0 Dołączył: 2010-04-02 Wpisów: 235
Wysłane:
11 października 2010 09:07:35
przy kursie: 19,90 zł
Przecież każdy kto miał 5X na zamknięciu akcje, 8X po przeliczeniu i aktualizacji konta przez biuro, dostał PP w wysokści posiadanych akcji z dnia 5X. Więc nie piszcze już że posiadacie itp. k201244 napisał(a): A kiedy mozna sie spodziewac, ze pojawia sie we "wnioskach"?
cena oraz inne opcje działania na PP będą dostępne / widoczne wówczas gdy zapadnie decyzja o terminie ich obrotu i nie szybciej niż w dniu obrotu.
Edytowany: 11 października 2010 09:10
|
|
0 Dołączył: 2010-05-13 Wpisów: 187
Wysłane:
11 października 2010 09:13:55
wojteksn napisał(a):k201244 napisał(a): A kiedy mozna sie spodziewac, ze pojawia sie we "wnioskach"?
cena oraz inne opcje działania na PP będą dostępne / widoczne wówczas gdy zapadnie decyzja o terminie ich obrotu i nie szybciej niż w dniu obrotu. czyli na razie nic nie robimy z tymi "inne"?? czekamy?
|
|
0 Dołączył: 2009-01-27 Wpisów: 19
Wysłane:
11 października 2010 09:34:21
Mam w mBank. Miałem 1000 dostałem 1000 PP. Chyba cos nie tak. Powinno być 2x1000.
Poprawcie mnie jeżeli się mylę.
Stawiam na porek w średnim okresie. Pozdrawiam,
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-08-26 Wpisów: 6
Wysłane:
11 października 2010 09:43:15
Za 1000 PP kupisz 2000 akcji nowej emisji. Było wielokrotnie poruszane.
|
|
0 Dołączył: 2010-07-26 Wpisów: 274
Wysłane:
11 października 2010 09:49:12
roaner napisał(a):Mam w mBank. Miałem 1000 dostałem 1000 PP. Chyba cos nie tak. Powinno być 2x1000.
Poprawcie mnie jeżeli się mylę.
Pozdrawiam, Też mam taką proporcję.
|
|
Wysłane:
11 października 2010 09:49:32
Fakt. Dzięki! Tzeentch napisał(a):Za 1000 PP kupisz 2000 akcji nowej emisji. Było wielokrotnie poruszane.
|
|
0 Dołączył: 2010-02-16 Wpisów: 506
Wysłane:
11 października 2010 09:55:05
Ok koledzy gadają sobie tu na wątku o jakiś pier...łach z PP a tu na Borku mamy jak na razie małe zawieszenie.
Moim zdaniem bez nowego info kurs nie urośnie powyżej 2 lecz wręcz przeciwnie może się lekko osuwać. Wcześniej była mowa (w wywiadzie Karkosika), że spółka podzieli się z nami info dotyczącym przystąpienia do wzięcia udziału w składaniu ostatecznych ofert na przejęcie spółki Cablelettra czyli jeśli iść tym tropem to najpóźniej w tym tygodniu coś więcej powinniśmy wiedzieć. Z drugiej strony samo złożenie oferty nie oznacza jeszcze przejęcia spółki. Tez nie znamy jeszcze ewentualnego źródła finansowania tego kolejnego potencjalnego przejęcia. Na razie wciąż więcej niewiadomych - a niecierpliwość u inwestorów nigdy nie była dobrym doradcą.
Edytowany: 11 października 2010 09:55
|
|
0 Dołączył: 2010-09-03 Wpisów: 375
Wysłane:
11 października 2010 11:03:58
od rana ktos skupuje borka w pakietach po 3tys.
|
|
Wysłane:
11 października 2010 11:20:15
broker_ns napisał(a):Ok koledzy gadają sobie tu na wątku o jakiś pier...łach z PP a tu na Borku mamy jak na razie małe zawieszenie.
Moim zdaniem bez nowego info kurs nie urośnie powyżej 2 lecz wręcz przeciwnie może się lekko osuwać. Wcześniej była mowa (w wywiadzie Karkosika), że spółka podzieli się z nami info dotyczącym przystąpienia do wzięcia udziału w składaniu ostatecznych ofert na przejęcie spółki Cablelettra czyli jeśli iść tym tropem to najpóźniej w tym tygodniu coś więcej powinniśmy wiedzieć. Z drugiej strony samo złożenie oferty nie oznacza jeszcze przejęcia spółki. Tez nie znamy jeszcze ewentualnego źródła finansowania tego kolejnego potencjalnego przejęcia. Na razie wciąż więcej niewiadomych - a niecierpliwość u inwestorów nigdy nie była dobrym doradcą. Jak dla mnie powtórka z rozrywki patrz akcje E i Maflow. W ten sam sposób będzie sfinansowany zakup Cablelettra lub innego interesującego podmiotu z branży. Pytanie tylko co Karkosik chce zrobić z tymi wszystkimi spółkami? Moim zdaniem Roman buduje bardzo dużą grupę i jeżeli nie będzie poważnych wpadek, kurs nam wynagrodzi ryzyko związane z nieujawnionymi jeszcze planami rozwoju (a co dopiero będzie się działo, jak już je ogłosi?:)
|
|
0 Dołączył: 2010-04-02 Wpisów: 235
Wysłane:
11 października 2010 11:35:24
Sama informacja że boryszew złożył oferte na zakup Cablelettra nie spowoduje jakiś zmiany cenowej (informacja ta jest bowiem już w cenie) bo było otym już głośno. zmniany spowoduje informacja o kolejnym przejęciu zakładu z grupy maflo oraz przyszpieszeniu publikacji raportu za 3Q istotnym pytaniem jest w jaki sposób zostanie sfinalizowana nowa akwizycja jak dojdzie do skutku dlatego spokojnie należy podchodzić do obecnych notowań i pamiętać by nie przespać terminów związnych z PP
|
|
|
|
7 Dołączył: 2008-12-15 Wpisów: 333
Wysłane:
11 października 2010 13:31:48
Panowie potrzebuje Waszej porady co mam robić aby uzyskać wiekszy zysk ew zmniejszyc strate. otóż. Przed odcieciem PP załadowałem borka na max i teraz mam akcje+ PP ale coś muszę sprzedac aby mieć kase na wykup PP i dlatego nie wiem co sie bardziej opłaca czy dalej sprzedawać akcje ( w ten sposob bede wykazywał strate a wiec dodatkowa karzyść) czy trzymać akcje a sprzedać cześć PP gdy bedą już w obrocie ?
Osobisie skłaniam sie ku pierwszej wersji tzn sprzedawać akcje + wykazac strate podatkową a mieć kase na wszystkie PP
Co myślicie ?
pozdro
PS. O 12 wyszło infor o nabyciu aktywów maflow "Zarząd Spółki informuje dodatkowo, że finalizowany jest proces nabycia zagranicznych spółek należących do Grupy Maflow, na kluczowych dla przemysłu automotive rynkach wschodzących w Brazylii i Chinach."
A wiec niedługo możemy spodziewać sie infa o nabyciu w/w społek
Edytowany: 11 października 2010 13:51
|
|
0 Dołączył: 2009-05-11 Wpisów: 40
Wysłane:
11 października 2010 14:25:48
style napisał(a):Panowie potrzebuje Waszej porady co mam robić aby uzyskać wiekszy zysk ew zmniejszyc strate. otóż. Przed odcieciem PP załadowałem borka na max i teraz mam akcje+ PP ale coś muszę sprzedac aby mieć kase na wykup PP i dlatego nie wiem co sie bardziej opłaca czy dalej sprzedawać akcje ( w ten sposob bede wykazywał strate a wiec dodatkowa karzyść) czy trzymać akcje a sprzedać cześć PP gdy bedą już w obrocie ?
Osobisie skłaniam sie ku pierwszej wersji tzn sprzedawać akcje + wykazac strate podatkową a mieć kase na wszystkie PP
Co myślicie ?
pozdro
PS. O 12 wyszło infor o nabyciu aktywów maflow "Zarząd Spółki informuje dodatkowo, że finalizowany jest proces nabycia zagranicznych spółek należących do Grupy Maflow, na kluczowych dla przemysłu automotive rynkach wschodzących w Brazylii i Chinach."
A nie myślałeś czasem nad takim rozwiązaniem, by sprzedać część akcji, i za część tych pieniędzy dokupić PP, a za resztę kupic przyzane Tobie PP? Mógłbyś wyjść tym sposobem na taką samą ilość akcji jak przed sprzedażą, poza tym miałbys kasę na wykup PP, i pewnie miałbyś zanotowaną stratę.
|
|
Wysłane:
11 października 2010 14:39:54
Wojtala napisał(a):style napisał(a):Panowie potrzebuje Waszej porady co mam robić aby uzyskać wiekszy zysk ew zmniejszyc strate. otóż. Przed odcieciem PP załadowałem borka na max i teraz mam akcje+ PP ale coś muszę sprzedac aby mieć kase na wykup PP i dlatego nie wiem co sie bardziej opłaca czy dalej sprzedawać akcje ( w ten sposob bede wykazywał strate a wiec dodatkowa karzyść) czy trzymać akcje a sprzedać cześć PP gdy bedą już w obrocie ?
Co myślicie ?
pozdro
A nie myślałeś czasem nad takim rozwiązaniem, by sprzedać część akcji, i za część tych pieniędzy dokupić PP, a za resztę kupic przyzane Tobie PP? Mógłbyś wyjść tym sposobem na taką samą ilość akcji jak przed sprzedażą, poza tym miałbys kasę na wykup PP, i pewnie miałbyś zanotowaną stratę. Chodzi Ci oto aby teraz sprzedać cześć akcji i za cześć kasy ze sprzedaży dokupić PP a za resztę kasy jaka zostanie na koncie wykupić "stare" PP oraz te "nowe-dokupione" PP ?
Edytowany: 11 października 2010 14:40
|
|
Wysłane:
11 października 2010 14:48:53
O tóż to! Tylko jak na tym wyjdzie podatek w przyszłości... Ale: im więcej zapłacisz podatku, tym więcej zarobisz
|
|
Wysłane:
11 października 2010 15:30:08
ok dzieki , pomyśle. Wiem tylko że jeżeli już mam coś sprzedać to bardziej opłaca sie stare akcje niż nowiutkie PP pozdro
Edytowany: 11 października 2010 15:32
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
11 października 2010 15:53:38
style napisał(a):Panowie potrzebuje Waszej porady co mam robić aby uzyskać wiekszy zysk ew zmniejszyc strate. otóż. Przed odcieciem PP załadowałem borka na max i teraz mam akcje+ PP ale coś muszę sprzedac aby mieć kase na wykup PP i dlatego nie wiem co sie bardziej opłaca czy dalej sprzedawać akcje ( w ten sposob bede wykazywał strate a wiec dodatkowa karzyść) czy trzymać akcje a sprzedać cześć PP gdy bedą już w obrocie ?
Co myślicie ?
pozdro
Jezeli patrzysz dlugoterminowo i strategicznie to najmadrzejszym posunieciem jest zbilansowac transakcje na 0 :) a dlaczego ??? Z bardzo prostego powodu, jezeli wykazesz duza strate bedziesz mogl ja odliczac przez 5 lat nie ma mozliwosci aby cala strate odliczyc w nastepnym roku :) jezeli natomiast masz duze zyski z innych spolek to rob strate ale najlepiej do poziomu zero zysku :) Jezeli patrzymy podatkowo to zawsze najmadrzejszym posunieciem jest ograniczanie zyskow do zera, a nie jak niektorzy mysla wykazywanie papierowej straty na calym rachunku!!!
|
|
Wysłane:
11 października 2010 15:54:11
style napisał(a):ok dzieki , pomyśle. Wiem tylko że jeżeli już mam coś sprzedać to bardziej opłaca sie stare akcje niż nowiutkie PP :) Nowe są jak świeże bułeczki pozdro Dokładnie!
|
|
0 Dołączył: 2010-05-02 Wpisów: 168
Wysłane:
11 października 2010 16:13:33
No i mamy oficjalnie pierwszy fundusz na pokładzie :) Cytat: Zarząd Boryszew S.A. ("Spółka") informuje, iż w dniu 11 października 2010 roku Spółka otrzymała od Pioneer Pekao Investment Management S.A. (PPIM), działającego zgodnie z Art. 87 ust. 1 pkt 3 lit. b Ustawy z 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych (Dz. U. z 2005 r. nr 184 poz. 1539 z późn.zm.), zawiadomienie o wzroście łącznego zaangażowania do poziomu 5,00% całkowitej liczby głosów na Walnym Zgromadzeniu Boryszew SA, w zakresie instrumentów finansowych wchodzących w skład portfeli zarządzanych w ramach wykonywania przez PPIM usługi zarządzania portfelem instrumentów finansowych. Nabycie akcji nastąpiło w dniu 4 października 2010 roku.
Dotyczy wszystkich klientów Pioneer Pekao Investment Management S.A.
Stan posiadania przed zmianą udziału: Liczba posiadanych akcji: 17 862 853 Udział procentowy w kapitale zakładowym Spółki: 4,75% Liczba głosów z posiadanych akcji: 17 862 853 Udział procentowy w liczbie głosów na WZ: 4,75%
Stan posiadania po zmianie udziału: Liczba posiadanych akcji: 18 822 853 Udział procentowy w kapitale zakładowym Spółki: 5,00% Liczba głosów z posiadanych akcji: 18 822 853 Udział procentowy w liczbie głosów na WZ: 5,00%
źródło: link
|
|
Wysłane:
11 października 2010 16:33:02
osobiscie mam złe doswiadczenia z Pioneer Pekao Investment , chyba cos zwiaane z impexmetalem ale juz nie pamietam dokładnie o co chodziło. Oby teraz było lepiej PS. ładnie wyciagneli barka na dogrywce
Edytowany: 11 października 2010 16:35
|
|
0 Dołączył: 2009-02-12 Wpisów: 114
Wysłane:
11 października 2010 16:43:54
style napisał(a):PS. ładnie wyciagneli barka na dogrywce Rozumiem, ze to wpływ info?
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.