PARTNER SERWISU
rtaeveco
50 51 52 53 54

Kiedy szczyt Hossy:)

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 7 grudnia 2021 22:37:11
Mamy wyraźne niedobory w energetyce i potrzeba nowych elektrowni jest duża. Jakby się udało w tej kwestii politykom wreszcie coś zdecydować to będzie dobre XX lat inwestycji. Obecnie ceny i niedostatki energii nas hamują. Chiny podobno wdrażają plan budowy 150 nowych reaktorów jądrowych w 15 lat. Zdystansują nas kosztami energii jak tu się czegoś nie wymyśli.
A rzeczniczka PSE to stanowisko państwowe, przypuszczalnie musi tak mówić, albo zaraz by przestała być rzeczniczką.
To jest gra. Zabawa na pieniądze.
Edytowany: 7 grudnia 2021 22:45

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 8 grudnia 2021 00:26:18
Chwila...
To kurczowe trzymanie się węgla miało nam zapewnić bezpieczeństwo energetyczne, jak nikomu innemu w Europie. Wszyscy inni to głupcy przecież, a Polak potrafi. No i mamy węgiel, nawet brunatny - bardziej do tyłu jest chyba torf i palenie chrustem - i całą resztę badziewia. Do tego jeszcze nawet trochę OZE. On top. Czyli prądu powinno być w bród. A tu lipa.
... I gdzie jest to bezpieczeństwo? Świat, który się cały czas mylił i myli znowu nam pomaga? Coś tu jest nie halo. Think

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 8 grudnia 2021 00:41:04
1ketjoW napisał(a):
Według mnie najgorszy jest defetyzm. Jak do tej pory blackout-ów nie ma.

Słusznie, ale naród od pseudo-info-sieczki przeplatanej reklamami pseudoleków (albo odwrotnie) płynie po całości. Widzę, że szykujemy się do wojny. Najprędzej to będzie wojna z rozumem. Ona w zasadzie już trwa.

mihumor
PREMIUM
147
Wpisów: 892
Wysłane: 8 grudnia 2021 08:32:51
Mamy węgla na 200 lat tyle, że nasze górnictwo dobywa w dużej mierze węgiel dla kotów czyli miał. Z górnictwem jest głównie taki problem, ze ono nie służy do wydobywania węgla tylko do utrzymywania górników.
To, że na szczęście pobudowano interkonektory i możemy się ratować jak i czasem ratować też innych to super sprawa i nawet przecież prąd weźmiemy bez obrzydzenia z czwartej rzeszy jak i z lewackiej Szwecji. Co ciekawe, ta okropna lewacka Szwecja tak brzydząca się emisjami bez oporów włącza elektrownie na ropę by wesprzeć oświeconą Rzeczpospolitą co im niesie "krużganek oświaty". Coś tu nie zgadza się po całości i w ogóle te puzzle nie pasują. Problemem z prądem u nas nie jest to co tu i teraz tylko to co będzie za 5-10 lat bo w tym czasie chyba niczego nie uda nam się pobudować tkwiąc w takim mentalnym dryblingu bez planu gry. Tymczasem coś się może zepsuć i do tego nasze potrzeby chyba wzrastają. Sieci energetyczne też mamy gierkowskie a kasę z uprawnień na CO2 co rząd nasz kasuje na potęgę narzekając na politykę UE (dobre, biorę kasę ale się nie cieszę) raczej nie wydatkuje na dostosowanie ich choćby do rozwoju obciążeń choćby z inwestycji społecznych w domową fotowoltaikę.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 8 grudnia 2021 08:38:03
Pisałem już kiedyś na tym forum o oknie Overtona. Media w Polsce są narzędziem gry politycznej z jednej i drugiej strony.

Generalnie mediom opozycyjnym chodzi o to aby w społeczeństwie wzbudzić poczucie, że władza jest nieudolna itd. i w ten sposób wpłynąć na sposób głosowania. Media rządowe mają odwrotny cel.

Zarządzanie strachem społecznym to jeden z elementów tej gry. Za komuny żyłem czasami lub bez prądu lub bez wody. Żyję dalej.

Natomiast to co jest smutne to jakość mediów jako całości. Już dawno nie chodzi o przekazywanie informacji. Dziś dziennikarze są instrumentem gry politycznej. Cos takiego jak obiektywizm jest rzadkością.

the special one
35
Wpisów: 104
Wysłane: 8 grudnia 2021 08:39:44
Panowie, drobna uwaga z pozycji biernego obserwatora - upolitycznianie wątku skutkuje drastycznym obniżeniem poziomu dyskusji, niestety.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 8 grudnia 2021 08:52:04
1ketjoW napisał(a):
Media w Polsce są narzędziem gry politycznej z jednej i drugiej strony. [...] Już dawno nie chodzi o przekazywanie informacji. Dziś dziennikarze są instrumentem gry politycznej. Cos takiego jak obiektywizm jest rzadkością.

Trafna uwaga, z tym, że nie ograniczałbym się do Polski. Najgorsze jest to, że ludzie łykają papkę medialną jak pelikany, nie zadając sobie trudu weryfikacji faktów medialnych.
"Koncentracja rosyjskich wojsk tuż przy ukraińskiej granicy! Mamy satelitarne zdjęcia!" - i nikomu nie przyjdzie do głowy sprawdzić, że baza wojskowa znajduje się jakieś 250 km od granicy w linii prostej, pomimo istnienia znacznie lepszych lokalizacji.
"Mamy plany ataku Rosji na Ukrainę!" - i łykamy. Przecież media podają, mapy upubliczniają z narysowanymi czołgami. Niemiecka gazeta, Bild. Równie dobrze redakcja Świerszczyka mogłaby to opublikować.

A potem nieumiejętność weryfikowania informacji skutkuje bezkrytycznym łykaniem komunikatów ESPI.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 8 grudnia 2021 10:00:26
Nie interesowałem się głębiej tematem granicy Ukrainy. Rosja moim zdaniem nie zawaha się użyć wojska aby odbudować swoją strefę wpływów siłowo na Ukrainie. Doskonale zdają sobie sprawę, że prędzej czy później Ukraina będzie w NATO. Tylko, że NATO oni mają już przy swojej granicy w wielu miejscach więc nie chodzi o bezpieczeństwo Rosji.

Nie wiem, czy poniższy przekaż medialny jest prawdziwy czy nie. Nie weryfikowałem.

Cytat:
Brytyjski dziennik podaje za raportem amerykańskiego wywiadu, że na granicy stacjonuje obecnie 50 rosyjskich batalionów, a kolejne 50 gromadzonych jest w rezerwie.

Cytat:
Jeden batalion liczy z reguły od 300 do 700 żołnierzy.

Co daje między 30.000 a 70.000 żołnierzy sowieckich na granicy Ukrainy z Rosją.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosc...

Natomiast to że odbyła się rozmowa Biden-Putin wskazuje na to, że coś jest na rzeczy.

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 8 grudnia 2021 10:10:10
No tak tylko, że ma drugiej szali mamy media społecznościowe produkujące własne informacje i żyjące informacjami, wiedzą i interpretacjami zupełnie wydumanymi lub wyprodukowanymi pod tezę. Z jednej strony mamy manipulacje medialną a z drugiej manipulację fundowaną przez model biznesowy gigantów internetowych. Gdzie jest prawda? Klasyk mówił, ze prawda jest jak dupa - każdy ma swoją i to stwierdzenie dziś nabiera nowej jakości.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 8 grudnia 2021 10:28:46
Ok, chronologicznie to wyglądało tak:
- pod koniec października media podają informacje o koncentracji rosyjskich wojsk przy ukraińskiej granicy;
- w pierwszych dniach listopada wywiad ukraiński prostuje te informacje. Wg wywiadu ruch wojsk jest zwykłą dyslokacją po manewrach;
- media ponownie alarmują o koncentracji rosyjskich wojsk, powołując się na dane wywiadów zachodnich, posiłkując się satelitarnym zdjęciem bazy wojskowej, odległość której od ukraińskiej granicy jest równa odległości od Moskwy;
- ukraiński wywiad "aluzju poniał" i zmienia retorykę;
- niemiecki Bild (dla niewtajemniczonych - tabloid) zamieszcza sekretne plany Rosji, zakładające okupację 2/3 terytorium Ukrainy.

Ze smutkiem stwierdzam, że znakomita większość nie wyciągnęła wniosków z wydarzeń, jakie miały miejsce na Ukrainie w latach 2013-2015.

PS Po zakończeniu rozmowy z Putinem Bidem miał umówionego call'a z prezydentem Ukrainy. Rozmowę odwołano, odbędzie się dopiero jutro.

rafsty napisał(a):
Widzę, że szykujemy się do wojny. Najprędzej to będzie wojna z rozumem. Ona w zasadzie już trwa.

Mistrzu notworthy

Edytowany: 8 grudnia 2021 10:33

darebar
23
Wpisów: 109
Wysłane: 8 grudnia 2021 11:17:16
W dniu dzisiejszym cena uprawnień EUA do emisji CO2 osiągneła poziom 88 eur/tona. Jeszcze miesiąc temu uprawnienia były notowane po 62 eur/tona, nie mówiąc już o cenie rok temu, która wynosiła ok. 30 eur/tona i była uznawana za bardzo wysoką.

Można stwierdzić, że rynek postanowił zagrać w cykora z polityką. Mam nadzieję, że polityka przegra, bo inaczej przegra przemysł w Europie. Trudno jednak sobie wyobrazić, by nowa koalicja rządząca (SPD, Zieloni, FDP) w Niemczech była skora do modyfikacji w tym zakresie. Każdy ma jednak swój próg bólu, choć niemiecki jest znacznie wyżej niż nasz, niestety.

BearHand
208
Wpisów: 1 287
Wysłane: 8 grudnia 2021 12:11:40
Temat EUA jest interesujący z perspektywy producentów, którzy staną przed wyborem Turcja czy dalej na wschód a jeśli do tego dojdzie to rosnące bezrobocie zwalczy szalejącą inflację.

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 8 grudnia 2021 13:02:32
Kasę z uprawnień pobiera rząd (tak jak i inne rządy w UE) i ma ją wykorzystywać na prowadzenie szeroko pojętej transformacji energetycznej. Przy tych cenach uprawnień to są środki niebanalne więc można zapewne czegoś tu oczekiwać poza wynurzeniami, że to jest jądro wszelakich problemów, samo zło, co oczywiście jest bardzo wygodnym wytłumaczeniem, zwłaszcza gdy się nie wspomina przy okazji o tych zainkasowanych do kasy środkach. Nie interesowałem się ale rząd gdzieś podaje ile z tego tytułu wpłynęło do budżetu i jak to jest wydatkowane?

darebar
23
Wpisów: 109
Wysłane: 8 grudnia 2021 13:24:19
Na pewno jest to gdzieś podawane, pewnie w informacji z wykonania budżetu aktualizowanej po każdym miesiącu. Luźno kojarzę, że polski rząd sprzedawał stosunkowo dużo EUA w październiku i listopadzie, czyli o 40-50% taniej niż obecnie. W tym sensie, z dzisiejszej perspektywy, jeśli wyprzedali się wtedy, to nie trafili z timingiem...

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 8 grudnia 2021 13:39:57
Ja nie wiem, jakoś się z przekazem na ten temat nigdzie nie spotkałem i powiem szczerze, że też specjalnie nie szukałem. Rząd jednak kasuje znaczne środki z tego tytułu a jednocześnie prowadzi dosyć aktywną politykę informacyjną, która opiera się na tezie, ze te uprawnienia to wina UE i one odpowiadają za inflację przed wszystkim. Nie spotkałem się z żadną informację, że beneficjentem cen tych uprawnień jest właśnie rząd a społeczeństwo, które ponosi i będzie ponosić te ciężary jest poniekąd także ich beneficjentem bo to środki celowe, które mają być zabezpieczeniem prowadzonych procesów. Wydaje mi się, ze jak otrzymałem dotację do instalacji fotowoltaicznej to właśnie były to pieniądze właśnie z tej kieszeni ze środkami z tytułu uprawnień. Na etapie składania wniosku, rozpatrywania go i otrzymaniu tych środków jednak nigdzie jasno nie było to przedstawione czyli co to za pieniądze, skąd one i dlaczego je dostaję. Może gdzieś tam w umowie w załączniku na np 9- tej stronie było, nie wiem bo nie doczytałem wszystkich załączników przyznam z pokorą. Ale tak to w sumie działa myślę i kasa z programów typu Mój Prąd to chyba są te pieniądze.

absmak
49
Wpisów: 243
Wysłane: 8 grudnia 2021 20:12:46
No wlasnie, Wy tu o Ukrainie a przy tym co dzieje się na rynku energii, to za rok nie ma połowy naszego przemysłu i problem inflacji sam się rozwiązuje.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 8 grudnia 2021 22:54:42
Cytat:
No wlasnie, Wy tu o Ukrainie a przy tym co dzieje się na rynku energii, to za rok nie ma połowy naszego przemysłu i problem inflacji sam się rozwiązuje.

Osobiście nie widzę zagrożenia dla polskiego przemysłu jeżeli chodzi o rynek energii, bo to nasza przewaga konkurencyjna w porównaniu do innych krajów EU na dzień dzisiejszy (dla wszystkich energochłonnych gałęzi przemysłu w przypadku eksportu ich produktów to szansa na wykoszenie konkurencji).

Polska produkuje tani prąd w porównaniu do innych krajów EU.

W 2020 r. Polska wyeksportowała 176 GWh netto (eksport-import), dla potwierdzenia powyższego zdania.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 8 grudnia 2021 23:45:03
Cytat:
W 2020 r. Polska wyeksportowała 176 GWh netto (eksport-import), dla potwierdzenia powyższego zdania.

Errata

W sierpniu 2021 r. Polska wyeksportowała 176 GWh netto (eksport-import), dla potwierdzenia powyższego zdania.
Edytowany: 8 grudnia 2021 23:45

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 9 grudnia 2021 00:30:03
1ketjoW napisał(a):
Pisałem już kiedyś na tym forum o oknie Overtona. Media w Polsce są narzędziem gry politycznej z jednej i drugiej strony.

Generalnie mediom opozycyjnym chodzi o to aby w społeczeństwie wzbudzić poczucie, że władza jest nieudolna itd. i w ten sposób wpłynąć na sposób głosowania. Media rządowe mają odwrotny cel.

Zarządzanie strachem społecznym to jeden z elementów tej gry. Za komuny żyłem czasami lub bez prądu lub bez wody. Żyję dalej.

Natomiast to co jest smutne to jakość mediów jako całości. Już dawno nie chodzi o przekazywanie informacji. Dziś dziennikarze są instrumentem gry politycznej. Cos takiego jak obiektywizm jest rzadkością.

Ach też chciałbym, żeby to było takie proste: klika sterująca społeczeństwami i my - społeczeństwo, szlachetni, ale niestety podle sterowani. Bild jest podobno najpoczytniejszą gazetą w Europie. Inne tabloidy też nie narzekają na brak czytelników. Redakcje idą za popytem. A popyt pochodzi od tych maluczkich, którzy najwyraźniej lubią być sterowani i żyć w stanie permanentnej podjarki. I dobrowolnie za to płacą.

Kto zabił księżną Dianę? Paparazzi czy ci, co potem ze łzami w oczach kładli kwiaty na chodniku? Ktoś te zdjęcia od paparazzich kupował, bo ktoś inny chciał je oglądać i się nimi jarał.
Edytowany: 9 grudnia 2021 00:32

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 9 grudnia 2021 08:26:35
Kolego,

Ja nie napisałem że to proste. Napisałem że media są narzędziem w walce politycznej.

Z ostrożności procesowej jak mówią prawnicy nie będę się wypowiadał w imieniu społeczeństwa.

Faktem jest natomiast że weryfikacja informacji przez ich odbiorcę staje się koniecznością, w związku z uprzedmiotowieniem mediów. Mainstream służy tej czy innej opcji politycznej.

Edytowany: 9 grudnia 2021 08:27

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

50 51 52 53 54

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,571 sek.

dcvlmzlv
tjavpivf
stwazyje
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qpasokqg
psnxrvfv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat