Z racji, że nie chcę pisać wielkiego posta na całą stronę, a na spółkach chcę pokazać podnoszenie stopów omówienie tego zabiegu dziś na niektórych walorach a wycena w weekend.
Kania tygodnie

kliknij, aby powiększyćA - wejście z pozycję po wybiciu oporu. Z prowizją = 2.62
B - początkowy poziom obrony (SL) - 2,27, dawał ryzyko 13% (oczywiście wolałbym mniej ale standardowo bywa to ok 10%)
D - po wybiciu nowych maxów - 2.71, przenoszę obronę na nowy punkt - C - 2.49 zl(dawne wsparcia). W tym miejscu jak widać moja strata gdyby coś poszło źle obniża się. Ryzyko więc spada do 5%. W idealnym przypadku można nawet podnieść tak SL by mieć trade na 0 lub lekki plus.
C - punkt obrony 2 - 2.49
Dziś po uporaniu się kursu z 3.00 (okrągły opór psychologiczny jak i techniczny jako max z początku sierpnia) podnoszę stop lossa na punkt D czyli 2.70 zł (dokładniej to 2.69 bo wolę pod okrągła liczbą niż na). W tym momencie po odpaleniu stop lossa mam 2,6% zysku (to oczywiście w przypadku negatywnego obrotu wydarzeń).
Zetkama tygodnie

kliknij, aby powiększyćTym razem pozycja zajęta znacznie wcześniej ale sposób prowadzenia podobny.
A - poziom stop lossa zajęty po wybiciu na obrotach przez walor 50 zł
1 - kolejny nowy max (i wybity dawny opór) więc przesuwam SL na ostatnie wsparcia czyli B
B - 48,99 czyli wsparcie i nowy poziom SL zajęty po 1.
2 - wybicie maxów 63 zł - mogę przesunąć SL wyżej więc robię to na C
C - 57,49 zł nowy poziom stop lossa (i obecny). Patrząc na świeczki można nawet było ciut niżej 55,99zł a po wybiciu ok 67 dać 57,49 jeśli ktoś chciałby bezpieczniej i super precyzyjnie - ale giełda to nie apteka ;).
Obecnie czekam na korektę na spółce.
Forte (tygodnie)

kliknij, aby powiększyćA - 19,89zł poziom SL o którym wcześniej w kronice wspominałem (31.07)
1 - wybicie nowych max, podnoszę SL ciut wyżej na nowe wsparcia (dół konsolidacji) 21,09 zł
B - nowy poziom SL - 21.09
2 - znów wybicie na spółce nowych max, podnoszę więc stop lossa wyżej na punkt C
C - obecny poziom obrony 23,19 zł
Na SKA SL bz - 45,99, FMF podobnie bz czyli 4,99 zł
Myślę że dla osób które nie korzystały wcześniej z SL zaprezentowane działania mogą okazać się pomocne w prowadzeniu SL. Powyższą technikę podnoszenia SL używam najczęściej, ew można wspomóc się liniami trendu (agresywniej) lub średnimi (mniej agresywnie). Wersja zaprezentowana to kompromis :).