PARTNER SERWISU
jkwkvrxt
465 466 467 468 469
kolarz888
11
Wpisów: 55
Wysłane: 8 lutego 2022 16:53:45 przy kursie: 178,46 zł
3143507680 napisał(a):

A należy pamiętać, że spółka zarabia jednak marne grosze w stosunku do swojej kapitalizacji. A w końcowym rozrachunku najbardziej liczy się przecież to ile spółka zarabia. CD Projekt to wciąż jest megabalon, który w roku swoich największych zysków wypłacił 2,5% dywidendy. A przygotowywał CP77 przez 8 lat.

To prawda - wskaźnikowo CD Projekt to mega balon. Kiedy pojawi się raport za IVkw21, a tym samym "zniknie" świetny wynik z IVkw20 to wskaźnik ceny do zysku wzrośnie w okolice 70-80 (konsensusy publikowane przez PAP - zakładają w IV kw ok. 115 mln zł zysku, a w całym roku ok. 230 mln zł). Co więcej - na kolejne dwa lata równiez nie wygląda to jakoś super (prognoza na 22-23 mówi o ok. 300 mln zł zysku netto). Z wypłacaniem dywidendy z takiej kasy może być cieniutko.

Jest jednak jedno "ale" (a w zasadzie dwa). Są nim IP należące do CD Projektu. Osobiście widzę to tak, że z 17,5 mld zł obecnej kapitalizacji, wycena marek Wiedźmin i Cyberpunk to jakieś 10-12 mld zł, a reszta to bieżące zyski operacyjne. Myślę, że możemy sobie wyobrazić hipotetyczną styutację, w której prezes stwierdza, że zamyka studio i sprzedaje prawa do IP komuś innemu. Czy nie znalazłby chętnego, który zapłaciłby za nie 3-4 mld dolarów?

Dlatego osobiście nie emocjonuję się bieżącymi wynikami. Są jakie są i chyba większość zdaje sobie sprawę, że zarabiane obecnie sumy ni jak nie uzasadniają rynkowej wyceny. Obecnie na kurs w największym stopniu rzutują rzeczy, których nie wiemy (tak jak pisał tgolik), a których w przeciągu najbliższych miesięcy będziemy się dowiadywać tj. jak wyjdzie im wersja CP2077 na PS5, co z dodatkami i przede wszystkim jakie są plany odnośnie do Wiedźmina.

asganis
68
Wpisów: 164
Wysłane: 8 lutego 2022 21:50:37 przy kursie: 178,46 zł
Taka ciekawostka z branży, z uwagi iż CP2077 w kryteriach sprzedażowych często był porównywany z RDR2

gry.interia.pl/newsy/news-red-...

Sprzedaż RDR2 na tą chwilę 43mln kopii.

Cytat:
(...)Żebyście mieli obraz tego, jak przebiega krzywa sprzedaży Red Dead Redemption 2, przypomnijmy, że w lutym 2019 czytaliśmy o przekroczeniu przez nią 23 mln sprzedanych kopii. W lutym 2020 gra mogła się pochwalić 29 mln egzemplarzy, które powędrowały do graczy. W listopadzie 2021 było ich już 39 mln. To oznacza, że tylko w ciągu ostatnich trzech miesięcy wynik poprawił się o kolejne 4 mln.

Wynika z tego, że nie licząc okresu premierowego to RDR2 sprzedaje się w około 6mln sztuk rocznie. CP2077 aspiruje również do longsellera to miło byłoby od niego wymagać takiej samej ilości, aczkolwiek na tą chwilę nie sądzę aby takie wyniki wykręcał. Jeśli w zeszłym roku zeszło by około 6mln sztuk myślę że CDP by o tym poinformowało bo tym samym łączna sprzedaż przekroczyłaby 20mln, a to już ładna cyfra którą można się pochwalić. Póki co patrząc na promocje i porównując obie gry na PC to CP2077 radzi sobie lepiej od RDR2, ale na konsolach z uwagi na średnią jakość na pewno ustępuję pola grze Rockstara. Pozostaje mieć nadzieję, że wersja na nowe konsole będzie skokiem jakościowym i faktycznie zrobi z CP2077 longsellera, bo nie ukrywajmy artystycznie jest to gra bardzo ładna i za pare lat również będzie przykuwać oczy.

baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 10 lutego 2022 10:10:11 przy kursie: 181,48 zł
Myślę, że to co piszesz to jest zwykłe chciejstwo.
Na starcie CP miał szanse powalczyć a nawet uważałem, że mógł wygrać z takimi RDR2 i im podobnymi - zresztą tak sugerował marketing i takie były oczekiwania społeczności.
Niestety liczne doniesienia o dużych problemach z silnikiem okazały się w 200% prawdą.
Mimo, że gra ma coś w sobie pod względem artystycznym być może może się wielu podobać to niestety technicznie jest dość słaba i na tym silniku cudów nie zrobią. Silnik jest kulą u nogi gry i nie dorówna RDR2 pod względem technicznym. Aby tak było musieliby przepisać cała grę od nowa.
Szansą dla spółki byłoby zrobienie w miarę szybko Nowej wersji CP już na silniku UE 5.
Jakie ma możliwości pojawiły się krótkie prezentacje. Bez wątpienia mocno bije autorski silnik CDP. Tyle, że prace nad silnikiem własnym nadal trwają i możliwości UE znając realia osiągnie za kilka lat. Tyle samo trwałoby przeszkolenia całej załogi na UE5.
Tak więc jedyna nadzieja w tym, że następca CP będzie miał już do dyspozycji silnik spełniający oczekiwania devów i samej gry.
Także liczę, że silnik został już dość mocno poprawiony bo bez tego zmieni się lider na naszym rynku. Techland po udanej premierze DL2 może szybko "połknąć" CDP.
Na razie widzę bardzo umiarkowane szanse na dorównanie RDR2. Jeszcze sporo wody musi upłynąć. Na razie mocno górą jest Techland.
Premiera gry niemal gotowy pakiet dodatków o dużo lepsze recenzje które wciąż rosną.
CDP przeciwnie 1,5 roku trzeba będzie czekać na pierwszy DLC.
Nie tak to miało wszystko wyglądać. Poważniejsze DLC chyba dopiero przed końcem roku.
Dajnie by było gdyby przed Świętami wyrobili się z 2 lub 3 dużym dodatkiem. Może to podkręciłoby sprzedaż w okresie okołoświątecznym.
Szkoda, że w tym roku nie ma szans na jakieś płatne dodatki. Jednak biorąc pod uwagę ogólną słabość gry to najpierw trzeba zadowolić graczy a później liczyć na płatne dodatki.
Gra ma szanse na nowy start ale na konkurecję z RDR2 bym nie liczył te marzenia trzeba odłożyć do CP 2.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)

3143507680
22
Wpisów: 52
Wysłane: 11 lutego 2022 12:30:14 przy kursie: 178,02 zł
kolarz888 napisał(a):
[quote=3143507680]

Jest jednak jedno "ale" (a w zasadzie dwa). Są nim IP należące do CD Projektu. Osobiście widzę to tak, że z 17,5 mld zł obecnej kapitalizacji, wycena marek Wiedźmin i Cyberpunk to jakieś 10-12 mld zł, a reszta to bieżące zyski operacyjne. Myślę, że możemy sobie wyobrazić hipotetyczną styutację, w której prezes stwierdza, że zamyka studio i sprzedaje prawa do IP komuś innemu. Czy nie znalazłby chętnego, który zapłaciłby za nie 3-4 mld dolarów?

Ciekawa wypowiedź, tak jak oszacowanie wartości marek CDR. I tak, jestem w stanie sobie wyobrazić, że ktoś wykłada 3-4 mld USD na IP CD Projektu. Jednak wciąż uważam, że jest to wycena dość wymagająca, zwłaszcza przy coraz bardziej niesprzyjającym otoczeniu.

Przykładowo porównajmy wyceny CDR i Ubisoft. Aktualnie CDR ma niewiele niższą kapitalizację od Ubisoft, a jednak liczba marek tego drugiego jest nieporównywalnie bogatsza. CDR to niemalże goły Wiedźmin. Jak będzie z CP77 - zobaczymy, ale nie wygląda to kolorowo.

Pozdrawiam

Rufusinski
119
Wpisów: 512
Wysłane: 11 lutego 2022 14:29:03 przy kursie: 178,02 zł
Bardzo porownywalnie bogatsza, bo wieksza o cale jedno IP. Ass Creed, Far Cry i uniwersum gier podpisanych Tom Clancy (Siege, Ghost Recon). Zas jesli chodzi o finanse UBI moze poki co marzyc, zeby byc w tak komfortowej sytuacji jak CDP.
Edytowany: 11 lutego 2022 14:29

3143507680
22
Wpisów: 52
Wysłane: 11 lutego 2022 14:43:09 przy kursie: 178,02 zł
Co do sytuacji finansowej to oczywiście się zgadzam.

Ale Ubisoft ma w swoim portfolio: Anno, Assassin's Creed, Far Cry, Imagine, Just Dance, Prince of Persia, Raving Rabbids, Rayman, Tom Clancy's, Watch Dogs. Rozumiem, że nie wszystko to są hity na miarę Witcher, ale tak, liczba marek jest jak najbardziej nieporównywalna.

Pozdrawiam.

Morasek
33
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 163
Wysłane: 13 lutego 2022 09:21:37 przy kursie: 178,02 zł
To jest forum giełdowe czy o grach?

MODERATOR
80
Wpisów: 211
Wysłane: 13 lutego 2022 10:59:33 przy kursie: 178,02 zł
Serdeczna prośba do wszystkich udzielających tutaj - nie róbmy z wątku CDR miejsca do luźnych pogawędek o gamedev'ie

imp-p
81
Wpisów: 353
Wysłane: 14 lutego 2022 17:00:24 przy kursie: 178,80 zł
jutro konferencja o 16 CD zapowiedziana przed chwilą ciekawe co tam będzie

link

Rufusinski
119
Wysłane: 14 lutego 2022 19:38:59 przy kursie: 178,80 zł
Nie trzeba byc Sherlockiem, patch 1.5/wersja next gen. Jedyne co mozna zgadywac to czy wyjdzie w tym tygodniu czy przyszlych.

imp-p
81
Wysłane: 14 lutego 2022 19:52:25 przy kursie: 178,80 zł
Cytat:
Nie trzeba byc Sherlockiem, patch 1.5/wersja next gen. Jedyne co mozna zgadywac to czy wyjdzie w tym tygodniu czy przyszlych.

To wiem ciekawe mnie czy patch 1.5 potwierdzi rewelacje które są w przeciekach jak np metro pościgi itd. może być też płatny DLC do cyber. A może wszystkich zaskoczą i powiedzą np nad jakimi grami nowymi pracują. Dlatego tak jak napisałem wiele niewiadomych co do jutrzejszej konferencji

tgolik
PREMIUM
248
Wpisów: 1 258
Wysłane: 14 lutego 2022 21:37:04 przy kursie: 178,80 zł
Warto zauważyć, że jutrzejszy stream to będzie pierwszy, cenotwórczy przekaz Redów w czasie sesji (i to na start sesji na Wall Street) od niepamiętnych czasów.

Rufusinski
119
Wysłane: 14 lutego 2022 22:41:46 przy kursie: 178,80 zł
Z ta cenatworczoscia bym nie przesadzal...Chyba, ze pochwala sie nadspodziewanie wysoka dotychczasowa sprzedaza CP2077, po ktorej jednoznacznie wyjdzie, ze zysk bedzie znacznie powyzej konsensusu. Na co realistycznie nie ma zadnych szans. To wciaz tylko patch i nowa wersja gry. Natomiast to jak po jego premierze zostanie odebrany i w jakim stopniu wplyw na sprzedaz miec bedzie w nadchodzacych tygodniach juz predzej. Ewentualnie jesli od razu wyskocza z informacja o platnym dodatku (na co po cichu mam nadzieje, ale nie licze).
Edytowany: 14 lutego 2022 22:42

imp-p
81
Wysłane: 15 lutego 2022 09:00:53 przy kursie: 180,86 zł
Cytat:
Z ta cenatworczoscia bym nie przesadzal...Chyba, ze pochwala sie nadspodziewanie wysoka dotychczasowa sprzedaza CP2077, po ktorej jednoznacznie wyjdzie, ze zysk bedzie znacznie powyzej konsensusu. Na co realistycznie nie ma zadnych szans. To wciaz tylko patch i nowa wersja gry. Natomiast to jak po jego premierze zostanie odebrany i w jakim stopniu wplyw na sprzedaz miec bedzie w nadchodzacych tygodniach juz predzej. Ewentualnie jesli od razu wyskocza z informacja o platnym dodatku (na co po cichu mam nadzieje, ale nie licze).

Kurde po twoim wpisie nie ma sensu czekać na konferencję bo ty wszystko wiesz co będzie. A skąd wiesz co będzie rewolucyjnego w patch podobno ma być metro i pościgi. A ja jestem wręcz pewny że powiedzą coś o płatnym DLC.

xseror
9
Wpisów: 57
Wysłane: 15 lutego 2022 17:09:43 przy kursie: 180,86 zł
Po oglądnięciu transmisji, nie widzę tu potencjału na sprzedaż, a co za tym idzie wzrost kursu. Co oni robili przez rok ? Ilość zmian jest śmieszna, prawdziwa Samurai edition.
Edytowany: 15 lutego 2022 17:11

DJ1910
48
Wpisów: 234
Wysłane: 15 lutego 2022 18:23:51 przy kursie: 180,86 zł
Co robili? Wersje nextgen i poprawki do CP2077. I możliwe że pracę koncepcyjne nad nowymi tytułami. Jest co robić. A rynek pracowników IT nie rozpieszcza.

Cyberpunk w mojej ocenie jest traktowany przez spółkę już jako Long Seller więc tu proces poprawy gry musi być skuteczny a nie na pat chwat. Wiemy już jak się pośpiech skończył.

Zawodem może być dopiero sytuacja kiedy nextgen na CP2077 nie przyniesie za sobą znaczącego nowego kontentu. Ja to traktuje jako jakiś milestone gdzie musi się zadziać coś więcej niż ostrożna poprawa produktu.

michal-j
22
Wpisów: 89
Wysłane: 16 lutego 2022 06:34:43 przy kursie: 180,86 zł
To ostatni ważny patch poprawiający jakość, będą jeszcze fixy, ale ten jest najważniejszy.

Teraz liczą się dla mnie 2 rzeczy:

- czy na steamie przebijemy na stałe 80% pozytywnych ocen, oczywiście mówię o ostatnich 30 dniach, bo poprawa oceny historycznej trochę potrwa. Osobiście za sukces uznam poprawę o 10pp, czyli w okolicy 87%. Na przebicie 90% przyjdzie czas po płatnych rozszerzeniach.

- czy CP wskoczy do topek w PS store, myślę tu o osobach które dokonały zwrotu i muszą kupić grę od nowa. Pierwsze głosy mówią, że sytuacja na poprzedniej generacji nie uległa poprawie, więc nadzieja tylko w PS5.

A podsumowując wczorajszy stream, gdy ogłosili że patch jest dostępny "już", a nie "soon", pomyślałem sobie, że wróciło stare, dobre CDP. Niech tego nie spieprzą.
Na minus natomiast zaskoczył mnie całkowity brak marketingu, no chyba że dopiero go rozkręcą, jak zobaczą że gra dostała drugą szansę.

xseror
9
Wpisów: 57
Wysłane: 16 lutego 2022 08:38:53 przy kursie: 180,86 zł
Cytat:
Zawodem może być dopiero sytuacja kiedy nextgen na CP2077 nie przyniesie za sobą znaczącego nowego kontentu. Ja to traktuje jako jakiś milestone gdzie musi się zadziać coś więcej niż ostrożna poprawa produktu.

Chyba ja czegoś nie rozumiem, to proszę mnie poprawić, ale to co wczoraj wyszło to jest już ten słynny nexst gen.
I znacząca zawartość się nie pojawiła. Rynek wycenił już jakość nexst gene bo jeszcze w czasie prezentacji zaczął się zjazd kursu. Gra jest spisana na straty, dalej problemy z SI, brak nowej gry +, brak info o płatnym DLC fabularnym, brak map drogowych z dalszym rozwojem projektu.

tgolik
PREMIUM
248
Wpisów: 1 258
Wysłane: 16 lutego 2022 08:54:25 przy kursie: 180,86 zł
michal-j napisał(a):

Na minus natomiast zaskoczył mnie całkowity brak marketingu, no chyba że dopiero go rozkręcą, jak zobaczą że gra dostała drugą szansę.

Śledziłem wczoraj główne serwisy growe - wszystkie (IGN, GameSpot, Gameinfrmer, PC Gamer) zamieściły bardzo obszerne informacje o Cyberpunku. Dodatkowo, CDR stworzył wersję demo dla użytkowników XSX i PS5 oraz na STEAMie mamy chyba płatną promocję Cyberpunka.
To nie są małe działania marketingowe.

DJ1910
48
Wpisów: 234
Wysłane: 16 lutego 2022 09:03:37 przy kursie: 181,80 zł
xseror napisał(a):
Cytat:

Chyba ja czegoś nie rozumiem, to proszę mnie poprawić, ale to co wczoraj wyszło to jest już ten słynny nexst gen.
I znacząca zawartość się nie pojawiła. Rynek wycenił już jakość nexst gene bo jeszcze w czasie prezentacji zaczął się zjazd kursu. Gra jest spisana na straty, dalej problemy z SI, brak nowej gry +, brak info o płatnym DLC fabularnym, brak map drogowych z dalszym rozwojem projektu.

Nie, to nie była premiera nextgen. Nawet słowa o tym nie było, że jest to tym co sugerujesz.

To patch 1.5 plus demówka. Tylko tyle i aż tyle.

Zjazd kursu ? Ok, było na plusie 3% około 16:00 ale skończyło się i tak na zamku +1,5%, więc o jakim zjeździe kursu tutaj mówisz ?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość, Kriss1975
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE CDPROJEKT
  • Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco
    Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco

We wtorek giełda w Warszawie wykonała zdecydowany zwrot w górę i wybroniła się przed 5. spadkową sesją z rzędu. W środę strona popytowa idzie za ciosem i ale finalnie o losach całej sesji i tak najprawdopodobniej zdecyduje reakcja na decyzję RPP i na dane z rynku pracy w USA. W centrum uwagi są dziś Allegro, Vercom i Asseco Poland.

• 10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas
    10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas

We wrześniowej odsłonie portfela BM BNP Paribas analitycy stawiają na dotychczasowe spółki, czyli liderów i czołowych graczy w swoich branżach. Oto jak oceniają wyniki za II kwartał poszczególnych top picks i ich perspektywy.

465 466 467 468 469

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,176 sek.

ldrfpadz
yroittgw
mezksnff
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
lkvvvurf
sllmpdhg
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat