss56 napisał(a):"Oni pójdą na wybory. A Ty?"
Widzieliście ten spot platformy, to jest właśnie retoryka PO. Próba skłócania ludzi, gra na złych emocjach Szpece pracowali długo żeby taki obraz społeczeństwa stworzyć. Na szczęście nie wszyscy mają klapki na oczach. No jak to nie,przecież ty MASZ,bo wobec pozostawienia państwowych zakładów, SOCJALIZM pisu dalej nazywasz liberalizmem...
Edytowany: 5 października 2011 21:52
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
5 października 2011 21:53:21
Podobno Olejniczak dostał linka do tego wątku. Oto jak zareagował na widok tego co tu niektórzy wypisują:
|
|
26 Dołączył: 2008-08-30 Wpisów: 1 968
Wysłane:
5 października 2011 21:56:18
No wątek ożył jak nigdy. A ja wam powiem, że niezależnie czy wygra PO czy PiS to z punktu widzenia całej gospodarki w dłuższym horyzoncie nie ma to znaczenia. Obydwie partie w kwestii przeprowadzania reform finansów, które mogą być dotkliwe dla części społeczeństwa, ale niezbędne z punktu widzenia finansów państwa stosują taktykę "byle nie za mojej kadencji".
|
|
0 Dołączył: 2010-12-18 Wpisów: 522
Wysłane:
5 października 2011 21:59:43
amol po 1 pisałem dlaczego w moim mniemaniu PIS jest bardziej liberalne gospodarczo niż PO po 2 nie tylko w moim mniemaniu bo kiedyś był ranking w PB gdzie badali jaka partia głosowała za jakimi ustawami i tam PIS był przed PO po 3 Jestem święcie przekonany że PO nie prywatyzuje z liberalnych pobudek tylko łata dziurę budżetową "człowiek jest niewolnikiem swego posiadania..." "Wszystko jest trudne nim stanie się proste "
Edytowany: 5 października 2011 22:00
|
|
46 Dołączył: 2010-08-07 Wpisów: 1 795
Wysłane:
5 października 2011 22:05:37
Scarry napisał(a):kokospl
żeby było bardziej merytorycznie pozwól że przytoczę liczby:
Wybory 2007
Rozkład głosów ze względu na wykształcenie Wykształcenie podstawowe Zdecydowanie wygrał PiS, zdobywając 43,6% wszystkich głosów, drugie miejsce zajęło PO zdobywając 25,9% głosów Wykształcenie zawodowe Spośród ludzi z wykształceniem zawodowym 40,8% głosów padło na PiS, natomiast PO uzyskało wynik 29,5% wszystkich głosów Wykształcenie średnie W tym przedziale wygrało PO zdobywając 44,2% głosów, PiS zdobył 31,0% głosów Wykształcenie Wyższe Spośród ludzi z wykształceniem wyższym zdecydowana większość oddała głos na PO, które zdobyło 53% wszystkich głosów, PiS zdobył 23,4% głosów To o niczym nie świadczy . Po pierwsze są ludzie "wykształceni" i wykształceni , wrzucenie wszystkich do jednego wora jest bzdurą albo zamierzoną manipulacją... Po drugie to są wyniki z 2007 roku - przed katastrofalnymi rządami Tuska który okazał się zwykłym oszustem, na dzień dzisiejszy z pewnością wygląda to inaczej. Po trzecie ten rozkład to tylko jakiś sondaż, nie da się przeprowadzić dokładnego rozkładu ze względu na wykształcenie bo w wyborach obowiązuje zasada tajności głosowania.
Edytowany: 5 października 2011 22:10
|
|
0 Dołączył: 2009-10-20 Wpisów: 708
Wysłane:
5 października 2011 22:15:49
poziom wątku spada coraz szybciej wraz z nadchodzącymi wyborami. obrażacie się wzajemnie i stosujecie retorykę wybranych opcji, okopujecie się na swoich pozycjach. taka dyskusja nie ma sensu, bo sprowadza się do tego kto komu bardziej dosra.
dla mnie Kaczyński i jego świta z 'zakonu' prezentują cechy, których w ludziach nie trawię i wolałbym żeby nigdy władzy nie mieli. natomiast trzeba sobie jasno powiedzieć, że tragedii żadnej nie będzie jak wygrają. co za różnica czy Gilowska była w PO czy teraz się z Jarkiem koleguje. polityka gospodarcza będzie taka sama. Tusk mi bardziej z charakteru pasuje ale dramatycznie mnie rozczarowały decyzje jego rządy. niestety z liberała u niego nic nie zostało.
dla przekory pewnie zagłosuje na Palikota, żeby zdemontować trochę obecnie zabetonowana scenę polityczną. przykre jest to że nowe partie nie mają szans zaistnieć, nie chce mi się pisać co mam konkretnie na myśli, ale chyba każdy to wie. kasa, debaty tv, media, sondaże, wszystko pracuje na to żeby nic się nie zmieniło, wszyscy pilnują swoich stołków. to jest jedyny element w którym banda czworga potrafi się dogadać. Palikot ma szanse, bo się wypromował w PO i połyka skrajny elektorat antykościelny, gejów, lesbijek, wolnych konopi i innych odtrąconych. każdy orze jak może. obyczajowo to dla mnie dramat jest, na salonie24 piszą że ubeki nim kierują, ale jak gość się wypowiada to się nie boi zmian i widać, że jego przemyślenia dotyczące zmieniającego się świata i roli państwa nie kończą się na czasach Piłsudskiego.
|
|
1 Dołączył: 2009-01-12 Wpisów: 1 182
Wysłane:
5 października 2011 22:16:19
Postawilem nowa sonde, zapraszam do glosowania, zobaczymy jak na finiszu zmienia sie rozklad głosow w stosunku do pierwotnego glosowania. To jest gra. Zabawa na pieniądze.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-07-16 Wpisów: 1 746
Wysłane:
5 października 2011 22:33:51
kokospl napisał(a): To o niczym nie świadczy . Po pierwsze są ludzie "wykształceni" i wykształceni , wrzucenie wszystkich do jednego wora jest bzdurą albo zamierzoną manipulacją... Po drugie to są wyniki z 2007 roku - przed katastrofalnymi rządami Tuska który okazał się zwykłym oszustem, na dzień dzisiejszy z pewnością wygląda to inaczej. Po trzecie ten rozkład to tylko jakiś sondaż, nie da się przeprowadzić dokładnego rozkładu ze względu na wykształcenie bo w wyborach obowiązuje zasada tajności głosowania.
a te katastrofalne rzady to co tak dokladnie? jakby tak ulozyc jakies punkty, zeby bylo latwiej sie porozumiec. na pewno podwyzszenie VAT - mi sie to tez nie podoba. zwiekszenie zadluzenia - ale to tez nic nowego. walki przy budowie autostrad - byly, sa i beda, chyba, ze w koncu poprawimy przepisy odnosnie zamowien publicznych. a tak poza tym to co jeszcze? bo ja widze lepsze stosunki z sasiadami (i nie, nie sprzedalismy Polski Niemcom, Ruskim ani cyklistom). glodujae dzieci (czesty argument)? raczej mamy problem w druga strone i nie jest to bynajmniej opuchlizna glodowa. biedne spoleczenstwo? i dlatego mamy najwiekszy w naszej historii boom marketow i centr handlowych? wyzsze ceny paliw? nie tylko w PL. powaznie, co dokladnie okresla te katastrofalne rzady? Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
Edytowany: 5 października 2011 22:35
|
|
46 Dołączył: 2010-08-07 Wpisów: 1 795
Wysłane:
5 października 2011 22:51:39
A czego dokonał w sferze gospodarczej ten rząd? Priorytetem miało być przyjęcie euro przy okazji atakując Kaczyńskiego,że nic w tym kierunku nic nie zrobił ale na szczęście dla naszej gospodarki sami się wycofali... Oprócz podnoszenia podatków ,rozmontowywania systemu emerytalnego i ogromnego zwiększanie administracji -bo to już każdy im zapamięta.
|
|
0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
5 października 2011 22:53:09
Gigantyczny wzrost zadłużenia i wyprzedaż majatku narodowego. I nie chodzi mi o prywatyzacje - bo to jest atutem wolnorynkowej gospodarki - tylko o płytkie wybiegające w krótki czas "rzadzenia" myślenie. Poprzednie rządy mogły liczyć na dywidendy ze strategicznych spółek, przyszłe juz w znacznie mniejszym stopniu. Ponoć 20% złóż gazu łupkowego krórych eksploatacja jeszcze nie została rozpoczęta już jest w ruskich rękach. POlityka uległości wobec kluczowego nord stream - to wszystko oczywiście się podoba na zachodzie, szczególnie w Niemczech, ale czy to naczy że to jest dobre dla Nas? A gdzie moja emerytura skoro uprzywilejeowano ponownie ZUS do zbierania składek i łatania z nich przyszłych dziur budżetowych (tak apropo liberalizmu)?
Edytowany: 5 października 2011 23:01
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
5 października 2011 23:06:22
Frog napisał(a):@Scarry - a może dla kontrastu dla tendencji z wykształceniem pokazałbyś wyniki głosowania w Zakładach Karnych?
Pewnie nie pokażesz. Ja też nie. I dobrze, bo to już nie dyskusja, tylko wbijanie szpilek.
Zamiast tego wolałbym poczytać ciekawe spostrzeżenia i opinie. Szkoda że tak ich ostatnio mało. ta.. 90% dla PO, znam to  . A wiesz że ja też widziałem też niezły kontr-argument? Bo widziałem kiedyś wyniki w zakładach psychiatrycznych. Było blisko 70% dla PiS. Obydwa argumenty są bardzo proste do obalenia. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 5 października 2011 23:09
|
|
Wysłane:
6 października 2011 18:19:13
@kokospl, a moglbys po prostu odpowiedziec? nie pytaniem na pytanie, tylko zwyczajnie - czym sie charakteryzuja te katastrofalne rzady? co tak strasznego sie wydarzylo, ze nalezy wzniecac larum? @buldi, masz racje z zadluzeniem, ale masz pewnosc, ze gdyby rzadzil kto inny, to byloby lepiej? to samo z ZUSem. co do lupkow - 'ponoc 20%...'? ' ponoc'? a jakby Petrol mial wykupiona koncesje w Rosji, a nie w Kazachstanie, to tez bylby zamach na bezpieczenstwo energetyczne Rosji? a co chodzi z ta ulegloscia wobec Nord Stream, bo nie bardzo rozumiem? rura lezy na wodach miedzynarodowych - mozemy ich cmoknac. tak sie konczy wygrazanie paluszkiem silniejszemu. Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
0 Dołączył: 2010-12-18 Wpisów: 522
Wysłane:
6 października 2011 18:31:51
sorry że się wcinam ale takie czy podobne zdanie padło już kilkukrotnie Cytat:ale masz pewnosc, ze gdyby rzadzil kto inny, to byloby lepiej? tym to mozna nawet Hitlera rozgrzeszyć :) "człowiek jest niewolnikiem swego posiadania..." "Wszystko jest trudne nim stanie się proste "
|
|
Wysłane:
6 października 2011 19:06:56
sss56, tu nie chodzi o rozgrzeszanie. zawalili szereg rzeczy i ja temu nie przecze, ale rzadzili w naprawde trudnym okresie i ja cenie ich postawe w czasie kryzysu, epidemii, polityce zagranicznej. Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
6 października 2011 20:04:01
Sieko - wspomniałeś że to przez kartofla i jego wygrażanie paluszkiem doszło do budowy tego gazocioągu. Ja natomiast uważam że protest w tej sprawie był w pełni uzasadniony, bo po pierwsze Niemcy ułożyli się z ruskimi nie tylko na przekór Kaczyńskiemu, ale wogóle olali interesy krajów nadbałtyckich a samą Unię narazili na uzależnienie eneretyczne od Rosji. Niemcy podpisując to ponad głowami mniejszych państw członkowskich nie tylko Polsce pokazali jak bardzo zjednoczona jest Europa. Przecież to nawet Sikorski swego czasu przyrównał umowę o budowie gazociągu do Paktu Ribbentrop-Mołotow, a ty się dziwisz że Kaczyńki się wkurzył i oskarżasz go, że to on spieprzył stosunki z Niemcami. Z polskiego punktu widzenia (nie PISowskiego) to Niemcy zachowali się niewporządku. Szkoda że PO i nasze "apolityczne" media pokazawały nie raz ten temat w krzywym zwierciadle - na zewnątrz naszego kraju kreując obraz Kaczyńskiego, zamiast zabrać twardo głos w tej sprawie. Zamiast poparcia w tej sprawie mieliśmy tradycyjne ośmieszanie przez opozycje Kaczora. Wewnętrzne spory przeważały nad interesem Państwa i teraz mamy co mamy , czyli rzeczywiście możemy Niemców cmoknąć w gazociąg.
Edytowany: 6 października 2011 20:06
|
|
1 Dołączył: 2011-01-06 Wpisów: 371
Wysłane:
6 października 2011 20:28:09
sss56 napisał(a):sorry że się wcinam ale takie czy podobne zdanie padło już kilkukrotnie Cytat:ale masz pewnosc, ze gdyby rzadzil kto inny, to byloby lepiej? tym to mozna nawet Hitlera rozgrzeszyć :) Ale przyznasz że po rządach PO nie można powiedzieć: "gorzej być nie może". PO w swoim najbardziej ortodoksyjnym skrzydle, nie jawi mi się jako partia która mogłaby administracyjnie zwalczać opozycję polityczną. Albo czas albo pieniądz. ...
|
|
0 Dołączył: 2009-01-31 Wpisów: 757
Wysłane:
6 października 2011 20:39:54
kokospl napisał(a):A czego dokonał w sferze gospodarczej ten rząd? Oprócz podnoszenia podatków ,rozmontowywania systemu emerytalnego i ogromnego zwiększanie administracji -bo to już każdy im zapamięta. Dobrze, że ktoś o tym pamięta i potrafi rozsądnie podsumować obecny rząd. Dziwi mnie tylko, iż tak dużo Polaków ślepo ufa płytkim obietnicom tego rządu, zwłaszcza po minionych 4 latach rządzenia, oddaje im swoje poparcie. Czy to wynika z ich ciemnoty? Obłuda tego rządu nie zna granic. W poprzedniej kampanii przedwyborczej PO obiecywało obniżenie podatków, po czym w trakcie rządzenia podniesiono Vat. W obecnej kampanii jednym celów przyszłego rządu jest m in. obniżenie vatu do 22% (znowu kolejna kiełbaska wyborcza). Więc nasuwa się pytanie o co chodzi? Czy wyborcę ma się za durnia? Nie dalej jak 2 dni temu natrafiłem w TV na spot PO, a w nim tekst: pomoc dla powodzian. I tu znowu zagrywka przedwyborcza - rząd PO miał szansę w zeszłym roku się wykazać w tej materii, czego nie zrobił wypłacając "grosze" powodzianom jako odczepne, zostawiając ich samych sobie z ich dramatem. Więc powstaje kolejne pytanie: dlaczego teraz sobie przypomniano o powodzianach? (temat wraca jak bumerang). Temat OFE wszyscy znają, więc nie ma sensu tego rozwijać. Wg mnie jest to skok na kasę, by poprawić stan budżetu przed wyborami (bo skoro ZUS zaciąga kredyty na obsługę emerytur to nie jest dobrze)
Edytowany: 6 października 2011 20:41
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.