PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
5 kwietnia 2013 20:35:53
przy kursie: 3,68 zł
Tak jak patrzę na trendy poszczególnych pozycji, to taki wzrost przychodów nie wystarczy raczej, żeby pokazać wzrost zysków. Spodziewam się w tym miejscy regresu
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
5 kwietnia 2013 20:46:11
anty_teresa napisał(a):Tak jak patrzę na trendy poszczególnych pozycji, to taki wzrost przychodów nie wystarczy raczej, żeby pokazać wzrost zysków. Względem zeszłego roku...? No to przyjmij zakład (jesli nie masz nic przeciwko): Ty zakładasz regres, a ja zakładam wzrost zysku z 1,3mln w zeszłym roku do ok.1,6-1,7mln w IQ b.r.. Przyjmujesz? p.s.Przyjmijmy to jako rodzaj zabawy, bo w sumie mi jako długodystansowca bieżące wyniki są i tak bez większego znaczenia.
|
|
0 Dołączył: 2008-11-11 Wpisów: 150
Wysłane:
5 kwietnia 2013 21:55:22
Niestety spółka dynamicznie się rozwijać nie będzie. Szkoda że tak duża część zysku idzie na dywidendę wolałbym żeby to reinwestowali i dynamicznie się rozwijali , ale cóż coś za coś :P
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
6 kwietnia 2013 07:59:01
Do rozwoju wcale jej gotówka nie jest tak potrzebna, bo może się finansować z bieżącej działalności, no chyba, że masz na myśli kolejne akwizycje. Jeśli tak, to moim zdaniem dobrze. Niech rosną organicznie.
|
|
0 Dołączył: 2013-04-06 Wpisów: 1
Wysłane:
6 kwietnia 2013 10:02:18
Zgadzam się z Antyteresa, myśle ze nie potrzebujemy następnego Asseco - nie jestem przekonany ze znam jakaś naprawdę rosnąca firmę, kyora robi to przez akwizycje.
|
|
Wysłane:
6 kwietnia 2013 12:33:59
akwizycje ? a to przez rozwój organiczny już nie można się rozwijać ? Pieniądze z dywidendy nie mogłyby pójść właśnie na ten cel :D sory ale ja inwestuje w dynamicznie rozwijające się firmy a jak widzę że 90% kasy idzie na dywidende to już czuję że ten rozwój albo jest zatrzymany albo w najlepszym razie mocno spowolniony :) popatrzcie sobie np na spółkę ZWG :) rentowności super i szybki rozwój zero dywidend :D PGS super rentowność ale wypłaty dywideny niestety spowolnią rozwój pozdr
|
|
PREMIUM
Wysłane:
6 kwietnia 2013 12:51:29
Ale ZWG to inna działalność. Zerknij na koszty jednych i drugich, na inwestycje w aktywa trwałe. PGS to przede wszystkim kapitał intelektualny pracowników i menagerów. To firma usługowa, gdzie zapotrzebowanie na kapitał jest znacznie mniejsze i spokojnie może sobie pozwolić na płacenie dywidendy. Tyle co generują gotówki operacyjnie wystarczy na rozwój organiczny. Nie trzeba inwestować znaczących kwot w zapasy, w aktywa trwałe. Ja tam wolę większą dywidendę niż kupno budynku i własną siedzibę. Łatwiej wtedy dostosowywać się do rynku. Nie ma zamówień? zwalniam najem i nie podpisuję umów cp czy zleceń na zewnątrz.
|
|
0 Dołączył: 2011-07-29 Wpisów: 1 159
Wysłane:
6 kwietnia 2013 15:26:20
poniekąd wszyscy macie racje. Pogląd na to czy wypłacić dywidendę czy nie sugeruje dwie perspektywy rozowju spółki. Czy dobrze rozumiem pogląd anty-teresy, że mogą się rozwijać organicznie wypłacając dywidendę i w razie czego "zwinąć" interes? Hmm "nagłe" zwinięcie interesu z różnych powodów - choć rozumiem tutaj jako powodu duuuży ogólny kryzys - spowoduje brak dywidendy... nie mówiąc o tym, że powrót po takim zdarzeniu to ponowna walka o klienta, bo wiadomo, że po "kryzysie" objawią się "nowi prężni i głodni kasy menadżerowie i spółki"... Z drugiej strony całkowity brak dywidendy - hmm mnie to wygląda jakby nie mieli pomysłu co robić z zarobioną kasą... Wg mnie fajnie, że płacą dywidendę - ale możeby tak mając taką kasę, klientów i doświadczenie przejmowali jakieś małe niszowe spółki lub firemki, które dodawały by nowe usługi dla klientów których mają? Myślę, że wiele małych firm czy raczej ich właściciele poszłoby na przejęcie ich pomysłów w zamian za dostęp do klientów... Reasumując: mają teraz możliwości rozszerzania swoich usług i produktów w celu dyfersyfikacji, być może nawet niewielkim kosztem a dalszy dynamiczny rozwój byłby zapewniony, a tym samym inwestorzy nie czekaliby "nerwowo" na wyniki, które by się przekładały tylko i wyłącznie na dywidendę... Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
Wysłane:
6 kwietnia 2013 17:37:31
Hmm według mnie dywidenda nie musi być zła. Rozumiem wypłatę dywidendy wtedy kiedy nie ma na oku sensownych inwestycji tzn wtedy kiedy inwestowanie organicznie lub przez przejęcia powodują spadek rentowności w firmie. Natomiast kiedy mają fajne innowacyjne pomysły lub okazję do przejęcia i marża czytaj rentowność na tym nie ucierpi to uważam że dywidenda jest złym posunięciem. Tak czy siak nie zmienia to mojej opinii że firma która płaci bardzo dużą część ze swojego zysku co roku staje się o wiele mniej dynamiczna w swoim rozwoju. Poprostu mi odpowiada inwestowanie we wzrost. Rozumiem że każdy ma swoją strategię :) pzdr
|
|
141 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
6 kwietnia 2013 17:38:43
anty_teresa napisał(a):Do rozwoju wcale jej gotówka nie jest tak potrzebna, bo może się finansować z bieżącej działalności, no chyba, że masz na myśli kolejne akwizycje. Jeśli tak, to moim zdaniem dobrze. Niech rosną organicznie. ja wcalę nie chcę przejęć a przynajmniej dużych... ( takie małe przejęcie jak ostatnio dopuszczam) dlaczego ? bo 9 na 10 przypadkach przejęcia nie dają zakładanych celów.. co więcej w większości wypadków przejęcia to wyraz wpływu "sodówki" zarządów albo wręcz ich własnej próżności, żeby móc chwalić się że zarządzają największą firmą na podwórku. a zyskowności i korzyści dla akcjonariuszy mniejszościowych w tym żadnej. (vide kurs akcji Asseco) zdecydowanie wolę jak rosną organicznie.. a jak widać rosną . rok w rok i kwartał w kwartał.  co więcej uważam, że wynik przychodowy jest bardzo dobry, taki wzrost przy bardzo słabym rynku w 1 kwartale wskazuje, że w ciut lepszym otoczeniu w kolejnych kwartałach (3 i 4) możemy zyskać 20% wzrost. a biorąc pod uwagę , że firma nie jest już malutkim start-upem tylko już średnią spółką a więc brak już efektu niskiej bazy to uwazam że będzie bardzo dobrze w kolejnych kwartałach
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
Edytowany: 6 kwietnia 2013 17:42
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
6 kwietnia 2013 20:53:59
Piter18pl napisał(a):Tak czy siak nie zmienia to mojej opinii że firma która płaci bardzo dużą część ze swojego zysku co roku staje się o wiele mniej dynamiczna w swoim rozwoju. Poprostu mi odpowiada inwestowanie we wzrost. Rozumiem że każdy ma swoją strategię :) pzdr Tu wcale nie chodzi o strategię tylko o biznes. Czym innym jest wzrost firmy produkcyjnej, czym innym firmy handlowej, a jeszcze czymś innym usługowej. 1. Producent chcąc się rozwijać musi inwestować w nowe maszyny, w kapitał obrotowy(materiały, zapas, udzielany kredyt kupiecki) 2. Firma handlowa musi inwestować w magazyny, logistykę, zapasy, czyli de facto w kapitał obrotowy, czyli zapasy i udzielany kredyt kupiecki 3. Firma usługowa inwestuje tak naprawdę tylko w kredyt, bo nie ma zapasów(tzn ma, ale znacząco różne od producenta czy dystrybutora) To z biznesu wynika zapotrzebowanie na gotówkę. Zauważ, żeby zrobić 20% więcej to, spółce potrzeba około milion złotych(marża niecałe 30%, czas rotacji należności około kwartału), podczas gdy w kasie jest prawie 5M a w aktywach finansowych ponad 9M. Spieniężając wspominane aktywa mamy kasę na zwiększenie działalności o 50% po wypłacie dywidendy. No chyba, że oczekujesz jeszcze szybciej rosnąć, to tak, wtedy dywidenda jest za duża :)
|
|
Wysłane:
7 kwietnia 2013 23:06:20
pop napisał(a):No i znowu trzeba pogratulować Zarządowi, mamy kolejny historyczny rekord przychodów...: [quote=PGS Software]Zgodnie ze wstępnymi wyliczeniami przybliżona wartość skonsolidowanych przychodów ze sprzedaży w I kwartale br. wyniosła ok. 6 237 tys. zł, co oznacza wzrost o 8,3% w stosunku do analogicznego okresu w ubiegłym 2012 roku.quote] www.stockwatch.pl/komunikaty-s... Coś mi nie pasowało w tych podanych procentach, więc sprawdziłem jak było w IQ 2012 i jednak w podanych procentach za IQ 2013 jest błąd... PGS Soft.o wynikach IQ 2012 napisał(a): Przychody spółki wzrosły w porównaniu do I kwartału 2011 roku z 3 505 tys. zł do 5.471 tys. zł, linkSkoro firma w zeszłym roku miała przychody 5 471tys., a teraz ma 6 237tys.-to jest to wzrost nie o 8%, a o 14% r/r...
Edytowany: 7 kwietnia 2013 23:07
|
|
Wysłane:
8 kwietnia 2013 11:27:45
przy kursie: 3,70 zł
Muszę czytelników przeprosić za mój błąd podany wyżej.Jednak z podanymi procentami w raporcie jest wszystko w porządku. Porównałem dane skonsolidowane (które teraz zostały podane) do danych jednostkowych za 1Q 2012. Po prostu rok temu był raport jednostkowy a teraz skonsolidowany.
Edytowany: 8 kwietnia 2013 11:31
|
|
Wysłane:
13 kwietnia 2013 12:34:27
przy kursie: 3,72 zł
"Nie widzę powodu byśmy przestali rosnąć. Jestem optymistą jeśli chodzi o wzrost naszych wyników w tym roku. Przy poprawie warunków w zachodniej Europie powinien być widoczny i w przychodach, i w zyskach" - powiedział Gurgul.i mamy kolejne potwierdzenie, że zanosi się na kolejny rekordowy rok 2013 i kolejną sutą dywidendę z zysku www.bankier.pl/wiadomosc/PGS-S...
|
|
24 Dołączył: 2010-08-20 Wpisów: 530
Wysłane:
18 kwietnia 2013 12:13:04
przy kursie: 3,55 zł
PGS Software nawiązało współpracę z firmą GoldenBerry mającej biuro w Warszawie i Londynie Przychody spółki w 2011 roku wyniosły 700 k ,a w 2012 1,200 k Wydaje mi się że większą korzyść z tej współpracy będzie czerpać właśnie GB natomiast może uda się pozyskać kolejnych klientów z Wielkiej Brytanii. Link
Edytowany: 18 kwietnia 2013 12:13
|
|
5 Dołączył: 2011-05-28 Wpisów: 167
Wysłane:
25 kwietnia 2013 09:22:23
przy kursie: 3,60 zł
Fajny przyrost na zysku "wzrost przychodów skonsolidowanych około 8% i zysku netto 34%" Patrząc na raport mały szczegół: zwiększyła się pozycja wynagrodzenia ale za to zmniejszyły Ubezpieczenia społeczne i inne świadczenia czyli część pracowników pozakładała firmy, aby zmniejszyć obciążenie Zus-em dla PGS. Tak mi się coś wydaje:)
Edytowany: 25 kwietnia 2013 09:23
|
|
0 Dołączył: 2011-07-29 Wpisów: 1 159
Wysłane:
25 kwietnia 2013 09:34:22
Mnie zastanawia co się może kryć pod pozycją "inwestycje krótkoterminowe" - ich wartość to aż 18,6 mln zł...? Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
24 Dołączył: 2010-08-20 Wpisów: 530
Wysłane:
25 kwietnia 2013 10:31:27
Mnie jedyne co zdziwiło w tym raporcie to to że opublikowali go w trakcie sesji. Poza tym po raz kolejny pokazali świetne wyniki i wzrost zysku netto. Dodatkowy komentarz prezesa odnośnie perspektyw na ten rok oraz ciągłej rekrutacji napawa optymizmem. 34 % rdr, szok !
|
|
Wysłane:
25 kwietnia 2013 13:02:16
wynik na poziomie zysku netto znakomity, wyższy niż sie spodziewałem. 1,5 mln było dla mnie sukcesem a tu 1,64 mln zł... widać, że PGS to maszyna do zarabiania pieniędzy ( tak jak LEWY:-)  i co najważniejsze w miarę wzrostu spółki nie traci ona swoich walorów i nie ma problemów organizacyjnych z tym związanych... widać , że procesy zarządcze nadążają za wzrostem organicznym firmy. i znowu SAME OCHY I ACHY
|
|
0 Dołączył: 2011-01-13 Wpisów: 128
Wysłane:
25 kwietnia 2013 18:05:10
Rozmiar tekstu: A A A Goldenberry i PGS Software nawiązują współpracę Umknęło na forum... Cytat:Firma konsultingowa Goldenberry i PGS Software (NewConnect: PSW) zawiązały strategiczną współpracę, dzięki której będą oferować dużym instytucjom kompleksowe prowadzenie projektów: od koncepcji biznesowej, aż po dostarczenie tworzonego na zamówienie oprogramowania. Cytat:Goldenberry została założona w 2010 roku, a ostatni rok zamknęła sumą 1,2 mln zł przychodów, a więc o ponad 70 proc. więcej niż rok wcześniej. Przychody w pierwszym kwartale 2013 r. przekroczą 750 tys. zł, z czego około 20 proc. związanych jest z otwartym pod koniec ubiegłego roku biurem w Wielkiej Brytanii. Firma zatrudnia obecnie 15 konsultantów w Warszawie i w Londynie.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.