PARTNER SERWISU
ztwsflhg
120 121 122 123 124
Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 24 stycznia 2013 15:01:03 przy kursie: 8,34 zł
regisek napisał(a):
Ja jestem coraz sceptyczniej nastawiony i uważam, że kurs może w końcu przebić te 8 pln i znajdziemy się niżej. Efektem tego będzie sytuacja, że gdy kurs wróci pod wpływem dobrych wyników nowej gry (a wierzę, że tak będzie) będziemy się cieszyć jak dotknie 10 pln.

Na 11bit nie ma ruchu, bardzo ciężko wyjść a widać, że są tacy co chcą to zrobić, popytu brak. W tym roku moim zdaniem będzie w najlepszym przypadku neutralnie dla całego gamedev skupionego na giełdzie a w gorszym źle gdy City Interactive rozczaruje Sniperem 2 i wynikami.

Poza tym bitowcy zainkasowali środki z emisji, mają zabezpieczone finansowanie dużej gry więc nikogo już nie obchodzi co się z kursem będzie działo.

Mam nadzieję, że zaczną kiedyś wypłacać dywidendę, inaczej nie widzę zwrotu z tej inwestycji.

ja też uważam że S2 będzie niewypałem, tyle że z resztą zupełnie już się nie zgadzam. Oczywiście z poziomiem kursu nie dyskutuje się, ale:

- inwestorzy w naszych czasach lubią spółki IT, i obracają się często w ich obrębie... więc zniechęcenie do CIA nie oznacza zniechęcenia do branży a raczej szukanie innych podmiotów z branży,
- ruchu dużego to nie będzie bo spółka nie przyciąga kapitału spekulacyjnego,
- nie miej pretensji że firma ma zabezpieczone finansowanie i robi gry, tak długo jak zarabia z roku na rok więcej i przedstawia jednak coraz więcej produktów, to pretensje że robią swoje są... dziwne?
- na pewno nie jest to spółka do inwestycji na 3 miesiące czy nawet na jeden rok.... to może być doskonała inwestycja długoterminowa (a może nie, jak to na giełdzie).

wydaje mi się że duża stopa zwrotu z inwestycji w akcje będzie zdecydowanie wcześniej niż wypłacanie dywidendy
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 24 stycznia 2013 15:04

del-24032025
0
Wpisów: 183
Wysłane: 24 stycznia 2013 15:53:57 przy kursie: 8,34 zł
Ja się niestety obawiam trochę bezrefleksyjnego traktowania całej branży przez większych inwestorów. Jedna spółka rozczaruje, ograniczajmy w całym sektorze. Zobaczymy.

Co do 11 bit nie mam do nich żadnych pretensji, wspieram od początku, inwestuję, kupuję gry (i nawet w nie gram, moja żona ich uwielbia) po prostu zaczynam dochodzić do wniosku, że w przypadku tej spółki (oceniam zarządzanie nią lepiej niż zarządzanie CD Projektem na przykład) rynek się myli i prędzej zobaczę zysk w postaci dywidendy niż kursu akcji. Siedzę na spółce ponad rok i dzisiaj przesunąłem horyzonty na 2014/2015 skreślając 2013.

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 24 stycznia 2013 17:00:32 przy kursie: 8,34 zł
Scarry napisał(a):
na pewno nie jest to spółka do inwestycji na 3 miesiące czy nawet na jeden rok.... to może być doskonała inwestycja długoterminowa (a może nie, jak to na giełdzie).

Zapewne jesteś bardziej doświadczony stażem giełdowym niż ja i wielu forumowiczów - ale czy ten powyższy cytat z Twojej wypowiedzi nie zaczyna przypominać wpisów typu: "zostałem inwestorem długoterminowym"?
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

chimpo
32
Wpisów: 590
Wysłane: 24 stycznia 2013 17:45:26 przy kursie: 8,34 zł
Mnie to dziwi, że ludzie na newconnect chcą inwestować krótkoterminowo w spółki, ale jest to zapewne spowodowane początkami newconnect, kiedy można było zarobić fortunę, bo spekuła szalała.

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 24 stycznia 2013 17:58:39 przy kursie: 8,34 zł
znasz kogoś kto woli wolniej zarabiać niż szybciej? Wszyscy domyślamy się lub wiemy o tym, że są informacje, które powodują wzmożona aktywność inwestorów na konkretnych akcjach. Wiemy, że kiedyś będzie taka informacja jeśli chodzi o 11bit, natomiast pytanie czy to będzie zajawka nowej gry? Fundamentalnie i długoterminowo wg mnie nie - bo w jakim stopniu inwestorzy mają się znać na grach żeby ocenić przyszłą skalę sprzedaży i czy gra trafiła w gusty dużej części ewentualnych nabywców?
Raczej to niemożliwe - a jak ma być to inwestycja długoterminowa to będzie i czas na wejście, gdy prawie wszystkie karty zostaną wyłożone na stół (czytaj: sprzedaż nowej gry)...
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

Scarry
193
Wysłane: 24 stycznia 2013 19:03:21 przy kursie: 8,34 zł
cad_man napisał(a):
Scarry napisał(a):
na pewno nie jest to spółka do inwestycji na 3 miesiące czy nawet na jeden rok.... to może być doskonała inwestycja długoterminowa (a może nie, jak to na giełdzie).

Zapewne jesteś bardziej doświadczony stażem giełdowym niż ja i wielu forumowiczów - ale czy ten powyższy cytat z Twojej wypowiedzi nie zaczyna przypominać wpisów typu: "zostałem inwestorem długoterminowym"?

hmm.. kupując parę miesięcy temu pierwsze akcje 11bit zaznaczyłem że szybciej niż w 2-3 lata to się zwrotu nie spodziewam..... Angel , powtarzałem to zresztą parę razy przez wiele miesięcy że inaczej niż długoterminowo to w spółkę po prostu nie warto inwestować. Taka specyfika.

w portfelu SW tez ją zaproponowałem jako że uważam że ma ogromny potencjał na wzrost, ale kłóciłem się że nie chce automatycznego stop-loss, bo wcale nie zdziwiłbym się jakby spadki doszły do 5-6 zł. Tak bywa.

cad_man napisał(a):
Fundamentalnie i długoterminowo wg mnie nie - bo w jakim stopniu inwestorzy mają się znać na grach żeby ocenić przyszłą skalę sprzedaży i czy gra trafiła w gusty dużej części ewentualnych nabywców?
Raczej to niemożliwe - a jak ma być to inwestycja długoterminowa to będzie i czas na wejście, gdy prawie wszystkie karty zostaną wyłożone na stół (czytaj: sprzedaż nowej gry)...

o nie nie... rynek zawsze próbuje oszacować potencjał zarobku gry po pierwszych zajawkach/informacjach, i to one sa podstawą do pierwszych szacunków, tak żeby wyprzedzić resztę. Kazdy średnio rozgarnięty potrafi ocenić potencjał patrząc niejako postfactum już na eksplozję zarabiania z raportu albo infa ze sprzedaży. Oceń to z pierwszych przesłanek, z pierwszy informacji, pierwszych trailerów czy screenów.

Jeśli ktoś nie umie oceniać czy zespół ma potencjał na hit po prostu lepiej nie inwestować w rozrywkowy software, tutaj o minę bardzo łatwo. Ja np uciekłem od zainteresowania Nicogames jak tylko zobaczyłem pierwsze screeny i trailery gry, pisząc o tym na wątku spółki po opublikowaniu pierwszych materiałów.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
Edytowany: 24 stycznia 2013 19:15

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 24 stycznia 2013 20:16:37 przy kursie: 8,34 zł
Pozwolicie, że wtrącę się nieco w dyskusję...
Wszystkie spółki "growe" się różnią. Raz osiągnięciami, dwa segmentem, zarządzaniem itd.

Sniper 1 jest naprawdę sporym sukcesem. Sprzedał się w 3 milionach kopii, czyli więcej nawet od Wieśka, czy nawet Dead Isleand Techlandu. Gra była wydana na PS'a a mimo to wygnerowała mniejszy wynik niż Wiesiek. Gry niby premium, ale lokowane były w innych segmentach cenowych. Druga część przekroczyła z pewnością budżet. CIA musiało emitować obligi, czego raczej w branży się nie robi, bo istnieje spore ryzyko płynności(emisję zrobił jeszcze F51). Wynik sprzedaży pierwszej części może i się nie powtórzy, tym bardziej jeśli przeskoczymy na półkę cenową wyżej, ale zysk może zaskoczyć negatywnie, właśnie przez spory koszt produkcji. Trzeba jednak pamiętać, że mamy obiecanki cacanki na jeszcze dwie gry z tej strony... Inaczej mówiąc na CIA może bujać w tym roku jak na morzu.

Dywidenda z KAŻDEJ Z TYCH spółek byłaby w mojej opinii głupotą. Dywidendę to można płacić jak ma się szerokie portfolio i jest się dojrzałą spółką. Taką nie jest żadna z nich. Wszystkie mają tylko po jednym ważnym tytule. 11B ma w zasadzie trzy, ale to zupełnie inny segment. Parę tytułów ma też Vivid. Tylko jak ma się parę tytułów na smarty, to tak jakby mieć jedną dużą grę klasy A. Przebić się na tym rynku trudno. We wszystkich prospektach emisyjnych mamy jaki to duży rynek itd. Owszem, ale codziennie na appstora czy GP wchodzi po kilkadziesiąt gier. KONKURENCJA jest olbrzymia. Ten dynamiczny rozwój rynku wcale nie pomaga zaistnieć. Trzeba mieć pomysł. Taki kiedyś miało 11B.-> Odwrócony Tower Defense. Taki miał Vivid - RB. Musi być nisza albo innowacyjność jak w każdym biznesie. Innowacyjność tematyki np.

Spółki nie powinny interesować się kursem. Jak się interesują to ja bym się bał, bo to oznacza, że ktoś z Zarządu chce się skracać, albo ma wynagrodzenie od kursu. spółki powinny skupić się na tym co robią i jedynie rzetelnie informować. I wcale nie mam tutaj na myśli strumienia komunikatów, tylko ich jakość i precyzyjność. Pewnych danych oczywiście nie można ujawnić ze względu na konkurencję.

Jakość zarządu spółek growych najlepiej oceniać przez pryzmat budżetu i wyników.
1. Przekładanie premier nie świadczy o panowaniu nad projektem.
2. Przekraczanie budżetu(emisja obligacji, czy kredyty) nie świadczy o panowaniu nad projektem

Kursy wszystkich spółek growych poza może NG dyskontują już przyszłe sukcesy i to w naprawdę dużym stopniu. wszystkie spółki growe są niejko spekulacyjne, bo jest tak jak napisał Scarry. Na podstawie trailerów czy gameplay'ów szacuje się możliwości sprzedaży. Tutaj trzeba wziąć jeszcze pod uwagę wydatki na marketing i na tej podstawie liczy przeszłe EWENTUALNE zyski.

cetnar
0
Wpisów: 132
Wysłane: 24 stycznia 2013 20:42:19 przy kursie: 8,34 zł
Ja bym dodał jeszcze jedną wartość 11B - ludzie. Spółka udowodniło, że posiada grupę najwyższej klasy profesjonalistów, gry uzyskują nagrody i wyróżnienia, brakuje tylko spektakularnego wyniku sprzedaży. Liczę na organiczny wzrost zespołu i przez to budowanie coraz większej wartości całej spółki.
Mam też cichą nadzieje, że nawet jak kiedyś gry nie będą się dobrze sprzedawały to więksi deweloperzy będą zainteresowani zlecaniem produkcji czy też przejeciem firmy jak to np. było w przypadku People Can Fly (jeśli ktoś zna więcej szczegółów to proszę o podzielenie się nimi)

chimpo
32
Wysłane: 24 stycznia 2013 21:13:41 przy kursie: 8,34 zł
People Can Fly stworzyło Painkillera, który trochę namieszał na rynku FPS. W wyniku sukcesu Painkillera, Epic Games zgłosiło się do PCF z propozycją konwersji Gears of War na PC. W wyniku pozytywnego odbioru wykonania gry, Epic postanowił zakupić pakiet większościowy PCF. Ich ostatnie produkcje to Bulletstorm ( bardzo fajna gierka, szkoda, że sprzedaż była za słaba, aby zrobić sequel ) i nowy Gears of War. Budżety ich produkcji to 2x budżet Wiedźmina 2.

A wracaj do tematu to CI przerabia teraz to co wielu małych producentów gier. Prezes ma manię wielkości i mu sodówka uderzyła do głowy po sukcesie Snipera. Wielki Plan powoli zaczyna się walić. Wings of Prey poległo i może kiedyś wyjdzie na zero ( jak to sam Prezes powiedział w TVN CNBC ). Sniper 2, póki co zbiera słabe opinie w zapowiedziach w dużych serwisach growych, a opinie graczy w komentarzach wyraźnie wskazują, że tym razem najpierw poczekają na recenzję gry i dopiero podejmą decyzję o zakupie. Pozostałe gry to tylko tytuły i nic więcej, bo spółka niczym się nie chwali.

CDRED i 11Bit mają podobne podejście do robienia gier. Robią tyle projektów na ile ich stać i robią jest bardzo dobrze, co widać po recenzjach w prasie, opiniach graczy czy nagrodach dla ich gier.

Jeśli chodzi o Techland to oni robią gry głównie na zlecenie większych graczy, podobnie jak PCF i z jakością gier to u nich jest bardzo średnio.
Edytowany: 24 stycznia 2013 21:16

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 24 stycznia 2013 21:30:45 przy kursie: 8,34 zł
Temat jest znacznie bardziej ogólny, niż losy jednej spółki, ale skoro można się wtrącać... ;)

anty_teresa napisał(a):
Spółki nie powinny interesować się kursem. Jak się interesują to ja bym się bał, bo to oznacza, że ktoś z Zarządu chce się skracać, albo ma wynagrodzenie od kursu.

Moim zdaniem przesadzasz. Sytuacja, w której spółka absolutnie nie interesuje się kursem swoich akcji, a co za tym idzie interesem swoich właścicieli, jest równie niepokojąca, jak tego zainteresowania nadmiar. Owszem, spółka nie powinna skupiać się na chwilowych wahaniach kursu, a zarząd którego jedynym celem jest delikatne pobicie prognoz kwartalnych jest chorobą, ale z tego nie wynika, że kurs akcji można całkowicie ignorować. Poza wszystkim innym, długoterminowe zachowanie kursu niesie informację zwrotną, która powinna być również dla spółki przydatna.

Scarry
193
Wysłane: 24 stycznia 2013 21:45:57 przy kursie: 8,34 zł
problem faktycznie jest natury tez ogólnej (poza spadkiem kursu 11bit)... otóż te firmy od rozrywkowego softwaru na giełdzie często przyciągają przysłowiową leszczynę, niedoświadczonych inwestorów, którzy widzą te kompletnie nic im nie mówiące 700 czy 800 spółek GPW i NC i między nimi znajome nazwy, które firmują ich ulubione czy znane gry ... po prostu odruchowo zwiększa to zainteresowanie nimi.

Tyle że tu trzeba i opanowanych nerwów i zimnej głowy, chyba jeszcze więcej niż w innych branżach (wszyscy wiemy jak łatwo o produkt zbugowany, irytujący jakimiś featureami graczy, o złą renomę, która za firmą ciągnie się latami no i dodatkowo jak łatwo naciągnąc inwestora na screeny, zapowiedzi itd).
Edytowany: 24 stycznia 2013 21:50

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 24 stycznia 2013 22:54:10 przy kursie: 8,34 zł
Widze coraz wiekszy pesymizm na watku i to nawet wśród najwiekszych optymistów, wiec pewnie zmiana trendu już blisko thumbright (nie ukrywam, mnie też przebicie 9tki troche zmartwiło) sa ku temu przesłanki bo raport za IVQ 2012 już za chwile a i informacja o nowej grze też pewnie niebawem.
Nie wiem jaka to produkcja ale wiekszy tytuł powinien generować dużo wieksze przychody od wydanych w tym roku malych gier, szczególnie cieszy potencjalny zysk w stosunku do obecnej kapitalizacji Spółkilove4

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 25 stycznia 2013 00:55:43 przy kursie: 8,34 zł
ja z tej spółki wyszedłem ( miałem ok. 1000 akcji) z czysto psychologicznego powodu bo wg mnie za dużo tutaj oczekiwań, jak na tak małą spółkę zbyt wielu akcjonariuszy, zbyt wiele szumu medialnego.... tak wielu Was się nią interesuje, wielu pewnie posiada akcje.. jak coś nawet chwilowo pójdzie nie tak w spółce to będą wyścigi w sypaniu ( życzę Wam, żeby żeby taka sytuacja nie miała miejsca..). zwróciłem nawet uwagę na ilość odsłon.... ponad 400tys. .. nawet na gigantach nie ma tylu odsłon.. zbyt duże oczekiwania widzę...

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 25 stycznia 2013 01:17:31 przy kursie: 8,34 zł
Edytowany: 25 stycznia 2013 07:10

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 25 stycznia 2013 09:18:02 przy kursie: 8,30 zł
chimpo napisał(a):
People Can Fly stworzyło Painkillera, który trochę namieszał na rynku FPS. W wyniku sukcesu Painkillera, Epic Games zgłosiło się do PCF z propozycją konwersji Gears of War na PC. W wyniku pozytywnego odbioru wykonania gry, Epic postanowił zakupić pakiet większościowy PCF. Ich ostatnie produkcje to Bulletstorm ( bardzo fajna gierka, szkoda, że sprzedaż była za słaba, aby zrobić sequel ) i nowy Gears of War. Budżety ich produkcji to 2x budżet Wiedźmina 2.

A wracaj do tematu to CI przerabia teraz to co wielu małych producentów gier. Prezes ma manię wielkości i mu sodówka uderzyła do głowy po sukcesie Snipera. Wielki Plan powoli zaczyna się walić. Wings of Prey poległo i może kiedyś wyjdzie na zero ( jak to sam Prezes powiedział w TVN CNBC ). Sniper 2, póki co zbiera słabe opinie w zapowiedziach w dużych serwisach growych, a opinie graczy w komentarzach wyraźnie wskazują, że tym razem najpierw poczekają na recenzję gry i dopiero podejmą decyzję o zakupie. Pozostałe gry to tylko tytuły i nic więcej, bo spółka niczym się nie chwali.

CDRED i 11Bit mają podobne podejście do robienia gier. Robią tyle projektów na ile ich stać i robią jest bardzo dobrze, co widać po recenzjach w prasie, opiniach graczy czy nagrodach dla ich gier.

Jeśli chodzi o Techland to oni robią gry głównie na zlecenie większych graczy, podobnie jak PCF i z jakością gier to u nich jest bardzo średnio.

O tutaj stanowczo zaprotestuję. Techland to moim zdaniem najlepszy polski producent gier. Wypuścili ich już całkiem sporo i mają się czym pochwalić. Dwa najlepsze tytuły w moim odczuciu to Call of Juarez: Więzy krwi, w którą grałem i uważam że była baardzo dobra i Dead Island, w którą nie grałem ale rozeszła się w 4 mln egzemplarzy (chyba polski rekord), więc też musiała trafić w gusta graczy. Jakbym miał wybierać w którego polskiego producenta gier miałbym inwestować długoterminowo to byłby to właśnie Techland, którego zresztą na giełdzie nie ma bo i po co im to.

Scarry
193
Wysłane: 25 stycznia 2013 10:04:49 przy kursie: 8,30 zł
bankrucik napisał(a):
ja z tej spółki wyszedłem ( miałem ok. 1000 akcji) z czysto psychologicznego powodu bo wg mnie za dużo tutaj oczekiwań, jak na tak małą spółkę zbyt wielu akcjonariuszy, zbyt wiele szumu medialnego.... tak wielu Was się nią interesuje, wielu pewnie posiada akcje.. jak coś nawet chwilowo pójdzie nie tak w spółce to będą wyścigi w sypaniu ( życzę Wam, żeby żeby taka sytuacja nie miała miejsca..). zwróciłem nawet uwagę na ilość odsłon.... ponad 400tys. .. nawet na gigantach nie ma tylu odsłon.. zbyt duże oczekiwania widzę...

bardzo słusznie, nigdy nie należy trzymać spółek do których inwestor nie jest do konca przekonany (chyba że to spekulacja jakimś śmieciuszkiem)... tylko po co w takim razie woóle nią wchodziłeś? Przecież duża ilośc odsłon, popularność na forum jest faktem od dawna. Nie przeszkadzało Ci przy zakupie a przeszkadzało przy posiadaniu akcji? Think Zupełnie nielogiczne.
Edytowany: 25 stycznia 2013 10:11

chimpo
32
Wysłane: 25 stycznia 2013 10:53:08 przy kursie: 8,30 zł
mrk napisał(a):
chimpo napisał(a):

O tutaj stanowczo zaprotestuję. Techland to moim zdaniem najlepszy polski producent gier. Wypuścili ich już całkiem sporo i mają się czym pochwalić. Dwa najlepsze tytuły w moim odczuciu to Call of Juarez: Więzy krwi, w którą grałem i uważam że była baardzo dobra i Dead Island, w którą nie grałem ale rozeszła się w 4 mln egzemplarzy (chyba polski rekord), więc też musiała trafić w gusta graczy. Jakbym miał wybierać w którego polskiego producenta gier miałbym inwestować długoterminowo to byłby to właśnie Techland, którego zresztą na giełdzie nie ma bo i po co im to.

Czemu protestujesz? Raz zrobią grę dobrą, a raz totalnego gniota ( patrz seria Call of Juarez ), a co do Dead Island to jakość była średnia, ale genialny zwiastun zrobił swoje. Zresztą Call of Juarez i Dead Island to nie są marki Techlandu, więc oni są tylko deweloperem gry, a kasę zgarniają inni.

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 25 stycznia 2013 17:24:07 przy kursie: 8,30 zł
Że co? Jaki totalny gniot? Call of Juarez było może niedopracowane, ale całkiem niezłe i miało potencjał, który został wykorzystany w w drugiej części - Bound in Blood. W drugą grałem i uważam że była bardzo dobra, oceny też ma dobre więc nie wiem co masz na myśli z tym gniotem? Trzecia część była już chyba najsłabsza z serii.
A co do Dead Island to ciężko obronić tezę, że 4 mln egzemplarzy zeszły dzięki dobrem trailerowi, zwłaszcza że sprzedaż nie skupiała się tuż po premierze tylko jak na ten typ produktu była rozłożona dosyć równomiernie. Po prostu przypadła do gustu graczom.
Ale nie ma sie co o to spierać, szczególnie na wątku 11bit.

chimpo
32
Wysłane: 25 stycznia 2013 18:32:52 przy kursie: 8,30 zł
Call of Juarez: The Cartel to był mega gniot i dlatego napisałem, że raz robią dobrą grę, a raz gniota.

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 25 stycznia 2013 18:38:48 przy kursie: 8,30 zł
Scarry napisał(a):
bankrucik napisał(a):

bardzo słusznie, nigdy nie należy trzymać spółek do których inwestor nie jest do konca przekonany (chyba że to spekulacja jakimś śmieciuszkiem)... tylko po co w takim razie woóle nią wchodziłeś? Przecież duża ilośc odsłon, popularność na forum jest faktem od dawna. Nie przeszkadzało Ci przy zakupie a przeszkadzało przy posiadaniu akcji? Think Zupełnie nielogiczne.

@scarry
spekulować można na każdej spółce, także dobrej fundamentalnie a nawet bardzo dobrej fundamentalnie. więc tutaj się nie zgadzam z Twoim twierdzeniem. Inwestor w moim przekonaniu ZAWSZE inwestuje (spekuluje) pod zaistnienie zdarzeń przyszłych acz niepewnych. !! Ty również spekulujesz/inwestujesz właśnie pod takie zaistnienie zdarzeń przyszłych acz niepewnych !. Jeżeli kupujesz akcje to kupujesz je pod zdarzenia o charakterze pozytywnym.
oczywiście jest kwestią sporną co rozumie każdy pod pojęciem "spekulacji". ( wg mnie jest nią wszystko:-)czyli każda "inwestycja") "
wchodziłem w tą spółkę spekulacyjnie licząc, że któraś z premier + okres przedświąteczny ( wg mnie najlepszy do sprzedaży gier) spowoduje wzrost zainteresowanie spółką. Dodatkowo liczyłem też, że posty wielu użytkowników w sposób pozytywny "nagonią" nowych inwestorów. W momencie kiedy te sytuacje nie dały oczekiwanego efektu pożegnałem się ze spółką. Pewnie jeśli zacznie rosnąć to znowu do Was zawitam wsiadając do odjeżdzającego pociągu.salute

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE 11BIT

120 121 122 123 124

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,382 sek.

sipuxyrd
vimqdsbs
xkfnqahg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
lpkaborz
uvitgwvd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat