PARTNER SERWISU
rjvcuqbw
6 7 8 9 10
marecki
0
Wpisów: 21
Wysłane: 2 czerwca 2010 22:37:29 przy kursie: 33,76 zł
pozostaje być cierpliwym i ... czekać na wzrosty, ot tyle

Teresa
0
Wpisów: 4 710
Wysłane: 21 lipca 2010 20:39:29 przy kursie: 33,04 zł
Walne zdecydowało o nie wypłaceniu dywidendy.
Dywidenda proponowana przez zarząd miała wynosić 0,1PLN na akcję.
A wiesz przynajmniej dlaczego przegrałeś?...

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 11 sierpnia 2010 15:25:08 przy kursie: 35,92 zł
W dużym mieście taki tramwaj ma się do metra, jak pięść do nosa. Prezes niech się lepiej zajmie swoim biznesem, bo chyba trochę sfrustrowany chodzi, a to źle wróży najbliższym wynikom.
Cytat:
Zamiast wydawać w Warszawie pieniądze na drugą linię metra, która przyniesie poważniejsze korzyści dla pasażerów za wiele lat, za tę kwotę można by zmienić jakościowo cały system tramwajów oraz wewnętrznych połączeń kolejowych - mówi portalowi wnp.pl prezes Trakcji Polskiej, Maciej Radziwiłł.

Źródło: wnp.pl

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 29 sierpnia 2010 19:56:11 przy kursie: 35,44 zł
Omówienie sprawozdania finansowego Trakcja Polska S.A

Niestety spółce jakiś czas temu zmniejszył się portfel zamówień. Część przetargów została przegrana, ale głównie spowodowane jest zmniejszeniem ich ilości na rynku. W segmencie kolejowym, który niewątpliwie wymaga bardzo poważnych inwestycji, widoczne jest duże spowolnienie. Ma to odzwierciedlenie w malejących od 1,5 roku(q/q) przychodach spółki.
W II kwartale tego roku zaraportowano 100 milionów wobec prawie 230 w analogicznym okresie roku poprzedniego. Spadek jest więc bardzo duży – 56%. W okresach półrocznych wygląda to podobnie – 55% spadku.

Na spadek przychodów może mieć też wpływ czynnik walutowy. Pomimo że spółka działa w zasadzie na rynku krajowym, to część przychodów osiąga w EUR. W związku z 10% osłabieniem waluty(średnia z pierwszych 6 miesięcy) można się spodziewać wpływu tego efektu na wynik. Dodatkowo spółka zabezpiecza przepływy pieniężne bez rachunkowości zabezpieczeń i wynik tego zabezpieczenia odnosi na przychody okresu(zrealizowane i niezrealizowane). Bez znajomości procentowego udziału rozliczeń w EUR ciężko oszacować wpływ walutowy.

Na szczęście dynamiczniej od przychodów spadają koszty własne sprzedaży – spadek prawie 60% w II kwartale, i około 59 w prezentacji półrocznej. Wydaje się, że wzrost rentowności brutto z 13% w pierwszym półroczu roku ubiegłego do obecnych 22% nie wynika ze spadku cen materiałów, ale też kalkulowania kontraktów. Z tego może też wynikać spadek przychodów – przegrano przetargi nisko marżowe.

Efekt poprawy rentowności na poziomie operacyjnym jest już w zasadzie niewidoczny przez utrzymywanie się znaczących kosztów zarządu. O ile zysk brutto na sprzedaży spadł o 21% względem poprzedniego półrocza to już zysk operacyjny o 28%.
W związku z brakiem zysków wynikających z różnic kursowych w obecnym półroczu(około 5 milionów w roku poprzednim) oraz mniejszymi odsetkami (mniej gotówki na kontach niż przed rokiem) wynik brutto wygląda jeszcze gorzej -44%. W odniesieniu do spadku przychodów można powiedzieć, że dobrze skalkulowano rentowności. Zyski z tytułu mniejszych kosztów własnych są większe niż negatywny wpływ kosztów stałych. Zmniejszono break even

W stosunku do stanu na koniec marca w bilansie zaszło parę istotnych zmian. O 19 milionów wzrosły zapasy, a co ważniejsze należności o 53 miliony. Należności handlowe spółki wzrosły o 31 milionów. Kredyty i rzeczowe aktywa trwałe się nie zmieniły. Ubyło prawie 40 milionów gotówki.
Takie zmiany bilansowe tłumaczą ujemne przepływy z działalności operacyjnej – wzrost należności i zapasów nie skompensowany wzrostem zobowiązań. Przepływy finansowe także są ujemne. Wzrost aktywów finansowych (forwardy i lokaty) oraz zakup rzeczowych aktywów trwałych.
Ujemne przepływy nie stanowią jeszcze powodu do zmartwień. Gotówka zatrzymana w należnościach i zapasach, wracała na przestrzeni ostatnich lat w drugiej części roku. To objaw sezonowości biznesu.

Wyceny spółki spadły: www.stockwatch.pl/gpw/trakcja,...

W krótkim terminie można się spodziewać dalszego spadku wycen dochodowych bez podpisywania kolejnych dużych rentownych kontraktów. Stracą też aktualność wytłumaczenia dla wysokiej premii w wartościach dochodowych, bo rentowność kapitałów własnych prawdopodobnie spadnie.

Spółka pisze o dywersyfikacji przychodów w swoich celach, ale na razie nie widać efektów w wynikach. Działania wydają się także nieco spóźnione. Przetargów w energetyce na razie nie ma. Inwestycje są przyhamowane podobnie jak w kolejnictwie. To może dobry kierunek, ale spółka nie działała w obszarze energii, więc aby zaistnieć trzeba przejmować inne podmioty i na ich kompetencjach budować nową gałąź. Na rozwój organiczny jest trochę późno, no chyba że jako członek konsorcjum. Spodziewałbym się zatem przejęć innych podmiotów. Wskazuje na to też decyzja o niewypłacaniu dywidendy za 2009 rok. Spółka ma dużo gotówki. Kredytów też może zaciągnąć jeszcze sporo, bo na tle sektora jest bardzo skromnie zadłużona. Konkurencja jednak nie śpi. Mostostal Warszawa już od dawna działa w energetyce, a Budimex ma ochotę się tam pojawić.
Spółki zagraniczne ostrzą sobie zęby na kontrakty w polskich elektrowniach.

Nie bardzo rozumiem też sens utrzymywania jednostek TFI. Jak jest nadpłynność to gotówka powinna wrócić do akcjonariuszy, albo zostać wykorzystana na inwestycje np. na rozwijanie nowych źródeł przychodów. Z pewnością spółka jest bezpieczna i perspektywiczna w rozumieniu potrzeb inwestycyjnych w kolejnictwie. W dłuższym terminie powinna dać zarobić swoim akcjonariuszom.

Powyższa treść przez 30 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
Edytowany: 29 sierpnia 2010 20:03

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 29 sierpnia 2010 21:14:09 przy kursie: 35,44 zł
Sytuacja techniczna:

kliknij, aby powiększyć

Zakres 6M. Interwał 1D. Trakcja znajduje się w krótkoterminowym trendzie wzrostowym. Papier dotarł do ważnej strefy oporów w okolicach 4,55-4,60 zł z którą sobie nie poradził. Jednak długa biała świeczka z 26 sierpnia świadczy o sile byków. Wydaje się, ze po korekcie dojdzie do kolejnej póby przebicia wspomnianych oporów. Być może tym razem udanych.

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 29 sierpnia 2010 21:35:59 przy kursie: 35,44 zł
Kamil Gemra napisał(a):
[...]Jednak długa biała świeczka z 26 sierpnia świadczy o sile byków. [...]

Na moje to świadczy o kiepskiej płynności tego papierkablackeye . Nie traktuj tego jako złośliwości ale nie mogłem się powstrzymać wolumen tylko 1800 sztuk

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 11 listopada 2010 15:53:55 przy kursie: 38,40 zł
Omówienie wyników Trakcji Polskiej za Q3’2010.

Co tu dużo gadać – marazmu w przychodach mamy ciąg dalszy. Chociaż trzeba przyznać, że z kwartału na kwartał jest coraz lepiej. O ile w q1 sprzedaż stanowiła niecałe 49% zeszłorocznej, o tyle w q3 jest to ponad 63%. Słaby początek roku powoduje, że w wartościach skumulowanych to 52%. Opisywane w poprzednich omówieniach ryzyko posiadania dominującego klienta w postaci PKP - PLK zrealizowało się (właściwie wciąż się realizuje) w pełnej krasie.

Niestety nadzieje związane z poprawą rentowności legły w gruzach. O ile w wartościach skumulowanych zysk brutto na sprzedaży nie wygląda źle (15,8% teraz do 15,0% w zeszłym roku), o tyle sam trzeci kwartał to demolka: 8,7% wobec 22,8% w poprzednim kwartale i 19,3% w analogicznym kwartale poprzedniego roku. Zarząd opisuje ten fakt z matematyczną skrupulatnością, nie zająkując się jednak co do przyczyn. Warto zauważyć, że w raporcie za półrocze marża planowana na kontraktach budowlanych wynosiła 21,4%. Tym razem brak odpowiedniej noty, a przydałaby się, bowiem taka „zwałka” występuje np. wtedy, gdy na jakimś kontrakcie nagle zaprognozuje się stratę.

Udało się przyciąć milion na kosztach zarządu, ale sukces pochodzi z poprzednich okresów. Udało się też urwać milion z pozostałych kosztów operacyjnych. Zostało to osiągnięte właśnie w minionym kwartale, więc nie wiadomo czy się utrzyma do końca roku.
Linia finansowa nie wspiera już wyniku w takim stopniu, jak rok temu. Drażni mnie to, że spółka utrzymuje kredyty, posiadając jednocześnie tyle gotówki. Drażni mnie również przemilczanie kosztów finansowych w notach.

Bilans.

Aktywa trwałe bez zmian. Pojawienie się 15,7m w pozycji długoterminowych aktywów finansowych wiąże się z ustanowieniem kaucji zwrotu zaliczki za kontrakt na LCS Działdowo. Aktywa obrotowe wzrosły we wszystkich liniach. Porównując zarówno do poprzedniego kwartału, jak i do końca ubiegłego roku. Spadła jedynie ilość gotówki w stosunku do końca roku. Spółka buduje zapasy. To wydaje mi się zrozumiałe, jeśli poważnie brać nadzieje, że PLK zacznie znów robić coś namacalnego. Ostatnio Trakcja zaczęła wypuszczać komunikaty o zawarciu umów. Rosną należności: wzrost sprzedaży o 23m pochłonął 20m. Wzrosły krótkoterminowe aktywa finansowe – to pewnie lokaty, bo patrząc na saldo i wzrost jednostek TFI w H1, jako przyczyna raczej nie wchodzą w rachubę. Wzrosły wreszcie kontrakty budowlane. W powiązaniu ze sprzedażą można by sądzić, że w kwartale Spółka wykonała pracę wartą 150m. Niestety Zarząd uzasadnia to wypłatą zaliczek konsorcjantom. Bez noty trudno dociec szczegółów.

W kapitałach przeksięgowano wynik na kapitał rezerwowy. O 4m wzrosły kredyty długoterminowe. Spadło saldo zobowiązań z instrumentów pochodnych. Część z nich z pewnością została rozliczona, ponieważ różnica jest większa, niż przychody finansowe. Spółka racjonuje informacje na ten temat. Rozumiem, że brak not w sprawozdaniu kwartalnym, ale w półrocznym nota dotyczyła tylko przychodów finansowych. :-/ O 8m spadły zobowiązania handlowe oraz potężnie (o 77m) wzrosły zobowiązania z tytułu kontraktów budowlanych. Wygląda mi to na otrzymane zaliczki.

Cash flow.

Operacyjny jest ujemny w całej rozciągłości. Jedynie zmiany sald kontraktów budowlanych generują +35m. Zakładając, że to rzeczywiście obustronne zaliczki byłby to prawdziwy dopływ gotówki, ale oznaczałoby to również, że wciąż nie wzięliśmy się do prawdziwej roboty. W inwestycyjnym mamy 39m zasilające aktywa finansowe. O 12m nie schodzi mi się to z bilansem. Znów – bez noty. W finansowym zrolowano 8m kredytu.

W efekcie firma ma 124,4m gotówki i pewnie co najmniej ok. 20m zaskórniaków w postaci TFI (pomijam kaucję i ewentualne lokaty). Brak noty, więc zgaduję.

W skrócie:

Z raportu (oraz ESPI) powiało lekkim optymizmem, ale jest to naprawdę dopiero pierwsza jaskółka. W sprawozdaniu jest mało not, więc wielu rzeczy trzeba się domyślać. Niekoniecznie trafnie. Martwi mnie zarządzanie kapitałem, czyli bawienie się w lokaty i TFI przy jednoczesnym ciągnieniu kredytów. Rachunek segmentowy pokazuje, że firma nadal stoi na jednej nodze. Mam wrażenie, że Zarząd odpuścił w kwestii dywersyfikacji. Jeśli ruszą inwestycje na kolei, to nawet nie jest zła wiadomość. Źle to wygląda pod innym względem – Zarząd swego czasu rzucił słowa na wiatr i pokazał światu, w czym nie jest dobry. Natomiast dobrze sprawdza się w oblężonej twierdzy – firma ciągle jest na plusie i ciągle ma mnóstwo pieniędzy. Nie widzę absolutnie żadnych synergii dla Trakcji z faktu uczestniczenia Comsy w akcjonariacie. Sam rynek wciąż jest perspektywiczny. Największe zmartwienie to marżowość. Z jednej strony to, co się stało na poziomie gross margin, z drugiej fakt, że obecne poziomy innych kosztów, to chyba minimum, do jakiego Spółka może zejść bez restrukturyzacji.

Aktualne dane w serwisie: www.stockwatch.pl/gpw/trakcja,... , a my ciągle czekamy na rozwój wydarzeń. To może potrwać jeszcze dłuższą chwilę.

Powyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 18 listopada 2010 14:57:46 przy kursie: 38,24 zł
Fuzja z Tiltra: link
I co Wy na to?

remix1977
2
Wpisów: 426
Wysłane: 19 listopada 2010 22:12:45 przy kursie: 37,36 zł
No dobra, moja opinia:

Wg Trakcji, po transakcji dotychczasowi akcjonariusze Trakcji będą mieli ok. 70% akcji, ci z Tili - 30%.

Obecnie mamy 160 mln, akcji, moja matematyka wskazuje, że łącznie akcji po transakcji nie powinno być więcej, niż 250 mln. sztuk.

Cel nowej grupy (za kilka lat) to 3 mld rocznego obrotu. Władze trakcji wypowiadając się o marży zysku netto używają określenia: "mocna jednocyfrowa", co traktowałbym jako 5-10%.

Przy 3 mld przychodu daje to 150-300 mln PLN zysku netto, 0,6 - 1,2 PLN na akcję. Dla wskaźnika P/E = 10 mamy cenę 1 akcji 6-12 złotych.

Podsumowując, przy realizacji pozytywnego scenariusza parę procent da się zarobić, ale wielkiego i szybkiego szału bym się nie spodziewał (no dobra z 5 na 12 złotych to byłby szał :)).

Jak to mówią "fachowcy" - akumuluj :).

Ja osobiście dodaję do tego b. pozytywną opinię o zarządzie Trakcji, który nawet w mocno kryzysowym dla spółki obecnym roku (efekt małej ilości kontraktów 2 lata temu) potrafi zachowywać rentowność.

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 19 listopada 2010 22:37:23 przy kursie: 37,36 zł
Trakcja utrzymuje sie przy zyciu tylko dlatego że ma swoje układy i brak realnej konkurencji w dojeniu sektora państwowego.
Miałem bliski kontakt z działaniami tej spółki i widziałem dziadowskie metody jakimi zarabiaja i czyim kosztem, domyslam sie tez doskonale dlaczego im się to udaje i szczerze odradzam. Tu według mnie nigdy szału nie będzie.
To jest gra. Zabawa na pieniądze.

remix1977
2
Wysłane: 19 listopada 2010 22:46:32 przy kursie: 37,36 zł
Możesz coś konkretniej przekazać, bo słowa są dosyć mocne?
Na czym polegają te układy, czyim kosztem zarabiają i dlaczego im się udaje?
Dzięki

majama
1
Wysłane: 19 listopada 2010 22:58:37 przy kursie: 37,36 zł
Nie moge podawac szczegółów personalnych od kogo co wiem, ale sprawa wygląda tak że kontrakty dla trakcji wykonuja ludzie pracujący w spółkach grupy kolejowej podczas swojej codziennej normalnej pracy "bo dyrektor im kazał" a później Trakcja wystawia spore faktury tej samej firmie kolejowej, które ten sam dyrektor im podpisuje. Dobry biznes? Wystarczy miec wpływy i papier do faktur a robota sie robi sama. Nawet na miejsce wykonania umówionej pracy nie musi żaden czlowiek z trakcji jezdzic. Czysty zysk a brudzi rece.

Mi to co usłyszałem wystarczyło na wyrobienie zdania o firmie.

edit: słyszałem to juz dawno i wspominałem kiedys na tym forum, moze nawet jest to w historycznych zapisach
Edytowany: 19 listopada 2010 23:00

del-20120201
0
Wpisów: 82
Wysłane: 20 listopada 2010 13:45:56 przy kursie: 37,36 zł
Szczerze mówiąc nie prakonuje mnie to co piszesz... Po pierwsze jużeli byłaby to prawda to marża, zyski i Trakcji byłyby na znacznie wyższym poziomie niż są, kurs też:)

Ludzie często potrafią byc bardzo zawistni i potrafią z perfidią szkalować dobre imię innych. A może ten kto ci sprzedawał te informacje jest (był) wkurzonym konkurentem Takcji, któremu marnie poszło?

Osobiście znam 2 tego typu historie z życia wzięte, dlatego zalecam wstrzemięźliwość w wypisywaniu po forach różnych sensacji patykiem po wodzie pisanych.

pozdr

majama
1
Wysłane: 20 listopada 2010 16:39:31 przy kursie: 37,36 zł
Wiem to od pracownika który nie jest niczyim konkurentem tylko pracuje i robi własnorecznie to o czym mówił. Informacja jest pewna. A cała historia jest przykladem typowo "układowej" działalności jakich pełno w firmach państwowych typu kolej.
Zyski Trakcji byłyby wyższe gdyby znaczna ich częśc nie szla do kieszeni prywatnych tych co sa w to zaangażowani. Coś tam dla spółki też przybywa oczywiście, ale całościowo to przekrętasy więc ja ich nie kupuje, bo swiadomość metod działania mnie zniechęca.

edit: Wstrzemieźliwosc w głoszeniu informacji na forum zabija sens jego istnienia według mnie, więc pisze wszystko co słyszałem aby to istnienie podtrzymać.

Edytowany: 20 listopada 2010 16:45

remix1977
2
Wysłane: 23 listopada 2010 12:45:29 przy kursie: 34,40 zł
Większość spółek funkcjonuje dzięki dobrej ofercie i umiejętności jej sprzedaży. Pod pojęciem umiejętność sprzedaży często kryją się układy nieformalne, dobre relacje z kupującymi itp. I chyba prawie każda firma do tego dąży. Pod tym pojęciem często kryją się prezenty, upominki, obiadki, ale również rzeczy większego kalibru. Nie pamiętam dokładnie, ale wydaje mi się, że Deuche Bank wręcz księgował w koszty zapłacone łapówki.

Suma summarum samo działanie chociaż nieetyczne jest powszechne.

Ważniejsze jest, aby takie działanie nie stało się jedynym motorem działania spółki i nie skończyło się prokuraturą.

W przypadku Trakcji tak chyba nie jest, realizuje kontrakty i zarabia pieniądze dla akcjonariuszy.

A przechodząc do fuzji - w każdym wywiadzie w TVN CNBC zarząd podkreśla, że bardzo istotny dla spółki jest wzrost przychodów ze względu na dźwignię kosztów stałych. Krótko mówiąc od pewnego poziomu sprzedaży spółki zysk na kontraktach ma bezpośrednie przełożenie na wynik netto.

I w tym kontekście jestem pozytywnie nastawiony do transakcji.

Oczywiście, pozostaje pytanie o zadłużenie, koszty takiej operacji i sposób jej przeprowadzenia.

MarSix
0
Wpisów: 23
Wysłane: 27 stycznia 2011 11:41:19 przy kursie: 30,40 zł
Erste podwyższyło rekomendację dla Trakcji do 'kupuj', wycena 5,15 zł
ISB - Biznes
26 Sty 2011, 14:24

Warszawa, 26.01.2011 (ISB) - Analitycy Erste Group podwyższyli rekomendację dla Trakcji Polskiej do „kupuj" z "akumuluj" z ceną docelową 5,15 zł, wynika z raportu z 26 stycznia.

Rekomendację wydano przy cenie 4,00 zł. W środę po południu kurs akcji wynosił 3,88 zł.

"Porównanie spółek z branży pokazuje znaczące dyskonto notowań akcji Trakcji Polskiej do jej konkurentów. Stąd wydajemy rekomendację 'kupuj'" - czytamy w raporcie. (ISB)

maza/sg

NWZ Trakcji Polskiej zdecydowało o emisji akcji w ramach fuzji z Tiltra
ISB - Biznes
20 Sty 2011, 8:45

Warszawa, 20.01.2011 (ISB) – Akcjonariusze Trakcji Polskiej zdecydowali o nowej emisji do 72 mln akcji serii G bez prawa poboru, po cenie emisyjnej 4,56 zł za sztukę oraz warrantów subskrypcyjnych na te akcje w ramach procesu połączenia z litewską spółką Tiltra, wynika z uchwał przyjętych w środę na NWZ.

"Kapitał zakładowy spółki zostaje warunkowo podwyższony o kwotę nie wyższą niż 7,2 mln zł, tj. do kwoty nie wyższej niż 23,2 mln zł. Warunkowe podwyższenie kapitału zakładowego nastąpi w drodze emisji nie więcej niż 72 mln akcji serii G o wartości nominalnej 0,10 zł każda (…) – czytamy w przyjętej uchwale. Warunkowe podwyższenie kapitału jest dokonane w celu przyznania prawa do objęcia akcji serii G posiadaczom imiennych warrantów subskrypcyjnych serii A.

Akcje zostaną objęte po cenie emisyjnej w wysokości 4,56 zł.

Spółka zrezygnowała wcześniej z emisji 47,16 mln warrantów subskrypcyjnych w cenie emisyjnej 0,1 zł za sztukę, które uprawniały do objęcia akcji w cenie 6 zł za sztukę. Zdecydowano też, że łączna kwota przewidzianej umową emisji obligacji spółki wyniesie 297,2 mln zł zamiast 292,5 mln zł.

W listopadzie Trakcja powiadomiła o planach utworzenia wspólnej grupy kapitałowej z litewską grupą Tiltra. Trakcja kupi do 100% akcji Tiltra Group AB (nie mniej niż 75%), do 96,84% akcji AB Kauno tiltai (nie mniej niż 75%) oraz 22% udziałów w Silentio Sp. z o.o.

Według prezentowanych wtedy warunków, transakcja opiewała na 777,5 mln zł. Trakcja miała zapłacić za przejmowane udziały w akcjach wartych 328,3 mln zł, obligacjach opiewających na 292,5 mln zł i gotówce w kwocie 152 mln zł. Spółka miała wyemitować też 47,16 mln warrantów subskrypcyjnych w cenie emisyjnej 0,1 zł za sztukę, uprawniających do objęcia akcji w cenie 6 zł za sztukę przez akcjonariuszy Grupy Tiltra.

Po jej zakończeniu głównym akcjonariuszem Trakcji Tiltry będzie COMSA EMTE z udziałem 34,9%, która ma obecnie w Trakcji Polskiej 50,6% akcji. (ISB)
Edytowany: 27 stycznia 2011 11:42

MarSix
0
Wysłane: 27 stycznia 2011 11:46:34 przy kursie: 30,40 zł
Trakcja Polska
DM BZ WBK - Biznes
20 Sty 2011, 10:45

Akcjonariusze Trakcji Polskiej zgodzili się na emisję 72 mln akcji serii G, co oznacza zgodę na połączenie z litewską spółką budowlaną Tiltra. Przychody Trakcji Polskiej, po przeprowadzeniu fuzji z litewską spółką Tiltra, mogą w 2011 roku przekroczyć 2 mld zł. Prezes Radziwiłł liczy, że do fuzji między oboma podmiotami dojdzie w lutym, a od 1 marca wyniki Tiltry będą już konsolidowane w wynikach Trakcji Polskiej.

Taki wynik głosowania nie jest zaskoczeniem. Ty samym do finalizacji przejęcia brakuje już tylko zgody UOKiK, z którą nie powinno być problemu. Łączny portfel połączonych przedsiębiorstw sięga około 3,5 mld zł. Według zapowiedzi prezesa przychody w obecnym roku powinny sięgnąć 2 mld zł. Poza emisja akcji Trakcja wyemituję też obligacje o wartości 292,5 mln zł (zapadające w grudniu 20130 oraz zapłaci 152 mln zł gotówką. W efekcie bardzo mocno wzrośnie zadłużenie Trakcji, zwłaszcza że przejmowane podmioty działają na wysokiej dźwigni finansowej. Wyniki za pierwszy kwartał będą pierwszym momentem w którym ocenić będzie można kondycję finansową całej grupy kapitałowej. Nie jest znana wycena przejmowanych przedsiębiorstw, prawdopodobne jest pojawienie się w bilansie wartości firmy o dużej wartości.

MarSix
0
Wysłane: 17 marca 2011 15:52:58 przy kursie: 27,68 zł
Raport roczny za 2011 rok
Jednostkowy raport roczny 18-03-2011
Skonsolidowany raport roczny 18-03-2011

DM BOŚ podwyższył rekomendację dla Trakcji Polskiej do "akumuluj"
PAP - Biznes
16 Mar 2011, 10:30

16.03. Warszawa (PAP) - DM BOŚ w raporcie z 10 marca podwyższył rekomendację dla Trakcji Polskiej do "akumuluj" z "trzymaj", ustalając cenę docelową dla papierów spółki na 4,14 zł.

Raport wydano przy cenie 3,5 zł. W środę o 10.12 kurs spółki wyniósł 3,39 zł. (PAP)

Wyniki tuz tuz czego można się spodziewać ?

Canneled
0
Wpisów: 5
Wysłane: 18 marca 2011 10:06:42 przy kursie: 28,16 zł
Podejrzewałem że wzrostów, jednak w obliczu tych wyników to nie wiem, dlaczego mamy te wzrosty :)

www.bankier.pl/wiadomosc/Trakc...
www.bankier.pl/wiadomosc/TRAKC...

Nie wiem za bardzo jak się teraz zachować. Mam średnio po 3,95 czyli ciągle ponad 10% straty. Nie wiem czy te wyniki pociągną do góry kurs. Może spekuła uzna że trend się odwraca i wyniki będą lepsze w perspektywie tygodnia, dwóch. Nie wiem dodatkowo jak zinterpretować te wyniki. Co prawda skonsolidowany zysk netto, zysk operacyjny i skonsolidowane przychody w porównaniu z rokiem poprzednim są nieco niższe. Jedynie enigmatycznie brzmiące dla mnie ujęcie jednostkowe zysku netto jest wyższe niż w poprzednim roku.
Zastanawiam się teraz co zrobić. Czy jest szansa w krótkim (do 2tyg.) czasie wzrostu kursu? Jak alternatywę zastanawiam się nad wejściem w Nikkei przy obecnych wydarzeniach z Japonii powinienem odrobić te 10%... Co byście poradzili?

admiral
0
Wpisów: 112
Wysłane: 14 kwietnia 2011 09:52:09 przy kursie: 29,60 zł
14.04. Warszawa (PAP) - Analitycy DM BOŚ, w raporcie z 7 kwietnia, podwyższyli cenę
docelową dla akcji Trakcji Polskiej do 4,33 zł z 4,14 zł, rekomendacja "akumuluj" została
podtrzymana.

W dniu wydania rekomendacji za akcje spółki płacono 3,67 zł. (PAP)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE trakcja

6 7 8 9 10

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,389 sek.

mwwqimei
jfdcksgl
gphihplx
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
eejsatlc
filprlrx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat