PREMIUM
38 Dołączył: 2009-02-19 Wpisów: 2 393
Wysłane:
10 marca 2022 19:21:13
A co Ty o mnie wiesz, że się tak ciskasz? I skąd wiesz, czy jestem beztroski, czy troski? Akurat przepisy to oni zmieniają na potęgę i ekspresowo. Szkoda, że nie te, co trzeba.
Wyluzuj z tym misjonarstwem, bo zaczynasz brzmieć, jak ta cała fejsbukowo / tłiterowa armia jedynie prawych i sprawiedliwych.
|
|
83 Dołączył: 2013-05-08 Wpisów: 1 586
Wysłane:
10 marca 2022 19:24:48
rafsty napisał(a):A co Ty o mnie wiesz, że się tak ciskasz? I skąd wiesz, czy jestem beztroski, czy troski? Akurat przepisy to oni zmieniają na potęgę i ekspresowo. Szkoda, że nie te, co trzeba.
Wyluzuj z tym misjonarstwem, bo zaczynasz brzmieć, jak ta cała fejsbukowo / tłiterowa armia jedynie prawych i sprawiedliwych. Po pierwsze nie ciskam się, po drugie to nie było do Ciebie. Wątek forumowy jest o czym, a o czym pojawiają się wstawki?
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
10 marca 2022 19:25:05
Kakarotto napisał(a): Rosjanie chcą zająć miasta. Tak? Oni nie jadą zajmować pól uprawnych. Ze wszystkich filmików jakie widziałem w necie, żaden nie pokazywał walk po jakiś bezdrożach. Wszędzie były starcia na twardym gruncie.
Obejrzałeś film, który @rafsty wrzucił?
|
|
|
|
Wysłane:
10 marca 2022 19:29:55
krewa oglądam te filmy które tu wrzucałem i te kanały YT: Stara szkoła wojskowości Nowy Ład ORB + filmy nagrane przez Ukraińców na filmiki.tv tam macie "real movie" +18 lat.
Edytowany: 10 marca 2022 19:30
|
|
PREMIUM
38 Dołączył: 2009-02-19 Wpisów: 2 393
Wysłane:
10 marca 2022 19:32:49
Cytat:jedną z przyczyn tak dużych strat u agresora jest to że przemieszczają się tylko głównymi drogami To jest raczej skutek, niż przyczyna. Chyba, że Ruskie też już przywykli do autostrad i nie będą się tłuc czołgami po jakichś zadupiach. Poniższy film wyfiltrował mi się jako drugi. Chłopaki zjechali z drogi, żeby skoczyć na stronę, tak? A ci tutaj zbierali grzyby. Dzięki! Fajnie się gadało
|
|
Wysłane:
10 marca 2022 19:41:15
rafsty Na tym Twoim drugim poście na pierwszym filmiku narrator stwierdził, że pojazdy stoją bo najprawdopodobniej skończyło im się paliwo. Jak Ty sobie wyobrażasz przemieszczanie się łąkami lub polami? Czołg przejedzie, a jak ma przejechać zaopatrzenie kołowe? Nawet w środku lata byle lekko podmokły teren sprawi że pojazdy utkną. Nawet to nie są moje słowa, o tym mówił ten geopolityk znawca czy jak mu tam, Jacek Bartosiak. Nikt się nie będzie pchał w krzaki, teraz wojnę prowadzi się szybkimi ruchami i przerzutami wojsk.
|
|
PREMIUM
147 Dołączył: 2021-01-30 Wpisów: 892
Wysłane:
10 marca 2022 19:48:21
Temat jest trochę bardziej złożony i nie tylko dlatego poruszają się drogami by się nie zakopać w błocie. Problemem jest to, ze próbują zająć bardzo duży teren małą ilością ludzi oraz słabość łączności i brak przygotowania do tego rodzaju prowadzenia działań, którego nie brali pod uwagę i nie mają do tego teraz tak zasobów jak i zdolności. Tak dla porównania gdy Niemcy zdobyli Kijów to w okrążeniu wzięli milion jeńców i nie zajęło im to tygodni ale nie działali w tam siłą 50 tys żołnierzy tylko znacznie większą przy prawie braku dróg . Sieć dróg na Ukrainie jest rzadka delikatnie mówiąć choć w stosunku do Rosji jest to sieć bardzo gęsta. Gdyby próbowali się przemieszczać nie po drogach nie byliby w stanie dostarczać paliwa bo mają z tym problem nawet po drogach bitych na małych odległościach. Tu też kontrast z działaniami Niemców we Francji gdy przeszli szybko z czołgami przez Ardeny bez dróg ale to zaplanowali i na to właśnie byli przygotowani. Słabość wywiadu i rozpoznania. Podobnie Chińscy towarzysze i siła ich wywiadu i rozpoznania. Tak pili prawdę z krynicy ust Putina, że nie wycofali swoich obywateli z Ukrainy, Tylko z Sum teraz ewakuowano ok 300 chińskich studentów.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
10 marca 2022 19:55:43
Serio, trzeba w taki sposób tłumaczyć? Cytat:A zaatakowane muszą mieć gdzie się rozproszyć. I się rozpraszają  kliknij, aby powiększyć
|
|
178 Dołączył: 2020-08-12 Wpisów: 1 398
Wysłane:
10 marca 2022 19:57:39
Kakarotto napisał(a):
Ja w Twoich wpisach widzę wstawki i podobne zwrotki. Starczy mi minuta rozmowy na żywo by zorientować się czy ktoś woli tvp czy tvn. Ty wolisz tvn.
No to Cię rozczaruję bo ani jednego ani drugiego nie oglądam a Dziennik Telewizyjny w TVP irytuje mnie w tym samym stopniu co Szkło Kontaktowe. Różnica jedynie taka, że TVN "jedynie" manipuluje a TVP potrafi jawnie kłamać. Ale tak jedno jak i drugie jest dla mnie niestrawne. Proponuję ponownie wyjść poza postrzeganie wszystkiego przez pryzmat wojny POwsko - PISowskiej. W jednym masz rację - obecnego rządu szczerze nie znoszę, ale oceniam ich nie na podstawie mediów a efektów ich działań i wypowiedzi ich samych skonfrontowannych z rzeczywistością. Co nie oznacza, że do PO pałam jakąś wyjątkową sympatią. Natomiast zanim zaczniesz przygarniać innym zauważ, że u Ciebie samego da się zauważyć od razu aktywność, gdy ktoś skrytykuje rząd w jakiś konkretnych sprawach. Nie ciśnij zatem innym od razu od funkcjonariuszy bo z zewnątrz sam na takiego możesz wyglądać ;) rafsty napisał(a): To jest raczej skutek, niż przyczyna. Chyba, że Ruskie też już przywykli do autostrad i nie będą się tłuc czołgami po jakichś zadupiach.
Czytałem dzisiaj, ze główne drogi są obstawiane przez regularną armię bo tam idzie większość transportu. Natomiast te poboczne w ramach nękania próbuje kontrolować obrona terytorialna i ochotnicy. Na ile to prawda - oczywiście nie wiem.
Edytowany: 10 marca 2022 20:08
|
|
Wysłane:
10 marca 2022 20:12:27
Krewa wstawiłeś zdjęcie, super. Czołgi są w polu. Zdobyły to pole, zaraz wbiją tam radziecką flagę. Co dalej? Jak mają zająć miasto? Wariant z ostrzelaniem mediów, przedszkoli i generalnie zastraszaniem ludzi odrzucamy. Powiedzmy czołgi są zaatakowane, uciekają w pole bo walą do nich z pomiędzy budynków. I gdzie oni dojadą? Nigdzie. Staną gdzieś pod lasem tak jak tym pierwszym filmiku i ich zdolność bojowa jest sprowadzona do zera.
szarlej81 żeby była jasność. Wyznawcą obecnych rządzących nie jestem, też widzę ich wady. Wiem też że ludzie postrzegają ich poprzez to jakie informacje płyną z mediów. Narracje są bardzo skanalizowane w zależności które medium nadaje. Tak jak pisałem wcześniej, bardzo łatwo jest dostrzec kto jaką partię reprezentuje. Wystarczy chwila rozmowy. Natomiast nie przemawia do mnie to wieczne krytykanctwo. Cokolwiek by nie było, na pewno będzie źle. Prof, Glapiński powiedział że mamy cud gospodarczy to zaraz atak i śmiech i drwiny. A przecież mamy cały czas stabilny wzrost PKB. Jeszcze dostaliśmy parę lat temu napływ pracowitych Ukraińców. Jak się dobrze ułoży to uchodźcy też w jakieś części zostaną u nas. Ale nie, trzeba dogryźć, wy narzekać że wszystko jest nie tak, a najlepiej już jak będzie jeszcze gorzej.
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
10 marca 2022 20:24:38
Cytat:Krewa wstawiłeś zdjęcie, super. Czołgi są w polu. Zdobyły to pole, zaraz wbiją tam radziecką flagę. Co dalej? Dobrze, zacznijmy od podstaw. Te czołgi nie miały na celu zdobycia pola. Czołgi poruszały się w kolumnie. Taka formacja jest wrażliwa na atak frontalny, z powietrza i atak z flanki. Zazwyczaj unieruchamia się pojazd na czele kolumny, potem zamykający kolumnę i strzela się do reszty jak do kaczek. Jeżeli istnieje możliwość, to pojazdy z kolumny rozjeżdżają się w różne strony - i tak właśnie postąpiły na filmie. Jak są roztopy - ugrzęzną. Jak ziemia będzie sucha - uciekną, ale zachowają zdolność bojową.
|
|
Wysłane:
10 marca 2022 20:26:11
@kakarotto A czy ja gdzieś napisałem, że wszystko co robią jest złe? Za takie PPK przykładowo bardzo ich chwalę. Ale jak widzę rzeczy, które podnoszą mi ciśnienie w ich działaniach dotyczących konkretnych spraw to mam siedzieć cicho? Jestem po prostu zaniepokojony dotychczasowymi działaniami państwa w kwestii uchodźców bo przypominają mi czasy początków covida. Najpierw propaganda sukcesu i zbijanie kapitału politycznego na walce z pandemią i przypisywanie sobie czyichś zasług a dwa lata później końcowy efekt był taki, że Polska została jednym z liderów nadmiarowych zgonów w cywilizowanym świecie. Mam nadzieję, że tym razem będzie inaczej, chociaż rozum z tej nadziei głośno się śmieje.
Edytowany: 10 marca 2022 20:27
|
|
PREMIUM
Wysłane:
10 marca 2022 20:32:50
Cytat:a dwa lata później końcowy efekt był taki, że Polska została jednym z liderów nadmiarowych zgonów w cywilizowanym świecie 17 miejsce pod względem śmiertelności na 1 mln populacji, tuż przed USA (18). Tej lokaty nie da się zaliczyć do czołówki.
|
|
Wysłane:
10 marca 2022 20:44:44
krewa napisał(a): Dobrze, zacznijmy od podstaw. Te czołgi nie miały na celu zdobycia pola. Czołgi poruszały się w kolumnie. Taka formacja jest wrażliwa na atak frontalny, z powietrza i atak z flanki. Zazwyczaj unieruchamia się pojazd na czele kolumny, potem zamykający kolumnę i strzela się do reszty jak do kaczek. Jeżeli istnieje możliwość, to pojazdy z kolumny rozjeżdżają się w różne strony - i tak właśnie postąpiły na filmie. Jak są roztopy - ugrzęzną. Jak ziemia będzie sucha - uciekną, ale zachowają zdolność bojową.
To wszystko prawda, zgadza się. Ale co z tego jak oni nic tą ucieczką i tak nie wskórają. Co najwyżej nie dadzą się zamordować w czołgu tylko gdzieś już pieszo po krzakach. Bez sensu ta rozmowa. Ruska armia okazałą się bublem, którego bało się otoczenie. Są nieskoordynowani, przegrywają małe starcia. Nawet filmik widziałem jak jakieś małolaty z auta obrzuciły koktajlami mołotowa pojazd kołowy. Ruskie wojska taktycznie leżą. Tutaj chwilę temu obejrzałem film, polecam: szarlej81Odnośnie PPK, też uważa to za bardzo dobry program. Niskie opłaty, możliwość umiarkowanego wpływu na rozlokowanie wpłacanych środków. Dobra alternatywa dla ludzi którzy żyją od 1 do 1. Bo lepiej dla takich aby wpłacili te 2,5% na PPK niż kupili kolejnego śmiecia w sklepie tylko dlatego że się błyszczał. W moje pracy, z PPK zrezygnowali sami antypisowcy. Na pytanie dlaczego nie chcą PPK, można usłyszeć, że Kaczyński to K* lub H*. I tak wyglądają dyskusje z osobami teoretycznie popierającymi i same siebie uznającymi za warstwę inteligencką. Stąd też jak widzę wpisy, że rząd jest taki i owaki a nie idzie za tym argumentacja to przed oczami mam właśnie takie osoby jak opisane wyżej.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
10 marca 2022 20:59:56
Cytat:Ale co z tego jak oni nic tą ucieczką i tak nie wskórają. Co najwyżej nie dadzą się zamordować w czołgu tylko gdzieś już pieszo po krzakach. Czołgi mają inne zadania, służą głównie do natarcia i tego typu operacje przeprowadza się najczęściej nie na utwardzonym terenie. Czołg to nie tylko samobieżna armata, to też transporter. Poza tym nie mieszajmy dyslokacji i operacji
|
|
Wysłane:
10 marca 2022 21:54:25
Kakarotto napisał(a):[quote=krewa] W moje pracy, z PPK zrezygnowali sami antypisowcy. Na pytanie dlaczego nie chcą PPK, można usłyszeć, że Kaczyński to K* lub H*. I tak wyglądają dyskusje z osobami teoretycznie popierającymi i same siebie uznającymi za warstwę inteligencką. U mnie zrezygnowali absolutnie wszyscy, oprócz mnie. Zarówno PISowcy, antyPISowcy jak i neutralni. Tłumaczenie, że nigdzie nie dostaną prawie 50% zwrotu z inwestycji na rok nic nie dało. Co najlepsze nawet PISowcy uważają, że rząd im tą kasę ukradnie. Zważywszy na kombinatorykę tak PO jak i PIS przy OFE nawet rozumiem ten brak zaufania. Mało kto pojmuję różnicę pomiędzy OFE, które od początku nie były prywatnymi oszczędnościami a PPK, które mają status prywatności zbliżony do kasy trzymanej na lokacie. Zważywszy na jakość stanowionego prawa i nieprzejrzyste przepisy - ten brak zrozumienia nie dziwi. Również u ludzi inteligentnych. krewa napisał(a): 17 miejsce pod względem śmiertelności na 1 mln populacji, tuż przed USA (18). Tej lokaty nie da się zaliczyć do czołówki.
Nie pisałem o zgonach na covid ale o nadmiarowej śmiertelności. Liczonej w stosunku do lat sprzed 2020 roku.  kliknij, aby powiększyćWykres obejmuje okres do czerwca 2021. Ale potem wcale nie było lepiej. PS. Na tym wykresie nie ma sporo państw, więc pozycja Polski nie jest aż tak zła. Ale wśród państw rozwiniętych wypadamy kiepsko. W EU gdzieś na 5-6 miejscu. Tu masz pełne dane: ourworldindata.org/excess-mort...
Edytowany: 10 marca 2022 22:14
|
|
PREMIUM
Wysłane:
10 marca 2022 22:18:46
Ok, rozumiem. Możesz podpowiedzieć gdzie znajdę dane obejmujące okres od stycznia 2020 do powiedzmy końca 2021 roku?
|
|
Wysłane:
10 marca 2022 22:24:45
ec.europa.eu/eurostat/statisti...Tu masz dla Europy. Jest tam wygodna porównywarka państw, oraz plik z surowymi danymi z Excella. Niestety jest to w rozbiciu na poszczególne miesiące więc trzeba sobie to samemu do kupy złożyć. Tak na oko gorzej od nas wypadną na pewno Rumunia, Bułgaria, Litwa, Łotwa. Być może również Słowacja. Edit: Tak na szybko licząc jak nic nie zepsułem w excellu Zaczynając od państw z największą śmiertelnością: 1. Bułgaria 2. Polska 3. Słowacja 4. Rumunia 5. Czechy Stan na 31.12.2021 więc coś mogło do tej pory się pozmieniać.
Edytowany: 10 marca 2022 22:32
|
|
Wysłane:
10 marca 2022 22:49:42
Wtrącę się Wam w rozmowę o śmiertelności na covid. Czy dane podane w linku uwzględniają: - genetykę (różne populacje, różnie chorują) - poziom wyszczepienia - różnice demograficzne - gęstość zaludniania, w sensie liczę mieszkańców na metraż mieszkania
Tyle jeśli chodzi o porównywanie gołych liczb.
liczba umarłych : liczba ludności =/= wynik
|
|
PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 243
Wysłane:
11 marca 2022 00:01:36
Cytat:Mało kto pojmuję różnicę pomiędzy OFE, które od początku nie były prywatnymi oszczędnościami Małe sprostowanie co do środków w OFE. Środki te od początku podlegały dziedziczeniu. Nie znam osobiście przypadku w prawie aby dziedziczeniu ustawowemu po śmierci, podlegał majątek nie będący własnością denata lub denatki. Warto również zaznaczyć że w pierwszych latach trwania OFE w przypadku śmierci członka OFE. OFE wypłacało jego rodzinie środki, które miał zgromadzone na koncie w OFE. Środki, które podobno nie były jego własnością, dostawała w gotówce jego rodzina. Poza tym mam pytanie. Dlaczego nie strwożono np.ZUS 2 itd. Po co powstały OFE, które pobierały opłaty za zarządzanie państwowymi środkami. Absurd w mojej ocenie. TK stwierdził, że są to pieniądze państwowe, ale ponieważ te pieniądze częściowo zostały zainwestowane w akcje to nie można ich znacjonalizować. Tu mam kolejne pytanie. Jak nacjonalizować coś co jest państwowe, a nie prywatne. Skoro to były od początku pieniądze Państwa to OFE inwestując je przysparzało dochodów państwu i pomnażało majątek państwa nie osoby mającej konto w OFE. OFE miały być zgodnie z początkowymi założeniami alternatywą dla ZUS-u, ponieważ już wtedy zdawano sobie sprawę, że emerytury z ZUS-u będą mizerne. Zgodnie z założeniami miały to być pieniądze ludzi a nie państwowe i dlatego podlegały dziedziczeniu i były wypłacane po śmierci członka OFE jego rodzinie w gotówce.
Edytowany: 11 marca 2022 00:21
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.