PARTNER SERWISU
qzouayun

Moje 10 spółek na 3-5 lat- co sądzicie?

orestes84
0
Wpisów: 360
Wysłane: 27 stycznia 2012 20:57:21
Wszedłem na początku roku

1. Graal
2. Grajewo
3. Komputronik
4. Vistula
5. MCI
6. IDM
7. Paged
8. Alma
9. MW trade
10. Magellan

Mam nadzieje że bessa mnie nie wessa:)

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 27 stycznia 2012 21:08:02
Ale o czym co sądzimy? O ilości spółek? O dotychczasowym zysku? O okresie inwestycji? O doborze spółek?

Napisz trochę więcej.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

orestes84
0
Wysłane: 27 stycznia 2012 22:15:57
Już piszę chodzi mi o dobór spółek, okres inwestycji może być dłuższy jak będzie spokojnie i krótszy jakby na rynku zrobiło się nerwowo, zresztą od czego są stop lossy

Graal- wybrałem ze względy na niskie WK i pozycje na rynku względem konkurencji. Mijający rok był słaby dla całej branży ale z trójki seko, wilbo, graal to właśnie graal prezentuje się najlepiej.

Słabe strony to duże zadłużenie i wynikające z niego wysokie koszty finansowe. Jako pozytywne zdarzenia oceniam pomysł zarządu ze skupem akcji w celu finansowanie przejęć ta opcja wydaje mi się po prostu najtańsza. Pula przeznaczona do skupu jest też bardzo duża 1,6 miliona akcji. Wydaje mi się że spożycie ryb w Polsce powinno wzrastać i rynek powinien się konsolidować.

Grajewo- to jest mój czarny koń tylko gdyby nie ta płynność. Sytuacja spółki systematycznie się poprawia. oczywiście ktoś zaraz mógłby się złapać za głowę patrząc na zadłużenie. Moim zdaniem spółka w sprzyjających warunkach ma szansę osiągnąć poziom EBITA w granicach 400 mln pln. Dodatkowo spółka ma dość dobre przepływy. Spółka większość swojej działalności prowadzi w Rosji gdzie ma dostęp do relatywnie taniego surowca, pozostaje oczywiście kwestia nieukończonych inwestycji ale tutaj jestem optymistą.

Komputronik- spółka mało efektowna,ale efektywna ostatnio wykonali bardzo solidną prace u podstaw. Prognozy mówią same za siebie. Spółka redukuje dług i płaci jakąś tam dywidendę. W obliczu problemów vobisu zyskuje szanse na szybszy rozwój. Problemem może być rozwój hurtowników typu action w kierunku detalu w postaci marki sferis. Oraz późniejsze zintegrowanie spółki morele net z abc datą, ale to już bardziej dotyczy kanału internetowego. Oczywiście jest jeszcze sprawa sądowa, ale póki co komputronik wygrywa:)

Vistula- niska cena w stosunku do przychodów jak na branżę, wysoko marżowe produkty i rozpoznawalne marki. Problemem jest tutaj wysokie zadłużenie i wysokie ceny złota, które dla kruka są podstawowym surowcem. Oczywiście jest jeszcze problem wysokich kursów walut i ryzyko wystąpienia recesji, która bardzo mocno odbiłaby się na vistuli. Jednak uważam że obecna cena warta jest podjęcia tego ryzyka.

MCI- wierzę w e comerce i chciałem być zdywersyfikowany, abc data też prezentuje się ciekawie, najbardziej w portfelu podoba mi się invia i mall, frisco już trochę mniej. Nie podobają mi się doniesienia o roszczeniach wobec spółki i skłonność zarządu do emisji akcji. Plusem jest średnioroczny poziom zwrotu, obecnie może być on nieco niższy niż na przestrzeni ostatnich 10 lat ze względu na rozmiary grupy. Z drugiej strony podoba mi się że starają się iść w stronę TFI bo to może być dobry biznes szczególnie w kontekście problemów ZUS-u

IDM- Powinien zachowywać się lepiej niż szeroki rynek mają w portfelu kilka ciekawych inwestycji tupu idea i electus. Bank narazie idzie im słabo, ogólnie do tej inwestycji jestem najmniej przekonany, ale ma dużą płynność i wysoką betę:).

Paded- spółka osiąga najlepsze wyniki w historii, ma super pozycje w sklejce większość to eksport. Spółka posiada nieruchomości które mogłaby sprzedać w celu obniżenia zadłużenia. Ja liczę dodatkowa na sprzedaż albo udaną restrukturyzacje segmentu meblowego. Problemem może być dostęp do taniego surowca, spółka rozważa projekt w Rosji polegający na nabyciu producenta jakiś komponentów do sklejki czy coś takiego, ale sprawa się jeszcze się nie wykrystalizowała.

Alma- podoba mi się, że konsekwentnie mimo problemu realizują swoją koncepcje biznesową, w przeciwieństwie do bomi nie starają się obniżyć cen kosztem jakości. Podoba mi się krakowski kredens i to w jaki sposób rozwijają handel internetowy. Wyniki nie są jeszcze szczytem marzeń ale poprawiają się, zadłużenie też jest spore. Z trójki bomi, piotr i paweł, alma wybieram almę. Uważam że w miarę poprawy sytuacji gospodarczej delikatesy będą zyskiwać.

Mw trade- służba zdrowia będzie potrzebowała coraz większych środków finansowych, rynek będzie się dynamicznie rozwijał. Spółka ma dodatkowe zaplecze w postaci getin banku. Pozostaje ryzyko jakości portfela i zmian legislacyjnych i ewentualnych upadłości, ale póki co spółki radzą sobie bardzo dobrze.

Magellan- właściwie to samo co w przypadku MW trade

Wszelkie uwagi i opinie mile widziane

maobab
0
Wpisów: 221
Wysłane: 27 stycznia 2012 23:12:05
Na początku przygody z giełdą też myślałem, że kupie akcje jakiejś spółki potrzymam 2-3 lata bo musi urosnąć. Gdybym trzymał do dziś byłbym jakieś 80% w plecy chociaż spółki wydawały się dobre.

orestes84
0
Wysłane: 27 stycznia 2012 23:25:40
No tak wystarczy popatrzeć na historyczne kursy spółek które wymieniłem np MCI, Graal, Grajewo, komputronik. Chociaż fundamentalnie takie MCI jest mocniejsze niż latem 2007, to ktoś kto wtedy kupił te akcje raczej nie otwiera teraz szampana tylko raczej konserwę z biedronki:)

maobab
0
Wpisów: 221
Wysłane: 27 stycznia 2012 23:36:49
No niestety. Oczywiście jeśli uda się kupić akcję po jakimś krachu to można zarobić ale wydaje mi się, że lepszy jest obrót akcjami ;).

orestes84
0
Wysłane: 28 stycznia 2012 00:09:46
No tak, ale żeby spokojnie handlować potrzebna jest płynność a o tą na małych spółkach dość trudno. Wydaje mi się,że to właśnie w małych spółkach jest teraz największy potencjał. Zresztą to całe zamieszanie z kghm pociągnęło w dół cały indeks. To chyba dlatego nasz banan rozjechał się z indeksami w usa i europie, zostają jeszcze banki ale te wszędzie słabo ciągnął. Dochodzi jeszcze czynnik TFI, które kupują jak klienci wpłacają i umarzają jak klienci wypłacają. To wszystko jakoś skłania mnie do zainteresowania się małymi spółkami, które zawsze obrywają najmocniej. Najlepszy przykład to graal nie pamiętam który to był fundusz czy Aegon czy Milenium, ale pamiętam że chyba w listopadzie albo Grudniu zeszłego roku wysypali się na samym dołkuthumbright , brawa dla zarządzajacych.

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 9 lutego 2012 14:26:10
maobab napisał(a):
No niestety. Oczywiście jeśli uda się kupić akcję po jakimś krachu to można zarobić ale wydaje mi się, że lepszy jest obrót akcjami ;).

w teorii obrot jest zawsze najlepszy jesli kupujesz w dolku a sprzedajesz na gorce - w praktyce nie wykonalne...
z moich obserwacji lepiej wybrac male i srednie spolki ale dobrze rokujace (dobra branza) i w czasie hossy trzymac te akcje dugo, po sobie wiem ze obracjajac papierami a nie trzymajac ich od pazdzienika 2011 ucieklo mi 40% na wytypowanych moich spolkach d'oh!

ja bym do porfela dorzucil jakies dobre spolki z branzy gier bo czuje ze to beda liderzy nadchodzacej hossy

orestes84
0
Wysłane: 10 lutego 2012 18:45:48
Też tak mi się wydaje, wiadomo obronny stop loss musi być, ale z tym obrotem trudno się wstrzelić. Myślałem o branży gier ale dla mnie to za duża loteria. Te firmy działają podobnie do wytwórni filmowych 1,2 nietrafione tytuły mogą je położyć. Ostatnio myślałem nad branżą rolną, ale na gpw mamy tylko reprezentacje z Ukrainy, a tam wiadomo gleby najlepsze ale urzędnicy najgorsi:), a gruntu mają dzierżawione więc dużo zależy od przychylności skorumpowanych urzędników. Branża gier nie jest zła wystarczy wspomnieć serie Rocki i Rambo:), ja jednak czułbym się niepewnie.

19r20
0
Wpisów: 497
Wysłane: 10 lutego 2012 20:22:28
tak jak napisał Ci Graf chyba nikt na tym forum nie inwestuje na tak długo
grunt to obserwowanie rynku i zmiany w portfelu w miarę pojawiania się odpowiednich strat / zysków

bB86
1
Wpisów: 744
Wysłane: 12 lutego 2012 18:50:34
Mówisz ze nikt? Think

Bo długoterminowo to dopiero trzeba umić i mieć jaja ;)
• Diehard modern value investor (with a Mungerish twist) ;) •

orestes84
0
Wysłane: 2 marca 2012 14:26:42
Przemeblowałem nieco portfel jakiś cas temu wyszedłem z pagedu- nie podoba mi się emisja akcji z pominięciem akcjonariuszy a głównie jej cena i brak postępów w sprawie pozyskania surowca z rynków wschodnich.

Wyszedłem też z IDM-u- powód słabość elektusa i brak postępów w sprawie banku.

Na miejsce tych spółek wstawiłem Astartę i gotówkę po 50%

2mek99
0
Wpisów: 398
Wysłane: 2 marca 2012 15:20:38
Z tych firm, które wymieniłeś na przestrzeni kilku lat to wg mnie perspektywy ma Grajewo. Branża spożywcza będzie "wyzyskiwana" przez sieci więc nie ma zbyt dużych nadzieji na sukces (Graal).
Vistula i Alma są powiązane kapitałowo więc wyrzuciłbym przynajmniej jedną z nich. Alma będzie podobnie jak spożywka pod ogromną presją sieci (Tesco, Biedronka, itd).

O reszcie nie mam zdania ale raczej bez zachwytów.

orestes84
0
Wysłane: 2 marca 2012 15:52:55
Spożywkę brałem bardziej pod konsolidacje i niskie wyceny, wiem, że ten biznes to nie lekki kawałek chleba ale za to pewny i stosunkowo niedrogi. Jestem realistą i wiem, że w obecnym układzie sieć dostawca rentowność 4-5% brutto to poziom jaki obowiązuje w Europie gdzie handel detaliczny jest jeszcze bardziej skonsolidowany. Liczę, że graal dobrej restrukturyzacji jest w stanie robić 20 mln brutto rocznie. Co do almy to po prostu uważam że w rozgrywce piotr i paweł, bomi, alma, to alma ma najlepsze karty bo najbardziej się wyróżnia. Poza tym ceny w almie i tak są mniejsze niż w takich lewiatanach, to one moim zdaniem ostaną rozjechane przez dyskontową konkurencje.

orestes84
0
Wysłane: 22 marca 2012 21:13:33
Czas na podsumowanie

1.Graal- średnia cena kupna 5,80 trzymam dalej

2.Grajewo- średnia cena kupna 5,60 trzymam dalej
3.Komputronik- średnia 5,90( długo zbierane ze względu na słabą płynność), sprzedane po średnio 9,20
4.Vistula- średnie kupno 0,85, sprzedane po 1,26
5.MCI- kupno 3,92, sprzedaż 5,20
6.IDM- kupno 1,32, sprzedaż 1,95
7.Paged- kupno 13,00 sprzedaż 12,80
8.Alma- kupno 33,60 trzymam dalej
9.MW trade- zakup 8,05, sprzedaż 10,50
10.Magellan- zakup 38,50 sprzedaż 42,1

11. Astarta zakup 65,50, sprzedaż 65,10

Zwrot z portfela 35,2%
Edytowany: 22 marca 2012 21:15

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 22 marca 2012 21:33:15
Nieźle jak na kwartał! Życzę równie udanego następnego kwartału. Podasz co zamierzasz kupić czy poinformujesz o tym co zakupiłeś?
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

orestes84
0
Wysłane: 22 marca 2012 22:03:10
Podam po zakupie, póki co rozważam różne opcje, nie chcę być posądzony o naganianie:). Co do wyniku to miałem porostu w miarę dobre wyczucie czasu. Również życzę powodzenia w inwestycjach.

Abner1984
0
Wpisów: 696
Wysłane: 23 marca 2012 01:37:37
Gratuluje wyniku kwartalnego.

Mam pytanie odnośnie tytułu Twojej kroniki: "Czemu postanowiłeś sprzedać teraz te spółki?" Nie miałeś zamiaru trzymać tych spółek dłużej (3-5lat)? Co sprawiło że postanowiłeś terz zrealizować zyski? salute

"Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."

orestes84
0
Wysłane: 23 marca 2012 10:56:23
Boję się jakieś większej korekty, ale nie jest wykluczone, że odkupie akcje z powrotem. Mam taką zasadę, że stawiam zawsze stop lossa od dołu, więc dopóki kurs się nie zachwieje to trzymam.

Martwi mnie tylko nieudolne zarządzanie kryzysem przez EU, wujek Sam jest przynajmniej konsekwentny w swoich drukarskich zapędach. W dłuższym terminie nie jestem takim pesymistą, ze względu na rosnące koszty płac i koszty paliw spora część produkcji może wrócić do Europy przynajmniej tej ościennej.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,415 sek.

thmtswzo
bjumzune
tucfnvar
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
acofheok
yvhzkvfk
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat