PARTNER SERWISU
qzouayun
1 2 3 4
addison
190
Wpisów: 3 286
Wysłane: 10 września 2010 00:18:10
Wielkie dzięki. Swoją drogą ciekawe czy takie publiczne odkrywanie się z finansami może spowodować większą presję ze strony np. biedronki na jeszcze niższe ceny.

Kamil
0
Wpisów: 637
Wysłane: 10 września 2010 00:57:04
Dzięki dzięki dzięki, po trzykroć! Ostatnio bacznie obserwuję braznże słodyczową jako że wydaje mi się nieco niedowartościowana, więc analiza porównawcza jest dla mnie cenna. Osobiście uważam spółkę za mało atrakcyjną, to już nie te czasy kiedy spółki wchodzące na giełdę były nieco oderwane od swojej wartości i dało się na nich szybko zarobić. Tutaj spółka została oszacowana nieco chytrze i po cenie emisyjnej na pewno nie kupię. Niby średnia z wycen nie wygląda źle, natowmiast najważniejsze dla mnie wyceny na podstawie zysku i przychodów nie powalają na kolana.

Wg mnie biedronka to ciężki partner do współpracy, ale stabilny. Ceny po jakich są sprzedwane słodycze są niskie i myślę że biedronka nie odstąpi od takiej polityki. Ewentualne większe zyski mogą być budowane na podstawie zwiększania przychodów, ponieważ sieć będzie się rozwijała w Polsce i mają chrapkę na podbój ukrainy. Stymże jak rozwiną się na ukrainie i zbudują sieć dostawców to pewnie zaczną importować słodycze do polski. Ale to perspektywa 5-7 lat, bo najwcześniej pierwsza ukraińska biedronka powstanie w 2012 roku. Odwiedziłem niedawno sklepik w celu zbadania jakie produkty dla nich tworzą. Niestety najwyraźniej owad wstydzi się swojego dostawcy bo na większości produktów nie ma namiarów na producenta. Wiem że płatki śniadaniowe mają bardzo smaczne a tańsze dwukronie od konkurencji, ptasie mleczko, które mi totalnie nie smakuje i supersłodkie galaretki w cukrze, tylko dla hardkorowych smakoszy;) a piszę to ponieważ próbuję oszacować czy z obecną gamą produktów byliby w stanie uniezależnić się od insekta, zbudować własną markę, ewentualnie narzucić korzystniejsze warunki. Zresztą po Monari czy LPP już dawno można było ocenić kondycję spółki bez czytania raportów, po prostu wchodząc do sklepu:)

WD, tak nas rozpuściłeś że nawet nie czuję potrzeby zgłębiania prospektu:) możesz (od strony teoretycznej) wytłumaczyć skąd taka rozbieżność w rentowności? Chodzi mi głównie o kosmiczne ROA w porównaniu z blado wypadającą rentownością sprzedaży, o której wspomniałeś. How can this happen?
Aktualnie: MRB(100%)

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 10 września 2010 07:06:04
Poprawiłem ROA, miałem błąd w formule.
Dopiszę jeszcze parę słów w ciągu dnia.
Edytowany: 10 września 2010 07:15

kozalesz
0
Wpisów: 79
Wysłane: 10 września 2010 11:42:59
Czat z prezesem Otmuchowa w dzisiejszym Parkiecie:
www.parkiet.com/artykul/967016...

Emczak
0
Wpisów: 16
Wysłane: 13 września 2010 16:40:58
Cena emisyjna ustalona na 13,50.

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 13 września 2010 16:46:17
Potwierdzam oficjalnym komunikatem ze spółki:

Cytat:
Cena emisyjna Akcji Oferowanych została wyznaczona na 13,50 zł za jedną akcję.

Link do komunikatu: www.zpcotmuchow.com.pl/pliki/p...
Edytowany: 13 września 2010 16:55

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 13 września 2010 22:34:20
Przygotowałem aktualizację wskaźników i wycen w oparciu o cenę emisyjną oraz dzisiejsze zamknięcie.

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

Nie ma wielkich różnic, ale cena jest niższa i mieści się teraz ładnie w wyznaczonym przedziale, choć ciągle blisko sufitu.
Z tego co ostatnio czytałem na temat spółki, najważniejszym ruchem i największą szansą ma być eksport, i produkcja pod marką własną dla któregoś z dużych zagranicznych dyskontów. Reszta działań poboczna, choć nie mniej istotna w całej strategii rozwoju.
ZPC to taki słodki Harper i chyba w sytuacji wzrostu sieci, jest okienko na zarobek, dopóki koncentrują się one na nowych otwarciach i nie za bardzo duszą jeszcze dostawców, za to coraz więcej zamawiają na półkę.

Powyższa treść przez 30 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

Milek
0
Wpisów: 110
Wysłane: 15 września 2010 11:23:17
Biedronka się rozwija co teoretycznie może pociągnąć ZPC...

archiwum.parkiet.com/artykul/6...

Kamil Gemra
0
Wysłane: 17 września 2010 09:06:38
Ciekawe wnioski Pana Abratańskiego na temat ZPC Otmuchów:

Cytat:
Panie Prezesie na giełdzie zadebiutuje wkrótce firma ZPC Otmóchów, która specjalizuje się w produkcji wyrobów typu private label dla sieci. Największym kontrahentem spółki jest sieć Biedronka. Czy ta strategia może być sukcesem?

Najbardziej istotną kwestią w tym wypadku, jest to jak wygląda struktura odbiorców firmy, czy firma nie jest zbyt mocno uzależniona od jednego dystrybutora. Jeżeli "torcik" jest podzielony pomiędzy jednego głównego odbiorcę i dużą ilość małych sieci i hurtowni, to taka struktura może być niebezpieczna dla producenta, ponieważ jest on mocno uzależniony od jednej firmy. Jeżeli firma współpracuje z kilkoma dużymi odbiorcami, z których każdy ma np. po 15 proc., taka struktura jest o wiele bardziej bezpieczna ponieważ zerwanie umowy przez jednego dostawcę nie grozi firmie kłopotami z płynnością finansową czy zagospodarowaniem mocy produkcyjnych.

Firmy, które rezygnują z własnych markowych produktów i decydują się na produkcję jedynie pod sieci handlowe są w stanie bardzo mocno zredukować koszty, ponieważ nie potrzeba im całego oprzyrządowania związanego z marketingiem, czy utrzymywaniem przedstawicielstw handlowych. Producent marki "obcej" może się skupić na cenie produkowanych towarów i odpowiedniej jakości (nie zawsze znaczy wysokiej).

Jednocześnie taka firma ponosi ryzyko, o którym już wspomniałem, czyli naraża się na uzależnienie od jednego odbiorcy. I tu pojawia się pytanie o unikalność oferowanego produktu, czy kontrahent będzie w stanie szybko zastąpić nas" kimś innym, czy też będzie mu to trudno zrobić. Im bardziej trudny do zastąpienia jest produkt, tym większa jest siła producenta.

Istotny będzie model rozwoju jaki firma wybierze. Ważne będą dwie kwestie. Po pierwsze czy firma będzie w stanie generować odpowiednio duże wolumeny produkcji, jeżeli tak, to dyskusja z sieciami będzie sprowadzała się do kwestii: ceny, jakości i terminów płatności. Po drugie jeżeli firma dodatkowo wyspecjalizuje się w określonych - najlepiej unikalnych - produktach, to może się okazać, że jest w stanie zbudować bezpieczny model funkcjonowania na rynku marki własnej.

www.portalspozywczy.pl/mieso/w...

Emczak
0
Wpisów: 16
Wysłane: 17 września 2010 11:22:47
A kiedy odblokują nadwyżkę kasy zablokowanej pod cenę maksymalną (14,50zł)?
I dlaczego nie ma informacji o dacie pierwszego notowania?

Kamil Gemra
0
Wysłane: 17 września 2010 11:56:24
Emczak napisał(a):
A kiedy odblokują nadwyżkę kasy zablokowanej pod cenę maksymalną (14,50zł)?
I dlaczego nie ma informacji o dacie pierwszego notowania?

Z tego co się orientuję data pierwszego notowania nie została jeszcze ustalona. Jak tylko tak się stanie to na pewno poinformuję o tym na wątku. Co do zablokowanej nadwyżki to proponuję kontaktować się z biurem maklerskim.

michalp_1
PREMIUM
0
Wpisów: 10
Wysłane: 17 września 2010 14:36:38
U mnie około 38% wykonane, więc spora redukcja...

wasilewski
0
Wpisów: 324
Wysłane: 19 września 2010 15:47:30
Po redukcji mój udział w IPO Otmuchów jest groteskowo mały...

Ale trzymam kciuki za tych, którzy weszli za większą kasę :)
Zapraszam do mojego blogbook'a który jest tutaj
"Unfortunately the English weather is harder to manipulate than Libor." (Anonim)
"Gdy sprzedaje się marzenia, cena/zysk jest bez znaczenia" (R. Beleson)
"Nikt nie zarabia co miesiąc 1 procent. To niemożliwe." (M. Covel)

Kamil Gemra
0
Wysłane: 20 września 2010 13:02:03
Informacja jaką uzyskałem ze spółki jest następująca: debiut będzie w ostatnim tygodniu września. Dzisiaj będzie publikowany raport bieżący z informacją o przydziale akcji i redukcji w transzy inwestorów indywidualnych. Proszę sprawdzać na stronie www.zpcotmuchow.com.pl/relacje...

Kamil Gemra
0
Wysłane: 21 września 2010 13:36:29
Komunikat ze strony spółki:

Cytat:
Stopa redukcji w Transzy Inwestorów Indywidualnych wyniosła 61,91%.
Cena emisyjna, po jakiej papiery wartościowe były nabywane (obejmowane) wynosiła
13,50 z za akcję . W Transzy Inwestorów Instytucjonalnych przydzielono akcje 52
podmiotom. W Transzy Inwestorów Indywidualnych przydzielono akcje 2 215 osobom.

adamos
0
Wpisów: 338
Wysłane: 27 września 2010 16:16:42
Kamil Gemra napisał(a):
Informacja jaką uzyskałem ze spółki jest następująca: debiut będzie w ostatnim tygodniu września.

Mogli by cos w koncu napisac,koniec wrzesnia za 3 dni a tu ani slowa o dniu debiutu..Eh?
"Privatize the gains,socialize the losses"

jacobz
3
Wpisów: 229
Wysłane: 27 września 2010 17:04:48
adamos napisał(a):
Kamil Gemra napisał(a):
Informacja jaką uzyskałem ze spółki jest następująca: debiut będzie w ostatnim tygodniu września.

Mogli by cos w koncu napisac,koniec wrzesnia za 3 dni a tu ani slowa o dniu debiutu..Eh?

Debiut spółki ZPC Otmuchów na GPW nastąpi 29 września - poinfomowała spółka w komunikacie.

Kamil Gemra
0
Wysłane: 27 września 2010 17:13:01
Potwierdzam datę debiutu:

Cytat:
Uroczystość debiutu giełdowego odbędzie się w dniu 29 września 2010 roku /środa/ o godzinie 10:00 w Sali Notowań GPW, ul. Książęca 4, II piętro.

W spotkaniu wezmą udział przedstawiciele Zarządu Spółki oraz Oferującego.

Źródło: Spółka

Kamil Gemra
0
Wysłane: 28 września 2010 09:17:32
Jak typujecie jutrzejszy debiut? Ja obstawiam okolice +7%.

matrix_blue
0
Wpisów: 42
Wysłane: 28 września 2010 11:46:52
Myślę że będzie ok 10 %
"Ludzie winią za wszystko okoliczności. Ci, którzy nie narzekają, wstają rano i szukają takich okoliczności, jakie są im na rękę. Jeśli ich nie znajdują, sami je tworzą. Reszta idzie do pracy”

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE OTMUCHOW
  • Grupa Otmuchów poszerza biznes o produkcję pianek Marshmallow
    Grupa Otmuchów poszerza biznes o produkcję pianek Marshmallow

Zakłady Przemysłu Cukierniczego Otmuchów realizują kolejny etap strategii biznesowej opartej na produkcji żelek i produktów pochodnych – w marcu ruszyła linia do produkcji pianek Marshmallow.

• Grupa Otmuchów zawarła przedwstępną umowę sprzedaży ZCP PWC Odra do ZPC Śnieżka
    Grupa Otmuchów zawarła przedwstępną umowę sprzedaży ZCP PWC Odra do ZPC Śnieżka

Zakłady Przemysłu Cukierniczego Otmuchów jeden z największych producentów słodyczy w Polsce oraz jeden z wiodących producentów żelków w Europie, zawarł umowę przedwstępną na sprzedaż zorganizowanej części przedsiębiorstwa PWC Odra S.A. do ZPC Śnieżka S.A. Założeniem transakcji jest zwiększenie możliwości produkcyjnych obu producentów, w tym koncentracja Grupy Otmuchów na podstawowej działalności związanej z produkcją żelków.

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,357 sek.

thmtswzo
bjumzune
tucfnvar
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
acofheok
yvhzkvfk
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat