Odnośnie Synektik to wydaje mi się, że nadchodzi czas korekty - może lekkiej może tylko w "locie", i coś na rzeczy jeśli chodzi o wzrost konkurencji jeśli chodzi o podstawowe znaczniki. Nie mniej uważam, że spółka warta jest ciągłej obserwacji. Nie wykluczone, że będę kończył rok z Synektikiem w portfelu - zależy to od wyników jakie będą pokazywać, począwszy od wyników za 4Q. I tutaj moje pierwsze odczucie jest takie, że raczej nie wyrobią prognoz i nie wiem jak to się przełoży na kurs. Niby jest tak, że rynek dyskontuje przyszłość - zgadzam się, że perspektywy ma niezłe i to wg mnie rynek wyceniał ostatnim podejściem kursu i wyznaczeniem historycznych maxów (przy okazji w okolice rekomendacji), ale efekty planowanego rozwoju widoczne będą w 2015 r., a wyniki za 4Q gdzieś za miesiąc...
Odnośnie CubeITG sytuacja zupełnie odmienna od Synektika: Cube przy obecnych wycenach jest bardzo niedoszacowana, co więcej jestem zdania, iż wyniki jakie pokaże za 2013 r. będą lepsze niż za rok 2012 co uczyni te akcje jeszcze bardziej niedoszacowane - więc stąd zmiana akcji. WYdaje mi się, że akcje CubeITG będą rosły w perspektywie kilku najbliższych miesięcy szybciej (bardziej dynamicznie) niż Synektika, który pierwszy "zryw" ma już za sobą i nic nie wskazuje, żeby pojwaił się impuls do następnej dynamicznej zwyżki akcji, w odróżnieniu od CubeITG gdzie - jak wspomniałem - są ku temu przesłaniki: obecnej niedoszacowanie, perspektywy dobrych wyników za 4Q2013 no i oczywiście perspektywa przejścia na GPW (65 gr za akcje to kapitalizacja umożliwiająca zachowanie warunku 12mln euro czyli odpowiedniej kapitalizacji umożlwiającej przejście).
Rozumiem, że patrząc na wykres CubeITG można niedowierzać podjętej przeze mnie decyzji - cóż, ktoś wychodzi (bo musi? albo jest do tego zmuszony?) więc popyt cofa się na niższe ceny (jeszcze bardziej atrakcyjne średnioterminowo). Natomiast technicznie jest tak, że wsparcie na poziomie 72gr "pękło" - choć pokrywało się ze 50% fibo ostatniej zwyżki, nastepny poziom fibo tej zwyżki to 61,8% - które wypada na poziomie 65gr (dziś mieliśmy kilka transakcji po 66gr), to wsparcie na 65 gr jest o tyle ważne, że jego utrata jest problemm dla zarządzających spółkki, gdyż chcą przejść na GPW a zjazd kursu poniżej 65gr będzie znaczyło zbyt małą kapitalizacje do przejścia. Jeszcze z innej strony: jeśli akcje wyprzedaje IDM to nie zostało im już dużo - wg moich wyliczeń gdzieś 20-30 tyś...
Popatrz sobie gdzie był kurs jak w zeszłej edycji portfela kupowałem MediaCap - choć tam fundamentalnie nie było twardych przesłanek do kupna - choć były przesłanki do tego, że wyniki wówczas za 4Q2012 - będą dobre bo wynik za 3Q na to sugerował. Technicznie też nie było mowy o jakimkolwiek wsparciu: historyczne denko notowań... Więc wydaje mi się, że z podobną sytuacją mamy do czynienia obecnie w przypadku CubeITG - tutaj wyniki za 3Q są dobre (nawet bardzo - spółka po 3 kwartałach 2013 roku wychodzi już na plus, gdzie w 2012 r. było to jeszcze niezły minus) więc oczekuję rewelacyjnego wyniku za 4Q2013 - jaki będzie? Zobaczymy - ja szacuję sobie, osiągnął przychody w okolicach 145-155 mln zł i zarobią na czysto 7-8 mln zł... Jaki wynik zaraportuje spółka nie wiem, może być tak, że insiderzy już wiedzą i puszczają akcje w rynek...?
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj