PARTNER SERWISU
imlfqmyb
43 44 45 46 47
Exar
11
Wpisów: 336
Wysłane: 6 listopada 2010 20:46:10 przy kursie: 7,69 zł
discopoloo napisał(a):

Stąd prawdopodobnie ABC Data wraz z ABPL i Actionem będą się bezpiecznie pasły przez ładnych parę lat. W dodatku ABC Data za chwilę przejmie nie małą część rynku regionu.
Jej dotychczasowe udziały w rynkach Czech, Słowacji, Litwy są małe. Szybko urosną bo nie napotka tam na silną konkurencję. Za chwilę też przejęcie i wejście na rynki kolejnych krajów.

Pisałem to ostatnio, ale powtórzę - niestety różowo nie jest i rynek czeka prawdopodobnie konsolidacja. Najsłabsi po dłuższej lub krótszej walce już odpadli (Pronox, Techmex). Więksi po kryzysie próbują zmienić nieco model biznesu odchodząc od samego obrotu wolumenem w stronę polepszenia marżowości, niestety konkurencja w IT powoduje, że marże nadal są i będą nędzne.
IT to od dawna nie Eldorado tylko twarda walka o życie, a rynek od strony konsumenta wchodzi w fazę dojrzałą co limituje wzrosty w następnych latach.
Edytowany: 6 listopada 2010 20:46

discopoloo
0
Wpisów: 90
Wysłane: 6 listopada 2010 21:11:07 przy kursie: 7,69 zł
Exar napisał(a):

niestety różowo nie jest i rynek czeka prawdopodobnie konsolidacja............ marże nadal są i będą nędzne.

Jak dla mnie to różowo. Kto skorzysta na konsolidacji jak nie duzi gracze kosztem upadających Pronoxów i Techmexów (Nocny sorry)?
Marże niskie, ale całkiem pewne. To akurat normalka w tym biznesie. Też odruchowo wolę wyższe marże, ale to przecież w ogóle nie wchodzi w grę. Przestaliby byc potrzebni. Duże sklepy by ich pominęły.
Zarobią więcej w przyszłości bo coraz więcej wydajemy na elektronikę. Wątpię żeby ta tendencja była zagrożona.

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 6 listopada 2010 22:26:26 przy kursie: 7,69 zł
Nie zmienia to sytuacji aż tak bardzo, ale jednak gdzieś tam zostało wcześniej powiedziane, że w planach jest utworzenie MCI Immoventures.

Tutaj np:
www.forbes.pl/artykuly/sekcje/...

odnajdujemy następujące zdanie:
Cytat:
[MCI] Pracuje też nad uruchomieniem funduszu MCI.Immoventures, który ma się specjalizować w inwestycjach na rynku nieruchomości.

Dużo to nie zmienia gdyż - o ile się nie mylę - nie informowano nas nigdzie, że nieruchomości kupować będziemy od prezesa w zamian za tanie akcje, ale lepszy rydz niż nic.

discopoloo
0
Wysłane: 6 listopada 2010 22:49:46 przy kursie: 7,69 zł
OK. Zapowiadał. Zwracam mu kawałek honoru.
Tylko kawałek bo umowa z samym sobą to ............. i jeszcze za mało tego ..........

Bawi, cieszy, śmieszy to "rozpoznawanie wartości spółki zarządczej".
Biorąc pod uwagę ostatnie wydarzenie to nie jestem pewny czy jest ona wyższa niż zero.
Skąd wiemy czy Tomuś nie ma jeszcze gdzieś na boku np. agencji towarzyskiej lub dyskoteki?
Może pewnego dnia sprzeda nam je po okazyjnej (dla niego) cenie w zamian za akcje MCI i będziemy mieli dwa nowe fundusze MCI CipoVentures oraz MCI DiskoVentures.

Wszak sam na stronie firmowej napisał że na dobrą reputację pracuje się 20 lat, a wystarczy 5 minut aby ją stracic.
W tym sensie to Tomuś miał już swoje 5 minut.

bB86
1
Wpisów: 744
Wysłane: 6 listopada 2010 23:14:30 przy kursie: 7,69 zł
discopoloo napisał(a):

A Ty byś się nie cieszył z MCI DiscoVentures? No kto jak kto.. ;)

Co do FIZów, to rzeczywiście zbyt prosto chciałem to wytłumaczyć.. tu będziemy mieli na tapecie kwestię rozwiązywania FIZu, a zatem horyzont czasowy i historię wyników. Jako pochodną zasadność stosowania DCFu.

Co do FIO, to tam jest kwestia umorzenia jednostek w dowolnym momencie, co wprowadza brak przewidywalności czegokolwiek..

Wiecie, gdzie mnie szukać :)
• Diehard modern value investor (with a Mungerish twist) ;) •

discopoloo
0
Wysłane: 7 listopada 2010 11:01:29 przy kursie: 7,69 zł
Po prostu do zbioru danych fundamentalnych o spółce musimy dodać punkt o brzmieniu: niezbyt uczciwy prezes.

Piszę to jako osoba, która w gruncie rzeczy ma sporo sympatii do Tomusia. Zarobiłem już tu parę złotych i chyba mimo wszystko jeszcze parę zarobię. A to zazwyczaj nastraja mnie pozytywnie do prezesów Angel
Jednak transakcje gdzie po obu stronach jest ta sama osoba to po prostu świństwo, bo cena wymiany 7.5 jakoś nie przekonująca.
Wiem, wiem .....zgodnie z prawem itd.
Ale przecież, do cholery, postąpił nieuczciwie!!!

Specjalnie dla Tomusia cytat z "Vabanku":
Jak już kraść to jako złodziej, a nie prezes lub adwokat. Tak jest po prostu uczciwiej.

Jednak nie przesadzajmy z krytyką. Wałki dymające drobnicę są codziennością na GPW, a prezes Czechowicz wcale nie należy tu do przodowników. Nawet ośmielę się stwierdzić że dba o drobnicę. Niestety bardziej dba o siebie. W sumie to naturalne. Szkoda że legalne.

P.S. Nie uważam prezesa za złodzieja, ale obawiam się że niebezpiecznie się do tego zbliżył.

Gorbashow
6
Wpisów: 271
Wysłane: 7 listopada 2010 11:45:45 przy kursie: 7,69 zł
Anty_teresa, tutaj premi bylo ile? nie cale 10%? 810-830 vs 7,53 Prezes kupil po sredniej z ostatnich miesiecy, wiec na dobra sprawe sytuacja zblizona i to bardzo.
Tu nie chodzi o ta premie do kursu na rynku, bo ona jest lichutka. Chodzi o premie do Fair Value, ktora ja jako dlugotrminowy widze grubo powyzej 15zl.

No ale jak mowie, i co dobrze pokazuje przywolany przez kolege przyklad Synthosu chocby i w zasadzie dziesiatek spolek w ktorych glowny, za przeproszeniem dyma indywidualnego, pamiec zlotej rybki rzadzi. Koniec koncow moze nie bedzie tragedii.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 7 listopada 2010 12:56:57 przy kursie: 7,69 zł
Gorbashow napisał(a):
Anty_teresa, tutaj premi bylo ile? nie cale 10%? 810-830 vs 7,53 Prezes kupil po sredniej z ostatnich miesiecy, wiec na dobra sprawe sytuacja zblizona i to bardzo.
Tu nie chodzi o ta premie do kursu na rynku, bo ona jest lichutka. Chodzi o premie do Fair Value, ktora ja jako dlugotrminowy widze grubo powyzej 15zl.

No ale jak mowie, i co dobrze pokazuje przywolany przez kolege przyklad Synthosu chocby i w zasadzie dziesiatek spolek w ktorych glowny, za przeproszeniem dyma indywidualnego, pamiec zlotej rybki rzadzi. Koniec koncow moze nie bedzie tragedii.

Podobna. Jak mnie pamięć nie myli, to Czechowicz zrobił to już kilkukrotnie, a Sołowow pierwszy raz.
Co do Fair Value to się nie wypowiadam, bo się dobrze nie przyglądałem spółce i dla każdego będzie ona inna. Po raporcie rocznym usiądę do MCI to podyskutujemy na temat wartości wewnętrznej spółki. Skoro WD odpuścił, to trochę szkoda, aby spółka na której siedzi dużo ulicy pozostałą bez komentarzy do raportów.
Ja nie kumam zafascynowania tą spółką bez czytania raportów, generalnie wszystkimi funduszami. Nie znam MCI, więc co do niej się nie wypowiadam, ale w przypadkach funduszy jest co najmniej parę ryzyk.
Wycena aktywów - Z tych paru sprawozdań, które widziałem to nie piszą jak dokładnie wyceniają swoje inwestycje. Pół biedy jak je konsolidują, bo coś wtedy widać, ale w innym może się okazać, ża sam fundusz wycenia w fair Value, a rynek robi to jeszcze raz...
Najczęściej sprawozdania są mało transparentne i nieweryfikowalne. W końcu nie ma wycen, przeszacowań w przepływach itd. Nie mówię, że dotyczy to MCI, bo do tej spółki się jeszcze nie zabrałem. Osobiście wolałbym kupować udziały w spółkach niepublicznych przez bank, gdzie mogę dostać sprawozdania tego co kupuję...

discopoloo
0
Wysłane: 7 listopada 2010 14:08:53 przy kursie: 7,69 zł
anty_teresa napisał(a):

Ja nie kumam zafascynowania tą spółką bez czytania raportów

Zasadniczo raporty trza czytać, ale jak się komuś nie chce to akurat raporty MCI może spokojnie odpuścić. Niewiele straci.

Proponuję następujące powody "fascynacji" MCI:
-wysoce rentowna branża
-potwierdzony empirycznie profesjonalizm ekipy
-wysokie wewnętrzne stopy zwrotu na inwestycjach - to właściwie najważniejsze
-posiadanie ABC Daty daje 4.5 na akcję, zaraz da jeszcze więcej
-błyskawicznie rosnące aktywa pod zarządzaniem i nowe źródło dochodu z tym związane
-forward p/e około 5!!! - naprawdę fascynujące Angel
-last but not least - gdy było WIG=67k to MCI=38; powtórka jest wielce prawdopodobna bo delikatnie mówiąc nie jest to spółka rozwijająca się gorzej niż przeciętnie.

Czy jesteś już zafascynowany?
Edytowany: 7 listopada 2010 14:13

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 7 listopada 2010 14:38:01 przy kursie: 7,69 zł
discopoloo napisał(a):

Proponuję następujące powody "fascynacji" MCI:
-wysoce rentowna branża

tzn jaka? Teraz Nieruchomości ? ;)

discopoloo napisał(a):

-potwierdzony empirycznie profesjonalizm ekipy

Bez zapoznania się z historią, cenami wejścia i wyjścia z inwestycji nie jestem wstanie się odnieść, więc milcząco założę, że to prawda

discopoloo napisał(a):

-wysokie wewnętrzne stopy zwrotu na inwestycjach - to właściwie najważniejsze

J.W

discopoloo napisał(a):

-posiadanie ABC Daty daje 4.5 na akcję, zaraz da jeszcze więcej

Aktywa w funduszu są zawsze mniej warte niż aktywa u inwestora, w końcu z tych aktywów musi się utrzymać fundusz...

discopoloo napisał(a):

-błyskawicznie rosnące aktywa pod zarządzaniem i nowe źródło dochodu z tym związane

Do tego akurat trzeba przeczytać raport. Aktywa mogą rosnąć przez przeszacowania ich wartości przez fundusz, nie zawsze właściwe i oddające wartość wewnętrzną. Bez raportu nie da się tego stwierdzić.

discopoloo napisał(a):

-forward p/e około 5!!! - naprawdę fascynujące Angel

P/E chyba nie jest najlepszym wskaźnikiem do funduszu, poza tym jak bardzo forward? Czy zyski spółki są powtarzalne i gotówkowe? Czy można się spodziewać wzrostu dochodów z ABC za rok ?

discopoloo napisał(a):

-last but not least - gdy było WIG=67k to MCI=38; powtórka jest wielce prawdopodobna bo delikatnie mówiąc nie jest to spółka rozwijająca się gorzej niż przeciętnie.

Zawsze mogła być wtedy maksymalnie przewartościowana, więc obecna różnica nie musi wskazywać na niedowartościowanie.

discopoloo napisał(a):

Czy jesteś już zafascynowany?

[/quote]
Nie jeszcze nie. Poza tym spółka zachowuje się gorzej od rynku i do momentu jak tak będzie nie będę nią zainteresowany. Pozwól, że obejrzę spółkę w grudniu, lub najlepiej po raporcie rocznym.

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 15 listopada 2010 09:15:42 przy kursie: 7,77 zł
Zaskoczenia chyba nie ma: link
Cytat:
MCI podwyższył prognozę zysku netto na 2010 rok do 78 mln zł

Edytowany: 15 listopada 2010 09:16

discopoloo
0
Wysłane: 15 listopada 2010 10:11:33 przy kursie: 7,77 zł
Prognoza zakłada silną bessę do końca roku!!!!
Za pierwsze trzy kwartały mamy narastająco 57.2mln zysku netto.
30.września ABC Data była po 2.77, przed chwilą po 3.18. Razy 81m akcji to daje na tą chwilę 33.3m dodatkowego zysku.

Więc w tej chwili zysk netto jest większy od 57.2+33.2=90.4mln. Niedużo większy, ale większy bo rynek nieco urósł przez ostatnie półtora miesiąca czyli jakieś małe zyski na pozostałych spółkach też będą.

Jeśli będzie rajd św.Mikołaja to wyraźnie przekroczymy 100m.
Jeśli pozostaniemy na obecnych poziomach do końca roku to będzie około 100m.
Oficjalnie prognozowane 78m??? Owszem, ale pod warunkiem solidnych spadków w końcu roku.

Tomuś taki ostrożny w prognozach bo właśnie wchodzi po 7.53 więc udaje że jest uczciwszy niż jest w realu.

Moim zdaniem 100 baniek w tym roku, nieco ponad 100 w przyszłym (ale 50 ze skarbówki inside; i to jest niestety niepewne), znowu 100 za dwa lata dzięki szybkiemu rozwojowi.
Przyjmijmy orientacyjnie ilośc akcji jako 60mln bo dojdą Tomusiowe za jego cudowne nieruchomości i motywacyjne za przekroczenie 10zł i 15zł.
Czyli mamy forward 100/60=1.67zł zysku na akcję. Razy neutralny c/z=15 wychodzi cena 25zł jako cena godziwa.

Guzik mnie to obchodzi że jest to ponad trzy razy więcej niż obecny kurs.
Tak mi wychodzi i już. A jak ktoś się tym podnieca to jego problem.
Moja średnia cena zakupu to 5.5 i się nie podniecam bo na rynku wszystko sie może zdarzyc. Może sprzedam po 25zł, może cierpliwsi ode mnie sprzedadzą po 50zł, a może ucieknę z małym zyskiem po 6zł, a cierpliwsi zbankrutują. Nikt tego nie wie!

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 15 listopada 2010 14:56:27 przy kursie: 7,77 zł
Ofensywy ciąg dalszy:
To coś dla tych co zostają na dłużej
Cytat:
MCI planuje do sześciu nowych inwestycji na przełomie 2010/11 na max. 85 mln zł

Jest też smaczek dla krótkodystansowców
Cytat:
Prognoza ta również nie uwzględnia ewentualnego korzystnego rozstrzygnięcia w sprawie JTT. Spółka informuje, że ok. 25 listopada przypada kolejny termin rozprawy w tej sprawie.

link
Edytowany: 15 listopada 2010 15:05

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 15 listopada 2010 23:12:44 przy kursie: 7,77 zł
Omówienia sprawozdania MCI jako takiego nie przewiduję, ponieważ nie mam zwyczaju nacinać nikogo na odgrzewane kotlety. A z tym mamy tutaj właśnie do czynienia: nic nowego, albo niewiele nowego, albo po prostu zbyt mało się dzieje z punktu widzenia akcjonariuszy mniejszościowych. Oprócz sławnych nieruchomości, które są po prostu niesmaczne. Być może moment jest dobry, dołek na rynku albo gdzieś w jego pobliżu, ale przydałyby się operaty szacunkowe albo jakieś bliższe informacje o nabywanych nieruchomościach, żeby je samemu wycenić.
Trochę matematyki finansowej. W III kwartale wykazano 35 mln zł zysku netto przy przepływach operacyjnych -1,5 mln, inwestycyjnych -17,8 mln zł, finansowych -2,4 mln zł.
Podatek dochodowy odwrócono na kwotę 66 tys. zł. Od początku roku łącznie na podatek poszło 1,2 mln zł, przy zysku netto 57 mln zł. Suma bilansowa wzrosła przez ten czas o 122 mln zł. Oj dobierze się tu w końcu fiskus do skóry.
Wynik III kw. jest oczywiście zasługą "zysku z inwestycji", czyli głównie wzrostu kursu ABC Daty od 1 lipca (2,40 zł) do 30 września (2,77 zł). MCI ma pakiet 81 mln szt. akcji, czyli przysporzyło sobie z tytułu tego wzrostu 30 mln zł.
To jedyny konkret w dużych liczbach, pozostałe są o rząd mniejsze.
Po III kwartale, z tytułu powyższych dobrych wyników, w ramach poszukiwania wartości wewnętrznej poprawiły się praktycznie wszystkie wskaźniki:
- WK na akcję wzrosła do rekordowego 6,97 zł
- zysk netto na akcję podobnie do 1,50 zł
- ROE podciągnięte na prawie 25%
- ROA przekroczyło 20%
- zadłużenie ogólne średnioroczne tylko 23%
- rating wrócił na najwyższy poziom AAA
Więcej analityki na stronie spółki, wraz z wycenami, które w tej chwili, dzięki bardzo dobrym zyskom, wykazują potencjał wzrostowy.
www.stockwatch.pl/gpw/mci,wykr...

at-trader
0
Wpisów: 10
Wysłane: 24 listopada 2010 07:36:14 przy kursie: 7,70 zł
Cytat:
MCI MANAGEMENT SA wykonanie znaczącej umowy podpisanej w dniu 31 października 2010 roku z głównym akcjonariuszem

link
Edytowany: 24 listopada 2010 08:14

rafskr
0
Wpisów: 93
Wysłane: 24 listopada 2010 14:33:45 przy kursie: 7,75 zł
www.pb.pl/2/a/2010/11/24/KNF_u...

Cytat:
Komisja postanowiła ukarać MCI Capital TFI karami w łącznej wysokości 100 tys. zł za "naruszenie interesu uczestników funduszu inwestycyjnego MCI.Private Ventures FIZ, polegające na sprzedaży akcji spółki z portfela subfunduszu MCI.TechVentures 1.0 w październiku 2008 r. po cenie znacząco odbiegającej od ich ceny rynkowej oraz za naruszenie przez fundusz postanowień statutu funduszu, polegające na zawarciu umowy sprzecznej z celem inwestycyjnym funduszu".

[moderator: wklejając link, proszę podawać fragment z tekstu źródłowego]
Edytowany: 24 listopada 2010 14:40

marasss
0
Wpisów: 60
Wysłane: 25 listopada 2010 12:12:21 przy kursie: 7,80 zł
Jest info, nie ma rozstrzygniecia:

www.parkiet.com/artykul/990057...

Cytat:
Inwestorzy wierzyli, że po latach walki MCI Management uda się dzisiaj wywalczyć od Skarbu Państwa 56 mln zł odszkodowania za doprowadzenie do bankructwa JTT Computer.

Sąd Najwyższy nie podjął dziś jednak uchwały z powodu istotnych uchybień procesowych w sądzie apelacyjnym, który wydał orzeczenie nieistniejące w sensie procesowym.
Edytowany: 25 listopada 2010 12:15

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 4 grudnia 2010 21:30:24 przy kursie: 8,10 zł
Zysk z przeszacowania wartości udziału w ABC nie pójdzie przez wynik w sprawozdaniu skonsolidowanym, tylko zostanie od razu przeniesiony na kapitał własny. Tak powinno być przy konsolidacji metodą pełną. Wskaźnik C/Z z tego powodu się nie zmieni, tylko raczej C/WK. Na C/Z powinny wejść zyski spółki ABC, a nie z posiadania ABC. W jednostkowym tak, ale tego nikt nie publikuje i prawie nigdy nie sprawdza.

bB86
1
Wpisów: 744
Wysłane: 4 grudnia 2010 22:37:01 przy kursie: 8,10 zł
Hint: ta spółka to fundusz funduszy

MCI nie wykazuje praktycznie żadnych innych zysków (na razie, póki prowizje to stosunkowo mały ułamek), niż tylko z przeszacowywania wartości posiadanych certyfikatów inwestycyjnych..

C/Z MCI 2010 na dziś wynosi około 3.. chociaż właściwie to 4, bo można już zdyskontować nowe 6 milionów akcji.
• Diehard modern value investor (with a Mungerish twist) ;) •
Edytowany: 4 grudnia 2010 22:47

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 4 grudnia 2010 23:41:05 przy kursie: 8,10 zł
To, że spółka to fundusz funduszy nic nie zmienia. TO co robią czyli puszczają przez wynik zyski z przeszacowania jest być może intuicyjne, ale niezgodne z MSR27. Spółka zrobiła sobie wyjątek od zasady i to dlatego wchodzi na wynik.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE MCI

43 44 45 46 47

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,307 sek.

ranovqao
nlolfscm
jazuewvb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
rafcqppt
zqkkhqbk
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat