PARTNER SERWISU
stmycupd
2 3 4 5 6
Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 8 października 2010 08:19:50 przy kursie: 7,20 zł
Wczorajszy wzrost na podwyższonym wolumenie...

kliknij, aby powiększyć
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl

daniel23651
0
Wpisów: 250
Wysłane: 18 października 2010 23:03:47 przy kursie: 6,90 zł
Kolejne dobre info płynące z firmy a tu kurs ani drgnieangryfire
www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...
Zarząd Mostostal Zabrze-Holding S.A. informuje, iż w dniu 18 października 2010 r. Przedsiębiorstwo Robót Inżynieryjnych S.A. – podpisało umowę z Eurovia Polska S.A. na wykonanie robót budowlanych dla zadania pn. "Budowa bytomskiego odcinka Obwodnicy Północnej Aglomeracji Górnośląskiej – ETAP III".
Wartość wynagrodzenia kosztorysowego wynosi 3.279.540,54 zł nettoWhistle
Pozdrawiamsalute

daniel23651
0
Wysłane: 19 października 2010 15:51:43 przy kursie: 6,66 zł
DAPI niestety ale wygląda, że dzisiaj wsparcie zostanie przełamane oczywiście chodzi mi o cenę zamknięcia, mimo pozytywnych komunikatów musi coś być na rzeczy, ponieważ kurs od tak sobie bez powodu nie spada tylko, co lub kto tak dołuje kursThink Think

soczo81
0
Wpisów: 111
Wysłane: 19 października 2010 18:44:12 przy kursie: 6,66 zł
daniel23651 napisał(a):
DAPI niestety ale wygląda, że dzisiaj wsparcie zostanie przełamane oczywiście chodzi mi o cenę zamknięcia, mimo pozytywnych komunikatów musi coś być na rzeczy, ponieważ kurs od tak sobie bez powodu nie spada tylko, co lub kto tak dołuje kursThink Think

Dzisiejszy spadek był na całkiem sporym woluminie (prawie 1 mln zł obrotu). Też jako "świeżo ubrany" zastanawiam się gdzie jest przyczyna, przecież pod względem przyszłości (podpisane umowy) spółka wygląda interesująco.
Edytowany: 19 października 2010 18:44

del-20130531
0
Wpisów: 757
Wysłane: 19 października 2010 20:34:23 przy kursie: 6,66 zł
generalnie dało by się wyznaczyć potencjalny zasięg ruchu na spółce
1.zasięg z flagi do dziś nie zrealizowany (3.10)
2.wybicie dołem z trójkąta (2.95)

kliknij, aby powiększyć

daniel23651
0
Wysłane: 20 października 2010 01:06:47 przy kursie: 6,66 zł
misza nie chciałem się dołować poprzez wyznaczanie poziomów na których kurs może się zatrzymać po wybiciu dołem z tego trójkąta, to co mi nie wyszło to tobie się udało, zdołowałeś mnie niemiłosiernied'oh! wiem że AT nie kłamie ale mam cichą nadzieję że jutro kurs wróci nieco powyżej dolnej linii tego trójkąta co mogło by oznaczać fałszywe wybiciePray ,
Jeżeli chodzi o linie wsparcia to widzę je dopiero w granicach 2,94 czyli praktycznie pokrywają się z zasięgiem wybicia dołem z trójkątad'oh!
Pozdrawiamsalute

condros
0
Wpisów: 6
Wysłane: 20 października 2010 20:47:34 przy kursie: 6,78 zł
Witam,
przeglądam dzisiaj papiery, które dawno, dawno temu przyniosły mi niezłą stopę zwrotu z inwestycji i pozwolę sobie zauważyć, że na Zabrzańskim Mostku zarobimy ponownie dopiero w momencie zakończenia skupu akcji własnych. Wcześniej na większe zyski nie ma szans, ponieważ zaintersowane skupem osoby Think nie puszczą kursu wyżej. Warto chyba się nad tym zastanowić.

Pozdrawiam i znikam. Do usłyszenia za 6-7 miesięcy.

del-20130531
0
Wysłane: 20 października 2010 20:56:23 przy kursie: 6,78 zł
daniel23651 napisał(a):
misza nie chciałem się dołować poprzez wyznaczanie poziomów na których kurs może się zatrzymać po wybiciu dołem z tego trójkąta, to co mi nie wyszło to tobie się udało, zdołowałeś mnie niemiłosiernie

wybacz, nie miałem takiej intencji. Nie załapałem się na wzrosty z początku września,dlatego teraz tylko obserwuję papier i wrzuciłem fotkę
Edytowany: 20 października 2010 20:57

imbir
0
Wpisów: 29
Wysłane: 21 października 2010 10:21:59 przy kursie: 6,74 zł
misza napisał(a):
daniel23651 napisał(a):
misza nie chciałem się dołować poprzez wyznaczanie poziomów na których kurs może się zatrzymać po wybiciu dołem z tego trójkąta, to co mi nie wyszło to tobie się udało, zdołowałeś mnie niemiłosiernie

wybacz, nie miałem takiej intencji. Nie załapałem się na wzrosty z początku września,dlatego teraz tylko obserwuję papier i wrzuciłem fotkę

dlaczego obstawiasz 6,7 miesiecy?

imbir
0
Wpisów: 29
Wysłane: 21 października 2010 10:22:37 przy kursie: 6,74 zł
condros napisał(a):
Witam,
przeglądam dzisiaj papiery, które dawno, dawno temu przyniosły mi niezłą stopę zwrotu z inwestycji i pozwolę sobie zauważyć, że na Zabrzańskim Mostku zarobimy ponownie dopiero w momencie zakończenia skupu akcji własnych. Wcześniej na większe zyski nie ma szans, ponieważ zaintersowane skupem osoby Think nie puszczą kursu wyżej. Warto chyba się nad tym zastanowić.

Pozdrawiam i znikam. Do usłyszenia za 6-7 miesięcy.

dlaczego obstawiasz 6-7 miesiecy??

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 13 listopada 2010 00:05:49 przy kursie: 6,84 zł
katepel napisał(a):
Dlaczego nie ma omowienia wynikow za pierwsze polrocze?

Odpowiedz nieco spóźniona, ale cuż... Niecałe forum da się ogarnąć...
Nie było omówienia wyników, bo nikt o nie nie poprosił, a spółka miała stosunkowo małe zainteresowanie wśród forumowiczów.
W ciągu paru, parunastu godzin będzie omówienie wyników za III kwartał. Sprawozdanie jest szczegółowe, więc różnicy jakościowej dużej w stosunku do półrocznego nie będzie.
Edytowany: 13 listopada 2010 00:07

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 13 listopada 2010 02:10:57 przy kursie: 6,84 zł
Omówienie sprawozdania finansowego Mostostal Zabrze S.A. za III kwartał 2010 r.

Spółka bardzo boleśnie przeszła kryzys i nie może się z niego wygrzebać. Rekordowe przychody osiągnęła w 2009 roku, które wyniosły prawie miliard złotych. W roku 2008 było to 840 milionów, a jeszcze rok wcześniej 680. Widać, że spowolnienie nadeszło z pewnym opóźnieniem. To w zasadzie dla tej branży jest normą, bo spółki realizują długoterminowe kontrakty. Im większa spółka, tym większe kontrakty na dłuższe okresy i oczywiście odwrotnie. MSZ ze swoimi przychodami już małą spółką nie jest. Marża zysku brutto na sprzedaży wahała się wokół wartości 11% z dokładnością do jednego procenta. Podczas swoich najlepszych czasów spółka potrafiła uzyskać 50-60 milionów złotych netto rocznego zysku. Przez ostatnie III lata wartość księgowa spółki zwiększyła się o 40%, czyli CAGR wyniósł 12%. Niby tempo wzrostu jest ładne, ale trzeba pamiętać że obejmuje okres dynamicznego wzrostu rynku, który się prawdopodobnie szybko nie powtórzy.

Obecnie sytuacja nie wygląda dobrze. Przychody w ujęciu q/q od trzech kwartałów spadają. W pierwszym był to spadek o 36%, drugim 18, a obecnie już tylko 3. Tempo spadku przychodów maleje, co można uznać za pierwszą oznakę poprawy sytuacji. Oczywiście nie oznacza to, że spółka przejdzie od razu do dynamicznego wzrostu. W spółce realizuje się spodziewany spadek rentowności. W związku z nie długim portfelem, tzn o nie długim czasie realizacji, stosunkowo szybciej niż u większych braci z branży. Rentowność brutto na sprzedaży wyniosła 6% czyli o dwa punkty procentowe mniej niż w tragicznym dla branży pierwszym kwartale.

Koszty sprzedaży są dla wyniku w zasadzie nieistotne, natomiast koszty zarządu obniżyły się 1,5 miliona czyli ponad 10%. Oczywiście to bardzo dobrze, ale przy niskiej marży brutto na sprzedaży nie da się nic z tym zrobić aby uratować wynik. Nie pomogą żadne oszczędności. W końcu jeśli zysk brutto na sprzedaży wynosi 16 milionów a koszty zarządu 11 to cudów nie ma. Pozostała działalność operacyjna nic nie wnosi do wyniku. Rozwiązane rezerwy na na zobowiązania i koszty pracownicze zrównoważyło utworzenie odpisów aktualizujących na należności.
EBIT w ujęciu q/q spadł o 2/3 do poziomu 5,3 miliona.

Z rachunku segmentowego wynika, że najbardziej ucierpiał segment produkcji budowano montażowej, gdzie spadek przychodów za trzy kwartały sięgnął ponad 20%, a jest to kwotowo największy segment. Tu także bardzo mocno spadła rentowność, choć nieco mniej niż w segmencie ogólnobudowlanym. Segment drogowy rentowność miał podobną i nawet urósł o ponad 20%, ale kwotowo stanowi mniej niż 10% przychodów.

Na działalności finansowej jest spokojniej i nie obciąża tak wyniku jak to miało miejsce rok temu. Ujemne różnice kursowe oraz zapłacone odsetki zostały w znacznej części skompensowane przez otrzymane odsetki z pozycji inne. Co tam dokładnie było nie wiadomo, można powiedzieć, żę nie były to odsetki od lokat czy pożyczek.
Zysk brutto spadł o 70%, a netto tylko o 40, w związku z odwróceniem podatku dochodowego.

Przepływy z działalności operacyjnej są dodatnie, ale mniejsze od raportowanego zysku netto, co w zasadzie nie dziwi jeśli weźmie się pod uwagę odwrócenie podatku. Gorzej, że przepływy za ostatnie 12 miesięcy są mniejsze niż niż zysk netto i amortyzacja z okresu. To niepokoi, tym bardziej, że wraz ze spadkiem przychodów powinien wracać kapitał obrotowy. Stawia to wyniki po znakiem zapytania. Przychody z działalności inwestycyjnej są ujemne na kwotę mniejszą niż wynikałoby to z odtwarzania majątku trwałego. Przepływy z działalności finansowej są ujemne w związku ze spłatą kredytów i odsetek.

Aktywa spółki wynoszą troszkę ponad 700 milionów, z czego obrotowe ponad 420. W aktywach obrotowych 57 milionów stanowi gotówka i podobną kwotę rozliczenia międzyokresowe. Należności zaś stanowią 260 milionów. O ile wartości majątku trwałego, gotówki nie można się czepiać to już należności i owszem. Wśród 420 milionów należności 45 jest przeterminowane. Dodatkowo jak się spojrzy ile poszło już w odpisy(70 milionów), to można mieć wątpliwości, co do ściągalności. Druga sprawa to rozliczenia międzyokresowe. Spółka w dużej mierze swoje przychody, jak zresztą wszystkie z branży, osiąga z umów na usługę budowlaną. Te przychody w dużej mierze są szacowane przez spółkę nie zawsze prawidłowo. W rozliczeniach międzyokresowych księguje się poniesione koszty tytułem kontraktów, które jeszcze nie są zafakturowane i tak naprawdę nie wiadomo czy wszystkie będą uznane.

Spółka nie jest nadmiernie zadłużona przynajmniej jak na branżę. Z 440 milionów zadłużenia kredyty stanowią tylko 26 milionów. Spółka finansuje się więc głównie kapitałem obcym, ale nieodsetkowym. Obecna struktura nie wskazuje na istotne problemy z płynnością nawet jak się uwzględni w całości nieściągalność należności przeterminowanych. Spółka coraz bardziej odczuwa problemy płatnicze o czym świadczy wydłużający się cykl rotacji należności. Cykl konwersji gotówki jest jednak ujemny, ale tak może być jeśli buduje się w dużej mierze na podstawie zaliczek.

Aktualne wyceny spółki www.stockwatch.pl/gpw/mostalza...
wskazują na przewartościowanie. Rynek przykłada dużą premię. Majątkowo spółka jest warta 240 milionów, natomiast kapitalizacja sięga ponad 500. Ma to jednak pewne podstawy, choć może nie w aż takimi wymiarze. Od 2007 roku toczy się spór sądowy o jedną z nieruchomości, czyli budynek Altus. Dwukrotnie spółka wygrywała już sprawę, ale za każdym razem pozwany, czyli spółka Reliz składała odwołanie do sądu apelacyjnego. WPS nie jest duży, bo sięga raptem 40 milionów, ale w obydwu nieprawomocnych wyrokach sąd przyznawał spółce 136 milionów złotych odszkodowania. Nawet jeśli już jutro wpłynęłaby zasądzona kwota, co w naszych realiach wyniesie pewnie jeszcze kilka lat, to nadal kapitał własny wynosi niecałe 400 milionów i niesie za sobą 20% potencjał spadku. Jeśli wziąć pod uwagę premię wieczystą, to spółka musiałaby zarabiać 80 milionów netto, a tyle nie było nawet w czasie budowlanego boomu. Wyceny porównawcze mówią, że pewien potencjał drzemie w przychodach, ale aby się on zrealizował spółka musiałaby radykalnie zwiększyć rentowność, a na to w najbliższym czasie się na razie nie zanosi.

Powyższa treść przez 30 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

del-20150110
0
Wpisów: 2
Wysłane: 23 listopada 2010 16:16:35 przy kursie: 5,90 zł
Witam,
czy ktoś może mi wytłumaczyć jak długo jeszcze będzie trwała ta jazda w dół? Już mi się nie chce liczyć strat crybaby

del-20130531
0
Wysłane: 23 listopada 2010 23:13:54 przy kursie: 5,90 zł
Lufek: kilka postów wyżej jest fotka z formacjami i potencjalnymi poziomami docelowymi wg klasycznej AT. Dzisiejszy 2.95 to jeden z nich. Jeśli i on nie wytrzyma to najbliższe mocniejsze wsparcie to połowa białej świeczki tygodniowej z drugiego tygodnia marca 2009 (2.64) oraz dołek z lutego 2009 (2.10)

del-20150110
0
Wpisów: 2
Wysłane: 25 listopada 2010 16:28:35 przy kursie: 6,08 zł
Misza - dziękuję. Nie zaglądałem tu bo nie sądziłm że ktoś zna odp. Na dzień dzisiejszyb to chyba się nie zgadza z AT? I tak nie sprzedam Shame on you

katowice21
0
Wpisów: 34
Wysłane: 2 stycznia 2011 14:30:44 przy kursie: 5,60 zł
Co do sporu z Reliz przypominam że rozprawa 20 stycznia dla lepszego zobrazowania o co tam chodzi krótka analiza z uzasadnieniem Sądu.

Spór z Reliz i perspektywy otrzymania 45 mln plus odsetki naliczane od 2003 roku

Reliz jest w 100% spółką zależną od Kredyt Banku. Mostostal dochodzi swoich wierzytelności. Sąd stwierdził, że umowa sprzedaży nieruchomości zabudowanej budynkiem ALTUS (nowoczesny biurowiec w Katowicach) pomiędzy Reliz a Business Center 2000 jest w całości bezskuteczna wobec Mostostalu.

Historia sporu prawnego:

-31 lipiec 2009 – Sąd Okręgowy w Katowicach ogłosił wyrok (nieprawomocny) w którym uwzględnił powództwo MSZ w całości oraz zasądził od Reliz na rzecz MSZ kwotę 136 000 zł tytułem zwrotu kosztów procesu. Reliz wniósł apelację.

-12 marca 2010 Sąd Apelacyjny w Katowicach uchylił wyrok i sprawę przekazał Sądowi Okręgowemu w Katowicach do ponownego rozpoznania. W raporcie MSZ z 2010-03-15 uzasadniając tą decyzję Sąd Apelacyjny podkreślił, że zostały spełnione wszystkie przesłanki skargi paulińskiej opisane w art. 527 kodeksu cywilnego zgłoszone przez Mostostal w treści jego powództwa i Sąd co do dowodu nie miał żadnych zastrzeżeń jednakże z uwagi, że ochroną przewidzianą w art. 527 kc objęte są przede wszystkim wierzytelności zaś Sąd Okręgowy w sentencji wyroku z dnia 31 lipca 2009 nie skonkretyzował wierzytelności służących MSZ koniecznym było przekazanie sprawy do ponownego rozpatrzenia w wyżej wskazanym zakresie przez Sąd Okręgowy. Przedstawione przez Sąd uzasadnienie nie budzi wątpliwości że starania MSZ zrekompensowanie strat zbliża się ku końcowi .
Sąd Apelacyjny cofnął sprawę do Sądu Okręgowego aby ten określił kwotę należną Mostostalowi.

-16 czerwiec 2010 - Sąd Okręgowy wydał (nieprawomocny) wyrok ponownie w całości uwzględniający powództwo Mostostalu. Wyrok Sądu Okręgowego w Katowicach w całości uwzględnia powództwo Mostostalu potwierdzając w całej rozciągłości swój wyrok z dnia 31 lipca 2009 uznając, za bezskuteczną w stosunku do Mostostalu sprzedaż nieruchomości zabudowanej budynkiem Altus (raport 42/2010) . Sąd wyliczył poszczególne tytuły prawne (wierzytelności Mostostalu składające się na wartość przedmiotów sporu 45.980.560 oraz odsetki) realizując w ten sposób wskazanie Sądu Apelacyjnego. Mostostal Zabrze będzie po uprawomocnieniu się wyroku mógł bezpośrednio od Reliz dochodzić wierzytelności mu służących od Business Center 2000, gdyby BC 2000 nie był w stanie powyższej wierzytelności zapłacić.

-20 grudnia 2010 termin rozprawy w Sądzie Apelacyjnym !thumbright

Tegoroczne wyniki – według zarządu i głównego akcjonariusza- ostatnio w Parkiecie przychody ok. 1 mld będą a zysk trochę gorszy niż w zeszłym roku było 40 mln więc zakładam 35-30.W trzech kwartałach wyniósł 10 mln więc czwarty dynamika będzie duża należy więc pamiętać o tym przed publikacją wyników za 4 kwartał,jeśli ktoś lubi pod takie inf inwestować w czwartym kwartale ma być rozliczony stadion realizowany na Mistrzostwa w RPA trzeci pod względem wielkości-Cape Town.

Tegoroczne wyniki to między innymi realizacja dwóch prestiżowych kontraktów na Euro 2012 Stadion Narodowy i Śląski. Według mnie marże dzięki temu musiały być niższe ale w przyszłości reklama zapewniona – na Euro przyjadą kibice, biznesmeni właściciele wielkich klubów piłkarskich z całego świata i zobaczą dwa najnowocześniejsze stadiony na świecie z największym ruchomym dachem.

O jakości MSZ może świadczyć fakt że jeszcze dwa lata temu 50% przychodów było z eksportu obecnie ok. 20%.MSZ jest partnerem,wykonawcą dużych międzynarodowych koncernów .

Wykonuje skomplikowane technicznie projekty biomasa, pompy ciepła ,stadiony.

www.mz.pl/firma/aktualnosci_sz...

Spółka prowadzi słabą politykę informacyjna-medialną właściwie nie promuje się w mediach TVNCNBC,Parkiet , Pb.

To według mnie jedna z przyczyn,że niewielu analityków interesuje się tą spółką.
Poprostu skupiają się na 5-6 największych spółkach budowlanych , a inne analizują jak pojawia się coś w prasie bo wówczas jak jest jakaś ciekawy artykuł zaczynają się interesować fundusze.

Dzięki temu jest z pewnością mniejszy popyt na akcje a tym samym kurs niski, może to za dalekie spekulacje ale spółka skupuje obecnie swoje akcje mniej więcej ok. 130 tys w transakcjach pakietowych co dwa trzy dni- może kupować 25 % dziennego obrotu ma już 1 700 000 i do wydania jeszcze ok. 9 mln na ten cel- teoretycznie najkorzystniej dla spółki jest kupić jak najtaniej,trzeba pamiętać że po 20 stycznia może być już dużo drożej po decyzji Sądu może być np. dywidenda – spółka skupione akcje chce umorzyć lub wydać za przejmowaną firmę.

Aktualnie jest rekomendacja z czerwca 2010 z BM BGŻ z wyceną 4,2-4,6 -JEST NA STRONIE BGŻ

Władze spółki Prezes Leszek Juchniewicz-były szef URE, Rada Nadzorcza Prof. Wierzbowski - były Prezes Rady GPW , Andrzej Tabor członek zarządu Ersted Securities , Mirosław Panek członek zarządu Opera TFI.

Jeśli chodzi o cały rynek budowlany to warto zauważyć transakcję przejęcia pakietu 51% Hydrobudowy przez Hiszpanów – sugeruje to, że branża widzi potencjał rozwoju w Polsce i regionie.
4 stycznia podniesienie na max wysokość iglicy podtrzymującej dach na Stadionie Narodowym -może będzie szeroko omawiane w mediach.

Obecnie mamy niską wycenę 2,8 , skup akcji własnych- max duży ,specyficzną płynność na spółce, wyniki za IV kw. spodziewana duża dynamika w % .

Petronas
4
Wpisów: 56
Wysłane: 2 stycznia 2011 15:22:31 przy kursie: 5,60 zł
Oczywiście termin rozprawy w SA jest wyznaczony na 20 stycznia 2011 r. W treści postu pojawia się również data 20 grudnia 2010 r., co może być mylące.

www.mostostal.zabrze.pl/relacj...

Tak na gorąco to chyba należy "pogratulować" głupoty prawnikom RELIZ Sp. z o. o., skarżącym apelacją wyrok, którego ze względu na wadliwie sformułowaną sentencję (pewnie również żądanie pozwu) się nie dało wykonać.

katowice21
0
Wysłane: 3 stycznia 2011 09:55:44 przy kursie: 5,94 zł

warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,...

Inżynieryjny majstersztyk na budowie Stadionu Narodowego
Michał Wojtczuk2011-01-03, ostatnia aktualizacja 2011-01-02 23:48

Najtrudniejsze prace na Stadionie Narodowym dobiegły końca - gotowa jest konstrukcja linowa dachu. Inżynieryjny majstersztyk zakończono w terminie. W połowie nowego roku ta bodaj najbardziej oczekiwana inwestycja w Polsce będzie otwarta

Więcej... warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,...

katowice21
0
Wysłane: 17 stycznia 2011 14:00:17 przy kursie: 5,72 zł
dla przypomnienia:

FISIA BABCOCK, BABCOCK BORSING, BILFINGER BERGER( znaczna cześć kontraktów zagranicznych dla tych firm realizowana przez MSZ) - Mostostał ściśle współpracuje od 2000 roku - według mnie duża część robót trafi właśnie do MSZ.

460 mln euro za modernizację bloków bełchatowskiej elektrowni
PAP - 16-12-2010 14:04
460 mln euro ma kosztować modernizacja kilku bloków bełchatowskiej elektrowni. Inwestycja podzielona jest na etapy i trwać ma w sumie ponad sześć lat.
Jak poinformowała w czwartek PAP rzecznik prasowy PGE Górnictwo i Energetyka Konwencjonalna SA Beata Nawrot-Miler, realizatorem prac będzie niemiecka firma Babcock Borsig Service GmbH z siedzibą w Oberhausen, wchodząca w skład koncernu Bilfinger Berger.

W ramach kontraktu wykonawca zaprojektuje, dostarczy oraz zamontuje zmodernizowane palenisko wraz z instalacjami pomocniczymi, takimi jak układy młynów, palniki, kanały powietrza i pyłoprzewody w blokach 7-12.

Rzeczniczka dodała, że projekt podzielony jest na kilka etapów przy jednoczesnym utrzymaniu ruchu pozostałych bloków energetycznych. Całkowity okres realizacji modernizacji wyniesie 70 miesięcy.

PGE Górnictwo i Energetyka Konwencjonalna SA Oddział Elektrownia Bełchatów jest największą w Polsce, jak również w Europie elektrownią opalaną węglem brunatnym. Moc pracujących w niej bloków energetycznych wynosi 4440 MW. Roczna produkcja energii bełchatowskiej elektrowni stanowi około 20 proc. produkcji krajowej.

KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO
Raport bieżący nr 8 / 2011
Data sporządzenia: 2011-01-17
Skrócona nazwa emitenta
MOSTALZAB

ROZPRAWA!!!!!!!!!!!!!!!

Temat
Termin rozprawy tzw. skargi pauliańskiej
Podstawa prawna
Art. 56 ust. 1 pkt 1 Ustawy o ofercie - informacje poufne

Treść raportu:

W związku z utrzymującym się zainteresowaniem inwestorów Mostostalu Zabrze -Holding S.A. ("Emitent", "Mostostal") oraz w nawiązaniu do raportów bieżących nr 118/2010 i 121/2010, celem zapewnienia równego dostępu do informacji, Emitent informuje, iż w dniu 20 stycznia 2011 r. o godzinie 13.30 w Sądzie Apelacyjnym w Katowicach odbędzie się rozprawa z powództwa Mostostalu przeciwko Reliz Sp. z o.o. z siedzibą w Katowicach ("Reliz") (sygn. akt V ACa 468/10).
Wartość przedmiotu sporu wynosi 45.980.561 PLN, natomiast przedmiotem powództwa jest tzw. skarga pauliańska czyli żądanie uznania umowy sprzedaży nieruchomości zabudowanej budynkiem "ALTUS" (dawniej "UNI Centrum") zawartej w dniu 10 lipca 2003 r. pomiędzy Business Center 2000 Sp. z o.o. oraz Reliz za bezskuteczną w całości w stosunku do Emitenta. Sąd Apelacyjny jest sądem drugiej instancji i obecnie rozpatruje apelację Relizu od wyroku Sądu Okręgowego w Katowicach z dnia 16 czerwca 2010 r. (sygn. akt XIII GC 100/10/J) w którym treść powództwa Mostostalu została (już po raz drugi przez ten sąd) w całości uwzględniona (por. raport bieżący 42/2010).
O przebiegu rozprawy w dniu 20 stycznia 2011 r. Emitent poinformuje tego samego dnia w formie raportu bieżącego.

daniel23651
0
Wysłane: 18 stycznia 2011 09:19:06 przy kursie: 5,74 zł
wzrost pod rozprawe???Think może wkońcu będzię to ostateczny wyrok na korzyść MSZ.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE MOSTALZAB
  • Mostostal Zabrze rekomenduje przeznaczenie 35,5 mln zł z zysku za 2024 r. na skup akcji
    Mostostal Zabrze rekomenduje przeznaczenie 35,5 mln zł z zysku za 2024 r. na skup akcji

Zarząd Mostostalu Zabrze wnioskuje o podział zysku netto za 2024 r. w wysokości 66,67 mln zł w następujący sposób: w kwocie 35,5 mln zł na kapitał rezerwowy na sfinansowanie nabycia akcji własnych, w kwocie 0,9 mln zł na istniejący fundusz specjalny pn. Fundusz Celowy Darowizn, w kwocie 5,33 mln zł na kapitał zapasowy oraz w pozostałej części, tj. w kwocie 24,94 mln zł na kapitał rezerwowy z zysku.

• Mostostal Zabrze: Solidne fundamenty, nowe kontrakty i możliwa dywidenda
    Mostostal Zabrze: Solidne fundamenty, nowe kontrakty i możliwa dywidenda

Mostostal Zabrze zakończył 2024 rok z solidnym zyskiem, mimo spadku przychodów. Dzięki specjalizacji, silnej pozycji gotówkowej i rekordowemu portfelowi zamówień, firma wyróżnia się na tle branży. Pojawia się również przestrzeń na pierwszą od lat wypłatę dywidendy. Sprawdzamy, co mówią analitycy o potencjale dalszego wzrostu kursu akcji i jakie ryzyka mogą wpłynąć na wyniki spółki w 2025 roku.

2 3 4 5 6

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,394 sek.

yypeltvz
erbycdkf
steobyzp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
zdefgisy
faxyyklv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat