PARTNER SERWISU
jevvrcgc
1 2 3 4
Sulik
0
Wpisów: 20
Wysłane: 6 października 2009 10:29:07 przy kursie: 1,48 zł
Ladnie sie zaczelo, moze ktos bardziej kompetenty sie wypowie?

Alfredzio
0
Wpisów: 364
Wysłane: 10 listopada 2009 14:31:09 przy kursie: 1,41 zł
Wydaje się, że okolice 1,35-1,39 stanowią silne wsparcie. Myślę, że stąd znów ruszy w górę.
Edytowany: 10 listopada 2009 14:31

Alfredzio
0
Wpisów: 364
Wysłane: 12 listopada 2009 13:48:52 przy kursie: 1,54 zł
Ruszył ładną świecą w kierunku 1,70. Jeśli uda się przejść 1,70, to droga otwarta na 2 zł.

N55KR6W
0
Wpisów: 1
Wysłane: 12 listopada 2009 17:35:31 przy kursie: 1,54 zł
Miło popatrzeć jak poszło w górę. Byle tak dalej. To moja pierwsza spółka w którą zainwestowałem. I teraz jestem na plusie. Dancing

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 13 listopada 2009 22:18:59 przy kursie: 1,49 zł
Spojrzałem jak tam włoszczyzna - wyniki lada chwila na stronie spółki:
www.stockwatch.pl/gpw/nortcoas...

No i nie jest jakoś bel canto. Juz raczej andante. I troszkę mancare.
Spółka sprzedaje równiuteńko jak pod sznurek: przychody i marża jadą jak zaczarowane. Chwilowo nawet odrobinę w dół, za to koszty pomalutku, powolutku w górę i... trrach! Za III kwartał strata operacyjna. Trzeba tutaj zrobić ordine, tylko jak się do tego zabrać, skoro spółka jest ściskana brakiem gotówki i ostatnio brakiem rentowności. Ratuje się, coraz bardziej zadłużając u dostawców: kapitał obrotowy robi się coraz bardziej ujemny. A rating sobie spada i spada.
Coś trzeba będzie zrobić, bo spora część kredytów jest już krótkoterminowa, wymagalna poniżej roku. Będzie kłopot, bo jeszcze uparli się wypłacić dywidendę - a kompletnie nie ma z czego.

orzech
98
Wpisów: 915
Wysłane: 1 stycznia 2010 12:39:31 przy kursie: 1,28 zł
z nowym rokiem wszystkiego dobrego i dobrych inwestycyjnych strzałów...
trochę obserwuję co tutaj słychać i ostatnie dni zbiły trochę cenę na tej spółce,która jak podawał zarząd jest rozwojowa...mówi się o uruchomieniu w najbliższym czasie produkcji w mleczarni,która to ma przynosić spółce znaczące dochody..nie wiem co o tym myśleć bo kurs euro się ustabilizował co tutaj akurat ważne,plany są ambitne a jednak jakoś tutaj ruchu nie widać...byłem tutaj już kiedyś z małym wkładem i myślę że chyba warto spróbować coś w aktualnym kursie kupić,z nadzieją jednak że wszystkie zakładane projekty ruszą..

limagraf
0
Wpisów: 412
Wysłane: 23 stycznia 2010 00:35:10 przy kursie: 1,39 zł
Czy mi sie wydaje czy prawidlowa nazwa spolki brzmi - North Coast ??????
Interesujaca spolka.
Płyń za rekinem trafisz do ludzi.
Edytowany: 23 stycznia 2010 00:51

WatchDog
50
Wysłane: 23 stycznia 2010 07:56:27 przy kursie: 1,39 zł
Nazwa North Coast SA, pełen ticker NORTCOAST, krótki ticker NCT.
Wszystko na stronie

limagraf
0
Wpisów: 412
Wysłane: 23 stycznia 2010 08:23:13 przy kursie: 1,39 zł
I wszystko jasne - dzieki Wodzu. salute
Płyń za rekinem trafisz do ludzi.

Veri0n
0
Wpisów: 22
Wysłane: 9 marca 2010 15:26:56 przy kursie: 1,54 zł
Obecne wskaźniki wyglądają jak RTG płuc faceta , który pali sporty mocne od 50 lat, ale pojawiło się rok temu światałeko, które uwieńczone było wzrostem, a później spadkiem , bo spółka miła wszystkich zaserować już w II Q 2009.
klik
Dziś w raporcie za IV Q 2009 czytamy, wyniki zamiarów.
Cytat:
W dniu 04.01.2010 roku Spółka zaleŜna Latteria Tinis Sp. z o.o. uruchomiła docelową produkcję
włoskich serów w zakładzie w Rzepinie. W pierwszej fazie rozwoju zakładu w Rzepinie większość
produkcji będzie eksportowana do krajów zachodnioeuropejskich, takich jak: Włochy, Francja. Zgodnie
z opublikowanymi informacjami w skonsolidowanym raporcie kwartalnym QSr 3/2009 z dnia 13
listopada 2009 roku proces inwestycyjny został zakończony. Dodatkowo, pod koniec 2009 roku, Latteria
Tinis Sp. z o.o. pozytywnie przeszła proces certyfikacji, którego celem było uzyskanie certyfikatów IFS
(International Food Standard) i BRC (British Retailer Consortium), które są międzynarodowym
standardem dotyczącym jakości i bezpieczeństwa Ŝywności dla dostawców sieci handlowych.
Dodatkowo zakład w Rzepinie został poddany audytowi przez istotnych, zachodnioeuropejskich
odbiorców.
W związku z tym wszystkie kwestie proceduralne zostały zakończone i docelowa produkcja moŜe być
realizowana. Uruchomiona produkcja pozwoli Grupie North Coast na istotne zwiększenie skali
działalności i osiąganych obrotów. Dodatkowo wpłynie znacząco na zmniejszenie ryzyka walutowego.

Widać , że inwestorzy wiążą nadzieje z wyjściem z dołka dzięki tej spółce, która wygląda jak koło ratunkowe dla NC co przekłada się na wzrost. Gorzej jak dnia 14 maja 2010 r. w raporcie serki nie będą miały zbytu i pokaże się również straty.
Obecnie wzrost, myśle, że z obecnego impetu możemy doczekać się sporych wzrostów już na przestrzeni miesiąca.
Obecnie RSI z poziomu ~50 zachęca do kupna. Patrząc na początek roku oscyluje właśnie między 70 a 50.

edit: Jeszcze jedna ciekawiąca mnie rzecz, w której widać pewna rozbieżność podawanych faktow. W artykule z money tak jak pisałem spółka deklarowała uruchomienie produkcji w IIQ 09 po czym tego nie zrobiła, bo robi to teraz z początkiem tego roku. W raporcie za IV Q 2009 czytamy, że zgodnie z opublikowanymi informacjami proces inwestycyjny został zakończony w listopadzie, ale to i tak nie uruchomienie produkcji. Czyli dwie rzeczy: albo zwykła pomyłka , albo celowe przekolorowanie sytuacji na lepsze ? Jak sądzicie ?.

Edytowany: 9 marca 2010 15:52

Szczepan Łangowski
0
Wpisów: 446
Wysłane: 31 sierpnia 2010 08:57:41 przy kursie: 1,94 zł
Omówienie wyników spółki na podstawie raportu skonsolidowanego za II kwartał 2010 r.

Ze względu, iż w ostatnie raporty North Coast (NC) nie były analizowane, postaram się przedstawić wyniki grupy w trochę dłużej perspektywie. Głównym profilem działalności NC jest import oraz dystrybucja markowych wyrobów spożywczych. W celu dywersyfikacji działalności oraz ograniczeniu kosztów ryzyka walutowego (aktualnie 100% zakupów jest rozliczana w EUR) grupa przeprowadziła znaczną inwestycję w budowę zakładu serów włoskich w Rzepinie zakończoną w bieżącym roku (inwestycja księgowana w bilansie Latteria Tinis Sp. z o.o.). Nowe produkty miały być dedykowane na rynki zagraniczne, dzięki czemu spółka naturalnie mogła zabezpieczać się przed zmianą kursu walutowego. Analizując raport za I półrocze br. widać już wpływ inwestycji na wyniki spółki, zarówno w bilansie jak i RZiS:
- Zmiany w strukturze majątku – po odbiorze inwestycji środki trwałe w budowie zostały przyporządkowane do poszczególnych kategorii ŚT
- Znaczny wzrost przychodów ze sprzedaży produktów, który jest wynikiem rozpoczętej produkcji serów włoskich

Niestety po głębszej analizie struktury kosztów oraz przychodów okazuje się, iż nowa produkcja jest zupełnie nierentowna (generuje straty na sprzedaży w wysokości 864 TPLN).
W mojej ocenie może to wynikać z dwóch powodów. Po pierwsze może to być spowodowane chęcią wejścia na nowe rynki zbytu, przez co firma musiała w początkowej fazie obniżyć marżę na sprzedaży. Drugim powodem niestety z mojego punktu widzenia bardziej realnym jest transfer zysków poza granice Polski. W raporcie jako główny odbiorca dla nowej działalności wskazana jest spółka powiązana z Włoch, w mojej opinii tam będzie księgowana ostateczna marża, powodując znaczne trudności w budowaniu wartości wewnętrznej. W mojej ocenie spółka Latteria Tinis będzie spółka produkcyjną - typowo kosztową.

Porównując wyniki za I półrocze br. z takim samym okresem 2009 widać wzrost przychodów (powód opisany szczegółowo powyżej) oraz pogorszenie rentowności operacyjnej, które z jednej strony wynika ze straty na nowej produkcji z drugiej jednak strony spowodowane jest zawyżeniem wyniku w 2009 przez jednorazowe zdarzenie – otrzymane odszkodowanie w kwocie 2 379 TPLN. Po korekcie okazuje się, iż firma w I połowie 2009 była na progu rentowności brutto.

W bieżącym okresie nastąpiła zmiana struktury finansowania, pożyczka od spółki powiązanej w poprzednich latach księgowana w zobowiązania krótkoterminowych została przeniesiona do zobowiązań długoterminowych, przez co znacznie zmniejszyła się dziura w kapitale obrotowym. Ta zmiana sposobu prezentacji spowodowała wzrost ratingu grupy z CCC na CCC+. Pomimo poprawy ratingu sytuacja płynnościowa grupy jest bardzo słaba, NC generuje bardzo niskie przepływy na działalności operacyjnej – w mojej ocenie powoli kończą się możliwości skracania terminów płatności dla klientów oraz zmniejszania poziomu zapasów (w końcu kiedyś będzie trzeba z czegoś spłacić zobowiązania …).

Z punktu widzenia analizy bardzo ciekawie wygląda trend WK firmy. Spadek kapitałów własnych następuje niezależnie od tego czy firma generuje zysk czy stratę. Odpowiada za to głównie pozycja zyski z lat ubiegłych pod którą firma księguje m.in. chęć podwyższenie kapitałów -2,5 MPLN oraz niewypłaconą dywidendę w kwocie 1,6 MPLN – co wygląda co najmniej niepokojąco biorąc pod uwagę sytuacje gotówkową spółki.

Podsumowując, z punktu widzenia inwestora spółka droga, prawie wszystkie wskaźniki w porównaniu do branży są przewartościowane.

Dodatkowo moim zdaniem nie do końca widać możliwość poprawy wyników, które dawało by choć cień szansy na dalsze wzrosty. Na pewno nowy profil działalności pozytywnie wpłynie na poziom generowanych przychodów, ale czy nastąpi poprawa rentowności ? To pytanie zostawiam otwarte.
Powyższa treść przez 30 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 31 sierpnia 2010 09:38:18 przy kursie: 1,87 zł
Sytuacja techniczna:

kliknij, aby powiększyć

Zakres 6M. Interwał 1D. Papier znajduje się w trendzie wzrostowym, chociaż linia trendu została naruszona. Jednak byki pokazały siłę i nadal znajdujemy się powyżej. Do tego mocnym oporem/wsparciem jest poziom 1,94 zł czyli szczyt z kwietnia. Jeżeli wybroniona zostanie fioletowa linia to papier ma szansę na dalszy marsz w górę, w tym przebicie szczytu z lipca - 2,08 zł.

daniel23651
0
Wpisów: 250
Wysłane: 25 października 2010 00:44:20 przy kursie: 1,69 zł
A ja Kamilu przedstawię swoją AT

kliknij, aby powiększyć

kurs porusza się w długim kanale wzrostowym zapoczątkowanym w marcu 2009roku . najbliższa linia wsparcia usytuowana na 1,59 bez większych problemów radziła sobie z próbą jej sforsowania potwierdzeniem tak silnego wsparcia może być również zniesienie fibo 38,2 z ceną praktycznie odpowiadająca linii wsparcia, kupno w granicach dolnej linii kanału, stop poniżej wsparcia
Edytowany: 25 października 2010 08:54

DANIEL13
0
Wpisów: 12
Wysłane: 8 grudnia 2010 08:21:27 przy kursie: 1,46 zł
dlaczego moje dwa poprzednie posty zostaly usuniete skoro pytalem sie o kondycje spolki???

co to za forum skoro usuwacie posty??

kompromitacja

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 8 grudnia 2010 08:44:56 przy kursie: 1,46 zł
To prawda to forum jest inne niż parkiet, bankier czy onet...
Nie przyklaskujemy tu wzrostom, nie piszemy o stawianych batonach, nie podajemy cen docelowych i nie piszemy co się stanie z kursem bez argumentacji. Nie podbijamy też wątków.
Tak w skrócie.
Pewnie złamałeś któryś z punktów
Ponieważ to Twoje pierwsze posty, proszę napisz jeszcze raz. Jeśli faktycznie było tylko pytanie o kondycję to przepraszam w imieniu moderatorów. Jeśli jednak nie to zadaj swoje pytanie w odpowiedniej formule.

WatchDog
50
Wysłane: 8 grudnia 2010 15:02:33 przy kursie: 1,46 zł
DANIEL13 napisał(a):
dlaczego moje dwa poprzednie posty zostaly usuniete skoro pytalem sie o kondycje spolki???

co to za forum skoro usuwacie posty??

kompromitacja

Panie Kompromitacja, oto Twój "post":

Daniel13 napisał(a):
upada ze takie spadki i sypanie papiera?
Edytowany: 8 grudnia 2010 15:02

bigptak
1
Wpisów: 31
Wysłane: 3 lutego 2011 11:11:17 przy kursie: 1,63 zł
Odnoszę wrażenie, że zaczynamy rysować drugie ramię formacji ORGR. Byłbym spokojniejszy o późniesze wybicie do ok. 1,90 gdyby nie wskaźniki, które nie maja zbyt optymistycznej wymowy. Zwracam się z prośbą o przyjrzenie się wykresowi spółki i opinię.
(Sorki nie mogę wstawić wykresu - tu również prośba o krótkie wyjaśnienie jak go wrzucić).
Spółka ma podać dane za IV kw. 2010 dopiero 28 lutego. Mam nadzieję, że ożywienie w handlu w ostatnim kwartale 2010 odbije się pozytywnie na wynikach spółki.

DANIEL13
0
Wysłane: 3 marca 2011 17:39:35 przy kursie: 1,42 zł
wyniki rozczarowaly co sadzicie o spolce ? dosc mocno spada

DANIEL13
0
Wysłane: 3 marca 2011 17:40:33 przy kursie: 1,42 zł
intencją Zarządu jest opublikowanie szacunków jeszcze w I kwartale 2011 roku.North Coast nie publikował jeszcze szacunków sprzedaży mleczarni. Natomiast odnośnie wyników w raporcie okresowym jest napisane "Grupa North Coast w IV kwartale osiągnęła przychody na poziomie 35.793 tys. zł, które były wyższe od osiągniętych przychodów w IV kwartale roku 2009 o 25,7 %, natomiast zysk brutto ze sprzedaży Grupy Kapitałowej kształtował się na poziomie 12.173 tys. zł. i stanowił 34,0 % osiągniętego obrotu. Zysk brutto ze sprzedaży w IV kwartale roku bieżącego był wyższy o 12,6 % w porównaniu z analogicznym okresem roku ubiegłego. W spółce North Coast S.A. w IV kwartale 2010 w porównaniu do IV kwartału 2009 r. zysk brutto ze sprzedaży był wyższy o 15,9 %. Poniesione przez Grupę koszty sprzedaży w IV kwartale 2010 r. w porównaniu do IV kwartału roku 2009 były wyższe o 15,1 % a koszty ogólnego zarządu 0,4 %, natomiast w skali wszystkich kwartałów 2010 roku w porównaniu do roku 2009 były one odpowiednio niższe o 1,8 % oraz o 5,7 %. W spółce North Coast S.A. w roku 2010 w porównaniu do roku 2009 koszty sprzedaży uległy obniżeniu o 4,7 % a koszty ogólnego zarządu o 20,6 %. Wiązało się to ściśle z realizacją założonego przez Zarząd planu.

co sadzicie o wynikach ? czy Lateria nie jest trupem w szafie ?

DANIEL13
0
Wysłane: 17 marca 2011 20:36:39 przy kursie: 1,38 zł
nikt nie ma zdania na temat spolki ?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,318 sek.

ofalntas
wzlekfky
ntkgzvil
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ytvydwje
zocodupd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat