PARTNER SERWISU
rnkhjcvp
6 7 8 9 10
WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 17 listopada 2010 16:05:32 przy kursie: 6,89 zł
Jeśli chodzi o tę tabelę:
http://www.stockwatch.pl/wyceny/
to Bomi nie jest na szczycie, lecz na 43. miejscu.
Sama tabela nie jest rekomendacją do niczego.
NIGDY nie należy kierować się jednym kryterium, tylko uwzględniać wiele czynników.
Rozumiem zarzut, lecz nie chciałbym popadać tutaj ze skrajności w skrajność. Każdy kto wyliczy wskaźniki BOMI i przystawi je do jakichkolwiek mnożników, otrzyma to co wychodzi w SW - bo na dobrą sprawę właśnie tym się nasz serwis zajmuje: automatyzacją ręcznych przeliczeń.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 17 listopada 2010 16:09:51 przy kursie: 6,89 zł
ja się tylko głośno zastanawiam
czy nie dałoby się jakoś ulepszyć tej metody,

ale chyba nie. bo nie ma rady na sytuację gdy spółka
ogłasza 100 milionów straty z kapelusza.

to nie jest broń boże żaden zarzut, WD. Po prostu
trzeba dywersyfikować portfel, tak żeby nie wyrzuciło nas z rynku
przez takie kwiatki.

Sama spółka będzie atrakcyjna, jak jeszcze troszkę spadnie.
oczywiście zakładając że nie będzie kolejnych strat w kolejnych kwartałach

Cytat:
Wysłane: 16 listopada 2010 20:37:36 przy kursie: 9,06 zł
Kuszący moment na zakup.
Podoba mi sie ten potencjal wzrostu który wygenerowaly automatyczne wyceny stockwatcha. A że czwarty kwartał roku to sa żniwa dla handlarzy to wchodze w to do wiosny. Jak kolejny kwartał zamkna strata to sie poddam, jak wróca na plusy to zarobię.

majama, kupiłeś? Angel
Edytowany: 17 listopada 2010 16:15

WatchDog
50
Wysłane: 17 listopada 2010 16:15:39 przy kursie: 6,89 zł
Na tę okoliczność może pomoże dorobienie tabeli prognoz.
Na jej podstawie będzie można wprowadzić takie coś, jak ta prognozowana strata, i pojawi się korekta. Wspólnymi siłami zrobiliśmy już kilka nowatorskich rzeczy, jak korekta o PP, ta o prognozy też jest potrzebna.
Ale to nie zmieni sytuacji, która pogrążyła Techmex i Trion, czyli - nazwijmy to po imieniu - fałszowania danych księgowych. W wypadku Bomi ten argument póki co nie padł.

diR
diR
1
Wpisów: 991
Wysłane: 17 listopada 2010 17:03:19 przy kursie: 6,89 zł
właśnie padła ciekawa sugestia w "mediach", że Bomi powinno szukać inwestora strategicznego sign7
Nie nauczysz się pływać - nie wchodząc do wody

siwy
0
Wpisów: 130
Wysłane: 17 listopada 2010 17:35:18 przy kursie: 6,89 zł
Tzn. że nie mają pomysłu na dalsze funkcjonowanie?
diR napisał(a):
właśnie padła ciekawa sugestia w "mediach", że Bomi powinno szukać inwestora strategicznego sign7

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 17 listopada 2010 22:53:19 przy kursie: 6,89 zł
Kupilem niestety, niebylo mnie caly dzien i teraz patrze ze jestem na wejściu cały dzisiejszy spadek w plecy angry6 , chyba nas wszystkich ładnie nabrali, wczoraj przejrzalem historyczne wyniki spółki i nigdzie nie bylo takich strat, możliwe że kłamali w raportach?
To jest gra. Zabawa na pieniądze.

pio355
0
Wpisów: 237
Wysłane: 17 listopada 2010 23:06:29 przy kursie: 6,89 zł
WatchDog napisał(a):
Na tę okoliczność może pomoże dorobienie tabeli prognoz.

Ale to nie zmieni sytuacji, która pogrążyła Techmex i Trion,

WD, ja rozumiem że gracie fair, itp., ale w wypadku texa stockwatch-owe prognozy wzrostu sięgały 400% w sytuacji beznadziejnej, na bomi sytuacja się powtarza - więc po h... te tabele i ranki?, dla kogo? bootyshake
Piękne słowa nie zawsze są prawdziwe, a prawdziwe nie zawsze są piękne...

majama
1
Wysłane: 17 listopada 2010 23:09:48 przy kursie: 6,89 zł
Głupio sie tłumaczyć, ale wtopa roku jak nic. Decyzja o zakupie była dosyć szybka, wskażniki atrakcyjne.

Nie zamierzam panikować, strata jest juz spora więc może jednak poczekam zgodnie z załozeniami do przyszłego raportu, co szybko spadło może szybko odrobić. W akcjonariacie sa podejrzane instytucje, wiec może to byc tez zagrywka pod panike w szeregach i sprzedanie drogo po wyjeciu asa z rekawa za jakis czas.
Dopóki nie sprzedałem to realnie straty nie mam, a dopóki informacji o upadłości nie widac to wszystko możliwe. Wyszło kiepsko, ale życie to nie tylko te jedne akcje i stracone kilka tysiecy zlotych nieprzysłania mi przyszłości king
Mogłem kupic i rozbic samochód i strata bylaby podobna a dodatkowo ucierpiałbym może na zdrowiu, a tak jestem cały zdrów i smieje sie z tego. Jeszcze sie nie poddałem i zamierzam na tym zarobić blackeye

del-21052018v3
0
Wpisów: 123
Wysłane: 17 listopada 2010 23:10:55 przy kursie: 6,89 zł
iktorn napisał(a):
A to czasem nie będzie miało wpływu na WK?

Cytat:
Zarząd informuje, że w wyniku prowadzonych działań związanych z wprowadzeniem struktury
holdingowej, powołana zostanie centralna spółka holdingowa. W wyniku tej transakcji, w ramach
sprawozdania jednostkowego BOMI S.A., rozpoznany zostanie jednorazowy zysk związany z ujawnieniem
znaku towarowego BOMI w wysokości około 120 mln PLN.

To się cenią! Bo tutaj z kolei piszą, że marka Bomi warta raptem 45,5 mln.
Szefostwo, naprawdę, przechodzi samo siebie. Ciekaw jestem gdzie kurs złapie dno po takiej serii manewrów i "perspektywach".

WatchDog
50
Wysłane: 17 listopada 2010 23:11:20 przy kursie: 6,89 zł
pio355 napisał(a):
WD, ja rozumiem że gracie fair, itp., ale w wypadku texa stockwatch-owe prognozy wzrostu sięgały 400% w sytuacji beznadziejnej, na bomi sytuacja się powtarza - więc po h... te tabele i ranki?, dla kogo?

Mamy jasne zasady, jednolite dla wszystkich spółek. Jakakolwiek ingerencja ręczna zaprzecza istocie zautomatyzowanej analizy, gdyż wprowadza subiektywny czynnik ludzki. Po to jest m.in. forum, żeby sytuacje drażliwe czy nienormalne omówić.
Jeśli zaczniemy zdejmować te z góry, to zaraz trzeba będzie też zdejmować te z dołu i za chwilę cała automatyka będzie do skasowania.
Edytowany: 17 listopada 2010 23:12

pio355
0
Wysłane: 17 listopada 2010 23:18:58 przy kursie: 6,89 zł
WatchDog napisał(a):
pio355 napisał(a):
WD, ja rozumiem że gracie fair, itp., ale w wypadku texa stockwatch-owe prognozy wzrostu sięgały 400% w sytuacji beznadziejnej, na bomi sytuacja się powtarza - więc po h... te tabele i ranki?, dla kogo?

Mamy jasne zasady, jednolite dla wszystkich spółek. Jakakolwiek ingerencja ręczna zaprzecza istocie zautomatyzowanej analizy, gdyż wprowadza subiektywny czynnik ludzki. Po to jest m.in. forum, żeby sytuacje drażliwe czy nienormalne omówić.
Jeśli zaczniemy zdejmować te z góry, to zaraz trzeba będzie też zdejmować te z dołu i za chwilę cała automatyka będzie do skasowania.

siorki WD ale marka BOMI wyceniona na 120 baniek - to chyba łatwo wychwycić;
analiza Kasi S, którą, skądinąd szanuję:
"

Niestety muszę przyznać, że sprawozdanie nie odpowiada na pytania dotyczące przyczyn negatywnych zmian kursu. Zasadniczo spółka się rozwija, posiada sprecyzowane i konsekwentnie realizowane plany rozwoju organicznego i przez przejęcia. Nie ma większych problemów z finansowaniem a struktura jej zadłużenia jest bezpieczna. Jedyny minus, jaki rzucił mi się w oczy, to ujemne przepływy operacyjne. Poza tym jednak nie ma się do czego przyczepić. Na pewno więc przyczyn kursu nie należy upatrywać w fundamentach spółki. "

i nagle po 2 miesiącach taki syf\

to wy jesteście analitycy czy, za przeproszeniem.......

glasses5

pio355
0
Wysłane: 17 listopada 2010 23:22:01 przy kursie: 6,89 zł
WatchDog napisał(a):
Jakakolwiek ingerencja ręczna zaprzecza istocie zautomatyzowanej analizy, gdyż wprowadza subiektywny czynnik ludzki.

Jakbym czytał Mrożkaangry3

WatchDog
50
Wysłane: 17 listopada 2010 23:27:57 przy kursie: 6,89 zł
Korzystanie z wskaźników, porównań, analiz, wycen, jest dobrowolne.
Dostarczamy ogromny kalkulator, dbając o dane wejściowe i zachodzące w środku procesy.
Sam proponujesz więcej dyskusji przed podjęciem decyzji - nie strzelaj do posłańca.

Kamil
0
Wpisów: 637
Wysłane: 17 listopada 2010 23:36:13 przy kursie: 6,89 zł
W mojej opinii to ta marka nie jest warta nawet 45mln, a 120mln to już kompletna bzdura. Posiadaczom akcji radzę trzeźwy osąd wartości spółki, bez podliczania wartości niematerialnych, których wycena jest z kosmosu. Zarząd spółki stracił wiarygodność w oczach inwestorów, ich prognozy można włożyć między bajki. Kto przy zdrowych zmysłach prognozuje zyski na 2012, i to z dokładnością do setek tysięcy?! I to w branży spożywczej, gdzie konkurencja jest wysoka i wiele czynników wpływa na wynik.

Stockwatch nic nie poradzi na to że spółka oszukuje w sprawozdaniach, te zarzuty są bezzasadne. Inna kwestia to że do "potencjału zmiany kursu" są wrzucane wszystkie wyceny, bez uwzględnienia i wagi. Zdrową spółkę powinno się oceniać na podstawie zysków, w porównaniu do spółek z sektora, dla spółek w ciężkiej sytuacji większą wagę powinny mieć wyceny majątkowe, ile akcjonariusze dostaną gdyby spółka zbankrutowała. To nie jest moja subiektywna opinia, tylko tak spółki wycenia rynek. W obecnym stanie "potencjał zmiany kursu" jest całkowicie bezwartosćiowy, natomiast poszczególne wyceny są jak najbardziej ok i przynoszą mi zyski od kiedy z nich korzystam. Tylko trzeba podchodzić do nich krytycznie, a nie automatycznie.

Co do kursu Bomi, to powinien się zatrzymać między 5-6zł. Wnioskuje to po dynamice spadków, bo jak na razie chętnych do kupowania nie ma.
Aktualnie: MRB(100%)

iktorn
0
Wpisów: 687
Wysłane: 17 listopada 2010 23:37:09 przy kursie: 6,89 zł
Ludziska, pio355 w szczególności, sam tu wtopiłem jak majama, ale to nie powód żeby teaz czepiać się Stockwatch za dostarczanie wskaźników. Dostajecie młotek (narzędzie) do ręki, jak go użyjecie to już wasza sprawa.

Gdyby analizy przeprowadzane przez Kasię i innych były 100% trafne co do przyszłości spółki, a nie po prostu zajmowały się opisem tego, co pokazuje raport, to już dawno wszyscy siedzieli by na kanarach i popijali drinka wave
Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu.
Edytowany: 17 listopada 2010 23:37

WatchDog
50
Wysłane: 17 listopada 2010 23:38:38 przy kursie: 6,89 zł
pio355 napisał(a):
to wy jesteście analitycy czy, za przeproszeniem.......

Przed tymi dwoma miesiącami nie był znany raport z przedwczoraj i prognozy dotyczące wyniku netto za 2010 r., więc nie mogły być one uwzględnione w analizie.
Mamy do czynienia z ryzykiem specyficznym (ryzyko wewnętrzne, inaczej niesystematyczne), na które nie poradzi żaden analityk. Natomiast inwestor redukuje to ryzyko dywersyfikacją, trader zaś stop lossem. Właśnie na takie sytuacje jak dzisiaj.

pio355
0
Wysłane: 17 listopada 2010 23:45:22 przy kursie: 6,89 zł
WatchDog napisał(a):
nie strzelaj do posłańca.

to nie jest tak że jestem pijany, albo mam zajoba czy przyjemność - po prostu jestem Twoim klientem; szacunek dla Twojej wiedzy itp...
sam się zapewne domyślasz że jestem leszczem, czyli jednym z 95% Twojego targetu ( bo robisz biznes, nieprawdaż?) więc bądź uczciwy i napisz: TAK, kurna: I'm sorry, to pomyłka, rezygnujemy z tabel, sugestii wzrostu, bo to się nie sprawdza;
dość powiedzieć że np. KGHM od dawna już powinien w/g tabel SW spadać, a on, cholera, złośliwy jest i rośnie; jakiś facet z Czech nagle zakumał że Bogdanka jest warta min 20% więcej niż obecnie - on nie miał tabel, taryfikatorów - coś dodał coś odjął, miał wizję i zaryzykował WŁASNĄ kasę;
może to ON powinien założyć portal dla inwestorów giełdowych?

majama
1
Wysłane: 18 listopada 2010 00:00:24 przy kursie: 6,89 zł
Dyskusja przechodzi w temat o sensie istnienia serwisu stockwatch widzę. To ja bede bronił serwisu, mimo straty na Bomi jestem ogólnie duzo wiecej do przodu odkąd sie tutaj zadomowiłem. Dostajemy mnóstwo wskażników i mocne podłoże o fundamentach spółek. Jest nie do wykrycia to czego nieujawniono w raporcie.
Nie było żadnych znakow w raportach że cos takiego może nastapić. Wystarczy spojrzeć na same wyceny insidera, czyli IDM, ostatnio spadły ale sa sporo wyzej niz aktualny kurs.
Teraz czekajmy czy nie pojawi sie ogloszenie o zmianie posiadania przez kogos, spadki sa wyjątkowo spore więc może to być jakas nieczysta gra grubszego posiadacza. Ostatni raport przeciez nie byl az taki straszny. Jak sie teraz okaże że główni udziałowcy uciekaja to będzie to zły znak i wzrosnie prawdopodobieństwo wiekszego smrodu. Jeśli jednak zostaną to znaczy że jest otwarta droga do poprawy.

WatchDog
50
Wysłane: 18 listopada 2010 00:02:36 przy kursie: 6,89 zł
pio355 napisał(a):
to nie jest tak że jestem pijany, albo mam zajoba czy przyjemność - po prostu jestem Twoim klientem; szacunek dla Twojej wiedzy itp...
sam się zapewne domyślasz że jestem leszczem, czyli jednym z 95% Twojego targetu ( bo robisz biznes, nieprawdaż?) więc bądź uczciwy i napisz: TAK, kurna: I'm sorry, to pomyłka, rezygnujemy z tabel, sugestii wzrostu, bo to się nie sprawdza

Sorry, ale nie uprawiamy tutaj Asset Managementu.
Jeśli zaszła pomyłka co do funkcji serwisu, zwrócę pieniądze za abonament. Proszę tylko o sformułowanie pisemnej reklamacji.

Pod wpływem tej rozmowy zdjąłem właśnie jednorazowe zyski z Orco i z Monnari, za chwilę spadną z tabeli, na spółkach pojawi się też odpowiednia adnotacja.
Z Bomi nie ma co zdejmować, bo tam nie ma zysku. Spółka wyceniona jest majątkowo-likwidacyjnie. Nie mam żadnych podstaw do uprawiania kreatywnej księgowości. Za dane podawane do publicznej wiadomości odpowiada spółka.
W związku z powyższym usunę jeszcze z serwisu wszystkie dane dotyczące Bomi SA do czasu ujawnienia strat w sprawozdaniach finansowych. Przypomnę jeszcze, że komentarz do wyliczonej średniej brzmiał "(...) wskazuje na optymalną wycenę rynkową".
Edytowany: 18 listopada 2010 00:03

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 18 listopada 2010 00:03:42 przy kursie: 6,89 zł
wave

Ogłoszenie takiej prognozowanej straty to faktycznie niezła masakra. Spółka wcześniej nie informowała o tak szerokim planie restrukturyzacji sieci sprzedaży. W ostatniej przeszłości takich zdecydowanych i istotnych działań nie przeprowadzała, więc także nie było podstaw do ich przewidzenia. Wcześniej nikt tego nie wiedział poza samym zarządem.

Poniesienie kosztów rzędu 50 do 70 mln PLN w ciągu 2 lat na zmiany sklepów to bardzo duży wydatek. Spółka prawdopodobnie wejdzie w tak istotne zmiany, że będzie płacić kary umowne za wcześniejsze wypowiedzenie umów najmu, istotne zmniejszenie powierzchni, zwolnienie pracowników i ich odprawy lub nawet kary od dostawców za zmniejszenie ilości zamawianego towaru.

Ogłoszenie i zaksięgowanie rezerwy na przyszłe wydatki można wręcz nazwać uczciwością ze strony Bomi. Mogli przecież po prostu te koszty księgować wtedy, kiedy się pojawią jako wydatki i mówić, że ograniczyli ilość sklepów. A tak pokazują, co planują i jakie odzwierciedlenie w wyniku to znajdzie.
Edytowany: 18 listopada 2010 00:05

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

6 7 8 9 10

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,359 sek.

vspokhfk
evzqjmba
lhldtywz
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wtdeenxg
tkqzhwsm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat