0 Dołączył: 2010-08-22 Wpisów: 148
Wysłane:
15 listopada 2010 22:45:55
przy kursie: 16,80 zł
Krzysiek9 napisał(a):Hazard i kz110 - co do wyników testów w Brunei przecież to było wałkowane tutaj wiele razy i chyba nikt nie myślał, że nagle coś się zmieni.
Poczekajmy na newsletter bo tam będzie mam nadzieję ciekawie wszystko opisane.
Rosną przychody i aktywa przy minimalnym zadłużeniu (w odróżnieniu do Petrolinvest finansowanie z środków własnych) i mam nadzieję rynek w końcu to doceni. Witam, Czyli znów dominuje spojrzenie krótkoterminowe... Czy nie jest lepiej, że mamy, zamiast jednego odwiertu do testowania potencjalnie nawet wszystkie cztery? Gdyby do testowania był tylko Lukut, a Lempuyang był do niczego, testy faktycznie albo by się już kończyły, albo już byśmy znali ich wyniki. Ale mamy dwa perspektywiczne odwierty. I do tego kolejne dwa w drugim bloku. Co wtedy robi spółka? Myśli, jak najbardziej ekonomicznie zaplanować testowanie. Co wtedy robią inwestorzy? Martwią się! Czy ja czegoś nie rozumiem? Wracając do dalszych pytań: nie będziemy podawać wyników poszczególnych odwiertów, w ramach bloków osobno, ale razem po zakończeniu badań i oceny, bo to są kwestie połączone i analiza dwóch odwiertów razem da nam odpowiedź co do przyszłych prac w ramach bloku. Czy wyniki będą znane przed końcem 2010? Oczywiście, że tak. Cierpliwości, proszę. Pozdrawiam, Jakub Korczak /KOV/ Tego nie powiedziałem ja, tylko JK.
|
|
0 Dołączył: 2010-01-04 Wpisów: 594
Wysłane:
15 listopada 2010 22:52:15
Krzysiek9 napisał(a):Hazard i kz110 - co do wyników testów w Brunei przecież to było wałkowane tutaj wiele razy i chyba nikt nie myślał, że nagle coś się zmieni.
Poczekajmy na newsletter bo tam będzie mam nadzieję ciekawie wszystko opisane.
Rosną przychody i aktywa przy minimalnym zadłużeniu (w odróżnieniu do Petrolinvest finansowanie z środków własnych) i mam nadzieję rynek w końcu to doceni. Racja, widze juz trzeci zarzut co do terminów. JK zapewniał że wyniki z odwiertów Lukut i Lempuyang pojawią się do końca roku i to w raporcie jest - owszem, zarząd dał sobie furtkę przesunięcia ich na początek I kwartału 2011 ale jak będzie, to się okaże. JK wystawił swoją wiarygodność na ciężką próbę, mam nadzieje że nie zawiedzie. Co do innych terminów i odwiertów ; z tego co wiem nie było terminu 2010. Nikt nie widzi że póki co spółka finansuje się sama?? Petrol zrobiłby juz w tym czasie ( przy tylu wykonywanych pracach ) ze trzy emisje..
|
|
0 Dołączył: 2009-01-27 Wpisów: 854
Wysłane:
15 listopada 2010 22:53:05
Jeśli rynek zechce odpalić na tym walorze to wystarczy iskra nie trzeba pochodni ;-) - jak to z ropą. Długoterminowo idzie bardzo dobrze. Raport podsumował naszą dotychczasową wiedzę. Wiadomo cały czas tyle samo, trzeba czekać, Pan Jakub najwyraźniej zbyt szybko informował o pewnych sprawach na wynik których wpływ ma wiele czynników. Najważniejsze, że spokojnie do przodu tak jak zostało powiedziane bez kredytu, na rosnących przychodach ze zwiększonymi perspektywami. Z tego co zrozumiałem opóźnienie wynika bowiem z bardziej obiecujących wartości złoża niż oczekiwano [zamiast jednego, dwa odwierty na jednym bloku: Lukut i Lempuyang (który wydawał się stracony) plus kolejne dwa na drugim bloku], stąd potrzeba więcej czasu na próby i analizę wyników. Biorąc pod uwagę warunki klimatyczne i terenowe nie można oczekiwać precyzyjnego co do miesiąca naświetlenia w jakim terminie pojawi się analiza wyników (stąd pewnie zostawienie sobie furtki na ewentualnie I kwartał 2011). Oczywistym wydaje się również, że dla spółki im szybciej tym lepiej, ale poganianie na tym poziomie fachowości wykonawców nie byłoby mądre. Skoro wyniki wszystkich 4 odwiertów mają być podane w jdnym czasie to przynajmniej nie będzie posądzeń o granie informacjami. Było wiadomo, że wszystko idzie zgodnie z planem i idzie tak dalej, profesjonalne planowanie i wykonanie (do tego oszczędne). Najważniejsza krótkoterminowa wiadomość to było w sumie info na temat Ukrainy, kolejny pompujący odwiert, zwiększenie wydajności pozostałych. Informacja o zakończeniu testów nic by w sumie na dzisiaj nie zmieniła. W kolejnych miesiącach powinny być znaczące przepływy dla spółki z tej inwestycji. I tak czekanie na wydobycie czy też na inwestora zainteresowanego odkupem. PS Być może dobrze się stało, że z debiutu zebrano tylko połowę planowanych środków. Wykonają w sumie tą samą robotę, tak samo dobrze, tylko będą oglądać każdego $ trzy razy przed wyłożeniem ... słowem, starać się Panowie muszą, bo nie ma forsy do szastania na prawo i lewo. Pewnie gdyby szastali to by nieco szybciej szło. Trzeba ten czynnik również wziąć pod uwagę zanim wyleje się na forum pomyje za opóźnienia. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 15 listopada 2010 23:06
|
|
|
|
PREMIUM
0 Grupa: Emitent
Wysłane:
15 listopada 2010 23:15:36
Szanowni Forumowicze, Widzę pierwsze komentarze... No cóż, próbując odpowiadać na Wasze pytania zagoniłem się widać w kozi róg. Raport kwartalny mówi o rozpoczęciu testów w Bloku L pod koniec 2010 lub I kw. 2011 i testów w Bloku M w I kw. 2011. To fakt, szanse na to, że będziemy znać wyniki jeszcze w 2010 są minimalne. Wiem, czas jakiś temu pisałem co innego. Taki był ówczesny stan naszej wiedzy, może to był i błąd, że podzieliłem się nim z Wami, zamiast nabrać wody w usta... Oczywiście część z Was może mi zarzucić manipulację, trudno, będę z tym żyć, mając nadzieję przekonać pozostałych o moich dobrych i bezinteresownych intencjach. Z drugiej strony mam nadzieję, że dostrzeżecie w wynikach także pozytywy: pierwsze realne przychody z Ukrainy, dbałość o koszty, redukcję zadłużenia itd. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
|
|
0 Dołączył: 2010-09-20 Wpisów: 86
Wysłane:
15 listopada 2010 23:16:00
dolarman napisał(a): Racja, widze juz trzeci zarzut co do terminów. JK zapewniał że wyniki z odwiertów Lukut i Lempuyang pojawią się do końca roku i to w raporcie jest - owszem, zarząd dał sobie furtkę przesunięcia ich na początek I kwartału 2011 ale jak będzie, to się okaże. JK wystawił swoją wiarygodność na ciężką próbę, mam nadzieje że nie zawiedzie.
Co do innych terminów i odwiertów ; z tego co wiem nie było terminu 2010.
Nikt nie widzi że póki co spółka finansuje się sama?? Petrol zrobiłby juz w tym czasie ( przy tylu wykonywanych pracach ) ze trzy emisje..
Proszę czytaj ze zrozumieniem, nie jest napisane że jakiekolwiek efekty prac będą opisane w trakcie q1 2011 tylko że jest to planowany termin ROZPOCZĘCIA testów -> wynika z tego że jak to nazwałeś "furtka" jest tak szeroka - ze jeżeli pierwszy update na temat wyników testów z Bloku M pojawi się w maju 2011 to też nie skłamią! założywszy ze zaczną testować pod koniec marca 2011... przecież to jeszcze jest q1  Oczywiście wynika też z tego że info o bloku L powinno pojawić się szybciej... ale marzec 2011 wcale nie jest nierealny... jeśli zaczną "na początku" q1.
Edytowany: 15 listopada 2010 23:19
|
|
Wysłane:
15 listopada 2010 23:20:05
PS Być może dobrze się stało, że z debiutu zebrano tylko połowę planowanych środków. Wykonają w sumie tą samą robotę, tak samo dobrze, tylko będą oglądać każdego $ trzy razy przed wyłożeniem ... słowem, starać się Panowie muszą, bo nie ma forsy do szastania na prawo i lewo. Pewnie gdyby szastali to by nieco szybciej szło. Trzeba ten czynnik również wziąć pod uwagę zanim wyleje się na forum pomyje za opóźnienia.[/quote]
Nie chodzi o wylewanie pomyj, ale o niekonsekwencje w informacji. Jutro "życzliwi" dziennikarze opiszą jak to w KOV-ie znowu przełożyli testowanie odwiertów, zaprzyjaźniona telewizja z politowania godnym uśmieszkiem przekaże te informacje telewidzom i zacznie się wyprzedaż, bo proszę logicznie pomyśleć, jaki procent akcjonariuszy śledzi poczynania spółki tak jak my ? Wiedzę czerpią z mediów i to im wystarcza. Obym się mylił.
|
|
PREMIUM
0 Grupa: Emitent
Wysłane:
15 listopada 2010 23:26:20
hazard napisał(a):-> wynika z tego że jak to nazwałeś "furtka" jest tak szeroka - ze jeżeli pierwszy update na temat wyników testów z Bloku M pojawi się w maju 2011 to też nie skłamią! )założywszy ze zaczną testować pod koniec marca 2011... przecież to jeszcze jest q1  Oczywiście wynika też z tego że info o bloku L powinno pojawić się szybciej... ale marzec 2011 wcale nie jest nierealny... jeśli zaczną "na początku" q1. Witam ponownie, Chyba rozumiecie, że spółce odwlekanie wyników nie jest na rękę? Przecież mówiliśmy, że kasy z IPO starczy nam na 12 miesięcy działalności... Liczycie miesiące? My liczymy, zegar tyka. A kto powierzy spółce nowe środki nie znając wyników odwiertów, czyli przy wiedzy trochę tylko większej niż ta z czasów IPO? Zależy nam na jak najszybszym uzyskaniu wyników testów, przedstawieniu ich niezależnym ekspertom do ponownego oszacowania potencjału złóż. Ale zależy nam tez na tym, żeby zrobić to dobrze i możliwie najtaniej. Nie stać nas na rozwiązania byle-jak-byle-szybciej. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
|
|
0 Dołączył: 2010-08-22 Wpisów: 431
Wysłane:
15 listopada 2010 23:35:01
Panie Jakubie, chyba będzie Pan dziś musiał do rana siedzieć i odpowiadać na nasze pytania na forum... KZ110 - Pomyśl, że jutro ukaże się newsletter, który może wielu inwestorow zachęci. Zobaczą, że spółka się nie zadłuża, że zarabia i - co najważniejsze - że akcje są wciąż poniżej ceny z IPO. Mam tylko nadzieję, że pan Korczak postara się, żeby ten newsletter obejrzeli dziennikarze TVN CNBC, Polityki i Gazety Wyborczej, bo to tym trzem mediom zawdzięczamy zlą prasę. Pomyślcie też, że wkrótce poznamy przeszacowania na Ukrainie.
|
|
Wysłane:
15 listopada 2010 23:37:57
Naprawdę, ja to rozumiem, my to rozumiemy, ale moje wątpliwości budzi tzw. opinia publiczna (ilu z nich dotrze do newslettera? 5%, a może 7% ?).
Edytowany: 15 listopada 2010 23:41
|
|
0 Dołączył: 2010-01-14 Wpisów: 53
Wysłane:
15 listopada 2010 23:40:28
No coz mnie sie to przesuwanie terminow nie bardzo podoba, ale z drugiej strony przyjmuje argumentacje P. Jakuba - nikt nie da kasy w maju, jak nie bedzie lepszych informacji. Pozytyw - spolka ma dochod.
Ps. Panie Jakubie musi Pan koniecznie jakas medialna kampanie zrobic (jakis wywiad w TVNCNBC itp) bo chyba bez tego sie nie obejdzie.
Edytowany: 15 listopada 2010 23:54
|
|
|
|
0 Dołączył: 2008-11-13 Wpisów: 27
Wysłane:
15 listopada 2010 23:42:49
gdzie się ukaże ten newsletter? Da się na niego jakoś zapisać na stronie KOV, czy po prostu będzie udostępniony na stronie w Aktualnościach, postępie prac czy gdziekolwiek indziej ? z góry dzięki za podpowiedź
|
|
0 Dołączył: 2008-08-31 Wpisów: 37
Wysłane:
15 listopada 2010 23:52:16
Redface napisał(a):hazard napisał(a):-> wynika z tego że jak to nazwałeś "furtka" jest tak szeroka - ze jeżeli pierwszy update na temat wyników testów z Bloku M pojawi się w maju 2011 to też nie skłamią! )założywszy ze zaczną testować pod koniec marca 2011... przecież to jeszcze jest q1  Oczywiście wynika też z tego że info o bloku L powinno pojawić się szybciej... ale marzec 2011 wcale nie jest nierealny... jeśli zaczną "na początku" q1. Witam ponownie, Chyba rozumiecie, że spółce odwlekanie wyników nie jest na rękę? Przecież mówiliśmy, że kasy z IPO starczy nam na 12 miesięcy działalności... Liczycie miesiące? My liczymy, zegar tyka. A kto powierzy spółce nowe środki nie znając wyników odwiertów, czyli przy wiedzy trochę tylko większej niż ta z czasów IPO? Zależy nam na jak najszybszym uzyskaniu wyników testów, przedstawieniu ich niezależnym ekspertom do ponownego oszacowania potencjału złóż. Ale zależy nam tez na tym, żeby zrobić to dobrze i możliwie najtaniej. Nie stać nas na rozwiązania byle-jak-byle-szybciej. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/ Jestem zlekka zdziwiony takim stawianiem sprawy. Dobrze? Możliwie najtaniej? Gdybym ja miał w zanadrzu jakieś pokłady ropy, jak najszybciej chciałbym wiedzieć, jakiej one są wielkości, zasobności, i kiedy ewentualnie mogę z nich coś wycisnąć. Zwłaszcza w kontekście kilkunastu miesięcy.....
|
|
0 Dołączył: 2010-08-09 Wpisów: 25
|
|
Wysłane:
16 listopada 2010 00:20:19
kz110 napisał(a):Nie chodzi o wylewanie pomyj, ale o niekonsekwencje w informacji. Jutro "życzliwi" dziennikarze opiszą jak to w KOV-ie znowu przełożyli testowanie odwiertów, zaprzyjaźniona telewizja z politowania godnym uśmieszkiem przekaże te informacje telewidzom i zacznie się wyprzedaż, bo proszę logicznie pomyśleć, jaki procent akcjonariuszy śledzi poczynania spółki tak jak my? Wiedzę czerpią z mediów i to im wystarcza. Obym się mylił. 99% akcjonariatu obywatelskiego Pana Grada wrzucając po 4-10k długo nie dojdzie łącznie do kapitału, który włożyć może pozostały 1% nie czytujące Wyborczej z oczywistego braku czasu na bzdety (polityka, reklamy, tzw. newsy, ogłoszenia, kilka naprawdę wartościowych artykułów w tygodniu - żeby była jasność chodzi o wersję papierową, o gazeta.pl nie wspominam szerzej niż wymienienie adresu, bo w sumie nie warto). W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
|
|
0 Dołączył: 2010-01-14 Wpisów: 53
Wysłane:
16 listopada 2010 00:23:49
a ja mysle, ze twierdza to samo , gdyz zostalo napisane, ze zamierzaja rozpoczac testy w ciagu najblizszych tygodni, czyli moze byc 4 kwartal 2010 albo 1 kwartal 2011 (do konca kwartalu zostalo 7 tygodni, czyli jak zaczna w 9 tygodniu to bedzie 1 kwartal 2011). Wczesniej P. Jakub sie do tego info ustosunkowal.
Edytowany: 16 listopada 2010 00:30
|
|
0 Dołączył: 2010-11-04 Wpisów: 190
Wysłane:
16 listopada 2010 00:26:31
Faktycznie widać jeden ale za to duży plus. Spółka informuje akcjonariuszy w naprawdę szerokim zakresie. Myślę, że dzięki takiemu zachowaniu może się jej udać pozyskać mocniejszych graczy niż my szaraczki zwłaszcza, że widać gdzieś w tunelu światełko :) Co do terminów raportów napewno nie będzie im na rękę ich przedłużanie z naprawdę wielu ilości powodów. Jeśli chodzi o publikę faktycznie dobrze by było żeby newsletter ukazał się w różnych mediach bo jestem prawie pewny, że tutaj nie inwestują szaraczki bo się boją. Co do zawartości dobrze by było żeby miał trochę mniej stron niż raport 3Q bo nikt ze zwykłych ludzi przez to nie przebrnie :)
|
|
Wysłane:
16 listopada 2010 00:30:26
Baryt57 napisał(a):Jestem zlekka zdziwiony takim stawianiem sprawy. Dobrze? Możliwie najtaniej? Gdybym ja miał w zanadrzu jakieś pokłady ropy, jak najszybciej chciałbym wiedzieć, jakiej one są wielkości, zasobności, i kiedy ewentualnie mogę z nich coś wycisnąć. Zwłaszcza w kontekście kilkunastu miesięcy... Pewnie, tyle, że dokładna robota wymaga czasu. Wolisz hamburgera w McDonald w 2 minuty czy porządny obiad u restauratora? Przecież to w sumie nic wielkiego zorganizować 25 ciężarówek sprzętu, trochę kontenerów na dziuple i zaopatrzenie dla kilkudziesięciu ludzi. Przerzucić przez ocean, wyładować ... przejechać 500 km totalnym buszem bez drogi, zmontować całość na miejscu, zacząć odwiert, dobić do 2000-3000m głębokości i to w czterech punktach oddalonych o te kilkaset kilometrów od siebie. Według logiki niektórych z zegarkiem w ręku według harmonogramu!No a po tym wszystkim znaleźć świetnego szanowanego w branży eksperta (aby nikt jego wyliczeń nie śmiał podważać), który przecież nie ma co robić i czeka pół roku na telefon od kogokolwiek ;-) (w Polsce na hydarulika czy tynkarza trzeba się 3-4 tygodnie wcześniej zapisać - na tego dobrego, bo on ma co robić). Większość z nas nie jest w stanie określić co do pełnej godziny czasu przejazdu Warszawa - Kraków czy Warszawa - Gdańsk samochodem w zwykły dzień roboczy, to się TIR wywali, jakieś roboty, o których nie wiedzieliśmy, gumę złapiesz, dwie kontrole po drodze itp. itd. A tutaj zdziwienie, że sprawa rozwojowa, bardzo dobrze, że rozwojowa, niech Panowie pracują i informują na bieżąco dalej. Mamy świetną informację tutaj na forum o działaniach spółki. APEL do Pana Jakuba Korczaka o nie zrażanie się opiniami na temat nieścisłości i dalsze informowanie w tym miejscu o planach i przewidywaniach spółki. Oczywiście według aktualnej najlepszej wiedzy tak jak do tej pory, myślę, że wszyscy (nawet Ci sceptyczni) forumowicze będą bardzo wdzięczni.W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 16 listopada 2010 00:34
|
|
0 Dołączył: 2010-11-04 Wpisów: 190
Wysłane:
16 listopada 2010 00:44:27
lukch jak widać wszystko jest fajnie, że sprawa rozwojowa itd. Jednak łatwo zaobserwować, że większość obecnych i przyszłych akcjonariuszy jest nastawiona na szybki zysk a tu trzeba poczekać :( Stąd się biorą problemy. Przydaliby się długoterminowi akcjonariusze, którzy nie wywalają akcji jak nie ma wzrostu po tygodniu
|
|
Wysłane:
16 listopada 2010 00:53:13
Ja wiem, że ludzie tak mają, jednak jeszcze nie widziałem prawdziwego (nie piszę o giełdzie w tym momencie) interesu gdzie da się szybko i dużo (koniecznie razem, a jakże) zarobić. Zwykle osoby odsprzedające firmy po początkowym sukcesie tracą dużo więcej niż myślą. Raptusy oddadzą, cierpliwi odbiorą, po takiej czy po innej cenie. PS Tutaj kierowca wie gdzie jedzie i ma czym jechać. Nie poganiać, tylko czekać albo wysiąść i zabrać się z następnym. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 16 listopada 2010 06:39
|
|
0 Dołączył: 2009-12-01 Wpisów: 113
Wysłane:
16 listopada 2010 07:36:00
Jeśli sprawa jest rozwojowa to dlaczego akcje tracą? Czyżby nikt nie chciał zapłacić premii za te wspaniałe perspektywy? Rozumiem, że w miarę upływu czasu rosną straty a to przekłada się na kurs. Za kwartał tzn. do publikacji wyników z Brunei kurs zleci na stałe do poziomu 1,3-1,4 i będzie dryfował w tych okolicach. Denerwuje mnie tylko fakt, że powierzając pieniądze KOV na zapisach będę musiał czekać rok aby je w ogóle odebrać, podczas gdy ktoś wejdzie na krótko przed wynikami i w momencie kiedy ja i inni inwestorzy KOV od samego debiutu będziemy na poziomie zwrotu kapitału, Ci co kupią po 1,3-1,4 będą realizować 40% zyski. Wszyscy będą się upajać wzrostem i ile to spółka nie dała zarobić, a wierni od początku będą z ręką w przysłowiowym nocniku. Nie wspomnę o efekcie nieuchronnej nowej emisji bez prawa poboru. Tylko tyle.
|
|