0 Dołączył: 2013-04-11 Wpisów: 15
Wysłane:
18 kwietnia 2013 09:46:42
WatchDog napisał(a):W dzisiejszym pulsie prezes GPW podaje pomysł pożyczania akcji przez OFE, co miałoby poprawić płynność.
Problemem rynku jest brak inwestorów i brak kapitału, a nie brak akcji. Nowe osoby mogłyby przyciągnąć: nowe instrumenty, niższe opłaty oraz promocja odpowiedzialnego inwestowania. Jakie działania planujecie Państwo w tym kierunku z wykorzystaniem zalet UTP? Witam, Właśnie dzięki "zaletom" systemu UTP mamy nadzieję, że zainteresujemy wielu profesjonalnych ( i nie tylko ) inwestorów z Polski i całego świata udziałem w handlu na naszym rynku. W najblizszym czasie planujemy wprowazdenie nowych produktów oraz już prowadzimy rozmowy z emitentami wielu min instrumentów strukturyzowanych, którzy czaekali na uruchomienie UTP. Warto przypomnieć, że wraz z uruchomieniem UTP wdrożony został tzw Rynek Animatora Rynku , który dedykowany jest do notowań produktów strukturyzowanych i warrantów. ( dla przypomnienia rynek, na którym notowania są możliwe jedynie wtedy gdy w arkuszu zleceń obecny jest animator rynku). Kwestia opłat giełdowych pobieranych od członków giełdy jest przedmotem dyskusji pomiedzy stronami. Jednak należy pamiętać, że poziom opłat pobieranych przez GPW nie musi mieć bezpośredniego wpływu na opłaty pobierane od inwestorów.
|
|
Wysłane:
18 kwietnia 2013 09:55:04
Zielarz napisał(a):Czy w sytuacji gdy jakis podmiot skorzysta z uslugi kolokacji / High Performance Access bedzie to upubliczniona informacja ? Witam, W chwili obecnej pracujemy nad zasadami udostępnienia tej usługi i na obecnym etapie nie jestem w stanie udzielić ostaecznej odpowiedzi czy takie informacje będą upubliczniane, ale na pewno w tej sprawie giełda przed uruchomieniem HPA określi wszelkie warunki udostępmiana usługi kolokacji
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-05-17 Wpisów: 141
Wysłane:
18 kwietnia 2013 11:24:53
czy GPW dopuszcza sytuacje, gdzie niektorzy uczestnicy rynku (Market Makerzy, czlonkowie Gieldy) beda mieli mozliwosc wysylania zlecen sub-penny a pozostali gracze nie ?
|
|
Wysłane:
18 kwietnia 2013 11:32:56
czy GPW bedzie aktywnie przeciwdzialac patologiom typu quote stuffing ? jaki jest przyblizony termin udostepniania uslugi kolokacji ?
Edytowany: 18 kwietnia 2013 11:34
|
|
Wysłane:
18 kwietnia 2013 11:33:46
Witam ponownie, Wprowadzenie UTP nie ma żadnego wpływu na to, czy dane np. o indeksach GPW będą dostępne lub bardziej wyeksponowane na tym czy innym portalu – od wielu lat tego typu firmy mogą nasze dane opóźnione brać od dystrybutorów i pokazywać – i wiele portali zagranicznych to robi. A tych, co tak nie robią, staramy się przekonywać by tak czyniły i negocjować z nimi Dotychczas nie było żadnej bariery technicznej, którą mógłby przełamać dopiero UTP – to jest kwestia negocjacji i działań zachecajacych ze strony GPW do umieszcania danych z giełdy w odpowiednich serwisach i takie działania wykonujemy
|
|
Wysłane:
18 kwietnia 2013 11:38:00
rottor napisał(a):czy GPW dopuszcza sytuacje, gdzie niektorzy uczestnicy rynku (Market Makerzy, czlonkowie Gieldy) beda mieli mozliwosc wysylania zlecen sub-penny a pozostali gracze nie ?
Witam, jeszcze raz podkreślam, że system UTP daje możliwości działania dla jak najszerszego kręgu inwestorów a sama giełda nie ingeruje w to jakie techniki i strategie są wykorzystywane przez uczestników rynku i tym samym nie ogranicza funkcjonalności dla poszczególnych grup inwestorów
|
|
Wysłane:
18 kwietnia 2013 11:48:40
[quote=rottor]czy GPW bedzie aktywnie przeciwdzialac patologiom typu quote stuffing ?
jaki jest przyblizony termin udostepniania uslugi kolokacji ?
Usługę kolokacji planujemy uruchomić w II lub III kwartale tego roku W przypadku wystąpienia jakiejkolwiek "patologii" na rynku giełda zawsze aktywnie uczestniczy w procesie zapobiegania i wypracowywania procedur mających na celu rozwiązanie problemu. Wynika to z tego, że od GPW zależy na "jakości" rynku i likwidazji wszelkich działań, które ten rynek psują. Na tym polu GPW ściśle współpracuje z KNF i członkami giełdy. Tak więc gdy dostrzeżone zostaną zachowania inwestorów bądź też grup inwestorów, które przyczyniają sie do dezorganizacji obrotu GPW na pewno będzie aktywnie działać by je wyeliminować
|
|
0 Dołączył: 2011-06-19 Wpisów: 1 472
Wysłane:
18 kwietnia 2013 12:03:31
Gdzie można znaleźć dokumentację techniczną systemu, opisującą wszystkie wysyłane i przyjmowane komunikaty oraz zasady ich przetwarzania?
Edytowany: 18 kwietnia 2013 12:08
|
|
Wysłane:
18 kwietnia 2013 12:16:59
wapkil, moze SZOG ? i tu masz jeszcze opis nowych typow zlecen link
Edytowany: 18 kwietnia 2013 12:18
|
|
|
|
Wysłane:
18 kwietnia 2013 12:23:36
@rottor
Dziękuję, ale nie pytałem o regulacje, tylko o dokumentację techniczną systemu.
|
|
Wysłane:
18 kwietnia 2013 12:47:29
wapkil napisał(a):Gdzie można znaleźć dokumentację techniczną systemu, opisującą wszystkie wysyłane i przyjmowane komunikaty oraz zasady ich przetwarzania? Witam, Ze wzgledu na zapisy Umowy podpisanej z dostawcą oprogramowania nie mamy prawa przekazywać tej dokumentacji na zewnatrz, dostęp do niej mieli i mają tylko uczestnicy projektu
|
|
Wysłane:
18 kwietnia 2013 12:54:01
Nie jestem pewien, czy zrozumiałem. Chcą Państwo powiedzieć, że tajemnicą objęty jest nawet opis protokołu komunikacyjnego, czyli podstawowa informacja, którą otrzymali na przykład wszyscy członkowie giełdy?
Edytowany: 18 kwietnia 2013 12:56
|
|
Wysłane:
18 kwietnia 2013 14:51:43
UTP_GPW napisał(a):wapkil napisał(a):Gdzie można znaleźć dokumentację techniczną systemu, opisującą wszystkie wysyłane i przyjmowane komunikaty oraz zasady ich przetwarzania? Witam, Ze wzgledu na zapisy Umowy podpisanej z dostawcą oprogramowania nie mamy prawa przekazywać tej dokumentacji na zewnatrz, dostęp do niej mieli i mają tylko uczestnicy projektu Tak potwierdzam to co napisałem wcześniej, zgodnie z Umową nie możemy tego typu informacji udzielac poza grono bezposrednio zaangazowanych w projekt
|
|
Wysłane:
18 kwietnia 2013 15:18:52
Cóż, dziękuję zatem za potwierdzenie. Sytuacja jest tym bardziej niepokojąca, że informacja, o którą pytałem jest kluczowa dla dobrego zrozumienia działania systemu. Analogiczne dane, choć nie wiem na ile pełne, dla wersji UTP wykorzystywanej przez NYSE Euronext są oczywiście dostępne (np. tu), tym bardziej wydaje się dziwne, że dla GPW Państwo je utajnili. Rozumiem argumenty za wdrożeniem systemu, ale sposób w jaki Państwo to wykonują musi niestety budzić poważny niepokój mniejszych uczestników obrotu.
|
|
0 Dołączył: 2008-10-03 Wpisów: 1 086
Wysłane:
18 kwietnia 2013 19:35:21
Przyznam, że jestem trochę skonfundowany tym nowym zleceniem PEG  , odnoszę wrażenie, że można nim dowolnie sterować wystawiając odpowiednio niewielkie zlecenia  . I tu moje pytanie: jak będzie ustalana kolejnosć zleceń w sytuacji gdy będzie ich np 100 po okreslonej cenie? (vide spółki groszowe).
Edytowany: 18 kwietnia 2013 19:45
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
18 kwietnia 2013 19:42:59
UTP zostało wdrożone "przezroczyście" dla użytkowników, którzy nadal pracują na (beznadziejnych moim zdaniem) aplikacjach klienckich typu Sidoma czy NOL3. A przecież za UTP mogłyby pójść rozwiązania klienckie z rynku amerykańskiego, także mobilne. Dlaczego brokerzy woleli zostać na obecnych protezach i co planuje zrobić Giełda, żeby podnieść user experience u klienta końcowego, który w tej chwili nie widzi żadnej różnicy?
Edytowany: 18 kwietnia 2013 20:13
|
|
0 Dołączył: 2008-10-03 Wpisów: 1 086
Wysłane:
18 kwietnia 2013 19:53:29
Jeszcze jedno pytanko. Przed wprowadzeniem UTP czytałem, że zlecenie PEG będzie specjalnie oznaczone. Na czym polega to "specjalne oznaczenie" tego zlecenia?
Edytowany: 18 kwietnia 2013 19:54
|
|
0 Dołączył: 2013-04-16 Wpisów: 36
Wysłane:
18 kwietnia 2013 21:30:20
addi napisał(a):Przyznam, że jestem trochę skonfundowany tym nowym zleceniem PEG  , odnoszę wrażenie, że można nim dowolnie sterować wystawiając odpowiednio niewielkie zlecenia  . I tu moje pytanie: jak będzie ustalana kolejnosć zleceń w sytuacji gdy będzie ich np 100 po okreslonej cenie? (vide spółki groszowe). Aby uniknąć "sterowania" zleceniem PEG należy go składać jak najczęściej z dodatkowym limitem, który ogranicza to "sterowanie". Jeśli będzie 100 zleceń (np. kupna) z tym samym (najlepszym)limitem (np. 10 zł)i zostanie złożone zlecenie PEG to zgodnie z priorytetem czasu bedzie 101 zleceniem po 10 zł. Zakładając, że nie przyjdzie nowe zlecenie z lepszym limitem (np. 10,01zł), a przyjdą np. kolejne dwa zlecenia po 10 zł, to te zlecenia będą za zleceniem PEG na 102 i 103 miejscu. Jeśli 100 pierwszych zleceń kupna po 10 zł zostanie zrealizowanych, to zlecenie PEG bedzie na pierwszym miejscu a za nim zlecenia z miejsca 102 i 103.
|
|
0 Dołączył: 2013-04-16 Wpisów: 36
Wysłane:
18 kwietnia 2013 21:38:45
addi napisał(a):Jeszcze jedno pytanko. Przed wprowadzeniem UTP czytałem, że zlecenie PEG będzie specjalnie oznaczone. Na czym polega to "specjalne oznaczenie" tego zlecenia? Zlecenie PEG w komunikatach publicznych jest specjalnie oznaczane literą P, ale z pierwszych obserwacji publicznych arkuszy zleceń oferowanych przez domy maklerskie i innych dostawców oprogramowania widzę, że nie są one pokazywane. Czy "PEGi" są pokazywane czy nie, to nie zależy od GPW. GPW daje możliwość pokazywania "PEGa". Zresztą nawet bez oznaczeniatakiego zlecenia można takiego PEGa zobaczyć, składając zlecenie Tick size wyżej od najlepszego limitu i będzie widać, które zlecenia "podąży" za Pana zleceniem.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.