ocngqrsh
Advertisement
PARTNER SERWISU
ajzxwkvl
36 37 38 39 40

Kiedy szczyt Hossy:)

Koruptos
16
Wpisów: 248
Wysłane: 2 września 2021 20:34:56
Cytat:
Podniesienie stóp procentowych nie zmniejszy inflacji, tym bardziej że za chwile mamy kolejna falę covida.
Masz rację. Należy je obniżyć. Był już nawet taki jeden, co twierdził, że na inflację najlepsze jest obniżanie stóp, Erdogan się nazywał. Pamiętasz co było potem? Wiem, wiem - spisek światowych elit. Reszty nie chce mi się nawet komentować. Zauważyłeś, że ludzie przestali Ci odpowiadać?

www.youtube.com/watch?v=TXlHKT...

Teraz Ty znajdź różnicę...

mihumor
PREMIUM
147
Wpisów: 892
Wysłane: 2 września 2021 21:50:04
Taki tam kawałek wycięty z raportu Pekabexu za Q2 tłumaczący drastyczny spadek zysku przy dużym wzroście przychodu w stosunku do Q1
"a) cena stali wzrost o ok. 120%
b) cena wełny mineralnej wzrost o ok. 100%
c) cena sklejki - wzrost o ok. 120%"
Zabawnym zajęciem dziś jest przygotowywanie ofert przetargowych a już zwłaszcza w budowlance. Co by nie mówić to są to bardzo ciekawe czasy.

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 3 września 2021 01:20:35
krewa napisał(a):
Cytat:
Dopiero jeżeli inflacja jest spowodowana nadmiernym wzrostem popytu wywołanym przez akcję kredytową rosnącą powyżej oczekiwań, to wtedy trzeba byłoby wzrost kredytu wyhamować poprzez wzrost stóp procentowych

No właśnie, tylko wygląda jednak na to, że inflację napędzają ceny energii a nie nadmierny wzrost popytu. I to jest to o czym pisałem rano:
Cytat:
szukałbym przyczyn występowania inflacji

zaczyna być coraz większy problem z podażą towarów... słynne" zrywanie łańcuchów dostaw" zaczyna zbierać żniwo...a przysłowiowe półprzewodniki zaczynają zarażać kolejne branże.. firmy i ludzie zaczynają kupować to co jest dostępne a nie to co chcieliby..
rozmawiałem z firmą która produkuje urządzenia do przemysłu i teraz pakuje do swoich urządzeń taki materiał jaki jest dostępny ( a jest dostępny tylko lepszy ale droższy) i pomimo tego, że technologia nie wymaga aż takich dobrych surowców do urządzenia.. ale tylko one są dostępne... ceny odpowiednio podnieśli ale kupujący i tak się cieszą, że w ogóle urządzenie dostali.. firma ok. 200 osób..
inny przykład firma ponad 1000 osób z branży automotive.. produkcja i popyt na 2 dni do w tygodniu, ludzie na postojowym bo fabryki aut stoją, kolejne 6 miesiące i firma będzie miała problem finansowy, ale i tak kupują najbardziej hodliwe surowce na zapas do mogazynu..d'oh!

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 3 września 2021 01:23:48
mihumor napisał(a):
Taki tam kawałek wycięty z raportu Pekabexu za Q2 tłumaczący drastyczny spadek zysku przy dużym wzroście przychodu w stosunku do Q1
"a) cena stali wzrost o ok. 120%
b) cena wełny mineralnej wzrost o ok. 100%
c) cena sklejki - wzrost o ok. 120%"
Zabawnym zajęciem dziś jest przygotowywanie ofert przetargowych a już zwłaszcza w budowlance. Co by nie mówić to są to bardzo ciekawe czasy.

wkrótce nastąpi szok po stronie klientów... jak zauważą im te wynagrodzenia nie rosną tak szybko jak ceny mieszkań które będzie napędzał wzrost cen działek i materiałów budowlanych.

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

yanek z hor
168
Wpisów: 1 289
Wysłane: 3 września 2021 22:27:27
małe pytanie - dlaczego mój wpis zniknął ???? FAKTY sa nieodpowiednie do narracji forum ?

Moderator:
Po raz kolejny zapraszam do zapoznania się z regulaminem forum.
www.stockwatch.pl/forum/wpis-n...
Edytowany: 3 września 2021 22:31

yanek z hor
168
Wpisów: 1 289
Wysłane: 3 września 2021 22:33:12
yanek z hor napisał(a):
małe pytanie - dlaczego mój wpis zniknął ???? FAKTY sa nieodpowiednie do narracji forum ?

Moderator:
Po raz kolejny zapraszam do zapoznania się z regulaminem forum.
www.stockwatch.pl/forum/wpis-n...

pytanie było proste - dlaczego zniknął mój wpis jak wiele innych które nie wpisywały się w narracje forum ?

Moderator:
Odpowiedź prosta:
- usuwane są wpisy powtarzające wcześniejsze informacje bądź opinie;
- usuwane są gołe linki bez cytatu.
Edytowany: 3 września 2021 22:37

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 4 września 2021 06:23:02
Generalnie mam prośbę, aby gdy moderacja usuwa jakiś wpis informowała dlaczego to robi autora na PW. Chodzi o to, że wtedy delikwent ma szanse się poprawić i wie co zrobił źle.

Inaczej pojawiają się w głowie domysły bardziej lub mniej trafne. A już na pewno nie powoduje to że autor wpisów będzie miał na uwadze zasady jakie złamał - bo nie wie jakie złamał.

To moja prośba komunikacyjna.
Moderator:
Biorąc pod uwagę ilość usuwanych postów, dodatkowe informowania autora o powodach usunięcia zajmowałoby moderacji zbyt wiele czasu. Najczęstsze powody usuwania wpisów to:

- goły link bez cytatu i komentarza;
- cena docelowa lub kierunek bez uzasadnienia technicznego lub fundamentalnego;
- komentowanie osoby innego użytkownika;
Edytowany: 4 września 2021 09:34

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 4 września 2021 14:20:41
Skoro powody są zwykle te same to warto przygotować gotowe komunikaty. Następnie Ctrl +c, Ctrl+v i send.

Pewno zajmie to jakieś 15 sek.

A liczba ingerencji moderacji spadnie. Zaoszczędzicie czas w ten sposób.
Edytowany: 4 września 2021 14:22

absmak
49
Wpisów: 243
Wysłane: 20 września 2021 11:11:23
Wątek śpi :) ?

Antycypacja Evergrande ? Rynek energii ? Korekta pod zwyczajowe wzrosty na koniec roku ? Coś jeszcze innego ?

NeVeS
41
Wpisów: 197
Wysłane: 20 września 2021 12:47:10
Do tego spotkanie FOMC w tym tygodniu i masa ostrzeżeń na poczatku września od amerykańskich banków inwestycyjnych przed korektą z powodu tego, że S&P i NASADAQ dotarły do poziomów prognozowanych przez nie na koniec roku, nie pozostawiając wiele miejsce do dlaszego wzrostu.

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 20 września 2021 13:07:29
Od dwóch tygodni pachnie głębszą korektą no i ta ciałem się staje. Pozostaje tylko czekać na sygnał do szarży kawalerii jankesów grany na trąbce jako ostatniej instancji niosącej nadzieję. Tyle, ze ten może nastąpić po dłuższym przegrupowaniu na z góry zaplanowane pozycje. Czy szczyt hossy mamy już za sobą?

pandorinium
52
Wpisów: 982
Wysłane: 20 września 2021 13:58:15
Ja tam tej hossy w Polsce nie widziałem.

NeVeS
41
Wysłane: 20 września 2021 21:38:05
S&P zaliczył długo wyczekiwaną 5% korektą w trakcie sesji i odbił z chirurgiczną precyzją. Ciekawe czy to koniec, czy jednak zdoła poprawić dołek przed raczej spodziewanym gołębim komunikatem po posiedzeniu FOMC w środę.

lesgs
38
Wpisów: 907
Wysłane: 20 września 2021 21:44:29
Witamy w świecie paradoksów.
Kiedyś, kiedy książki pisał niejaki Pan Murphy, mowa była o alternatywnych szczytach na towarach i na akcjach, Od tego czasu wszystko się porąbało. Ponoć FED reagował inaczej niż w 1929 r. Może i tak, ale równowagi to nie przywróciło. Rynek jeszcze długo będzie targany optymizmem i pesymizmem, które to terminy zastępują powoli tradycyjne "hossa" i "bessa" . Wzrosty ostatnich lat to produkt olbrzymich pieniędzy wpompowanych w rynek i wywołanej tym inflacji. Myślicie, że nad tym uda się zapanować. Jesteście w błędzie. Możemy tylko próbować w jakiś sposób to wykorzystać robiąc dobrą minę do złej gry - ludzkość nigdy do końca nie opanowała swoich nowych wynalazków, jedynie próbowała się do ich dostosować (to zresztą stwierdzenie ze wstępu Galsworthy'ego do Sagi Rodu Forsythe'ów - ok. 1930 r. sic!!). Nie wróżę klęski, nie jestem Kasandrą. Wiem tylko, że tańczymy, dopóki gra orkiestra (vide doskonały film "Chciwość"). Jednak, kiedyś ona przestanie grać.

Prawdopodobnie jeszcze nie teraz, ale jakoś nie liczyłbym już na wiele

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 20 września 2021 21:53:57
Niestety jeśli chodzi o USA, to odnoszę wrażenie że obecna korekta jest inna. Powrót do wzrostów jest zdecydowanie słabszy niż to miało miejsce w kilku ostatnich mini korektach. Ta korekta jest jakby bardziej rozwleczona w czasie.
Przeglądam też nasz wig20. Na dziennym interwale to zapowiedź korekty aż bije po oczach. Na interwałach szerszych nie widzę tego. Jedynie co to na miesięcznym widać taką chwilę przesilenia, no i ten spadający wolumen...
Giełdę ciągnęły teraz banki, no i tu podobnie, na wykresach dziennych owszem korekta "jak ta lala", ale na szerszych interwałach zupełnie tego nie widać, nie mówiąc już o fundamentach w postaci presji na RPP. Jest jedna rzecz która mnie niepokoi w bankach, te wszystkie pobrane kredyty, które będą miały problem przy wzroście stóp procentowych.

Dzisiejsza sesja może być szokiem dla wielu, bo dawno takich zjazdów nie było. Prawie panicznych?

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 20 września 2021 22:46:41
Paniczna wyprzedaż, rzecz trzeba nazwać po imieniu. Jankesi spieli swe kuce ale dosyć poźno i nie wygalopowali z wąwozów. Czy to wystarczy choć do tego, by jutro nie było dalszego ciągu szybkiego zjazdu u nas? Moze. Pierwsza mocniejszą korekta od roku. Pierwsza więc jest jednak szansa, że nie ostatnia i może po panicznych spadkach przynieść ekspresowe odreagowanie. Co by nie mówić to jest nerwowo co zwiększa taką specyficzną nieprzewidywalność.

dejw
22
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 121
Wysłane: 21 września 2021 07:49:47
No to chyba panicznej wyprzedaży nie widziałeś. Jak WSZYSTKO będzie lecieć na łeb na szyję, a a najmniej spadająca spółka zawiśnie tylko na pierwszych widłach, wtedy będzie mowa o panice.

Sory za mało merytoryczny komentarz:)

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 22 września 2021 20:51:22
Ocena zawsze jest mocno subiektywna i różnie można widzieć reakcję zwłaszcza jak się spokojnie pomyśli nad jej adekwatnością. Czasem rozsądną ucieczkę można wziąć za panikę a nie dostrzegać bezsensownej paniki i brać ja za ucieczkę. Dziś niewiele się zmieniło na rynkach w otoczeniu a jakże inne nastroje i kierunki. Czy to nie był szczyt hossy? Niewiele na to wskazuje ale nic pewne nie jest.

NeVeS
41
Wysłane: 22 września 2021 21:34:09
Jak to niewiele się zmieniło? Atmosfera w okół Evergrande się znacznie poprawiła, znaczny spadek zapasów ropy w stanach, znaczny spadek nowych przypadków covidowych w stanach. A na zakończenie dnia Powell po raz pierwszy tak otwarcie mówił o taperingu i jego harmonogramie, nie pozostawiając wiele do nadinterpretacji. Także masa pozytywnych informacji dzisiaj spłynęła.

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 22 września 2021 22:11:25
Mnie żadna z tych rzeczy nie zaskoczyła, jak to mówią poszło zgodnie z consensusem. Chińczycy równie dobrze mogą "jutro" coś zmienić w przekazie bo przecież problem wisi jak wisiał i tak się może zwalić jak i może go partia ratować na swoje pokrętne sposoby poprzez np kontrolowaną zwałę co im zmoczy tylko nogawki a innych spuszczą do kanału w czym mają przecież sporą wprawę. FED też bez żadnego zaskoczenia. Chory jak kaszlał tak kaszle tylko mu w teleporadzie powiedzieli, by się przesadnie nie martwił.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

36 37 38 39 40

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,289 sek.

nxwralve
jyeuurju
teylyxtc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qnvxqddu
shlkcour
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat