297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
1 października 2020 20:06:02
@krewa a skąd wiadomo że to notka prasowa? Założę się że część użytkowników widzi to jako artykuł własny stockwatch.pl, czego dowodem są komentarze wyżej
Edytowany: 1 października 2020 20:06
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
1 października 2020 20:18:40
Vox, to była zwykła krótka informacja o przejęciu portfeli, bez redakcyjnego komentarza. W czym widzisz problem?
|
|
208 Dołączył: 2018-10-03 Wpisów: 1 287
Wysłane:
1 października 2020 20:28:22
Tak dla przypomnienia: Cytat:Jest koniec lipca 2017 roku. Inwestorzy wciąż mogą mieć w pamięci huk korków od szampana, którym świętowano debiut GetBacku na warszawskiej giełdzie. Coś jednak jest nie tak. Wiceprezes do spraw finansowych, CFO spółki Bożena S. w wysłanym tuż przed północą mailu do prezesa Konrada K., nie owija w bawełnę i alarmuje o fatalnej sytuacji finansowej spółki. msp.money.pl/wiadomosci/prawop... kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyćW spółce wciąż są osoby, które pamiętają tamte czasy. Zakładając, że obecna narracja jest dużo bliższa prawdzie niż wówczas nie można się dziwić ludziom, którzy tej narracji nie podzielają.
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
1 października 2020 20:37:42
BearHand, cała ta awantura jest o informację prasową z kwietnia 2019 roku.
|
|
Wysłane:
1 października 2020 20:44:28
no to po co bawicie się w archeologię?
P.S ja w żadne spłaty nie wierzę... ani w złotówkę... ani w 2021 ani w 2077. Spółką zarządza Abris, ten sam który zarządzał przed wybuchem afery jak i w jej trakcie. Ten sam który wybrał Kąkolewskiego oraz całą Radę Nadzorczą. Panowie pobiorą pensje, wypłacą premie, zlecą usługi obce... po czym nastąpi likwidacja.
Edytowany: 1 października 2020 20:47
|
|
PREMIUM
Wysłane:
1 października 2020 20:48:13
Vox, zadaj to pytanie kolegom @bukos i @obligatariósz
|
|
PREMIUM
49 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
2 października 2020 12:53:52
Więc podsumujmy. Mamy awanturę o publikację informacji (notki prasowej), w której spółka informuje, że sprzedaje portfele firmie Hoist i otrzyma z tego tytułu gotówkę, którą z kolei przeznaczy na wypłatę dla obligatariuszy. To raczej prosta informacja, relacja z tego co się wydarzyło plus wypowiedź przedstawiciela spółki, że pieniądze trafią na realizację układu z wierzycielami. Teraz zapytam - gdzie jest problem? - w tym że opublikowaliśmy nieprawdziwą informację...? - w tym że ktoś nie wierzy w transakcję, gotówkę i przyszłą spłatę...? - czy w tym że z góry zakładamy, że spółka kłamie, więc nie można opublikować prostej informacji? Przecież wszyscy wiedzą, że pierwsze spłaty mają pojawić się w 2021 r. Trzeba czekać, nie my o tym zdecydowaliśmy. Zatem zapytam, kto z tu obecnych nie wierzy w spłatę (ja uważam że będzie, zbyt dużo instytucji ma GB na widelcu). I czy jeśli nastąpi spłata to czy posypiecie głowy popiołem? Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą
Edytowany: 2 października 2020 12:55
|
|
Wysłane:
2 października 2020 14:55:25
sasky napisał(a):ja uważam że będzie, zbyt dużo instytucji ma GB na widelcu ha-ha-ha, paradne Napisz może jeszcze że przecież GB dostał nagrodę Giełdy Papierów Wartościowych za "Optymalne wykorzystanie możliwości rynków prowadzonych przez GPW". Patrz jest nawet statuetka!!!! www.getbacksa.pl/o-firmie/aktu... kliknij, aby powiększyćAlbo o znajomościach z premierem? Albo o transakcjach z największymi bankami Państwowymi? Nie zapominaj że całą firmę uwiarygadnia również CBA, Szacowna Instytucja Państwowa - Były prezes twierdzi że był współpracownikiem: www.money.pl/gospodarka/afera-...I dlatego wierzysz w spłatę, wszak to bardzo wiarygodna spółka... Ludzie którzy nie byli na PPU, i nie widzieli jak to wyglądało, niestety są ignorantami w tej sprawie. Całe PPU było jedną wielką farsą, a szef rady wierzycieli w zamian za "głosowanie nad ranem" i zmianę stanowiska o 180 stopni otrzymał posadę we władzach spółki. Także z mojej strony EoT.
Edytowany: 2 października 2020 15:12
|
|
0 Dołączył: 2014-04-23 Wpisów: 101
Wysłane:
2 października 2020 16:14:52
czy były jakieś raty układowe wypłacane 30 wcześnia? ja nic nistety na konto nie dostałem. chyba mieli to przyspieszyć.
|
|
1 Dołączył: 2012-08-12 Wpisów: 357
Wysłane:
2 października 2020 17:30:19
Spokojnie, zgodnie z harmonogramem 30 września ale 2021r ma być te całe 0,5% Więc jeszcze jest trochę czasu. A że od pół roku bajają o przyspieszeniu wypłaty to nic nie znaczy. Może uda im się np. w dniu 29.09.21., w końcu do tego czasu wypłacą pensji, premii i nagród chyba więcej niż ta kwota, więc może w drodze łaski i obligatariuszom skapnie te 0,5% a może i następne 0,5% przewidziane pół roku później.
|
|
|
|
8 Dołączył: 2020-03-01 Wpisów: 97
Wysłane:
4 października 2020 18:11:28
29 września 2020, MSiG Poz. 50407. GETBACK SPÓŁKA AKCYJNA w Warszawie. KRS 0000413997. SĄD REJONOWY DLA M.ST. WARSZAWY W WARSZAWIE, XIII WYDZIAŁ GOSPODARCZY KRAJOWEGO REJESTRU SĄDOWEGO, wpis do rejestru: 14 marca 2012 r., sygn. akt VIII GRp 4/18. [BMSiG-51225/2020] Sąd Rejonowy dla Wrocławia-Fabrycznej, Wydział VIII Gospodarczy dla spraw Upadłościowych i Restrukturyzacyjnych, podaje do wiadomości, że Kaczmarek i Skonieczna Doradcy Restrukturyzacyjni Sp.j. we Wrocławiu (numer KRS 0000614840) jako nadzorca wykonania układu przyjętego na Zgromadzeniu Wierzycieli przeprowadzonym w dniach 22 i 25 stycznia 2019 r. w przyspieszonym postępowaniu układowym Getback S.A. w restrukturyzacji w Warszawie, nr KRS 0000413997 (sygnatura VIII GRp 4/18), złożył do akt sprawy w dniu 15 września 2020 r. sprawozdanie za okres od dnia 24 maja 2020 r. do dnia 24 sierpnia 2020 r. dotyczące wykonywania planu restrukturyzacyjnego oraz wykonywania układu.
|
|
PREMIUM
49 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
5 października 2020 09:44:10
Vox napisał(a): ha-ha-ha, paradne Napisz może jeszcze że przecież GB dostał nagrodę Giełdy Papierów Wartościowych za "Optymalne wykorzystanie możliwości rynków prowadzonych przez GPW". Patrz jest nawet statuetka!!!!
Vox, jak na użytkownika tego forum z takim stażem, spodziewałem się większego polotu. To co napisałeś, wszyscy dobrze znamy. To informacje dotyczące spółki sprzed wybuchu afery. Udawanie lub wręcz sugerowanie, że w spółce od tego czasu nic się nie zmieniło - mówiąc delikatnie - jest słabe (na poziomie jednej z facebookowych grup). Rozumiem, że im nie wierzysz - twoje prawo. Proponuję zakład: jeśli w przyszłym roku spółka nie wypłaci tak jak zapowiedziała raty układowej - posypię głowę popiołem, przyznam, że myliłem się i byłem naiwniakiem. Jeśli jednak wypłacą... piłka jest po twojej stronie.. Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą
|
|
Wysłane:
5 października 2020 10:55:19
Cytat:Udawanie lub wręcz sugerowanie, że w spółce od tego czasu nic się nie zmieniło - mówiąc delikatnie - jest słabe (na poziomie jednej z facebookowych grup). To tylko twoja subiektywna opinia. Pozwolisz mi posiadać własną? Z góry dziękuję. Popiołem głowy posypywać nie będę - w żadnym wypadku, a na pewno nie dlatego że spółka-złodziej wypłaci mi ~8% kapitału po uwzględnieniu inflacji (w 8 lat). Te 8% czy 0% to mi już tak naprawdę wszystko jedno. Twoim problemem sasky jest przykładanie miary, jaką można przykładać do przeciętnej spółki. Tymczasem tutaj mamy do czynienia z mafią! Ja tez myślałem tak jak ty. Ale po kilku wyjazdach na PPU, kilkunastu wizytach w Sądzie Rejonowym we Wrocławiu, czytaniu 50+ tomów akt sprawy mam inne zdanie. Mam jeszcze inne argumenty - ale nie będę ich wrzucał na publiczne forum.
Edytowany: 5 października 2020 11:12
|
|
1 Dołączył: 2012-08-12 Wpisów: 357
Wysłane:
5 października 2020 13:57:26
sasky napisał(a): Rozumiem, że im nie wierzysz - twoje prawo. Proponuję zakład: jeśli w przyszłym roku spółka nie wypłaci tak jak zapowiedziała raty układowej - posypię głowę popiołem, przyznam, że myliłem się i byłem naiwniakiem. Jeśli jednak wypłacą... piłka jest po twojej stronie..
Daj spokój. Zakładanie się o wypłacenie raty w wysokości 0,5 % ? Cytat: … jak na użytkownika tego forum z takim stażem, spodziewałem się większego polotu.
|
|
Wysłane:
5 października 2020 19:30:55
16 września 2020, MSiG - przykład uchylenia zatwierdzonego układu Poz. 47304. Brzeskot Agnieszka prowadząca działalność gospodarczą pod nazwą Stoczna Filmowców Agnieszka Brzeskot w Koszalinie. Sąd Rejonowy w Koszalinie, VII Wydział Gospodarczy, sygn. akt VII GReu 1/20, VII GRp 2/19. [BMSiG-47709/2020] Postanowieniem z dnia 3 września 2020 r. w sprawie VII GReu 1/20, Sąd Rejonowy w Koszalinie, VII Wydział Gospodarczy, uchylił układ Agnieszki Brzeskot z wierzycielami przyjęty na zgromadzaniu wierzycieli w dniu 24 czerwca 2019 r. i zatwierdzony postanowieniem Sądu Rejonowego w Koszalinie z dnia 25 lipca 2019 r., sygn. akt VII GRp 2/19. Na postanowienie o uchyleniu układu przysługuje zażalenie. Zażalenie wnosi się do Sądu Okręgowego w Szczecinie za pośrednictwem Sądu Rejonowego w Koszalinie w terminie tygodniowym od dnia niniejszego obwieszczenia. Dla osób, którym ustawa nakazuje doręczyć postanowienie wydane na posiedzeniu niejawnym, termin do wniesienia środka zaskarżenia biegnie od dnia doręczenia postanowienia.
|
|
0 Dołączył: 2018-06-10 Wpisów: 541
Wysłane:
5 października 2020 20:13:36
Sasky napisał: „...Przecież wszyscy wiedzą, że pierwsze spłaty mają pojawić się w 2021 r. ...” Sasky, przecież wszyscy z sędzia na czele byli informowani przez spółkę , że spłaty zaczną się wcześniej. Zapomniałeś ??? Co już narracja się zmienia ,juz pierwsze spłaty w 2021 ?? O popatrz nawet SW cos na ten temat spłodziło. "GetBack przygotowuje się do przyspieszonej wypłaty 3, 4 i części 5 raty dla wierzycieli zaliczonych do grupy pierwszej układu w ramach prawomocnie zatwierdzonego w lutym br. układu z wierzycielami." www.stockwatch.pl/wiadomosci/g...Inne serwisy też o tym informowały. „Zgodnie z lutowymi zapowiedziami, GetBack chce przyspieszyć spłatę dwóch pierwszych rat układowych oraz przedpłacić część trzeciej raty. Łącznie chodzić więc może o nieco ponad 4 proc. do maksymalnie 11 proc. spłat układowych (1-2,75 proc. pierwotnie zainwestowanych pieniędzy w niezabezpieczone obligacje spółki).” obligacje.pl/pl/a/getback-szyk...„Chcemy przyspieszyć płatność dwóch pierwszych rat układowych. Rozpoczynamy proces ku temu zmierzający, na pewno będzie to w tym roku. (…) Na pewno wygenerowaliśmy pewną nadwyżkę na transakcjach z Hoistem i w Rumunii. Analizujemy, czy możemy przedpłacić kawałek trzeciej raty – powiedziała szefowa GetBacku.” obligacje.pl/pl/a/getback-w-pr...Rozumiem, ze to była marchewka dla sędziego ,żeby zatwierdził ten skandaliczny układ. I po co była ta szopka z aktualizowaniem danych w kwietniu ? A teraz cicho sza ,żadnego komunikatu ze spólki..... Te nadwyżki na transakcjach z Hoistem i w Rumunii to chyba na pensje i premie dla super zarządu z Radziem na czele będą.
|
|
Wysłane:
6 października 2020 14:33:07
Cytat:Rozumiem, ze to była marchewka dla sędziego ,żeby zatwierdził ten skandaliczny układ.. No, nie inaczej
|
|
Wysłane:
6 października 2020 15:23:56
16-o października minie 2,5 roku bez nawet jednej złotówki od spółki, a układ zapewnia GB nietykalność aż do 30 września 21. Przybywa pozwów przeciwko IB-już na 132 mln zł. Toczy się postępowanie odwoławcze IB od prejudykatu UOKiK. Skąd pieniądze na realizację wyroków, w których zasądza się także koszty sądowe? Sądy pieniędzy nie generują - przeciwnie, pochłaniają dodatkowe pieniądze z tytułu kosztów sądowych, które trzeba uiścić przed sprawą. Zamiast restrukturyzacji mamy oddłużanie spółki bez spłacania długów. Są na tym forum osoby, które twierdzą, że to skandaliczny układ (podzielam ten pogląd). Może w tej sytuacji zasadne jest pytanie: Czy są na tym forum osoby zainteresowane obaleniem układu? Można bez kosztowo podjąć takie starania. Moje starania w tej sprawie toczą się. Jeśli nie obalenie układu (przywracające nam utracony układem status obligatariuszy, a wraz z nim np. prawo do złożenia własnych propozycji układowych oraz przywracające nam także utracone układem pierwszeństwo przed akcjonariuszami do zaspokojenia w przypadku upadłości i inne), to co? Na co czekamy? Na 50 groszy od 100 zł za rok?
Edytowany: 6 października 2020 15:26
|
|
Wysłane:
7 października 2020 22:19:20
Propozycja 1.- łatwa 1. Nie ma restrukturyzacji bez pieniędzy. Spółka musi być dofinansowana 0,25 mld rocznie przez 10 kolejnych lat z funduszu restrukturyzacyjnego utworzonego przez beneficjentów naszej kasy, tj GB i Jej właściciele nie mniej niż 50% oraz Pośrednicy. ok. 25% i brakujące ok. 25% Państwo - z zero procentowych pożyczek udzielonych przez nich. 2. Raty funduszu będą wykorzystane przez spółkę w 100% na inwestycje w wierzytelności, które nie mogą być gnojem jak obecnie posiadane (tak twierdzi Marian, a ja nie mam kwalifikacji by ustosunkować się do Jego opinii). Inne spółki windykacyjne dowodzą swoimi wynikami (np. Kruk ma współczynnik spłaty do nakładów 3,25 za lata 2005-2015) że istnieją wierzytelności, które nie są gnojem i takie trzeba kupić. 3. Dług obligacyjny byłby spłacany ze spłat pochodzących od zakupionych wierzytelności. Dla ustalenia uwagi przyjmijmy, że GB dokona pierwszego zakupu wierzytelności za pierwszą ratę 0,25 mld w grudniu 2021. Wówczas w grudniu 2030 nastąpi zakup wierzytelności za ostatnią (10-ą) ratę i windykacja z ostatniej raty zakończy się w 2041 roku. 4. Pierwszy wykup długu obligacyjnego nastąpił by w grudniu 2022 za spłatę S11 (pierwsza spłata z pierwszej raty). Drugi wykup długu obligacyjnego nastąpiłby w grudniu 2023 i był sumą spłat S12 (druga spłata, tj. w drugim roku windykacji, z pierwszej raty)+S21 (pierwsza spłata z drugiej raty). Trzecia rata byłaby w grudniu 2024, a jej wielkość to S13+S22+S31, itd. aż do grudnia 2032 kiedy nastąpiłby jedenasty wykup długu obligacyjnego - od grudnia 2031 spłacanie obejmuje także raty pożyczki. Projekt zakończył by się w 2040 albo w 2041. W zależności od wielkości współczynnika spłat do nakładów wymagany byłby, albo nie, wkład spółki w spłaty zarówno długu obligacyjnego jak i w spłaty rat pożyczki.
Propozycja 2. - trudna, bo wymaga rozważań w przestrzeni pięciowymiarowej, której elementy mają trzy współrzędne genealogiczne pochodzące z 10-u drzew genealogicznych wygenerowanych przez 10 rat (rata to matka, spłaty pochodzące z raty to córki, spłaty pochodzące od spłat to wnuczki) i dwie fizyczne (data urodzin wnuczki i masa wnuczki). W tej propozycji inwestuje się nie tylko raty, ale także spłaty od rat. Propozycja 0 (GB i jego akcjonariusze) - zero inteligencji Polega na oddłużeniu spółki bez spłacania długu. Tu potrzebne są wysokie kwalifikacje menedżerskie i osłona przez sądy, prokuraturę, KNF, UOKiK i Państwo reprezentowane przez Ministerstwo Przedsiębiorczości i Technologii monitorujące restrukturyzację zgodną z Programem Rządowym Polityka Nowej Szansy rekomendującym restrukturyzację na salach sądowych. Jeśli jednak któraś z tych instytucji zawiedzie, np. Prokuratura (mam nadzieję, że taką właśnie sytuację mamy), to co wtedy?
|
|
8 Dołączył: 2013-02-07 Wpisów: 84
Wysłane:
9 października 2020 20:05:08
sasky napisał(a):Zatem zapytam, kto z tu obecnych nie wierzy w spłatę (ja uważam że będzie, zbyt dużo instytucji ma GB na widelcu). I czy jeśli nastąpi spłata to czy posypiecie głowy popiołem? Ja nie wierzę w spłatę. Dla mnie "spłata", to 100% (pal sześć odsetki). W końcu to obligacja, towar tzw bezpieczny (albo - tak przedstawiany). Przegłosowany układ, dający mierne 25%, to niezła granda była (i jest). Naprawdę myślicie, że takie przykładowe 80-letnie babcie by się kiedykolwiek na to zgodziły? One oddały (stety, niestety) swój głos kuratorowi, a ten - nie wiedzieć czemu - zagłosował jak zagłosował. Niestety to taki "układ" w złym, starym tego słowa znaczeniu. Oczywiście, rozumiem że gdyby te 10 tysięcy babć się pojawiło na sprawie sądowej, to mielibyśmy albo trzyletnie postępowanie (bo dwa lata trwałoby zbieranie listy), albo natychmiastową upadłość. Ale byłaby tam jakaś sprawiedliwość "ludzka" - na widłach by pewnie ten zarząd wynieśli. (taka to już sarmacka natura) Będę pierwszym do sypania głowy popiołem przy spłacie 100% (co by wymagało przegłosowania nowego układu, który się wciąż-dominującemu-akcjonariuszowi DNLD kompletnie nie opłaca).
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.