PARTNER SERWISU
onqwcdgt
8 9 10 11 12
diR
diR
1
Wpisów: 991
Wysłane: 18 listopada 2010 11:05:49 przy kursie: 6,39 zł
constant napisał(a):
diR napisał(a):
obroty ostatnio gwałtownie wzrastają. tego na pewno nie kupuje tylko ulica.

Tak sie pocieszali na Petrolu, jak chodzil po 100. I po 40. I po 10 ;->

ok, rezygnuję z Bomi, z resztą i tak mnie dziś ponownie wysadziło na SL... hyhy puke_l
Nie nauczysz się pływać - nie wchodząc do wody

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 18 listopada 2010 11:15:26 przy kursie: 6,39 zł
dir,
nie odbierz tego źle,ale z tą ulicą,to się jednak mylisz.Nawet ilość postów na SW świadczy o zainteresowaniu ulicą,kupują "bo sporo spadlo i może się odbije"...Patrząc na obroty i strukturę zleceń,to widać raczej jednoznacznie,że wywalają duzi,a kupuje ulica,tak,jak na Petrolu.
Niestety...

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 18 listopada 2010 11:16:22 przy kursie: 6,39 zł
Nie wiem, jakiego trupa mają jeszcze w szafie, ale takiej masakry nie widziałem już dawno. Kurs zachowuje się tak, jakby firma była już bankrutem, zaś wniosek o upadłość nie układową nawet, a likwidacyjną był właśnie wieziony do sądu. Naprawdę ciekawe, skąd właściwie nagle wzięła się taka gigantyczna strata, gdzie "chowali" ją wcześniej i na co właściwie liczyli? Na mannę z nieba?
Ciekawe, do jakiego poziomu jeszcze spadnie? Niestety nie mogę dokopać się do historycznych notowań, ale z tego co pamiętam w trochę podobny sposób zachowywał się kurs ZNTK Łapy, zanim wszystko tam diabli wzięli. Spadek z podobnych poziomów, przystanek w okolicy 5, potem kiszonka na 3.5, z lokalnymi wybiciami. Teraz kwestia, czy i gdzie się tu ustawiać pod chwilowe odreagowania. Okolice 6? Czy poleci niżej? Jakieś inne pomysły?

Jeszcze edycja, po przeczytaniu postu Popa:) Gdyż kolejną ciekawą rzeczą jest - którzy duzi wywalają. IDM?
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...
Edytowany: 18 listopada 2010 11:18

diR
diR
1
Wysłane: 18 listopada 2010 11:20:35 przy kursie: 6,39 zł
pop napisał(a):
dir,
nie odbierz tego źle,ale z tą ulicą,to się jednak mylisz.Nawet ilość postów na SW świadczy o zainteresowaniu ulicą,kupują "bo sporo spadlo i może się odbije"...Patrząc na obroty i strukturę zleceń,to widać raczej jednoznacznie,że wywalają duzi,a kupuje ulica,tak,jak na Petrolu.
Niestety...

bynajmniej, po to własnie jest forum wave

ps. zakładamy, że skupujący zawsze nie-udaje ulicy [ duży też może kupować małymi porcyjkami a permanentnie i w dodatku manipulując bo ma i kasę i papier ]

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 18 listopada 2010 11:43:40 przy kursie: 6,39 zł
irfy napisał(a):
Niestety nie mogę dokopać się do historycznych notowań, ale z tego co pamiętam w trochę podobny sposób zachowywał się kurs ZNTK Łapy, zanim wszystko tam diabli wzięli. Spadek z podobnych poziomów, przystanek w okolicy 5, potem kiszonka na 3.5, z lokalnymi wybiciami.

Sfinks też tak leciał, na łeb na szyję, zanim na jaw wyszły wewnętrzne problemy.
Miał wtedy 40% WNiP w aktywach (25 mln zł z 68 mln zł WK). No ale każda spółka to osobna historia, analogia nie jest dobrą metodą analizy fundamentalnej.

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 18 listopada 2010 11:52:53 przy kursie: 6,39 zł
pop napisał(a):
Nawet ilość postów na SW świadczy o zainteresowaniu ulicą,kupują "bo sporo spadlo i może się odbije"...

Może to głupia analogia, ale ktoś kto wypadł z 6 piętra nie wstanie, otrzepie się i pójdzie dalej od tak. Szkoda, że jestem pośrednio zaangażowany w Bomi poprzez IDM.
Klika się i sprzedaje ;-)

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 18 listopada 2010 12:15:19 przy kursie: 6,39 zł
WatchDog napisał(a):

Sfinks też tak leciał, na łeb na szyję, zanim na jaw wyszły wewnętrzne problemy.
Miał wtedy 40% WNiP w aktywach (25 mln zł z 68 mln zł WK). No ale każda spółka to osobna historia, analogia nie jest dobrą metodą analizy fundamentalnej.

Zgadza się:) Analogia wcale nie jest metodą analizy fundamentalnej. Jednak w przypadku spółek, których fundamentalnie analizować się nie da, gdyż łżą w raportach, pozostają tylko takie partyzanckie metody. Ponieważ tutaj zawodzi praktycznie wszystko. Fundamenty odpadają,bo nie wiadomo, na czym tak naprawdę stoimy, technika nie ma zastosowania, bo na razie jest wodospad, który zatrzyma się bóg wie gdzie. Próbuję więc znaleźć jakikolwiek punkty zaczepienia, mając pełną świadomość, że mamy tu do czynienia z zupełnie innymi spółkami i branżami.
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 18 listopada 2010 13:08:55 przy kursie: 6,39 zł
Podpisuje sie pod tym co pisze Irfy; nie ma analizy fundamentalnej tam gdzie sa kłamstwa w raportach, to fantastyka. Oficjalnie fundamentalnie to to była dobra spółka, a jaka jest rzeczywistośc to widzimy od 3 dni.
To jest gra. Zabawa na pieniądze.

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 18 listopada 2010 13:29:07 przy kursie: 6,39 zł
irfy napisał(a):
Nie wiem, jakiego trupa mają jeszcze w szafie, ale takiej masakry nie widziałem już dawno. Kurs zachowuje się tak, jakby firma była już bankrutem, zaś wniosek o upadłość nie układową nawet, a likwidacyjną był właśnie wieziony do sądu. Naprawdę ciekawe, skąd właściwie nagle wzięła się taka gigantyczna strata, gdzie "chowali" ją wcześniej i na co właściwie liczyli? Na mannę z nieba?

Ja tylko słowem wyjaśnienia. Strata wynika z planowanej rezerwy na przyszłe koszty restrukturyzacji sieci sprzedaży. To nie są rzeczy, które się już w spółce zdarzyły. Dotyczą przyszłych istotnych wydatków ale spółka musiała je ujawnić, bo są istotne i będzie się istotnie zmieniać.
wave

diR
diR
1
Wysłane: 18 listopada 2010 13:37:55 przy kursie: 6,39 zł
majama napisał(a):
Podpisuje sie pod tym co pisze Irfy; nie ma analizy fundamentalnej tam gdzie sa kłamstwa w raportach, to fantastyka. Oficjalnie fundamentalnie to to była dobra spółka, a jaka jest rzeczywistośc to widzimy od 3 dni.

skoro AF nie działa, to pozwolę sobie jednak wtrącić, że dziś dużo wyrzuconych na lewo - zostało odebrane z ukrytych [ilościowo] zlec. kupna. [ takimi paczkami po 1-3 kilo około, czego oczywiście w historii transakcji widać nie będzie po fakcie ]

romanek
0
Wpisów: 21
Wysłane: 18 listopada 2010 16:38:33 przy kursie: 6,39 zł
Straciłem na Bomi prawie 30%, nie było mnie we wtorek. Miałem spółki silne fundamentalnie, nie spodziewałem się tak wielkiej przeceny. Bomi miłem na dłużej. Niestety, gdy wróciłem do kompa już było po sprawie. Sprzedałem ze stratą.
Nie możemy myśleć, że więcej nie spadnie, bo spadnie. Lepiej być daleko gdy spada. Nie mam pretensji do zarządzających spółką. To jest giełda. Dalsze spadki sugerują, że ktoś zaangażował się w tę spólkę wysoko, i że rokowania nie są najlepsze.

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 18 listopada 2010 18:54:08 przy kursie: 6,39 zł
Jako sympatyk AT trudno nie zabrać głosu w tej gorącej dyskusji:

kliknij, aby powiększyć

Widać wyraźnie, w którym momencie należało się ewakuować. Teraz można zapolować na korektę tej mega zwały.
Edytowany: 18 listopada 2010 18:54

doncarlos
0
Wpisów: 1 244
Wysłane: 18 listopada 2010 19:00:28 przy kursie: 6,39 zł
Na pierwszej sesji po informacji - PKC! Przypomina mi się toora, jeżeli ktoś był przytomny mógł sprzedać na kikunastoprocentowej stracie. Było kilka takich sytuacji, jak leci wodospad nie ma szans na większą korektę na pierwszych sesjach, jedynie kilka procent i powrót do spadków. Tutaj niby zasięg wybicia jest zrealizowany, ale to łapanie spadającej siekiery.. jakby można na tym było grać na krótko to odbicie traktowałbym jako szansę do zajęcia S..

ps jeżeli zarządzający w funduszach dojdą do wniosku, że spółka jest nieatrakcyjna i ta inwestycja nie ma perspektyw sprzedadzą swoje akcje, trzeba to wkalkulować nawet jeżeli problemy są tylko przejściowe.

Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej"..
Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..
„All animals are equal but some animals are more equal than others“
Edytowany: 18 listopada 2010 19:14

addi
0
Wysłane: 18 listopada 2010 19:14:51 przy kursie: 6,39 zł
romanek napisał(a):
Straciłem na Bomi prawie 30%

Kłania się dywesyfikacja wave Teorie sugerujące 3 do 5 spółek można włożyć między bajki salute Dla Gościa mającego w portfelu min 10 papierów taka sytuacja jak na Bomi to strzepnięcie pyłka z klapy garnituru bounce

TOMEK
0
Wpisów: 18
Wysłane: 18 listopada 2010 19:37:06 przy kursie: 6,39 zł
addi napisał(a):
romanek napisał(a):
Straciłem na Bomi prawie 30%

Kłania się dywesyfikacja wave Teorie sugerujące 3 do 5 spółek można włożyć między bajki salute Dla Gościa mającego w portfelu min 10 papierów taka sytuacja jak na Bomi to strzepnięcie pyłka z klapy garnituru bounce

Tylko czy Ty jestes w stanie kontrolowac 10 spolek - obowiam sie, że mozesz z tym miec problemy

rayo76
0
Wpisów: 23
Wysłane: 18 listopada 2010 19:57:01 przy kursie: 6,39 zł
To jest jakaś paranoja.Rozumiem że firma krzak jakich na NC jest całe mnóstwo moze być nieprzewidywalna ale Bomi co by nie mówic notowana na głównym parkiecie od dawna odwaliła taki numer?Panowie prezesi kiedy zaczeło dziac się żle?Wczoraj,tydzien temu,a może Wasze super lokalizacje typu Klif czy jak to sie nazywa chyba Jupiter Centrum na Towarowej w W-wie nie są rentowne od dawien dawna?Po prostu w głowie mi sie nie mieści jak można jawnie okłamywać akcjonariuszy.Piekne plany zysku na przyszłe lata wyliczone co do złotówki,kiedy vat ma byc wyzszy a konkurencja rozwija sie prężnie.Gratuluje poczucia humoru..........

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 18 listopada 2010 20:10:14 przy kursie: 6,39 zł
Ja rozumiem, że strata w stosunku do wartości akcji jest potężna, ale w zasadzie tak postąpić jak w przypadku Bomi kazał MSR.

Jeśli spółka przewiduje, że poniesie jakieś określone koszty operacyjne, to jest zobowiązana zawiązać na ten cel rezerwę w kwocie jaka jest prawdopodobna do poniesienia. W sensie gotówkowym obciążenia na razie nie będzie. To jest uczciwsze podejście niż rozpisywanie kosztów przez lata. Z rentownością Bomi miało problem, dlatego zdecydowano o programie restrukturyzacyjnym. Uważacie, że lepiej byłoby jakby latami księgowano w pozostałej działalności odpisy na wnipy i aktywa trwałe? Z ciągłym pytaniem ile to jeszcze będzie kosztów itd?

Natomiast takiego wałka jak ze znakiem firmowym to dawno nie widziałem....

addi
0
Wysłane: 18 listopada 2010 20:39:03 przy kursie: 6,39 zł
TOMEK napisał(a):
Tylko czy Ty jestes w stanie kontrolowac 10 spolek - obawiam sie, że mozesz z tym miec problemy

Wyobraź sobie, że stosując AT to tylko kilkadziesiąt kliknięć dziennie wave
Edytowany: 18 listopada 2010 20:39

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 18 listopada 2010 20:46:00 przy kursie: 6,39 zł
Zwróćcie uwagę, że 17.10 IDM rekomendowało sprzedaż BOMI. Ciekawe czy chłopaki są tam aż tak bystrzy czy na tyle na ile mogli (przewidywali słabe wyniki za 3 kwartał i stratę 4 miliony zł.) uchylili przed nami rąbek spódnicy? Może już wiedzieli, że "coś się dzieje"? Nie byłby to najbrzydszy gest z ich strony, jeszcze żebyśmy umieli te gesty lepiej czytaćAngel
Oczywiście jest szansa, że to chłopaki o absolutnie wyjątkowym nosie, takiej możliwości nie wykluczam. Timing mieli wyjątkowy - spoglądam na ich rekomendacje dla Bomi od czerwca 2008 i aż do zeszłego miesiąca było zwykle, prawie zawsze (7 razy z 8) "kupuj". Prawie zawsze - bo ich przedostatnia rekomendacja (z sierpnia tego roku) była pierwszą jaskółką, pierwszym obniżeniem reko do "trzymaj".

doncarlos
0
Wpisów: 1 244
Wysłane: 18 listopada 2010 20:46:51 przy kursie: 6,39 zł
Na początku tej hossy ciężko było się zdecydować - taki był wybór przecenionych spółek, że faktycznie miałem kilkanaście firm w portfelu.. analizuje się i zarządza tym bezproblemowo.. potem obstawiasz zwycięzców i w końcu masz dwie spółki jak ja teraz..Eh?
Tak poważnie to powyżej 10 spółek to już przesada.. moim zdaniem można w ramach dywersyfikacji optymalne jest 6-8 spółek.

Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej"..
Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..
„All animals are equal but some animals are more equal than others“

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

8 9 10 11 12

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,325 sek.

vjhicqkt
zuarcrtm
fcwmuiyp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ctommaqr
ybjramyc
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat