PARTNER SERWISU
jeeallmi
247 248 249 250 251

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

voyager747
0
Wpisów: 528
Wysłane: 2 listopada 2018 17:45:09
Oj, tak, z tego co widzę na forach to mnóstwo ludzi oczekuje upadku banku i wszystkich firm Czarneckiego.
Z Altusa też już nic nie odzyskamy, bo chyba został zaorany.

bukos4
6
Wpisów: 679
Wysłane: 2 listopada 2018 21:53:06
Maupa_w_niebieskim napisał(a):
bukos4 napisał(a):
Ktos wie na czym mialyby polegac cywilne pozwy prokuratury przeciw dystrybutorom? Czy cos w tym temacie ustalono?

Jak ze strony prokuratury to postępowanie karne nie cywilne. Pojęcie 'pozew' zasadniczo odnosi się do postępowania cywilnego. Zapewne chodzi o to, że wskutek doniesienia osób pokrzywdzonych (raczej przestępstwa ścigane z urzędu nie wchodzą tu w grę więc potrzebne jest zawiadomienie ze strony pokrzywdzonego skierowane do prokuratury) prokuratura postawi zarzuty danym dystrybutorm (podrabianie podpisu? podszywanie się pod inna osobę ? it itp paragraf się znajdzie..). Prokuratura może też zabezpieczać majatek w toku postępowania przygotowawczego, a w razie skazania sąd może zasądzić obowiązek naprawienia szkody np. z majątku osobistego osoby skazanej.

Mnie bardziej chodziło o ten tryb:
www.infor.pl/prawo/pozwy/infor...
Z tego co napisano tutaj:
www.bankier.pl/wiadomosc/Oblig...
wynika, że taka droga jest całkiem realna, a wtedy koszty byłyby raczej po stronie Państwa. Czy Prokuratura zgodziła się takie pozwy kierować?

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 2 listopada 2018 23:48:13
@bukos4
Dziękuję za dookreślenie. Ta droga wydaje się interesująca, ale tak czy owak skończy się to w sądzie, który będzie orzekał na podstawie jakości materiału dowodowego a nie tego kto sprawę wniósł czy też się włączył do już trwającej sprawy. To czy prokuratura się zgodziła to pytanie raczej nie na to forum tylko do grupy FB (p. Bujana).
Co do kosztów sądowych w takich przypadkach to:
W zależności od formy udziału prokuratora w postępowaniu cywilnym
różne są zasady rozliczania kosztów udziału prokuratora i osób, które brały
udział w tym postępowaniu lub których ono dotyczyło. Zagadnienia te precyzują
art. 106 k.p.c. i ustawa z dnia 28 lipca 2005 r. o kosztach sądowych
w sprawach cywilnych10 (dalej: u.k.s.c.) w art. 17, art. 96 ust. 1 pkt 6
i art. 113.

Dogłębna analiza zagadnienia udziału prokuratora w sprawach cywilnych znajduje się np. w tym elaboracie:
www.ies.krakow.pl/wydawnictwo/...

bukos4
6
Wysłane: 2 listopada 2018 23:59:42
no ale mówiąc krótko na pewno będzie taniej niż gdybyśmy sami wytaczali pozwy, więc tą drogą należy iśc...

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 3 listopada 2018 00:11:39
@Bukos
Prokurator może ale nie musi toteż ważne jest aby chciało mu się móc.

bukos4
6
Wysłane: 3 listopada 2018 00:15:53
od pół roku słyszę, że Państwo pomoże, no to takie pozwy byłyby realną pomocą...

maciej_61
0
Wpisów: 803
Wysłane: 3 listopada 2018 05:56:17
Cytat:
Do tej pory nie było przypadku żeby w BFG pieniędzy nie wystarczyło na te gwarantowane wypłaty, gdyby się jednak stało tak że padałby jakiś rynkowo znaczący bank to pewnie byłaby okazja do przećwiczenia jak te nowe przepisy działają w praktyce.
No i ufając w BFG należy cały czas pamiętać że np Idea Bank oraz Lions Bank (a także GetIn Bank i Noble Bank) traktowane są jako 1 bank (czyli max do równowartości 100K euro trzymać łącznie w IB + LB).

Cytat:
od pół roku słyszę, że Państwo pomoże, no to takie pozwy byłyby realną pomocą...

W mojej opinii Państwo nie jest od pomagania. Choć różne ustawy mówią o różnych formach pomocy Państwa w różnych sprawach. Według najlepszej znanej mi definicji, "Państwo to zorganizowany system przymusu". Ale nawet z tego nasze Państwo nie wywiązuje się. Casus Komisji Niemocy Finansowej zamiast Komisji Nadzoru Finansowego jest tu bardzo dobrym przykładem.
Dużo pisano wcześniej o gwarancjach BFG. Fakt. Pomógł on w kilku przypadkach w utrzymaniu płynności finansowej różnych banków, wypłacał pieniądze ludziom którzy mieli lokaty w małych, upadających bankach czy też w tych nieszczęsnych SKOK`ach.
Ale z ewentualnym upadkiem imperium finansowego Pana LC - na pewno by sobie nie poradził. I dodatkowo taki upadek wywołał by chyba już mega tsunami na rynku. Więc taka sytuacja nie leży w niczyim interesie. I Pan LC też doskonale zdaje sobie z tego sprawę. I to jest jego "polisa bezpieczeństwa".
Oczywiście ustawa o BFG mówi że ostatecznym gwarantem jest Państwo. Ale ustawa mówi o "gwarancjach" a nie o formie w jakiej te pieniądze mają zostać wypłacone.
Nie zdziwił bym się więc jakby Państwo "dofinansowało" w takiej sytuacji BFG poprzez emisję 99 letnich obligacji skarbowych z lock-upem na 49 lat.
Pisałem to już ale powtórzę. Czy wyobrażacie sobie np Pana Premiera (niezależnie z jakiej opcji politycznej by pochodził) mówiącego w telewizorni coś w stylu "Drogi Suwerenie! Sorry ale przez najbliższy rok nie dostaniecie pieniędzy z 500+ bo najpierw musimy wypłacić pieniądze tym co mieli po 100k Euro na koncie". Science fiction.

draconiss
0
Wpisów: 133
Wysłane: 3 listopada 2018 08:11:42
Kto mówi o upadku banku? Czy ewentualne kary i roszczenia nawet w wysokości 500mln spowodują jego upadek? Banki nie takie odpisy miały. A że zysku nie będzie miał z tego powodu no to sorry reputacji ten bank nie ma.

maciej_61
0
Wysłane: 3 listopada 2018 08:21:31
No z tym upadkiem jest tzw podejrzenie. To oczywiście w mojej opinii. Jeżeli blokada 14 mln na ewentualne roszczenia w sprawie GPK i parę innych tego typu blokad wymagało - według oficjalnego komunikatu IB - wspomożenia sumą 80 mln PLN z prywatnych środków Przewodniczącego RN IB, co przy sumie bilansowej banku wydaje się niewiele. Ale mogli jakoś bez tego "przeżyć do pierwszego". Ot mistyka finansów
Edytowany: 3 listopada 2018 08:22

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 3 listopada 2018 08:50:00
Ja na przykład podejrzewam, źe afera Getback to spisek rosyjskich słóżb przeciw polskiemu systemowi finansowemu. Artiom to Rosjanin! ;)

A jak już przejdziemy do rzeczy poważnych to sprzedaż IGL do właściciela wygenerowała tylko 25 mln gotówki, a nie jak twierdzisz 80. I transakcja ta ma na celu drobną poprawę bilansu Idea Banku, a nie zapewnienie środków finansowych. To jedno z działań zaplanowanych w ramach planu ochrony kapitału, w którym nie ma mowy o płynności tylko rentowności i współczynnikach kapitałowych. Płynność bank posiada i ta transakcja nie była mu potrzebna w tym aspekcie.
Edytowany: 3 listopada 2018 08:51

sylwia16
0
Wpisów: 29
Wysłane: 3 listopada 2018 08:54:42
Po ostatnich doniesieniach prasowych dziwię się i to bardzo, iż jedynie 250 osób złożyło skargę czy też donos do UOKiK. Ja wysłałam pisma do powyższej instytucji. Otrzymałam odpowiedź, że najbadziej kompetentnym organem w mojej sprawie jest Rzecznik Finansowy, ale najpierw muszę mieć odpowiedź z LB i PDM na złaożone reklamacje. Do LB złożyłam już a także odwołanie od Reklamacji oraz następną Reklamację. Do Rzecznika wysłałm już 2 pisma. Jedno dotyczyło porady, drugie po odpowiedzi z LB i PDM. Teraz czekam na odpowiedź. Czas odpowiedzi może wynieść od 3 do 6 miesięcy. Sprawa więc jest w toku. Z UOKiK otrzymałam w międzyczasie coś na kształt ankiety do wypełnienia, którą szybką wysłałam. Pisałam również do KNF, która dała mi pewne wskazówki do złożenia nastepnej Reklamacji do LB.
Do Szanownych Użytkowników - piszcie wszędzie gdzie się da , mam na myśli instytucje państwowe. Dopiero zbiorowe, masowe skargi będą skuteczne. Bo zaledwie 250 osób na niby 9000 poszkodowanych to kropla w morzu. Na RW nie liczcie, bo oni nawet nie chca uchylić rąbka toczącej się sprawy. A Pan Radek to już nas totalnie olewa. Załapał posadkę i liczy na ... - dalszy ciąg to domniemanie.
Zamist pisać na forum tym czy innym piszcie do instytucji. Musimy zebrać się w siłę,bo inaczej polegniemy. A ja widzę jakąś iskierkę po przeczytaniu oświadzceń z UOKiK osdnośnie Idea Banku ( w tym LB) oraz PDM.
Pozdrawiam serdecznie.

maciej_61
0
Wysłane: 3 listopada 2018 08:56:09
Jak to zwał, tak go zwał. Forsy w kasie nie było. I tyle. Oczywiście w rachunkowości nie ma de facto pozycji „ile jest forsy w kasie”. Ale proszę mi wierzyć. Z mojego osobistego punktu widzenia jest to najistotniejsze.
Edytowany: 3 listopada 2018 09:02

sylwia16
0
Wpisów: 29
Wysłane: 3 listopada 2018 09:29:09
Do Użytkownika anty_teresa
Płynność bank zaczął posiadać dopiero po interwencji KNF.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 3 listopada 2018 12:06:30
maciej_61 napisał(a):
Jak to zwał, tak go zwał. Forsy w kasie nie było. I tyle. Oczywiście w rachunkowości nie ma de facto pozycji „ile jest forsy w kasie”. Ale proszę mi wierzyć. Z mojego osobistego punktu widzenia jest to najistotniejsze.

Nie, nie jak zwał tak zwał. Pozycja gotówkowa w rachunkowości jest ściśle określona. I nie jest to kwestia wiary, tylko rzeczywistości i liczb. Idea Bank ma problem z wysokością kapitałów a nie ilością gotówki

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 3 listopada 2018 12:07:18
sylwia16 napisał(a):
Do Użytkownika anty_teresa
Płynność bank zaczął posiadać dopiero po interwencji KNF.

Jest jakiś dowód na to twierdzenie?

voyager747
0
Wpisów: 528
Wysłane: 3 listopada 2018 12:33:44

Co to znaczy Macieju, że forsy w kasie nie było ? Poszedłeś wypłacić i zabrakło pieniędzy czy chciałeś zrobić przelew i bank nie miał ?

maciej_61
0
Wysłane: 3 listopada 2018 13:42:50
anty_teresa napisał(a):
maciej_61 napisał(a):

Nie, nie jak zwał tak zwał. Pozycja gotówkowa w rachunkowości jest ściśle określona. I nie jest to kwestia wiary, tylko rzeczywistości i liczb. Idea Bank ma problem z wysokością kapitałów a nie ilością gotówki

Fakt. Mea culpa. Sam Deloitte to weryfikował. SP. z o. o. Kapitał zakładowy 10 tys zł. Więc są wiarygodni jak diabli..
A mogę wiedzieć jaka jest fizyczna różnica między problemami z wysokością kapitału a ilością gotówki. Wydaje mi się że w obu przypadkach chodzi o brak forsy w kasie?
Edytowany: 3 listopada 2018 13:43

maciej_61
0
Wysłane: 3 listopada 2018 13:47:15
voyager747 napisał(a):

Co to znaczy Macieju, że forsy w kasie nie było ? Poszedłeś wypłacić i zabrakło pieniędzy czy chciałeś zrobić przelew i bank nie miał ?

Tak. Przyszedłem wypłacić opcją put-out obligi GBK i zgadnij co mi wypłacono? I nie tłumacz mi że kto inny winien. Umowę zawierałam w siedzibie LB.

Obligatariusz kontakt
0
Wpisów: 582
Wysłane: 3 listopada 2018 14:28:54
AsGBK napisał(a):
Obligatariusz kontakt napisał(a):

Polecam podpisanie NDA z karami finansowymi a potem chodzenie po forach i pisanie dla zaspokojenia ciekawości osób trzecich. Jest podobno jeszcze jedno miejsce w RN więc zawsze można się zgłosić na ochotnika:)

Ok, ale ze strony RW nie oczekujemy zastrzeżonych informacji, nie oczekujemy też ślęczenia i rozpisywania się na forach internetowych. Oczekujemy natomiast raz na jakiś czas krótkiego komunikatu dotyczącego aktualnej sytuacji i działań RW. Prosimy o komunikaty na maila, nie wszyscy korzystają z forum SW, był kiedyś taki zwyczaj.

Teraz to nawet nie wiemy, kiedy odbywają się posiedzenia RW. Dlaczego nie mamy dostępu do uchwał RW, przecież wystarczy je przesłać do Kuratora. Dlaczego nie ma komunikatów z posiedzeń, kiedyś były.
Nowy Przewodniczący – nowe zwyczaje?

Cytat:
Ja nie mam pretensji do Pana ale do zarzadu ...

A ja mam pretensje nie tylko do Zarządu. Niestety, ale znacznie więcej informacji możemy uzyskać z prasy niż od naszego przedstawiciela, na którego oddaliśmy głosy.

Cóż, obiecanki przedwyborcze i powyborcza rzeczywistość...

1/ Komunikacja na maila od czasu udostępnienia danych poufnych wiąże się z osobistym ryzykiem prawnym; mając tego świadomość jest to niezbędna i konieczna ostrożność
2/ Uchwały RW są rozsyłane - sprawdzę, czy wszyscy je otrzymali
3/ Od przyszłego tygodnia pojawi się ponownie wsparcie prawne RW, co pozwoli m.in. tworzyć komunikaty prasowe - dziękuję Spółce za gotowość pokrycia kosztów (jak zwykle gorgeous)
4/ Przypomnę, że zaangażowanie w RW jest działalnością społeczną - (od kwietnia br. byłem w Warszawie ponad 20 razy, od sierpnia br. jadę na urlopie bezpłatnym, każda chwila wolna i weekend jest z GBK) - w sytuacji ograniczonego czasu konieczne jest wybranie priorytetów, a mając do wyboru przygotowanie się np. do RW, spotkania z wierzycielami, bankiem vs napisanie komunikatu RW wybiorę te pierwsze, bo one mają szansę wpłynąć na realny poziom spłat obligacji niezabezpieczonych; niestety, tak to wygląda
5/ W konsekwencji uwaga re rzeczywistość przedwyborcza i powyborcza jest nie na miejscu i jest brakiem szacunku dla zaangażowania, także w Pana/ Pani sprawę

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 3 listopada 2018 14:45:38
maciej_61 napisał(a):
anty_teresa napisał(a):
maciej_61 napisał(a):

Fakt. Mea culpa. Sam Deloitte to weryfikował. SP. z o. o. Kapitał zakładowy 10 tys zł. Więc są wiarygodni jak diabli..
A mogę wiedzieć jaka jest fizyczna różnica między problemami z wysokością kapitału a ilością gotówki. Wydaje mi się że w obu przypadkach chodzi o brak forsy w kasie?

No właśnie. Problem polega na tym, że Tobie się wydaje, a nie wiesz. Wygląda na to, że myslisz pojęcia. Można mieć bardzo dużo kapitału własnego i być niewyplacalnym, bo się nie ma gotówki na obsługę bieżących zobowiązań. Ale można mieć gotówkę i to całkiem sporą, a nie mieć kapitału własnego i być wypłacalnym. Przykładowo masz mieszkanie na wynajem o wartości 500 tys. i 100 tys. w gotówce oraz ktedyt na nie na 400 tys. Jak ceny mieszkań spadną o 50 proc. to kapitał masz ujemny na 50 tys., ale nadal jesteś wypłacalny - jesteś w stanie obslugiwać kredyt.
Idea bank jest w stanie obsługiwać swoje zobowiązania bieżące i nie ma problemów z płynnością. Ale ma kapitały własne zbyt niskie jak na posiadane aktywa. Cały czas dodatnie, ale mniej dodatnie niż oczekuje KNF. Te bufory wymagane przez KNF są po to żeby bank nie utracił płynności w przyszłości na skutek jakiegoś wstrząsu. Na przykład recesji i serii upadłości, a w konsekwencji braku spłat udzielonych kredytów. Wymagania KNF są bardzo restrykcyjne. Dwa polskie banki zajęły 2 pierwsze miejsca w europejskich strestrstach... To o czymś świaczy. IB tych wymagań nie spełniał na koniec półrocza. Tyle i tylko tyle. Kapitały własne można budować albo zyskami, albo emisjami. Sprzedaż częsci IGL było budowaniem kapitałów, a nie pozyskiwaniem gotówki. Kapitały wzrosły o zysk na transakcji, poprawiła się struktura aktywów, ale gotówki poprawiajacej bieżącą plynność było tylko 25 mln.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

247 248 249 250 251

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,253 sek.

bnuhpouf
xkqwufss
ehuspptp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
czwjygsf
hsktooik
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat