PARTNER SERWISU
tbhhvejs
192 193 194 195 196
mdtrader
0
Wpisów: 749
Wysłane: 13 września 2011 00:13:24 przy kursie: 4,80 zł
pozwole sobie zacytowac wiadomosc z Cognora

Cytat:
"Nie odczuwamy tej paniki, która powstała w ostatnim czasie na rynkach. Zamówienia są, obie huty pracują pełna parą. Bardzo dużo współpracujemy z przemysłem samochodowym i tam spadki popytu są niewielkie - o 2-3 procent. Redukcja u dystrybutorów jest też nieduża" - powiedział.
Mimo to, Cognor ostrożnie podczodzi do inwestycji, przeznaczając na nie w 2011 roku jedynie 25 mln zł.
"Nakłady na inwestycje cały czas są bardzo niskie. Kryzys dał nam się we znaki, nadal nie jest to dobry czas na dodatkowe inwestycje. Jedyną zaplanowaną kwotą jest CAPEX, czyli to co jest w grupie niezbędne oraz to, co może przynieść bardzo szybki zwrot z inwestycji - poniżej roku. Nasz CAPEX wynosi 25 mln zł" - powiedział Przemysław Sztuczkowski.(PAP

www.stockwatch.pl/forum/wpisy-...

Bardzo powiazane z Boryszewem i tym co robi.

doncarlos
0
Wpisów: 1 244
Wysłane: 14 września 2011 08:10:55 przy kursie: 4,50 zł
Ja się zastanawiam nad odkupieniem..Think przesłanki..
Fundamentalne tak, ale nikogo na razie nie obchodzą fundamenty.. ja bym bardziej szukał szans w sytuacji technicznej.. a technicznie teoretyczny zasięg tej fali wypada ok 42-43 gr co już mamy i należy się odreagowanie przynajmniej w kierunku wcześniejszych wsparć.. 53 gr 57 - 60.. potrzebna by była jakaś formacja odwrotu.. jeżeli spadnie poniżej 43 gr to następne wsparcie widzę dopiero na 35-36 gr i potem 30-31 gr..

kliknij, aby powiększyć

osobiście sądzę, że będzie można kupić po 33 gr..Boo hoo!

Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej"..
Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..
„All animals are equal but some animals are more equal than others“
Edytowany: 14 września 2011 08:20

doncarlos
0
Wysłane: 14 września 2011 09:35:47 przy kursie: 3,90 zł
Patrzy ktoś na to technicznie? Taka dynamika spadków i wodospad jaki teraz mamy może się odwrócić gwałtownie i w ten sam sposób będzie rosło.. to jest świetna podstawa do formacji V z zasięgiem ok 68 a nawet 70-72 grosze.. co sądzicie? Kusi mnie w to wejść..Think niby spadający nóż, ale..Think

kliknij, aby powiększyć

Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..
Edytowany: 14 września 2011 09:52

Crown
0
Wpisów: 135
Wysłane: 14 września 2011 10:16:01 przy kursie: 3,90 zł
Tu jest taki wodospadzik, że jakby się przyglądnąć to w przeciągu ostatniego miesiąca przemielili ponad 1mld papiera(!). To chyba rekord ostatnich czasów, a patrząc jeszcze na free float to nie ma takiej ilości akcji w obiegu aby te same akcje kilkukrotnie nie zostały kupowane i odsprzedawane podczas kilku sesji. Ok, daytrading także fajna zabawa ale czy aż na taką skalę? Dla spółek z mocnymi fundamentami i dobrymi perspektywami jest to raczej odsetek transakcji, a tu jest to "menu del dia" i to na okrągło... Nawet i ulubione spaghetti może się przejeść puke_l
Houston, we have Boryszew.

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 14 września 2011 10:28:33 przy kursie: 3,90 zł
Boryszew jest firmą z wysokim ryzykiem wystawionym na rynek niemiecko-włoski. Obydwa kraje mają narastające kłopoty a nowe prognozy PKB są cały czas negatywne (szczególnie dla Włoch). Wiec siłą rzeczy przełoży się to na mniejsze ilości sprzedawanych nowych aut i mniejsze zamówienie dla Borka.

Giełda próbuje to zdyskontować, co właśnie widzicie.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 14 września 2011 10:29

vongrabarz
0
Wpisów: 5
Wysłane: 14 września 2011 10:36:54 przy kursie: 3,90 zł
Witam wszystkich na starcie w 1 poście.

Jakie fundamenty jakie, makro jakie problemy z włochami i niemcami. Boryszew w 3 dni traci 21% w tym czasie Wig, Dax w tym VW robi jakieś 5%. To jest ewidentne ściąganie kursu przez spekulacje.
na dłuższa mete zrobi to tyle ze przeciętny akcjonariusz będzie omijał te spółkę szerokim łukiem, wiec zadne zyski fundamenty czy kontrakty nie rusza tego powyżej 1 pln przez dlugie lata.

mdtrader
0
Wysłane: 14 września 2011 10:38:36 przy kursie: 3,90 zł
Moze byc i 5 groszy, a czemu nie?

Ja jednak uznalem, ze wchodze. Mailowalem tutaj z jednym z uzytkownikow, ktory 2 tygodnie temu pisal o poziomie 35-42-wydawal mi sie na tamten czas smieszny, ale jednak sprzedalem sporo czesc tamtego czasu,ale teraz odkupuje,bo uwazam ze w dluzszej perspektywie bedziemy wyzej.

Inny zapyta a ja oglosza upadlosc Grecji, to czy nie poleci nizej? tak pewnie sie stanie,ale czy to nie jest w cenach? czy przeceny bankow francuskich czy niemieckich nie uwzgledniaja odpisow?

Euro spada co sprawia, ze Niemieckie firmy beda jeszcze bardziej konkurencyjne. VW jest firma miedzynarodowa i nie mozna patrzyc tylko przez pryzmat tego co dzieje sie w Niemczech-bo sprzedaja wszedzie na Swiecie i chca zostac liderem. Na wczorajszych targach motoryzacyjnych, ludzie zwiazani z branza mowili ze teraz jest walka o lidera miedzy Toyota a VW, ze VW wyglada na najlepiej przygotowanego do obecnej i najblizszej sytuacji na rynku.

Na wyniki w duzej mierze beda mialy teraz wplyw notowania walut- bo teraz charakteryzuja sie duza zmiennoscia.

Z innej beczki, co by R.K. powiedzial na resplit akcji? np 10:1 przy poziomie 32 gr? co o tym myslicie,czy Romkowi moga chodzic po glowie takie rzeczy?

vongrabarz
0
Wpisów: 5
Wysłane: 14 września 2011 10:49:30 przy kursie: 3,90 zł
mdtrader napisał(a):

Z innej beczki, co by R.K. powiedzial na resplit akcji? np 10:1 przy poziomie 32 gr? co o tym myslicie,czy Romkowi moga chodzic po glowie takie rzeczy?

I pewnie to by był jedyny sposób na wyrwanie się z tego dna, dopóki 1 gr daje 1 a nawet 2 % zysku Boryszew się nie podniesie i żadne punty wsparcia ani analizy temu nie pomoga.

mdtrader
0
Wysłane: 14 września 2011 10:54:16 przy kursie: 3,90 zł
Pamietam ktos jeszcze ta wycene z 1 lipca 2011?

kliknij, aby powiększyć
www.ir.boryszew.com.pl/ufiles/...

Cytat:
Co więcej współpraca z VW zacieśnia się w
obszarze potencjalnych przejęć. JeŜeli dojdzie do przejęcia AKT i
Theysohn, Volkswagen zadeklarował zgodę na podwyŜki cen
produktów obu dostawców (VW to główny klient), co powodować
będzie, Ŝe potencjalnie zakupywane aktywa będą rentowne na
poziomie operacyjnym i netto juŜ w pierwszym roku konsolidacji.
PodwyŜszamy naszą rekomendację z akumuluj do kupuj, a cenę
docelową akcji pozostawiamy na poziomie 1,2 PLN."

Crown
0
Wpisów: 135
Wysłane: 14 września 2011 11:06:42 przy kursie: 3,90 zł
Jeśli na TVN CNBC biznes Pan Rafał Hirsz mówi o spółkach spadkowych i wymienia Boryszew jako spółkę groszową na równi z Biotonem to ciekawe co sobie myśli każdy drobny akcjonariusz, który go słucha, a który wie CO to jest Bioton...

Z drugiej strony przy obecnej wycenie giełdowej zamówienia całej grupy Boryszew musiałyby spaść o ponad 30% jak rozumiem, żeby ta przecena miała jakiś logiczny sens?

Jeszcze bardziej ciekawym jest, że kiedy giełda ostatnimi czasy odbija to Boryszew i tak mocno spada, a w najlepszym wypadku wychodzi na 0% - 5 września.

Trzeba zapakować plecak, bo portfel na te akcje może być mało przy takiej spekulacji i poczekać do początku grudnia kiedy sytuacja w strefie Euro się już wyklaruje, będziemy mieli wyniki za III kwartał i początek prognoz oraz portfel zamówień na 2012.
Houston, we have Boryszew.

mdtrader
0
Wysłane: 14 września 2011 11:14:09 przy kursie: 3,90 zł
Dokladnie poczekajcie na 10 gr,tam sie ustawcie a ja sie an PZU ustawie po 230 zl, jak juz sytuacja bedzie spokojna, w Grecji bedzie wzrost gospodarczy, zadne banki nie beda mialy lewarowania 1:55, w USA obniza zadluzenie i dlug.

Wiesz co?takie gadanie to wkladam miedzy bajki. Nie bedzie zadnego spokoju przez najblizsze lata, sa wojny walutowe, sa wojny o przewodnictwo gospodarcze na swiecie, kazdy chce pilnowac swoich wplywow i interesow.

Skoncz sie stroy z Europa,przerzuca sie na USA, skonczy sie story przerzuca sie na Chiny i banke kredytowa w tamtym rejonie i inflacje.

Musimy zapomniec o czas spokoju, w czasach spokoju biale kolnierzyki zarabiaja duzo mniej niz teraz.

Ja nadal wierze,ze Merkelowa silna babka nie odda wladzy w Niemczech i oslabi Euro by pobudzic niemiecka gospdoarke co przelozy sie jak 1,5 roku temu na wyniki branzy VW.

28 sierpnia pisalem o przejeciu firmy, ktora wpadla w niewyplacalnosc a jeszcze gdzies uslyszalem o "nowym"rodzynku.

No a jeszcze niedlugo, ktos oglosi przyznanie dla Elany 40mln na strefe ekonomiczna.

mdtrader
0
Wysłane: 14 września 2011 11:15:42 przy kursie: 3,90 zł
Firmy juz przejeli,umowy zostaly podpisane przy kursie 3.94- 4.05 zl, wiec prawie 10% taniej niz teraz jest.

sbyszek
0
Wpisów: 807
Wysłane: 14 września 2011 11:17:59 przy kursie: 3,90 zł
[quote=doncarlos]Patrzy ktoś na to technicznie? Taka dynamika spadków i wodospad jaki teraz mamy może się odwrócić gwałtownie i w ten sam sposób będzie rosło.. to jest świetna podstawa do formacji V z zasięgiem ok 68 a nawet 70-72 grosze.. co sądzicie? Kusi mnie w to wejść..Think niby spadający nóż, ale..Think

doncarlos - mi wychodzi,że nóż spadnie do 0,33 (0,32-0,34) PLN . Popatrz na tygodniowy z 5 lat (na stooq) 76,4% zniesienia fibo. I chyba pod to idzie teraz gra. Piszę gra, bo kurs nie reaguje na czynniki fundamentalne, a wykorzystuje nastrój na rynku. Wydaje mi się, że poziom ten załapiemy w ciągu 2 natępnych sesji czyli czwartek i piątek. Z poziomu 0,40 to tylko ok.20% niżej. Tak więc w poniedziałek oczekiwałbym odbicia.
Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.

doncarlos
0
Wysłane: 14 września 2011 11:28:46 przy kursie: 3,90 zł
sbyszek napisał(a):
[quote=doncarlos]Patrzy ktoś na to technicznie? Taka dynamika spadków i wodospad jaki teraz mamy może się odwrócić gwałtownie i w ten sam sposób będzie rosło.. to jest świetna podstawa do formacji V z zasięgiem ok 68 a nawet 70-72 grosze.. co sądzicie? Kusi mnie w to wejść..Think niby spadający nóż, ale..Think

doncarlos - mi wychodzi,że nóż spadnie do 0,33 (0,32-0,34) PLN . Popatrz na tygodniowy z 5 lat (na stooq) 76,4% zniesienia fibo. I chyba pod to idzie teraz gra. Piszę gra, bo kurs nie reaguje na czynniki fundamentalne, a wykorzystuje nastrój na rynku. Wydaje mi się, że poziom ten załapiemy w ciągu 2 natępnych sesji czyli czwartek i piątek. Z poziomu 0,40 to tylko ok.20% niżej. Tak więc w poniedziałek oczekiwałbym odbicia.

Mi wychodzi jakby policzyć wcześniejszą konsolidację i długość fal przedział pomiędzy 33-36 gr..

43 gr jest dość istotne, może byki powalczą o ten poziom..Think

Edytowany: 14 września 2011 11:38

mdtrader
0
Wysłane: 14 września 2011 12:09:42 przy kursie: 3,90 zł
nie bede pisal wiecej o sytuacji na Swiecie na watku Boryszewa,bo nie od tego on jest.Jednak odsylam zainteresowanych tym co sie dzieje na szerokim rynku do dyskusji i m.in przeczytaja tego co napisalem wczoraj i dzisiaj

www.stockwatch.pl/forum/wpis-n...

broker_ns
0
Wpisów: 506
Wysłane: 14 września 2011 12:17:56 przy kursie: 3,90 zł
doncarlos napisał(a):
Patrzy ktoś na to technicznie? Taka dynamika spadków i wodospad jaki teraz mamy może się odwrócić gwałtownie i w ten sam sposób będzie rosło.. to jest świetna podstawa do formacji V z zasięgiem ok 68 a nawet 70-72 grosze.. co sądzicie? Kusi mnie w to wejść..Think niby spadający nóż, ale..Think

kliknij, aby powiększyć

O tym samym właśnie pomyślałem. Nastroje na papierze są już tak kiepskie że odwrót bardzo bliski i zapewne bardzo gwałtowny. Wg mnie powrót do ok 0,6 a może i do 0,7

Nie ma co ukrywać że ostatnie spadki są dziełem spekulantów gdyż spadki znacząco przereagowały i oderwały się kompletnie od fundamentów - w cenie jest już nie tylko spowolnienie ale i głęboka recesja hehethumbright.
Tak więc uważam że poniżej 0,4 już nie powinno zejść. Teraz można myśleć o wchodzeniu w Borka. RSI na poziomie 20 - nieźle! TAk się zastanawiam czy koledzy spuszczający kurs nie przesadzili Think

mdtrader
0
Wysłane: 14 września 2011 12:23:57 przy kursie: 3,90 zł
technicznie to nie bede nic dodawal,bo juz swoje napisaliscie i z wiekszoscia sie zgadzam. Fundamentalnie? wczoraj C/WK 0.88, dzisiaj jeszcze nizej. Od 1 wrzesnia do wynikow beda juz wchodzic AKT i zobaczymy w najblizszym kwartale jak ta dzialka sie prezentuje.

Ponawiam pytanie, co byscie powiedzieli jak R.K. zwolalbym nadzwyczajne by przeglosowac resplit akcji 10:1 ? jakby Wasze glowy to odebraly, gdyby bylo 10 x mniej akcji na rynku i np 2 kolejne przejecia z nowymi emisjami?

style
7
Wpisów: 333
Wysłane: 14 września 2011 12:44:12 przy kursie: 3,90 zł
moim zdaniem na boryszewie bedą dziać się niedługo ciekawe rzeczy. Uważam tak gdyż roman nie ryzykowałby bez potrzeby takiego dołowania kursu a przynajmiej nie pozwoliłby aby ktoś jego spółkę tak szmacił w opini akcjonariuszy. Całkiem możliwe że go gry wchodzi jakiś fundusz i to pod niego jest dołowany kurs. Pamietam jak roman mówił w wywiadzie że aby stać się globalnym graczem trzeba będzie mieć jakiegoś instytucjonalnego na pokładzie bo on sam sobie nie poradzi.
Ja dzisiaj zaryzykowałem i dokupiłem po 41. Akcje trzymam od 3 lat. Wartosć fundamentalna to miedzy 70gr-1.20 gr więc niewiele ryzykujęthumbright

trzcionek
0
Wpisów: 7
Wysłane: 14 września 2011 12:47:04 przy kursie: 3,90 zł
Cytat:
Ponawiam pytanie, co byscie powiedzieli jak R.K. zwolalbym nadzwyczajne by przeglosowac resplit akcji 10:1 ? jakby Wasze glowy to odebraly, gdyby bylo 10 x mniej akcji na rynku i np 2 kolejne przejecia z nowymi emisjami?

Ja się na tym nie znam specjalnie, ale to samo pytanie zadawałem sobie przy 1zł jak sfinansują kolejną emisję...

BTW dlaczego resplit (scalanie to chyba merge)

sbyszek
0
Wpisów: 807
Wysłane: 14 września 2011 12:56:34 przy kursie: 3,90 zł
doncarlos napisał(a):
sbyszek napisał(a):
[quote=doncarlos]Patrzy ktoś na to technicznie? Taka dynamika spadków i wodospad jaki teraz mamy może się odwrócić gwałtownie i w ten sam sposób będzie rosło.. to jest świetna podstawla do formacji V z zasięgiem ok 68 a nawet 70-72 grosze.. co sądzicie? Kusi mnie w to wejść..Think niby spadający nóż, ale..Think

Mi wychodzi jakby policzyć wcześniejszą konsolidację i długość fal przedział pomiędzy 33-36 gr..

43 gr jest dość istotne, może byki powalczą o ten poziom..Think

dodam, że do poziomu 76,4% fibo 32-34gr pasuje mi też górka styczniowa i marcowa z 2010 r., i dołki z maja 2010.
Co do odbicia na V to sprawa nie jest taka pewna, bo nie można teraz stwierdzić , że kto miał sprzedać to już sprzedał. Zatrzymanie spadków może być jak L z konsolidacją albo pójdziemy na W. Jak się policzy w tej chwili zlecenia w tabeli ofert to na lewej stronie na poziomie 40gr wisi największy widoczny popyt na średnim poziomie 26315zł na zlecenie, a po prawej realizowane są zlecenia o średniej wartości 89743zł. A średnia wartość transakcji to 13053zł. Podaż jest nadal większa od popytu. Czyli piłka jest po stronie kupujących, którzy dyktują swoją cenę po jakiej są gotowi kupować. Jak przeliczałem to co wisiało w karnecie zleceń w czasie tych ostatnich spadków to zawsze większe zlecenia były po prawej stronie na co już dużo wcześniej zwracałem uwagę. Zobaczymy jak to się rozłoży w piątek przy okazji 3 wiedźm.
Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
Edytowany: 14 września 2011 13:00

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE boryszew
  • Boryszew z 3,18 mln zł zysku netto w II kw. 2025 r., przychody spadły o 5,8 proc.
    Boryszew z 3,18 mln zł zysku netto w II kw. 2025 r., przychody spadły o 5,8 proc.

Boryszew odnotował 3,18 mln zł skonsolidowanego zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej w II kwartale 2025 r., wobec 38,94 mln zł rok wcześniej. Przychody spadły do 1 231,14 mln zł z 1 306,42 mln zł rok wcześniej – podała spółka w raporcie.

• Fiasko ABB. Akcjonariusz Boryszewa nie sprzedał akcji
    Fiasko ABB. Akcjonariusz Boryszewa nie sprzedał akcji

Unibax - akcjonariusz Boryszewa posiadający 37 654 159 akcji, reprezentujących 15,69 proc. ogólnej liczby głosów w spółce - nieskutecznie zakończył proces przyspieszonego budowania księgi popytu (ABB), którego celem była sprzedaż łącznie do 24 mln sztuk zdematerializowanych akcji zwykłych na okaziciela Boryszewa.

192 193 194 195 196

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,032 sek.

rqmogkdb
benlxwcg
dkbrbuqn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
nvocahfa
wlpbgsht
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat