45 Dołączył: 2015-01-03 Wpisów: 859
Wysłane:
4 marca 2022 00:22:40
1ketjoW napisał(a):Wydaj mi się że Ty coś pisałeś o spekulantach: Cytat:Ale tak... skupiajmy się na drzazgach w oczach spekulantów ;)
Widzę po komentarzu ad personam że coś zabolało. Kontrakt jamalski obowiązuje Polskę od 1996 r. Z uwagi na to że nie jest wypowiadany zakładam, że są w nim zapisane wysokie kary umowne za jego zerwanie. Innymi słowy za jego zerwanie musiałaby Polska zapłacić więcej niż za gaz jaki kupuje od Rosji. To co proponujesz nie ma więc sensu z punktu widzenia moralnego i ekonomicznego. Tak, zgadza się - pisałem, żebyś odczepił się od spekulantów a skupił na tym jak sam dofinansowujesz kolegów pana P., nie było tu nic o mojej spekulacji, którą mi bezpodstawnie zarzucasz!!!! Co do kontraktu jamalskiego - sugerujesz, że zapłaciliśmy już za zużycie gazu do końca obowiązującego kontraktu ? Czy jednak płacimy za faktyczne zużycie - i przeczytaj ze zrozumieniem - nic nie sugeruję, a określam, że zużycie gazu to więcej pieniędzy na działania P. niż spekulacja za 5tyś zł. ps. szkoda żeby nie zabolało, skoro zarzucasz mi coś z czym nie mam nic wspólnego...
|
|
PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 244
Wysłane:
4 marca 2022 00:25:58
Kakarotto napisał(a):pandorinium Południowy wschód, a szczególnie miasto Mariupol nie ma innego wyjścia. Tam bronią się głownie nacjonaliści ukraińscy. Po 8 latach walk i po tych stratach co zadali opcja poddania się równoznaczna jest z zemstą, a możliwie że z ich eksterminacją.
Inna rzecz jest taka, że część Ukraińców broni się i oddaje życie za kraj, ale jest sporo takich co trzymają stronę agresora. Tak jest w Chersoniu, albo może było bo to miasto wzięte jest już? Z jednej strony masz atakujących ruskich a za plecami osoby które trzymają ich stronę. Zauważcie że nigdzie nie mówią skąd pochodzą ci tzw. dywersanci. To mogą być "lokalsi". Ukraina jest niejednorodna narodowościowo, i strona proputinowska co najwyżej boi się o własne egoistyczne 4 litery. Dochodzą mnie słuchy że te osoby bardzo cynicznie do wojny podchodzą. Niby trzymają stronę obrońców ale opcja ich porażki też jest dla nich dobra. Songo, w Polsce za II WŚ też byli volksdeutsche czy kobiety jakie sypiały z Niemcami. Natomiast nie ferowałbym wyroków, że to jakaś istotna grupa. Wojna o Krym za długo trwała i za dużo ludzi zginęło aby mogło być inaczej. Zobacz, że wypowiedzi ukraińskie o zabijaniu artylerzystów, a nie brania ich do niewoli wskazują, że wojna będzie krwawa. Armia ukraińska ma broń, to faceci którzy bronią swoich domów do których strzelają Rosjanie. Ukraińcy nie powiedzieli jeszcze ostatniego słowa. Zresztą w tym konflikcie brakuje mi ich kontrofensywy. Mam nadzieję, że ją jeszcze zobaczymy.
|
|
208 Dołączył: 2018-10-03 Wpisów: 1 287
Wysłane:
4 marca 2022 00:26:22
U sowietów trwa akcja ostrej blokady netu, coś może być na rzeczy z tym stanem wyjątkowym.
Edytowany: 4 marca 2022 00:28
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
4 marca 2022 00:52:29
Cytat:Tak, zgadza się - pisałem, żebyś odczepił się od spekulantów a skupił na tym jak sam dofinansowujesz kolegów pana P., nie było tu nic o mojej spekulacji, którą mi bezpodstawnie zarzucasz!!!!
Co do kontraktu jamalskiego - sugerujesz, że zapłaciliśmy już za zużycie gazu do końca obowiązującego kontraktu ? Czy jednak płacimy za faktyczne zużycie - i przeczytaj ze zrozumieniem - nic nie sugeruję, a określam, że zużycie gazu to więcej pieniędzy na działania P. niż spekulacja za 5tyś zł.
ps. szkoda żeby nie zabolało, skoro zarzucasz mi coś z czym nie mam nic wspólnego... Nie odczepię się od spekulantów ani od inwestorów. Inwestowanie obecnie w spółki morderców uważam za niemoralne. Nie pisałem zresztą o Tobie tylko o gości z forum, który zamierza kupować akcje Gazpromu. Zdaje się że włączyłeś się do tej wymiany zdań w jego obronie, więc o co come on. Ja nie dofinansowuje kolegów Pana P., jak to ładnie określiłeś. Aby to była prawda musiałbyś wiedzieć, czy korzystam z gazu. Natomiast Polska rezygnuje w gazu rosyjskiego od 31.12.2022 r. Napisałem Ci dlaczego. Nie bardzo rozumiem co jest niejasne. Sugeruję, że zapisy jakie znajdują się w kontrakcie jamalskim powodują że jego wypowiedzenie przed terminem jest nieopłacalne. Zauważ że Polska musiała płacić zgodnie z tym kontraktem za gaz jakiego nie odebrała. Jest w nim kaluzula take or pay. Ponadto zakładam, że są wysokie kary umowne za jego zerwanie przed terminem. To kontrakt długoterminowy i na 100% Rosjanie się zabezpieczyli w ten sposób. Gdyby było inaczej PiS już dawno wypowiedziałby tę umowę a na 100% po wybuchu wojny na Ukrainie. Cytat:Zgodnie z zawartą w umowie klauzulą „take or pay”, polski koncern musi płacić za co najmniej 8,7 mld metrów sześciennych rocznie, nawet w przypadku braku zapotrzebowania na takie ilości paliwa. energia.edu.pl/tag/kontrakt-ja...Ten kontrakt był podpisywany gdy Polska była w rosyjskiej strefie wpływów. Stąd jego dziwne zapisy. O ile dobrze pamiętam zapisy kontraktu negocjował między innymi Pan Adamczyk. Tak więc nie jest tak jak piszesz że płacimy zawsze za faktyczne zużycie. Zgadzam się, płacenia za gaz Putinowi to więcej kasy niż inwestycja za 5 tys. zł. Tylko po co jeszcze mu dawać więcej kasy, na jaką Ty jako osoba prywatna masz wpływ. Tego chciałbym się wiedzieć i o to mi chodzi.
Edytowany: 4 marca 2022 00:55
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
|
|
178 Dołączył: 2020-08-12 Wpisów: 1 398
Wysłane:
4 marca 2022 06:26:10
vladinho napisał(a):[quote=szarlej81]
Chodziło mi o to, że jeśli ktoś komuś zarzuca na forum działanie amoralne poprzez zakup jakichś małych ilości udziałów - niech będzie konsekwentny i zacznie od siebie - przestanie korzystać z gazu, niech nie ogrzewa domu/mieszkania, myje się w zimnej wodzie. Niech nie kupuje rosyjskiego węgla (innego teraz nie dostanie) do ogrzewania, nie będziemy używać gazu, to nie trzeba będzie za niego płacić Rosjanom - to nie ma znaczenia, że mamy podpisaną umowę do końca roku. Zużycie zależy od nas.
No i ludzie w dużej mierze to robią. Na całym świecie bojkotowane są rosyjskie produkty. Zresztą czym innym jest zaspokojenie podstawowych potrzeb życiowych takich jak zakup paliwa czy ogrzanie domu a czym innym spekulacja wynikająca z chęci zysku. No i co najważniejsze - ja sam nie mam wpływu czy gaz którym ogrzewam mieszkanie pochodzi z Rosji czy też nie. To jakie akcje kupuję zależy wyłącznie ode mnie. Ale takie decyzje pozostawiam każdemu do własnej oceny. Ja sam bym w to nie wszedł. Jeżeli ktoś chce - jego sumienie i jego sprawa.
|
|
45 Dołączył: 2015-01-03 Wpisów: 859
Wysłane:
4 marca 2022 08:46:52
1ketjoW napisał(a):Nie odczepię się od spekulantów ani od inwestorów. Inwestowanie obecnie w spółki morderców uważam za niemoralne. Nie pisałem zresztą o Tobie tylko o gości z forum, który zamierza kupować akcje Gazpromu. Zdaje się że włączyłeś się do tej wymiany zdań w jego obronie, więc o co come on. <ciach> Cytat:Zgodnie z zawartą w umowie klauzulą „take or pay”, polski koncern musi płacić za co najmniej 8,7 mld metrów sześciennych rocznie, nawet w przypadku braku zapotrzebowania na takie ilości paliwa. energia.edu.pl/tag/kontrakt-ja...Ten kontrakt był podpisywany gdy Polska była w rosyjskiej strefie wpływów. Stąd jego dziwne zapisy. O ile dobrze pamiętam zapisy kontraktu negocjował między innymi Pan Adamczyk. Tak więc nie jest tak jak piszesz że płacimy zawsze za faktyczne zużycie. Zgadzam się, płacenia za gaz Putinowi to więcej kasy niż inwestycja za 5 tys. zł. <ciach> . odnośnie personalnego odnośnika zamknijmy sprawę - na początku odniosłeś się do mojego tekstu co sugerowało odniesienie bezpośrednio do mnie, ale skasowałeś i korygujesz, że masz na myśli innego użytkownika - wypadałoby przeprosić, ale ok, możemy sprawę zamknąć. Co do gazu, nie neguję, samego kontraktu i jego zapisów - ale Polska zużywa rocznie 20mld m3, czyli w teorii od maja do końca roku każda złotówka to dodatkowe pieniądze i tak owszem, nie jestem w stanie zweryfikować w jaki sposób ogrzewasz dom/mieszkanie, ale niestety jesteśmy tak uzależnieni od rosyjskich surowców, że prawdopodobieństwo, że z nich nie korzystasz zmierza bardziej do zera niz do 100%. Wracając do węgla - zarzucasz mi niską ocenę wiarygodności Pani Moskwy, przy czym w artykule jest opisany case firmy Veolia pozostawiający lukę, że nie są pewni skąd uzupełniają węgiel, lub nie chcą tego wskazać. Cytat:Podjęta już decyzja o imporcie węgla pozwoliła na zapewnienie dostaw ciepła do mieszkańców Łodzi i Poznania oraz ok. 40 mniejszych miast w Polsce. – Węgiel pochodzący z importu stanowi niespełna 5 proc. wolumenu węgla wykorzystywanego przez Veolię. Decyzja o ilości importowanego węgla zależy od dostępności i jakości węgla na rynku polskim – wyjaśnia spółka. i niżej Cytat:Patrząc zaś na sam import, to 75 proc. przywożonego do Polski węgla pochodzi z Rosji. Trafia on przede wszystkim do ciepłowni na wschodzie naszego kraju. W Polsce mamy 396 ciepłowni, które mają ważną koncesję. Jednak jednostek cieplnych jest znacznie więcej. To informacje Polskiej Izby Ciepłowników, która zrzesza 240 podmiotów To jest z Twojego artykułu. Węgla w Polsce jest za mało Co pokrywa się z danymi za rok 2019 (więc zakładam, że już nie określisz tego jako rosyjska propaganda). www.forbes.pl/gospodarka/nawet...Cytat:I choć koncerny próbują sprowadzać węgiel z innych kierunków, to z Rosji jest najwygodniej. Dostawa koleją trwa 2-3 tygodnie, podczas gdy morska dostawa zajmuje 5-6 tygodni. Co więcej, rosyjski węgiel jest niskosiarkowy, co pozwala spełniać normy emisji. I do tego jest tani. – Rosjanie dotują sprzedaż swojego węgla, przez co jest tańszy niż polski. Także obawiam się, że Pani Moskwa audytu nie zrobiła, a gdyby zrobiła to mielibyśmy case byłego ambasadora w Czechach... No i jeszcze paliwo... pomijając kwestię sprytnych spółek typu AMIC, że niby austryjacka... to chyba nie muszę tłumaczyć skąd jest paliwo na orlenie, lotosie. Przecież nikt nie określa Kowalskiego, który tam tankuje handlarzem z mordercą, czy amoralnym przypadkiem, wręcz jak jeszcze kupi hot-doga to jest patriotą. HALO
Edytowany: 4 marca 2022 08:50
|
|
PREMIUM
Wysłane:
4 marca 2022 11:48:20
Co do Veolia. Popatrz na cytat jaki sam zamieściłeś: Cytat:Podjęta już decyzja o imporcie węgla pozwoliła na zapewnienie dostaw ciepła do mieszkańców Łodzi i Poznania oraz ok. 40 mniejszych miast w Polsce. – Węgiel pochodzący z importu stanowi niespełna 5 proc. wolumenu węgla wykorzystywanego przez Veolię. Decyzja o ilości importowanego węgla zależy od dostępności i jakości węgla na rynku polskim – wyjaśnia spółka. 5% to zdaje bardzo mało moim zdaniem, jeżeli wiemy, że 75% importowanego węgla przez Polskę pochodzi z Rosji. Nie wiem, czy Pani Moskwa robiła audyt czy nie. Napisałem, że spółki SP nie kupują węgla w Rosji. Napisałem, że kupują je głównie małe elektrociepłownie na wschodzie kraju oraz odbiorcy indywidualni mający piece na węgiel. Te dane jakie zamieściłem (a Ty za mną) temu nie przeczą. Nie bez powodu Morawiecki jest już po rozmowach z Premierem Australii w sprawie importu węgla z tamtego kierunku. Za chwilę import węgla z Rosji i Białorusi przez Polskę, jeżeli zostanie wprowadzone embargo na węgiel przez UE, będzie zerowy. Cytat:Polska natychmiast chce przestać również importować rosyjski węgiel, rozmawiałem z premierem Australii Scottem Morrsisonem, żeby także stamtąd transportować węgiel do Polski - powiedział w środę na lotnisku w podrzeszowskiej Jasionce premier Mateusz Morawiecki. www.polsatnews.pl/wiadomosc/20...Na marginesie to Pani minister Moskwa wynegocjowała porozumienie w sprawie Turowa i zamknęła temat. Zakładam więc, że ma wiedzę jakiej ani Ty ani ja nie mamy w sprawie Turowa. Poza tym jeździ do Brukseli w sprawie praw do emisji CO2 i zmiany systemu handlu uprawieniami (Polska buduje koalicję aby zostały wprowadzone zmiany w systemie handlu uprawnieniami, ponieważ ca 70% energii w Polsce jest produkowanej w węgla). Jeżeli chodzi natomiast o ropę to w latach 90, Polska importowała około 95% ropy z Rosji. Obecnie jest to mniej niż 70% z tendencją malejącą. Zgadzam się jednak to obecnie największy nasz problem. Zwiększa się sukcesywnie import z Arabii Saudyjskiej. Niestety nad czym boleję nie da się zrezygnować z tego importu z dnia na dzień. Cytat:W umowie obniżył – w porównaniu z poprzednimi warunkami – wielkość dostaw surowca o około 30 proc. do 5,4-6,6 mln ton rocznie. Wcześniej koncern miał umowę na dostawy 6 mln-8,4 mln ton ropy naftowej rocznie. PKN Orlen podkreślał wtedy, że dywersyfikacja dostaw to jeden z najważniejszych celów strategii spółki. www.money.pl/gospodarka/coraz-...Natomiast to są kwestie na jakie zwykli obywatele mają mały wpływ. To o czym decydujesz Ty lub ja to jak wydajemy swoją kasę inwestując np. w sowieckie firmy i za to odpowiadamy personalnie. Wcześniejszy wpis szarlej81 jasno pokazuje dlaczego te inwestycje są naganne i nie zmienia tego kupowanie gazu czy ropy z Rosji przez Polskę jako państwo. Polska uniezależnia się od Rosji jeżeli chodzi o zakup surowców ale to proces. Z gazem jesteśmy na finiszu. Z ropą pewno potrwa to jeszcze kilka lat, ale finalnie też przestaniemy kupować ropę od Rosjan, jeżeli będą prowadzić w dalszym ciągu politykę militarnych podbojów.
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
4 marca 2022 13:04:29
Cytat: Ty lub ja to jak wydajemy swoją kasę inwestując np. w sowieckie firmy i za to odpowiadamy personalnie. Litości, inwestycja jest wówczas, gdy pieniądze trafiają do firmy. Natomiast kupno akcji tej firmy przez Mateusza od Johna i późniejsza odsprzedaż Helmutowi jest zwykłą spekulacją.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
4 marca 2022 13:32:14
Krewa,
1) Produkty i usługi rosyjskich firm są pod pręgierzem konsumentów w Europie. Zwykli ludzie rezygnują z rosyjskich towarów i z usług itd. Akcje są takim samym towarem jak każdy inny. 2) Poza tym stajesz się wspólnikiem spółki, która ma siedzibę kraju agresora, który odpowiada na dziś za ponad 2.000 śmierci cywilów na Ukrainie.
Ja dziękuję za takich wspólników. Na bandytach i z bandytami nie robi się interesów. Ich eliminuje się z życia gospodarczego. Co właśnie ma miejsce.
O litości nie ma mowy. Rosja ugnie się tylko pod wpływem realnej siły (np. poważnej zapaści gospodarczej) lub siły militarnej (na zaangażowanie NATO nie liczę). Liczę na to, że wojna na Ukrainie będzie trwała i że będzie bardzo kosztowna dla Rosji. Ten fakt plus sankcje gospodarcze zepchnie ich w problemy gospodarcze i nawet jeżeli w końcu wygrają wojnę, to będzie to pyrrusowe zwycięstwo. To da Polsce czas potrzeby na przygotowanie się na agresję, która jest realna. Na dziś nie mamy nawet odpowiedniej ilości broni przeciwpancernej, która powinna być podstawą naszego uzbrojenia. Stany jednostek wojskowych często są poniżej 60%, co jest niezgodne z regulacjami NATO i wskazuje na braki możliwości operacyjnych takich jednostek. Potrzebna jest reorganizacja i zatrudnienie cywilów na stanowiskach urzędniczych w armii, a nie wojskowych itd. itd.
Edytowany: 4 marca 2022 13:33
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
4 marca 2022 13:38:17
Pieniądze za towar trafiają ostatecznie do firmy. Pieniądze za akcje trafiają do kieszeni innego spekulanta. Nie można tego porównywać. To jest raczej zakład dotyczący losu okupanta - wykituje czy przeżyje
Edytowany: 4 marca 2022 13:40
|
|
PREMIUM
Wysłane:
4 marca 2022 14:33:18
Co nie zmienia faktu, że stajesz się wspólnikiem tego okupanta w jego biznesie. Nie zapominaj również o tym: twitter.com/hwag_ucmc/status/1...
Edytowany: 4 marca 2022 14:35
|
|
PREMIUM
Wysłane:
4 marca 2022 15:26:08
Nie, to zmienia sytuację diametralnie - kupując gaz, ropę, energię elektryczną itd wspierasz agresora, gdyż przekazujesz jemu środki płatnicze. Kupując akcje spekulujesz. A kupując CFD nawet nie wchodzisz w posiadanie akcji.
I przestań stosować te perfidne triki z wrzucaniem statystyk gwałtów, nie o tym była nowa.
|
|
77 Dołączył: 2010-08-04 Wpisów: 329
Wysłane:
4 marca 2022 15:39:48
O, widzę ze histeria sie rozkręca. Teraz jak ktoś kupi zakład na rosyjski instrument finansowy jest wspolnikiem w gwalcie, niezle.
Rozumiem, że jak ktos obstawi odbicie jakiejs ukrainskiej spolki to tak jakby przyjął uchodźcę albo zabil rosyjskiego soldata? Czy tylko w jedna strone to dziala?
|
|
178 Dołączył: 2020-08-12 Wpisów: 1 398
Wysłane:
4 marca 2022 15:43:07
Nie przekonuje mnie to, że pieniądze trafiają do innego spekulanta. Czy gdyby powiedzmy Orlen zrobił wezwanie na jakąś spółkę rosyjskiego sektora paliwowego i skupił z rynku 15% jego udziałów to też stwierdzilibyście, że nic się nie dzieje?
Coś takiego może byłoby uzasadnione, gdyby rynki kapitałowe były całkowicie niezależne od realnej gospodarki. Ale tak przecież nie jest.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
4 marca 2022 15:56:17
krewa napisał(a):Nie, to zmienia sytuację diametralnie - kupując gaz, ropę, energię elektryczną itd wspierasz agresora, gdyż przekazujesz jemu środki płatnicze. Kupując akcje spekulujesz. A kupując CFD nawet nie wchodzisz w posiadanie akcji.
I przestań stosować te perfidne triki z wrzucaniem statystyk gwałtów, nie o tym była nowa. To nie są triki tylko rzeczywistość na Ukrainie. Rzeczywistość spowodowana przez Rosjan, bo Rosjanie służą w wojsku rosyjskim i to oni strzelają do Ukraińców - nie Putin. Również dlatego uważam, że z Ruskami nie należy robić żadnych inwestycji z kupowaniem akcji ich firm włącznie. Agresja Rosji musi zostać powstrzymana. Akcje ich firm powinny zostać przerobione na papier toaletowy jeżeli nie są zdematerializowane, a te zdematerializowane powinny być wykasowane z wirtualnej rzeczywistości. Rosjanie powinni być zwalniani z pracy, a fabryki jakie tam działają powinny zostać zamknięte vide Boryszew. I nie chodzi tu o zemstę, ale o jednoznaczną zdecydowaną negację działań Rosji. Jeżeli akcji ich firm nikt nie będzie kupował ich wartość spadnie i o to chodzi. Mają mieć wartość zero lub poniżej zera jeżeli mają kredyty. Wtedy te firmy które zaciągnęły kredyty pod zastaw akcji innych firm będą je musiały spłacić, bo zabezpieczenia okażą się bezwartościowe. Mają spłacać kredyty, mają być wywłaszczani itd. Nacisk ekonomiczny powinien być wywierany na Rosję i Rosjan non stop, bo chodzi o życie ludzi, którzy tylko chcą być wolni i decydować o sobie. Znajomy był na polsko-ukraińskiej granicy. Morze matek i płaczących dzieci bez ojców. Nie rusza Was to. Mnie rusza. Gdyby nie moderator napisałbym ostrzej. Za to co robią na Ukrainie i Ukraińcom ma ma dla nich dość srogiej kary. Tak giną ludzie, a my rozpisujemy się o inwestycjach a akcje ruskich firm. To jest ok. Kur... Ja by do Was strzelali, do Waszych rodzin też myślelibyście o spekulacji i zarobku. Ja pier....
Edytowany: 4 marca 2022 16:09
|
|
PREMIUM
Wysłane:
4 marca 2022 16:18:09
Powinieneś odpocząć od forum. Rozmawialiśmy o różnicy między inwestowaniem w rosyjskie firmy - czyli przekazywaniu tym firmom środków finansowych - a spekulowaniem na akcjach tych firm. Gdy zabrakło Ci argumentów, zacząłeś zasłaniać się matkami z dziećmi i zgwałconymi kobietami. Perfidne zagranie.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
4 marca 2022 16:26:54
Argumenty jakie podałem są aktualne.
1) Produkty i usługi rosyjskich firm są pod pręgierzem konsumentów w Europie. Zwykli ludzie rezygnują z rosyjskich towarów i z usług itd. Akcje są takim samym towarem jak każdy inny.
2) Poza tym stajesz się wspólnikiem spółki, która ma siedzibę kraju agresora, który odpowiada na dziś za ponad 2.000 śmierci cywilów na Ukrainie. Gazprom nie jest zwykła firmą. to firma która służy Kremlowi w realizacji jego polityki.
Gdybyśmy byli na ich (Ukrainy) miejscu i Rosja napadłaby na Polskę też kupowałbyś akcje ruskich firm. To przecież bez znaczenia, że strzelaliby do Polaków i ich zabijali. Do jakiego momentu byłoby to bez znaczenia? Czyja śmierć spowodowałaby zmianę w takim myśleniu? Jest ktoś taki?
Ja jestem przeciw inwestowaniu w ruskie firmy i nie uważam ze jest to w porządku w zaistniałej sytuacji. O przekazywaniu środków nie piszę, bo to oczywiste.
Edytowany: 4 marca 2022 16:29
|
|
PREMIUM
Wysłane:
4 marca 2022 16:50:58
Zauważ, że jako konsumenci energii w rożnej postaci, pośrednio - i nie mając przy tym wyboru - przekazujemy pieniądze Rosji. W takim układzie krytykowanie spekulantów zakrawa o hipokryzję. Natomiast absolutnie zgadzam się z pozostałymi punktami. Ostracyzm ekonomiczny to słuszne posunięcie. Niestety, energetycznie jesteśmy współzależni i w trybie natychmiastowym tej pępowiny nie przetniemy
|
|
PREMIUM
Wysłane:
4 marca 2022 17:14:34
Krewa,
ja piszę dziś cały dzień o wydatkach na jakie masz wpływ i każdy z nas. Na zakup akcji masz wpływ. Decydujesz sam, co kupisz. Ty uważasz, że to hipokryzja. Ja tak nie uważam. W pierwszej kolejności odpowiadam za siebie.
Na to skąd Polska kupuje ropę, czy gaz masz zerowy wpływ. Nie podejmujesz tych decyzji. Dziś trudno mieć pretensje do kogoś kto podpisał te umowy. Gdyby wiedział co może się stać pewno, by się zastanowił. Nikt nie przypuszczał klika lat temu (rok temu), że będzie wojna na Ukrainie.
To wojna jest perfidna - giną cywile, dzieci itd, a Ruski prowadzą ją w barbarzyński sposób. Dziś zaczął się bombardowania i ostrzał miast. Wiesz co to oznacza? To zwykły mord na ludności cywilnej.
Pisałem że ta wojna będzie krwawa, ale pisać, a widzieć co się dzieje to nie to samo. Wszyscy piszą Putin Putin ale jego na Ukrainie nie ma. Nie Putin dosłownie naciska na spust. To Rosjanie.
Edytowany: 4 marca 2022 17:19
|
|