PARTNER SERWISU
sloymybk
1 2 3 4

Portfel pasywnego inwestora - Wojetek's stocks

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 26 lipca 2013 17:30:40
@ wojetek

Cytat:
To co prezentujesz tj. wykorzystanie tych liczb (i innych) w przedziałach czasowych to bardzo ciekawa metoda, chociaż ma też wielu przeciwników (pamiętamm że DiNapolim który mocno w "fibo" siedzi kompletnie odrzucał skuteczność tej metody).

Nie będę polemizował z arbitralnymi poglądami Mr DiNaploli. Zamiast tego proponuję, byś sprawdził w duchu tej właśnie metody ile tygodni na SPX minęło miedzy dołkiem z X 2002 a szczytem z 2007, albo ile miesięcy minęło od dna z 1994 r. do szczytu z 2000 r. Angel

To działa na każdym poziomie (od minut do miesięcy, a może i lat), ale trzeba pamiętać o kilku rzeczach:

1. Ważne jest by kilka różnych ekstremów wskazywało na ten sam punkt czasowy (im więcej tym lepiej i tym istotniejsze potencjalne ekstremum). Jedne liczba między ekstremami to za mało.

2. Jest "gradacja" ważności liczb. Niektóre są mało istotne, inne jeśli tworzą węzeł to zaczyna to być interesujące

3. Są pewne zasady i tendencje pojawiania się ekstremów, inne dla trendów byczych, inne dla niedźwiedzich i kompletnie "porąbane" dla ruchów bocznych. To znacząco ułatwia posługiwanie się tą metodą

Więcej na ten temat pisałem tutaj:
naturabramy.wordpress.com/2012...

a jeszcze więcej można znaleźć w tej książce
www.amazon.com/books/dp/159280...

jej drugie, zaktualizowane i poprawione wydanie wyjdzie we wrześniu tego roku w szacownej oficynie Willey & Sons, w której wychodzi znaczna część tego typu literatury giełdowej w USA. Poprzedni wydawca, którego ja mam egzemplarz, był niezbyt wysokiej klasy.

Z autorem książki mam luźny kontakt, zdarza nam się wymieniać pewnymi spostrzeżeniami. Jest kolumnistą w Futures Magazine:
www.futuresmag.com/author/jeff...

"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 285
Wysłane: 26 lipca 2013 19:07:05
@Szutnik

Każdy dobiera metody według własnego wyboru i psychiki, tego co mu działa lub co mu się wydaje. Joe Dinapoli widać przedziały czasowe nie działały to je krytykuje. Innym mogą działać i na tym zarabiać. Co zabawne mi to co opisał Pan Joe nie działa :).

Sam staram się nie przewidywać ruchów cenowych na giełdzie - po prostu reaguję na to co widzę na wykresie. Na przewidywaniu przyszłości, szczytów, dołków można ładnie popłynąć, pamiętam że Miner twierdził że 1580 na SP500 to już koniec trendu i od kwietnia będą spadki. Szeroko cenione fale Eliotta też są zabawne - bo gdzie dwóch eliottowców tam 3 oznaczenia fal ;).
Każdy wykres oczywiście daje wskazówki co do przyszłego ruchu cenowego - ale jak zauważył Newton "szaleństwa ludzi przewidzieć się nie da". Więc nie przewiduję tylko skupiam się na wyniku inwestycji.

To czyja metoda jest lepsza, technika, fundamenty, astrologia, statystyka czy cokolwiek innego jest sporem podobnym do tego o wyższości Wielkanocy nad Bożym Narodzeniem.

Dzięki za podane materiały - w wolnej chwili chętnie je przejrzę, zawsze coś nowego :).

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 28 lipca 2013 17:35:12
@ Wojetek

W zasadzie nie powinienem tematu ciągnąć dalej i nie pociągnę, bo to może znudzić nawet najwytrwalszych.
Chciałem się tylko odnieść do jednej części Twojej wypowiedzi:

Cytat:
Szeroko cenione fale Eliotta też są zabawne - bo gdzie dwóch eliottowców tam 3 oznaczenia fal ;).

To niezupełnie tak i lepiej, jeśli oddam głos Glennowi Neely'emu, jednemu z większych speców od Elliott'a. On zdecydowanie lepiej to wyjaśni:

www.neowave.com/qow/qow-archiv...

Przypadkiem odkurzył mi się link do tej wypowiedzi. Już więcej nie będę zawracać głowy.
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

krzyche
2
Wpisów: 54
Wysłane: 29 lipca 2013 10:31:48
Hej,
Może warto uśrednić w gore Kanie? Od zakupu zyskała już kilka procent, myślę ze jest szansa na 3 zł niedługo :)
Martwi mnie trochę Famur wykres nie wygląda za ciekawie.

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 29 lipca 2013 11:09:17
@krzyche

Po pierwsze wydłuż perspektywę czasową - sygnały długoterminowe mają większą wagę od tych krótkoterminowych :).

Sytuacja na Famurze jest dość klarowna - mieliśmy korektę wzrostów z końca maja, które odbyły się na sporym wolumenie. W bardzo krótkiej perspektywie czasowej możliwe że widzimy korektę ABC

kliknij, aby powiększyć

Jednak z racji że nie zajmuję się short-termem ręki sobie za taki scenariusz uciąć nie dam ;).
W dalekiej perspektywie poza oporem na 5,62 został tylko opór z 2007 - 6,01. Istnieje oczywiście ryzyko pułapki na byki czy odbicia od dawnego oporu jednak nic takiego obecnie się jeszcze nie materializuje. Pozostaje czekać.

Kania idzie zgodnie z założeniami - jednak nie uśredniałbym w górę teraz tak blisko momentu wejścia - niech urośnie 20-30% by uśredniając w górę mieć bezpieczny bufor zysku. Drugi powód by teraz nie uśredniać to dość wysokie RSI (70) na tygodniach i 72 na dniach. Trzeci powód to fakt też wolę uśredniać w korekcie wzrostów niż na szczytach.
Edytowany: 29 lipca 2013 11:20

mbu
mbu
0
Wpisów: 10
Wysłane: 31 lipca 2013 13:06:02
witam,
Od jakiegoś czasu obserwuję Twój wątek i zamierzałem również zainwestować w Kanię, jednak chyba się spóźniłem bo spółka zdążyła już odskoczyć kilkanaście procent :(
Ja mam w swoim portfelu m.in. Midasa, Ursus i Hawe. Masz jakieś zdanie na ich temat? W przypadku Midasa wydaje się że to jakaś konsolidacja, ale wybicia nie widać, wręcz odwrotnie. Zastanawiam się jakimi spółkami mógłbym zastąpić te wymienione.
W przypadku Kani jestem pod wrażeniem jak przewidziałeś wzrosty z ostatnich dni. Może masz jeszcze jakąś spółkę w zanadrzu?

pozdrawiam

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 31 lipca 2013 14:21:59
@mbu

Witam również,

Kania faktycznie ostatnio ładnie skoczyła, idzie zgodnie z planem a raczej zgodnie z trendem wzrostowym, który na niej trwa już jakiś czas (od ok marca 2013). Jak pisałem w pierwszym poście w tej kronice jak i w rzeczywistości kupuję tylko spółki w trendach wzrostowych (najlepiej gdy taki trend dopiero zaczął). Parę spółek w zanadrzu oczywiście mam i jeśli zajdzie taka potrzeba wejdą do tego portfela w miejsce gorzej się spisujących, nie chciałbym jednak teraz na nie wskazywać palcem :). Obecnie bardzo podobają mi się polscy eksporterzy, którzy zyskują na słabszej złotówce wobec euro czy dolara i powinni pokazać niezłe wyniki.

Cytat:

Ja mam w swoim portfelu m.in. Midasa, Ursus i Hawe. Masz jakieś zdanie na ich temat? W przypadku Midasa wydaje się że to jakaś konsolidacja, ale wybicia nie widać, wręcz odwrotnie. Zastanawiam się jakimi spółkami mógłbym zastąpić te wymienione.

Na Midasie faktycznie konsolidacja, dzieje się raczej nie wiele - dla mnie spółka spoza celownika z dwóch powodów - groszówka i brak trendu wzrostowego. Hawe - w trendzie spadkowym więc się nie nadaje. Ursus obecnie nie wygląda dla mnie ciekawie - wzrosty są raczej historią zeszłego roku. Cała trójka z tego co wiem to ciągle spółki bardzo spekulacyjne, a takich fanem nie jestem ;).

Ponieważ dziś mamy koniec miesiąca wrzucę aktualizację wyceny portfela (kolejne będą też z końcem danego miesiąca) jak i krótkie omówienie sytuacji na posiadanych papierach.

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 31 lipca 2013 18:38:10
Zgodnie z zapowiedzią pierwszy miesięczny przegląd portfela. Co prawda tutaj portfel jest od dwóch tygodni ale kolejne aktualizacje też będą na koniec danego miesiąca.

Najpierw sytuacja na posiadanych walorach. Zaczynam od tych wymagających większej uwagi.

Śnieżka
miesiące:

kliknij, aby powiększyć

tygodnie

kliknij, aby powiększyć

Dane tym razem z stooq.

Śnieżka bo ładnym wybiciu oporu na 39 zł (a następnie powrocie do wyłamanego oporu) jest przed kluczowym oporem w długim terminie czyli historycznym szczytem z 2007 na poziomie 50 zł. Wagę tego oporu widać w podażowych cieniach w jego okolicy jakie się utworzyły (wykres miesięczny). Na tygodniach sytuacja staje się nieco nerwowa gdyż RSI spada a linia trendu i SMA30t są blisko. Zaznaczyłem poziom obrony - po przebiciu jego akcji się pozbędę gdyż zmienią trend.

Famur
miesiące

kliknij, aby powiększyć

Trend wzrostowy od dawna, teraz po korekcie zostały do złamania maksima z 2007 roku czyli poziomy 5,60-6 zł. Zobaczymy co pokaże wykres - czy będzie konsolidacja pod oporem wzorem Śnieżki czy też atak na nowe maksy. Obrona ok 5 zł.

Kania
tygodnie

kliknij, aby powiększyć

Kurs radzi sobie bardzo dobrze, wybił się na nowe szczyty w tym roku. Z racji wysokiego RSI możliwa jest korekta, prawdopodobnie w okolice wyłamanego oporu czyli poziomów ok 2,70. Obrona na poziomach ok 2,50.

Zetkama
tygodnie

kliknij, aby powiększyć

Po przełamaniu oporów na 54 zł kurs wpadł w korektę, możliwe że oporem jest okrągły poziom 60 zł (psychologiczny), możliwe że kurs wróci w okolice dawnego oporu (54). Obrona w granicach 49 zł

Forte
tygodnie

kliknij, aby powiększyć

Wygląda to bardzo ciekawie. Możliwe że mamy nową falę wzrostową po przełamaniu oporu na poziomie 24 zł. RSI bardzo wysoko ale to norma na tej spółce. Pozostaje obserwować. Obrona ok 20 zł.

Podsumowanie portfela

kliknij, aby powiększyć

Bardzo ładnie zachowywały się Forte i Kania w ostatnim czasie. Gorzej poszło Śnieżce. Nowa pozycja jaką jest Famur już jest na zysku. W przeciągu 2 tygodni portfel zyskał na wartości 12 %.

Wartość portfela: 223 662,76zł (było 213 706,32 zł), +9956,44 zł
Zysk kwotowo: 143 662,76 zł (było 133 706,32 zł)
Zysk %: 179,58% (było 167,13%) + 12,45%
WIG 46 925 (15.07 było 46 218) + 1,5% . WIG od początku (02.01.2012 było 38 318) +22,46%
Edytowany: 31 lipca 2013 18:41

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 14 sierpnia 2013 17:53:11
Kupione 196 akcji Śnieżki po 50,80zł zgodnie z zapowiedzią uśredniana w górę po wybiciu nowych maxów (i przebiciu tych z 2007).

Uśredniona cena SKA to teraz 38,08, pozycja stanowi 14% portfela. Pozostało 138,12 zł gotówki (0,06% portfela).

Uzasadnienie obrazkowe:

kliknij, aby powiększyć

Negatywna dywergencjana RSI wygląda na to że się przestaje materializować co dobrze rokuje na przyszłość dla kursu. Stop loss lekko podniesiony - 43 zł (dół wybitej konsolidacji). Na koniec miesiąca wrzucę aktualizację wyceny całego portfela jak i omówienie sytuacji na spółkach.
Edytowany: 14 sierpnia 2013 17:57

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 14 sierpnia 2013 18:15:52
Napisałeś że kupiłeś 196 sztuk SKA po 50,80 a ja nie widzę takiej transakcji w tabeli transakcyjnej dzisiejszego dnia Think

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 14 sierpnia 2013 18:21:35
Wojetek napisał(a):
Portfel ma charakter wirtualny. W niektóre z podanych spółek inwestuję swoje realne środki. Portfel nie ma charakteru porady inwestycyjnej !

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 14 sierpnia 2013 18:27:20
Zwracam honor. thumbright Po napisaniu tego posta coś mnie ruszyło dopiero, przecież nikt tu nie podaje nigdy liczby akcji Shhh

A tak swoją drogą to Śnieżki bym nie kupił, kurs ciągle skrada się do 50zł, po czym spada. [z tym że moich rad lepiej nie słuchać d'oh! ]
Edytowany: 14 sierpnia 2013 18:27

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 14 sierpnia 2013 19:11:27
Z oczywistych powodów nie mogę tutaj podawać rzeczywistych transakcji :). Sam portfel jest długoterminowym projektem, w którym mam nadzieję uda się pokazać fajne wyniki oraz styl gry nie obciążający bardzo inwestora (psychicznie jak i czasowo).

Ceny kupna jak pisałem są cenami zamknięcia z danego dnia. Wtedy gdy ten portfel był na infoinwestorze kupowane było przez PKC i strona przeliczała kurs po tym jak w "realu" odpowiednia liczba akcji się przemieliła. Ceny close ułatwiają mi też zwyczajnie obliczenia tutaj :).

Cytat:
A tak swoją drogą to Śnieżki bym nie kupił, kurs ciągle skrada się do 50zł, po czym spada. [z tym że moich rad lepiej nie słuchać d'oh! ]

Taki był plan dla tej pozycji - powiększenie jej po wybiciu poważnego oporu. Takim wydaje się że był właśnie szczyt z 2007. Czy to wybicie "zapłaci" zobaczymy w przyszłości.

Edytowany: 14 sierpnia 2013 19:15

mbu
mbu
0
Wysłane: 23 sierpnia 2013 23:58:05
Co sądzicie na temat spółki EkoExport? Niedawno nabyłem i szykuję się na więcej, czekam jednak na jakąś korektę. Niektórzy analitycy zapowiadali takową już przy poziomie ok 32 zł. Od tego poziomu spółka jest już 8% wyżej i głębszej korekty nie widać.
Mam jeszcze pytanie odnośnie spółek odzieżowych (np Monnari). Przyspieszona publikacja, wyniki b.dobre, ale w dniu publikacji kurs jakby się zatrzymał. Warto kupić czy odczekać?

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 24 sierpnia 2013 00:18:11
Występuję w jednej osobie, ale rozumiem że to pewnie bardziej pytanie do ogółu przeglądających kronikę;). Odniosę się do podanych pomysłów z mojego czysto subiektywnego punktu widzenia, nie jest jednak jakaś porada etc.

EEX - temat bardzo popularny, mocno grany. Pomijając świetlane lub mniej fundamenty, na spółce raczej AT działa. Raz już na niej naprawdę dobrze zarobiłem (w tej kronice również). Poniżej dwa setupy na wejście:

kliknij, aby powiększyć

Strzałki w dół zaznaczają ponad przeciętny wolumen potwierdzający wybicia. Obecnie walor jest bardzo mocno rozgrzany i faktycznie przydałaby się jakaś większa korekta. Setup pierwszy (8,45 w kronice) dał fajnie zarobić (174%). Niedawny (20,75 zł) już jest 75% na plusie, osobiście obecnie na pewno bym tego nie kupował z racji dużego ryzyka znacznej korekty, tylko poszukał czegoś lepszego. Dokąd EEX dojedzie tego nie wiem - możliwe, że całkiem daleko.

Odzieżówka - ciekawy temat, w hossach zawsze "ciuchy" rosną ponad miarę. Jak można zauważyć spółki są dość mocno skorelowane ze sobą (poza dołującym Solarem, dobrze radzą sobie Vistula, Monnari, GinoRossi, LPP, CCC). Niestety jednak nie widzę obecnie dla siebie jakiegoś ciekawego setupu wśród nich.

mbu
mbu
0
Wysłane: 26 sierpnia 2013 01:13:32
Dzięki za krótką analizę. Trudno mi przebić się przez gąszcz tylu spółek, szczególnie że nie znam się na analizie technicznej. Patrzę jedynie na fundamenty, ale jak często się okazuje, fundamenty to tylko jeden z wielu czynników, które decydują o ruchu w górę lub w dół.
Przed tygodniem sprzedałem Hawe, fundamenty średnie, jakieś tam perspektywy i obietnice, a od miesięcy niewiele działo się na spółce, i tu nagle jakaś dziwna rekomendacja, i uciekło mi ponad 20% :(
Odnośnie EEX piszesz:
...obecnie na pewno bym tego nie kupował z racji dużego ryzyka znacznej korekty, tylko poszukał czegoś lepszego
Pytanie: Czego lepszego?
Tutaj też czekam na korektę, już od kilku tygodni :)
dzięki

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 26 sierpnia 2013 09:53:08
Jeśli idzie o podejście fundamentalne niedługo wysyp raportów półrocznych (29.08-02.09) więc będzie co czytać i z czego wybierać dla fundamentalistów. Co do Hawe - w trendach spadkowych też zdarzają się odbicia, podobnie jak w wzrostowych głębokie korekty.

Co lepszego na rynku obecnie widzę ? Bardzo dobrze w ostatnim tygodniu radzili sobie hurtownicy z branży IT, możliwe że pod wyniki półroczne ale i w dalszej perspektywie pod Q4 kiedy to będą mieli wzmożoną sprzedaż m.in PS4. Ciągle też szukałbym okazji wśród eksporterów :). Możliwe że w portfelu na koniec tygodnia wraz z nową wyceną będzie jedna roszada i jakaś nowa spółka do niego wejdzie - ale to jeszcze nie jest pewne.

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 26 sierpnia 2013 18:25:54
Z racji, że nie chcę pisać wielkiego posta na całą stronę, a na spółkach chcę pokazać podnoszenie stopów omówienie tego zabiegu dziś na niektórych walorach a wycena w weekend.

Kania tygodnie

kliknij, aby powiększyć

A - wejście z pozycję po wybiciu oporu. Z prowizją = 2.62
B - początkowy poziom obrony (SL) - 2,27, dawał ryzyko 13% (oczywiście wolałbym mniej ale standardowo bywa to ok 10%)

D - po wybiciu nowych maxów - 2.71, przenoszę obronę na nowy punkt - C - 2.49 zl(dawne wsparcia). W tym miejscu jak widać moja strata gdyby coś poszło źle obniża się. Ryzyko więc spada do 5%. W idealnym przypadku można nawet podnieść tak SL by mieć trade na 0 lub lekki plus.

C - punkt obrony 2 - 2.49

Dziś po uporaniu się kursu z 3.00 (okrągły opór psychologiczny jak i techniczny jako max z początku sierpnia) podnoszę stop lossa na punkt D czyli 2.70 zł (dokładniej to 2.69 bo wolę pod okrągła liczbą niż na). W tym momencie po odpaleniu stop lossa mam 2,6% zysku (to oczywiście w przypadku negatywnego obrotu wydarzeń).

Zetkama tygodnie

kliknij, aby powiększyć

Tym razem pozycja zajęta znacznie wcześniej ale sposób prowadzenia podobny.

A - poziom stop lossa zajęty po wybiciu na obrotach przez walor 50 zł
1 - kolejny nowy max (i wybity dawny opór) więc przesuwam SL na ostatnie wsparcia czyli B
B - 48,99 czyli wsparcie i nowy poziom SL zajęty po 1.
2 - wybicie maxów 63 zł - mogę przesunąć SL wyżej więc robię to na C
C - 57,49 zł nowy poziom stop lossa (i obecny). Patrząc na świeczki można nawet było ciut niżej 55,99zł a po wybiciu ok 67 dać 57,49 jeśli ktoś chciałby bezpieczniej i super precyzyjnie - ale giełda to nie apteka ;).

Obecnie czekam na korektę na spółce.

Forte (tygodnie)

kliknij, aby powiększyć

A - 19,89zł poziom SL o którym wcześniej w kronice wspominałem (31.07)
1 - wybicie nowych max, podnoszę SL ciut wyżej na nowe wsparcia (dół konsolidacji) 21,09 zł
B - nowy poziom SL - 21.09
2 - znów wybicie na spółce nowych max, podnoszę więc stop lossa wyżej na punkt C
C - obecny poziom obrony 23,19 zł

Na SKA SL bz - 45,99, FMF podobnie bz czyli 4,99 zł

Myślę że dla osób które nie korzystały wcześniej z SL zaprezentowane działania mogą okazać się pomocne w prowadzeniu SL. Powyższą technikę podnoszenia SL używam najczęściej, ew można wspomóc się liniami trendu (agresywniej) lub średnimi (mniej agresywnie). Wersja zaprezentowana to kompromis :).
Edytowany: 26 sierpnia 2013 18:34

krzyche
2
Wpisów: 54
Wysłane: 28 sierpnia 2013 09:41:27
Witaj Wojtek,
Chciałbym się dowiedzieć jak oceniłbyś mój pomysł na drobna zmianę w moim portfelu. Posiadam jednostki ETFW20L nabyte po cenie 246.87 zł. Chciałbym je dzisiaj sprzedać, a za pieniążki z transakcji nabyć akcje spółki PCGUARD. Jak oceniasz taki pomysł?
PS. Gratuluje Tobie i sobie spółki KANIA, wczorajszy wynik, hohoho :)

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 28 sierpnia 2013 11:27:11
@krzyche

Od końca ;). Kania pokazał dobre wyniki, ma to przełożenie na kurs więc wszystko idzie zgodnie z planem. Wczorajsze obroty na KAN zasługują na uwagę (najwyższe dzienne w tym roku) co legitymuje dalszy trend wzrostowy. Technicznie powinniśmy w niedalekiej przyszłości przetestować opór 3,70zł.
Obecnie mamy korektę na praktycznie wszystkich mniejszych spółkach (wygląda to na typową realizację zysków do której pretekstem jest Syria). Zobaczymy jak korekta się rozwinie.

ETFWL20 czy sprzedawać ? Na dwoje babka wróżyła ;)
najpierw W20total return czyli to na czym ETF się opiera

kliknij, aby powiększyć

Po sygnale kupna z września zeszłego roku (słaby był ten sygnał ale był) index ładnie rósł. Ja prawdopodobnie mając taki sygnał kupna agresywnie bym szukał linii trendu do ustawienia stopa w styczniu i pewnie na pozycji nie byłoby mnie ok 5 lutego ew najdalej w marcu (średnia SMA30 week w dół, przebicie lutowych min). Obecnie index chyba jest w boczniaku - doszedł do górnego ograniczenia konsolidacji i spada. Pytanie więc czy sprzedawać ? Jeśli grać typowo dla boczniaków "od bandy do bandy" to owszem. Jeśli ktoś ma dłuższy horyzont to może przytrzymać liczą na to że to tylko rozbudowana korekta zeszłorocznych wzrostów (RSI może dać odpowiedź w najbliższym tygodniu).

PCguard - cóż spółka drugim SAPem nie jest, wyniki na pierwszy rzut oka wyglądają świetnie (zwłaszcza skala wzrostu przychodów). Mnie niepokoiłyby jedynie cash flowy (zwłaszcza operacyjny) no i taka sobie marża operacyjna. Technicznie obraz jest słabszy:

kliknij, aby powiększyć

Ja bym tego nie kupił bo tu nie ma trendu wzrostowego. Po tym jak spółka spadała aż do połowy 2012 mamy odbicie w lipcu 2012 (nawet wzrost obrotów), niestety potem na spadkach spore obroty świadczą o dystrybucji waloru. Na wykresie zaznaczyłem linie trendu (ciągle spadkowego) z którym kurs zapewne powalczy (albo już to zrobił i odpadł) oraz linię oporu na poprzednich szczytach. Dla mnie możliwością wejścia byłoby dopiero złamanie 2,20 na podwyższonych obrotach. Nawet mimo tego trzeba pamiętać o oporach z 2011 - 3,35zł i z 2010 - 4.00zł.

Podsumowując - w wynikach spółek IT w ostatnim czasie widać pozytywne tendencje i branża może dać zarobić, pozostaje jedynie jeszcze wybrać najlepszego "konia" ;).
Edytowany: 28 sierpnia 2013 11:30

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,348 sek.

hqtrwtpi
okhktdmt
najdwdzh
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
djolndmu
eisgptls
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat