PARTNER SERWISU
cgyrvpyz
44 45 46 47 48
Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 1 grudnia 2014 11:52:05 przy kursie: 20,20 zł
Szutnik napisał(a):

Drobna uwaga: akcje JSW sprzedawane były w 2011 r - to był szczyt notowań cen węgla i zarazem szczyt hossy surowcowej na wielu towarach. W tym konkretnym momencie to nie było "ubieranie frajerów", popełniasz tu błąd patrzenia na ówczesną decyzję ze świadomością, jak się to potem potoczyło (zapomniałem nazwy tego błęduAngel ). Możemy dyskutować o słuszności lub nie takiej a nie innej wyceny akcji przed IPO, ale w tamtym konkretnym momencie JSW wniosła o ile mnie pamięć nie myli prawie 1 mld zł podatków do SP i jeszcze wykazała spory zysk....

3 lata temu w sierpniu 2011 napisałem tu na wątku że JSW będzie naśladować Coal-ETF i na 100% pierdyknie ostro w dół, że światowe ceny węgla lecą na mordkę i że to naturalne że ta inwestycja też poleci.

Co to za filozofia? Nie było w tym nic odkrywczego, tylko niektórzy nie chcieli przyjąć tego do wiadomości.

W 2011 roku było już widać że szczyt był i spada ostro, wystarczy patrzeć na instrumenty ogólno-światowe, jak właśnie Coal-ETF

kliknij, aby powiększyć

inna sprawa że spadki JSW dwukrotnie przekraczają skalę spadków ETF-a....
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 1 grudnia 2014 11:57

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 1 grudnia 2014 12:00:18 przy kursie: 20,20 zł
@ Scarry

Cytat:
W 2011 roku było już widać że szczyt był i spada ostro, wystarczy patrzeć na instrumenty ogólno-światowe, jak właśnie Coal-ETF

Przed debiutem JSW?
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

lesgs
38
Wpisów: 907
Wysłane: 1 grudnia 2014 12:18:15 przy kursie: 20,20 zł
@Szutnik

"Polska musi przede wszystkim dbać o swoje interesy strategiczne, dopiero w 2 kolejności o interes UE. Wszyscy inni tak właśnie podchodzą do tematu, a my mamy innym robić dobrze własnym kosztem?"

Jesteśmy z pewnością jednym z tych światowych mocarstw, co jak tupniemy nogą to Ziemia w posadach zadrży. Pomimo tego, lepiej by nasza strategia miała wsparcie i wzmocnienie ze strony innych. Samotnie uszarpiemy się strasznie, a i tak może nie udać się nam załatwić tak spraw o tak "globalnym" wymiarze jak eksport jabłek na Wschód. Siłą UE zawsze była jedność i wspólnota stanowisk Państw Członkowskich. To, co obserwujemy obecnie (np. Cameron) to próby rozszarpywania słabego. Wpisując się w ten scenariusz, w dłuższym horyzoncie czasowym skazujemy się na samotność i późniejszą porażkę. Nawet nie mamy niczego, czym moglibyśmy tych Rosjan dobrze postraszyć.

Szutnik
153
Wysłane: 1 grudnia 2014 12:28:36 przy kursie: 20,20 zł
@ lesgs

Cytat:
Jesteśmy z pewnością jednym z tych światowych mocarstw, co jak tupniemy nogą to Ziemia w posadach zadrży.

Uważasz, że z tego powodu, że nie jesteśmy najsilniejsi i najwięksi, mamy nie dbać o własny interes?blackeye

Cytat:
Siłą UE zawsze była jedność i wspólnota stanowisk Państw Członkowskich

Od dość dawna - iluzoryczna, patrz choćby kwestia sankcji wobec Rosji...

Cytat:
Nawet nie mamy niczego, czym moglibyśmy tych Rosjan dobrze postraszyć.

Co straszenie Rosji ma wspólnego z dbaniem o własny interes gospodarczy i polityczny?
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 1 grudnia 2014 12:29:56 przy kursie: 20,20 zł
Pozwolę się wtrącić w dyskusję z małym offtopem. Wyjasni mi ktoś, skąd bierze się korelacja cen węgla i kursu PGE ? widać to dośc wyraźnie - rozumiem że spółki wydobywcze tracą, ale przecież dla energetyki oznacza to tańszy główny surowiec. Z góry dzięki :)

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 1 grudnia 2014 12:36:06 przy kursie: 20,20 zł
Ta korelacja bierze się takzę z antycypacji poczynań zarządu. Im gorzej dla kopalni, tym rośnie ryzyko ich inkorporacji do spółek energetycznych.
Rząd nie pozwoli sobie na upadłość kopalni i górników pod sejmem :)
Edytowany: 1 grudnia 2014 12:36

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 1 grudnia 2014 12:44:43 przy kursie: 20,20 zł
Czy temat ewentualnej inkorporacji nie pojawił się dopiero ostatnio?

kliknij, aby powiększyć

Z wykresu widać, że wyraźniejsza korelacja była gdzieś do końca 2013, potem energetyka (PGE) odjechała. Wpływ ryzyka ewentualnej inkorporacji widać chyba dopiero w ostatnich tygodniach.

Szutnik
153
Wysłane: 1 grudnia 2014 12:52:18 przy kursie: 20,20 zł
@ Anty

Cytat:
Rząd nie pozwoli sobie na upadłość kopalni i górników pod sejmem :)

Po części to prawda. Ale z drugiej strony ten sam rząd swoim amatorskim i bezmyślnym podejściem do prywatyzacji energetyki poważnie zwiększył problem sektora węglowego w Polsce.
Przykład?
Proszę bardzo.Rząd wybrał jako jednego z większych nabywców poslkich elektrowni francuski, państwowy EdF. EdF kupił EC Rybnik, Zespół Wybrzeże (Gdańsk + Gdynia) EC Toruń i EC Zielona Góra. I w czym ta amatorszczyzna? W kwestii zaopatrzenia w węgiel właśnie.
EdF ma globalną, paneuropejską, długoterminową umowę z Rosją na dostawy węgla. Nie ma znaczenia, czy polskie górnictwo będzie produkować miały po 50 czy 500zł/tonę, elektrownie EdF i tak tego węgla nie kupią!
W takiej EC Rybnik ma miejsce paradoks. Kopalnie "Jankowice" i "Chwałowice" są za płotem, oferują węgiel taniej niż rosyjski (odpada transport - wystarczy taśmociąg!),a EC Rybnik ze względu na politykę globalną EdF musi kupować droższy na bramie elektrowni węgiel rosyjski....

lesgs
38
Wpisów: 907
Wysłane: 1 grudnia 2014 13:17:14 przy kursie: 20,20 zł
@Szutnik

Twój ostatni argument dotyczący EdF trafia dokładnie w sedno całej naszej dyskusji. Wzajemne relacje i powiązania w EU - chociażby w energetyce - są tak złożone, że bez wspólnego działania i strategii nic nie będziemy w stanie osiągnąć.

Nikt nie twierdzi, że Polska ma nie dbać o własne interesy. Jednak pomimo trwającego fermentu reformatorskiego ostatnich 25 lat nie zauważyłem by pojawiła się wspólna narodowa wizja przyszłości naszego kraju. Wszystkie działania władz nakierowane są na doraźne korzyści - głównie wyborcze. Zauważ, że nawet wstąpienie do UE miało charakter oportunistyczny - wchodzimy bo trzeba, a potem się zobaczy. Wtedy urzędujący Premier Miller był świadomy bliskiego upadku swoich rządów ale uparcie dążył do tego tylko, by to za jego rządów Polska stała się członkiem UE.

To byłaby znacznie szersza dyskusja, w której sektor energetyczny byłby tylko fragmentem szerszej całości.

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 1 grudnia 2014 15:28:02 przy kursie: 20,20 zł
przeczytajcie sobie o problemach amerykańskich kopalni węgla, nasze to pikuś przy ich poziomie zadłużenia i kłopotów: www.chronmyklimat.pl/wiadomosc...

Cytat:
Agencja powołuje się na opinię analityka UBS, którego zdaniem sytuacji amerykańskich kopalni nie poprawi nawet umiarkowany wzrost cen węgla, a płynności wystarczy im jeszcze najwyżej na kilka lat.

Cytat:
Bloomberg podaje, że na skutek bardziej restrykcyjnych regulacji związanych z ograniczaniem emisji CO2, a także coraz większej generacji gazowej oraz powolnego wzrostu konsumpcji energii, Amerykanie zamkną do końca tej dekady elektrownie węglowe o potencjale aż 60 GW, czyli 20% tego typu instalacji w Stanach Zjednoczonych pod względem łącznej mocy wytwórczej.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD

Szutnik
153
Wysłane: 1 grudnia 2014 17:10:03 przy kursie: 20,20 zł
lesgs napisał(a):
@Szutnik

Twój ostatni argument dotyczący EdF trafia dokładnie w sedno całej naszej dyskusji. Wzajemne relacje i powiązania w EU - chociażby w energetyce - są tak złożone, że bez wspólnego działania i strategii nic nie będziemy w stanie osiągnąć[...]

To nie ma nic wspólnego ze złożonością powiązań w UE, za to bardzo dużo z nieudolnym działaniem Ministerstwa Gospodarki i MSP. Nie jest wielkim problemem zadbać w umowie sprzedaży elektrowni o zasadę pierwokupu polskiego węgla, jeśli cena, oferowana przez polskiego producenta jest niższa lub równa cenom oferowanym przez innych, zagranicznych dostawców.
W ten sposób chroni się swoich wytwórców, nie naruszając równocześnie zasad wolności gospodarczej.

Mogę się założyć o każde pieniądze, że gdyby to Polska kupowała elektrownie w Francji, gdy jeszcze działały kopalnie w Pas de Calais, Francuzi taką właśnie klauzulę zawarliby w swojej umowie. I nikt by nie protestował, bo tak robi się na całym świecie.

A jeszcze lepiej było zapytać o dostawców węgla potencjalnych kupców i wybrać nabywcę spośród tych, którzy zadeklarują jakiś udział polskiego węgla w swoim mixie.
Tylko czego oczekiwać od nieudoli z MG + MSP, jeśli dla nich jedynym kryterium było: kto da więcej?
Wczoraj zarobili ekstra powiedzmy 10 mln zł na sprzedaży dla EdF, dziś straty z tytułu skurczenia się rynku węgla dla polskich producentów wskutek tej sprzedaży dawno już przekroczyły wielkość ekstra zysku, którym Francuzi przebili wtedy konkurencję....

le rom
214
Wpisów: 2 209
Wysłane: 2 grudnia 2014 03:56:01 przy kursie: 20,20 zł
angry3
"Od przybytku głowa nie boli" i to przysłowie dotyczy polskiego węgla i JSW. Widoczne są zabiegi mentalno-medialne i pseudoprawne mające na celu deprecjację tego przybytku. Ktokolwiek wypowiada się na temat węgla, energetyki i hutnictwa w skali krajowej czy globalnej, aczkolwiek w swojej wersji myślowej zasadnie, widać jak na dłoni, że nie ma tu kompleksowego ujęcia i pełnej wiedzy w temacie. Budowanie wartości jednak tego wymaga. Chociażby, często zapomina się, że wiatraki dają albo nadmiar energii albo jej wcale nie dają i to w szczytach ich zapotrzebowania. Chociażby, często zapomina się, że węgiel jest podstawowym surowcem w przeróbce chemicznej do otrzymywania półproduktów do dalszej przeróbki chemicznej w tym także takich w których ropa naftowa nie jest substytutem . Chociażby, często zapomina się, że koszt zagospodarowania odpadów radioaktywnych w trakcie eksploatacji jak i po zakończeniu pracy reaktora jego utylizacja i doprowadzenie terenu do stanu sprzed budowy reaktora jest nieznany !, i na koniec Chociażby, często zapomina się, że JSW w większości wydobywa węgiel koksowy, który przerabiany na koks trafia do hutnictwa, a zatem hinduski Mittal Steel staje się decydentem w jego odbiorze na rynku polskim. I tu jak najbardziej mogą zadziałać praktyki podobne jakie ponoć stosuje eDF. Państwo ma instrumenty, albo powinno je mieć, aby je ujawnić i odpowiednimi instrumentami ewentualne patologiczne zachowania tych potentatów ukierunkować dla bezpieczeństwa kraju.

Obecna kapitalizacja JSW to 2,37 mld zł. Raptem odpowiada ekwiwalentnie wartości ok. 5-icu miesięcznemu wydobyciu węgla.
A zatem przyszłość całej Grupy tkwi w rękach SP. A Pan Minister Karpiński mocno trzyma się prawideł rynku.
I oto ujawnia się kompleksowe ujęcie im pełna wiedza w temacie.

dwaPLUSdwa
0
Wpisów: 135
Wysłane: 8 stycznia 2015 00:59:29 przy kursie: 20,20 zł
le rom, rodzi mi się pytanie. Ile z tego 5 miesięcznego okresu wydobycia zostaje gotówki w kasie JSW? Wg mnie deficyt kilkuset mln zł. Co najbardziej zabawne ratują KW kosztem bagatela skromnych 2,3 mld zł, no i będzie nowa możliwość wchodzenia do nowej SPV z Węglokoksem. Super impreza szczególnie po tym jak JSW w ogóle nie przepłacił za ostatnią kupioną kopalnię. Ja się pytam gdzie w polskim górnictwie jest rachunek ekonomiczny i czy ktoś przypadkiem nie zapomniał że słusznie miniona epoka jest już za nami.

thorin61
0
Wpisów: 47
Wysłane: 8 stycznia 2015 18:18:37 przy kursie: 21,35 zł
Różnica jest taka że ta kupiona kopalnia w Knurowie należy do tych rentownych.

thorin61
0
Wysłane: 8 stycznia 2015 18:22:39 przy kursie: 21,35 zł
Dobrze że się w końcu otrząsneli z tego snu. I zastanowili się że trzeba coś działać. Ciekawe są rekomendację na poziomie 30 zł. Myślę że jak jutro utrzyma się na plusie to czekają nas wzrosty do poziomu 26-27 zł. Strajki strajkami ale innego wyjścia nie ma. To albo upadek a to oznacza na bruk wszyscy. Mniejsze zło...

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 8 stycznia 2015 18:50:07 przy kursie: 21,35 zł
A ja tam uważam, że od spółek skarbu państwa to należy się trzymać z daleka no może z nielicznymi wyjątkami...

Kopacz wyszła powiedziała co jej kazali powiedzieć i tyle. Jak słuchałem jej wypowiedzi to miałem wrażenie, że ona zupełnie nie wie o czym mówi, a reakcja rynku taka entuzjastyczna i od razu do tego ta rekomendacja. Czy Wam nie wydaje się to podejrzane?
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett

thorin61
0
Wysłane: 8 stycznia 2015 19:27:40 przy kursie: 21,35 zł
Pracuje akurat w spółce i mogę powiedzieć że cena taka jaka była to był dołek maksymalny. Narazie faktów nie ma. Same życzenia. Związki zawodowe nie mają nic do gadania. Poczekamy do marca zobaczymy. Ja jestem mega optymistycznie nastawiony. Pożyjemy zobaczymy.

ChiefMike
0
Wpisów: 575
Wysłane: 8 stycznia 2015 19:31:28 przy kursie: 21,35 zł
ucofb napisał(a):
A ja tam uważam, że od spółek skarbu państwa to należy się trzymać z daleka no może z nielicznymi wyjątkami...

Kopacz wyszła powiedziała co jej kazali powiedzieć i tyle. Jak słuchałem jej wypowiedzi to miałem wrażenie, że ona zupełnie nie wie o czym mówi, a reakcja rynku taka entuzjastyczna i od razu do tego ta rekomendacja. Czy Wam nie wydaje się to podejrzane?

Mam takie same zdanie. Jakie społki w których udział ma Skarb Państwa są dla Ciebie wyjątkiem ?

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 8 stycznia 2015 20:15:10 przy kursie: 21,35 zł
thorin61 napisał(a):
Pracuje akurat w spółce i mogę powiedzieć że cena taka jaka była to był dołek maksymalny. Narazie faktów nie ma. Same życzenia. Związki zawodowe nie mają nic do gadania. Poczekamy do marca zobaczymy. Ja jestem mega optymistycznie nastawiony. Pożyjemy zobaczymy.

Skąd wiesz, że to był dołek maksymalny? Stąd, że pracujesz w spółce?
Na razie faktów nie ma - zgoda. Styl wypowiedzi Kopacz był delikatnie mówiąc mało przekonywujący.
Związki zawodowe nie mają nic do gadania? To ciekawe stwierdzenie, mógłbyś rozwinąć tę myśl? Wg mnie gdyby nie miały nic do gadania to nie byłoby tych wszystkich niezrozumiałych ekonomicznie przywilejów.
Jestem optymistycznie nastawiony - Skąd ten optymizm? Z dwóch dni wzrostów czy z jakiegoś innego powodu?

Przypomnę tylko, że obecnie jest to tylko silna korekta w trendzie spadkowym trwającym od zawsze czyli od początku notowań JSW na GPW.

PKO BP mam głównie na myśli. Może też KGHM bo niezbyt mieszają się w działalność operacyjną spółki. Pomimo podatku od kopalin... Mam czasami wrażenie, że gdyby nie lobby banków to na banki też nałożyliby jakiś specjalny podatek.

Nie jestem nakierowany politycznie ale nasze elity polityczne to mam wrażenie nie tylko nie wiedzą co czynią, też nie wiedzą czego nie czynią, a powinny. I mam na myśli polityków bez patrzenie na konkretne partie.
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
Edytowany: 8 stycznia 2015 20:21

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 8 stycznia 2015 20:58:27 przy kursie: 21,35 zł
Cytat:
Nie jestem nakierowany politycznie ale nasze elity polityczne to mam wrażenie nie tylko nie wiedzą co czynią, też nie wiedzą czego nie czynią, a powinny. I mam na myśli polityków bez patrzenie na konkretne partie.

Oni raczej wiedzą co czynią, może też wiedzą co czynić powinni, lecz czynią jedynie to, co w jakikolwiek sposób zwiększa szanse utzymania się przy korycie. I nie mam na mysli tylko kwestii górnictwa, tylko całokształt.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE JSW

44 45 46 47 48

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,283 sek.

hbjqtbaq
glesahpq
tizhqecn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
pdviotfj
jltdbhvu
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat