83 Dołączył: 2013-05-08 Wpisów: 1 586
Wysłane:
4 października 2021 17:49:18
USA dalej mają problem z odbicie. Zdecydowanie podtrzymuję kierunek spadkowy. Nie bardzo wiem jak nastroje w USA, ale ten problem ich z zadłużeniem albo raczej ze spłatą zadłużenia może tu grać przewodnie skrzypce. Horyzontalnie, to 4244 pierwsze wsparcie. Kolejne to 3983. Poniżej wykres kilkulecia, tak jak lubię. Interwał tygodniowy i wskaźnik ADX. Wcześniej z niego nie korzystałem. tutaj wrzucam w ramach eksperymentu. Komentować nie będę, myślę że na wykresie widać w którą stronę chce a nawet chciał już [!] iść idneks S&P. zapodaj.net/b44cdc9b08bd2.jpg....
|
|
41 Dołączył: 2020-11-21 Wpisów: 197
Wysłane:
5 października 2021 11:15:17
Zadłużeniem raczej mało kto się przejmuje, bo panuje przekonanie że podniosą limit w ostatnim możliwym momencie jak to zwykle miało miejsce w historii. Bardziej martwi niemożność dogadania się demokratów ze sobą co do pakietów Bidena. Po pierwszych wynikach kwartalnych pojawiła się również obawa że inflacja i problemy z łańcuchem dostaw mogą bardzo negatywnie wpłynąć na nadchodzące wyniki.
A tak pzt to wyglada na to że większość małych i średnich firm z Nasdaq zbliża się do końca korekty, niestety największe korporacje ciągle mają jeszcze sporo przestrzeni do spadku.
|
|
168 Dołączył: 2021-04-25 Wpisów: 1 289
Wysłane:
5 października 2021 21:08:03
1ketjoW napisał(a):Generalnie mam prośbę, aby gdy moderacja usuwa jakiś wpis informowała dlaczego to robi autora na PW. Chodzi o to, że wtedy delikwent ma szanse się poprawić i wie co zrobił źle. Inaczej pojawiają się w głowie domysły bardziej lub mniej trafne. A już na pewno nie powoduje to że autor wpisów będzie miał na uwadze zasady jakie złamał - bo nie wie jakie złamał. To moja prośba komunikacyjna. wierzysz w to że złamałem regulamin ??? W moim wpisie był link do wykresu inflacji i wzrostu płac w Polsce od 2008 roku do 2020 - nie było żadnego artykułu, chyba ze ktoś zamykał wykres to pojawiała się jakaś treść. Do tego mój wpis ze w krajach strefy EURO inflacja jest wyzsza od wzrostu płac w przeciwieństwie do Polski - poszukaj taka treśc wcześniej...
|
|
|
|
Wysłane:
5 października 2021 21:13:36
Strefa EURO i USA jest skazana na dodruk - i jezeli ktoś upiera sie ze będzie jakas korekta bez sytuacji nadzwyczajnej bedzie w tym tkwił latami. USA to bankrut, Hiszpania Francja, Włochy to bankruci gdyby płaciły rynkowe oprocentowanie za swój dług ,dlatego dodruk bedzie trwał..... az do decyzji Chin o likwidacji USD jako waluty w obrocie surowcowym. Obecnie Chinom to się nie opłaca bo mają tony wydrukowanej makulatury z nominałem USD i wolą za nia kupowac pół Afryki z ich surowcami
|
|
Wysłane:
6 października 2021 14:08:29
Dosyć gwałtowna zmiana retoryki w sprawie stóp procentowych. Artykuł z bankiera: www.bankier.pl/wiadomosc/Moraw..." Premier Mateusz Morawiecki wyraził w trakcie środowej konferencji prasowej nadzieję, że reakcja NBP na wysoką inflację będzie należyta." Oczywiście słowo "należyta" można tu interpretować dwojako. Obstawiałem podwyżkę stóp w listopadzie. Jak będzie to październik to będzie to zaskoczenie dla mnie. Chociaż przeważają opinie w internecie za pierwszym lub drugim kwartałem 2022r. Warto mieć w pamięci, co prezes NBP mówił. A zwykle obszernie wypowiada się na temat inflacji. Mówił że do gry muszą wejść kwestie popytowe. Projekcja inflacji jest na YouTube (kanał NBP). www.youtube.com/watch?v=locKjj...
|
|
Wysłane:
6 października 2021 15:34:20
Nie mogę już edytować posta wyżej. Czyli jednak mamy podwyżkę stóp. https://stooq.pl/n/?f=1446862Rada Polityki Pieniężnej (RPP) podwyższyła stopy procentowe, w tym stopę referencyjną do 0,5% z 0,1%, podał bank centralny. Po posiedzeniu nie odbędzie się dziś konferencja prasowa, natomiast o godz. 16:00 zostanie opublikowany komunikat.
|
|
52 Dołączył: 2011-07-10 Wpisów: 982
Wysłane:
6 października 2021 18:21:43
A podobno NBP nie miał mieć wpływu na wysokość inflacji stąd nie działali wcześniej.
|
|
Wysłane:
6 października 2021 18:35:11
Za jedno mogę pochwalić RPP. Za to że wyprowadziła prawie wszystkich w pole i nie dała szansy spekulantom zagrać na polskim złotym pod podwyżkę stóp procentowych
|
|
Wysłane:
6 października 2021 20:39:35
RPP zatrzymała deprecjacje pln. Stopy były podnoszone przez Danie Islandię Węgry Czechy Rumunie - teraz czas na EBC. Pytanie kto uwierzy w mozliwości podniesienia stóp oprocz korekty do zerowych stóp??? Notabene spekuła już sie do tego przygotowuje bo bondy strefy EURO rosną. Co zwycieży - ryzyko bankructwa Włoch Hiszpani Francji czy inflacja ??? Ja obstawiam nieznaczne podniesienie stóp i wiekszy dodruk aby wykupywac dług bankrutów
|
|
PREMIUM
147 Dołączył: 2021-01-30 Wpisów: 892
Wysłane:
6 października 2021 22:11:35
A ja myślałem, że Glapa dopiero podniesie stopy jak pierwsze pytanie w Milionerach będzie za milion Czekam na kolejne ruchy bo choćby euro powyżej 5 zł i paliwo po 6,50 trudno będzie przedstawić jako sukcesy. Czytałem ostatnio na prorządowych stronach o wielkim spisku wrogich ekonomistów co to rząd i NBP krytykują oraz, że nie da się przecenić zbawiennego wpływu tej inflacji na portfele Polaków. No i jakie ona generuje podwyżki, szanse i możliwości. Żal ją studzić wynikałoby z tego. Czeka nas uczta intelektualna w tym zalewie uzasadnień i nowej retoryce kolejnego sukcesu. Fajnie, mi pasuje bo zarobić daje a i rozrywkę przynosi.
|
|
|
|
41 Dołączył: 2020-11-21 Wpisów: 197
Wysłane:
7 października 2021 08:28:22
Co by nie było to akurat Glapa ma racje w twierdzeniu, że nasze stopy procentowe mają niewielki wpływ na naszą obecną inflację, która głównie jest napędzana przez czynniki zewnętrzne. Dopiero ruszenie stóp przez ECB czy FED mogło by coś w kwestii naszej inflacji zmienić dimetralnie.
Swoją dorgą jeśli nie będzie jakiś negatywnych informacji w najbliższych dniach to wygląda na to, że w USA akcje znalazły dno i nie chcą już bardziej spadać.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
7 października 2021 09:27:21
Ma wpływ niewielki to prawda ale to niezwykle trudno precyzyjnie określić jak niewielki. To slaby argument do zaniechania działań wynikających z konstytucji i innych tego typu bzdur, które można sobie w tym kraju z dykty dowolnie interpretować według poleceń z centrali i doraźnych celów na tą chwilę. Powiedzmy, że po wczorajszym podniesieniu stóp złoty coś tam zyskał na wartości i tu jest takie delikatne zobrazowanie tego wpływu i jego przełożenia. Do tego tego typu rzeczy działają w dłuższym terminie, wpływają też na różne decyzje powiedzmy że inwestycyjne, różne przepływy itp itd, świadczą o pewnej wiarygodności, budują zaufanie do instytucji czy pieniądza.
|
|
49 Dołączył: 2020-06-17 Wpisów: 243
Wysłane:
7 października 2021 09:40:33
Podniesienie stóp przez FED czy EBC wpłynęłoby na ostudzenie popytu i szybsze doprowadzenie do zrównania popytu z podażą i unormowania łańcuchów dostaw, ale niestety w żaden sposób nie rozwiązałoby kwestii problemów na rynku energii.
|
|
Wysłane:
7 października 2021 11:21:21
mihumor napisał(a):... Powiedzmy, że po wczorajszym podniesieniu stóp złoty coś tam zyskał na wartości i tu jest takie delikatne zobrazowanie tego wpływu i jego przełożenia. ... Tu jest najważniejsza treść. Na szoki podażowe RPP ma taki wpływ (ograniczony, ale zawsze jakiś), że podnosząc stopy procentowe umacnia PLN. Silniejszy PLN względem np dolara powoduje że zakup surowców staje się tańszy.
|
|
178 Dołączył: 2020-08-12 Wpisów: 1 398
Wysłane:
7 października 2021 21:06:17
Tylko, że Glapiński dzisiaj od razu zapowiedział na konfernecji możliwość interwencji jeżeli złoty się umocni co spowodowało momentalny spadek jego wartości. Więc jak liczyłem na nieznaczny spadek cen surowców w tym paliwa na stacjach, w związku z umocnieniem złotówki tak się przeliczyłem.
Ale faktycznie pan Glapiński mija się z prawdą mówiąc, że RPP nie ma żadnego wpływu na cenę gazu czy paliwa. W momencie gdy kupujemy je za granicą taki wpływ (dość ograniczony ale zawsze jakiś) ma poprzez umacnianie złotego. Wychodzi jednak na to, że za wszelką cenę chcą aby złoty był słaby.
Edytowany: 7 października 2021 21:08
|
|
PREMIUM
Wysłane:
7 października 2021 21:55:16
Nie wykluczałbym tu synchronizacji działań. Glapiński głosi słowo a bank dołuje złotego zapewne trochę w celach propagandowych czyli takie prężenie muskułów gdy głupio wyszło. Spóźniona podwyżka stóp jest błędem, jej nagłe ogłoszenie i zaskakująca zmiana retoryki to przyznanie się do tego błędu a i te dzisiejsze występy są przez to mało wiarygodne. Tak Glapa zatańczy jak będzie musiał. Ta podwyżka w sumie symboliczna niewiele zmienia i jest taka na alibi. Widzę wciąż żyją nadzieją jak i inni centralni, że to się jakoś samo rozejdzie po kościach.
|
|
Wysłane:
7 października 2021 22:20:18
Nie wykluczałbym tu synchronizacji działań. Po podwyżkach stóp w Czechach na Węgrzech w Rumuni w Dani Glapiński zmienił narracje bo spekuła chciała osłabic złotego, a zawsze z ostatnich działań wynikało ze przez NBP akceptowalny kurs to 4,45-4,6 za eURO. Generalnie słowo ktore głosi Glapinski do tego zmierza i niekiedy może być propagandą, ale widać trafiajacą celnie do niektórych uczestników kasyna. Każde preżenie muskułów przez spekułę jest ośmieszane działalnoscia Glapińskiego, który też od razu zastopował jakies manewry do umacniania pln. Niestety dla niektórych też ta cała działalnośc prezesa NBP jest niezrozumiała i szuka w tym błędów, jakiegoś przymusu, braku wiarygodności, ale trzeba pamietac że 77% graczy w kasynie traci na foreksie bo nie rozumie prostych rzeczy. Pozostaje miec nadzieje że jeszcze długie lata Glapiński bedzie rozgrywał spekułę i był gwarantem wzrostu gospodarczego i bogacenia sie społeczeństwa i moze też niektórzy z tych 77% takze się czegoś więcej naucza i wyjda z grona dawców kapitału.
|
|
Wysłane:
7 października 2021 22:24:44
absmak napisał(a):Podniesienie stóp przez FED czy EBC wpłynęłoby na ostudzenie popytu i szybsze doprowadzenie do zrównania popytu z podażą i unormowania łańcuchów dostaw, ale niestety w żaden sposób nie rozwiązałoby kwestii problemów na rynku energii. Przeanalizuj sobie działania EBC i FED po kryzysie w 2009. Takze sytuacja jest troche inna -wtedy bankrut to była tylko Grecja - obecnie dołaczyla Hiszpania Francja Włochy.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
8 października 2021 11:00:32
Pieniążki z KPO chyba się mocno opóźnią i to chyba mocniej wpłynęło na złotego niż wypowiedzi Glapy, które jednak trzeba w tej dynamicznej sytuacji potraktować bardziej jako życzenia niż pewny i scementowany plan. Glapiński w roli obrońcy wartości złotego? Od początku swojej kadencji prowadzi politykę rabowania oszczędzających z ich kapitału. Polityka ujemnych stóp jest tu u nas od lat, do pandemii to się działo na mniejszych liczbach bo inflacja tylko o 1-2 procent przekraczała stopy potem tylko przyspieszyło bo bestia im uciekła i nic nie potrafią z tym zrobić. Taka długotrwała polityka wpływa na utratę wartości przez złotego bo zaufanie się traci i nie łatwo je odbudować. I tak będą wszyscy zacieśniać te działania ale przecież nikt nie wyjdzie i nie powie, że zrobi serie podwyżek stóp w pół roku. Dobra mina do złej gry czy jak kto woli zła mina do dobrej gry.
Edytowany: 8 października 2021 11:01
|
|
PREMIUM
78 Dołączył: 2009-12-10 Wpisów: 1 835
Wysłane:
8 października 2021 13:47:27
Kakarotto napisał(a):Za jedno mogę pochwalić RPP. Za to że wyprowadziła prawie wszystkich w pole i nie dała szansy spekulantom zagrać na polskim złotym pod podwyżkę stóp procentowych Najbardziej to wyprowadziła w pole siebie, bo nagle uznali, że jednak mają wpływ na inflację. IMO ten ruch nic nie da i inflacja dalej będzie galopująca. A powyżej 1pp nie podniosą bo za dużo kredytów hipotecznych udziela się na styk zdolności.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.