0 Dołączył: 2009-10-06 Wpisów: 1 335
Wysłane:
26 marca 2010 13:09:07
pewnie znowu napiszecie, że zmieniam opcje i prognozy ale w końcu to giełda :) :) :)
mam wolne i tak poanalizowałem sobie wiele rzeczy i zmieniłem zdanie co do rozliczenia czerwcowych kontraktów. wcześniej pisałem o 2000, tfu na psa urok. co za brednie :) jak spojrzeć na wykres fw20 to mamy pięknego orgr z zasięgiem na 2800-2850 i to by się pokrywało z tym, iż duzy gracz rolował w zeszłym tygodniu pozycje L z marca na L czerwcowe. a jak zajął pozycje to przynajmniej na 300 punktów. to by miało ręcę i nogi, a raczej ramiona i głowę :)
tylko proszę nie oskarżać mnie o ciągłe zmienianie zdanie, bo tylko krowa....itd, pazdrawlaju i do zobaczenia na 2800
|
|
0 Dołączył: 2009-02-09 Wpisów: 792
Wysłane:
26 marca 2010 13:22:28
Nie, że sie czepiam ale kurcze ale ten orgr to jakiś taki bez prawego ramienia. No chyba, że te małe zygzaki za nie uznać. W sumie co to za formacja jak ją wszyscy widzą więc może rzeczywiście macie racje. Albo my ich, albo oni Was.
Edytowany: 26 marca 2010 13:24
|
|
0 Dołączył: 2009-09-26 Wpisów: 412
Wysłane:
26 marca 2010 18:30:00
Usiaki zjezdzaja w dol po w miare przyzwoitych danych. In all, 27 states saw their rates increase in February over the previous month. Seven states and the District of Columbia reported a decrease and 16 states had no change in their unemployment, according to the Labor Department. It was a slight improvement to January’s report which showed 30 states and the District of Columbia reporting an increase in joblessness from the previous month. Z ogolu, 27 stanow zanotowalo wzrost bezrobocia w lutym. 7 stanow i Kolumbia zanotowaly mniejsze bezrobocie i 16 stanow pokazalo bezrobocie na niezmienionym poziomie. Rprt z lutego wskazuje niewielka poprawe na rynku pracy w stosunku do rprtu styczniowego w ktorym to odnotowano wzrost bezrobocia w 30 stanach i Kolumbi w stosunku do poprzedniego miesiaca. Wyglada na to ze sytuacja sie poprawia, w calym kraju bezrobocie nie uleglo zmianie. Michigan still had the highest jobless rate in the nation, though it dipped to 14.1 percent from 14.3 percent in January. Stan Michigan wciaz legitymuje sie najwiekszym wskaznikiem bezrobocia, aczkolwiek zmniejszylo sie ono do 14.1 z 14.3 w styczniu. Ponadto: Nancy Siegel, the regional vice president in Michigan for human resources firm Adecco [ADO 0.056 -0.002 (-3.45%) ], said they continued to see a strong demand for temporary workers as employers remained cautious about the economy. Nancy Siegiel, Vice Pr w Adecco (HR), powiedzial ze ciagle obserwuja duze zapotrzebowanie na pracownikow okresowych gdyz pracodawcy pozostaja ostrozni co do sytuacji ekonomicznej. Biorac pod uwage fakt ze na przestrzni kilku ostatnich lat zawsze odnotowywano wzrost bezrobocia to powyzsze rprty nie sa zle. Plus dodatkowy zastrzyk pomocowy dla tzw. utopiencow w kredytach hipotecznych moze powstrzymac gieldy przed zjazdem. Teraz trza nam czekac na wyniki za 1Q 2010, to bedzie wskazowka na najblizsze miasiace. Pozdr Płyń za rekinem trafisz do ludzi.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-09-25 Wpisów: 244
Wysłane:
26 marca 2010 20:59:01
limagraf napisał(a):Vice Pr w Adecco (HR), powiedzial ze ciagle obserwuja duze zapotrzebowanie na pracownikow okresowych gdyz pracodawcy pozostaja ostrozni co do sytuacji ekonomicznej. Przyjmuje się tymczasowych bo rosną zamówienia, a jak przedsiębiorcy przekonają się, że to trwały trend to zaczną przyjmować etatowców. Z tymi tymczasowymi to już dłuższy czas jest zwiększony popyt, do tego idzie wiosna, idealny momentu żeby bezrobocie zaczęło spadać „Potrafię obliczyć ruch ciał niebieskich, ale nie ludzkie szaleństwo” - Isaak Newton
Edytowany: 26 marca 2010 21:00
|
|
0 Dołączył: 2009-11-11 Wpisów: 54
Wysłane:
26 marca 2010 21:09:15
Witam, Zwróćcie uwagę na "dr Koperka" (dr Ekonomii => w/g mojej subiektywnej opini). Dalszy komentarz jest zbędny ! http://stooq.pl/q/?s=hg.fHG.F 341.30 +2.02% 21:01
|
|
0 Dołączył: 2009-01-09 Wpisów: 878
Wysłane:
26 marca 2010 21:10:04
limagraf napisał(a):Usiaki zjezdzaja w dol po w miare przyzwoitych danych.
CNN Money przypisuje to morskiemu incydentowi w Korei. Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....
|
|
Wysłane:
26 marca 2010 21:46:26
busz napisał(a):limagraf napisał(a):Vice Pr w Adecco (HR), powiedzial ze ciagle obserwuja duze zapotrzebowanie na pracownikow okresowych gdyz pracodawcy pozostaja ostrozni co do sytuacji ekonomicznej. Przyjmuje się tymczasowych bo rosną zamówienia, a jak przedsiębiorcy przekonają się, że to trwały trend to zaczną przyjmować etatowców. Z tymi tymczasowymi to już dłuższy czas jest zwiększony popyt, do tego idzie wiosna, idealny momentu żeby bezrobocie zaczęło spadać Tez tak kombinuje i tego sie trzymam. Serpico w swoich analizach doszukal sie jakiegos ORGR ;): ''mam wolne i tak poanalizowałem sobie wiele rzeczy i zmieniłem zdanie co do rozliczenia czerwcowych kontraktów. wcześniej pisałem o 2000, tfu na psa urok. co za brednie :) jak spojrzeć na wykres fw20 to mamy pięknego orgr z zasięgiem na 2800-2850 i to by się pokrywało z tym, iż duzy gracz rolował w zeszłym tygodniu pozycje L z marca na L czerwcowe.'' SlawekW - CNN Money przypisuje to morskiemu incydentowi w Korei. Na cnbc znalazlem tylko wzmianke o tym incydencie - okret MW Korei Pld zatonal. Nie podali przyczyny. Czyzby Korea Pn sie odezwala? Płyń za rekinem trafisz do ludzi.
|
|
0 Dołączył: 2009-03-09 Wpisów: 237
Wysłane:
26 marca 2010 22:55:49
bo to jest tak: niewątpliwie, Grubasem jest Kim Dzong II poustawiał sobie najpierw s-ki, lub odwrotnie, potem pierdnął torpedą, po czym zamienił na l-ki, bądź też na odwrót wszyscy srają w gacie, ale On to przewidział; zupełnie jak Soros Piękne słowa nie zawsze są prawdziwe, a prawdziwe nie zawsze są piękne...
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
26 marca 2010 23:47:07
Serpico, wrzuć wykres jak masz chwilę z tym ORGR, bo targają mną wątpliwości Michal_o, możesz jednak rozwinąć komentarza? Ja tam widzę na HG cały czas konsolidację. Incydent na Morzu Żółtym: Zatonął koreański okrętKlika się i sprzedaje ;-)
|
|
Wysłane:
27 marca 2010 12:44:46
|
|
|
|
6 Dołączył: 2008-09-16 Wpisów: 2 876
Wysłane:
27 marca 2010 13:13:37
na fw20 rgr nie widzę ale na sp był oczywisty i jego minimalny zasięg mógł się już wypełnić czyli 1180  kliknij, aby powiększyćEEX
Edytowany: 27 marca 2010 13:15
|
|
0 Dołączył: 2008-11-17 Wpisów: 637
Wysłane:
27 marca 2010 13:34:44
Jeej, nie nazywajcie tego formacją. Ten twór ma dwie głowy i zwichnięte prawe ramię, więc na jego podstawie nie podjąłbym żadnej decyzji inwestycyjnej. Ale czasami błędne przesłanki prowadzą do słusznych wniosków;-) Ja też jestem optymistą, od miesiąca buduję zrównoważony portfel, którego nie planuję modyfikować przez następny rok. Sektory na które stawiam: budownictwo i deweloperka, branże które uważam za niedocenione do tej pory, energetyka i surowce, które traktuję jako stabilny fundament mojego portfela, do tego dosypuję trochę spekulacyjnych rodzynków. Zauważyłem że kiedy poruszaliśmy się w kanale wzrostowym obroty rosły gdy odbijaliśmy się od wsparcia lub oporu. To oczywiste i logiczne. Po odbiciu dryfowaliśmy na względnie zmniejszonych obrotach i znowu odbicie. Natomiast po wypadnięciu z tego kanału zauważyłem że w całym marcu mamy większe obroty niż przez poprzednie miesiące - mimo iż nie walczymy z żadnym oporem. Mój daleko idący wniosek: krótkoterminowi gracze sprzedają żeby zarobić na tygodniowych wzrostach, natomiast papier odbierają od nich długofalowi inwestorzy. Jak tylko krótkoterminowi sobie odpuszczą, wzrosty nabiorą tempa. Zasięg takich wzrostów widzę koło 2900-3000 w skali następnych 40-50 dni. Aktualnie: MRB(100%)
|
|
Wysłane:
27 marca 2010 14:13:20
@ Kamilku, może teraz lepiej?  kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyća dlaczego orgr, czy rgr nie może mieć takiego układu? dwie głowy, to są na mały interwale, ale śmiało można to przyjąć jako jedną formację. po drugie zatrzymaliśmy się w okolicach 2500, czyli idealnie na linii szyji. na razie wszystko gra. po wtóre, to zakładasz dojazd do 2900, czyli formacja wypełni się :) więc nie ma orgra, ale robimy jego zasięg :) :) :) inną kwestią jest fakt, iż formacje lubią być negowane, więc nie wykluczone, że nie wypełni się orgr. tak na marginesie deweloperki to ja bym się nie dotykał min dlatego, że jak spojrzysz na wig-dev, to 50 sesyjna przecięła od góry 200 sesyjna, a to jest bardzo silny sygnał sprzedaży. a wracając do orgr, to stare chińskie przysłowie mówi: co dwie głowy to nie jedna :) :) :) a może to jakieś kurpiowskie przysłowie? nie ważne, pazdrawlaju
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
27 marca 2010 14:37:34
Serpico... znów się czepnę... A od kiedy ORGR jest formacją kontynuacji trendu? U ciebie nie ma spadkowego, który formacja mogłaby odwrócić...
|
|
Wysłane:
27 marca 2010 14:54:04
@ anty_teresa, uwielbiam jak to robisz  jeżeli trzymać się ściśle książkowej AT, to orgry, tudzież rgr są jak mówisz formacjami odwrócenia trendu, ale..... no właśnie małe ale. to znaczy mam namyśli sytuacje, gdy w trendzie wzrostowym pojawia się orgr, to jest to sygnał kontynuacji trendu, tudzież w spadkowym pojawienie się rgr też jest sygnałem kontynuacji. chodzi mi o mniejsze interwały czasowe. odchodzę trochę od modelowych rozwiązań, ale tak często bywa, że pojawiające orgr lub rgr na mniejszym interwale czasowym są kontynuacją trendu. nie wiem, gdzie to narysować, by dobrze zobrazować, ale mam nadzieję, wręcz jestem pewny, że kto, jak kto ale Ty mnie rozumiesz :)
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
27 marca 2010 15:34:45
serpico napisał(a):@ anty_teresa, uwielbiam jak to robisz  jeżeli trzymać się ściśle książkowej AT, to orgry, tudzież rgr są jak mówisz formacjami odwrócenia trendu, ale..... no właśnie małe ale. to znaczy mam namyśli sytuacje, gdy w trendzie wzrostowym pojawia się orgr, to jest to sygnał kontynuacji trendu, tudzież w spadkowym pojawienie się rgr też jest sygnałem kontynuacji. chodzi mi o mniejsze interwały czasowe. odchodzę trochę od modelowych rozwiązań, ale tak często bywa, że pojawiające orgr lub rgr na mniejszym interwale czasowym są kontynuacją trendu. nie wiem, gdzie to narysować, by dobrze zobrazować, ale mam nadzieję, wręcz jestem pewny, że kto, jak kto ale Ty mnie rozumiesz :) Ok, sam mam ograniczone zaufanie do książkowych rozwiązań i zawsze poddaje pewne tezy rynkowej weryfikacji. Samodzielne rozwijanie formacji czy wskaźników to jest właśnie to co powinno się robić i za takie działanie brawo! Formacje mają swoją skuteczność. Powiedzmy w 55-70%, ale ta skuteczność budująca pewną przewagę i na podstawie tego określa się czy jest to formacja kontynuacji, odwrócenia trendu, czy nieistotny setup. Ale zawsze w jedną stronę, bo w jedną jest przewaga! Jeśli czasem jest formacją kontynuacji, a czasem odwrócenia to znaczy, że nie jest żadną formacją, bo nie buduje statystycznie udowodnionej przewagi... Sam ze względu na miękkość opisu formacje liniowe dawno porzuciłem. No ale tak jak piszesz to być po prostu nie może...
|
|
Wysłane:
27 marca 2010 17:51:34
Oj ciezka jest ta AT, ale mam nadzieje ze z wasza pomoca uda mi sie troche rzeczy przyswoic. Nie ma nic lepszego jak praktyka. Wlasnie dorwalem Murphy-ego i na stronie 135 jest opisana formacja glowy i ramion jako kontynuacja trendu. Mozesz cos sie z tego wykluje? Pozdr Płyń za rekinem trafisz do ludzi.
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
27 marca 2010 18:08:22
Serpico, ORGR moim zdaniem może być oznaką kontynuacji trendu. Z tego co pamiętam, Murphy nie wspomina o psychologicznym znaczeniu ORGR w trendzie wzrostowym. Chodzi mianowicie o pokonanie ważnego oporu. Ostatnio czytam mojego ulubionego psychiatrę Eldera i muszę przyznać, że jego podejście bardzo do mnie przemawia Ale ten wykres jak na moje oko jest troszkę naciągany  Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
0 Dołączył: 2008-11-17 Wpisów: 637
Wysłane:
27 marca 2010 20:34:41
@Serpiciątko, twój przypadek został już dawno sklasyfikowany przez naukowców. Polecam: Pareidolia wg Wiki (EN)oraz na JoeMonster (PL)Niektórzy widzą Chrystusa, ty widzisz orgry:). Ale powtarzam, że co do kierunku jesteśmy zgodni. Aktualnie: MRB(100%)
|
|
Wysłane:
28 marca 2010 09:21:51
wybacz za osobistą wycieczkę, ale tylko słowa Einsteina cisną mi się na usta po przeczytaniu Twojego postu: "Dwie rzeczy nie mają granic: wszechświat i ludzka głupota, choć co do pierwszego nie mam pewności". pazdrawlaju, Królu Analizy. minąłeś się z powołaniem, miast być lekarzem-naukowcem, wziąłeś się za analizy giełdowe. wróć na słuszną ścieżkę, NFZ czeka, by podpisać z Tobą umowę
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.