ocngqrsh
Advertisement
PARTNER SERWISU
ajzxwkvl
4 5 6 7 8

Ukraina - dewaluacja hrywny?

Ammianus
52
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 688
Wysłane: 4 marca 2014 10:55:22

Możemy się śmiać, ale to chyba też bolączka dzisiejszych czasów, że na czele USA stoi człowiek mogący wprawdzie stawiać czoła newralgicznym dziś "wyzwaniom" cywilizacji zachodu jak np. dyskryminacja(?) gejów w siłach zbrojnych, natomiast ciężko się po nim spodziewać aby zajmował stanowisko na miarę wyzwań kalibru
światowego i oczekiwań wobec USA.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 4 marca 2014 11:17:48
Ammianus,
problemem jest to, że oceniamy obecny konflikt głównie na podstawie relacji mediów, przed czym przestrzega nawet MSZ Niemiec. Rzadko konfrontujemy to z relacjami świadków, nie dywersyfikujemy nawet źródeł informacji. W efekcie jakiś pan zamieszcza zdjęcie marszerującego plutonu i podpisuje, że oto dzielne ukraińskie wojsko bez broni idzie stawić czoło uzbrojonej po zęby armii rosyjskiej. Wow! Jakie to romantyczne, jakie to polskie - z przysłowiową szabelką na czołgi! Natychmiast jesteśmy pełni uznania dla odwagi Ukraińców i sympatyzujemy im. Fakty mogą być natomiast bardziej prozaiczne - oto pluton zasuwa do stołówki na przyjęcie pokarmu.
Czytamy o agresji, o zbrojnym konflikcie, o zajmowaniu przez armię rosyjską militarnych obiektów. I nie zwracamy już uwagi na to, że w trakcie tych wszystkich wydarzeń nie padł ani jeden strzał. Dziwne, nie?
Black Waters w Iraku - welcome, friends! Podobna jednostka na Krymie - korzystają z najemników! Tego typu przykłady możemy mnożyć.
Pominę już rewelacje typu ultimatum, jakie postawił dowódca CzF RF ukraińskiej armii. Wszyscy w napięciu, wyczekują na pierwsze strzały. A tu lipa, okazuje się, że żadnego ultimatum nie było. Ch** tam, ważne, że klikalność rośnie.
Edytowany: 4 marca 2014 11:18

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 4 marca 2014 12:09:25
slucham wlasnie konferencji Putina odnosnie sytauacji na Ukrainie - punkt za punktem, chce ktos czy nie, facet ma racje. zaczynajac od zadymy na Majdanie, przez niekonstytucyjnosc obecnie urzadujacego prezydenta, glosie decydujacym ludnosci zamieszkujacych dane terytorium (Krym), zachowanie USA odnosnie Iraku, Afganistanu, Libii, czy tez odnosnie ewentualnych sankcji (ze to zadziala w obie strony).
krotko: Putin zrobi co zechce, a swiat bedzie bezradnie patrzyl i slal slowa swietego oburzenia (czy sluszne, to inna rzecz blackeye )
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 4 marca 2014 12:24:22
No ja nie słucham, ale czytam. Pokazał, że jest silny, a świat zachodu to polityczne eunuchy niezdolne do szybkiej reakcji. Zobaczył, kto fika (Polsza), a kto się grzecznie kłania (np. Francja).
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Ammianus
52
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 688
Wysłane: 4 marca 2014 13:11:07
krewa napisał(a):
Ammianus,
problemem jest to, że oceniamy obecny konflikt głównie na podstawie relacji mediów, przed czym przestrzega nawet MSZ Niemiec.

Zgadzam się w 100%. Temat stary jak świat i sięgający wstecz kilka tysięcy lat.

A jeśli ktoś ma wątpliwości i chce posłuchać jak dziś rozgrywa się konflikty zbrojne na płaszczyźnie PR, proponuję pigułkę i wysłuchanie zaledwie kilkunastu minut dyskusji na ten temat z Witoldem Gadomskim.
Facet bardzo ciekawie opowiada o tych mechanizmach na przykładzie konfliktu na Bałkanach.

Wojna czy PR ?

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 4 marca 2014 15:10:09
Idzie nowe, lepsze. Nowy rząd, nowi ludzie, nowa przyszłość. Tylko czemu, do prącia pana, ja nie potrafię tego dostrzec?

Miała być Ukraina dla obywateli, miała być za przeproszeniem gruba kreska. A co jest? Te same ryje w parlamencie, co i przed Majdanem. Dobrze, jestem w stanie to zrozumieć - procedury. Dlaczego jednak nie stosowano procedur przy próbie obalenia Złodzieja Czapek? Pytanie retoryczne.

Oligarchom mówimy - won! Won, chamie jeden, na stanowisko gubernatora! Teraz będziesz miał dopiero władzę, możesz wyjść z cienia i na legalu robić to, co dotychczas robiłeś poprzez swoich giermków. I w ten sposób gubernatorem obwodu donieckiego został S.Taruta. Jeżeli ktoś nie wie kto zacz - niechaj zapyta się gdańskich stoczniowców. Tylko uprzednio proszę sprawdzić, czy w pobliżu nie ma dzieci, bo odpowiedź będzie składać się wyłącznie z nieparlamentarnych słów.

Kolejny nowy gubernator, tym razem obwodu dniepropetrowskiego - Kołomojski. Też oligarcha, żętelmen pełną gębą.
Cytat:
Bogolyubov and Kolomoisky perfected their unconventional methods in their native Ukraine, where they have raided dozens of companies through sometimes illegal and often unethical means.

linka

Amen.

Salak
2
Wpisów: 565
Wysłane: 4 marca 2014 16:41:05
Taka moja refleksja blackeye
jak sobie patrze na to wszystko z dystansu i bez emocji, to utwierdzam sie w przekonaniu ze Vladi jest po prostu dobrym politykiem. Chociazby jak postapil w sprawie Syri - spokojnie z zimna kalkulacja osmieszyl Obame. Teraz tez to wszystko dobrze rozgrywa a te wszystkie porownania ze oszalal albo ze jest hitlerem po prostu mozna sobie w buty wsadzic. Ta dzisiejsza konferencja prasowa, nie wazne czy sprytny PR czy co innego, ale mowil spokojnie, z przekonaniem i tresciwie, bez szoumenskich zagran jak to donek, radek czy obama robi (czyli puste slowa bez pokrycia)...smiesza mnie natomiast komentarze niektorych stacji albo i naszych politykow typu:
"Zgodnie z projektem PiS, Sejm miałby potępić "rosyjską agresję" i domagać się "natychmiastowego zaprzestania działań zbrojnych przeciwko Ukrainie, wycofania rosyjskich wojsk do ustalonych prawem baz oraz zaprzestania wszelkiej ingerencji w sprawy ukraińskie"
ktos tam zginal? jakis rozlew krwi? tak na prawde to nawet nie wiadomo czy to sa zolnieze rosyjscy co tam sobie maszeruja...ktos to potwierdzil na 100%?
albo ta skororumpowana pieka julia hehe:
"Była premier Ukrainy Julia Tymoszenko opowiedziała się za nałożeniem sankcji gospodarczych na Rosję, zwłaszcza - jak dodała - w przypadku "dalszej eskalacji przemocy".
esklalacji przemocy? ona nawoluje do sankcji i kto jej poslucha -CEO najwiekszych firm gazowych petrochemicznych i chemicznych heheheh
a juz nie ma co gadac jak my tu sie rzucamu na widelec...przeciez ta cala misja radka sie okazala totalna klapa na dzien dzisiejszy - nic nie zostalo zrobione z tego co wynegocjowali...gdyby europie tak bardzo zalezalo na ukranie to juz by dawno cos zrobila, to samo sie tyczy USA....a tu nawet jest problem z udzieleniem jakiegos konkretnego wpsparcia gospodarczego lub finansowego - kurde moze jakis kredy MFW im da, zeby moze go kiedys splacili, jak juz sprywatyzuja wszystkie panstwowe firmy jakie maja hehe
najgorzej na tym wszystkim klasycznie wyda zwykli ludzie, ukraincy, a politycznie to my mozemy tez niedlugo dostac w dupe, jak delegacje beda jezdzily negocjowac nowe kontrakty na gaz i rope, jak nasze produkty rolne beda gnily na granicy z rosja, jak sie znowu okarze ze mamy pomor swin i nasze mieso tez nie jest dobre dla nich, a na koncu w okregu kaliningradzkim rosja sobie zamonuje pare wyrzutni rakietowych z glowiacami i wtedy wogle bedziemy sie czuli bardzo bezpieczni, a parasol rakietowy od wujka sama moze byc za krotki, a na dzien dzisiejszy nawet go nie ma....
Vladi glupi nie jest i w karty umie grac Think

serpico
0
Wpisów: 1 335
Wysłane: 4 marca 2014 20:40:44
Czytam niektórych z Was z niedowierzaniem. Odnoszę wrażenie, że cześć szanownego grona, to miast na lekcję historii chadzało na wagary.

Po pierwsze, uznawanie dzisiejszej konferencji i działań Cara za jego sukces, to mówiąc delikatnie mylne interpretowanie wydarzeń. Wystarczy spojrzeć na mapę i zobaczyć jak dawne imperium topnieje. Jeszcze 25 lat temu to było pół Europy, dzisiaj tej Europy w Rosji nie za wiele zostało. Jeśli Ukraina wymknie się z rąk Rosji, to granice obcych państw będą już tylko kilkaset kilometrów od Moskwy. Śmiem powątpiewać czy to jest sukces Putina. Natomiast sama konferencja, to spektakl o niskich walorach estetycznych. "To nie nasi żołnierze są na Krymie-mundury można kupić w sklepach", "Działania na Ukrainie mają charakter humanitarny", "Na Ukrainie panowała większa korupcja niż w Rosji" i inne to sformułowania rodem z plenum, ale nie spółdzielni Zenum.

"Putin zrobi i tak co zechce" napisał Frog. Gdyby robił to co chciał, to dzisiaj czołgi byłby w Kijowie, jak nie we Lwowie, tak więc nie robi tego co chce.

Stety i niestety, taki rozwój wydarzeń jest ogromnym sukcesem naszej dyplomacji, zwłaszcza Radka Sikorskiego, a za to Rosjanie będę chcieli się zemścić (za porażkę w 1920 zemścili się w 1940), jeśli oczywiście będą mieli siły, a tych co raz mniej. Za bardzo sa zależni od światowej gospodarki i odbiorców ich głównego produktu eksportowego jakim są surowce, więc straszenie o zakręcaniu kurków już tak nie działa. Kupić można już wszędzie, sprzedać niekoniecznie. Zakręcenie kurków dla Europy=spadek dochodów budżetowych, a to położyłoby Rosję na łopatki, jak i ich armię, którą modernizują za to co wykopią z ziemi.

Ostatni ważny problem to brak sojuszników na świecie w tym co chciał zrobić. Chiny, Japonia, Europa, Kanada, USA, nikt nie poparł tego. Jednak największy problem Putina to nie utarczki z Polską o Ukrainę, ale z Turcją o Krym. Ludy tureckie to min. Azerbejdżan, Kazachstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Kirgistan oraz Turcja. Do tego trzeba dołożyć 9 autonomicznych republik, które wchodzą w skład Federacji Rosyjskiej, a której mieszkańcami są ludy tureckie. Na taką awanturę Rosji zwyczajnie nie stać, ani politycznie, ani ekonomicznie.

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 4 marca 2014 20:48:10
Cytat:
"Putin zrobi i tak co zechce" napisał Frog.

Przeszukałem wątek i nie mogę tego znaleźć. Mógłbyś wskazać ten post?
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 4 marca 2014 20:56:00
Serpico,
rozpędziłeś się, niczym rosyjski czołg
serpico napisał(a):
Ludy tureckie to min. Azerbejdżan, Kazachstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Kirgistan oraz Turcja

Największy odsetek mieszkańców narodowości tureckiej z wymienionych przez Ciebie krajów jest w Turcji, co naturalne, oraz w Azerbejdżanie. Wynosi raptem 0,43%. W pozostałych krajach jeszcze mniej.

edit: chciałbym poznać Twoje zdanie na temat jednostki Berkut i tego, co spotkało żołnierzy po zmianie władzy.

serpico napisał(a):
...za to Rosjanie będę chcieli się zemścić (za porażkę w 1920 zemścili się w 1940)

Wiktor Jerofiejew napisał(a):
Gdybym był Polakiem, myślałbym, że Rosjanie nie robią nic innego, tylko myślą o Polsce. O tym, jak nas na nowo najechać
Edytowany: 4 marca 2014 21:04

serpico
0
Wysłane: 4 marca 2014 21:09:16
Frog napisał(a):
Cytat:
"Putin zrobi i tak co zechce" napisał Frog.

Przeszukałem wątek i nie mogę tego znaleźć. Mógłbyś wskazać ten post?

Przepraszam, pomyliłem się. Miałem na myśli Siekoo

Na temat jednostki Berkut nie będę się wypowiadał, bo nie za bardzo wiem w jakim kontekście
Edytowany: 4 marca 2014 21:21

lesgs
38
Wpisów: 907
Wysłane: 4 marca 2014 21:23:29
Trochę chyba za bardzo dyskutujemy na temat Rosji, a mniej o Ukrainie. Oczywiście, powiązania są dla wszystkich jasne - ale w rezultacie wszystkich zdarzeń, dla społeczności międzynarodowej Ukraina pozostanie przez szereg lat wielkim problemem (kamieniem u nogi). Np. słyszałem, że UE ma pomóc Ukrainie w płatnościach za gaz dla Rosji. Ciekawe za czyje pieniądze i ciekawe, że dostaną je właśnie Rosjanie. Jak słucham tych wszystkich bzdur, które wygadują politycy to łapię się za głowę - tylko niekiedy w tym bełkocie pojawia się coś sensownego, ale "ginie w tłumie". Moje słowa współczucia dla prowadzących poranne audycje telewizyjne, którzy dzisiaj na wszelki wypadek rozpoczęli je o 3:45 rano.

Jeden z wątków mnie mocno martwi. Wielu - także tu na forum - twierdzi, że Rosja to kolos na glinianych nogach. Tak twierdzono w czasach pierwszej Solidarności (to wiem) i tak mówiono o Niemcach przed II Wojną Światową (to z opowieści rodziców). Zachęcałbym do ostrożności. Nigdy nie przygotujemy się właściwie na spotkanie przeciwnika, jeżeli będziemy twierdzić, że jest słaby i nic nie warty, że go zdmuchniemy i zniszczymy jednym ruchem. Nieoczekiwanie możemy się mocno rozczarować, co wiele razy miało miejsce w naszej Polskiej historii. Mówmy o jego sile i możliwych działaniach pod kątem przygotowania naszej reakcji i kontr-działań. Nie szukajmy potwierdzenia jego słabości, lecz faktów temu zaprzeczających (to nieoczekiwanie wiąże się zasadami reakcji na wiadomości finansowo/giełdowe i ich wpływem na nasze przekonania inwestycyjne).

Myślę też, że to właśnie takie myślenie dominuje zarówno w USA, jak i UE. Wielkość strat politycznych, strategicznych i gospodarczych jest tak duża, że poza słowami, działań widzimy niewiele. Wręcz przeciwnie - może okazać się, że taktyczna (nie strategiczna) decyzja Zachodu o odpuszczeniu Ukrainy spowoduje, że ten kamień będzie wisiał u nogi Rosjan, a za kilka lat zwycięży nadrzędny interes strategiczny. Szkoda tylko samych Ukraińców.

Taka taktyka oznacza dla Polski poniesienie dużych strat wizerunkowych i gospodarczych w rezultacie nieprzemyślanego do końca uczestniczeniu w wydarzeniach na Ukrainie. Dlaczego? - już teraz to my musimy się bronić przed atakiem politycznym (szkolenia w Polsce), niezależnie od tego ile jest w tym prawdy.
Edytowany: 4 marca 2014 21:24

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 4 marca 2014 21:30:55
Serpico
to ja w skrócie opowiem. Berkut to taka jednostka, powołana do utrzymywania porządku publicznego. Żaden tam specnaz, zwykła milicyjna formacja podobna do tych, które w .pl biorą udział w zabezpieczaniu meczów piłkarskich czy rozdzielają narodowców i gejów.
Wieszano na nich psy za to, że wykonywali rozkaz - nie przepuszczać demonstrantów. Pokojowo nastawionych, rzecz jasna. A potem, po zakończeniu Majdanu nowe władze rozwiązali jednostkę i powiedzieli milicjantom (wszystkim bez wyjątku) - dla was nie ma już miejsca w milicji, wyp********ć.

Co Ty na to?
Edytowany: 4 marca 2014 21:31

serpico
0
Wysłane: 4 marca 2014 21:36:35
Krewa

Ostatnia moja wypowiedź w temacie Berkutu, bo nijak się on ma do tego wątku. Mam ronić łzy, że zwolnili berkutowców? To jest właśnie wewnętrzna sprawa Ukrainy, jak układają sobie sprawy w kraju i nic nam do tego. W Polsce podziękowali części funkcjonariuszom SB, rozwiązali ZOMO, w Niemczech rozwiązali Stasi, ale powtarzam to są wewnętrzne sprawy krajów.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 4 marca 2014 21:46:22
Nie chodzi mi o lanie łez. Pytam się Ciebie z wiadomego powodu - trochę lepiej ogarniasz sprawy dotyczące formacji, podlegających pod MSW. I temat jest jak najbardziej na miejscu, wszak dyskutujemy o Ukrainie. To przecież ponoć niewiniątko, skrzywdzone przez Putina.

Argumentu o ZOMO i Stasi nie kupuję - w .pl i .de miała miejsce zmiana ustroju a na Ukrainie nie. Ryje nadal te same.
Edytowany: 4 marca 2014 21:49

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 4 marca 2014 21:50:36
Z mojego punktu widzenia wielu Berkutowców stało się w starciach takimi samymi ofiarami jak ludzie po drugiej strony barkady. I do jednych i do drugi walili ci sami snajperzy - co było widać.
Wg mnie to była sprytnie uknuta prowokacja przez Putina i część oligarchi ukraińskiej której zadaniem jest podłożenie się pod publiczkę, jakoby to oni wynajęli prywatne oddziały Svaroga czy jak mu tam. Czy jest to sam specnaz czy jego byli pracownicy nie ma dla mie znaczenia, bo uważam że i tak wszystko ukartowane zostało przez kreml.
Najbardziej żal mi Ukraińców, którzy liczą na zmiany po majowych wyborach, bo nie wyobrażam sobie w jaki sposób w tak przeżartym systemie mogli by jednorazowo pozbyć się wszystkich szumowin jakie od lat decydują o polityce i biznesie w tym Kraju. Nie wierzę w demoratyczne rozwiązanie tak narosłych problemów - chociaż bym chciał.

bernie
43
Wpisów: 603
Wysłane: 4 marca 2014 22:08:59

to są ci wojownicy o demokracje i EU?blackeye

bydło i swołocz....głupio to brzmi, ale wydaje mi się że jeszcze zatęsknią za Janukowyczem

Salak
2
Wpisów: 565
Wysłane: 4 marca 2014 23:35:10
serpico napisał(a):

Po pierwsze, uznawanie dzisiejszej konferencji i działań Cara za jego sukces, to mówiąc delikatnie mylne interpretowanie wydarzeń. Wystarczy spojrzeć na mapę i zobaczyć jak dawne imperium topnieje.

nikt tu nie mowil o sukcesie, ale o tym ze vladi jest dobrym politykiem, i ja podtrzymuje zdanie ze jest, a co do interpretacji wydarzen to kazdy moze miec wlasna...ja tez patrze na mape i widze ze imperium topnialo ale ostanimi czasy odbudowuje czape lodowa - chociazby plan uni euroazjatyckiej, ktora miala powstac w 2015...wiekszosc republik postsowieckich (kazachstan, kirgistan, taddzyistan) jest pod bezposednim wplywem rosyjskim, nie? w gruzji zrobili rozrube i co? nic... miala byc tarcza rakietowa w europie i co? nic...USA razem z Izraelem szarpia sie jak moga zeby zaatakowac Iran i co? nic...Obama nakreslil czerwona linie w syrji i co? nic...Putin ostatnimi czasi ostro punktuje zachod a szegolnie USA i miedzy innymi dlatego uwazam ze politykiem jest dobrym bo rosja juz niby dawno byla na straconej pozycji, a ostanio rosnie w sile na arenie miedzynarodowej. okres szabrow z ery jelcyna sie skonczyl, zachodowi sie to oczywiscie nie podoba bo ineteresy juz nie te same a i kapital wiekszy zostaje w rosji wiec moga powoli odbudowywac swoja armie i infrastrukture. Niemcy zasysaja gaz nowa rura i mi sie nie wydaje zeby chcieli nagle sie odessac...poludniowa nitka gazu do austrii i wloch przez balkany tez jest opcja i wiele krajow chce sie pod to podpiac - teraz maja z tego wszystkiego zrezygnowac bo na jakiejs ukranie jedna banda skorumpowanych gamoni zastapila druga bande?
ukraina od dawna byla w strefie wplywow rosji i jakos nikt tego nie kwestionowal, pojawila sie okazja zeby moze zrobic jakas zawieruche to niektorzy podsycili atmosfere ale wymknelo sie to spod kontroli i zachod sam teraz nie wie co z tym fantem zrobic thumbright
a tak wogle jak USA wpitala sie do innych krajow na innych kontynentach pod pretekstem niesienia dobra i zabezpieczania swojego i swiatowego bezpieczenstwa to my jakos temu przyklaskujemy, co wiecej wysylamy tam swoje wojska - i tutaj wszystko jest ok jak sie mieszamy w sprawy innych, wogle odleglych nam nacji...jak francja wysyla swoje wojska gdzies do mali to tez w dobrej sprawie bo bojownicy walcza nie po tej stronie co sie paryzowi uroilo, i tu tez chcemy im pomagac, to tez jest ok...Libia - szkoda gadac, zachod stwierdzil ze zrzuci troche bomb, dostarczy troche broni, araby dokoncza i bedzie fajnie bo kolejnego dyktatora sie sprzatnie i swiat bedzie lepszym miejscem (no i oczywiscie te dile na rope...miodzio) hehehe
ale jak Rosjanie robia tak naprawde (w ich oczach, chodzi tu o spojrzenie z innej perspektywy) to samo - chca zabzpieczyc swoje ineteresy przy swojej granicy w swojej strefie wplywow, to jest wielki raban i wogle swiatowa histeria...bo to imperialna rosja
troche obiektywizmu Pray

Cytat:
Stety i niestety, taki rozwój wydarzeń jest ogromnym sukcesem naszej dyplomacji, zwłaszcza Radka Sikorskiego, a za to Rosjanie będę chcieli się zemścić (za porażkę w 1920 zemścili się w 1940), jeśli oczywiście będą mieli siły, a tych co raz mniej

taki rozwoj wydarzen w mojej ocenie jest nasza porazka, a Radus to centralnie nas wystawia na widelec....putin naszej dyplomacji tego nie zapomni i juz nas laja na prawo i lewo, ambasadorowie rosyjscy na kanalach zagranicznyc juz od jakiegos czasu powtarzaja ze z tych negocjacji i tego co wygonegocjowali (i tu z determincaja powtarzaja Sikorski, polski minister) to nic sie nie urodzilo i ze opozycja ukrainska centralnie to zlala i pogwalcila prawo. generalnie nas osmieszaja a ich glos niestety jest dalej slyszalny niz nasz :(
ja tu nie widze zeby cos dobrego dla nas z tego wyszlo bo od rosji czesciowo jestesmy zalezni jezeli chodzi o nosniki energetyczne, a duzy rynek zbytu dla naszych produktow moze byc zamkniety...co wiecej nie jestesmy przez ten bajzel i ta super interwencje dyplomatyczna ani ciut bezpieczniejsi niestety Not talking

Cytat:
Zakręcenie kurków dla Europy=spadek dochodów budżetowych, a to położyłoby Rosję na łopatki,

po pierwsze to nikt kurka nie zakreca bynajmniej europie na tym nie zalezy...a szczegolnie niemcom
po drugie, jak od razu na lopatki?
z tego co pamietam to niedawno rosja podciagnela spora rure do chin...tam jest dosc duzy rynek zbytu...tak czy inaczej ktos to kupi, a nie wiem czy europie tak sie bedzie wszystko opacalo imprtowac z bliskiego wschodu albo azji - za duze tu kwoty wchodza w gre zeby mozna to bylo lekcewazyc
zakrecic kurek to oni moga ale nam hehehe a najpewniej podniesc cene gazu - tylko czekac na oficjalny komunikat Pray
Cytat:
Ostatni ważny problem to brak sojuszników na świecie w tym co chciał zrobić. Chiny, Japonia, Europa, Kanada, USA, nikt nie poparł tego

nikt tego nie poparl to raczej sprawa jasna, "agresje" trzeba potepic...ale czasami nie trzeba pompierac a dac ciche przyzwolenie, albo miec to w nosie...ja nie slyszalem zeby chiny sie cietrzewily, albo japonia...kraje BRICS tez jakos sie nie ciskaja...dla wiekszosci swiata (oprocz USA) wydaje mi sie ze jest to postrzegane jako wewnetrzna rozgrywka europejska i tyle...
dobra koncze bo sie rozpisalem
ale tez podpisuje sie pod slowami lesgs'a
Cytat:
Wielkość strat politycznych, strategicznych i gospodarczych jest tak duża, że poza słowami, działań widzimy niewiele. Wręcz przeciwnie - może okazać się, że taktyczna (nie strategiczna) decyzja Zachodu o odpuszczeniu Ukrainy spowoduje, że ten kamień będzie wisiał u nogi Rosjan, a za kilka lat zwycięży nadrzędny interes strategiczny. Szkoda tylko samych Ukraińców.

Taka taktyka oznacza dla Polski poniesienie dużych strat wizerunkowych i gospodarczych w rezultacie nieprzemyślanego do końca uczestniczeniu w wydarzeniach na Ukrainie. Dlaczego? - już teraz to my musimy się bronić przed atakiem politycznym (szkolenia w Polsce), niezależnie od tego ile jest w tym prawdy.

my tu mamy malo do ugrania (znaczy w sumie duzo ale malo mozemy - trzeba liczyc sily na zamiary), a sporo mamy do stracenia niestety Boo hoo!

serpico
0
Wysłane: 5 marca 2014 10:41:41
Cytat:
ja nie slyszalem zeby chiny sie cietrzewily, albo japonia

Uważniej proponuje śledzić serwisy:

Cytat:
Chińskie MSZ wyraziło poważne zaniepokojenie ostatnimi wydarzeniami na Ukrainie. Resort dyplomacji zaapelował do stron konfliktu o polityczne rozwiązanie sporu - poinformowano w specjalnym oświadczeniu. Pekin zapewnił, że szanuje ukraińską niepodległość. Resort zaznaczył jednocześnie, że Pekin szanuje ukraińską niepodległość, suwerenność i integralność terytorialną.

Cytat:
Rząd Japonii wyraził w poniedziałek "głębokie zaniepokojenie" decyzją Rady Federacji (izby wyższej parlamentu Rosji) zezwalającą na użycie sił zbrojnych na terytorium Ukrainy na żądanie prezydenta Władimira Putina.

Praktycznie rzecz biorąc wszystkie liczące się kraje tego świata potępił Rosję za ich wyczyny i wypowiedzenie wojny.

A co do retoryki Sikorskiego, to powtarzam z konsekwencją, zajrzyj do książek do historii i sprawdź, czy kiedykolwiek łagodna polityka wobec Rosji przynosiła rezultaty. Rosjanie nie znają innego sposobu rozmowy, szanują tylko twarde stanowisko. Przypomnę tylko, że w '39 też nawoływano do pokojowego nastawienia wobec wkraczających Rosjan. A kupowanie spokoju za wszelką cenę-przecież to już przerabialiśmy! Myślisz, że jak nie będziemy drażnić Rosjan, to oni obniżą nam ceny gazu, ropy i będą wpuszczali naszą żywność? Im bardziej my będziemy spolegliwi, tym bardziej oni będą stawiać swoje warunki. Przecież już to przerabialiśmy przez ostatnie 250 lat! Łagodna polityka wobec Rosji nie przynosi żadnego rezultatu. Czas może wyciągnąć wnioski.

I zasada najważniejsza: im dalej mamy tego sąsiada od swoich granic, tym lepiej i bezpieczniej.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 5 marca 2014 10:46:36
Idzie nowe, lepsze. Cz. II i nie ostatnia.

Na Ukrainie też jest rada bezpieczeństwa narodowego. Komisarz Turczynow mianował co prawda nowego sekretarza, ale na stanowisku zastępcy sekretarza pozostał niejaki Kuz'min. Postać znana przede wszystkim z nadzorowania spraw, wytoczonych przeciwko Julce, Łucenko (ten pan był swojego czasu ministrem spraw wewnętrznych, ale zasłynął głównie jako prekursor naszego Protasiewicza - zadymą na niemieckim lotnisku) i innym.
Jeszcze w październiku ubiegłego roku Kuz'min był pierwszym zastępcą generalnego prokuratora Ukrainy.

Przyjdą nowi ludzie, mówili. Przyjdą uczciwi i bez skazy, mówili. Będzie lepiej, mówili. A wyszło jak zwykle.

edit: zastanawiam się, po jaką cholerę ja się tutaj produkuje? I sam sobie odpowiadam - bo irytuje mnie papka propagandowa, którą serwują główne media. Jedno nagranie, wrzucone przez Bernie'go, najlepiej obrazuje to, co się tam dzieje. Samowola, bezprawie i bezwład. No, ale po co o tym, skoro mamy Putina? Postraszmy nim człowieków, to nie będą zwracać uwagi na rzeczy istotne.

edit2: Ten misio Kuz'min miał też na pieńku z administracją USA, która zarzucała jemu łamanie praw człowieka i anulowała wizę.
Cytat:
... the First Deputy Prosecutor General of Ukraine, Renat Kuzmin, whose visa for entry into the USA was revoked
Edytowany: 5 marca 2014 11:21

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

4 5 6 7 8

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,531 sek.

nxwralve
jyeuurju
teylyxtc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qnvxqddu
shlkcour
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat