PARTNER SERWISU
ocflhwui
7 8 9 10 11
wujek_staszek
0
Wpisów: 792
Wysłane: 7 października 2010 22:54:16 przy kursie: 216,50 zł
Ja już przestałem czytać informacje o tych kontraktach. Im lepiej tym gorzej. :)
Albo my ich, albo oni Was.

limagraf
0
Wpisów: 412
Wysłane: 11 października 2010 20:31:29 przy kursie: 220,00 zł
wujek_staszek napisał(a):
Ja już przestałem czytać informacje o tych kontraktach. Im lepiej tym gorzej. :)

Masz racje wujku, az przykro czytac i patrzec na kurs.

Ale nic to, nie poddaje sie:

Polimex-Mostostal blisko kontraktu za 1,15 mld zł

Konsorcjum Polimex-Mostostal złożyło najlepszą ofertę w przetargu na projekt i budowę 40 km autostrady A1 od Strykowa do węzła Tuszyn w województwie łódzkim. Wartość oferty to 1,15 mld zł brutto.

Podpisanie umowy planowane jest na styczeń 2011 roku. Od tego momentu wykonawca będzie miał 32 miesiące na zaprojektowanie i wybudowanie autostrady. Oddanie A1 od Strykowa do Tuszyna nastąpi w drugiej połowie 2013 roku – czytamy w komunikacie.

W przetargu wpłynęło 11 ofert. Najtańszą ofertę złożyło konsorcjum firm z liderem Polimex-Mostostal SA, które zaoferowało za zaprojektowanie i wybudowanie tego odcinka A1 cenę brutto ok. 1,15 mld zł. Kwota jaką GDDKiA zamierzała przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia to ok. 1,57 mld zł – czytamy dalej.

W tym roku moga miec slabsze wyniki, ale to jest wynikiem pogody a nie sytuacji gospodarczej. Jak narazie kurs euro/zloty jest stabilny i to tez bedzie mialo wsplyw na wyniki - mam nadzieje ze na plus.

Pzdr
salute
Płyń za rekinem trafisz do ludzi.

Bartosz
0
Wpisów: 364
Wysłane: 20 października 2010 15:12:02 przy kursie: 212,50 zł

kliknij, aby powiększyć

Polimex znalazł się w istotnym miejscu dla techników. Linia trendu wzrostowego pozostaje ważnym wsparciem. Równocześnie na tym poziomie wsparciem jest młot wyrysowany w połowie maja. Jednak kupno akcji w takim momencie jest obarczone ryzykiem, bo w przypadku przebicia tej linii najbliższy poważny opór to 3,92zł.

Edytowany: 20 października 2010 15:12

szop_pracz
0
Wpisów: 25
Wysłane: 25 października 2010 16:11:05 przy kursie: 212,50 zł
witam
liczyłem na mała korektę jakieś -10% na WIG20 ale się nie zanosi
tym razem zainteresowałem się Polimexem myślę, że to koniec spadków
silna firma pełen portfel zamówień

[*** cenzura: usunięto treści łamiące regulamin ***]
Edytowany: 25 października 2010 16:18

limagraf
0
Wysłane: 26 października 2010 19:40:31 przy kursie: 208,00 zł
Oj co sie dzieje na naszym Polimie, czy ktos cos wie i pozbywa sie papiera, czy wie i obniza kurs i pakuje?????

Kolejny news (raczej pozytywny) a my dalej pionowo w dol.

www.bankier.pl/wiadomosc/Polim...

Moja cierpliwosc sie konczy - Pray salute
Pozdr
Edytowany: 26 października 2010 19:44

Solosoft
0
Wpisów: 35
Wysłane: 26 października 2010 19:58:10 przy kursie: 208,00 zł
Jak to co sie dzieje? Zachcialo sie przejmowac spolki, tworzyc parytety wymiany to i efekt jest. Diabli wiedza kto ile i po ile tych papierow dostal i co kto komu obiecal, bo podaz na tym papierze jest kolosalnych rozmiarow. To pewno jeszcze nie koniec.
Edytowany: 26 października 2010 20:00

limagraf
0
Wysłane: 4 listopada 2010 19:48:46 przy kursie: 209,50 zł
I jeszcze to:

gospodarka.gazeta.pl/gospodark...

Czy to zwykla nagonka anali czy faktycznie zle sie dzieje w Polimie???? Ogolnie firma ma dobre perspektywy, podpisuje nowe kontrakty, spodziewane sa duze inwest. w odnowienie systemow przeslylowych w energetyce, w ktorych to Polim sie specjalizuje i wiele innych plusow. No ale jak Solosft napisal - integracja w grupie czyni swoje spustoszenie.
Swego czasu taki manewr zrobili na GTC i kurs polecial na 19zl i potem szybko wrocil powyzej 20zl.

d'oh! Pray Think angry3

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 8 listopada 2010 11:48:13 przy kursie: 210,00 zł

Omówienie sprawozdania kwartalnego GK Polimer Mostostal za III kwartał 2010r.

Ponieważ spółka nie była jeszcze analizowana w dłuższym horyzoncie, zdecydowałem się zacząć od opisu działalności w szerokim horyzoncie czasowym.

Polimex jak na swoją wielkość rośnie dość szybko. Przychody spółki od 2005 roku do 2009 włącznie zwiększały się średniorocznie(CAGR) o 27%. Oczywiście nie był to to tylko rozwój organiczny, ale także poprzez przejęcia z emisją akcji, z czego wynika mniejsze tempo wzrostu przychodów na akcję równe na koniec 2009 roku 21%. Oczywiście okres ten zawiera hossę budowlaną, ale jak na dużą i dojrzała spółkę wygląda to naprawdę dobrze. Przychody rosły także pomimo kryzysu. Zysk netto generowany przez spółkę rośnie jeszcze szybciej. Na koniec 2009 roku tempo wzrostu net profit wyniosło 37%(CAGR), natomiast tempo wzrostu zysku netto na akcję 29%. Warto też zauważyć, że w wspomnianym okresie przyrosty zawsze było dodatnie i nie trafił się żaden rok, gdy spadły przychody czy zyski. Przez wszystkie analizowane 6 lat (2004-2009) Polimex trzymał w miarę stałe wszystkie marże. Rentowność zysku brutto na sprzedaży wahała się od 8,6 do 11 procent. Marża netto wynosiła w okresie od 2,6 do 3,6 procenta. Wszystko było też stabilnie jeśli chodzi o rentowność aktywów – 4,5-5,5%.

Rozwój spółki jak wspomniałem odbywał się poprzez przejęcia. Wygląda na to, że większość ruchów była przemyślana i strategicznie właściwa dla spółki. W roku 2006 przejęto przed hossą na rynku kolejnictwa Torpol. Większość firm nie zdążyła na czas zareagować na potencjał i w dużej części przychody i sowite zyski je ominęły. Konkurencja nie była duża, przez co wykazywane od marże były i nadal są całkiem ładne. Widać to po segmencie drogi i kolejnictwo, gdzie marża wynosi około 6,5% za lata 2008-2009, podczas gdy marże realizowane w spółkach drogowych były o połowę niższe. Wielkość przychodów w poszczególnych segmentach była rozłożona w miarę równo, bez dominacji, czy wyraźnego odstawania. Gdyby analizować tempo wzrostu poszczególnych sektorów to najprężniej uwzględniając dane za 2009 rok rozwijał się segment drogowy z marżą na koniec roku 2009 6,58%. Druga w kolejce jest energetyka z marżą 9,57 i tempem wzrostu 30%. Najbardziej rentownym segmentem na przestrzeni ostatnich lat był segment produkcji gdzie marża przez ostatnie 4 lata wahała się przedziale 14-17%.

W świetle długoterminowego rozwoju spółki okres 3 kwartałów tego roku wygląda naprawdę słabo. Przychody spadły nieznacznie, bo tylko o 3%, ale za to zysk na poziomie brutto już mocno – 18%. Jest to efektem spadku rentowności a 12 do 10 procent. Można przyjąć, że wspomniana rentowność wpisuje się wieloletnią średnią. Najgorzej było w pierwszym kwartale gdzie przychody spadły o 7%, wtedy też zanotowano największy spadek zysku brutto na sprzedaży. Sam III kwartał wygląda już lepiej. Przychody pozostały na podobnym poziomie co w roku ubiegłym, tylko na skutek obniżki rentowności zysk spadł o 15%, do kwoty 105 milionów złotych. Niestety w sprawozdaniu mamy tylko rachunek segmentowy dotyczący przychodów, ale z półrocznego widać, że utrata marży dotknęła dwa najbardziej rentowne segmenty. W produkcji wynik był blisko zera, natomiast w energetyce rentowność spadła z 9 do 4,5%. Przyczyną takiego stanu rzeczy jeśli chodzi o produkcję z pewnością były słabe warunki pogodowe i powódź, natomiast jeśli chodzi o energetykę ciężej to wytłumaczyć. Z pewnością dla wszystkich segmentów będzie to wzrost kosztu usług obcych.
Jeśli spółka oddaje część prac, to marża z automatu siada. Warto w tym miejscu wspomnieć o uwadze biegłego w poprzednich badanych sprawozdaniach. Mianowicie spółka umowy konsorcjalne rozlicza jako całość swoich przychodów, a nie proporcjonalnie. Można więc wysnuć wniosek, że przychody spółki w myśl zgodności z MSR są mniejsze, a wynik poprawia nie należna jej część udziału konsorcjantów. Tak czy owak wynik w świetle gusowskich danych o produkcji budowlano – montażowej należy uznać za słaby. Spółka perforowała poniżej średniej w sektorze.

Dużo kosztują koszty zarządu. To prawie połowa zysku brutto Z tego widać, że utrata marży na poziomie zysku brutto będzie mocno wpływać na wynik operacyjny. Koszty sprzedaży nie są duże, a ich wzrost o 10% jest nieodczuwalny. Można też znaleźć wytłumaczenie udziałem w nowych postępowaniach przetargowych. Ostatecznie EBIT spadł z 67 do 46 milionów złotych. Wynik jest nadal mocno psuty na działalności finansowej. W związku ze sporym zadłużeniem spółki – 63% i niekorzystną strukturą(40% zadłużenia w kredytach i obligacjach) spółka płaci wysokie odsetki. Do tego nie sprzyja jej silna złotówka W okresie wykazano ujemne różnice kursowe.

Jak podano w sprawozdaniu spółka 25% przychodów osiąga w EUR, natomiast tylko 10% kosztów ponosi w tej walucie. W związku z tym na ryzyko kursowe narażona jest zarówno marża jaki część przepływów gotówkowych z niezhadgeowanych naturalnie. O ile podoba mi się aktywne zarządzanie zabezpieczeniem stóp procentowych(grupa czeka na pierwsze podwyżki), to już w przypadku EUR/PLN nie jest tak dobrze. Niestety tylko trochę ponad 60% ekspozycji ma pokrycie w zabezpieczeniach, pomimo długoterminowego umocnienia się złotówki. Co do instrumentów, nie widać powodu do niepokoju.

Z bilansu spółki wynika, że grubo ponad 10% aktywów to wartość firmy, czyli nadwyżka zapłacona przy przejęciach ponad wartość księgową, lub inaczej mówiąc premia. Natomiast jest to prawie 40% kapitałów własnych. Dużo. Do wartości firmy rumuńskiej biegły rewident miał zastrzeżenia, w jego ocenie spółka powinna wykonać test na utratę wartości i zrobić odpis aktualizacyjny. Uwaga została przynajmniej w momencie robie sprawozdania zignorowana. Gotówki w kasie zawsze było i jest sporo, więc ciężko mówić o braku płynności. Należności są większe od kapitałów własnych. Samo w sobie jest to zjawisko pozytywne, ale w związku z uzyskiwaniem części przychodów z umowy o usługę budowlaną zwiększa się ryzyko odpisów aktualizacyjnych.

Przepływy z działalności operacyjnej są ujemne trzeci kwartał z rzędu, ale co gorsza za ostatnie 12 miesięcy są istotnie mniejsze niż raportowany zysk nawet przed uwzględnieniem amortyzacji. Gotówka grzęźnie w kapitale obrotowym. Firma inwestycje finansuje posiadaną gotówką i kredytem bankowym.

Strategia i rozwój wydają się być klarowne. Zarząd bardzo liczy na nowe kontrakty w energetyce. Spółka ma do tego kompetencje, posiada nawet spółkę produkującą kotły w swoich szeregach. Natomiast o inwestycjach ciągle się na razie mówi, a przetargów nie ogłasza. Konkurencji w dużych przetargach w energetyce na rynku polskim PXM nie ma dużo, ale wraz z umacnianiem złotówki, będzie rosła konkurencja ze strony podmiotów zachodnich. Poziom zakontraktowania na następne lata jest w tej chwili duży, ale jak to zwykle bywa najważniejsza będzie rentowność. Marża na razie wykazuje negatywną tendencje i może się jeszcze pogorszyć wobec zwiększania się w przychodach mniej rentowych segmentach. Stabilne i cały czasu duże przychody i zyski powinno dać kolejnictwo. Oprócz Polimeksu do dużych przetargów, startuje właściwie Trakcja. Na razie jednak jest gorzej.

Automatyczne wyceny wskazują na odpowiednią wycenę rynkową:
stockwatch.pl/gpw/polimexms,wy...
Jeśli chodzi o wyceny majątkowe to mamy spore przewartościowanie, podobnie jak w przypadku wycen dochodowych. Majątkowe da się uzasadnić rentownością kapitału własnego, natomiast w kapitalizacji względem wycen dochodowych jest nadzieja na zyski z energetyki i dodatkowo spore średnioroczne tempo wzrostu. Jeśli chodzi o wyceny mnożnikowe to jak widać są dość rozchwiane. Te wskazujące na duży potencjał wzrostu oparte są na mnożniku wartości księgowej i przychodach, ale na tle sektora, w którym rentowności są znacznie większe niż dla Polimeksu.
stockwatch.pl/gpw/polimexms,wy...
Dlatego potencjał wzrostowy spółki jest dość mocno ograniczony bez wygrywania dużych przetargów w energetyce. Wskaźniki powinny się też nieco poprawić jak wypadnie słaby pierwszy kwartał tego roku, czyli dopiero za ponad pół roku.

Powyższa treść przez 30 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

Hornet
0
Wpisów: 14
Wysłane: 8 listopada 2010 12:49:28 przy kursie: 210,00 zł
Podobało mi się omówienie sprawozdania, nie pamiętam już autora omówienia ani spółki jakiej dotyczyło, zawierało jednak znamienne zdanie - cytat nie jest dokładny : " sprawozdanie napisane jest niechlujnie, i z tego powodu nie budzi zaufania".
Szanując więc pracę analityków Stockwatch, mam prośbę o używanie wyrażeń z języka polskiego, lub wyraźnie angielskich.
Maniera dziwacznych spolszczeń jest nieestetyczna i zwyczajnie utrudnia czytanie. Podam przykłady:
1."Spółka perforowała poniżej średniej". Domyślam się , że chodziło o spolszczenie angielskiego "perform", ale wyszło że "Spółka dziurkowała poniżej średniej"
2." na ryzyko kursowe narażona jest zarówno marża jaki część przepływów gotówkowych z niezhadgeowanych naturalnie. Ponownie domyślać się należy że potworek ten powstał z angielskiego słowa "hedge" Czy naprawdę nie można użyć zwykłego tłumaczenia?

Wspominam z rozczuleniem dawne czasy, kiedy jeden z profesorów potrafił oblać na egzaminie z przedmiotu specjalistycznego, technicznego pisząc: "Praca napisana w nieznanym języku. Proszę pisać po polsku." A chodziło o zwykłe błędy ortograficzne

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 8 listopada 2010 14:38:12 przy kursie: 210,00 zł

del-20130531
0
Wpisów: 757
Wysłane: 8 listopada 2010 20:51:33 przy kursie: 210,00 zł
wujek_staszek napisał(a):
Jak na razie jedziemy na obietnicach z roku na rok a wyników nie ma.

...i na niezrealizowanych licznych rekomendacjach, których kurs ma najwyraźniej w bootyshake

ojczewasz
0
Wpisów: 9
Wysłane: 19 stycznia 2011 00:02:59 przy kursie: 192,50 zł
Wybaczcie odkopanie tematu.

Polimex dzielnie bronił się przez cały grudzień przed trwałym zejściem poniżej 4,00. Cóż, pierwsza połowa stycznia okazała się brutalna. 3,92 przełamane - tak tanio nie było od 12 miesięcy. W dodatku jeśli sięgnąć do 6-miesięcznego wykresu, zobaczymy, że kanał się rozszerza, przy czym wzrostowe korekty rzadko zbliżają się do górnego ograniczenia. Jak dla mnie potencjał do spadków jest wręcz nieograniczony binky najbliższe tygodnie mogą być kluczowe.

Zima, brak przetargów w energetyce, niepewna przyszłość w infrastrukturze - ok, ale to wszystko powinno być chyba nieco szybciej zdyskontowane? Coś musi być na rzeczy.. mimo to osobiście mam zamiar rozważyć wejście na dłużej. Zresztą kiedyś PXM już dawał pięknie zarobić :)

Ciekaw jestem Waszej opinii.

plynacyzrynkiem
0
Wpisów: 1 344
Wysłane: 26 stycznia 2011 02:44:59 przy kursie: 192,50 zł
2 konkretne sesje, ktore moga byc tylko chwilowym zatrzymaniem spadkow, ale poki co jest para na wiecej. na poczatek wystarczy utrzymac 3,8 i rozjechac 4 zl. wolumen i impet na ostatnich 2 sesjach za bykami.

kurka_wolna
0
Wpisów: 77
Wysłane: 27 stycznia 2011 18:11:57 przy kursie: 188,50 zł
Moim zdaniem spadki sa spowodowane r o z c z a r o w a n i e m. Byle jaka s-ka dala zarobić a PMEX stal jak "kolek" w miejscu przez rok . Sprzedalam jeszcze jak byl powyzej 4-ech. Nie stracilam ale i nie zarobilam. A nie o to przecież tu chodzi. Lokata dalaby wiecej. W/g mnie Pmex jest w mocnym trendzie spadkowym. Slabe wyniki s-ki , takie jak w 2006 , czyli śr. ok 3 zl. /

del-20130531
0
Wpisów: 757
Wysłane: 27 stycznia 2011 21:29:30 przy kursie: 188,50 zł
wg mnie polim jest w korekcie wzrostów trwających od dołków z 2009r. (1.95PLN) do maxa (5.30PLN w kwietniu 2010r.) Poziom ok. 3.25 to zniesienie fibo 61.8% tychże wzrostów. Jak dla mnie to tam zatrzyma się najprawdopodobniej obecna korekta

BigLot
1
Wpisów: 371
Wysłane: 4 lutego 2011 00:22:53 przy kursie: 180,00 zł
Ta informacja chyba wyjaśnia "ostatnie" spadki.
Osiąganie przychodów r/r na tym samym poziomie i szukanie rynków po za europą - to chyba lekka desperacja bo portfel na 2011 jeszcze nie pełny.
Albo czas albo pieniądz. ...
Edytowany: 4 lutego 2011 00:23

marekl99
0
Wpisów: 44
Wysłane: 2 marca 2011 21:48:37 przy kursie: 185,50 zł
Dobre winiki za 2010 (znacznie lepsze od oczekiwań), gwałtowne wzrosty po 3%-4% a tu cisza ... Think
Szczegóły finansowe można znaleść w raporcie, to co mnie pozytywnie nastraja to np. znaczący wzrost udziału kontraktów za granicą, najniższa cenowo oferta na Siekierki (zamrożona, ponieważ V. rozważa sprzedaż Siekierek, ale kontrakt może zrestartować, plus: do dowód na konkurencyjność P. w kontraktach energetycznych), konsekwentna budowa własnych mocy produkcyjnych, konsolidacja spółek.

Czynnikiem ryzyka może być brak sukcesów w przetargach energetycznych oraz generalnie ciągle słaby sentyment wobec spółek budowlanych.

Jednak jestem pozytywnie nastawiony do Polimexu, dokupiłem pakiecik. thumbright

Pozdrawiam

szamot-kb
0
Wpisów: 444
Wysłane: 2 marca 2011 22:05:05 przy kursie: 185,50 zł
Polskie firmy budowlane zderzą się w 2011 i 2012 roku z trudnymi warunkami, ze
względu na ostrą konkurencję w segmencie budownictwa drogowego i kolejowego oraz cięcia
nakładów na infrastrukturę w Polsce. Wzrost inflacji, wyższe koszty materiałów i presja na wzrost płac
także będą oddziaływały negatywnie na poziom marż w przyszłości.

Myślę , że znajdziesz inne papiery do inwestowania .
Think

BigLot
1
Wpisów: 371
Wysłane: 3 marca 2011 08:13:14 przy kursie: 185,50 zł
marekl99 napisał(a):
Dobre winiki za 2010 (znacznie lepsze od oczekiwań), gwałtowne wzrosty po 3%-4% a tu cisza ... Think
(...)

Tutaj średnio jeden post na 10%, to i cisza.
Wchodząc w spółkę o cyklu produkcji kilkuletnim (od zamówienia do sprzedaży), trzeba mieć trochę cierpliwości.....
Albo czas albo pieniądz. ...

marekl99
0
Wpisów: 44
Wysłane: 3 marca 2011 08:39:50 przy kursie: 185,50 zł
szamot-kb napisał(a):
Polskie firmy budowlane zderzą się w 2011 i 2012 roku z trudnymi warunkami, ze
względu na ostrą konkurencję w segmencie budownictwa drogowego i kolejowego oraz cięcia
nakładów na infrastrukturę w Polsce. Wzrost inflacji, wyższe koszty materiałów i presja na wzrost płac
także będą oddziaływały negatywnie na poziom marż w przyszłości.

Think

To prawda, dlatego podałem jako czynnik ryzyka ewentualny brak sukcesów w kontraktach energetycznych (duże i wysokomarżowe) - porażki w przetargach lub opóźnienia przetargów.

Wspomniane przez Ciebie czynniki dotyczą rynku polskiego, stąd ciekawy wydaje się istotny wzrost udziałów kontraktów zagranicznych.

Pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE POLIMEXMS
  • Budimex, Mirbud i Polimex Mostostal chcą budować terminal CPK
    Budimex, Mirbud i Polimex Mostostal chcą budować terminal CPK

Centralny Port Komunikacyjny zakończył etap przyjmowania wniosków od firm zainteresowanych budową terminala pasażerskiego. W przetargu o wartości ponad 5 mld zł startują m.in. konsorcja Budimeksu, Mirbudu i Polimeksu Mostostal.

• Odreagowanie na bankach, w grze Alior, Torpol i Polimex
    Odreagowanie na bankach, w grze Alior, Torpol i Polimex

Początek tygodnia upływa pod znakiem odreagowania piątkowej dużej przeceny na giełdowych bankach. W centrum uwagi są również spółki wynikowe. Szeroki rynek czeka natomiast na impulsy z USA. Rano nastroje na GPW lekko poprawiają również dobre dane z polskiej gospodarki.

7 8 9 10 11

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,798 sek.

cseizami
asqhhcxi
phfstvfb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
nfsspkal
gfflxzuh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat