Jako, iż ostatnio na wątku pojawiły się różne prognozy wyceny kapitalizacji spółki to postanowiłem przysiąść trochę i to obliczyć to spokojnie aby zweryfikować wyceny kolegów .
Wyceny sporządzone dla kapitalizacji przy kursie dzisiejszego zamknięcia tj. 2,01.
Obecnie kapitalizacja = 2,27 mld zł
Obecnie wk = 1,03 mld zł
Obecnie interesujący nas wskaźnik wynosi: c/wk = 2,2
Jeśli założymy że IVQ 2010 był bardzo udany dla spółki i przyjmiemy zysk netto rzędu 60 mln zł to nasze wk się zwiększa i wynosi wk = 1,09 a spada c/wk = 2,083
Jak już mamy załatwiony 2010r. To skupmy się na 2011r. Przejęcie 3 spółek jak już wcześniej pisałem da nam to docelowo ok 2 mld dodatkowy. Wartość przejęć szacuje na 500-600 mln zł. Załóżmy optymistycznie że spółka przejmie je w 2011r. w różnych odstępach czasowych.
Szacuje że przychody za 2011 do ok 5 mld zł (częściowo będą już też przychody nowo przejętych spółek+ pełne przychody Maflow + rozwój organiczny całej grupy ok 5-10%). Zakładając już przyzwoitą rentowności netto 6% daje nam to ok 300 mln zł rocznego skonsolidowanego zysku netto.
Dodajmy emisję pod przejęcia (weźmy tak jak szacuje Taurus) 1:3 po cenie nominalnej jak ostatnio 10gr. Daje nam to 338,5 mln zł z emisji oraz nową łączną liczbę akcji = 4,512 mld akcji!!!. Pozostałą kwotę będą jednak musieli wyłożyć sami 150-200 mln zł. Trochę dużo ale te zakupy będą odroczone w czasie więc mogą uzbierać gotówkę z bieżących zysków.
A teraz sobie dodajmy te wszystkie klocki.
Za ponad rok na początku 2012 po ogłoszeniu rocznego raportu za 2011 oraz po przejęciach może nam się ukształtować taki obraz fundamentalny spółki:
Roczne przychody: 5 mld zł (docelowo po pełnej konsolidacji nowo przejętych spółek pewnie osiągnął ok 6 mld zł)
Roczny zysk netto=300 mln zł
Liczba akcji = 4,512 mld szt
Kapitalizacja = ? tego na razie nie wie nikt
A teraz obliczymy najbardziej interesującą nas wk:
WK= 1,09 mld(dane z początku 2011r) + 0,3385 mld (wpływy z emisji) + 0,3 mld zł (zysk za 2011)= 1,7285 mld zł.
Jak już wspominałem dla mnie graniczny c/wk wynosi 3. Przy tym poziomie obliczonego wcześniej wk daje nam to kapitalizację = 5,1855 mld zł. A więc bliżej jest jednak doncarlosowi. Jeśliby przyjąć Taurus twoje 8 mld kapitalizację to wychodzi nam już c/wk= 4,63, trochę drogo nie sądzisz? Ale wszystko zależy tak naprawdę od założeń i danych jakie przyjmiemy do analizy.
Ale wg mnie realne jest aby na fali optymizmu (nowe przejęcia) kapitalizacja doszła do nawet 5 mld zł po ewentualnej emisji. Powyżej będzie już spółka bardzo przewartościowana.
Ale moja krótka analiza też pokazuje że spółka ma jeszcze przed sobą przestrzeń do pokaźnych wzrostów ale muszą się spełnić w/w warunki.