Cytat:Do tej pory nie było przypadku żeby w BFG pieniędzy nie wystarczyło na te gwarantowane wypłaty, gdyby się jednak stało tak że padałby jakiś rynkowo znaczący bank to pewnie byłaby okazja do przećwiczenia jak te nowe przepisy działają w praktyce.
No i ufając w BFG należy cały czas pamiętać że np Idea Bank oraz Lions Bank (a także GetIn Bank i Noble Bank) traktowane są jako 1 bank (czyli max do równowartości 100K euro trzymać łącznie w IB + LB).
Cytat:od pół roku słyszę, że Państwo pomoże, no to takie pozwy byłyby realną pomocą...
W mojej opinii Państwo nie jest od pomagania. Choć różne ustawy mówią o różnych formach pomocy Państwa w różnych sprawach. Według najlepszej znanej mi definicji, "Państwo to zorganizowany system przymusu". Ale nawet z tego nasze Państwo nie wywiązuje się. Casus Komisji Niemocy Finansowej zamiast Komisji Nadzoru Finansowego jest tu bardzo dobrym przykładem.
Dużo pisano wcześniej o gwarancjach BFG. Fakt. Pomógł on w kilku przypadkach w utrzymaniu płynności finansowej różnych banków, wypłacał pieniądze ludziom którzy mieli lokaty w małych, upadających bankach czy też w tych nieszczęsnych SKOK`ach.
Ale z ewentualnym upadkiem imperium finansowego Pana LC - na pewno by sobie nie poradził. I dodatkowo taki upadek wywołał by chyba już mega tsunami na rynku. Więc taka sytuacja nie leży w niczyim interesie. I Pan LC też doskonale zdaje sobie z tego sprawę. I to jest jego "polisa bezpieczeństwa".
Oczywiście ustawa o BFG mówi że ostatecznym gwarantem jest Państwo. Ale ustawa mówi o "gwarancjach" a nie o formie w jakiej te pieniądze mają zostać wypłacone.
Nie zdziwił bym się więc jakby Państwo "dofinansowało" w takiej sytuacji BFG poprzez emisję 99 letnich obligacji skarbowych z lock-upem na 49 lat.
Pisałem to już ale powtórzę. Czy wyobrażacie sobie np Pana Premiera (niezależnie z jakiej opcji politycznej by pochodził) mówiącego w telewizorni coś w stylu "Drogi Suwerenie! Sorry ale przez najbliższy rok nie dostaniecie pieniędzy z 500+ bo najpierw musimy wypłacić pieniądze tym co mieli po 100k Euro na koncie". Science fiction.