ocngqrsh
Advertisement
PARTNER SERWISU
ajzxwkvl
103 104 105 106 107

Ukraina - dewaluacja hrywny?

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 22 lutego 2015 19:20:15
@siekoo
Dziwisz się? Polska to państwo frontowe i do tego bardzo specyficzne. Być może narażę się teraz wielu czytelnikom, ale według mnie Polska jest taką niedokończoną Rosją. To znaczy powinna być jak Rosja, wielka i imperialna, ale jej nie wyszło i nie jest. Mentalność podobna, tyle że w odróżnieniu od Rosji Polska jest imperium... bez imperium. Polscy politycy zachowują się czasem jak politycy mocarstwa, w ich wypowiedziach brzmią czasem imperialne aspiracje, później jednak okazuje się, że tak naprawdę to reprezentują tylko nieduży, mało znaczący i biedny kraik. Bardzo trudno pogodzić taki dualizm.

Stąd to nieustanne pohukiwanie na cara, przypominanie, któż to 400 lat temu zdobył ho ho, samą Moskwę! Wszystko to z jakimś szczenięcym podtekstem "pokonaliśmy was raz, potem pobiliśmy pod Warszawą i możemy to powtórzyć w każdej chwili!". Tym bardziej że murem za nami stoi nasz dobry i wspaniały Wielki Brat. To oczywiście naiwna dziecinada, jednak część ludzi daje się na to nabierać. I jak na nieszczęście są to zazwyczaj ludzie pozostawiający komentarze w różnych elektronicznych środkach przekazu, gdyż cała reszta ma to centralnie gdzieś. Chcą dobrze żyć, dobrze mieszkać i mieć dobrą pracę i co i rusz popatrują na Zachód, kombinując jak by tam zwiać.

Nie biorą udziału w internetowych pyskówkach. Za to z zapałem udzielają się tam trolle z obu stron barykady, gdyż sądząc po niektórych wpisach, "imperium dobra" też posiada rozmaitych klakierów, którzy bohatersko ścierają się z klakierami cara oraz wszystkimi innymi, reprezentującymi partie, kościoły i diabli wiedzą kogo jeszcze. Jak to na froncie. Teraz w Polsce jest front propagandowy a w przypadku większej rozpierduchy przez jej środek będzie przebiegał front prawdziwy. Ostatnio, po wypowiedziach polskich polityków odnośnie dostaw broni na Ukrainę myślałem, że trochę otrzeźwieli, ale chyba nic z tego, bo dzisiaj znów widziałem przaśnego Strażnika Żyrandola na jakimś kijowskim zgromadzeniu.

Przejrzałem też trochę portale krajów bliższych i dalszych i szczerze mówiąc informacje o Ukrainie występują tam sporadycznie i komentowane są też raczej skromnie...
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 23 lutego 2015 09:55:08
serpico napisał(a):
To, że ludzie na Ukrainie zagłosowali na człowieka Kremla, to się nazywa socjotechnika. Chyba, że znowu chcesz wmówić, że decyzjami ludzi, zwłaszcza przy urnach nie da się "sterować", tzn wpływać na ich decyzje.

Rozumiem, że socjotechnikę opanowali jedynie zwolennicy integracji z Rosją, tak? Obóz pomarańczowych okazał się być zbyt tępy, by na to wpaść. Serpico, dojście Janukowycza do władzy zapewnili pomarańczowi, nie Kreml. Co do tego zgodna jest znakomita większość obserwatorów i przed powtórką tych błędów ostrzegają obecnie Poroszenkę i Królika. Ale Ty wszędzie widzisz macki kremlowskie.

serpico napisał(a):
Jeszcze chciałbym powrócić do Twojego postu w sprawie porozumień w Mińsku i żądań "separatystów/terrorystów/Rosjan"

Krewa
Cytat:
Zmiana tematu - poniżej są wymagania separatystów. Pytanie - dlaczego nie powiedzieć "sprawdzam" i nie zrealizować ich?

Było sprawdzam. I co??? Co są warte porozumienia z Rosjanami i "zbuntowanymi traktorzystami"? Czołgi zamiast wyjeżdżać z Ukrainy, ciągle wjeżdżają. Tym razem, to ja mam wrażenie, że Ty masz za idiotów czytelników tego forum.

Poroszenko zapowiadał wprowadzenie stanu wojennego, jeżeli postanowienia zostaną naruszone. Gdzie jest ten stan wojenny?
Merkel zapowiadała zaostrzenie sanskcji, jeżeli postanowienia zostaną naruszone. Gdzie one są?

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 23 lutego 2015 10:14:08
Obejrzałem fragmenty relacji z masakry na Majdanie. Jak to ludzie byli rozstrzeliwani przez snajperów. I tak się zastanawiam, jeżeli sponsorem Majdanu były USA, to strasznie skąpili kasy, skoro podobno opłaceni protestanci mieli do osłony przed Berkutem tylko drewniane i blaszane tarcze.

"Separatyści" mają zdecydowanie hojniejszych sponsorów.

Putin przy Obamie to prawdziwy filantrop.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 23 lutego 2015 12:27:10
krewa napisał(a):
[...] Poroszenko zapowiadał wprowadzenie stanu wojennego, jeżeli postanowienia zostaną naruszone. Gdzie jest ten stan wojenny?
Merkel zapowiadała zaostrzenie sanskcji, jeżeli postanowienia zostaną naruszone. Gdzie one są?

Kiedy politycy mówią, to zazwyczaj znaczy, że...mówią.
Poroszence nie zgodzą się na stan wojenny oligarchowie (przepraszam, Verchovna RadaAngel )bo zdaje się, ze w ramach tego stanu państwo może odbierać majątki (chyba bezprawnie zdobyte, jak się nie mylę?), co w ukraińskich warunkach rodzi ryzyko skorzystania z tego prawa by wzmocnić jednych oligarchów przez zabranie drugim.

Co do Merkel - tu mamy podwójną grę. Tradycjnie prorosyjskie stanowisko Niemiec nie wymaga tłumaczenia. Akurat Merkel w miarę rozumie gry Putina i trochę próbuje go powstrzymać, ale nie jest sama i już np. taki SPDowski vicek Sigmar Gabriel ostro na nią ciśnie w imieniu niemieckiego przemysłu, by "normalizować" sprawy z Rosją. Polityka Niemiec wobec Rosji jest więc wypadkową między chęciami powstrzymania Putina, za którymi nie stoi żaden niemiecki interes oprócz nie mającej zbyt wysokiej ceny ochrony tzw. "twarzy" polityki niemieckiej, a dużym interesem gospodarczym.

Po drugie, Niemcy przejawiają ostatnio ambicje bycia w coraz większym stopniu nr 1 w Europie i chętnie widzieliby się w roli jedynego reprezentanta całego Zachodu w rozmowach z Rosją. Dodatkowa gra jest tu o to, by zmniejszyć znaczenie USA w Europie. Putin doskonale o tym wie i po cichu wspiera Niemcy w tym, co mu bardzo pasuje - próbie zmniejszenia europejskich wpływów USA.
W zamian Berlin blokuje to, co by natychmiast postawiło Putina do pionu, czyli wyłączenie Rosji ze SWIFT.
Jak poważna to groźba, niech świadczy fakt, że olewający cały świat ws. programu atomowego Iran natychmiast siadł do poważnych rozmów, gdy tylko zagrozono mu odłączeniem od SWIFTa.
A przecież Iran jest bez porównania mniej obecny od Rosji w międzynarodowej bankowości.

Ale jak to zwykle w takich sprawach, można przeciągnąć strunę i spowodować, ze nawet Niemcy uznają, że mają dość zagrywek Putina. Zapewne Putin w przybliżeniu zna tę granicę, gdy Niemcy powiedzą dość i stara się do niej nie zbliżać, jednocześnie umiejętnie osładzając Berlinowi gorycz olewania ustaleń z Mińska specjalnym traktowaniem w sferze gospodarczej, dzięki czemu w 2014 eksport Niemiec do Rosji był rekordowy pomimo sankcji.
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

vladinho
45
Wpisów: 859
Wysłane: 23 lutego 2015 15:45:55
Cytat:
dzięki czemu w 2014 eksport Niemiec do Rosji był rekordowy pomimo sankcji

Export Niemiecki generalnie w 2014 był rekordowy, ale nie do Rosji (ten był rekordowy w 2013).
deutsche-wirtschafts-nachricht...
Cytat:
Der Vorsitzende des Ostausschusses der Deutschen Wirtschaft, Eckhard Cordes, geht davon aus, dass die deutschen Exporte nach Russland im Jahr 2014 um 18 Prozent gesunken sind

Tutaj można znaleźć dokładniejsze opracowanie, ale za pierwsze 8 miesięcy 2014:
www.destatis.de/EN/PressServic...
Cytat:
During the first eight months of 2014, German exports to Russia were 16.6% lower than in the first eight months of 2013. As a consequence, Russia has fallen back to rank thirteen now on the list of major recipient countries of German goods exports.

Nie zmienia to tez postawionych w poście, tylko pokazuje, że dla Niemiec sytuacja też robi się trochę niewygodna.

serpico
0
Wpisów: 1 335
Wysłane: 24 lutego 2015 18:07:35
Ciekawa informacja sprzed chwili.

Poroszenko podpisał umowę na zakup broni ze Zjednoczonych Emiratów Arabskich (czyt. z USA). W tym samym czasie Ławrow będąc w Paryżu, przerwał wizytę i wrócił do Moskwy. Szachów ciąg dalszy.

Bluefarm
1
Wpisów: 53
Wysłane: 24 lutego 2015 19:33:55
Węgry, Cypr, Włochy i francuski Front Narodowy na garnuszku Kremla?
materiał z tej złej wybiórczej.

Węgry, Cypr, Włochy i francuski Front Narodowy na garnuszku Kremla?

serpico
0
Wysłane: 24 lutego 2015 20:13:32
Ofensywa Wielkiej Brytanii na kontynencie wciąż trwa:

Cytat:
Wielka Brytania rozmieści w marcu na Ukrainie personel wojskowy, w tym doradców, aby pomóc w szkoleniu ukraińskich sił zbrojnych - poinformował premier David Cameron. Chodzi m.in. o doradztwo i szkolenia w zakresie wywiadu taktycznego, ale także trening piechoty. Ostrzegł, że Rosja może dążyć do destabilizowania innych krajów.

- Jeśli nie stawimy czoła Rosji, to w długoterminowej perspektywie zaszkodzi to nam wszystkim, bowiem będziecie świadkami dalszej destabilizacji. Następna będzie Mołdawia lub jedno z państw bałtyckich - powiedział brytyjski premier deputowanym.

Ciągle jestem pod wrażeniem polityki zagranicznej wyspiarzy. Ewidentnie grają przeciwko Francji i Niemcom. Niewątpliwie co udało się Putinowi, to rozbić jedność UE. Myślę, że za oceanem, też za tym nie rozpaczają.

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 24 lutego 2015 21:50:40
@Irfy, zeby sie nie rozpisywac- uwazam, ze bardzo trafnie opisane.
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

serpico
0
Wysłane: 25 lutego 2015 08:35:07
Wydaje sie, że wczorajsze decyzje mogą być kluczowe dla konfliktu na wschodzie Ukrainy. Jak kluczowe? Wystarczy obejrzeć wczorajszą konferencję prasową Ławrowa po spotkaniu w Paryżu "grupy normandzkiej". Konferencja trwała...12 sek. Mina Ławrowa-bezcenna. Decyzja Camerona, słowa Kerrego, decyzja ZEA, będą miały brzemienne skutki.

Kiedyś Szutnik napisał, że USA, są jak lotniskowiec i powoli zmieniają kurs, ale po jego zmianie będą konsekwentnie dążyć do osiągnięcia celu. Wydaje się, że ten lotniskowiec zaczyna się rozpędzać, a i ma wielu sojuszników wokół siebie. Zarówno USA i Wielka Brytania mają wiele do zyskania w tej sprawie. Pierwszy z celów to zakończenie hegemonii Niemiec w UE. Zależy na tym jednym, jak i drugim. Drugi: osłabienie Rosji, która ostatnio próbuje związać się w sojuszu z Chinami. Kolejny: zachować wpływy w kontynentalnej części Europy. Z historii wiemy, że Wielka Brytania od wieków bacznie śledziła, to co się dzieje na kontynencie i wszelkie silne sojusze min. francusko-niemieckie (pruskie), były niemile widziane w Londynie.

Do tego sojuszu, "anty-rosyjskiego", zapewne dołączyła/dołączy Szwecja, państwa bałtyckie. Jestem ciekawy jak zachowa się Polska, której interes leży bliżej Kijowa, niż Berlina. Jednak obawiam się, że obecny układ rządzący w Polsce jest mocno uzależniony od decyzji zapadających w Berlinie, więc stoimy w rozkroku pomiędzy żywotnym interesem Polski, a posłuszeństwem wobec aktualnych "sojuszników".

Johnny Bravo
14
Wpisów: 301
Wysłane: 25 lutego 2015 09:22:03
Po wielu tygodniach czytania wątku dziś zabiorę głos zadając pytanie :)

@serpico
jakiż to interes Polski leży bliżej Kijowa? bo ja tego nie wiem, oświeć mnie. Na pewno nie gospodarczy, bo to wymiana handlowa z Niemcami odpowiada za 1/4 naszych obrotów w handlu zagranicznym (export: DE 25%, UA 2,8%, RU 5,3%; import: DE 21,5%,UA 1,1%, RU 12,3%; źródło: mały rocznik statystyczny GUS 2014, strona 395). Polityczny? A może jeszcze jakiś inny? Co nam przyjdzie z dołączenia się do sojuszu antyrosyjskiego?

serpico
0
Wysłane: 25 lutego 2015 11:08:54
Johnny Bravo napisał(a):

@serpico
jakiż to interes Polski leży bliżej Kijowa? bo ja tego nie wiem, oświeć mnie. Na pewno nie gospodarczy, bo to wymiana handlowa z Niemcami odpowiada za 1/4 naszych obrotów w handlu zagranicznym (export: DE 25%, UA 2,8%, RU 5,3%; import: DE 21,5%,UA 1,1%, RU 12,3%; źródło: mały rocznik statystyczny GUS 2014, strona 395). Polityczny? A może jeszcze jakiś inny? Co nam przyjdzie z dołączenia się do sojuszu antyrosyjskiego?

Analizując same liczby, tak to wygląda. Tylko czy "wymiana handlowa" jest tego dobrym określeniem?

Co importujemy: nowe technologie, nowoczesne maszyny i urządzenia, paliwa energetyczne.

Co eksportujemy: żywność, meble, podstawowe usługi w zakresie obsługi central firm zagranicznych, składane samochody, czyli wszystko to co wymaga taniej siły roboczej.

A kto jest eksporterem do Niemiec? Np takie firmy jak Volkswagen, Opel, Unilever, Nestle, Sudzucker. Korzyści z tego płynące? To, że niewykwalifikowana siła robocza ma pracę w Polsce.

Ogólnie rzecz ujmując, miałem na myśli interes geopolityczny. Oszukiwaniem siebie samego, jest przyjmowanie założenia, że Niemcom, czy to Rosjanom zależy na silnej i niepodległej Polsce.

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 25 lutego 2015 11:10:32
Johnny Bravo napisał(a):

@serpico

geopolitycznie dla Niemiec jesteśmy buforem przed dzikim wschodem. Tak długo im się opłaca nas wspierać jak długo robimy za ten bufor. I tylko dlatego dostaliśmy za darmo Leopardy w wersji A4, tylko dlatego Niemcy tak chętnie robią z nami interesy. Nie dlatego że nas lubią, bo nas nie lubią jakoś specjalnie, za to mają w tym konkretny strategiczny interes. My nie mamy tego komfortu przed Rosją, jesteśmy państwem frontowym NATO, i właśnie jest wyjątkowa okazja zbudować go sobie, przez stworzenie kordonu państw między nami a Rosją (a jak nie między to wokół) , państw wrogich Rosji a pozytywnie nastawionych do nas. W skali stulecia to może być dramatycznie ważne dla Polski.

Bo wszyscy geopolitycy przewidują w tym stuleciu co najmniej jeden okres rozpadu i totalnego chaosu na terenie Rosji. Wtedy najlepiej być od tych ziem jak najdalej.

Nasz interes geopolityczny jest w tym wypadku 180 stopni odwrotny do interesu Niemiec i Rosji. Zbieżny z interesami Wielkiej Brytanii (zaangażowanej przez memorandum na Ukrainie) i USA, patrzącego na świat globalnie a nie tak lokalnie i egoistycznie jak np. Niemcy.

Dlaczego Polska nie opchnęła Ukrainie naszych starych, dla żartu nazywanych "Twardy", czołgów? Przecież bya doskonała okazja... fakt że na kredyt który zapłaci Ukraina za xx lat, ale i tak one pójda lada chwila na żyletki. Dlaczego nie opchnęlismy im jeszcze naszych SU-22? To jest nasz najwyższy interes geopolityczny połączony z okazją na zrobienie biznesu.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 25 lutego 2015 11:22

Salak
2
Wpisów: 565
Wysłane: 25 lutego 2015 12:13:05
serpico napisał(a):
Ciągle jestem pod wrażeniem polityki zagranicznej wyspiarzy. Ewidentnie grają przeciwko Francji i Niemcom. Niewątpliwie co udało się Putinowi, to rozbić jedność UE. Myślę, że za oceanem, też za tym nie rozpaczają.

a kiedy to grali dla nich?
Cytat:
Ofensywa Wielkiej Brytanii na kontynencie wciąż trwa

normalnie drugie ladowanie w normandi...do tej "ofensywy" dolaczna sie tez USA
"Pentagon wyśle w przyszłym tygodniu na Ukrainę od 5 do 10 żołnierzy, którzy przeprowadzą szkolenia medyczne w ukraińskiej armii"
wiadomosci.onet.pl/swiat/zolni...
mysle ze te decyzje, jak sam ujales,
Cytat:
mogą być kluczowe dla konfliktu na wschodzie Ukrainy
salute

Cytat:
Pierwszy z celów to zakończenie hegemonii Niemiec w UE

dopiero co sie wgramolili na miejsce "lidera" Europu, a juz sa hegemonami i trzeba to zakonczyc Anxious
moze dlatego Amerykanie likwiduja swoje bazy w niemczech....
Cytat:
....i wszelkie silne sojusze min. francusko-niemieckie (pruskie), były niemile widziane w Londynie
o jakich mi tu sojuszach mowimy tak z ciekawosci zapytam?
Cytat:
Do tego sojuszu, "anty-rosyjskiego", zapewne dołączyła/dołączy Szwecja, państwa bałtyckie

no i w koncu pojawila sie ta Szwecja, jako klucz do tej globalnej ukladanki Angel
Serpico, prosze, zastanow sie czasem troche jak cos co piszesz....

serpico
0
Wysłane: 25 lutego 2015 13:42:41
Salak,
Cytat:
o jakich mi tu sojuszach mowimy tak z ciekawosci zapytam?

to przypomnę troszkę z historii:

Cytat:
Spotkanie Romanowa i Hohenzollera w lipcu 1905 roku oraz podpisanie tajnego układu dwustronnego wymierzonego przeciw Anglii, który mógł być w istocie –wbrew literaturze prawa – wykorzystany przez Niemcy Take przeciwko Francji, oceniano zgodnie jako dokonane pod naciskiem cesarza niemieckiego…Mikołaj II rzeczywiście, zwłaszcza w 1904 roku i na początku 1905, ze względów wyżej wskazanych (i jest to zrozumiałe) skłaniał się do podpisania traktatu z Niemcami, a szerzej do zawarcia sojuszu trzech mocarstw kontynentalnych zapewniającego na czas dłuższy pokój w Europie. Dzięki niemu zostałby złagodzone zadrażnienie w stosunkach francusko-niemieckich, a samemu sojuszowi nadałoby antyangielskie ostrze

Za J. Sobczak. Mikołaj II - ostatni car Rosji.

Salak
Cytat:
no i w koncu pojawila sie ta Szwecja, jako klucz do tej globalnej ukladanki

Jakbyś śledził uważniej wydarzenia, to szwedzka dyplomacja jest bardzo aktywna od dłuższego czasu na Ukrainie i chyba jako pierwsza ostro krytykowała Rosjan za działania na Ukrainie.

Wypowiedź byłego szefa MSZ Szwecji sprzed dwóch tygodni w Brukseli:

Cytat:
Byliśmy zbyt grzeczni wobec Rosjan, nie potrafiliśmy im powiedzieć, że kłamią – ocenił w poniedziałek były minister spraw zagranicznych Szwecji Carl Bildt podczas debaty w polskim przedstawicielstwie przy UE w Brukseli...Myślę, że to, co stanie się z Ukrainą, zdecyduje o przyszłości Rosji i bezpieczeństwa europejskiego na wiele lat...Bildt zwrócił szczególną uwagę na zwalczanie rosyjskiej propagandy. „Wszyscy byliśmy beznadziejni i zbyt grzeczni wobec Rosjan” – powiedział. „Nie mówimy: kłamiesz, to co powiedziałeś nie ma nic wspólnego z prawdą” – podkreślił Bildt. Zdaniem szwedzkiego dyplomaty brak reakcji pozwala Rosjanom mówić, co chcą, zwłaszcza że w odpowiedzi słyszą, iż Zachód „wciąż jest zainteresowany rozwijaniem partnerstwa z Rosją”.

Salak
2
Wpisów: 565
Wysłane: 25 lutego 2015 14:09:57
Serpico
Cytat:
to przypomnę troszkę z historii:

Cytat:
Spotkanie Romanowa i Hohenzollera w lipcu 1905 roku oraz podpisanie tajnego układu dwustronnego wymierzonego przeciw Anglii, który mógł być w istocie –wbrew literaturze prawa – wykorzystany przez Niemcy Take przeciwko Francji, oceniano zgodnie jako dokonane pod naciskiem cesarza niemieckiego…Mikołaj II rzeczywiście, zwłaszcza w 1904 roku i na początku 1905, ze względów wyżej wskazanych (i jest to zrozumiałe) skłaniał się do podpisania traktatu z Niemcami, a szerzej do zawarcia sojuszu trzech mocarstw kontynentalnych zapewniającego na czas dłuższy pokój w Europie. Dzięki niemu zostałby złagodzone zadrażnienie w stosunkach francusko-niemieckich, a samemu sojuszowi nadałoby antyangielskie ostrze

Za J. Sobczak. Mikołaj II - ostatni car Rosji.

no dzieki ze przytoczyles ten istotny w dziejach histori naszego kontynentu tajny uklad...nie wiem czemu wszystkim to umknelo, skoro to mialo takie piwotalne zanczenie w ukladzie sil w Europie Think
szczegolnie ze J. Sobczak uzywa tutuj trybu przypuszczajacego....do tego starasz sie w jakis pokretny sposob dowiesc tym cytatem ze jakis tem ukladziki miedzy Hohenzollerem a Mikolajem II, z hipotetycznymi konsekwencjami, jest dowodem na
Cytat:
silne sojusze min. francusko-niemieckie (pruskie)
Pray
to byl taki "sojusz niemiecko-francuzki" miedzy jednym konfliktem tych panstw (1870) a drugim (1914) tak?
Serpico, wypij kawe Angel

A co do tej Szwecji to - ja nie widzialem tegoz Carl'a Bildt'a w Minsku to raz...a dwa czy za tymi wyopowiedziami poszly jakies dzialania? nie wiem, bo az tak mocno jak Ty nie sledze tej sytuacji Anxious

Bluefarm
1
Wpisów: 53
Wysłane: 25 lutego 2015 14:10:47
Bank Ukrainy zakazał handlu walutami.
Narodowy Bank Ukrainy zakazał na trzy dni handlu walutami na zlecenie klientów. W efekcie hrywna traci na wartości po ok. 25 proc. zarówno do dolara, euro jak i złotego
Jadą chłopaki.
wyborcza.biz/biznes/1,100896,1...
Edytowany: 25 lutego 2015 14:11

serpico
0
Wysłane: 25 lutego 2015 17:24:07
To, co pisał Szutnik kilkanaście miesięcy temu, a w co większość powątpiewała, dzisiaj ukazało się w mediach:

Cytat:
"Nowaja Gazieta" opublikowała tajne memorandum, które miała stworzyć "grupa zbliżona do Kremla"....Co ważne, memorandum miało powstać jeszcze przed ustąpieniem prezydenta Janukowycza pod koniec lutego 2014 roku. Oznacza to, że m.in. aneksja Krymu miała być planowana od ponad roku.

Dalej jest równie ciekawie, bo tekst obala teorie, że Majdan był sponsorowany przez oligarchów:

Cytat:
Dokument określa opozycjonistów z Euromajdanu jako "kiboli i kryminalistów, kierowanych w znacznej mierze przez polski i brytyjski wywiad".
[...]
W dokumencie negatywnie ocenianie są możliwości ew. współpracy z działaczami Euromajdanu, ponieważ nie kierują nimi ukraińscy oligarchowie, ale "polski i brytyjski wywiad"

W kontekście ostatnich wydarzeń na scenie międzynarodowej z udziałem Wielkiej Brytanii, zaczyna nabierać to kolorytu.

Autor memorandum jest równie ciekawą osobą:

Cytat:
W dokumencie, który miał opracowywać m.in. rosyjski miliarder związany z Kościołem Prawosławnym i otoczeniem Putina, Konstantin Małofiejew, przewiduje się nieunikniony upadek prezydentury Janukowycza.

"Wiktor Janukowycz to osoba bez zasad moralnych i siły woli. Jest gotów oddać siłowe resorty (m.in. ministerstwa obrony i spraw wewnętrznych) w zamian za utrzymanie prezydentury", oceniają autorzy dokumentu. I prognozują, jak Rosja powinna wykorzystać nową sytuację.
[...]
Obecna sytuacja wskazuje, że władza Janukowycza może skończyć się lada moment

O tyle ciekawa konkluzja, że Rosjanie pisali to na początku 2014, rok przed Majdanem.

Końcowe wnioski są bardzo interesujące:

Cytat:
Oczywiście, wsparcie dla Krymu i innych regionów będzie kosztowne dla rosyjskiego budżetu. Jednak w dalszej perspektywie zwycięstwo będzie bezcenne", przekonują autorzy dokumentu, do którego dotarła "NG". Powodami do interwencji na Ukrainie mają być głównie względy ekonomiczne. "Rosja nie może pozwolić na utratę ukraińskiego rynku zbytu na gaz oraz pośredniej kontroli nad transportem surowca przez ten kraj", czytamy. Taka sytuacja byłaby "wielkim ciosem dla pozycji Gazpromu w środkowej i wschodniej Europie".

Dokument zwraca uwagę na potrzebę odpowiedniego przedstawienia całej sytuacji zarówno w mediach rosyjskich, jak i światowych. Mowa jest o potrzebie strategu PR dla ruchów separatystycznych na Ukrainie, a także budowaniu "wrażenia legalności i uzasadnienia" wokół referendów, które mają zostać tam przeprowadzone.

"To kluczowe, aby światowa opinia publiczna miała jak najmniej powodów, aby wątpić w podstawy referendów", dowiadujemy się z memorandum.

serpico
0
Wysłane: 25 lutego 2015 18:23:15
Salak, nasza dyskusja nie zdążyła się rozwinąć, a już pierwsze decyzje zapadły. Działamy wspólnie z Brytyjczykami:

Cytat:
Polska może wysłać nawet kilkudziesięciu instruktorów wojskowych na Ukrainę, dowiedziało się radio RMF FM. "Siły RP wezmą udział w reformie systemu szkoleniowego w ukraińskiej armii", napisał na Twitterze gen. Bogusław Pacek.

Polscy instruktorzy wojskowi trafią prawdopodobnie do dwóch ośrodków treningowych na Ukrainie. "Jestem po rekonesansie 2 ukraińskich centrów w Jaworowie i Desnie" - napisał gen. Pacek.

Zakładam, że instruktorzy zabiorą ze sobą szeroką gamę "przyborów dydaktycznych".
Edytowany: 25 lutego 2015 18:24

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 25 lutego 2015 18:51:49
Bluefarm napisał(a):
Bank Ukrainy zakazał handlu walutami.
Narodowy Bank Ukrainy zakazał na trzy dni handlu walutami na zlecenie klientów. W efekcie hrywna traci na wartości po ok. 25 proc. zarówno do dolara, euro jak i złotego
Jadą chłopaki.
wyborcza.biz/biznes/1,100896,1...

No to już wiadomo, dlaczego Poroszenko tak gładko godził się na niekorzystny dla Ukrainy Mińsk II - pusta kasa.
Putin, grając teraz na czas, ma szansę zmusić Ukrainę do przyjścia po prośbie na kolanach puke_l zanim sankcje będą na tyle mocne, by Rosja musiała zmienić swój sposób działania.
Tyle, że wygląda na to, że on już teraz chce dostać korytarz lądowy na Krym przez Mariupol. Dzisiaj Laurent Fabius, francuski MSZ ostrzegł Putina, ze europejskie podejście do Rosji diametralnie się zmieni, jeśli Rosja (przepraszam, "separatyści"blackeye ) zaatakuje znacznymi siłami Mariupol.
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

103 104 105 106 107

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,446 sek.

nxwralve
jyeuurju
teylyxtc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qnvxqddu
shlkcour
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat