PARTNER SERWISU
orhthvvj
147 148 149 150 151
Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 19 stycznia 2011 10:54:21 przy kursie: 20,10 zł
Oczywistym jest ze rynek zawsze reaguje na strategi jednak czesto jest tak ze strategia sobie a realizacja sobie dlatego czesto jest tak ze po silnych wzrostach sa jeszcze silniejsze spadki a tym bardziej w czasie bessy :) Zasada jest prosta jezeli cos mocna rosnie rowniez mocno spadnie tak masz na spolkach spekulacyjnych czesto rosna o 100% w tydzien aby na nastepny tydzien oddac caly wzrost.
Tak samo jest na innych nawet fundamentalnych spolkach jedyna roznica to taka ze rosna cala hosse aby oddac wzrosty przez cala besse :)
Naszym zadaniem jest sie wstrzelic i wysiasc w odpowiednim momencie :)

Wracajac do tematu spodziewam sie konkretnie wyceny na koniec roku na poziomie 6-8mld zl oczywiscie ze wszystki rpzejecia wypala.
Najwiekszym plusem boryszewa jest ze przejmuja za kase z emisji a nie kredytow splacajac jednoczesnie obecne kredyty :)
Wspolczynnik zadluzenia dzieki temu bedzie spadal w expresowym tepie.
Wiadomo tez ze spolka ma zamiar zwiekszyc przychody o okolo 4mld zl wiec po zakonczeniu przejec moznemy sie spodziewac okolo 5-6 mld przychodow problemem jest przewidzenie zyskow zakladajac ze rentownosc bedzie na wysokim poziomie 8% daje nam to 250-300mln rocznych zyskow :)
Jezeli dobrze kombinuje daje nam to wskazniki cena/przychody okolo 1.5 a C/Z 25
DUZO JAK NA SZCYT HOSSY ??

Oczywiscie musza sie zgrac wszystkie czynniki a przejecia stac sie faktem, oczywiscie ze te "prognozy nie maja szansy sie zrealizowac w tym roku a najwczesniej w przyszly jednak rynek przwiduje przyszlosc stad maje oczekiwania na ten rok.

Nie zapominajmy rowniez ze mamy SSE mnostwo terenow na sprzedaz, CO2 itd to wszystko moze dac dodatkowe czynniki dodatnie.

To chyba na tyle mojej fantazji salute

globalek
0
Wpisów: 8
Wysłane: 19 stycznia 2011 16:38:43 przy kursie: 20,10 zł
Przyjęcie oferty niewiążącej na zakup SaarGummi z branży automotive
Drugi etap binky

gpwinfostrefa.pl/palio/html.ru...
Edytowany: 19 stycznia 2011 16:42

wojteksn
0
Wpisów: 235
Wysłane: 19 stycznia 2011 16:42:40 przy kursie: 20,10 zł
Szybko to się dzieje wczoraj inf. o wysłaniu dziś o przyjęciu.
demo.e-pap.pl/espi?plik=dane/2...

Mnie nurtuje dwa pytania jakie będą wyniki za 4Q 2010 i za 1Q 2011 i tu będzie ukazana siła przejęcia oraz w jaki stosunku będzie emisja i w jakiej cenie (bo uważam że 0,10gr nie będzie)

del-21052018v3
0
Wpisów: 123
Wysłane: 19 stycznia 2011 22:13:45 przy kursie: 20,10 zł
Nie rozeznaję się w fundamentach i perspektywach tej spółki (te zresztą dość niepewne, bo duże znaczenie ma sytuacja makro, a ta dość krucha), ale mam wrażenie, że na razie kursem rządzą tu całe tłumy akcjonariuszy tylko czekających na lekkie podbicie, żeby pozbyć się akcji (a tych, po emisjach, mają aż nadto). Jeśli ktoś chciałby się doważyć, to może skupować i skupować na tych poziomach cenowych jeszcze bardzo długo. Mam wrażenie, że arkusz zleceń jest tu po prostu za ciężki na spektakularne wzrosty...
Edytowany: 19 stycznia 2011 22:14

broker_ns
0
Wpisów: 506
Wysłane: 19 stycznia 2011 23:18:41 przy kursie: 20,10 zł
Taurus80 napisał(a):
Oczywistym jest ze rynek zawsze reaguje na strategi jednak czesto jest tak ze strategia sobie a realizacja sobie dlatego czesto jest tak ze po silnych wzrostach sa jeszcze silniejsze spadki a tym bardziej w czasie bessy :) Zasada jest prosta jezeli cos mocna rosnie rowniez mocno spadnie tak masz na spolkach spekulacyjnych czesto rosna o 100% w tydzien aby na nastepny tydzien oddac caly wzrost.
Tak samo jest na innych nawet fundamentalnych spolkach jedyna roznica to taka ze rosna cala hosse aby oddac wzrosty przez cala besse :)
Naszym zadaniem jest sie wstrzelic i wysiasc w odpowiednim momencie :)

Wracajac do tematu spodziewam sie konkretnie wyceny na koniec roku na poziomie 6-8mld zl oczywiscie ze wszystki rpzejecia wypala.
Najwiekszym plusem boryszewa jest ze przejmuja za kase z emisji a nie kredytow splacajac jednoczesnie obecne kredyty :)
Wspolczynnik zadluzenia dzieki temu bedzie spadal w expresowym tepie.
Wiadomo tez ze spolka ma zamiar zwiekszyc przychody o okolo 4mld zl wiec po zakonczeniu przejec moznemy sie spodziewac okolo 5-6 mld przychodow problemem jest przewidzenie zyskow zakladajac ze rentownosc bedzie na wysokim poziomie 8% daje nam to 250-300mln rocznych zyskow :)
Jezeli dobrze kombinuje daje nam to wskazniki cena/przychody okolo 1.5 a C/Z 25
DUZO JAK NA SZCYT HOSSY ??

Oczywiscie musza sie zgrac wszystkie czynniki a przejecia stac sie faktem, oczywiscie ze te "prognozy nie maja szansy sie zrealizowac w tym roku a najwczesniej w przyszly jednak rynek przwiduje przyszlosc stad maje oczekiwania na ten rok.

Nie zapominajmy rowniez ze mamy SSE mnostwo terenow na sprzedaz, CO2 itd to wszystko moze dac dodatkowe czynniki dodatnie.

To chyba na tyle mojej fantazji salute

No to Taurus faktycznie popuściłeś mocno wodzy wyobraźni-))

Ale teraz po kolei

1. Po pierwsze przy finansowaniu nowych akwizycji też uważam że znowu zastosują emisję. I zapewne formuła będzie podobna jak podczas dwóch ostatnich. Pamiętam jak kiedyś Karkosik w jednym z wywiadów wypowiadał się b. negatywnie o bankach oraz o tym, że niewiele brakowało aby banki doprowadziły jego firmy do bankructwa podczas ciężkich chwil dla Borka i całej grupy więc ma już ukrytą niechęć do nich i zapewne nie chce im dawać zarabiać i sam ostatnio wspominał, że jednym z priorytetów grupy jest obniżenie zewnętrznego finansowania. Zatem emisja wydaje się być najbardziej prawdopodobna. Środki własne na ten cel mogą wygenerować rzędu ok. max 100 mln (i tu zgoda z doncarlosem.) NIe wiem czy od Impexmetalu będą wyjmować pieniądze bo jak sam mówił ostatnio w tvn cnbc Krężel przez impexem też ważne decyzje: inwestycja w własny zakład lub przejęcie a do tego też potrzebna gotówka. Emisja będzie pewnie z pp lecz tu jest moja uwaga że przy tej emisji (np 500-600 mln) Karkosi bedzie już wyłożyć znaczną kasę i czy ma jej aż na tyle (sprzedaż Midasa chyba tego nie rekompensuje)??

2. Jeśli mamy się trzymać tego co mówił Krężel to mamy do przejęcia 3 spółki o podobnej wielkości. Dla uproszczenia przyjmijmy że generują one ok 700 mln zł rocznych przychodów co nam da za wszystkie 3 spólki 2,1mld zł. Zakładam że że trzeba będzie za nie dać ok 200 mln zł (takie okazje jak Maflow już się nie trafią). Razem z obecnymi przychodami spółki (lecz biorę też pod uwagę przychody grupy impexmetala nie samej odnogi automotive !!!) da nam to docelowo przychody ponad 5 -5,5 mld zł. Przy racjonalnej rentowności ok 5% (czemu zakładasz tak dużo bo aż 8%??) daje nam to skonsolidowany zysk roczny ok 250-280 mln. Jeżeli będzie emisja przy prawdopodobnym wariancie 1:2 to daje nam to ok 3,4 mld akcji. Jaka powinna być przy tym kapitalizacja spółki: jak dla mnie to max c/wk = 3. Powyżej jest już mocniejsze przewartościowanie. Twoja górna prognoza kapitalizacji rzędu 8mld zl może być w tym przypadku mocno przesadzona.

3. Ponadto nie wiemy czy i ile spółek przejmie Boryszew i to moim zdaniem jest główne ryzyko. Przecież nie działa w próżni i syndyk będzie zbierał oferty od różnych potencjalnych chętnych nabywców. Pocieszające jest to że opracowuje to ta sama grupa ludzi, która z sukcesem doprowadziła do przejęcia Maflow - więc na rzeczy się znają.

Podsumowując jest jasna strategia dla całej grupy i dużo planów z nią związanych. Zobaczymy jak pójdzie z ich realizacją. To że w ogóle jest precyzyjna strategia rozwoju to już jest duży plus.Tyle że strategia ma to do siebie że jest długofalowa a co za tym idzie ewentualne pełne efekty tych wszystkich przejęć bedziemy mogli zobaczyć najwcześniej za ok 23 lata. Ja do nowej emisji na pewno siedzę w spółce a potem zadecyduje czy jeszcze raz wsiąść Romkiem do twego rozpędzonego pociągu.salute

Edytowany: 19 stycznia 2011 23:28

broker_ns
0
Wysłane: 19 stycznia 2011 23:25:58 przy kursie: 20,10 zł
wojteksn napisał(a):
Szybko to się dzieje wczoraj inf. o wysłaniu dziś o przyjęciu.
demo.e-pap.pl/espi?plik=dane/2...

Mnie nurtuje dwa pytania jakie będą wyniki za 4Q 2010 i za 1Q 2011 i tu będzie ukazana siła przejęcia oraz w jaki stosunku będzie emisja i w jakiej cenie (bo uważam że 0,10gr nie będzie)

ZA IVQ 2010 będą z pewnośćią b.dobre. Przyczyna: bardzo wysokie ceny metali na rynkach światowych + utrzymująca się koniunktura na świecie w tym zwłaszcza w Niemczech tj. u ich głównego odbiorcy zagranicznego + relatywnie wysoki średni kurs EUR/PLN + większa kontrybucja do wyniku spółki Maflow (Polski oddział już w całości będzie konsolidowany a pozostałe zagraniczne jego aktywa częściowo).Wystarczy???

sbyszek
0
Wpisów: 807
Wysłane: 20 stycznia 2011 00:20:59 przy kursie: 20,10 zł
Do piszacych wcześniej.
Proponuję odejść od oceniania Boryszewa jako spółka spekulacyja ,a to dlatego, że:
*Zachowanie kursu od dłuższego czasu do tego nie uprawnia,
*Boryszew to nie jest ta sama spółka co sprzed 2 lat, ba nawet sprzed pół roku w sensie finansowym (kapitalizacja, obroty, przepływy pieniężne, wartość księgowa)i fundamentalnym,
*W Boryszew - zaczyna inwestować kapitał portfelowy (już jest PIONIER),
*Plany i założona oraz strategia sa konsekwentnie realizowane (a można to porównać do grupy spółek podobnego inwestora z obietnicami nie przekładajacymi się na fakty).
*Główny inwestor i współwłaściciel spółki Boryszew i innych pozostałych, realizujac systematycznie założony cel,jak na razie nie dał kolokwialnie "plamy"
*Proponuję prześledzić historię wielu dużych spółek (zagranicznych), które od razy nie były duże, ale konsekwencja i systematyczność w realizacji planów spowodowały ich aktualny status.
PS.NA bardziej spekulacyjna spółkę od Boryszewa wyglada teraz mi KGHM.

Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.

doncarlos
0
Wpisów: 1 244
Wysłane: 20 stycznia 2011 16:06:04 przy kursie: 20,10 zł
Sbysiu cytujac Ciebie..
Cytat:
Proponuję odejść od oceniania Boryszewa jako spółka spekulacyja..

Handel na gieldzie jest spekulacja i boryszew jest ulubiencem spekulantow, jezeli wspominasz KGHM, to BRS jest mega spekula moim zdaniem w porownaniu do KGHM..

Ja mam wrazenie, ze BRS nie mial zadnej konkretnej strategii rozwoju w branzy automotive.. moim zdaniem MAFLOW kupili zupelnie przypadkowo.. ktos naprowadzil Karkosika na ten trop i udalo sie.. apetyt urosl i teraz czytamy o wielkich planach, przejeciach itp..
Jeszcze niedawno Karkosik musial pozyczac spolce pieniadze na biezaca dzialalnosc.. teraz jest mega holdingiem z planami inwestycyjnymi siegajacymi setek milionow zl.. jak to sie zmienia gwaltownie punkt widzenia spolki.. dlatego mam to na uwadze i staram sie czytac troche miedzy wierszami, zeby nie skonczyc jak kiedys akcjonariusze skotanu..salute

Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej"..
Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..
„All animals are equal but some animals are more equal than others“

makary
0
Wpisów: 85
Wysłane: 20 stycznia 2011 17:53:42 przy kursie: 20,10 zł
BRS jest permanentnie "wyciągany" na dogrywce. ktoś ładnie pilnuje kursu.

dokładanie na fixingu po 10 i 5 k z lewej to nie przypadek.

pablo_n
0
Wpisów: 358
Wysłane: 20 stycznia 2011 18:13:27 przy kursie: 20,10 zł
Dziś było pewnie kilkaset transakcji po 1000akcji - to też nie przypadek - tylko jaki z tego wniosek :)

style
7
Wpisów: 333
Wysłane: 20 stycznia 2011 18:54:03 przy kursie: 20,10 zł
doncarlos napisał(a):
Sbysiu cytujac Ciebie..
Cytat:
Proponuję odejść od oceniania Boryszewa jako spółka spekulacyja..

Handel na gieldzie jest spekulacja i boryszew jest ulubiencem spekulantow, jezeli wspominasz KGHM, to BRS jest mega spekula moim zdaniem w porownaniu do KGHM..

Ja mam wrazenie, ze BRS nie mial zadnej konkretnej strategii rozwoju w branzy automotive.. moim zdaniem MAFLOW kupili zupelnie przypadkowo.. ktos naprowadzil Karkosika na ten trop i udalo sie.. apetyt urosl i teraz czytamy o wielkich planach, przejeciach itp..
Jeszcze niedawno Karkosik musial pozyczac spolce pieniadze na biezaca dzialalnosc.. teraz jest mega holdingiem z planami inwestycyjnymi siegajacymi setek milionow zl.. jak to sie zmienia gwaltownie punkt widzenia spolki.. dlatego mam to na uwadze i staram sie czytac troche miedzy wierszami, zeby nie skonczyc jak kiedys akcjonariusze skotanu..salute

Ja myślę że borek jest już trochę za cieżki na spekułę jaka była jeszcze przed pierwszym PP. Kiedyś takie info o możliwym przejęciu i borek poszedłby +15% a dzisiaj... dobrze że nie spada salute

666
666
0
Wpisów: 319
Wysłane: 20 stycznia 2011 19:20:04 przy kursie: 20,10 zł
Będzie trzeba to będzie dźwigany, nawet z tych poziomów hello1 Moim zdaniem akcje jeszcze nie poszły w rynek i czekają zakumulowane po jakis spółkach cypryjskich, dzięki czemu niski ff umożliwia łatwiejsze panowanie nad kursem. Jeszcze raz przytoczę przykład Alchemii, dziwadła rynkowego, które podczas bessy nadzwyczaj dobrze się sprawowało, w porównaniu do porzuconego Skotana hello1 Inna rzecz że z tych poziomów potencjalny wzrost kilkudziesięciu procent nakręca kapitalizację w tempie znacznym i wydaje się ograniczony. hello1

broker_ns
0
Wysłane: 20 stycznia 2011 21:12:58 przy kursie: 20,10 zł
Jako, iż ostatnio na wątku pojawiły się różne prognozy wyceny kapitalizacji spółki to postanowiłem przysiąść trochę i to obliczyć to spokojnie aby zweryfikować wyceny kolegów .

Wyceny sporządzone dla kapitalizacji przy kursie dzisiejszego zamknięcia tj. 2,01.
Obecnie kapitalizacja = 2,27 mld zł
Obecnie wk = 1,03 mld zł
Obecnie interesujący nas wskaźnik wynosi: c/wk = 2,2

Jeśli założymy że IVQ 2010 był bardzo udany dla spółki i przyjmiemy zysk netto rzędu 60 mln zł to nasze wk się zwiększa i wynosi wk = 1,09 a spada c/wk = 2,083

Jak już mamy załatwiony 2010r. To skupmy się na 2011r. Przejęcie 3 spółek jak już wcześniej pisałem da nam to docelowo ok 2 mld dodatkowy. Wartość przejęć szacuje na 500-600 mln zł. Załóżmy optymistycznie że spółka przejmie je w 2011r. w różnych odstępach czasowych.

Szacuje że przychody za 2011 do ok 5 mld zł (częściowo będą już też przychody nowo przejętych spółek+ pełne przychody Maflow + rozwój organiczny całej grupy ok 5-10%). Zakładając już przyzwoitą rentowności netto 6% daje nam to ok 300 mln zł rocznego skonsolidowanego zysku netto.

Dodajmy emisję pod przejęcia (weźmy tak jak szacuje Taurus) 1:3 po cenie nominalnej jak ostatnio 10gr. Daje nam to 338,5 mln zł z emisji oraz nową łączną liczbę akcji = 4,512 mld akcji!!!. Pozostałą kwotę będą jednak musieli wyłożyć sami 150-200 mln zł. Trochę dużo ale te zakupy będą odroczone w czasie więc mogą uzbierać gotówkę z bieżących zysków.

A teraz sobie dodajmy te wszystkie klocki.

Za ponad rok na początku 2012 po ogłoszeniu rocznego raportu za 2011 oraz po przejęciach może nam się ukształtować taki obraz fundamentalny spółki:

Roczne przychody: 5 mld zł (docelowo po pełnej konsolidacji nowo przejętych spółek pewnie osiągnął ok 6 mld zł)
Roczny zysk netto=300 mln zł
Liczba akcji = 4,512 mld szt
Kapitalizacja = ? tego na razie nie wie nikt Think
A teraz obliczymy najbardziej interesującą nas wk:

WK= 1,09 mld(dane z początku 2011r) + 0,3385 mld (wpływy z emisji) + 0,3 mld zł (zysk za 2011)= 1,7285 mld zł.

Jak już wspominałem dla mnie graniczny c/wk wynosi 3. Przy tym poziomie obliczonego wcześniej wk daje nam to kapitalizację = 5,1855 mld zł. A więc bliżej jest jednak doncarlosowi. Jeśliby przyjąć Taurus twoje 8 mld kapitalizację to wychodzi nam już c/wk= 4,63, trochę drogo nie sądzisz? Ale wszystko zależy tak naprawdę od założeń i danych jakie przyjmiemy do analizy.
Ale wg mnie realne jest aby na fali optymizmu (nowe przejęcia) kapitalizacja doszła do nawet 5 mld zł po ewentualnej emisji. Powyżej będzie już spółka bardzo przewartościowana.

Ale moja krótka analiza też pokazuje że spółka ma jeszcze przed sobą przestrzeń do pokaźnych wzrostów ale muszą się spełnić w/w warunki.

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 20 stycznia 2011 21:44:55 przy kursie: 20,10 zł
Mowilem o przedziale 6-8mld
Jednak mysle ze na dzien dzisiejszy nasze szacunki sa nic nie warte a tak naprawde cos liczyc bedzie mozna dopiero po wynikach za 1Q bo wtedy bedziemy wiedzieli jaka rentownosc ma maflow, na tej podstawie bedzie mozna cos bardziej sensownego do obliczen podstawic.

A na chwile obecna musi sie wyjasnic sposob finansowania przejec i to jest najwazniejsza kwestia.

damkal
0
Wpisów: 29
Wysłane: 20 stycznia 2011 23:11:41 przy kursie: 20,10 zł
broker_ns napisał(a):

A teraz sobie dodajmy te wszystkie klocki.

Za ponad rok na początku 2012 po ogłoszeniu rocznego raportu za 2011 oraz po przejęciach może nam się ukształtować taki obraz fundamentalny spółki:

Roczne przychody: 5 mld zł (docelowo po pełnej konsolidacji nowo przejętych spółek pewnie osiągnął ok 6 mld zł)
Roczny zysk netto=300 mln zł
Liczba akcji = 4,512 mld szt
Kapitalizacja = ? tego na razie nie wie nikt Think
A teraz obliczymy najbardziej interesującą nas wk:

WK= 1,09 mld(dane z początku 2011r) + 0,3385 mld (wpływy z emisji) + 0,3 mld zł (zysk za 2011)= 1,7285 mld zł.

Jak już wspominałem dla mnie graniczny c/wk wynosi 3. Przy tym poziomie obliczonego wcześniej wk daje nam to kapitalizację = 5,1855 mld zł.

Przy tych założeniach cena akcji to 1,15 zł. Należy przeliczyć, przekalkulować i przemyśleć czy warto obejmować kolejne/ą emisje.

broker_ns
0
Wysłane: 21 stycznia 2011 09:41:02 przy kursie: 20,10 zł
Taurus80 napisał(a):
Mowilem o przedziale 6-8mld
Jednak mysle ze na dzien dzisiejszy nasze szacunki sa nic nie warte a tak naprawde cos liczyc bedzie mozna dopiero po wynikach za 1Q bo wtedy bedziemy wiedzieli jaka rentownosc ma maflow, na tej podstawie bedzie mozna cos bardziej sensownego do obliczen podstawic.

A na chwile obecna musi sie wyjasnic sposob finansowania przejec i to jest najwazniejsza kwestia.

To prawda, że wszystko zależy od liczb jakie włożymy do obliczeń a ich na razie nie znamy i tylko możemy na razie przypuszczać i spekulować. Niemniej jednak chciałem jedynie zobrazować, że b. wysoka kapitalizacja musi mieć swoje odzwiercielenie w jeszcze lepszych wynikach. Na razie wg mnie jest ważne żeby wogóle jakiejś akwizycji dokonali bo my tu już sobie rozmawiamy o tym jakby to był pewnik.

Malgos
0
Wpisów: 28
Wysłane: 24 stycznia 2011 20:26:16 przy kursie: 19,70 zł
..spokojnie tutaj warto poczekac binky nie wiem czy macie jakies wiadomosci ktore to jeszcze firmy sa na celowniku Pana Romana, ale z tego co mozna wywnioskowac z ogolnie dostepnych informacji np. z rynku niemieckiego to sa ciekawe perspektywy do przejec w zaleznosci od portfela no i potencjalu wzrostu na przyszlosc.... ja wierze ze tu bedzie dobrze nawet bardzo i to niekoniecznie juz od razu po wynikach IQ binky

Kasiunia
0
Wpisów: 340
Wysłane: 25 stycznia 2011 01:10:02 przy kursie: 19,70 zł
WIecie już, kiedy będzie raport, bo ja nie wiemNot talking .

jacenty70
0
Wpisów: 197
Wysłane: 25 stycznia 2011 07:52:25 przy kursie: 19,70 zł
Kolejny artykuł:
Cytat:

Boryszew, firma kontrolowana przez Romana Karkosika, stara się o zakup upadłej spółki SaarGummi wraz z jej zakładami na kilku kontynentach.
Niemiecka grupa SaarGummi - dziś w stanie upadłości - jest wiodącym w Europie producentem systemów uszczelnień pojazdów. Jej produkty to uszczelki do samochodowych szyb, drzwi, masek, bagażników i szyberdachów.

Źródło informacji tutaj

makary
0
Wpisów: 85
Wysłane: 25 stycznia 2011 19:56:38 przy kursie: 19,50 zł
Cyfrowy Polsat ustąpi miejsca Kernelowi w WIG 20 podczas marcowej rewizji - DM BZWBK
PAP - Biznes
24 Sty 2011, 15:02

24.01. Warszawa (PAP) - Według analityków DM BZWBK, podczas marcowej rewizji WIG20 Cyfrowy Polsat ustąpi miejsca Kernelowi. Indeks bluchipów może też opuścić Polimex-Mostostal, a jego miejsce prawdopodobnie zajmie Petrolinvest.

"O ile jesteśmy pewni, że Cyfrowy Polsat zostanie wyłączony z indeksu ustępując miejsca Kernelowi, o tyle sytuacja innych spółek może się zmienić do 31 stycznia. Polimex może pozostać w WIG 20, jeśli jego kurs wzrośnie o 15 proc. wobec ceny akcji Millennium, Boryszewa i ING BSK" - napisano w raporcie.

"Oceniamy, że Kernel może wejść do polskiego indeksu blue chipów z wagą 2,15 proc. i Petrolinvest z wagą 0,13 proc." - dodano.

Według DM BZWBK, szansę na wejście do WIG 20 ma też Enea.

Według analityków w marcowej rewizji zwiększyć się może waga m.in akcji PKO BP do 15 proc. z 13,42 proc., GTC do 2,09 proc.z 1,69 proc., Tauronu do 3,89 proc. z 3,69 proc.

Doroczna rewizja indeksu nastąpi 18 marca.(PAP)

epo/ pam/

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE BORYSZEW
  • Boryszew z 3,18 mln zł zysku netto w II kw. 2025 r., przychody spadły o 5,8 proc.
    Boryszew z 3,18 mln zł zysku netto w II kw. 2025 r., przychody spadły o 5,8 proc.

Boryszew odnotował 3,18 mln zł skonsolidowanego zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej w II kwartale 2025 r., wobec 38,94 mln zł rok wcześniej. Przychody spadły do 1 231,14 mln zł z 1 306,42 mln zł rok wcześniej – podała spółka w raporcie.

• Fiasko ABB. Akcjonariusz Boryszewa nie sprzedał akcji
    Fiasko ABB. Akcjonariusz Boryszewa nie sprzedał akcji

Unibax - akcjonariusz Boryszewa posiadający 37 654 159 akcji, reprezentujących 15,69 proc. ogólnej liczby głosów w spółce - nieskutecznie zakończył proces przyspieszonego budowania księgi popytu (ABB), którego celem była sprzedaż łącznie do 24 mln sztuk zdematerializowanych akcji zwykłych na okaziciela Boryszewa.

147 148 149 150 151

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,208 sek.

mwakqmzo
bfvhvsxi
iutijvab
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cdqxaapc
wvgucjtu
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat