PARTNER SERWISU
qxztobtu
875 876 877 878 879

Kiedy dno bessy?

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 31 maja 2022 19:34:46
Znając jakość "fachowców" wsadzanych do spółek skarbu państwa wszystko jest możliwe. Jednak tutaj bazuję wyłącznie na wypowiedzi Wożniaka i nie sugeruję niczego.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 244
Wysłane: 31 maja 2022 19:42:23
Woźniak też został wsadzony.

szarlej81
178
Wysłane: 31 maja 2022 19:52:04
No został. Ale to Ty pierwszy się na niego powołałeś. Zwróciłem jedynie uwagę, że on sam o fiasko ustaleń z 2019 roku nie obwinia Norwegii ale nowy zarząd PGNiG.

Ps. Tak biorę poprawkę, że sam Woźniak niekoniecznie musi być obiektywny wobec nowego zarządu. Niemniej jednak wypowiedź ministra na którą się powołuje raczej jest faktem.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 31 maja 2022 21:34:23
Woźniaka ja wspomniałem ale Ty go cytujesz i dyskredytujesz jednocześnie pisząc że jest wsadzony. Zupełnie nie rozumiem jaki to ma związek z jego kompetencjami. Zresztą jak każdego menadżera z każdej opcji politycznej. Albo więc jest Woźniak wiarygodnym źródłem informacji dla Ciebie albo nie.

Poza tym sam Woźniak twierdzi że nie ma informacji i że spekuluje że kontrakty nie został podpisane. PGNiG nie musiało upubliczniać tej informacji, co wynika z jego słów w publikacji.

Baltic pipe ma przepustowość 10 mld M3. Z publikacji wynika że my możemy dać 6 mld M3 ze swoich złóż. Zostaje więc 4 mld M3 do kupienia od Norwegów.

Jak dla mnie za mało danych aby ocenić jednoznacznie sytuację bez danych o stanie faktycznym.

Natomiast sądzę po wypowiedzi Morawieckiego o Norwegach że jest jakiś problem i że coś poszlo nie tak jak powinno. Znając życie chcą więcej kasy. Nie wiadomo tylko co wymyślili.

mihumor
PREMIUM
147
Wpisów: 892
Wysłane: 1 czerwca 2022 22:11:59
Czyli mamy rurę a nie mamy wsadu. Wrzutka Morawieckiego wyraźnie pod fiasko negocjacji i słabość retoryki jak to mamy gaz zapewniony do końca świata i o jeden dzień dłużej. Wina Tuska
Morawiecki może być zdziwiony bo przecież zawsze wszystko taniej kupował i poniżej aktualnych wartości rynkowych i zawsze przecież po transparentnych negocjacjach i polskim zwyczajem biorąc na żonę. Może Norwegowie też dadzą lepszą ofertę na żonę?

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 1 czerwca 2022 23:29:45
Nie wiem jak Ty. Ja wiem że jak masz rurę to możesz mieć wsad. Angel

szarlej81
178
Wysłane: 2 czerwca 2022 05:49:35
1ketjoW napisał(a):

Jak dla mnie za mało danych aby ocenić jednoznacznie sytuację bez danych o stanie faktycznym.

Za mało danych aby tak jak wynika z wypowiedzi Woźniaka obwiniać za fiasko nowy zarząd, ale wystarczająco aby obwiniać za to Norwegię?

1kejtoW napisał(a):

Woźniaka ja wspomniałem ale Ty go cytujesz

No tak. Ty się powołałeś a ja wkleiłem całą wypowiedź w celu uściślenia co naprawdę powiedział Woźniak

1kejtoW napisał(a):

i dyskredytujesz jednocześnie pisząc że jest wsadzony.

Ja ?

1ketjoW napisał(a):
Woźniak też został wsadzony.

Jeszcze raz. Ja nie wiem jaka jest przyczyna fiaska. Powołałeś się na Wożniaka i pisząc o winie Norwegii. Zwróciłem jedynie uwagę, że Woźniak obwinia tutaj nowy zarząd PGNiG. Na logikę bardziej prawdopodobne jest, że w 2019 roku to nowy zarząd chciał innych warunków niż to, że Norwegia chciała ugrać coś więcej ze względu na nowy zarząd. Negocjacje się przeciągały przez te 3 lata a teraz mamy zupełnie inną sytuację na rynku i oczywistym jest, że Norwegia nie chce się zgodzić na to co oferowała w 2019. Ale to spekulacje.

Zwracam też uwagę, że hipotezy:
1) W 2019 roku nowy zarząd zawalił negocjacje
2) W 2022 Norwegia chce więcej kasy

wcale się nie wykluczają.

Cytat:

Natomiast sądzę po wypowiedzi Morawieckiego o Norwegach że jest jakiś problem i że coś poszlo nie tak jak powinno.

Jeżeli to faktycznie była przyczyna, to zachowanie pana premiera było bardzo niefortunne. Negocjacji w takich sprawach nie prowadzi się w ten sposób, że publicznie w mediach atakuje się stronę z którą się negocjuje.
No chyba, że wiadomo, że nic już z tego nie będzie i wypowiedź ta skierowana była na "rynek wewnętrzny" w celu wytłumaczenia społeczeństwu braku sukcesu.
____________________________________________________________________________________

Wracając do 6 pakietu sankcji. Węgry znowu je blokują, chcą trzech lat okresu przejściowego oraz nieobjęcia sankcjami z patriarchy Cyryla. Ktoś potrafi mi wytłumaczyć jakim to żywotnym interesem narodowym Węgier jest to aby Cyryl nie był objęty sankcjami?
Edytowany: 2 czerwca 2022 05:51

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 2 czerwca 2022 08:34:54
Napiszę jeszcze raz. Sam Woźniak w wypowiedzi, która zlinkowałeś twierdzi że nie wie czy umowy są zawarte czy nie, bo jego zdaniem PGNiG nie musiało wydawać komunikatu w tej sprawie. Tych umów było kilka więc nawet nie wiemy czy i ile zostało zawarte.

PGNIG za wygrane pieniądze od Gazpromu kupił złoża w Norwegii. Sami jesteśmy dlatego wstanie zapewnić wypełnienie Baltic Pipe w dużym stopniu, co równiez wynika z publikacji jaką zlinkowałeś.

Ty twierdzisz że wsadzeni menadżerowie są złej jakości. Woźniak był wsadzony, a jednak pozytywnie oceniasz jego pracę. Sam więc sobie zaprzeczasz.

Co do wypowiedzi Morawieckiego. Moim zdaniem nie jest niefortunna. Raczej wskazuje na to, że Norwegowie są bardzo zachłanni. Poza tym ta wypowiedź miala na celu zmniejszenie żądań Norwegów i tak ją należy rozumieć. Twierdzenie, że jest nie na miejscu, jest dla mnie śmieszne, bo ona w żąden sposób nie osłabia polskiej pozycji negocjacyjnej z Norwegami.

Obecnie polskie magazyny gazu są wypełnione najbardziej w Europie ponad 95%.

My rurociągiem Baltic Pipe nie musimy wcale importować 10 M3 gazu rocznie tj wykorzystywać w 100% jego przepustowość na dzień dzisiejszy. W prasie natomiast lansowana jest ta teza.

Natomiast gdyby Norwegia np. chciała dodatkowej kasy za to że gaz z naszych złóż będzie pompowany w naszą rurę to uważałbym to za grube żądanie. To tylko przykład ale nie wiemy jaka jest rzeczywistość. Dlatego jeszcze raz twierdzę że dla mnie za mało danych na wyciąganie wniosków.

szarlej81
178
Wysłane: 2 czerwca 2022 10:04:21
"kejtoW" napisał(a):

Napiszę jeszcze raz. Sam Woźniak w wypowiedzi, która zlinkowałeś twierdzi że nie wie czy umowy są zawarte czy nie, bo jego zdaniem PGNiG nie musiało wydawać komunikatu w tej sprawie. Tych umów było kilka więc nawet nie wiemy czy i ile zostało zawarte.

No to zerknijmy jeszcze raz co powiedział Woźniak

Cytat:

Jednak kiedy dowiedziałem się że cały zarząd PGNiG mają zastąpić nowi fachowcy, którzy według deklaracji jednego z ministrów być może będą w stanie wynegocjować jeszcze lepsze warunki, to uznałem w dobrej wierze, że przyjdą lepsi od nas i zostawiłem następcom pole do popisu. Do deklarowanego uruchomienia Baltic Pipe zostawało wtedy prawie 3 lata. W efekcie paskudnie się rozczarowałem.

Cytat:

Ty twierdzisz że wsadzeni menadżerowie są złej jakości.

Owszem, często tak jest, że posada w spółce skarbu państwa nie wynika z kompetencji ale jest nagrodą z politycznego nadania. Tak jest za PIS, tak było też wcześniej.

Cytat:

Woźniak był wsadzony, a jednak pozytywnie oceniasz jego pracę. Sam więc sobie zaprzeczasz.

Nigdzie nie oceniłem jego pracy.

Cytat:

Co do wypowiedzi Morawieckiego. Moim zdaniem nie jest niefortunna. . Raczej wskazuje na to, że Norwegowie są bardzo zachłanni. Poza tym ta wypowiedź miala na celu zmniejszenie żądań Norwegów i tak ją należy rozumieć. Twierdzenie, że jest nie na miejscu, jest dla mnie śmieszne, bo ona w żąden sposób nie osłabia polskiej pozycji negocjacyjnej z Norwegami.

Czyli Negocjacje w stylu "Kozacy zaporoscy piszą list do sułtana". Mam zbyt dobre zdanie o panu Morawieckim abym sądził, że nie wie, że dla negocjacji nic taka wypowiedź dobrego przynieść nie może. Tak jak pisałem traktuję ją jako wypowiedź na użytek wewnętrzny.

Cytat:

Raczej wskazuje na to, że Norwegowie są bardzo zachłanni.

W przeciwieństwie do takiego Orlenu, czy też Azotów, które na wysokich cenach wykręciły ostatnio rekordowe wyniki. No nie?

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 2 czerwca 2022 11:44:06
Cytat:
Czy te warunki zostały poprawione?

Nie wiem. Sprawdziłem ostatnio komunikaty giełdowe PGNiG z ostatnich dwóch lat. Ze zmartwieniem zauważyłem, że nie ma w nich ani słowa o kontraktacji w Norwegii. Trudno było jednak dotrzeć do tych informacji. Spółki giełdowe powinny informować o ważnych zdarzeniach, tak jak to praktykowałem w PGNiG przez „swoje” cztery lata, ale od dłuższego czasu, co najmniej dwóch lat, akcjonariusze mniejszościowi są lekceważeni przez spółki z udziałem Skarbu Państwa. Być może jest tak, że PGNiG zlekceważył ów formalny wymóg i nie informował giełdy o zawieraniu kolejnych umów. Takie przypadki już się zdarzały. Czasami dane są z rozmysłem ukrywane przed opinią publiczną, w porozumieniu z regulatorem, np. w celu ochrony spółki przed konkurencją. Wówczas takie informacje pozostają niejawne do momentu kiedy zagrożenie ze strony konkurencji mija.

Ani Wożniak ani Ty ani ja nie wiemy czy jakaś umowa została zawarta, czy nie i nic nie wiemy o warunkach. Bold jest mój.

Cytat:
Jak zadeklarował wiceprezes Perkowski, dziś nie widać potrzeby wykorzystania maksymalnego przepustowości, zarezerwowanej przez PGNiG w gazociągu Baltic Pipe. - Będziemy uzupełniać kontrakty w miarę rosnących potrzeb - podkreślił, przypominając, że rezerwując przepustowość w 2017 r. PGNiG przewidywało wzrost popytu na gaz, tymczasem dziś obserwuje się słabnącą konsumpcję.

www.money.pl/gospodarka/pgnig-...

Tak więc Polska nie musi przesyłać przez Baltic Pipe 10 mld m3 gazu.

Dziś samo PGNiG może wydobywać co najmniej 3 mld m3 gazu w szelfie norweskim, do tego dochodzi jeszcze Lotos ze swoimi koncesjami.

Nie tylko wklejasz wypowiedź Wożniaka, ale się z nią zgadzasz. Jednocześnie deprecjonujesz, go bo wsadził go PIS. W Polsce co zmiana władzy to każda ekipa swoimi obsadza spółki SP. Nie ma to nic wspólnego z profesjonalizmem tylko jest to kwestia braku zaufania do ludzi poprzedniej ekipy. W każdym tego typu przypadku jest możliwe, że mianowana osoba nie sprawdzi się na stanowisku. Generalizowanie jest natomiast błędne.

Obwiniać Norwegię? Norwegia gra swoją grę, a my swoją. Pytanie dlaczego mamy grać jak Norwedzy nam zagrają. Bronimy swoich interesów i tyle. Twierdzenie natomiast, po publicznej wypowiedzi premiera, że ma negatywny wpływ na negocjacje jest dla mnie kuriozalne i nie poparte niczym, poza subiektywną oceną. Nawet nie wiemy na jakim etapie są te negocjacje i czego dotyczą. Jak w takiej sytuacji można ocenić wypowiedź premiera?

Jakiego fiaska? Woźniak w swoim wywiadzie. Zawarł wiele zastrzeżeń. Główne dotyczy braku informacji. On wysnuł pewne hipotezy. Nic więcej. Przykład poniżej, dotyczący tego czy warunki jakie wynegocjował zostały poprawione czy nie.

Cytat:
Czy te warunki zostały poprawione?

Nie wiem.

Z publikacji wiadomo, że negocjacje nie zostały zakończone. Uważasz, że ktoś je zawalił. Polska poniosła porażkę, fiasko itd. Na jakiej podstawie skoro nie znasz ich wyniku i nie wiesz czego dotyczą? Napiszę jeszcze raz. Czy jest może, że Norwegia ma nowe żądania nie objęte wcześniejszymi ustaleniami?

Orlen to koncern międzynarodowy i nie zarabia tylko w Polsce i nie tylko na paliwie np. Anwil. Boli, że zarabiają. Niech boli. Zarabiają, bo ceny wzrosły i rosną i efekt FIFO ma pozytywny wpływ na ich wyniki.

Co do Azotów. Też boli, że zarabiają. Poniżej informacja z ich komunikatu.

Cytat:
W okresie I kwartału 2022 roku w obliczu przestojów produkcyjnych producentów europejskich oraz zawirowań cen głównego surowca (gazu ziemnego) kluczowa dla dobrego wyniku Segmentu Agro była strategia maksymalizacji poziomu własnej produkcji nawozów azotowych przy jednoczesnym utrzymywaniu cen produktów na jednym z najniższych poziomów w Unii Europejskiej.

www.money.pl/gielda/komunikaty...

Podkreślenie moje.

Chcesz zarabiać na nawozach - zacznij je importować do Polski, skoro jak twierdzisz, polska firma zdziera z Polaków, skoro zarabia. Jak zauważysz, że nie ma istotnego importu nawozów do Polski, to może odmienisz swoje zdanie.

Edytowany: 2 czerwca 2022 12:02

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 2 czerwca 2022 12:11:30
Gwoli uzupełnienia, bo to istotna informacja dotycząca możliwości dywersyfikacji dostaw gazu przez Polskę:

Cytat:
Perkowski oszacował, że na podstawie tegorocznego poziomu wydobycia i podpisanych kontraktów PGNiG dysponuje na 2023 r. wolumenem rzędy 4,5 mld m sześc. do przesłania Baltic Pipe. Jak podkreślał, gdyby PGNiG chciało wykorzystać maksymalnie każdy istniejący interkonektor do importu gazu, to mielibyśmy w kraju dwa razy więcej gazu niż potrzeba. Spółka pozostawia sobie przestrzeń do wykorzystania nadarzających się okazji, przy stabilnej podstawie - wyjaśnił.

www.money.pl/gospodarka/pgnig-...

Podkreślenie moje.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 2 czerwca 2022 15:43:34
Cytat:
Wracając do 6 pakietu sankcji. Węgry znowu je blokują, chcą trzech lat okresu przejściowego oraz nieobjęcia sankcjami z patriarchy Cyryla. Ktoś potrafi mi wytłumaczyć jakim to żywotnym interesem narodowym Węgier jest to aby Cyryl nie był objęty sankcjami?

Pakiet sankcji przyjęty.

Cytat:
Ambasadorowie UE przyjęli szósty pakiet sankcji na Rosję

www.onet.pl/informacje/onetwia...
Edytowany: 2 czerwca 2022 15:46

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 4 czerwca 2022 13:00:50
O poczuciu humoru słów kilka...

Udając obywatela Mordoru aka federacji rosyjskiej, postanowiłem aplikować o meksykańską wizę turystyczną na dwa tygodnie. Jako człek nowoczesny, aplikowałem online. Wypełniłem ankietę, podając zmyślone dane i kliknąłem "apply". System zaczął mielić i po kilku sekundach moim oczom ukazał się taki oto tekst. Jest to informacja o braku możliwości rozpatrzenia wniosku złożonego elektronicznie, konieczna jest osobista wizyta w konsulacie. W sumie nic nadzwyczajnego, tylko ta odpowiedź jest w języku ... ukraińskim.

kliknij, aby powiększyć

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 7 czerwca 2022 20:50:26
Polecam poprzeglądać sobie wykresy ropy WTI.

Wskaźniki jak: STS, RSI i naciągany MACD wykazują oznaki dywergencji na tygodniowym interwale. STS tylko na miesięcznym. Nie wygląda to super jasno i klarownie, ale jakieś oznaki już są. Zawsze to światełko w tunelu. Ciekawią mnie prognozy ropy po 180 (WTI lub Brend) i podobne rewelacje, chwytliwe nagłówki. Może i pik będzie, tylko czy progności postawili sobie pytanie kto po tej cenie będzie w stanie kupować? Speak to the hand
Spowolnienie gospodarki czuć w powietrzu. Dochodzą mnie z różnych stron drogą plotkarską sygnały o zamykaniu jedno lub kilku osobowych działalności gospodarczych.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 9 czerwca 2022 17:15:32
Frey napisał(a):
A napisałbyś co Chiny niby zyskują na tej wojnie?
Dla ułatwienia dodam - że niczego nie zyskują. Chiny to kraj, którego gospodarka oparta jest o eksport. Wszelkie niepokoje ograniczające spokojny przepływ towarów powodują, że tego rodzaju kraje tracą. I nie ominie to też Chin. Wojna sprawia, że nie tylko Rosja, ale i inne kraje nazwijmy to subtelnie - mniej demokratyczne, zaczynają być na cenzurowanym. W USA coraz mocniej podnoszona jest sprawa naruszania praw człowieka przez Chiny i konieczność tzw. decouplingu. Na tym znacznie mocniej stracą Chiny niż USA. Pojawią się cła na towary z Chin, sankcje itp. Coraz więcej krajów, pod wpływem USA będzie wycinało chińskie firmy z różnego rodzaju przetargów - przede wszystkim na sieci 5G. Np. wczoraj zrobiła to Kanada.

Do tego Chiny importują znaczny % żywności i znaczny % surowców. Trwająca wojna uderza w te dwa sektory najbardziej. Dla Chin to bardzo nieciekawa sytuacja. Zresztą widać to po działaniach chińskich władz, które - pomimo głupawej prorosyjskiej retoryki, starają się przestrzegać sankcji nałożonych na rosję przez USA.
Co niby Chiny zatem zyskują na tej wojnie?

Czy Chiny zyskują, czy nie na wojnie Rosji z Ukrainą?

Cytat:
Firmy działające za Murem wydały na towary pochodzące z kraju Putina aż o 80 proc. więcej niż rok wcześniej.

Cytat:
Rosjanie sprzedają Chińczykom głównie węglowodory - ropę, produkty naftowe, gaz czy węgiel. Odpowiadają one za ok. 70 proc. importu z tego kierunku do Państwa Środka.

www.bankier.pl/wiadomosc/Chiny...

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 9 czerwca 2022 17:38:22
Pogarsza się bilans handlowy, nie widzę w tym zysku Chińczyków.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 9 czerwca 2022 19:12:40
Jeżeli taniej od innych krajów kupujesz surowce, to już tylko na tym masz przewagę konkurencyjną, bo masz niższe koszty produkcji. Chiny są eksporterem, drugim na świecie o ile dobrze pamiętam, więc bilans będzie na plus.

Swoją drogą nie czytałem ostatnio. Jaką nadwyżkę jeżeli chodzi o bilans handlowy mają Chiny?

Poza tym zapewne tanie surowce z Rosji wypchnęły innych dostawców surowców do Chin. Per saldo są więc pewnie już na plusie.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 9 czerwca 2022 19:39:04
Import. Patrzę na tendencję, ta jest rosnąca. Wiemy, że to są głównie surowce. Pytanie - wzrost zawdzięczamy większemu wolumenowi czy zmianom cen? Patrząc na wykresy surowców, raczej nie o wolumeny tutaj chodzi.

kliknij, aby powiększyć

Eksport. Tutaj mamy gwałtowne spadki, których nie da się uzasadnić przesuniętymi świętami w Rosji i Chińskim Nowym Rokiem - zbyt duża różnica w porównaniu z ubiegłymi latami. Ujemne saldo obrotów jest zbyt duże, by można było mówić o korzyściach.

kliknij, aby powiększyć

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 9 czerwca 2022 20:40:06
Krewa,

Zobaczymy jak się rozwinie sytuacja. Nie możesz w tym wypadku odnosić danych do przeszłości bo import z Rosji zwiększył się teraz i będzie miał wpływ na przyszłe wyniki eksportu Chin.

Poza tym ja pytałem o bilans handlowy w kontekście nadwyżki handlowej i czy na nią ma wpływ zwiększony import z Rosji, bo o tym piszę.

Chiny jak wiesz mają swoją politykę covidową. To ma spory wpływ na ich gospodarkę.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 9 czerwca 2022 21:25:45
Cytat: