Dzięki dzięki dzięki, po trzykroć! Ostatnio bacznie obserwuję braznże słodyczową jako że wydaje mi się nieco niedowartościowana, więc analiza porównawcza jest dla mnie cenna. Osobiście uważam spółkę za mało atrakcyjną, to już nie te czasy kiedy spółki wchodzące na giełdę były nieco oderwane od swojej wartości i dało się na nich szybko zarobić. Tutaj spółka została oszacowana nieco chytrze i po cenie emisyjnej na pewno nie kupię. Niby średnia z wycen nie wygląda źle, natowmiast najważniejsze dla mnie wyceny na podstawie zysku i przychodów nie powalają na kolana.
Wg mnie biedronka to ciężki partner do współpracy, ale stabilny. Ceny po jakich są sprzedwane słodycze są niskie i myślę że biedronka nie odstąpi od takiej polityki. Ewentualne większe zyski mogą być budowane na podstawie zwiększania przychodów, ponieważ sieć będzie się rozwijała w Polsce i mają chrapkę na podbój ukrainy. Stymże jak rozwiną się na ukrainie i zbudują sieć dostawców to pewnie zaczną importować słodycze do polski. Ale to perspektywa 5-7 lat, bo najwcześniej pierwsza ukraińska biedronka powstanie w 2012 roku. Odwiedziłem niedawno sklepik w celu zbadania jakie produkty dla nich tworzą. Niestety najwyraźniej owad wstydzi się swojego dostawcy bo na większości produktów nie ma namiarów na producenta. Wiem że płatki śniadaniowe mają bardzo smaczne a tańsze dwukronie od konkurencji, ptasie mleczko, które mi totalnie nie smakuje i supersłodkie galaretki w cukrze, tylko dla hardkorowych smakoszy;) a piszę to ponieważ próbuję oszacować czy z obecną gamą produktów byliby w stanie uniezależnić się od insekta, zbudować własną markę, ewentualnie narzucić korzystniejsze warunki. Zresztą po Monari czy LPP już dawno można było ocenić kondycję spółki bez czytania raportów, po prostu wchodząc do sklepu:)
WD, tak nas rozpuściłeś że nawet nie czuję potrzeby zgłębiania prospektu:) możesz (od strony teoretycznej) wytłumaczyć skąd taka rozbieżność w rentowności? Chodzi mi głównie o kosmiczne ROA w porównaniu z blado wypadającą rentownością sprzedaży, o której wspomniałeś. How can this happen?
Aktualnie: MRB(100%)