Ja niestety posiadam rachunek inwestycyjny w ING Securities...
Dlaczego "niestety"? Ano dlatego, że jest kilka rażących problemów w tym biurze, ale znacznie bardziej irytujący jest fakt, że dom maklerski nic z delikatnymi *sugestiami* klientów nie robi. Ma ich zwyczajnie w głębokiej d...e
Główne grzechy ING:
1.) Brak obsługi platformy transakcyjnej na androida.
Można pobrać aplikacje w Windows Mobile, tylko pytam ja się, ile takich telefonów jest? Żenada. Na prośby pisane na forum odpisywali admini, że "rozważają stworzenie programu na androida". I tak od 2 lat. Potem pisali, że nie mogą wdrożyć aplikacji na androida bo pracują nad UTP. Ciekawe czym teraz będą się wykręcać? Poczytajcie wątek na forum ing, WARTO, zanim założycie konto.
2.) Rozliczenia odsetek po godzinie 22.
No niestety, ale w przypadku default'u emitenta to z rachunku w ING na pewno się tego nie dowiecie. Trzeba śledzić stockwatch'a i użytkowników którzy dla kronikarskiego porządku podają zaksięgowanie odsetek (z tego miejsca ich pozdrawiam

)
3.) Późne księgowanie odsetek.
Ostatnio taka sytuacja nastąpiła podczas świąt wielkanocnych. Odsetki z wielkiego piątku dostałem... w środę

. Na moje zapytanie odnośnie obsługi wypłaty odsetek jako zdarzenia korporacyjnego dostałem odpowiedź, że... tak już funkcjonują.
4.) W tym roku nie przysłali mi PITa
No właśnie, szanowny dom maklerski nie przysłał mi Pita do rozliczenia się. Skutek? Telefon z urzędu skarbowego, pisanie na kolanie pitu 38, i uzupełnianie go na podstawie pitu przesłanego przez DM do skarbówki.... w styczniu! Szkoda że nie dotarł Pit do mnie. Nie musiałbym się zrywać z pracy... Wina poczty? DM? Raczej obstawiałbym ten drugi. Od miesięcy spamują mi skrzynkę mailową mało istotnymi informacjami o ich Pożal się Boże kursach, a nie są w stanie wysłać mail'a, że wysłali Pity do klientów domu maklerskiego! Poruszę wkrótce i tą sprawę na forum ING. Dla potomnych!
Wniosek?
Dom maklerski ING jak dla mnie nie jest równorzędnym partnerem w operowaniu na giełdzie. Wysokie prowizje, olewanie klientów i wykręcanie numerów zaczyna powoli być ich wizytówką. Co mnie tam trzyma? Póki co darmowe prowadzenie rachunku, oraz to, że posiadam w ING konto bankowe. Ale kto wie, może i niebawem i to też przestanie mnie trzymać.
Pozdrawiam