38 Dołączył: 2012-07-19 Wpisów: 907
Wysłane:
30 maja 2018 00:52:29
Jan Nowak napisał(a):Cytat: szkoda, że knf nie podał z kim getback tasował te portfele zwiększające wartość.
KNF nie podał ale znalazłem taki artykuł: subiektywnieofinansach.pl/knf-..."Jak zauważył wspomniany przeze mnie wyżej spec od wychwytywania kreatywnej księgowości, w połowie 2017 r. w zasadzie działalność firmy skupiała się na handlowaniu pakietami długów z jednostkami stowarzyszonymi i zewnętrznymi spółkami (ich nazwy brzmią słodko: GB Managers, Hussar Solutions, Hussar Gruppa, Husaar Angels, DocFlow) oraz na przeszacowywaniu (w górę oczywiście) pozostałych pakietów wierzytelności – tych, które pozostawały jeszcze w bilansie Getbacku." Te spółki należą do grupy byłego Prezesa. Jakiś czas temu był wpis z odnośnikiem do całego konglomeratu spółek Hussar, gdzie właścicielami i zarządzającymi są ludzie z rodziny i znajomi Prezesa KK.
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
30 maja 2018 06:11:43
Jan Nowak napisał(a):Cytat: szkoda, że knf nie podał z kim getback tasował te portfele zwiększające wartość.
KNF nie podał ale znalazłem taki artykuł: subiektywnieofinansach.pl/knf-..."Jak zauważył wspomniany przeze mnie wyżej spec od wychwytywania kreatywnej księgowości, w połowie 2017 r. w zasadzie działalność firmy skupiała się na handlowaniu pakietami długów z jednostkami stowarzyszonymi i zewnętrznymi spółkami (ich nazwy brzmią słodko: GB Managers, Hussar Solutions, Hussar Gruppa, Husaar Angels, DocFlow) oraz na przeszacowywaniu (w górę oczywiście) pozostałych pakietów wierzytelności – tych, które pozostawały jeszcze w bilansie Getbacku." Ten artykuł nie jest do końca rzetelny.Jeśli ktoś zarządza pakietami wierzytelności i ma kilkanaście spółek stowrzyszonych to jasnym jest, że będzie z nimi handlował. Wszystkie wymienione podmioty (powiązane z rodziną Kąkolewskiego) miały małe salda obrotów:  kliknij, aby powiększyćSpore saldo było tylko z GetBack Windykacji Platinum NSFIZ,
Edytowany: 30 maja 2018 06:12
|
|
2 Dołączył: 2009-04-18 Wpisów: 320
Wysłane:
30 maja 2018 07:03:23
Artykul na pewno bardziej rzetelny niz wszystkie wypowiedzi kk razem wziete. Niezaudytowany raport - dla mnie szok. Wplywy na minusie. Nie jestem specem od raportow ale czy tu sie w ogole da cos uratowac? Anty - jaka jest Twoja opinia?
|
|
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
30 maja 2018 07:34:11
To jest za długie, aby to dźwignąć "na raz" Tam na pierwszy rzut oka jest wiele smaczków. Ujemne spłaty - efekt wyniku na sprzedaży wierzytelności. Za to w nocie transakcji z podmiotami powiązanymi jest spadek sprzedaży do GetBack windykacji Platinium NSFIZ - jakieś transakcje zostały cofnięte. Są ujemne wyniki jednostek stowarzyszonych itd.
|
|
30 Dołączył: 2014-05-08 Wpisów: 690
Wysłane:
30 maja 2018 08:37:02
Str. 67-68 Cytat:W zakresie określenia wartości godziwej portfeli wierzytelności Spółka zastosowała metodologię o charakterze „stress - test” opierając ją na poniższych założeniach:
W związku ze spadkiem aktywności działań windykacyjnych na obsługiwanych portfelach wierzytelności, pod koniec 2017 i w roku 2018 do poziomu 70% w porównaniu do poprzednich okresów sprawozdawczych, w szczególności z tytułu działań sądowych i egzekucyjnych, a także spadku wolumenu zawierania nowych ugód z dłużnikami, w wycenie portfeli przyjęto założenie, iż prognozowane przepływy za pierwszy kwartał 2018 są zbliżone do faktycznego wykonania.
Prognoza działań operacyjnych w okresie kolejnych 6 miesięcy od kwietnia 2018 opiera się o utrzymanie trendu zaobserwowanego od ostatniego kwartału roku 2017 czyli zakłada się utrzymanie niskiej skali aktywności operacyjnych, co w konsekwencji powoduje zmniejszone prognozy odzysków. W średnim okresie (6-18 miesięcy od kwietnia 2018 roku) oczekuje się wzrostu skali aktywności windykacyjnej co powoduje stopniowy wzrost prognozowanych odzysków i w efekcie w długim okresie (powyżej 18 miesięcy) następuje powrót do pierwotnie prognozowanych aktywności operacyjnych.
Zdaniem Zarządu powyższe założenia są prawidłowe w kontekście przygotowanego i złożonego w sądzie wstępnego planu restrukturyzacji Grupy, według którego Grupa Kapitałowa koncentruje się na swoich kluczowych obszarach działalności gospodarczej tj. windykacji i obsługi portfeli na zlecenie.
|
|
6 Dołączył: 2018-02-20 Wpisów: 201
Wysłane:
30 maja 2018 09:04:16
Tutaj może być cały czas gra pod układ. Ciężko prognozować na ile w tym prawdy na ile nie.
|
|
PREMIUM
0 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
30 maja 2018 09:06:14
Kwiatek ze sprawozdania strona 89 NOTA 35 Cytat: W związku z nabyciem akcji niekontrolujących w dniu 27.09.2017 roku GetBack S.A. posiada łącznie 13 054 000 akcji EGB Investments S.A., co stanowi 100% kapitału zakładowego EGB Investments S.A. i uprawnia do wykonywania 13 054 000 głosów, co stanowi 100% ogólnej liczby głosów w spółce. W wyniku opisywanej transakcji nabycia Grupa GetBack zamierza osiągnąć szereg synergii przychodowych i kosztowych. Do spodziewanych synergii należą: • wzrost udziału w rynku i wzrost percepcji Grupy GetBack jako lidera rynku, • spadek kosztów operacyjnych, w tym przede wszystkim kosztów ogólnego zarządu oraz usług obcych takich jak obsługa IT, audytu, doradztwa, • optymalizacja kosztów pozyskania finansowania – powiększona grupa będzie miała dostęp do niższych kosztów pozyskania środków wydatkowanych na zakup nowych portfeli, • przejęcie „know-how” dotyczącego portfeli korporacyjnych, obsługiwanych obecnie przez EGB pozwoli poszerzyć bogatą ofertę produktową oraz umocnić pozycję Grupy GetBack w tym segmencie. Ponadto, w wyniku transakcji Grupa GetBack spodziewa się rozpoznać korzyści ekonomiczne wynikające z umowy ramowej na świadczenie usług obsługi portfeli inwestycyjnych pomiędzy GetBack a Altus TFI. Altus TFI (działając w imieniu własnym oraz w imieniu zarządzanych funduszy inwestycyjnych) zobowiązała się spowodować, że w okresie do dnia 30.06.2022 r. wszystkie portfele inwestycyjne obejmujące wierzytelności funduszy sekurytyzacyjnych zarządzanych przez Altus TFI i jej podmioty powiązane w dniu zawarcia umowy ramowej oraz w przyszłości, z wyłączeniem funduszy wskazanych w umowie ramowej, będą zarządzane wyłącznie przez Spółkę lub jej podmioty powiązane, a obsługa prawna będzie na zasadzie wyłączności świadczona przez kancelarię prawną wskazaną przez Spółkę. W związku z poniesionymi przez Altus TFI kosztami dotyczącymi przygotowania do zarządzania portfelami oraz dystrybucji funduszy sekurytyzacyjnych Spółka będzie zobowiązana do zapłaty wynagrodzenia na warunkach rynkowych oraz rygorach za niewywiązanie się ze zobowiązań na zasadach określonych w umowie ramowej. Przychodów wynikających z zawartej umowy ramowej według stanu na 30.09.2017 r. nie da się w miarodajny sposób oszacować.
a tutaj fragment z komunikatu KNF Cytat:Ponadto ustalono, że transakcja przeprowadzona w sierpniu 2017 roku, na podstawie której GetBack SA nabyła 100% akcji spółki EGB Investments SA za cenę 209 mln złotych, nie przyniesie Spółce przyszłych korzyści ekonomicznych i niezbędny jest odpis aktualizujący wartość wartości firmy ujętej w skonsolidowanych aktywach.
Edytowany: 30 maja 2018 09:15
|
|
0 Dołączył: 2018-04-12 Wpisów: 181
Wysłane:
30 maja 2018 09:16:04
pitello,
Chyba zapomnieli to wykasować bo odpis zrobili. Dokładnie taki sam tekst jest na stronie 26 raportu za 3Q2017.
Edytowany: 30 maja 2018 09:17
|
|
0 Dołączył: 2014-03-12 Wpisów: 529
Wysłane:
30 maja 2018 09:22:58
EGB jest warte okrągłe 0, a getback nie jest nawet warte 0, ma ujemne kapitały. Choć to fizyce wbrew - wskazówka cofa się ....
|
|
0 Dołączył: 2009-03-31 Wpisów: 58
Wysłane:
30 maja 2018 10:43:14
Jeżeli za ten windows dressing, który tutaj ewidentnie miał miejsce nie odpowiedzą karnie i finansowo KONKRETNE OSOBY to nie będzie mi się chciało już żyć, nie wiem co jeszcze oni muszą zrobić, żeby odpowiedzieć finansowo za tragedię tysięcy osób, zabić kogoś? Ukraść batonika za 5 zł?
Co z tego, że dowalą spółce karę administracyjną, skoro wówczas de facto oberwą akcjonariusze i obligatariusze? Tutaj odpowiedzieć powinny konkretne osoby podejmujące konkretne decyzje.
Edytowany: 30 maja 2018 10:44
|
|
|
|
0 Dołączył: 2014-10-12 Wpisów: 35
Wysłane:
30 maja 2018 10:51:21
Dostałem oficjalną odpowiedź z UKNF, że wznowią notowania GetBacku dopiero po publikacji pełnego zaudytowanego raportu rocznego + raportu za pierwszy kwartał, czyli najwcześniej na koniec czerwca.
|
|
0 Dołączył: 2014-10-12 Wpisów: 35
Wysłane:
30 maja 2018 10:57:52
ergosum napisał(a):Jeżeli za ten windows dressing, który tutaj ewidentnie miał miejsce nie odpowiedzą karnie i finansowo KONKRETNE OSOBY to nie będzie mi się chciało już żyć, nie wiem co jeszcze oni muszą zrobić, żeby odpowiedzieć finansowo za tragedię tysięcy osób, zabić kogoś? Ukraść batonika za 5 zł?
Co z tego, że dowalą spółce karę administracyjną, skoro wówczas de facto oberwą akcjonariusze i obligatariusze? Tutaj odpowiedzieć powinny konkretne osoby podejmujące konkretne decyzje. Pełna zgoda. Z drugiej strony, dobrze, że robią to w ten sposób, że starają się przywrócić spółkę do życia i odzyskać zdolność windykacji na co najmniej historycznym poziomie. Na rozliczanie i aresztowania jeszcze przyjdzie czas.
|
|
30 Dołączył: 2014-05-08 Wpisów: 690
Wysłane:
30 maja 2018 11:16:13
str.72 (na samym dole) Cytat:Zakres oprocentowania udzielanych obligacji prezentowanych nocie powyżej wynosi od 4,5% do 28%. Trzeba przyznać, że Kąkolewski miał gest
Edytowany: 30 maja 2018 11:28
|
|
PREMIUM
0 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
30 maja 2018 12:27:15
mnie ciekawi pozycja z tabelki na samym początku raportu tj wpłaty od osób zadłużonych w raporcie za trzeci kwartał mamy cyfrę 547 351 tys natomiast okazuje się ,ze w raporcie rocznym czyli po 4 kwartałach widzę 442 922 tys. nie wiem czy to jakiś fałsz czy zmiana metodologi liczenia ,ale na logikę pozycja ta oznacza jaka kwotę uzyskano bezpośrednio z windykacji .Idąc tym tokiem rozumowania wychodzi ,ze getback w czwartym kwartale dopłacał swoim dłużnikom Te cyfry chyba jasno obrazują wartość tych raportów
|
|
0 Dołączył: 2018-04-21 Wpisów: 582
Wysłane:
30 maja 2018 12:33:04
_olo_ napisał(a):str.72 (na samym dole) Cytat:Zakres oprocentowania udzielanych obligacji prezentowanych nocie powyżej wynosi od 4,5% do 28%. Trzeba przyznać, że Kąkolewski miał gest Te ostatnie to były papiery dyskontowe, podobno upychane na początku 2018 r... okazuje się, że problem płynnościowy to nie kwestia marca br, ale paru miesięcy wczesniej
|
|
0 Dołączył: 2018-04-21 Wpisów: 582
Wysłane:
30 maja 2018 12:34:05
pitello napisał(a):mnie ciekawi pozycja z tabelki na samym początku raportu tj wpłaty od osób zadłużonych w raporcie za trzeci kwartał mamy cyfrę 547 351 tys natomiast okazuje się ,ze w raporcie rocznym czyli po 4 kwartałach widzę 442 922 tys. nie wiem czy to jakiś fałsz czy zmiana metodologi liczenia ,ale na logikę pozycja ta oznacza jaka kwotę uzyskano bezpośrednio z windykacji .Idąc tym tokiem rozumowania wychodzi ,ze getback w czwartym kwartale dopłacał swoim dłużnikom Te cyfry chyba jasno obrazują wartość tych raportów Powiem więcej - jak się ma do tego wniosek do sądu z informacją o średniomiesięcznych wpływach w 2017 r. w kwocie 77 mln zł?
|
|
38 Dołączył: 2016-02-29 Wpisów: 978
Wysłane:
30 maja 2018 12:40:36
@Obligatariusz_kontakt @ pitello Na stronie 67 jest info, ze pozycja wpłaty od osób zadłuzonych zawiera też wynik na sprzedaży pakietów wierzytelności, ale na tej samej stronie jest informacja że odzyski pod koniec 2017 (ciekawe jak długi ten koniec ) i w 2018 spadły do 70% wartości historycznych.
|
|
0 Dołączył: 2014-03-12 Wpisów: 529
Wysłane:
30 maja 2018 13:05:31
Generalnie można przyjąć, że getback to była spółka, która zewnętrznie przypominała windykatora, natomiast wewnętrznie jest jednym wielkim skandalem finansowym i szulernią finansującą się długiem do (uwaga) 28% ( EEX stracił miejsce I na podium ze swoimi 18%)
|
|
0 Dołączył: 2009-03-31 Wpisów: 58
Wysłane:
30 maja 2018 13:53:44
Jestem przerażony. Przejrzałem raport i nawet nie chce mi się już pisać mnóstwa rzeczy które nie trzymają się tam kupy i po prostu śmierdzą. Jeżeli mechanizmy opisane przez KNF są prawdą, spodziewam się jeszcze gorszych rzeczy. Nie zdziwię się, jeżeli okaże się, że Altus i Trigon też maczali świadomie palce w całym scamie.
Na kanwie danych i informacji od KNF oraz GBK ostatnie listy KK do Parkietu brzmią jak kpina i szczyt buty, arogancji, narcyzmu, megalomanii i mitomanii. Ten człowiek to jakiś chory psychicznie psychopata.
Dziwię się, dlaczego jeszcze nie został aresztowany. Podobnie jak, przynajmniej co po niektórzy, pozostali członkowie zarządu i rady nadzorczej.
Przecież to wszystko wygląda jak jakiś polski ENRON !!!!
Polska to jakiś trzeci świat, w USA zarząd już by czekał w areszcie na rozwój wydarzeń z zarzutami na 200 lat, a audytor mógłby pakować z rynku manatki.
Po prostu brak mi słów.
|
|
0 Dołączył: 2018-04-12 Wpisów: 181
Wysłane:
30 maja 2018 14:18:04
Cytat: Jestem przerażony. Przejrzałem raport i nawet nie chce mi się już pisać mnóstwa rzeczy które nie trzymają się tam kupy i po prostu śmierdzą. Jeżeli mechanizmy opisane przez KNF są prawdą, spodziewam się jeszcze gorszych rzeczy. Nie zdziwię się, jeżeli okaże się, że Altus i Trigon też maczali świadomie palce w całym scamie.
A może jednak pokusiłbyś się o podzielenie się swoimi spostrzeżeniami odnośnie raportu? A co do Altusa i Trigona to też zachodzę w głowę czy możliwe jest, żeby maczali w tym palce bez świadomości?
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.