0 Dołączył: 2009-04-15 Wpisów: 102
Wysłane:
1 listopada 2009 11:13:08
Alfredzio napisał(a):serpico napisał(a):halo, halo, halo
poszukuje pilnie byków, wczoraj było ich tu pełno :) :) :) a niedźwiedzi jak na lekarstwo.
lajkonik, buldi, dobra nasza. Wciąż 100% w akcjach, jak na razie - licząc tylko od wrzesnia - 10% do przodu. Jeśli S&P nie przełamie 1010, to w przyszłym tygodniu pojedziemy z powrotem przynajmniej na 1100. a jakie sa przeslanki zeby przelamal 1010? a jakie sa przeslanki zeby wrocil na 1100? na co jest wieksza szansa?
|
|
Wysłane:
1 listopada 2009 11:16:45
fabularasa napisał(a):jeśli przebiją dołek z 29.10 to mamy pierwszą piątkę w dół (okolice 2250) jeśli pójdą w górę na ponad 2400 to czeka nas nowy szczyt jakie sa przeslanki zeby poszedl w gore na ponad 2400? jakie sa przeslanki zeby przebil dolek z 29 (ok 2250) ktory wariank jest bardziej prawdopodobny?
|
|
0 Dołączył: 2009-02-20 Wpisów: 364
Wysłane:
1 listopada 2009 11:40:07
vonplezdi napisał(a):Alfredzio napisał(a):serpico napisał(a):halo, halo, halo
poszukuje pilnie byków, wczoraj było ich tu pełno :) :) :) a niedźwiedzi jak na lekarstwo.
lajkonik, buldi, dobra nasza. Wciąż 100% w akcjach, jak na razie - licząc tylko od wrzesnia - 10% do przodu. Jeśli S&P nie przełamie 1010, to w przyszłym tygodniu pojedziemy z powrotem przynajmniej na 1100. a jakie sa przeslanki zeby przelamal 1010? a jakie sa przeslanki zeby wrocil na 1100? na co jest wieksza szansa? Jak pisałem wcześniej istnieje prawdopodobieństwo, że duża fala C w dół już się rozpoczęła, a mała podfala e w górę w dużej wzrostowej fali B, co do której miałem nadzieję, że sięgnie powyżej 1100, nie sięgnęła i może nie sięgnąć, gdyż oczekiwania korekty są powszechne. Szansa na wzrosty w przyszłym tygodniu jest realna, w poniedziałek prawie na pewno będzie jakieś odbicie w górę, ale chyba nie jest warta ryzyka. Jednak, jesli o mnie chodzi, to jeszcze przynajmniej tydzien poczekam, zanim dolacze do obozu niedzwiedzi.
|
|
|
|
Wysłane:
1 listopada 2009 11:45:06
Alfredzio napisał(a):vonplezdi napisał(a):Alfredzio napisał(a):serpico napisał(a):halo, halo, halo
lajkonik, buldi, dobra nasza. Wciąż 100% w akcjach, jak na razie - licząc tylko od wrzesnia - 10% do przodu. Jeśli S&P nie przełamie 1010, to w przyszłym tygodniu pojedziemy z powrotem przynajmniej na 1100. a jakie sa przeslanki zeby przelamal 1010? a jakie sa przeslanki zeby wrocil na 1100? na co jest wieksza szansa? Jak pisałem wcześniej istnieje prawdopodobieństwo, że duża fala C w dół już się rozpoczęła, a mała podfala e w górę w dużej wzrostowej fali B, co do której miałem nadzieję, że sięgnie powyżej 1100, nie sięgnęła i może nie sięgnąć, gdyż oczekiwania korekty są powszechne. Szansa na wzrosty w przyszłym tygodniu jest realna, w poniedziałek prawie na pewno będzie jakieś odbicie w górę, ale chyba nie jest warta ryzyka. Jednak, jesli o mnie chodzi, to jeszcze przynajmniej tydzien poczekam, zanim dolacze do obozu niedzwiedzi. dziekuje za komentarz
|
|
1 Dołączył: 2009-01-12 Wpisów: 1 182
Wysłane:
1 listopada 2009 13:41:13
Krew na parkiecie. Zły omen. Mój kot wieczorem złapal na balkonie nietoperza, zmasakrowane jego resztki przyniósł na parkiet i nabrudził krwawymi śladami. Jak juz to uprzątnąłem i poczytałem sobie troche kosmicznych teorii w internecie to naszło mnie pytanie czy to przypadkiem nie znak z niebios że czas sprzedawac akcje. Balkon mamy osiatkowany i nietoperz musiał sam wlecieć przez oczka siatki do wewnątrz. To pierwszy taki przypadek w historii dwóch lat od osiatkowania balkonu. Korzystając z weekendowego rozluźnienia pozwalam sobie na takie teorie z przymrużeniem oka, sam w to nie wierzę, ale jakbym pisal scenariusze filmowe to historia jest ciekawa. Teraz myśle co musiałby zrobic kot aby wywróżyc wzrosty. To jest gra. Zabawa na pieniądze.
|
|
0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
1 listopada 2009 18:15:33
Majama Twój kot to kawał niedźwiedzia! Czuję jednak pewien niedosyt w tej wróżbie. Nietoperz?  Myślę, że bardziej jednoznacznym znakiem było by znalezienie zagryzionego byka, ale w tym celu musiał byś chyba siatki z balkonu zdemontować. W każdym razie obserwuj kota.
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
1 listopada 2009 18:16:51
Edytowany: 1 listopada 2009 18:32
|
|
Wysłane:
1 listopada 2009 18:55:25
|
|
Wysłane:
1 listopada 2009 18:59:18
Czytałem kiedyś, czy widziałem w CNBC, jak któryś z analityków stwierdził że bessa skończy się gdy dowiemy się pod co spadamy. Na początku tego roku, czyli pod koniec spadków mieliśmy kumulację złych newsów (bankructwa, niższe od "oczekiwań rynku" odczyty, fatalne prognozy itp.). Obecnie mamy wysyp pozytywów. Wzrost PKB w USA, podwyższanie prognoz wzrostu PKB dla Polski, rekomendacje KUPUJ, wychodzenie z recesji itp. Pod rozwagę...
|
|
0 Dołączył: 2009-04-08 Wpisów: 86
Wysłane:
1 listopada 2009 19:22:29
@ vonplezdiDżiizas, dobrze że tu jesteś, bo miałam problem z interpretacją wykresu... Tak już bardziej serio, bądź tak miły i nie dokładaj pracy moderatorom, a jednocześnie oszczędź nam czasu, na czytanie Twoich Ctrl+C Ctrl+V. W przeciwnym razie z jednego z najciekawszych i najbardziej poczytnych wątków, zrobimy śmienik. Dzięki. Ps. WD też coś o tym pisał w ABC forum
Edytowany: 1 listopada 2009 19:23
|
|
|
|
Wysłane:
1 listopada 2009 19:37:47
Panowie, mam pytanie. Czy widzieliście jakieś analizy pod kątem wysokość stóp % vs wysokość indeksów giełdowych? Chodzi mi o połączenie na jednym wykresie WIGów oraz wysokości stóp% NBP skorygowanycho inflację na przestrzeni kilkunastu lat.
|
|
Wysłane:
1 listopada 2009 21:29:17
Frog napisał(a):Panowie, mam pytanie. Czy widzieliście jakieś analizy pod kątem wysokość stóp % vs wysokość indeksów giełdowych?
Chodzi mi o połączenie na jednym wykresie WIGów oraz wysokości stóp% NBP skorygowanycho inflację na przestrzeni kilkunastu lat.  kliknij, aby powiększyćCiekawe pytanie, bo to kolejny argument podający w wątpliwość sensowność inwestowania na giełdzie. Znalazłem tylko dla WIGu od grudnia 1993 do czerwca 2008. Widać z tego że dopiero kiedy WIG osiągnie ok 42000pkt stopa zwrotu z uwzględnieniem inflacji od 1993 roku wyniesie okrągłe 0. Ciekawe i budujące. Szczególnie przed jutrzejszą sesją.
|
|
Wysłane:
1 listopada 2009 21:47:45
buldi napisał(a):Frog napisał(a):Panowie, mam pytanie. Czy widzieliście jakieś analizy pod kątem wysokość stóp % vs wysokość indeksów giełdowych?
Chodzi mi o połączenie na jednym wykresie WIGów oraz wysokości stóp% NBP skorygowanycho inflację na przestrzeni kilkunastu lat.  kliknij, aby powiększyćCiekawe pytanie, bo to kolejny argument podający w wątpliwość sensowność inwestowania na giełdzie. Znalazłem tylko dla WIGu od grudnia 1993 do czerwca 2008. Widać z tego że dopiero kiedy WIG osiągnie ok 42000pkt stopa zwrotu z uwzględnieniem inflacji od 1993 roku wyniesie okrągłe 0. Ciekawe i budujące. Szczególnie przed jutrzejszą sesją. Mi akurat chodziło o korelację WIG z wysokością realnych stóp procentowych NBP. W tym wypadku inflacja jest jedynie potrzebna do policzenia realnej wysokości stopy procentowej. PS. W międzyczasie pościągałem dane z NBP. Jak będę miał czas obrobią i wkleję wnioski na forum.
|
|
0 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 498
Wysłane:
1 listopada 2009 21:49:43
Frog napisał(a):Panowie, mam pytanie. Czy widzieliście jakieś analizy pod kątem wysokość stóp % vs wysokość indeksów giełdowych? Frog, zerknij na to. Nie przeglądałem tego dokładnie jeszcze, więc nie wiem czy ci się przyda. www.nbp.pl/publikacje/bank_i_k...Cytat:Wpływ stóp procentowych na wartość indeksu giełdowego WIG* Powoli do celu
|
|
Wysłane:
1 listopada 2009 22:00:18
martinezo napisał(a):Frog napisał(a):Panowie, mam pytanie. Czy widzieliście jakieś analizy pod kątem wysokość stóp % vs wysokość indeksów giełdowych? Frog, zerknij na to. Nie przeglądałem tego dokładnie jeszcze, więc nie wiem czy ci się przyda. www.nbp.pl/publikacje/bank_i_k...Cytat:Wpływ stóp procentowych na wartość indeksu giełdowego WIG* Dzięki! Patrzyłem na wykresy i niestety badany okres jest nieco za krótki - 2001-2008. To tylko jeden cykl koniunkturalny. Niestety na bazie Polski ciężko będzie znaleźć jakąś sensowną korelację - sensowną mam na myśli mającą pomóc w próbie przewidywania trendu na GPW. Chyba będę musiał w wolnej chwili poszukać danych dla USA i S&P, oraz nie posiłkować się stopami nominalnymi, ale cyklami obniżek/podwyżek stóp %. Chciałbym sprawdzić korelację między zmianą nastawienia BC (zaczynają obniżać/podwyższać stopy -> czy i po jakim czasie zmienia się trend na giełdach) i czy ta korelacja powtarza się z cyklicznością nadającą jej jakąkolwiek wartość dla inwestora giełdowego.
|
|
Wysłane:
1 listopada 2009 22:01:14
Frog napisał(a):
Mi akurat chodziło o korelację WIG z wysokością realnych stóp procentowych NBP. W tym wypadku inflacja jest jedynie potrzebna do policzenia realnej wysokości stopy procentowej.
PS. W międzyczasie pościągałem dane z NBP. Jak będę miał czas obrobią i wkleję wnioski na forum.
Jak by nie patrzeć indeks wypadnie wtedy jeszcze gorzej. Będę czekał na Twoje wnioski z niedźwiedzią niecierpliwością.
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
1 listopada 2009 23:14:27
hehe, a nałóżcie wykres S&P500, od początku XX w aż do dzisiaj, na inflację. okaże się że wszystkie wzrosty na giełdzie są tylko złudzeniem a należy jeszcze uwzględnić: - spółki bankrutujące, wyrzucone z indeksu (można liczyć że spadły do zera, ale indeks tego nie uwzględnia) - koszty transakcji (prowizje maklerskie) i slippage - podatek giełdowy - czas poświęcony na giełdę, podczas którego można by zarobić sporo $$ na etacie co my tu robimy panowie  ??
|
|
Wysłane:
1 listopada 2009 23:23:48
Załamaliście mnie. Obniżacie nastroje inwestorom Panowie. Teraz jak będzie bessa to częsciowo przez Was.  A ja siedze w 80% w akcjach. Nastroje inwestorów graja wielka role w kształtowaniu notowań. Pamiętac o tym w każdym zdaniu pisanym na publicznym forum. edit: jak was jeszcze ciut poczytam to wszystko jutro sprzedam PKCem. To jest gra. Zabawa na pieniądze.
Edytowany: 1 listopada 2009 23:25
|
|
Wysłane:
1 listopada 2009 23:42:43
majama napisał(a):Załamaliście mnie. Obniżacie nastroje inwestorom Panowie. Teraz jak będzie bessa to częsciowo przez Was.  A ja siedze w 80% w akcjach. Nastroje inwestorów graja wielka role w kształtowaniu notowań. Pamiętac o tym w każdym zdaniu pisanym na publicznym forum. edit: jak was jeszcze ciut poczytam to wszystko jutro sprzedam PKCem. to "gumisie" szerza pesymizm
|
|
Wysłane:
2 listopada 2009 00:22:29
Według http://www.czasnazysk.pl/ wskaźnik hossy opada od konca sierpnia, czyli hossa traci impet. Moze faktycznie jesienne nastroje przytrzymaja nas przed dalszymi wzrostami az do świat choinkowych, co zupełnie byloby mi nie w smak. Na plus przemawia Baltic Dry index, rośnie od początku pażdziernika po czterech miesiącach spadków, jest pozytywnym znakiem wyprzedzającym który interpretuje tak że pospadamy łagodnie lub pokisimy sie w miejscu do około 20 grudnia, a wtedy konkretne wzrosty. Przyjąłem początek spadku okolice 20 sierpnia i tak wychodzi przez analogie czasookresów. To jest gra. Zabawa na pieniądze.
Edytowany: 2 listopada 2009 01:46
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.