PARTNER SERWISU
ayhdkwmp
766 767 768 769 770

Kiedy dno bessy?

vladinho
45
Wpisów: 859
Wysłane: 13 marca 2020 17:50:31
fishinthesea napisał(a):
Jednym z nielicznych pozytywów dzisiejszej sesji jest 1,7 mld obrotu, z czego prawie 1,5 mld na spółkach wzrostowych. USA chyba licytuje i czeka na uruchomienie pieniędzy rządowych, nie tylko FEDu.

W tej sytuacji - nic to jeszcze nie oznacza. Tak jak pisałem rano, nawet jeśli w20 ma spaść jeszcze 500 punktów, to instytucje (osoby), które mają swobodę i możliwość trzymania papierów przez rok, aktualne poziomy uznają za niebywałą okazję inwestycyjną, która prawdopodobnie nie powtórzy się przez najbliższe 10-15 lat.
Wbrew pozorom, chętnych jest sporo, i nie ma takiej możliwości, żeby wszyscy kupili w dołku w tym samym momencie, dlatego musi to być rozłożone w czasie, tym bardziej, że nie wiadomo kiedy dołek będzie.

Dopóki sytuacja się nie uspokoi, wirus nie zniknie z pierwszych stron gazet i ludzie nie przestaną się martwić kolejnymi liczbami i tym czy im nie zabraknie jedzenia lub czy dostaną pensję w danym miesiącu, to nie ma co mówić o tym, że dołek już jest.

pandorinium
52
Wpisów: 982
Wysłane: 13 marca 2020 17:55:54
Cytat:
Rzecznik MŚP proponuje, aby na pół roku wprowadzić dobrowolność opłacania składek ZUS

Już rządzący zadbają zeby nie było zbyt dużo bankructw. Wybory się zbliżają. Trzeba pokazać jak się dba o ludzi w walce z wirusem.

https://stooq.pl/n/?f=1341765

vladinho
45
Wysłane: 13 marca 2020 17:57:22
Adagio napisał(a):
Pytanie za 100 pkt - "ekonomisci" twierdza, ze w zwiazku z epidemia inflacja bedzie spadac.

Jakie macie zdanie na ten temat ???
Na razie na wskutek szoku popytowego gwaltownie rosna ceny zywnosci.
Ceny uslug powinny teoretycznie za to spasc. Branza turystyczna, etc wiadomo.
Ceny paliw na razie tez w dol.
Cena pradu w teorii do gory, by byly szctucznie zanizane, ale pr wyborach dopiero puszcza.

Znajac sposob liczenia wskaznika inflacji przez GUS nawet jak ceny zywnosci wzrosna o kilkadziesiat procent, to im wyjdzie ze mamy deflacje.

Bardzo prawdopodobne, sklepy odzieżowe, czy usługi będą miały teraz ciężki okres, nawet jak ludzie nie będą siedzieć w domu, to 80% zakupowiczów nie pójdzie do sklepów, część może zamówi przez internet, ale to nadal jest nisza patrząc po ilości galerii w tym kraju.
Nie wiadomo też jak długo potrwa ta sytuacja.

Adagio
48
Wpisów: 843
Wysłane: 13 marca 2020 18:01:15
Cytat:
Bardzo prawdopodobne, sklepy odzieżowe, czy usługi będą miały teraz ciężki okres, nawet jak ludzie nie będą siedzieć w domu, to 80% zakupowiczów nie pójdzie do sklepów, część może zamówi przez internet, ale to nadal jest nisza patrząc po ilości galerii w tym kraju.
Nie wiadomo też jak długo potrwa ta sytuacja.

Najemcy w galeriach maja przerabane, bo niezaleznie od tego jaka bedzie sytuacja beda musieli placic czynsz.
Sredniej wielkosci sklep w galerii handlowej, lekka reka 10 tys czynszu za miesiac. Tu nie pomga zadne tanie kredyty.

pandorinium
52
Wysłane: 13 marca 2020 18:02:26
Żywność nie spadnie, trzeba jeść. Odzieżówka dostanie po tyłku, bo jak się szło na zakupy to przy okazji wstąpiło się do takiego reserved czy nie ma jakiejś promocji. Przez internet to już nie to. Ale też wiele pań mając więcej czasu może zamawiać sukienki na lato, bo nowy sezon i nie będzie zerowych obrotów. Ale będzie ogromna różnica tak czy siak. Z wycieczkami to samo, chociaż wirus wirusem, ale niektórzy mogą kupić za lato czy jesień bo sobie pomyślą, że wtedy minie i zrobią rezerwacje w Azji.

Gastronomia padaka. Ludzie mogą się bać, a niedługo może przyjść zakaz. Więcej jak miesiąc to nie potrwa. Do 100 000 zł liczę ze będzie potrzeba kredytu. Pod warunkiem, że cała załoga pójdzie na bezpłatne urlopy. Trochę więcej jeżeli pracownicy mają zaległe urlopy, a często mają.

Tutaj to według mnie bardziej mogą oberwać duże firmy. Rainbow, ccc, lpp. Bo tutaj to potencjalny zastrzyk kasy na poprawę płynności jest sporo wyższy i niekoniecznie już rząd będzie tak sypał złotówkami. Tylko skoro coraz więcej państw decyduje się na czasowe - przeważnie 14 dni - zamknięcia to chyba jednak przekalkulowali, że to nie spowoduje krachu.
Edytowany: 13 marca 2020 18:08

Adagio
48
Wpisów: 843
Wysłane: 13 marca 2020 18:13:25
Dwa tygodnie temu pisalem, zeby wszystko zamnknac na conajmniej 14 dni...
O epidemii wiadomo od poczatku roku, tylko w Europie wszyscy czekali az im sie zacznie palic pod 4 literami.

pandorinium
52
Wysłane: 13 marca 2020 19:35:59
Zamykają granicę. Nareszcie. I galerie handlowe. Co ciekawe wychodzi na to, że np sklepy odzieżowe w galerii zamkną, ale nie mówią o tym, że te same na ulicach miast też zostaną zamknięte. Ale chyba też zamkną. Nie rozumiem tylko czemu osoby przybywające z zagranicy mają siedzieć w domu na kwarantannie. Oni zarażą rodzinę. Rodzina pójdzie do sklepu i zarazi innych. Nie lepiej zrobić jakieś szpitale polowe dla takich osób?

I chyba szykuje się dla osób z akcjami czarny poniedziałek, bo panika może być. Ale może nie.

Ale fajnie podane informacja, jak to w Polsce jest dobrze. Na naszej giełdzie nie planują zawieszenia. Nie to co w tej Ameryce. Tam już dwa razy zawiesili. W Europie będzie pewnie recesja, ale w Polsce nie, bo mamy świetne fundamenty. :)
Edytowany: 13 marca 2020 19:43

VeRtO
3
Wpisów: 122
Wysłane: 13 marca 2020 19:50:24
Cytat:
Zamykają granicę. Nareszcie. I galerie handlowe. Co ciekawe wychodzi na to, że np sklepy odzieżowe w galerii zamkną, ale nie mówią o tym, że te same na ulicach miast też zostaną zamknięte.

Gdzie to usłyszałeś? Może troszkę precyzyjniej. Ja słucham i usłyszałem coś innego. Granice nie są zamknięte tylko są ograniczenia - zakaz wjazdu cudzoziemców, kwarantanna 14 dni dla wracających Polaków.

Nie usłyszałem też o tym aby miały zostać zamknięte sklepy odzieżowe, mówili jedynie że to nie jest miejsce spotkań + o ograniczeniach dla konkretnych rodzajach usług, głównie rozrywki.

Te rozgraniczenia dość istotne pod kątem takich spółek jak CCC, LPP itp.

pandorinium
52
Wysłane: 13 marca 2020 19:51:30
No dla mnie to jest zamknięcie jeżeli cudzoziemiec nie może wjechać.

Cytat:
Premier poinformował ponadto, że od piątku od północy rząd ogranicza działalność galerii handlowych, w których pozostaną otwarte wszystkie sklepy spożywcze, apteki, drogerie i pralnie.

Cytat:
pokreślił, że poza galeriami handlowymi pozostają otwarte wszystkie sklepy, banki, punkty usługowe, bankomaty.

Rozumiem to tak, że markety w galerii zostają otwarte, apteki, rossmanny. Ale takie reserved zamknięte.
Ale sklep odzieżowy który nie znajduje się w galerii pozostaje otwarty. I tego nie rozumiem, bo im większa przestrzeń tym potencjalnie mniejsze ryzyko zarażenia.

I szkoda, że nie kupią od Koreańczyków testów i nie będą ich robić na granicy. Mierzenie temperatury nie zawsze da wynik.
Edytowany: 13 marca 2020 20:04

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 13 marca 2020 20:22:16
pandorinium napisał(a):
W Polsce to od kilku lat by się przydało. :)

Osobiście uważam, że gierki, filmy, książki też dobra rzecz na wypadek siedzenia w domach. Ale są też minusy tej branży związane z przesuwaniem targów czy też i premier nowości to różnie z tym.

No bez przesady. przecież nie będziemy siedzieć w domach miesiącami, tylko max 2-3 tygodnie. Moim zdaniem mocno przesadzacie, ale jak będzie i kto ma rację pokaże czas. Wciąż uważam, że w czerwcu będzie po temacie i media raz na kilka dni dadzą może jakies info w sprawie koronawirusa.

Natomiast skutki gospodarcze tego wygaszania gospodarek będą opłakane.

pandorinium
52
Wysłane: 13 marca 2020 20:26:44
Osobiście uważam że święta wielkanocne już będą bez tej histerii, ale jakby nie patrzeć moze być kiepsko na giełdzie w najbliższym tygodniu. Gospodarczo również. Za to nie wiem co Trump gada, ale giełdy przyjmują ze spokojem.

Największy problem jest z tym, że Europa nie działa razem. Wiele państw ogranicza teraz ruch. Ale kilka nie. Przez nich u nas będzie lepiej ale dalej będziemy musieli blokować bo np Anglicy później wdrąża środki zapobiegawcze. Powinno być silne wzajemne uderzenie. 14 dni przerwy w każdym państwie i byśmy mieli spokój ja w chinach czy korei.
Edytowany: 13 marca 2020 20:28

BearHand
208
Wpisów: 1 287
Wysłane: 13 marca 2020 20:30:07
O ile obniza stopy %? Przy takim spadku cen ropy nie zdziwi mnie ruch o 0,5% ?

vladinho
45
Wysłane: 13 marca 2020 20:39:57
pandorinium napisał(a):
Osobiście uważam że święta wielkanocne już będą bez tej histerii, ale jakby nie patrzeć moze być kiepsko na giełdzie w najbliższym tygodniu. Gospodarczo również. Za to nie wiem co Trump gada, ale giełdy przyjmują ze spokojem.

Święta będą zdalnie.
2 razy miałem okazję być niedaleko wolskiej w wawie, karetki z "kosmonautami" śmigają od strony pragi bardzo często, ja widziałem 3 w krótkim odstępie czasu. Nie, nie mam szczęścia i nie trafiłem w kumulację.

pandorinium
52
Wysłane: 13 marca 2020 20:43:54
Możliwe. Patrzę na to tak, że blokada podziała na nowe przypadki. Chorzy nie wyzdrowieją tak szybko, ale może się udać zahamować nowe zachorowania. A nie muszę mieć racji, bo w tych kwestiach może zdarzyć się wszystko. Może potrwać i do maja. Dłużej już chyba nie. Porównuję z blokadą w Chinach czy Korei. Zatrzymanie nie trwało wiele miesięcy. I później jest dobry czynnik temperatura. Mimo wszystko ma wpływ.

Giełda w Ameryce się cieszy. To może i my powinniśmy, że rząd wdrożył metody które powinni pozwolić zahamować rozwój wirusa.
Cytat:
"Ogłoszenie stanu nadzwyczajnego oznacza, że na zwalczanie pandemii koronawirusa przekazana zostanie kwota około 40 mld dolarów - twierdzi dziennik"

W Ameryce nawet odbicie jest lepsze niż u nas. Jak w poniedziałek spadnie to my dwa razy mocniej. :)
Edytowany: 13 marca 2020 20:53

pandorinium
52
Wysłane: 13 marca 2020 21:23:58
Oczywiście, że się uspokoi. Nie wiem tylko czy nie lepiej było zamknąć granicę ale reszty nie. Bo i tak ludzie będą chodzić po sklepach, a najważniejsze to zablokować przyjezdnych. Tak czy siak świat się nie kończy. Oby zdrowie było.

Z GB to może też dlatego, żeby pokazać UE że się mniej liczą teraz po brexicie?

pandorinium
52
Wysłane: 13 marca 2020 22:01:50
Włochy chwilowo nie będą roznosić bo jest blokada, ale kolejna fala będzie w Hiszpanii. Zero kontroli, naród ciągłych imprez i już mamy ponad 5000 osób chorych. Potem pewnie inne kraje. Dla nas istotne są trzy. Holandia, Niemcy i Anglia. Tutaj Polacy którzy będą wracać z pracy mogą powodować kolejne zachorowania, bo kwarantanna nie sprawi że bliscy takiej osoby nie pójdą do sklepu. Najlepiej jakby nie wracali. Wtedy u nas by się bardzo szybko skończyła epidemia. Ewentualnie jak w Azji blokada miast typu Madryt gdzie jest spor skupisko chorych.

Zapewne będzie obniżka stóp. Kwestia o ile.

Cytat:
Czterech z nich - Cezary Kochalski, Rafał Sura, Eryk Łon (wypowiedź poranna) i Jerzy Żyżyński nie wykluczyło poparcia wniosku o obniżkę stóp, co oznacza, zgodnie z ustawą o NBP, że taki wniosek może zostać przegłosowany.

Edytowany: 13 marca 2020 22:05

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 13 marca 2020 22:10:07
Jeszcze 2 sesje po 10% i USA jest na szczycie wszechczasów... 2 dni i bessa jest hossą.
pięknie dzis wybronili trend wzrostowy
co Ameryka to Ameryka

orzech
98
Wpisów: 915
Wysłane: 13 marca 2020 22:15:46
Jeśli i nawet to cóż z tego skoro i tak się wszystko posypie jak domek z kart...
Zamknięcie miast czy otoczenie ich kordonem, jak to zwał tak zwał to u nas myślę tylko kwestia czasu, chyba bardzo nieodległegoThink

pandorinium
52
Wysłane: 13 marca 2020 22:25:28
W Chinach się posypało? W Korei też? Wychodzi na to, że zamknięcie miasta jest najlepsze i najszybsze. W międzyczasie drukarki działają i jakoś będzie przez kolejne kilka lat. Natomiast niektóre branże mogą się zmienić. Czy trzeba z każdą drobnostką latać w delegacje? Czy nie lepiej zrobić telekonferencji? I może będzie mniej latania, mniej hoteli. Za to inne brane odnotują wzrosty.

U nas jest za dużo rozdrobnionych ognisk. Gdyby to były dwa miasta to tak, ale wychodzi na to że musielibyśmy zamknąć kilkadziesiąt. Tego gospodarka nie przetrzyma. Lombardia powinna być dawno zamknięta. Teraz Madryt też powinien być. Byłoby spokojnie gdyby zachód bardziej odpowiedzialnie podszedł do tematu. I dla mnie dalej bez sensu jest czekanie na objawy i dopiero robienie testów, które trwają kilka dni gdy w korei robią to prawie od ręki i od razu izolują chorych ograniczając zarażanie bliskich.
Edytowany: 13 marca 2020 22:31

Wilk z T29
67
Wpisów: 1 254
Wysłane: 13 marca 2020 22:29:54
anty_teresa napisał(a):
pandorinium napisał(a):
Osobiście uważam, że już mamy powyżej setki chorych albo i więcej. Nie wszyscy mają objawy i badania potwierdzające wirusa są bardzo długie.

To możliwe, ale w innych krajach jest podobnie. U nas opozycja płacze o liczbę testów, ale to się dość szybko rozwija jak na razie i pewnie podobnie było w innych krajach. Żeby robić testy trzeba zwalidować laboratoria.

kliknij, aby powiększyć

Rozumiem Twoją miłość do Adriana i Kłamczuszka, jednak zanim nazwiesz coś płaczem to zapoznaj się z cyframi. Działania tych dwóch, co udają że potrafią rządzić są zbyt wolne i późne. Granice już dawno powinny być zamknięte, znam wesołków którzy "biegają" po mieście i się cieszą, że udało im się uciec z Włoch.
To teraz podziel próbki na ilość szpitali oraz dni. Policz ile samolotów z Chin, Włoch, Niemiec do nas przyleciało, na pokładzie każdego 200 osób.
2889 próbek - ręce opadają, banda dyletantów.
twitter.com/MZ_GOV_PL/status/1...
Jak tu się dodaje zdjęcie - takie coś mi wyskakuje :P
kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 13 marca 2020 22:31

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

766 767 768 769 770

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,266 sek.

gtbpqemz
bgnvqgoy
lupvtfet
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hjvldphi
damuerrt
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat