153 Dołączył: 2011-10-30 Wpisów: 1 886
Wysłane:
22 stycznia 2012 00:30:44
Dobra. Pochwalę się Sfojom Tfurczościom. Nie żebym był jakimś bardzo aktywnym Pisatjel'em , co to, to nie. Piszę tylko wtedy, gdy mnie wena tfurcza najdzie, stąd czasem długie przerwy między wpisami - Muza wtedy omija moje skromne progi i pod sukienkę zajrzeć nie pozwala, dla uzyskania natchnienia. Ale jak już pozwoli, to powstaje wtedy coś, co można znaleźć i poczytać tutaj: http://naturabramy.wordpress.com/Kiedyś produkowałem się tutaj: http://songmun.blox.pl/htmlale w listopadzie 2011 przeniosłem się na Wordpress'a i chyba tam zostanę na stałe. Kto chce, może to sobie wszystko pooglądać, poczytać i skomentować, jeśli taką potrzebę poczuje. "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 241
Wysłane:
22 stycznia 2012 12:45:13
znamy znamy troche przeraza mnie fascynacja gannem, fibo w pionie i poziomie (pochodnymi) ale w tym calym smietniku jakim jest polska blogosfera gieldowa bardzo pozytywnie (gdybym tylko mial konto na fejscie a tam gdzies szlo kliknac.. dziobnalbym "lajk" button :D) zycze dalszego owocnego zagladania pod sukienki ;) You're not deep, you're not an intellectual, you're not an artist, you're not a critic, you're not a poet, you just have internet access.
|
|
0 Dołączył: 2011-06-19 Wpisów: 1 472
Wysłane:
22 stycznia 2012 14:38:29
Przeczytałem tylko początek, bo zaskoczył mnie Twój komentarz do wywiadu z Weinsteinem. Jestem bardzo daleki od wyciągania jakichkolwiek wniosków z tego, że człowiek powiedział coś w telewizji. Niestety często znaczy to tylko, że albo chciał właśnie to powiedzieć, albo musiał powiedzieć cokolwiek. Szczególnie jeśli reprezentuje współczesny HF, gdzie często istotniejsze jest zwiększanie AUM (wbrew interesom klientów), niż zarabianie pieniędzy dla klientów.
Tym niemniej w wywiadzie nie widziałem niczego potwierdzającego by Saba wystawiała włoskie CDS-y (jedynie kupowała obligacje), ani że jest optymistycznie nastawiona w stosunku do ich długu rządowego. Twierdzą że mają długą pozycję we włoskich obligacjach rządowych, ale "relative to the equity markets, relative to the debt of Italian banks". Znaczy to tylko tyle, że liczą na zysk na niedopasowaniu cen, niezależnie od rozwoju sytuacji we Włoszech. Dalej natomiast jest wyraźnie napisane, że "we do have a long bias in the U.S. versus a short bias in Europe".
Edytowany: 22 stycznia 2012 14:43
|
|
|
|
43 Dołączył: 2009-04-14 Wpisów: 603
Wysłane:
22 stycznia 2012 15:24:39
z pewnośćią będę odwiedzał szczególnie do gustu przypadły mi fragmenty o Rybińskim
|
|
Wysłane:
22 stycznia 2012 18:57:28
wapkil napisał(a):Przeczytałem tylko początek, bo zaskoczył mnie Twój komentarz do wywiadu z Weinsteinem. Jestem bardzo daleki od wyciągania jakichkolwiek wniosków z tego, że człowiek powiedział coś w telewizji. Niestety często znaczy to tylko, że albo chciał właśnie to powiedzieć, albo musiał powiedzieć cokolwiek. Szczególnie jeśli reprezentuje współczesny HF, gdzie często istotniejsze jest zwiększanie AUM (wbrew interesom klientów), niż zarabianie pieniędzy dla klientów.
Tym niemniej w wywiadzie nie widziałem niczego potwierdzającego by Saba wystawiała włoskie CDS-y (jedynie kupowała obligacje), ani że jest optymistycznie nastawiona w stosunku do ich długu rządowego. Twierdzą że mają długą pozycję we włoskich obligacjach rządowych, ale "relative to the equity markets, relative to the debt of Italian banks". Znaczy to tylko tyle, że liczą na zysk na niedopasowaniu cen, niezależnie od rozwoju sytuacji we Włoszech. Dalej natomiast jest wyraźnie napisane, że "we do have a long bias in the U.S. versus a short bias in Europe". Ja patrzę na tę wypowiedź tylko z punktu widzenia poprawy globalnej płynności i gotowości powrotu tejże płynności nawet na najbardziej ryzykowne rynki. Gdyby Weinstein był jakoś superoptymistyczny co do długu Włoch, to chyba zacząłbym się nawet stukac w czoło. Nie interpretuję jego wypowiedzi jako "wystawiania" CDS. Nie wiem też, czy kupił "naked" CDS czy pokryty obligacjami. Zakup tych CDS coś tam minimalnie poprawił na rynku włoskich obligacji (choćby np. przez to, że jeśli nie były one naked, to powstrzymał tym ruchem kogoś od ich sprzedaży na rynku wtórnym) i w jakimś tam stopniu przyczynił się do tego, że ich rentowność spadła. Na pewno takich jak on jest więcej, co zachęca także innych do zaryzykowania jakiejś części swojego kapitału w BTP - HF działają często stadnie. Rentowność BTP spada i to jest faktem bezdyskusyjnym: www.bloomberg.com/apps/quote?t...:IND W gruncie rzeczy dla nas, drobnych detalistów nie jest ważne, kto kupuje wloskie obligacje i czy się zabezpiecza CDS czy nie. Istotne jest, ze to robi, a ich rentowność ostatnio spada nawet w segmencie 10-latek, oddalając na jakis czas problemy. Nie mam złudzeń - te problemy powrócą, ale na pewno nie jutro i chyba nie pojutrze. "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
0 Dołączył: 2011-10-25 Wpisów: 235
Wysłane:
22 stycznia 2012 20:58:26
@Szutnik
Masz jakieś polskie akcje? I widzę, że naganiasz na wzrosty nawet u Trystero! (żart)
|
|
Wysłane:
22 stycznia 2012 21:09:03
Masz jakieś polskie akcje? Z akcjami skończyłem w 1998. Od II poł. 1998 jestem wyłącznie w kontraktach,a od 2004 wyłącznie za granicą (towary, kontrakty na indeksy itd). I widzę, że naganiasz na wzrosty nawet u TrysteroPowiedzmy, że prezentuję zdecydowaną opinię od września 2011 w tym temacie "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
0 Dołączył: 2011-06-19 Wpisów: 1 472
Wysłane:
22 stycznia 2012 23:35:21
Szutnik napisał(a):Nie interpretuję jego wypowiedzi jako "wystawiania" CDS. Nie wiem też, czy kupił "naked" CDS czy pokryty obligacjami. Zakup tych CDS coś tam minimalnie poprawił na rynku włoskich obligacji (choćby np. przez to, że jeśli nie były one naked, to powstrzymał tym ruchem kogoś od ich sprzedaży na rynku wtórnym) i w jakimś tam stopniu przyczynił się do tego, że ich rentowność spadła. Na pewno takich jak on jest więcej, Tylko gdzie on mówi o kupowaniu CDS-ów? Stwierdza tylko, że nie było powodu, żeby PSI uruchamiało CDS-y. Ja zresztą też już tu o tym kiedyś pisałem - nie wiem kto wymyślił tę popularną bzdurę. Zapewne Saba ma jakieś CDS-y, ale nie widziałem, żeby z tego wywiadu to wynikało. Szutnik napisał(a):W gruncie rzeczy dla nas, drobnych detalistów nie jest ważne, kto kupuje wloskie obligacje i czy się zabezpiecza CDS czy nie. Istotne jest, ze to robi, a ich rentowność ostatnio spada nawet w segmencie 10-latek, oddalając na jakis czas problemy. Saba długie pozycje na obligacjach rządowych łączy z krótkimi na akcjach i obligacjach komercyjnych. To nie jest risk on - w teorii jest neutralne (w zasadzie jest nawet risk off, przenosi kapitał z giełd do bezpieczniejszych obligacji). Twój wpis, jak zrozumiałem, był głównie o akcjach, a jeśli takie zachowanie faktycznie byłoby popularne, zbijałoby ich cenę. Tym bardziej jeśli dodatkowo ma "short bias in Europe". Z punktu widzenia inwestorów giełdowych takie karaluchy są niedźwiedzie, nie bycze :) edit: oczywiście w teorii, w praktyce raczej nie mają znaczenia, ale chyba ciężko traktować je jako argument za ,,przełożeniem wajchy''.
Edytowany: 22 stycznia 2012 23:40
|
|
Wysłane:
4 lutego 2012 23:48:10
Mróz siarczysty, więc zapraszam na filiżankę kakao: naturabramy.wordpress.com/2012..."Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
Wysłane:
16 lutego 2012 15:45:25
Oto nowy wypiek: naturabramy.wordpress.com/2012...Wbrew tytułowi, nie jest to o końcu koszykarskiej ligi zawodowej w USA. "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-01-31 Wpisy: 757
Wysłane:
19 lutego 2012 17:31:14
Futro napisał(a):@Szutnik Masz jakieś polskie akcje? I widzę, że naganiasz na wzrosty nawet u Trystero! (żart) zakładam, że jak miałbyś tyle wiedzy co kolega Szutnik to nie pisałbyś takich głupot o jakimś naganianiu
Edytowany: 19 lutego 2012 17:32
|
|
Wysłane:
29 lutego 2012 22:21:07
Nowy wpis, dzisiejszy z okolic południa: naturabramy.wordpress.com/2012..."Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
Wysłane:
29 maja 2012 17:14:46
Moja nowa produkcja: naturabramy.wordpress.com/2012..."Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
0 Dołączył: 2010-11-27 Wpisów: 449
Wysłane:
29 maja 2012 21:03:14
dobra produkcja, oby się ziściła :) Pozwolę sobie wkleić u Ciebie, bo jesteś tutaj największym specem od Wideł :) I never think of the future - it comes soon enough. A. Einstein
|
|
Wysłane:
24 czerwca 2012 15:59:08
Nowy wpis o EUR/USD: naturabramy.wordpress.com/2012..."Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
0 Dołączył: 2009-01-31 Wpisów: 757
Wysłane:
24 czerwca 2012 18:58:21
Dzięki, fajny wpis  . Również na Wig20 mam okienko w granicach 3-4 lipca. Myślę jednak, że ważniejszy w lipcu to przedział 9-13 lipca (wykres tygodniowy). Ten tydzień zbiega się z odcięciem dywidendy na KGH, co skutkuje utratą kilkudziesięciu punktów na indeksie (pierwsze notowanie po odcięciu to 12 lipca). Ja jednak zostaję przy swoim (22-29 czerwca to wg mnie fala wzrostowa). Najwyżej rynek mi pokaże Cytat:Na pocieszenie pobitych Byków– na końcówkę lipca znowu wypadają istotne punkty czasowe. Wygląda, że znowu będziemy wtedy „grać pod FED”, którego następne posiedzenie odbędzie się 31.07 – 1.08.2012. Do tego wrzucam jako ciekawostkę:  kliknij, aby powiększyćMam nadzieję, że się nie pogniewasz o zaśmiecanie twojego wątku, pozdrawiam.
Edytowany: 24 czerwca 2012 19:07
|
|
Wysłane:
28 lipca 2012 12:55:47
Tym razem bawię się w rynkowo - polityczną wróżkę: naturabramy.wordpress.com/2012..."Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
Wysłane:
29 sierpnia 2012 18:53:36
Troszku siem ostatnio tego naprodukowało Ostatni, dzisiejszy wpis: naturabramy.wordpress.com/2012...a poniżej ciut wczesniejszy. Gdy powstawał, nie miałem już czasu go zareklamować, a powinienem, gdyż uważam go za jeden z ważniejszych wpisów, jakie ostatnio zrobiłem: naturabramy.wordpress.com/2012..."Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
Wysłane:
22 stycznia 2013 10:10:38
Udało mi się wreszcie zebrać w sobie i wyprodukować ( z wielkimi bólami  ) kolejny wpis po ponad 2 miesiącach przerwy. Choć wpis dotyczy głównie pary walutowej CHF/PLN, to konsekwencje rozwoju sytuacji w prognozowanym kierunku wykroczą znacznie poza sferę zainteresowań frankowych kredytobiorców: naturabramy.wordpress.com/2013...Mam nadzieję, że wpis zainteresuje także inwestujących w polskie akcje. "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
Wysłane:
22 marca 2013 17:51:59
Kolejna produkcja. Wrzucam tutaj, bo stanowi istotne uzupełnienie tego, o czym niedawno pisałem w wątku "Kiedy koniec hossy": naturabramy.wordpress.com/2013..."Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
Edytowany: 22 marca 2013 17:52
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.