PARTNER SERWISU
uxgietlk
4 5 6 7 8

Leniwy portfel

leniuch
2
Wpisów: 875
Wysłane: 21 września 2015 10:18:23
Sprzedaję MONNARI i ORBIS.

Do porfela trafia: ROBYG, PGNIG, GROCLIN i POLNORD.

W tym momencie jest w nim 13 spółek, czyli jest wypełniony trochę więcej niż w połowie akcjami.

leniuch
2
Wysłane: 23 września 2015 17:09:48
Tak tylko odnotuję 13 kolejny spadkowy dzień wartości mojego equity. O dziwo dziś nawet nie było tak strasznie źle, za sprawą odbicia na EUROCASH i dobrej formy SELVITY. No, ale mam w portfelu także GROCLIN (-8,7%), ELEMENTAL (-9,0%), LENTEX (-7,5%) i kilka innych „tuzów”.

leniuch
2
Wysłane: 25 września 2015 18:02:32
Stan porfela na koniec tygodnia.

kliknij, aby powiększyć

Po 14 sesjach, na których wartość portfela spadała, wreszcie zaświeciło słoneczko. Nawet dość jasno, ale i tak nie zmieniło tego, że tydzień jest spadkowy.

Wynik tydzień/tydzień: -0,94%
Wynik skumulowany: -3,79%
WIG T/T: -2,64%
WIG skumulowany: -3,71%

Jak widać dystans w stosunku do WIG został w miarę nadrobiony.

Cały czas miałem wrażenie, że sprzedaję/kupuję po gorszej cenie niż cena otwarcia. Okazało się, że nie jest tak źle jak przypuszczałem, jednak to, że trochę poczekałem ze sprzedażą/zakupem i dałem cenę z limitem, dało per saldo wynik minimalnie dodatni (porównałem wszystkie transakcje). Oczywiście jest też tak, że moje transakcje mają pewnie jakiś (trudny do oszacowania) wpływ na ceny mniej płynnych walorów, ale tego już nie zmierzę...

Dorzucam jeszcze wykres krzywej kapitału. Minęły już dwa miesiące.

kliknij, aby powiększyć

Co w następnym tygodniu? Zobaczymy. Trochę się obawiam, że strategia znowu każe mi coś kupić (a wydaje mi się, że nie będę jeszcze niczego sprzedawał) i na dość niepewnym rynku (raczej niedźwiedzia niż byka) będę miał dość mocno obciążony akcjami portfel. Tak już stety-niestety działa ta strategia i taka jest specyfika SAR, stopu, który na początku daje dużo swobody, a potem coraz bardziej zbliża się do ceny. Ale to wymaga czasu. Tymczasem po „czarnym poniedziałku” mój portfel został wyczyszczony i większość akcji to nowe nabytki (najstarsza jest kupiona jeszcze pod koniec lipca WIRTUALNA, niewiele później kupiona była NEUCA...)

Jest też inny czynnik wpływający na oddalenie stopów, a mianowicie fakt, że ustawiane są one na „poprzednim minimum” czyli de facto na minimalnej cenie z „czarnego poniedziałku”, która jest mocno oddalona od obecnych cen.
Edytowany: 25 września 2015 18:08

leniuch
2
Wysłane: 28 września 2015 10:24:44
Do portfela powróciły po jakimś czasie KERNEL i VISTULA (ta druga niestety powyżej ceny otwarcia, bo chciałem być "sprytny"). Nic nie sprzedawałem. Obecnie jest w nim 15 spółek, czyli ok. 60% w akcjach, reszta w gotówce.
Edytowany: 28 września 2015 10:26

leniuch
2
Wysłane: 2 października 2015 18:02:55
Stan portfela na koniec tygodnia:

kliknij, aby powiększyć

Po sześciu spadkowych (lub prawie spadkowych) tygodniach, teraz wreszcie jakiś wzrost.

Wynik tydzień/tydzień: 0,48%
Wynik skumulowany: -3,26%
WIG tydzień/tydzień: -1,27%
WIG skumulowany: -4,98%

Może to pół procenta to nie jest dużo, ale warto zauważyć, że w porównaniu do WIG jest sporo lepiej. Zakupione w tym tygodniu KERNEL i VISTULA nie przyniosły zysku, za to odbił się trochę GROCLIN, bardzo LENTEX... spadła SELVITA, być może ze względu na wyprzedaż biotech.

Tydzień minął, stoplossy się zacisnęły. Wiem, że przynajmniej jedną spółkę będę sprzedawał i o dziwo nie będzie to GROCLIN.

leniuch
2
Wysłane: 5 października 2015 10:23:04
Sprzedany został, z 7,5% stratą ROBYG. W tym tygodniu niczego nie kupuję.

leniuch
2
Wysłane: 5 października 2015 12:12:45
Mam takie pytanie do bardziej doświadczonych, mianowicie: co jest dobrym benchmarkiem dla strategii?

Dotychczas porównuję swoje wyniki z WIG. Ale WIG uwzględnia kapitalizację, duże spółki ważą w nim więcej. W mojej strategii nie ma nic takiego miejsca, czy kupuję KGHM, czy jakiegoś malucha, zawsze kupuję go za tyle samo. Czy nie powinienem więc porównywać się do jakiegoś innego benchmarku?

leniuch
2
Wysłane: 6 października 2015 12:07:59
Z tym ROBYGiem, to się wczoraj, delikatnie mówiąc, pospieszyłem.

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 284
Wysłane: 6 października 2015 12:54:21
leniuch napisał(a):
Mam takie pytanie do bardziej doświadczonych, mianowicie: co jest dobrym benchmarkiem dla strategii?

Dotychczas porównuję swoje wyniki z WIG. Ale WIG uwzględnia kapitalizację, duże spółki ważą w nim więcej. W mojej strategii nie ma nic takiego miejsca, czy kupuję KGHM, czy jakiegoś malucha, zawsze kupuję go za tyle samo. Czy nie powinienem więc porównywać się do jakiegoś innego benchmarku?

Wbrew pozorom ten WIG tak łatwo pokonać nie jest. Więc to całkiem niezły benchmark. Jeśli masz dużo małych czy średnich spółek oczywiście możesz równać się z sW80 czy mW40. Ew porównuj się z funduszami małych spółek (najlepszymi).

leniuch
2
Wysłane: 6 października 2015 13:00:22
Ja nie mówię, że łatwo czy trudno, tylko wydaje mi się to niemiarodajne. W moim portfelu KGHM nie ma większej wagi niż np. OPONEO. WIG wydaje się bardzo przeważony spółkami z WIG20.

Pewnie najlepszym kompromisem byłby jakiś indeks cenowy wszystkich spółek z WIG20, mWIG40 i sWIG80... (chociaż ja kupuję też trochę jeszcze mniejszych spółek).

vinnie
0
Wpisów: 25
Wysłane: 6 października 2015 17:32:25
A może po prostu porównaj z tym co mógłbyś robić zamiast samodzielnego prowadzenia portfela. Najlepiej czymś wymagającym minimalnego zaangażowania czasowego. Czyli np. kupno funduszu, kontraktu na WIG/WIG20, jakiejś "bezpiecznej" spółki, itd. Bo to jest zawsze kwestia tego czy czas, który poświęcasz na inwestowanie jest tego wart, zwłaszcza w świetle istnienia mniej absorbujących alternatyw.

leniuch
2
Wysłane: 6 października 2015 18:09:40
To tak, oczywiście, mogę porównywać to z tym jak miałem poprzednio alokowane te środki. Tylko to było hmm... dość niepoukładane: kilkanaście różnych funduszy, zmienne w czasie. Mogę w sumie też porównywać np. z funduszem pieniężnym/obligacji (50/50).

Tylko, że to jest jakby inne porównanie. Też ważne.

Natomiast chciałbym wiedzieć, jak się ma ta strategia do rynku akcji. Teraz sobie wymyśliłem taką śmieszną miarę WIG20 + mWIG40 + sWIG80. Może to się wydać od czapy, ale w miarę dobrze oddaje zawartość portfela. W ramach poszczególnych indeksów niby przeważają spółki o dużej kapitalizacji, ale przynajmniej te z WIG20 nie dominują nad tymi z sWIG80. No i to łatwo dość policzyć.

Kwestie czasowe są tu chyba mniej istotne. Oczywiście, prowadzenie portfela angażuje mnie mentalnie i czasowo, ale jest też tak, że większość czasu to zaglądanie, co się na giełdzie dzieje. Same operacje, analizy, wpisywanie zleceń itd, to max 30 min. tygodniowo.

rockq
0
Wpisów: 351
Wysłane: 6 października 2015 19:33:48
leniuch napisał(a):
Ja nie mówię, że łatwo czy trudno, tylko wydaje mi się to niemiarodajne. W moim portfelu KGHM nie ma większej wagi niż np. OPONEO. WIG wydaje się bardzo przeważony spółkami z WIG20.

Pewnie najlepszym kompromisem byłby jakiś indeks cenowy wszystkich spółek z WIG20, mWIG40 i sWIG80... (chociaż ja kupuję też trochę jeszcze mniejszych spółek).

To chyba indeks cenowy całego rynku będzie najlepszym kandydatem? W nim wszystkie spółki mają identyczną wagę:

stooq.com/q/?s=c_&c=3y&...

www.edukacjagieldowa.pl/2015/0...

leniuch
2
Wysłane: 6 października 2015 19:52:07
Cytat:
To chyba indeks cenowy całego rynku będzie najlepszym kandydatem? W nim wszystkie spółki mają identyczną wagę

Faktycznie, to jest dobry pomysł. Pytanie tylko: czy obejmuje on również NewConnect? I drugie: jak są definiowane spółki groszowe? (Kiedy wchodzę na Stooq w http://stooq.com/q/i/?s=c_ to są tam spółki z NC oraz kosztujące 0.01)

leniuch
2
Wysłane: 9 października 2015 17:28:22
To był (oczywiście) dość dobry tydzień dla portfela. Dość, gdyż sprzedaż ROBYGU była jak się okazało błędem (stop loss został trącony minimalnie... a sprzedaż nastąpiła po bardzo kiepskiej cenie), a poza tym przynajmniej trzy spółki są na minusie w porównaniu z tygodniem poprzednim. Za to powoli, ale stabilnie rośnie WIRTUALNA no a zarówno KERNEL jak i EUROCASH okazały się (jak na razie) niezłymi strzałami. Mam też nadzieję, że NEUCA wybije się z konsolidacji.

Tak wygląda zawartość portfela na zamknięciu tygodnia:

kliknij, aby powiększyć

A wynik to:

Wynik tydzień/tydzień: 2,02%
Wynik skumulowany: -1,38%

WIG tydzień/tydzień: 4,69%
WIG skumulowany: -0,29%

Dyskutowaliśmy tu już o benchmarku, jak widać, dystans do WIG się zwiększył. Związane jest to głównie z faktem, że tylko 60% portfela to w tym momencie akcje.

Jestem nieco zaniepokojony faktem, że w poniedziałek zapewne będę musiał kupić bardzo wiele spółek, które w tym tygodniu pobiły maksima. Wydaje mi się, że po tym byczym tygodniu kupię je na samej górce, po której przyjdzie korekta. Być może dokonam jakiejś selekcji (choćby ze względu na branżę, nie chcę mieć 1/4 portfela w developerce).
Edytowany: 9 października 2015 17:28

leniuch
2
Wysłane: 12 października 2015 09:54:31
Dzisiejsze zakupy:

BUDIMEX
GRAAL
GTC
BIOTON
LIVECHAT
CIG
JWC

1 spółka jest sprzedawana.

Docelowo w portfelu będzie 20 spółek na 24-25 możliwych, czyli 80% akcji/20% gotówki.

leniuch
2
Wysłane: 12 października 2015 14:20:14
Sprzedany ELEMENTAL, od początku "pechowy zakup" (jeszcze pierwszego dnia po zakupie zleciał o ponad 5%, potem już się nie podniósł). Sprzedałem po 4,22, strata 11,33%.

leniuch
2
Wysłane: 13 października 2015 11:19:49
Odnotuję tylko, że ELEMENTAL ma właśnie 5% wzrost w stosunku do ceny, po której go wczoraj sprzedałem...

leniuch
2
Wysłane: 16 października 2015 17:41:39

kliknij, aby powiększyć

Mimo, iż per saldo był to „płaski” tydzień, to emocji nie brakowało.

Wynik tydzień/tydzień: 0,06%
Wynik skumulowany: -1,32%

WIG tydzień/tydzień: -0,61%
WIG skumulowany: -0,90%

Tak jak przypuszczałem, po pięciu wzrostowych sesjach z poprzedniego tygodnia, poniedziałek nie był najlepszym momentem na zakupy: kupiłem na górce. W dodatku zakupione spółki sprawowały się raczej słabo, z jednym wybitnym wyjątkiem: CIG.

Trochę nerwów kosztowała też nagła przecena EUROCASHU, z przyczyn „politycznych”. Na szczęście kurs sporo odrobił.

Prawdziwe emocje przyszły wczoraj, kiedy ERGIS, kupiony już dość dawno i oscylujący wokół ceny zakupu (6,20 zł), bez jakiegoś wyraźnego kierunku, ogłosił spadek zysku o połowę. Jako, że nie mam wielkiego doświadczenia, spodziewałem się najgorszego. Spadek o 15% wydaje mi się łagodnym wymiarem kary. Tak czy owak byłby to jednak spory cios, gdyby nie niesamowity rajd OPONEO, o ponad 20%. I dzięki temu udało się zakończyć tydzień na plusie.

Ciekawym przypadkiem jest BIOTON. Do kupowania zabierałem się jak pies do jeża, nie bardzo mam zaufanie do tej spółki i do wykresu poruszającego się „skokami” w rytm kolejnych wezwań. Jeszcze bardziej zdziwiłem się, gdy okazało się, że kupuję walory, które z góry są przeznaczone do sprzedaży w następny poniedziałek. Jak to się stało? W moim systemie zakup następuje po wybiciu ceny nad maksimum, natomiast sprzedaż, gdy Parabolic SAR da taki sygnał, przemieszczając się nad słupki. W przypadku BIOTONU już w momencie zakupu SAR był ponad słupkami. Istniała pewna szansa, że jeszcze się odwróci, ale nie odwrócił się. Przypadek ten był testowany, w backtestach wychodziło, że mimo wszystko lepiej takie spółki kupować.

Na koniec jeszcze wykres equity.

kliknij, aby powiększyć

leniuch
2
Wysłane: 19 października 2015 19:50:56

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

4 5 6 7 8

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,596 sek.

kpyuouwd
govfqahl
shyrbwgv
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
zdjxylwe
fejpgziz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat