PARTNER SERWISU
xvkyuzpm
1 2 3 4

Branża na 2013

orestes84
0
Wpisów: 360
Wysłane: 1 stycznia 2013 17:44:49
Do potencjalnych faworytów można byłoby zaliczyć jeszcze producentów rolnych z Ukrainy( wyłączając Kernela), ale biorąc pod uwagę ogólną nieprzewidywalność tego rynku i samych spółek to jest to raczej inwestycja dla odważnych.

Jeśli chodzi o branże, które mogą mieć problemy w 2013 roku to wymieniłbym tutaj detalicznych sprzedawców obuwia i odzieży oraz firmy budownictwa infrastrukturalnego. Detaliści będą mieć problemy z tego powodu, że klienci mogą bardzo uważnie po kilka razy oglądać każdą wydaną złotówkę. Problemem firm budowlanych będzie stosunkowo duże zadłużenie samorządów lokalnych i prawdopodobnie mniejsza wysokość dotacji z EU w następnych latach. Jeśli chodzi o eksporterów na rynki EU to ten rok może być dobry bo nasze produkty uchodzą za relatywnie tańsze i o zbliżonych parametrach jakościowych, chyba, że złotówka nagle się umocni to wtedy sytuacja nieco się skomplikuje. Jak zwykle trzeba obserwować i trzymać rękę na pulsie:)

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 1 stycznia 2013 19:14:41
Nie napiszę jaką konkretnie branże widzę jako tą, która da najwięcej zarobić.

Moim faworytem są spółki, które odkryją rynek chiński (o którego perspektywach sporo napisał już w tym wątku kolega Szutnik)i będą tam eksportować swoje produkty. Ten rynek był przez polskie firmy postrzegane jak do tej pory jako miejsce gdzie można budować fabryki w celu obniżania kosztów produkcji ze względu na tanią siłą roboczą. Takie podejście już dawno się skończyło. Wygrają te firmy, które zaczną postrzegać Chiny jak ogromny rynek zbytu dla swoich produktów, robią to już wszyscy producenci samochodów na świecie: bmw, vw group i inni.

Jakie polskie firmy mogą swoje produkty eksportować do Chin i tam je sprzedawać? To jest dla mnie podstawowe pytanie. Bardzo ważny jest także niedawno ustalony przez władzę w Chinach wielki 5 letni plan. Obecnie na GPW widzę kilka spółek mających przedstawicielstwo w Chinach i mające szanse zdobywać ten rynek.

bloombergbusinessweek.pl/artyk...

Uważam, że wiele dobrego zrobił polski rząd ogranizując spotkania i podpisując umowy strategiczne:

www.gazetaprawna.pl/wiadomosci...
biznes.gazetaprawna.pl/artykul...
http://www.mg.gov.pl/node/17032

Jeżeli chodzi o rynek Polski to najlepszym dla mnie wskaźnikiem na co będzie popyt w przyszłości w Polsce jest struktura demograficzna ludności i jej zmiany z upływem lat. Postawiłbym na producentów urządzeń medycznych dla indywidualnego konsumenta. Stawiam w następnych latach na boom prywatnych specjalistycznych domów opieki społecznej. Już teraz pękają w szwach, a co się będzie działo jak za kilka lat przybędzie drastycznie emerytów to nawet trudno sobie wyobrazić. Będzie to zdecydowanie większy boom jak w ostatnich latach na domy weselne, nadal trzeba czasami czekać 1,5 roku na możliwość zorganizowania wesela... W związku z tym ciekawa jest telemedycyna i firmy świadczące wszelkie usługi diagnostyki zdrowia bezpośrednio w domach klientów.

Stawiam także na producentów specjalistycznych urządzeń do przemysłu oraz firmy, które będą "budowały od początku" polską energetykę i sieci energetycznych bo to jest w opłakanym stanie. Dlatego m.in moje zaciekawienie wzbudziła Plasma czy APS. Nie mam na myśli jednak typowych firm energetycznych jak PGE, Tauron i ENEA bo one będą musiały te pieniądze wydawać...

"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 1 stycznia 2013 22:56:56
ja bym stawiał nie na konkretna branże, a na zdrowe spółki o dobrych fundamentach

Ann
Ann
0
Wpisów: 703
Wysłane: 2 stycznia 2013 23:01:26
Wracając do medycyny i pochodnych, przez tylko 5 ! ostatnich sesji :

swissmed podskoczył o 24 %
enelmed o 69 %
polmed o 25 %
skanmed o 20 %

przyczyny poniżej :

gielda.onet.pl/dr-kalliwoda-re...

i jeszcze

biznes.onet.pl/bupa-przejmie-l...

ucofb
1
Wysłane: 3 stycznia 2013 03:26:33
Zastanawia mnie też co dużo osób widzi w tym IT... nie jestem rozumem tego pojąć.

Nagle będzie jakiś przełom? W IT zauważyłem pewne trendy w ostatnich latach ale przełomów brak. Pewnie wielu rzeczy nie dostrzegłem ale proszę wskażcie mi coś niesamowitego co się wydarzyło w branży IT co można powiedzieć "przełom, genialne, zmieniło moje życie".

Nie rozumiem też zachwytów nad producentami gier, smartphonów, aplikacji, firmami świadczącymi usługi outsourcingu. Chciałbym żeby mi ktoś wskazał czego nie dostrzegam :)

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 3 stycznia 2013 09:31:03
@ucofb
to jest taka pełzająca rewolucja, rozciągnięta na parę lat.

* smartfony. Ile widziałes smartfonów w uzyciu 5 lat temu ? Ile widziałes dobrze zarabiających zaawansowanych aplikacji na nie 5 lat temu?
* tablety. Te same pytania. 5 lat temu mieliśmy tylko prototypy i krótkie nieudane komercyjnie serie (Psiony, Siemensy, Newton itp, różne próby na WindowsCE, XP, Symbianie)

cała rewolucja to takie "Mobile Me". Wszystko mobilne, od dwóch lat światowa produkcja stacjonarnych komputerów PC jest mniejsza niż sprzętu mobilnego, i proporcje cały czas rosną na niekorzyść desktop PC. Wg mnie za 5 lat desktop PC będzie rzadkością (nawet jako stacje robocze przestaną być potrzebne, bo odpowiednio sprofilowana i skonfigurowana usługa chmurowa podłączona do konfigurowalnego tabletu z Win8 będzie lepszym rozwiązaniem), a za 10 lat nikt nie będzie o nich pamiętał.

Za tym wszystkim idzie wymiana generacji oprogramowania - zarobią firmy inwestujące w technologie mobilne, w software mobilny, w nowe pomysły.

Więc z jednej strony rewolucja sprzętowo-softwarowa w IT, ale z drugiej strony spora część firm IT po prostu wpadnie w ogromne kłopoty, jeśli nie załapie się na czas na "mobilną rewolucję".

Za rok-dwa następny etap, obok bardzo już rozwiniętych tabletów (które przejmą praktycznie wszystkie funkcje PC, coraz bardziej zbliżając się do nich mocą) i smartfonów (które przejmą z kolei część funkcji dzisiejszych tabletów i domowych urządzeń multimedialnych) dojdą nam interaktywne okulary do rozszerzonej rzeczywistości, które jeśli trafią w gusta userów rozpoczną kolejny etap rewolucji mobilnej.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 3 stycznia 2013 09:41

Ann
Ann
0
Wysłane: 3 stycznia 2013 11:01:27
@Scarry

Tylko, że ta rewolucja już była. Mamy tablety i smartfony, wszystko mobilne. Pozostanie ulepszanie tego co jest i tak jak powstają coraz to bardziej nowoczesne samochody czy pralki, tak będą lepsze smartfony i tablety. Ot tyle...

Scarry
193
Wysłane: 3 stycznia 2013 12:04:46
@Ann
mylisz się, one na razie dopiero zaistniały. To pierwszy etap.

Drugim bedzie całkowite wyparcie klasycznego IT, zarówno z softwaru jak i z hardwaru. Wszystko, ale to naprawdę wszystko stanie się mobilne i uchmurowione.

Jestem np przekonany że za 10 lat (moze już za 5) nikt już nie będzie kupował muzyki jako pliki lokalne na urządzenie (znikną mp3, flac itd). Będzie to wręcz prahistoria w IT (bo tu czas biegnie szybciej). W tej chwili już świat podbijają usługi jak Deezer, TuneIn Radio Pro (polecam niezły artykuł na bezprzyciskow.pl). Takich zmian będzie bardzo dużo.

z chmurą, super wysokoprzepustowym internetem i pełną mobilnością zmienią się kanały dystrybucji rozrywki, cała rozrywka, ale też sposoby pracy w korporacjach, no wszystko. Na pewno znikną klasyczne stacjonarne pecety jakie znamy.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
Edytowany: 3 stycznia 2013 12:22

ucofb
1
Wysłane: 3 stycznia 2013 13:40:36
Zgadzam sie z @Ann z Toba @Scarry niestety nie... to jest tylko trend o ktorym wszyscy wiedza w tym i ja i Ty i inni. Jak wszyscy wiedza to z wysokim prawdopodobienstwem ta branza akurat nie da zarobic, nie bedzie mega dobra dla inwestorow. Na to byl czas kilkanascie lat temu, wystarczy spojrzec na kurs apple czy samsunga i nokii, ktora przegrala. 5 lat temu malo kto wiedzial o uslugach w chmurze itd teraz wszyscy... Poza tym znam kilka firm juz, ktorym jak proponowano tansze uslugi chmury to woleli kupic kolejny drozszy serwer ze wzgledu na bezpieczenstwo swoich danych.

Scarry
193
Wysłane: 3 stycznia 2013 13:50:35
#ucofb
bo ten rynek będzie cały czas szybko rósł - rynek mobilnej reklamy, rozrywki, pracy, rynek usług chmurowych (ale nie jako proste przechowywanie danych, ale także liczenie itd) i wszystkie pochodne. Cały czas wchodzą nowe technologie - za pare lat masowo okulary z augmented reality, wcześniej giętki papier w wyświetlaczach, coraz szybszy internet.

natomiast z zarobkiem.... cóż ja sam jestem przekonany że czeka nas fala kryzysu w tej branży i rynek będzie musiał się oczyścić, ale po tym wachnięciu czeka go kolejna eksplozja wzrostów. Trzeba wiedzieć co wybrać ;)

ja bym teraz np pomyślał o akcjach Microsoftu, Google... na Apple to raczej zajałbym 2-3 letnią pozycję short ;) king
Edytowany: 3 stycznia 2013 13:57

Ann
Ann
0
Wysłane: 3 stycznia 2013 15:25:06
@Scarry

Ok. Tak, to wszystko będzie szło w kierunku dalszej mobilności, tu masz rację, ale tu nie będzie rewolucji, a raczej ewolucja.
Staramy się tu wytypować branżę przyszłości, powiedzmy takiego "lidera hossy" i nie wydaje mi się, że znajdziemy go w branży, o której piszesz. Trzeba szukać czegoś czego jeszcze nie ma ( lub jest w zalążku ), czegoś innowacyjnego.
Stawiam na biotechnologię i medycynę, nie dlatego, że sobie tak "uroiłam". Szukam sygnałów płynących ze świata, bo to świat wykreuje liderów hossy, a my będziemy podążać we wskazanym kierunku, za nimi.
Na pierwszej stronie tego wątku pisałam już o tym, więc nie będę się powtarzać.
Druga rzecz, taki na przykład Samsung postanowił zająć się biotechnologią i produkować przeciwciała monoklonalne. Pytanie po co ? Bo to przyszłość ...i przede wszystkim kasa.

ucofb
1
Wysłane: 3 stycznia 2013 15:52:41
Tak jak @Ann wspomnial szukajac branzy bedacej liderem najblizszej hossy nie postawilbym na IT. Stawiam tak jak wczesniej wspomnialem na firmy, ktore:
1. Beda potrafily sprzedac swoj produkt na rynek chinski ( np. selena, fasing, kopex)
2. Beda produkowaly urzadzenia do diagnostyki zdrowia klienta w domu i prywatne specjalistyczne domy opieki zdrowotnej (demografia jest nieublagana) te ktore wymienil @Ann + np. telemedycyna.
3. Firmy swidczace swije wysoko specjalistyczne uslugi dla energetyki np. aps czy plasma.

To firmy na ktore zwrocilbym uwage, jednak musza dla mnie przede wszystkim byc to firmy zdrowe, efektywne, dobrze zarzadzane i przejrzyste, a na te chwile malo z nich spelnia te kryteria...

Polaczenie smartphonizacji/tabloizacji z diagnstyka zdrowia to sie wydaje ciekawe. Np. sam sobie zrobisz zastrzyk bedziesz mial w domu urzadzenie do badania krwi, a potem za pomoca smartphona odczytasz te wyniki i co one oznaczaja. Co jakis czas smartphone Ci przypomni o tym zastrzyku i bedziesz mial dodatkowo zapisana historie swoich wynikow. Nikomu sie nie chce przeciez chodzic do lekarza i czekac w kolejkach szczegolnie w Polskich przychodniach, a jaka jest jakosc obslugi w szpitalach kazdy widzi...
Edytowany: 3 stycznia 2013 15:59

Ann
Ann
0
Wysłane: 3 stycznia 2013 16:20:19
"Według analityków Standard & Poor’s: „Żadna inna siła nie wpłynie w takim stopniu na ukształtowanie się nowego systemu służby zdrowia jak nieodwracalny trend starzenia się światowej populacji.
W jaki sposób? Niemal każdy z kilkudziesięciu milionów nowych emerytów będzie potrzebował aparatów słuchowych, badań diagnostycznych wzroku, terapii rakowej, usług kardiologicznych, środków wzmacniających pamięć, szczepień i wielu innych usług medycznych."

Wybierając z polskich spółek patrzyłabym na kryteria :

1. innowacyjność - nowe technologie wytwarzania leków, testów i wszystkiego co przyda się seniorom
2. celowanie w rynek światowy, nie tylko polski

spółki takie to np Mabion, Medicalgorithmics

Scarry
193
Wysłane: 3 stycznia 2013 16:41:51
@ucofb
ja sie nie upieram i Was nie przekonuje ;) mam tam swoją wizję i jestem do niej prywatnie mocno przekonany. Opieram się między innymi na raporcie Gartnera z 2010 roku, który mimo 2 lat, czyli swoistej wiekowości wygląda na to że się sprawdza. Dwie tezy - do 2015 80% biznesu przejdzie już na tablety i całkowitą mobilność, a liczba tabletów wzrośnie 10-krotnie.

Polecam również news video z ich głównej strony (social, mobile, cloud and information) i raport finansowy o światowym wzroście branży IT od 2013 roku do 2015 roku.

wbrew obiegowej opinii większośc inwestorów uważa IT za zamknięty temat powolnej ewolucji i prawdopodobnie będzie bardzo mocno zaskoczona dynamiką rozwoju branży w 2013-2015.

@Ann
Cytat:

patrząc jak na takie spółki w Polsce rzucają się inwestorzy to tak średnio... niezbyt w nie nie wierzę. Patrz jak one są potężnie wycenione, wręcz bym powiedział na granicy rozsądku. A żadna z nich póki co nie zarabia kasy netto, sprzedając plany i pomysły na innowacje.
Edytowany: 3 stycznia 2013 16:57

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 3 stycznia 2013 16:43:38
Heh,

Niestety jest tak, że większość się myli. Szutnik ma rację. Przecież mobilność czy medycyna i sektory powiązane były typowane już w hossie 2005-2007 oraz 2009-2010. Do tego dochodziła oczywiście ochrona środowiska. Koniami pociągowymi okazały się jednak Budownictwo i deweloperka a potem chemia i surowce.
Przecież trendy w demografii to kwestia poruszana od lat, a nie problem pojawiający się dziś. Owszem fajne firmy w tych sektorach poszły w górę i większości na giełdzie już nie ma(HTL Optopol) Te co zostały do liderów nie należały. HTL, czy Optopol poszły nie jako branża tylko jako spółki, które znalazły nisze i były dobrze zarządzane. Podobnie teraz jest z Medicalgorythmics. Te spółki nie będą motorami napędowymi hossy, bo są najzwyczajniej w świecie za małe. Same w sobie oczywiście mogą dać stopę zwrotu godziwą, ale indeksów i hossy nie pociągną. Aby segment zdrowotny pociągnął to musiałaby się stać rzecz niezwykła. Napięte budżety musiałyby przykazać ogromne sumy na ochronę zdrowia, albo zmienić się zamożność społeczeństwa.
Podobnie z tzw mobilnością i softwearem. Na rynku smrtphonów jest tylu producentów oprogramowania, że głowa boli zerknijcie sobie ile tego jest na aps czy gp. O ile o rozwój branży martwić się nie trzeba to już jest problem jak wybrać spółkę? Czy ktoś ma szanse na desegmentację branży? Na razie na pewno nie.

Ann
Ann
0
Wysłane: 3 stycznia 2013 17:07:36
@Scarry
Ja też tylko przedstawiam swoją wizję - jak każdy tutaj.
Cytat:
@Ann

Cytat:

patrząc jak na takie spółki w Polsce rzucają się inwestorzy to tak średnio... niezbyt w nie nie wierzę. Patrz jak one są potężnie wycenione, wręcz bym powiedział na granicy rozsądku. A żadna z nich póki co nie zarabia kasy netto, sprzedając plany i pomysły na innowacje.

Medicalgorhytmics nie zarabia ? Sprzedaje plany ? Ciekawe.
Mabion, jak na razie sprzedaje usługi na rzecz np Polfarmy ( bo ma technologię, której Polfarma nie posiada ). Nie ma zysku, bo wszystko idzie na badania, to typowy start up.
Jednak na tym etapie ma gotowy lek w ostatniej fazie badań i ma konkurować z największymi w branży.
Zawsze kupujemy wizję rozwoju firmy. Jeśli analizujesz firmę, która przynosi już zyski, jeśli ją kupisz, to dlatego, że masz wizję, że będzie przynosić większe. Tyle.
A to, że nie rzucają się na nią inwestorzy, to akurat nie ma dla mnie znaczenia, bo jak anty_teresa słusznie zauważył - większość się myli

@anty_teresa
Jeśli można zapytać...Co Ty typujesz ?

ucofb
1
Wysłane: 3 stycznia 2013 19:24:28
@anty_teresa

Właśnie jeżeli można zapytać, to jaki jest Twój typ? :)

Ann
Ann
0
Wysłane: 3 stycznia 2013 19:29:55
@anty_teresa

Nie chcę uchodzić za uparte "babsko". Być może mój typ jest błędny ( nie jestem przecież jasnowidzem ),ale :

Cytat:
Przecież mobilność czy medycyna i sektory powiązane były typowane już w hossie 2005-2007 oraz 2009-2010. Do tego dochodziła oczywiście ochrona środowiska. Koniami pociągowymi okazały się jednak Budownictwo i deweloperka a potem chemia i surowce.

To, że były typowane w 2005 i 2009, a się nie stały, to żaden argument. Być może to jest właśnie ten czas

Cytat:
Przecież trendy w demografii to kwestia poruszana od lat, a nie problem pojawiający się dziś.

Tak, od dawna się o tym mówi, ale to właśnie terez pokolenie wyżu demograficznego wchodzi w wiek emerytalny i znów mogę powiedzieć, być może to jest właśnie ten czas.

"Jak wielokrotnie podkreśla prezydent Barack Obama przekonując do swojej wizji systemu opieki zdrowotnej Stany Zjednoczone i Europa nie mają wyboru. W 1965 roku kiedy program Medicare wchodził w życie jego architekci zakładali, że wydatki nie przekroczą 12 mld dol. rocznie. I pierwsza korekta będzie konieczna dopiero w 1990 r. W 2011 budżet Medicare przekroczył 110 mld rocznie” – powiedział Obama na spotkaniu z przedstawicielami Partii Demokratów w styczniu 2012 r . Do tego rachunku trzeba dopisać wydatki związane z Healthcare. Biały Dom prognozuje, iż sięgną 920 mld dol. w 2013 r.
Echo stwierdzenia Obamy zabrzmiało jeszcze donośniej 1 marca 2012 r. Tego dnia 10 tys. osób z pokolenia powojennego wyżu demograficznego skończyło 65 lat. I jak twierdzą demografowie ze Stanford University tak będzie codziennie do 2030 r. Rozpoczął się właśnie największy wzrost grupy osób w wieku emerytalnym w dziejach USA."

Cytat:
Te spółki nie będą motorami napędowymi hossy, bo są najzwyczajniej w świecie za małe.

Czy spółki informatyczne były nadzwyczaj wielkie, przed hossą internetową. Nie, stały się takie, bo popyt na ich usługi i technologie był gigantyczny.
Nie obstawiam, że te dwie przykładowe spółki pociągną hossę. Hossę przeżyje cała branża, czyli firmy farmaceutyczne, usługi medyczne ( przychodnie, szpitale ), domy opieki itp.
Firmy farmaceutyczne i biotechnologiczne nie pociągną światowej hossy, bo są za małe ?
My jak zwykle pójdziemy za światem.

Cytat:
Aby segment zdrowotny pociągnął to musiałaby się stać rzecz niezwykła. Napięte budżety musiałyby przykazać ogromne sumy na ochronę zdrowia, albo zmienić się zamożność społeczeństwa.

Czy hossę internetową i nieruchomościową wspomagały budżety państw. Moim zdaniem generował to popyt. Ludzie kupowali ziemię i mieszkania, bo była taka potrzeba ( i budżet do tego nie dokładał ).
Niemniej jednak w cytacie powyżej napisałam ile Stany chcą wydać na ochronę zdrowia i jaki jest to skokowy wzrost.
Starsi ludzie będą musieli kupić leki, rehabilitować się itp i Ci zamożni i ci mniej i część z tej kasy wyłożą z własnej kieszeni.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 3 stycznia 2013 21:19:43
@Ann

1. Faktem jest, że jeśli branże były typowane do liderów hossy i się takimi nie stały nie oznacza, że tak nie będzie tym razem. To prawda. Natomiast chciałem pokazać, że logiczny związek przyczynowo - skutkowy jaki dało się wywieść wtedy nie przełożył się na wzrosty. W związku z tym Twoja logiczna argumentacja nie musi znaleźć odzwierciedlenia w przyszłości dlatego jestem krytyczny.

2. Być może w US branża medyczna będzie motorem hossy. W Polsce trudno mi sobie to wyobrazić. Obecnie staram się napisać taką szerszą sektorówkę dla GPW jeśli chodzi o usługi medyczne, ale w skrócie nie widzę na to szansy ze względu na inny poziom wydatków w ochronie zdrowia i inny system finansowania. Rozwinę to w artykule. U nas spółek z segmentu ochrony zdrowia nie jest dużo, a w dodatki większość zależy od Państwa, a konkretniej NFZ. Przy napiętym budżecie nie da się podnieść wydatków, stąd wniosek, że te spółki nie zwiększą tak ogromnie kapitalizacji, żeby napędzić indeks.

3. Tak spółki informatyczne choć w dużej mierze pośrednio były w roku 1999 notowane w DJIA. Przypomnę tylko HP, IBM, Intel i MICROSOFT. To było nieco pokrewne do dotcomów i mogło ciągnąć cały indeks. Wiadomo, że jeśli w stanach będą wzrosty to u nas także, ale nie musi to być ten sam sektor i taka sama moc. To tak jakby na dziś dzień wzrosty WIG20 miała zapewnić NEUCA do spółki z EMC. To wydaje mi się na tyle nieprawdopodobne, że aż nie możliwe.

4. W pewnym sensie hossa internetowa i nieruchomościowa były dotowane z budżetów przez niskie stopy procentowe banków centralnych :) A tak poważnie, to niestety/stety mamy publiczną służbę zdrowia i relatywnie biedne społeczeństwo i nakłady na HC. Dlatego rynkowi w Polsce będzie znacznie trudniej, co nie znaczy, że pojedyncze spółki nie odpłyną. Musiałaby nastąpić zmiana systemowa, np prywatyzacja służby zdrowia. Wtedy wyobrażam sobie taki scenariusz. Do tego podlany rynkiem finansowym i ubezpieczeniami zdrowotnymi. PZU pociągnąłby W20. A tak nawiasem mówiąc to już mamy kandydata na lidera. Zobacz, że już mamy na rynku(USA) kolejną bańkę - social media. To jest nowe zjawisko na świecie i być może tutaj się pojawi jeszcze większy balon. Spełnia kryteria jak w dotcomach, czy po pojawieniu się kolei. W Polsce wyobrażam sobie hossę łupkową. Mamy paru kandydatów do ciągnięcia indeksów. PGN, LTS, PKN i parę spółek mniejszych łącznie z Oilem :)

5 Ja się nie nastawiam na branżę. Mnie interesują te spółki co rosną i mają do tego jakieś racjonalne podstawy.

Ann
Ann
0
Wysłane: 3 stycznia 2013 22:55:51
Dziękuję anty_teresa za uwagi. Czy to co piszesz o branży medycznej będzie dostępne również dla nas ? Chętnie bym się zapoznała. Mało kto interesuje się tą branżą i jej perspektywami. Brakuje mi trochę dyskusji w tym temacie i merytorycznych wypowiedzi. Na wątku Mabiona piszę sama do siebie.
Wątek Euimplantu przeczytałam cały i tylko jeden jedyny raz jakiś człowiek zadał sobie pytania :
Cytat:
Proponowalbym sprowadzic sprawe do cyferek. Na szybko:
1. jaka jest grupa (w mln) dla ktorej bedzie ich produkt?
2. ile jest / bedzie produktow konkurencyjnych?
3. jaka jest przewaga ich produktu? (lepiej dziala, duzo tanszy? punkt!)
4. w jakiej perspektywie produkt sie pokaze i zacznie dzialac?
5. jakie sa zagrozenia stosowania produktu (b. wazne pytanie bo jak sie okaze ze taki biogen powoduje nowotwory a okazuje sie jednego dnia na duzym kongresie czasami niczym grom z jasnego nieba to cala spolka idzie w p....)
6. inne pytania?
moglibysmy przeanalizowac dzialanie takiego algorytmu na danych historycznych Biotonu albo innych spolek, nawet amerykanskich, i zobaczyc, jak dziala. A potem nalozyc na Euroimplant i zobaczyc, co wyjdzie :-)

Nikt na te pytania nie odpowiedział i nigdy nikt nie próbował analizować choć jednego z powyższych punktów. Najczęściej padające stwierdzenia to : dobry zarząd, ciekawa branża, innowacja itp. No i sumie nic dziwnego się się na tym powykładali.
Dalej, taki Genomed rozwija ładnie swoją technologię, otwiera kolejną przychodnie genetyczną, a kurs szoruje po dnie.
No nic nie będę zjeżdżać z tematu wątku, krótko mówiąc byłabym wdzięczna za taką analizę i fajnie by było gdyby uwzględniała też te innowacyjne firmy typu Mabion, Genomed, Blirt itp
Często jest tak, że spółki z tej branży przez 2-3 lata ( albo dłużej ) wykazują straty ( bo inwestują w badania ), a potem zbierają laury.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,399 sek.

kfmxbqaa
abwfnuwh
nwyqpxra
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
yyczcuei
wbjdyrrg
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat