chris_martin napisał(a):przeciez doskonale wiemy o co tutaj toczy sie gra: o PLN 1,5 -2 mld kapitalizacji 2021
wiekszość z nas jest obecna własnym, prywatnym cashem na rynku kapitałowym Game Dev i już niejedną porażkę widzieliśmy i doświadczyliśmy portfelami.. Green Hell obecnie po debiucie trybu co-op sprzedaje sie lepiej w 4-5 tygodniu od premiery niż FP (dane na steamdb)
CRJ to perła jakich mało
: ....dołącza właśnie do giełdowego BIG 4.
PS co kilka dni spółka wprowadza patche i małę update'y: i gracze się odwdzięczają......
prawda jest taka że obserwujemy tu wydarzenie praktycznie bez precedensu - średnia wydana wcześniej gra staje się przebojem światowym, przez jeden nowy tryb rozgrywki. Creepy Jar na 100% wiedzą już jak napisać kolejny ich, ten większy produkt SF survival, gdzie pewnie nacisk na coop będzie od razu potężny.
próbuję ogarnąć historię i chyba żadna polska gra od czasów Wiedźmina 3 nie sprzedawała się tak dobrze jak sprzedaje się Green Hell.
Cytat:1,5 -2 mld kapitalizacji 2021
wg mnie Green Hell do końca roku zalicza między 1,5 a 2 mln sprzedaży, dokładnie obstawiam na 1,8 mln . Do tego obstawiam co najmniej 1,2 mln sztuk na 3 konsolach, wejście na główny rynek, pojawienie się seryjnie funduszy i przede wszystkim nowy, dużo większy projekt firmy - space-sim survival, a jego sprzedaż (obstawiam luźnym szacunkiem 50% większą niż Green Hell) zostanie bardzo szybko uwzględniona w cenach. 2 miliardy kapitalizacji za rok wydają mi się zdecydowanie za niską wyceną w tym wypadku.
Green Hell to mega long-seller, za 5 lat będzie spokojnie schodził w konkretnych ilośćiach, jestem przekonany że Creepy Jar będzie teraz pisał kolejne, coraz większe gry, które podłączone "pod system" bedą generowały wiele lat kasę.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD