Witam,
Dopiero co zacząłem swoją przygodę z obligacjami. Na razie mam więcej pytań niż odpowiedzi:-) a na dobre fora trafia się zwykle po fakcie.
I pierwsze niepowodzenie. Ze względu na kwotę za jaką ostatecznie zakupiłem ostatnie obligację Rokity kompletnie nie opłaca mi się posiadać rachunku w BDM. Zrozumiałem, że jest to wymagane. Jak już wspomniałem na odpowiednie fora trafia się zwykle po fakcie... Mam dwa pytania:
1.
Orientujecie się, czy posiadając rachunek w innym biurze maklerskim mogę po zakupie obligacji w umownym terminie 14 dni zrezygnować z rachunku BDM i transferować obligacje na rachunek rachunek w innym domu maklerskim?
2.
Pytanie przy okazji dyskusji o najtańszych rachunkach: który rachunek w XTB polecacie, bo jest 5: Basic, Standard, Professional, GPW i Opcje i produkty strukturyzowane.? Odpadają 2 z nich Proffesional i Opcje i produkty strukturyzowane, ze względu na brak obsługi obligacji. Za "młody" jestem w temacie i wielu opisów po prostu nie rozumiem:-( Rachunek ma służyć do obsługi obligacji. Może wkrótce akcji. Jak na razie szukam czegoś w zastępstwie lokat bankowych i muszę się jeszcze b.dużo nauczyć. Odnośnie pytania o rachunek w XTB to przypuszczam, że będzie to rachunek GPW. proszę o sugestie.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam i życzę zdrowych i wesołych świąt!
Waja
Kamil Gemra napisał(a):Nie trzeba mieć konta w BDM, żeby kupić PCC Rokitę:
www.pcc.rokita.pl/bazy/obligac...Wystarczy zrobić przelew i iść do BDMu. Jak tak robiłem w ostatniej emisji, teraz pewnie też tak zrobię.