Witam Państwa,
Wkleiłem tu na forum swego czasu dla Państwa tekst, który znalazłem jako komentarz do jednego z artykułów na portalu Bankiera, jednak nie jestem w stanie potwierdzić autentyczności ani samego tekstu ani odpowiedzi ze strony KNF-u, nie był to mój autorski tekst, bardzo Państwa przepraszam jeśli wprowadziłem zamieszanie.
Poniżej jeszcze raz wklejam, może Państwo wysnujecie z tego tekstu jakieś wnioski... ?
"Dzień dobry,
Czy UKNF wydając decyzję (np. w sprawie połączenia Idea Banku z Getin Noble Bankiem) może wydać decyzję warunkową, czyli zawierającą dodatkowy składnik - warunek? (przykład: wyrażenie zgody na połączenie banków, pod warunkiem spłaty poszkodowanych przez IB w aferze GetBack)
por. np.
wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego w Szczecinie z 2 października 2002 r., sygn. SA/Sz 2049/01, LEX nr 685414
wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Poznaniu z 16 stycznia 2014 r. (sygn. I SA/Po 440/13, LEX nr 1423945)
Czy UKNF wydając decyzję w sprawie połączenia uwzględni również obok interesu stron (banki) również interes społeczny ponad czterech tysięcy poszkodowanych klientów IB?"
Odpowiedź KNFu:
"W nawiązaniu do wpływających do Urzędu Komisji Nadzoru Finansowego pytań związanych z zabezpieczeniem interesów klientów Idea Banku SA w kontekście planowanego połączenia Idea Banku SA z Getin Noble Bankiem SA Urząd KNF informuje, że w postępowaniach, których przedmiotem jest połączenie banku z innym bankiem lub instytucją kredytową Komisja Nadzoru Finansowego kieruje się przesłankami wskazanymi w art. 124 ust. 2 ustawy Prawo bankowe, stosownie do których Komisja odmawia wydania zezwolenia na połączenie banku z innym bankiem lub instytucją kredytową, jeżeli połączenie prowadziłoby do naruszenia przepisów prawa, interesów klientów banku biorącego udział w połączeniu lub zagrażałoby bezpieczeństwu środków gromadzonych w tym banku.
W kontekście oceny wyżej wymienionych przesłanek dokonywanej przez KNF podkreślenia wymaga, że konieczne jest takie ustrukturyzowanie transakcji, które zagwarantuje bezpieczeństwo połączonego banku, w tym w szczególności bezpieczeństwo depozytów oraz zabezpieczenie interesów klientów, jak również odpowiedni poziom kapitałów."
Źródło:
www.knf.gov.pl/o_nas/komunikat...