PARTNER SERWISU
vggmmlwy
1 2 3 4
noise
0
Wpisów: 281
Wysłane: 23 maja 2009 12:08:46 przy kursie: 0,90 zł
Nie ma nowych wiadomosci to wkleję starą, ale ważną - moze nie wszyscy czytali. Wreszcie zarząd EMK dojrzał do zrobienia porządku w Eurotechu. Bez tej kuli u nogi "polska" część EMK w raportach zawsze wychodzi na plus, więć wypada sobie tylko życzyć aby to się stało szybko. Zobaczymy co wyjdzie z tego rozwiązania przeniesienia działalności do Polski. Może uda się uzyskać rentowność na markach Khyam i Wynnster. Myślę, że warto spróbować bo zlikwidować marki za kóre 3 lata temu zapłaciło się sporo kasy można w każdej chwili. Pożyjemy, zobaczymy ...salute

[quote]

Euromark Grupa będzie zarabiać
Andrzej Kazimierczak 04-05-2009, ostatnia aktualizacja 04-05-2009 00:53
Eurotech, wchodzący w skład grupy Euromarku, w roku obrotowym 2009/2010 (rozpoczął się w marcu) ma wyjść na zero.

Przez ostatnie dwa lata spółka zależna działająca na rynku brytyjskim ponosiła straty. Zarząd Euromarku zapewnia, że zagraniczna firma osiąga teraz lepszą sprzedaż niż przed rokiem. Nie podaje jednak szczegółów.

W planie jest przeniesienie jej działalności do naszego kraju. Stąd nadal będą obsługiwani hurtowi odbiorcy na rynku brytyjskim. Wcześniej zarząd giełdowej spółki zakładał likwidację podmiotu zależnego oraz posiadanych przez niego marek handlowych (Khyam i Wynnster).

Zarząd Euromarku spodziewa się poprawy sprzedaży także na rynku polskim, gdzie oferuje artykuły pod markami Campus i Alpinus. Oczekuje również uzyskania lepszego wyniku finansowego. Wymagać to będzie jednak dodatkowego finansowania. Zarząd przyznaje, że prowadzi rozmowy z bankami w tej sprawie.

W minionym roku obrotowym Euromark miał ponad 1,1 mln zł jednostkowego zysku netto, przy przychodach sięgających 84,7 mln zł. Na poziomie skonsolidowanym Euromark wykazał 2,3 mln zł straty netto. Obroty wyniosły 108,9 mln zł.

PARKIET
Edytowany: 3 czerwca 2009 11:33

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 23 maja 2009 23:00:06 przy kursie: 0,90 zł
slight napisał(a):
potwierdzam!
akcje spolki kupic latwo wyjsc z niej to problem nie lada przynajmniej na wiekszym wolumenie...
kurs podciagany na malych ilosciach zeby wywalic wieksze.

Nie potwierdzam.
Trudno wyjsc uzyskujac 100 procent zysku w miesiac, to sie zgadza. Ale jak ktos zadowoli sie mniejszym zyskiem - nie ma problemu.

Z tym, ze tak latwo kupic, tez sie nie zgadzam. Pare razy mi sie nie udalo. Musialbym czasem mocno zawyzyc cene aby wejsc w posiadanie wiekszego wolumenu.

Podsumowujac: nie sa to notowania ciagle i ogolnie trudniej sie tu pogrywa. Ale wlasnie z racji tego cena spolki jaka jest - kazdy widzi. Dla niespekulacyjnego inwestora (z dluzsza perspektywa inwestycyjna) moim skromnym zdaniem spolka - marzenie.
Edytowany: 23 maja 2009 23:01

iktorn
0
Wpisów: 687
Wysłane: 1 czerwca 2009 20:45:39 przy kursie: 0,98 zł
No tak... kolejna spółka gdzie nocnygracz już dawno się ustawił.
Mam 2 plecaki Campusa, kilka ciuchów, o mało bym kurtki nie kupił. Stosunek cena/jakość jest imho całkiem okej, tylko mam mieszane uczucia co do tego jak oni potrafią przy takim potencjale firmy generować takie mizerne wyniki... CWK jest niższe od Monnari, która jest bankrutem, cały FF można skupić za 4 miliony. Trochę lipa, że spólka notowana jest na fixingu, ale mimo wszystko wydaje mi się, że będzie tu się dział jeden z dwóch scenariuszy: fundamentaly wzrost o ile wykorzystają wreszcie potencjał swoich marek albo wcześniej - mocny, czysto spekulacyjny wzrost.
Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu.

noise
0
Wysłane: 3 czerwca 2009 16:46:17 przy kursie: 0,95 zł
No i mamy wyniki sprzedaży za m-c maj. Zaczyna się rysować pozytywny obraz po I kwartale Angel . Ciekawe jak to wszystko wygląda na poziomie zysku...

Raport bieżący nr 6 / 2009
Temat: Wyniki sprzedaży osiągnięte w maju 2009
Data sporządzenia: 2009-06-03
Skrócona nazwa emitenta : EUROMARK POLSKA S.A.
Podstawa prawna
Art. 56 ust. 1 pkt 1 Ustawy o ofercie - informacje poufne
Treść raportu:
Zarząd "Euromark Polska" S.A. (Emitent) w nawiązaniu do polityki rozpoczętej i opisanej w raporcie bieżącym nr 3/2009 z dnia 08 kwietnia 2009r. informuje, że skonsolidowane wyniki sprzedaży netto Grupy Kapitałowej w maju 2009 roku wyniosły 9.435 tysięcy złotych i były wyższe od osiągniętych w maju roku ubiegłego o 7,5%. W okresie marzec-maj skonsolidowane wyniki sprzedaży wyniosły 23.199 tysięcy złotych i były wyższe od osiągniętych w analogicznym okresie roku ubiegłego o 3,9%.
Jednostkowe wyniki sprzedaży „Euromark Polska” S.A. w maju 2009 roku wyniosły 6.272 tysiące złotych i były wyższe od osiągniętych w maju roku ubiegłego o 20%. W okresie marzec-maj jednostkowe wyniki sprzedaży wyniosły 15.276 tysięcy złotych i były wyższe od osiągniętych w analogicznym okresie roku ubiegłego o 6%.
Jednocześnie Emitent przypomina, iż pełna informacja nt. wyników finansowych osiągniętych w perspektywie kwartału obejmującego miesiące marzec, kwiecień i maj zaprezentowana zostanie w rozszerzonym skonsolidowanym raporcie okresowym za I kwartał roku obrotowego 2009/2010, którego publikacja przewidziana jest na dzień 15 lipca 2009 r.

iktorn
0
Wpisów: 687
Wysłane: 30 czerwca 2009 15:48:45 przy kursie: 1,70 zł
No i mamy kolejny raporcik:

gpwinfostrefa.pl/palio/html.ru...

Spółka notuje rok na niewielkim plusie, wartość księgowa blisko 5zł, jak w końcu nauczą się prowadzić biznes może być milutko binky
Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu.

noise
0
Wysłane: 30 czerwca 2009 20:45:44 przy kursie: 1,70 zł
iktorn napisał(a):
No i mamy kolejny raporcik:

gpwinfostrefa.pl/palio/html.ru...

Spółka notuje rok na niewielkim plusie, wartość księgowa blisko 5zł, jak w końcu nauczą się prowadzić biznes może być milutko binky

Też bym chciał żeby to był niewielki plus, ale jest niestety 2,1 mln straty netto w raporcie skonsolidowanym

noise
0
Wysłane: 2 lipca 2009 12:56:10 przy kursie: 1,50 zł
Na dniach czekają nas dwa ważne raporty. Pierwszy o sprzedaży w czerwcu, który dzięki bardzo kiepskiej pogodzie (deszczowej) będzie pewnie bardzo dobry. Osobiście liczę na wzrost sprzedaży w czerwcu na ok. 30% r/r. Angel

Drugi raport czyli ten za I kwartał (marzec-maj) bedzie niestety słaby. Po ostatnim raporcie widać że sprzedaż w okresie marzec - maj wzrosła tylko o 3,9%. Koszty natomiast wzrosły niewspólmiernie, czynsze o około 30%, pojawiły się kolejne sklepy Planet Outdoor (chyba 5 nowych), no i jeszcze wzrosły koszty zakupu towarów na dalekim Wschodzie. Suma sumarum I kwartał w zeszłym roku to 2 mln straty netto teraz osobiście spodziewam się że wynik będzie jeszcze gorszy i będzie oscylował w przedziale 2,5 - 3 mln crybaby . Wyszło mało optymistycznie ale Euromark zaczyna zarabiac dopiero od II kwartału - taka specyfika branży. Ale o wszystkim przekonamy sie 15 lipca.

abeurmartin
0
Wpisów: 5
Wysłane: 3 lipca 2009 11:13:20 przy kursie: 1,69 zł
Zarząd "Euromark Polska" S.A. (Emitent) w nawiązaniu do polityki rozpoczętej i opisanej w raporcie bieżącym nr 3/2009 z dnia 08 kwietnia 2009r. informuje, że skonsolidowane wyniki sprzedaży netto Grupy Kapitałowej w czerwcu 2009 roku wyniosły 10.270 tysięcy złotych i były wyższe od osiągniętych w czerwcu roku ubiegłego o 24,7%. W okresie marzec-czerwiec skonsolidowane wyniki sprzedaży wyniosły 33.286 tysięcy złotych i były wyższe od osiągniętych w analogicznym okresie roku ubiegłego o 8,9%.

Jednostkowe wyniki sprzedaży „Euromark Polska” S.A. w czerwcu 2009 roku wyniosły 6.040 tysiące złotych i były wyższe od osiągniętych w czerwcu roku ubiegłego o 15,2%. W okresie marzec-czerwiec jednostkowe wyniki sprzedaży wyniosły 21.265 tysięcy złotych i były wyższe od osiągniętych w analogicznym okresie roku ubiegłego o 8,2%.

Jednocześnie Emitent przypomina, iż pełna informacja nt. wyników finansowych osiągniętych w perspektywie okresu obejmującego miesiące marzec, kwiecień, maj i czerwiec zaprezentowana zostanie w rozszerzonym skonsolidowanym raporcie okresowym za I kwartał roku obrotowego 2009/2010, którego publikacja przewidziana jest na dzień 15 lipca 2009 r. oraz w półrocznym raporcie okresowym za pierwszą połowę roku obrotowego 2009/2010, którego publikacja przewidziana jest na dzień 30 października 2009 r.

noise
0
Wysłane: 10 października 2009 11:28:53 przy kursie: 1,69 zł
global napisał(a):
global napisał(a):
Jasio napisał(a):
global napisał(a):
Ja czekam na 25 zł i basta

mówisz serio? czy nie do końca?

Patrząc, że spółka weszła na giełdę tuż przed kryzysem pod koniec 2006 roku, a w 2007 w połowie roku rozpoczął się "kryzys" i cena emisyjna spółka wynosiła 15,50 zł, a cena spółki doszła do 21 zł - bo nie miała na więcej czasu.

Tak, oceniam, że 20-25 zł spokojnie osiągnie, a jak trafi na hossę to trudno powiedzieć ;) 40 zł ?

Jeszcze jedno: w tym roku obrachunkowym może pojawią się zyski, a w kolejnych napewno więc może na dywidendzie się coś uszczknie, tym bardzie, że wielu akcji nie mają.

"Zgodnie z polityką dywidendy przyjętą przez Euromark, do 50% zysku netto począwszy od roku
obrotowego 2007/8 będzie przeznaczonego na wypłatę dywidendy. Pozostała część zysku netto zostanie
sklasyfikowana jako zysk niepodzielony oraz zostanie przeznaczona na finansowanie planowanych inwestycji."

Mam pytanie do Ciebie na czym opierasz swój pogląd że od przyszłego roku będą zyski napewno. Też mam akcje EMK też mam nadzieję że wyjdzie na prostą ale do pewności to trochę mi jeszcze brakuje...

...a z 40 zł to chyba trochę przesadziłeś wave to byłoby ok 10 razy wartość księgowa. a do takiego poziomu to nawet LPP nie doszło.

Jasio
0
Wpisów: 71
Wysłane: 11 października 2009 09:55:22 przy kursie: 1,69 zł
Gdyby EMK miało C/WK taki jak LPP to akcje byłyby po około 20 zł.
Tylko że oczywiście ta wycena jest zmienna w czasie bo zmienia się wraz z otwarciami nowych salonów i wraz ze wzrostem obrotów.
Poza tym myślę że nie bez kozery LPP jest lepiej wycenianą spółką. Panowie którzy nią zarządzają mają zdecydowanie większą wiedzę o biznesie. Dlatego LPP jest liderem na rynku Europy śr-wsch.
Ci z EMK dopiero się uczą.
Moim zdaniem realna wycena dla EMK to 5-8 zł.
Może będzie tyle za rok?
Pray

addison
190
Wpisów: 3 286
Wysłane: 11 października 2009 23:04:13 przy kursie: 1,69 zł
Hmmm,

Nie znam spółki zbyt dokładnie, przeczytałem na szybko ostatnie wyniki i roczny i wychodzi mi bardziej, że spółka zagrożona. BOŚ obciął finansowanie i co miesiąc trzeba oddać trochę kasy. Do tego z rocznego, EMK kiedyś tam poręczyło dzierżawę w UK dla eurotecha na najbliższe kilka lat, którego oddali za grosze(trup?), czy ta umowa poręczenia pomimo sprzedaży spółki dalej obowiązuje?

Może ktoś kto lepiej śledzi spółkę rozwieje te wątpliwości i oceni spółkę fundamentalnie? aż do korzeni :-)

Jasio
0
Wysłane: 12 października 2009 10:39:37 przy kursie: 1,69 zł
addison napisał(a):
Hmmm,

Nie znam spółki zbyt dokładnie, przeczytałem na szybko ostatnie wyniki i roczny i wychodzi mi bardziej, że spółka zagrożona. BOŚ obciął finansowanie i co miesiąc trzeba oddać trochę kasy. Do tego z rocznego, EMK kiedyś tam poręczyło dzierżawę w UK dla eurotecha na najbliższe kilka lat, którego oddali za grosze(trup?), czy ta umowa poręczenia pomimo sprzedaży spółki dalej obowiązuje?

Może ktoś kto lepiej śledzi spółkę rozwieje te wątpliwości i oceni spółkę fundamentalnie? aż do korzeni :-)

Poza tym myślę ze osad chyba nie do konca miarodajny. Choc nie bede twierdzil ze mam racje, bo tez moge sie mylic.
Widze nastepujace plusy:
- sprzedali EUROTECHa, moim zdaniem to raczej plus niz minus. W poprzednich raportach była to spółka która im ciażyła i przynosila straty. Do tego kolega się dokopał? ;)
- zadłużenie spółki na poziomie 50 % to chyba nie jest tak zle biorac pod uwage ze to odziezowka; pododne zadłużenie ma LPP i funkcjonują (po I polroczu maja zysk 30 mln zł). Duzo wieksze zadluzenie maja Redan czy Vistula.
- przed nami IV kwartal w ktorym spolki odziezowe zwykle zarabiaja najwiecej (czasem nawet wiecej niz we wszystkich poprzednich kwartalach roku).
To plusy.

Minusy:
- slaby wrzesien,
- jesli to poreczenie o ktorym mowi kolega jest aktualne no to kolejny minus.
Natomiast szczerze mowiac musieliby byc skonczonymi frajerami zeby poreczac cos spolce ktora sprzedali (napisze dosadnie - albo frajerstwo albo przekret albo.. niedopatrzenie (choc w takie "niedopatrzenia" nie wierze)).

Kazdy musi rozwazyc wszystkie "za" i "przeciw".
Pozdrawiam tez wszystkich bedacych "za" i "przeciw" 3some

Jasio
0
Wysłane: 12 października 2009 10:44:00 przy kursie: 1,69 zł
I jeszcze jedno.
Chłopaki starają się i tną koszty wlasne (spadek o 26 % z tego co pamietam), co prawda wzrosly koszty wynajmu ze wzgledu na oslabienie sie ZŁ, no ale widac ze im zalezy.

addison
190
Wysłane: 12 października 2009 11:15:01 przy kursie: 1,69 zł
Tną koszty bo muszą...

W dniu 30 lipca 2007 r. spółka w 100% zależna od Euromark Polska S.A.-Eurotech Leisure Ltd. z siedzibą w Wielkiej Brytanii zawarła z firmą L & C INVESTMENTS LIMITED z siedzibą w Wielkiej Brytanii umowę dzierżawy ziemi i budynków znajdujących się przy Bloxwich Lane Estate, Walsall, West Midlands, Wielka Brytania, przeznaczonych na prowadzenie działalności handlowej, zaś Euromark Polska S.A. w związku z zawarciem Umowy dzierżawy udzielił Eurotech Leisure Ltd poręczenia.Umowa dzierżawy została podpisana na okres 10 lat liczonych od dnia podpisania umowy. Zgodnie z umową wysokość ceny dzierżawy wynosi 129.100 GBP rocznie, co stanowi łącznie na przestrzeni 10 lat równowartość kwoty ok. 7.270 tys. zł,

Pytaniem osobnym jak teraz wygląda ta umowa po sprzedaży Eurotecha. Przypomnę, że Karen też ma jakieś rozliczenia zaległe z techmexem jeszcze z czasów jednej grupy i to wisi nad nimi.
Spółkę sprzedali, ale czy coś podali o tej umowie? Jeśli Eurotech padnie, co wtedy z tą umową i poręczeniem. Na szczęście mogą umowę dzierżawy wypowiedzieć w od lipca 2010 i zapłacić karę.

Ile Eurotech stał w bilansie? jak sprzedali za czapkę gruszek to strata musi być, pytanie jak duża.

Jak ktoś dobrze zna spółkę to prośba o wypisanie tutaj wszystkich zagrożeń, niuansów itd.

jesień zima, czas żniw.

addison
190
Wysłane: 12 października 2009 13:20:53 przy kursie: 1,69 zł
Na szybko to ja przeglądając prospekt przy okazji emisji sprzed lat nie znalazłem wartości Eurotechu w bilansie, tam były jakieś przeobrażenia, ale bez kwot. Kto ma te akcje to powinien znać spółkę lepiej i zaprezentować wpływ tej transakcji na wyniki i bilans.

Może mail do zarządu z pytaniem?

global
0
Wpisów: 27
Wysłane: 13 października 2009 10:35:30 przy kursie: 1,68 zł
LPP ma 4,22 C/WK więc Euromark powinien ok 20 zł, ale pamiętajmy że :
1. Mamy kryzys i wyceny zaniżone
2. Euromark nie działa od roku i nie z takimi kryzysami - szczególnie w POlsce sobie radził
Przejęcie Alpinusa to był majstersztyk

Apropo mam Plecak Alpinusa już 15 lat, - nadal w nim wszystko działa, a używany jest niemal codziennie (wygląda na troszkę używany) - trudno jest mi się z nim rozstać funkcjonalny, trwały, pewny - co ja w nim nie nosiłem - tyle ton co on przeniósł ;)

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 13 października 2009 11:22:09 przy kursie: 1,68 zł
global napisał(a):
Apropo mam Plecak Alpinusa już 15 lat, - nadal w nim wszystko działa, a używany jest niemal codziennie (wygląda na troszkę używany) - trudno jest mi się z nim rozstać funkcjonalny, trwały, pewny - co ja w nim nie nosiłem - tyle ton co on przeniósł ;)

To jest akurat bardzo zła wiadomość blah5
Trwały produkt to skaranie boskie dla firmy. Np. Nokia dopiero wtedy zaczęła robić pieniądze, jak się jej komórki zaczęły po 2 latach używania masowo rozwalać. Oczywiście na bublu się nie zarobi, produkt musi wytrzymać tylko do następnej mody.
Edytowany: 13 października 2009 11:23

Jasio
0
Wysłane: 14 października 2009 10:40:36 przy kursie: 1,84 zł
noise napisał(a):
WD mógłbyś się odnieść do tych kilku postów wyżej. Możesz wywnioskować z raportów wartość Eurotechu a konkretnie jej brak w następnym raporcie i co z tym poręczeniem...?

Jak pisałem - EUROTECH był kulą u nogi.

Poręczenie:
Po 3 latach mogą wypowiedzieć umowę płacąc niewielkie kary (czyli w lipcu 2010).
Wartość poręczenia 200 tys funciaków, czyli 1 mln zł.
Biorąc pod uwagę wielkość obrotów EMK, to raczej obciążenie niewielkie.

Poza tym z tego co zdolalem sie jeszcze dowiedziec, październik będzie niezly.
Pierwsza polowa przynajmniej taka jest.

Jasio
0
Wysłane: 14 października 2009 10:44:41 przy kursie: 1,84 zł
I nie chciałbym być posadzany o naganianie.
Po prostu wykonalem jeden telefon i pytalem m innymi o umowe poreczenia i slaby wrzesien.
Na co dostalem odpowiedz o poreczeniu jak powyzej. Co sie zas tyczy wrzesnia "nie byl najlepszy ale w pazdzierniku zdazyli zanotowac juz znaczace odbicie".

pozdrawiam salute

noise
0
Wysłane: 14 października 2009 10:58:47 przy kursie: 1,84 zł
Jasio napisał(a):
noise napisał(a):
WD mógłbyś się odnieść do tych kilku postów wyżej. Możesz wywnioskować z raportów wartość Eurotechu a konkretnie jej brak w następnym raporcie i co z tym poręczeniem...?

Jak pisałem - EUROTECH był kulą u nogi.

Poręczenie:
Po 3 latach mogą wypowiedzieć umowę płacąc niewielkie kary (czyli w lipcu 2010).
Wartość poręczenia 200 tys funciaków, czyli 1 mln zł.
Biorąc pod uwagę wielkość obrotów EMK, to raczej obciążenie niewielkie.

Poza tym z tego co zdolalem sie jeszcze dowiedziec, październik będzie niezly.
Pierwsza polowa przynajmniej taka jest.

Jasio że sprzedaż nawet za grosze Eurotechu było dobrym posunięciem to ja o tym wiem, gdzieś tam wyżej jest moja opinia o tym zdarzeniu. Boję się bardziej o efekt krótkoterminowy, bo jeżeli w księgach eurotech był wyceniany ok. 10 mln PLN jeżeli dobrze pamiętam (głownie znaki towarowe WYNNSTER i KHYAM ) a w najbliższym raporcie tej pozycji zabraknie to "księgowo" nie będzie to wyglądało dobrze. Pocieszające jest natomiast to że przyszły rok obrotowy i następne będzie już bez obiązeń tego typu...hello1

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,286 sek.

wpywumia
ummtjrpr
mtoczzxf
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
pgyndyxp
rpvwkjdn
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat