0 Dołączył: 2009-05-15 Wpisów: 1 099
Wysłane:
7 października 2010 13:15:50
przy kursie: 21,60 zł
bizi napisał(a):Mysle, ze nie ma sie co spieszyc z zakupami, tu promocja moze gonic promocje.. W tym miesiacu wchodza akcje polaczeniowe wiec nawis podazowy sie jeszcze zwiekszy.. a przy tak szybkiej 10% ofercie nalezy sie jakies dyskonto.. Idealna sytuacja na kupno to byloby: - niska wycena sprzedawanego pakietu 10% (21-22pln) - korekta na szerokim rynku - silna podaz akcji polaczeniowych/pracowniczych - przedluzajacy sie konflikt z UOKiK w sprawie Energi Wyceny ponizej historycznego dolka (18.77) sa wtedy jak najbardziej mozliwe (przypominam, ze kurs jest juz bez dywidendy za ten rok a wskazniki zauwazalnie pogorszyly sie po slabych wynikach IIq i emisji nowych akcji polaczeniowych). Wtedy mozna pomyslec o malych zakupach.. BTW "Gradu" mowil wczesniej, ze SP zamierza zachowac pakiet wiekszosciowy w PGE bez okreslania o jaka wielkosc chodzi, czyli jakby bylo komu sprzedac to by rzucili kolejne pakiety (vide Tauron).. Pozdrawiam. Masz prawdopodobnie rację. Promocja może gonić promocję, ale...nie musi. -"normalna" wycena pakietu -wzrost na szerokim rynku -podaż "pracowniczych", słaba -"niespodziewana" zgoda UOKiK Tak samo prawdopodobne. Nie bardzo wierzę, ze P. Minister rzuca pakietem, bo na wypłaty zabrakło. Ale może Go przeceniam.
|
|
0 Dołączył: 2009-11-13 Wpisów: 55
Wysłane:
7 października 2010 14:16:01
testuja sile 6 zl za akcje :)
|
|
0 Dołączył: 2009-11-13 Wpisów: 55
Wysłane:
7 października 2010 14:36:32
Chcialabym tylko przypomniec :
PGE to największa w Polsce firma elektroenergetyczna oraz jedna z największych w Europie Środkowej i Wschodniej pod względem ilości wytwarzanej energii elektrycznej i wielkości zainstalowanych mocy wytwórczych. W jej skład wchodzą m.in. dwie kopalnie węgla brunatnego i ponad 40 elektrowni i elektrociepłowni.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-04-29 Wpisów: 53
Wysłane:
7 października 2010 15:05:34
linkCena akcji PGE w book buildingu waha się w przedziale 21-21,5 zł
Edytowany: 7 października 2010 15:16
|
|
Wysłane:
7 października 2010 15:19:07
Taaa, PAP nieoficjalnie się dowiedział. Ciekawe kto "sypie" informacjami? Goldman, czy JP. Morgan?
|
|
Wysłane:
7 października 2010 15:31:48
W pelni sie zgadzam co do fundamentow i ze PGE powinno byc po min 25pln ale oprocz fundamentow istnieje jeszcze popyt/podaz... a podaz to w tym roku wykreowano gigantyczna na spolkach energetycznych (Tauron, Enea, Energa i teraz PGE).. Ciekawy artykul w Parkiecie z teza na temat przyczyn naglej dezycji ws PGE: www.parkiet.com/artykul/24,975...
|
|
PREMIUM
0 Dołączył: 2008-10-07 Wpisów: 993
Wysłane:
7 października 2010 22:11:21
krewa napisał(a):
@Dapi,
co Ty możesz powiedzieć na temat różnic w wykresach?
Panowie stooq uwzglednia przeliczenia dywidendy i stąd są różnice w wykresie. Także PP itp. Moim zdaniem /co już gdzieś tutaj napisałem/ taki wykres kompletnie nie nadaje sie do rysowania różnego rodzaju linii. Zwracam także przy okazji na błąd w Ispagach, który ŹLE wylicza np. średnie MA i EMA dla spółek z małą ilością danych. Jak ktoś ma inny program typu Ami czy MS to jest to do sprawdzenia samodzielnie. Ostatnio widziałem taki fakt na PZU. Różnice w wartościach średnich są kolosalne. Problem z tego co pamiętam zanika gdy ilość danych się zwiększa. Nie wiem czy teraz dla PZU jest już oki bo nie sprawdzałem tego ostatnio.
|
|
0 Dołączył: 2010-06-07 Wpisów: 110
Wysłane:
8 października 2010 09:51:01
przy kursie: 21,31 zł
bizi napisał(a):Mysle, ze nie ma sie co spieszyc z zakupami, tu promocja moze gonic promocje.. W tym miesiacu wchodza akcje polaczeniowe wiec nawis podazowy sie jeszcze zwiekszy.. a przy tak szybkiej 10% ofercie nalezy sie jakies dyskonto.. Idealna sytuacja na kupno to byloby: - niska wycena sprzedawanego pakietu 10% (21-22pln) - korekta na szerokim rynku - silna podaz akcji polaczeniowych/pracowniczych- przedluzajacy sie konflikt z UOKiK w sprawie Energi Wyceny ponizej historycznego dolka (18.77) sa wtedy jak najbardziej mozliwe (przypominam, ze kurs jest juz bez dywidendy za ten rok a wskazniki zauwazalnie pogorszyly sie po slabych wynikach IIq i emisji nowych akcji polaczeniowych). Wtedy mozna pomyslec o malych zakupach.. BTW "Gradu" mowil wczesniej, ze SP zamierza zachowac pakiet wiekszosciowy w PGE bez okreslania o jaka wielkosc chodzi, czyli jakby bylo komu sprzedac to by rzucili kolejne pakiety (vide Tauron).. Pozdrawiam. A propos silnej podaży akcji pracowniczych to np. na PGNiGu miało to załamać kurs na początku lipca (tak wieszczyła rekomendacja z Millennium) i nic takiego się nie stało... więc...
|
|
Wysłane:
8 października 2010 10:18:22
Takie zdarzenia rynek dyskontuje z pewnym wyprzedzenien wiec na poczatku lipca kurs byl juz na lokalnych dolkach. Prosze zobacz na koniec czerwca co sie dzialo i spojrz na roczna stope zwrotu PGNiG (3.44% podczas gdy WIG20 urosl 19.37%).
Oczywiscie kazda sytuacja jest inna i zalezy od mnostwa czynnikow -- wiec rownie dobrze moze sie okazac, ze kurs PGE urosnie. Jest to jednak dosc istotny czynnik ryzyka, ktory dobrze jest uwzgledniac w swoich decyzjach..
Edytowany: 8 października 2010 10:20
|
|
0 Dołączył: 2010-06-07 Wpisów: 110
Wysłane:
8 października 2010 11:52:56
Racja, i PGNiG urósł tego dnia zamiast spaść. Trzeba wiedzieć o ryzyku, ale nie ma co popadać w pesymizm:)
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-03-13 Wpisów: 10
Wysłane:
8 października 2010 12:12:26
bizi napisał(a):Cena akcji PGE w book buildingu waha się w przedziale 21-21,5 zł TVN CNBC podaje, że 21.30
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
8 października 2010 12:20:21
v3nom napisał(a):Stooq uwzględnia dywidendy, PP, etc. Ale to także nie powinno mieć chyba wpływu? (na pewno nie w przypadku FW20). Krewa, otrzymałem odpowiedź od Stooq. Odpisali mi praktycznie od razu w środku nocy. To się nazywa obsługa klienta Sądziłem, że pp / dywi jest przeliczane w sposób, który nie wpływa na kurs, ale tak nie jest. Za to split chyba nie powinien zniekształcać kursu?  Cytat:> Mam prośbę o wyjaśnienie pewnego zjawiska. Poniżej zamieściłem linki > do wykresów spółki PGE sporządzonych dzisiaj w odrębnych programach do > analizy technicznej: > (...) > Linia trendu na serwisie stooq.pl przebiega w inny sposób niż w innych > narzędziach. Z czego to wynika? Wynika to z faktu iz inne serwisy nie publikuja pelnych kwotowan systemu Warset, czyli nie modyfikuja kursow odniesienia gdy GPW to robi Na wykresie z naszej strony nad skala jest czarny trojkat To marker dokonanych operacji Wiecej na ten temat: http://stooq.pl/q/m/?s=pgehttp://stooq.pl/pomoc/?q=9&s=pge Oto link z wyjaśnieniami odnośnie towarów: http://stooq.pl/pomoc/?q=10PS. Sorry, że spamuje wątek PGE ale tutaj rozpoczęliśmy dyskusję. Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
PREMIUM
0 Dołączył: 2008-10-07 Wpisów: 993
Wysłane:
8 października 2010 13:08:02
Przecież giełda nie przelicza kursów z tego co wiem. Po prostu np. usuwa na jeden dzień z indeksów spółke z odjęciem PP. A co w danych kontynuacyjnych dla różnych fut to rozmawiałem ostanio z osobą która testuje różne systemy na pochodnych. Stwierdziła że wycofała się z testowania na tego typu danych z tego względu na to że wyniki kompletnie różniły się z rzeczywistością /czyli testem na każdej serii oddielnie/. Ja się nie wypowiadam co do koni bo tego nie robiłem... Radzę także jeżeli ktoś ma np. program Ami doprowadzić do przekształceń o wszystkie PP itp np. spółkę Alc a następnie zacząć testowac strategię na takich danych. Ceny " do tyłu" są tak przekształcone że jakaś spółka np. ma notowania po pare groszy, czego nigdy tak naprawdę nie doświadczyła. Jaki wtedy jest skok procentowy zmiany /tik/ jak zachowują sie wskaźniki na groszowych cenach a jak na "normalnych", w jaki sposób przetestować działanie np. takiego rsi wtedy ? Ja nie twierdzę że to co robi stooq jest złe...jest inne, ale niech nie piszą że jest najlepsze, bo nie jest. Osobiście wolę mieć dane "raw" i wiedzieć jakie mają ograniczenia niż dostawać coś co ktoś mi mówi że poakzuje własciwie a tak naprawdę pokazuje jakiś matrix...
|
|
0 Dołączył: 2010-09-21 Wpisów: 2
Wysłane:
8 października 2010 13:27:40
Pubish napisał(a):Mam pytanie (być może banalne): Czy po wejściu spółki na giełdę będzie można zdematerializować i sprzedać na GPW akcje pracownicze? Pytam, bo dziadek jako emerytowany pracownik dostał parę sztuk... ;)
Pracownicze PGE prawd. już od połowy miesiąca będą w obrocie na GPW. Korzystając z okazji również chciałem się przywitać na wątku. Właśnie zatankowałem pod korek i powiem że trudno tutaj moim zdaniem na podstawie AT jeszcze wnioski wysnuwać - ja wziąłem pod uwagę raczej fundamenty i na dłuższy czas inwestycję. Może nie aż do dywidendy , ale to co się teraz dzieje to ewidentna gra pod dobrą wycene dla funduszy. Zobaczcie co było z Tauronem. Ja po miesiącu odpuściłem i ciąłem ze stratą. natomiast wytrwali są już dziś wynagrodzeni i prawie 20% mają zysku. Także co do tego molocha jestem spokojny i nawet jak będą spadki nie powinno być tragedii.
|
|
0 Dołączył: 2010-03-13 Wpisów: 10
Wysłane:
8 października 2010 15:29:48
developer napisał(a):Zobaczcie co było z Tauronem. Ja po miesiącu odpuściłem i ciąłem ze stratą. natomiast wytrwali są już dziś wynagrodzeni i prawie 20% mają zysku. Także co do tego molocha jestem spokojny i nawet jak będą spadki nie powinno być tragedii. Tia... Tylko, że PGE na debiucie było AFAIR po 26,60 zł, a TPE ciut więcej urosło tyle że w kilka miesięcy. PGE dołuje od debiutu, a TPE dopiero pewnie będzie spadać :)
|
|
Wysłane:
8 października 2010 15:47:34
Ja nie kumam, dlaczego oferta została skierowana do "zagranicy", a nie w formule "open"? Obawiam się, że krajowi, mogą dać Gradowi do zrozumienia, że to jest nie halo sprzedać swoim po 23, a obcym z dyskontem. Czyli wyrzucą towar w rynek i spektakularnie zwalą kurs. Ciut to spiskowa teoria, ale...
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
8 października 2010 15:53:08
Dapi napisał(a):krewa napisał(a):
@Dapi,
co Ty możesz powiedzieć na temat różnic w wykresach?
Panowie stooq uwzglednia przeliczenia dywidendy i stąd są różnice w wykresie. Także PP itp. Moim zdaniem /co już gdzieś tutaj napisałem/ taki wykres kompletnie nie nadaje sie do rysowania różnego rodzaju linii. Zwracam także przy okazji na błąd w Ispagach, który ŹLE wylicza np. średnie MA i EMA dla spółek z małą ilością danych. Jak ktoś ma inny program typu Ami czy MS to jest to do sprawdzenia samodzielnie. Ostatnio widziałem taki fakt na PZU. Różnice w wartościach średnich są kolosalne. Problem z tego co pamiętam zanika gdy ilość danych się zwiększa. Nie wiem czy teraz dla PZU jest już oki bo nie sprawdzałem tego ostatnio. Sprawa nie jest jednoznaczna... Choć ja już nie bazgram po wykresach, to uważam, że malowanie kresek ma sens właśnie na danych skorygowanych. Ktoś kto posiadał akcje dostał dywi dla niego zysk czy obsunięcie inaczej wygląda niż dla startującego. Inne będzie uważał poziomy do wyjścia itd. Najciekawiej wygląda pod tym względem bioton w 2006 roku. Jak namalować trend po uwzględnieniu splitu i pp? Jak wygląda ma 200 itd? Ja swoją bazę w AMI splituję jak na stooqu
|
|
0 Dołączył: 2009-09-07 Wpisów: 82
Wysłane:
11 października 2010 15:36:18
przy kursie: 22,01 zł
Witam
Kolega "bizi" napisał kilka stron temu że pomyśli o symboliczych zakupach przy 18.77zł:)
A ja myslę że panika już minęła i pociąg właśnie odjechał:)
Myślę że akcje pracownicze już w cenie, a obecna wycena spółki nieco odstaje od pozostałych energetyków. Przecież jak rok temu sprzedawali po 23zł to było masa chętnych, bo tanio, myślę że niedługo spółka powinna wrócić na wcale niewygórowane poziomy ~25zł.
|
|
0 Dołączył: 2009-09-20 Wpisów: 10
Wysłane:
11 października 2010 23:33:38
Ja wczoraj łapałem spadające noże i będę to robił po 18 października. Jest to trochę ryzykowne, bo nie wiadomo czy znowu minister Grad nie wypuści kolejnych 10%
Nasuwa się takie pytanie czy inwestorzy indywidualni traktowaniu są na równi z instytucjami? Czy indywidualni wiedzieli o budowie księgi popytu już pod koniec września jak pge rozjechało się z wigiem 20?
|
|
0 Dołączył: 2009-07-15 Wpisów: 155
Wysłane:
12 października 2010 08:05:39
krzysiek76 napisał(a):Witam
Kolega "bizi" napisał kilka stron temu że pomyśli o symboliczych zakupach przy 18.77zł:)
A ja myslę że panika już minęła i pociąg właśnie odjechał:)
Myślę że akcje pracownicze już w cenie, a obecna wycena spółki nieco odstaje od pozostałych energetyków. Przecież jak rok temu sprzedawali po 23zł to było masa chętnych, bo tanio, myślę że niedługo spółka powinna wrócić na wcale niewygórowane poziomy ~25zł. Też tak myślę i zgodnie z tym co napisałem parę postów temu kupiłem po 21,60pln i spokojnie czekam
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.