buldi napisał(a):
Jednak siedział skubany na Skach, co miało nie mały wpływ na trzymanie kursu.
A nikt mi nie wierzył
Ja nie wiem jak Wy to traktujecie, ale ja mam w sobie coś z dziewiczej świeżości i takie akcje jak te czynione ostatnio przez Grubasa na GPW (na rzecz swoich esek) mnie najzwyczajniej w świecie bulwersują.
Jest to zwykła manipulacja. Jeśli nawet nie potrafilibyśmy znaleźć dowodów, że cała ta nasza korekta była manipulacją, to już dzisiejsza sesja dowodów powinna dostarczyć akurat tyle, ile trzeba (zwykłe prześwietlenie historii rachunku Grubasa powinno wystarczyć).
Złudzeń nie pozostawiono. Oczywiście może wielkiej krzywdy nam (np. mi osobiście) to wszystko nie wyrządziło, ale z pewnością wielu inwestorów indywidualnych potraciło niemałe dla siebie kwoty na rzecz jakiegoś większego gracza. Ziarnko do ziarnka ... Dodatkowo wiele osób w trakcie tej naszej korekty uciekło z giełdy, czasem tracąc gotówkę, częściej zarabiając dużo mniej niż zarobiliby bez tych cyrków. Okazało się, że znów byliśmy piaskownicą, w której Orlen, PeKaO i KGHM to tylko zabawki.
Zwróćcie zresztą uwagę jakie punktowe było to dzisiejsze trafienie, właśnie w te spółki, których wpływ na indeks WIG20 jest największy.
I to wszystko bez instytucji sprzedaży krótkiej na GPW. Potraficie sobie wyobrazić co Morgan z Goldmanem (to tylko przykłady, nie wiem kto maczał palce w naszej ostatniej korekcie) mogliby nam urządzić gdyby wprowadzono u nas sprzedaż krótką i gdyby wzajemnie zaczęli sobie pożyczać akcje?