PARTNER SERWISU
xattpfug
43 44 45 46 47

Kiedy dno bessy?

vandee
0
Wpisów: 222
Wysłane: 6 kwietnia 2009 14:35:58
Jakie dane podali w południe że indeksy runęły w przepaść?

tadekmazur
9
Wpisów: 1 151
Wysłane: 6 kwietnia 2009 16:17:07
W południe to nic nie podali. Godzinę wcześniej kiepskie dane o sprzedaży w strefie euro.
Ale ten spadek (bez przesady z tą przepaścią) to się należał po kilkudniowym zbyt silnym wzroście.
Myślę że jutro spadniemy konkretniej.

opennetpr
0
Wpisów: 688
Wysłane: 6 kwietnia 2009 16:32:45
Nie śledzę tego na bieżąco teraz, ale pewnie chodzi o analizę byłego analityka Deutsche Banku, który teraz pracuje w firmie analitycznej. Wydał rekomendację dla prawie całego amerykańskiego sektora bankowego która znaczyła mniej więcej "wywalaj". To kolejna rekomendacja która się wpisuje w łańcuch pojawiających się od pewnego czasu, podobną Merrill Lynch wydał jakiś czas temu jak też Jim Rogers. One wszystkie zasadzają się na hipotezie, że banki nie ujawniły dotąd nawet wierzchołka góry lodowej strat. Z tym, że on podał iż te te toxic assets mają w bilansach wyceniane średnio po 0,98 za dolara. To dużo, zważywszy, że skrajne opinie mówią, że te assets są warte 0,30 za dolara, a rządowy plan kombinuje tak by dać więcej niż 0,60 za dolara. Obawy są o to, że jeśli to było by nawet strata 10 centów na dolarze, to nie wiadomo jak wielka jest skala tych toxic asset bo strata 10 centów z dolara przy stu dolarach jest inna niż przy milionie dolarów. Może o to chodziło. W sumie nic nowego. Cały problem polega na tym, że to może być dość rzetelny analityk. Oczywiście ochota by rosło ze strony FED jest, który mówi, że sypniemy dolarami tylko kupujcie, więc po chwilowym szoku może dalej rosnąć. Jest tylko jeden problem, to są dane fundamentalne, od nich się nie ucieknie, można je teraz olać, ale przeważająca większość takich danych działa tak jak cicha woda, brzegi rwie nie wiesz kiedy jak i gdzie. Jest za 5 dwunasta, w perspektywie średnioterminowej. Nie wyklucza to co prawda, pewnej możliwości jeszcze wzrostów, ale tych danych im bardziej przybliżać się będzie test amerykańskich banków będzie coraz więcej.
Edytowany: 6 kwietnia 2009 16:34

tadekmazur
9
Wysłane: 7 kwietnia 2009 11:41:09
Rynek coś podejrzanie silny. Korekta anemiczna. Na razie?

Gresha
0
Wpisów: 1
Wysłane: 7 kwietnia 2009 14:09:32
tadekmazur napisał(a):
Rynek coś podejrzanie silny. Korekta anemiczna. Na razie?

Silny i to bardzo, zmieni się po świętach.

tadekmazur
9
Wysłane: 7 kwietnia 2009 15:29:05
Widzicie to co ja? Głowa z ramionami na kontraktach na SP500.
Chyba niebawem WIG20 znowu poniżej 1600 będzie.

Alfredzio
0
Wpisów: 364
Wysłane: 7 kwietnia 2009 17:51:21
Z niezaleznych od siebie czynnikow przegapilem ostatnie wzrosty, a planowalem zainwestowac duza gotowke w polska gielde ponad miesiac temu. A teraz obawiam sie to zrobic, bo dane fiskalne o wynikach spółek polskich i amerykanskich, ktore zdaje sie pojawia sie dopiero pod koniec kwietnia, moga byc gorsze od oczekiwanych, a wtedy glodne niedzwiedzie wroca na parkiet, zwlaszcza jesli jakis bank padnie i mozemy zobaczyc 1300. Jaka jest Wasza perspektywa? Mozliwe, ze zobaczymy jeszcze 1900 w kwietniu, po czym spadki, a mozliwe, ze juz tylko spadki. Tadeusz, jak widzisz najblizsze tygodnie?

tadekmazur
9
Wysłane: 7 kwietnia 2009 18:19:58
Latem zobaczymy ponad 2000, ale wcześniej także 1500 będziemy oglądać.
Ani jedno ani drugie pewne nie jest, ale taki mam scenariusz bazowy.
Kwiecień chyba wokół 1600 będzie się kręcił.
Edytowany: 7 kwietnia 2009 18:22

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 7 kwietnia 2009 22:40:31
Po obrotach widać większe zainteresowanie.
Fundy - swoim kocim zwyczajem - poczyniły w marcu pierwsze kroki. Nie mogą sobie pozwolić na odpuszczenie zainwestowania w prawdopodobnym dołku, bo inaczej przyszło by im wyć po dachach ze zgryzoty. Wlazły ostrożnie, niby dyskretnie, ale jednak gotowe do ewakuacji.
Z drugiej strony widzę, że byczkom zaczyna brakować kasy, w zwiąku z czym realizują zyski.
Dochodzi do tego zbliżająca sie niechybnie publikacja raportów za IQ, które wg mnie mogą delikatnie mówiąc przeszkodzić w inwestowaniu.
Zza oceanu dochodzą wspaniałe wieści o cudownym sposobie na uzdrowienie "wszystkiego", z tym, że coraz więcej ludzi widzi w tym mechanizm bomby z tykającym zegarem.

Podsumowując dupiato to widzę.sad11

Alfredzio
0
Wysłane: 8 kwietnia 2009 14:07:16
Dane z USA za I kwartal jak do tej pory nie sa zle, jak oczekiwano, ale tragiczne.

tadekmazur
9
Wysłane: 8 kwietnia 2009 16:33:23
A do 2000pkt zostało jeszcze tylko 15.5%. Na razie nie da rady bo jeszcze musimy 1500 odwiedzić (może tylko 1550???)
ale latem lub wczesną jesienią będziemy powyżej 2000.

Dane gospodarcze tragiczne?
Właśnie dlatego dołki lutowe były aż tak głębokie.
Bieżące odczyty danych gospodarczych to z giełdowego punktu widzenia całkiem odległa historia.
Edytowany: 8 kwietnia 2009 16:37

Alfredzio
0
Wysłane: 8 kwietnia 2009 18:30:42
tadekmazur napisał(a):
Dane gospodarcze tragiczne?
Właśnie dlatego dołki lutowe były aż tak głębokie.
Bieżące odczyty danych gospodarczych to z giełdowego punktu widzenia całkiem odległa historia.

To prawda, ale na razie nic nie wskazuje, zeby dane za II, a nawet III i IV kwartal mialy byc lepsze. Miesiac miodowy Obamy (100 dni) wlasnie dobiega konca, a poprawy nie widac... dlatego gieldy moga obrac kierunek poludniowy w najblizszych tygodniach i miesiacach.
Edytowany: 8 kwietnia 2009 18:31

tadekmazur
9
Wysłane: 8 kwietnia 2009 21:36:36
Kierunek południowy w najbliższych:
-dniach -bardzo prawdopodobny
-tygodniach - nie wiem, może horyzont
-miesiącach - nie sądzę, w ósmy kolejny spadkowy kwartał nie wierzę

buldi
0
Wysłane: 8 kwietnia 2009 21:50:16
Do tej pory jakoś sobie radziłem, ale dzisiejsza sesja to dla mnie szok!
Jestem laikiem który nie widział jeszcze hossy z perspektywy "zaangazowanego w akcje". Logika nakazała mi spierdzielać, więc od prawie dwóch tygodni przyglądam się nie partycypując w ogólno dostępnych zyskach. Szlag człowieka trafia, bo byc może nadszedł ten moment, a ja stoję obok. Tego się właśnie najbardziej obawiałem.
Jeżeli pozwolicie mi (z uwagi na małe doświadzczenie) jednak obstawić jakiś scenariusz, to moim zdaniem pod koniec czerwca dopiero osiągniemy "czeluści totalnego zdołowania" i to chyba będzie znacznie poniżej 1500pkt
Nie potrafię tego głębiej uzasadnić, poza tym, że takie jest moje prywatne odzczucie - takiego mam przygnębiającego "czuja"

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 8 kwietnia 2009 21:54:21
musi się skorekcić, nie ma innej opcji. dzisiaj wywaliłem resztki i narazie popatrze z boku a to dopiero początek ogłaszania wyników w usa salute

edit: ciekawe ilu ynwestrów u nas i w usa zechce pozostać z papierami na święta
EEX
Edytowany: 8 kwietnia 2009 21:56

tadekmazur
9
Wysłane: 8 kwietnia 2009 22:30:35
@Buldi

Zachowanie rynku wygląda na całkiem typowe. Kilkudniowy mocny wzrost z sesją euforyczną inside (zeszły tydzień) jest następnie lekko korygowany (wczoraj + przedwczoraj), następnie silne echo wcześniejszego wzrostu (dzisiaj) i teraz powinna przyjść falka spadkowa kilku lub nawet kilkunastuprocentowa.

Niestety zawsze jest inaczej i czasem wcale nie ma takiego "echa" jak dzisiaj, a od razu jest fala w drugą stronę.
A jeśli teraz wcale nie będzie falki spadkowej to rzeczywiście będzie mocno nietypowo.

Giełdy nie można się nauczyć - jest zbyt cwana. Zatem specjalnie nie licz na korzyści z rosnącego stażu.
Trader wyciągający regularnie 25% rocznie jest prawdziwym giganciorem.

Dużo ludzi pisze o swoich rzekomych sukcesach na rynku na zasadzie psychicznego odreagowania realnych paskudnych strat.
Bo te 25% to dla jednego na tysiąc (lub nawet jeszcze rzadziej) a dla mniej szczęśliwych niewiele więcej niż w banku lub (częściej) straty.

Jednak dla nowych jest dobra prognoza. Jeśli ktoś teraz wchodzi na rynek ze świeżymi pieniędzmi to prawdopodobnie kupując zdywersyfikowany portfel polskich akcji (raczej z mWIG40 lub sWIG80) zrobi długoterminowo dobry interes.
Zwłaszcza jak będzie siedział spokojnie na papierach. Bo jak zacznie kombinować i handlować to prawie na pewno więcej na tym straci niż zyska.

buldi
0
Wysłane: 8 kwietnia 2009 23:54:35
Z tym gmeraniem w papierach masz 100% rację. W moim skomplikowanym przypadku już w zeszlym roku zauważyłem (a na giełdzie z konkretną gotówka jestem dopiero od pazdziernika), że gdyby nie codzienne moje poprawki, korekty i inne wynużenia na temat, miałbym pokażniejszy portfel.
Zauważyłem jednak, że choć bym niewiem jak kombinował, na takich spadkach jakie miały miejsce w styczniu i lutym można tylko stracić. Jedynym więc rozwiązaniem jest dać sobie pass na jakiś czas.
Analogiczna sytuacja do tego co obserwujemy dzisiaj miała miejsce po Nowym Roku. Do 6 stycznia też wszystko tak podejrzanie rosło.
Jedyna istotna różnica - której nie potrafię rozszyfować - polegała na tym, że wtedy wzrosty odbywały się na małych obrotach, i mogło to świadczyć o tym że niektórzy inwestorzy być może nie wytrzezwieli jeszcze po Sylwestrze a te ostatnie poparte są znacznie większymi, co świadczy o większym zainteresowaniu rynkiem.
Pytanie.
Czy to zainteresowanie wystarczy, by poruszać się w poprzek światowych trendów?
Być może. Jeżeli znajdą się wielcy inwestorzy którzy by chronić i pomnażać swój majątek umkną przed światowym kryzysem do oazy spokoju jaką jest warszawska GPW.
Ale raczej nie biorę tego argumentu pod uwagę.
Młody stażem jestem, ale nie aż taki głupi.
Poczekam i popatrzę bo ostatnie wydarzenia zjeżyły mi sierść.
Oby mi tylko cierpliwości starczyło, by się za wcześnie nie zabrać za ponowne gmeranie - bo to jak wiecie szkody wielkie może poczynić.stop
Edytowany: 9 kwietnia 2009 22:54

przemek_f
0
Wpisów: 166
Wysłane: 9 kwietnia 2009 03:01:05
tadekmazur napisał(a):

Zachowanie rynku wygląda na całkiem typowe. Kilkudniowy mocny wzrost z sesją euforyczną inside (zeszły tydzień) jest następnie lekko korygowany (wczoraj + przedwczoraj), następnie silne echo wcześniejszego wzrostu (dzisiaj) i teraz powinna przyjść falka spadkowa kilku lub nawet kilkunastuprocentowa.

Też mam podobne odczucia, obstawiam spadkowy tydzień. Mimo że (niby) inwestuję długoterminowo wczoraj zacząłem wielkie wywalanie.
Ostatnio udawało mi się trafiać z przewidywaniem wahań rynku, zobaczymy jak będzie teraz.

opennetpr
0
Wpisów: 688
Wysłane: 9 kwietnia 2009 03:17:54
Kaganek, cholewa, oświaty w linku poniżej, zapowiada się ciekawie.
www.youtube.com/watch?v=N1c2Ue...

A co do ogólnej sytuacji na GPW, to nie będę się rozpisywał pewnie i tak wszyscy znają moje zdanie na temat scenariusza wydarzeń, więc w tym kasynie średnio terminowo, taki jak od jakiś dwóch tygodni obstawiam. director dontknow :violent1 occasion1 violent1 toothy2

Edit. To na ytube ma polskie tłumaczenie, po chwili gadania po anglijsku zaczyna gadać tłumacz. 9-częściowy filmik. Ostatnie dwie części trzeba sobie obejrzeć z innego wykładu (nie tłumaczone), są one umieszczone w profilu gościa który udostępnia pierwsze 7 części.
Edytowany: 9 kwietnia 2009 04:20

tadekmazur
9
Wysłane: 9 kwietnia 2009 09:10:25
Mnie trochę schłodził.
www.bankier.pl/wiadomosc/Preze...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

43 44 45 46 47

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,449 sek.

zyojqhhw
zuwbcryq
mtjurwpn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
tcneduve
ztawjcmq
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat