PARTNER SERWISU
cgyrvpyz
16 17 18 19 20
anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 3 grudnia 2010 22:38:44 przy kursie: 3,09 zł
Z pierwszej fabryki granulatu ma być nie mniej niż 8 milionów przychodów rocznie, czyli przy planowanej rentowności zysku około 4 milionów. Przy obecnym koszcie kapitału dałoby to kapitalizację wynikającą z renty wieczystej na poziomie 30 milionów. Dyskontując to na dziś dostaniemy.... 26 milionów kapitalizacji. Wycena rynkowa to 24... Handel oponami pozwala wyjść obecnie no 0-,
Wraz z upływem czasu ma rosnąć pod swoją stopę dyskontową i ewentualnie zyski z handlu oponami. Spółka na dziś dzień nie jest w szczególny sposób niedoszacowana, raczej odwrotnie rynek dyskontuje pozytywny scenariusz.

Henryk_Anatol_Rzezucha
0
Wpisów: 179
Wysłane: 3 grudnia 2010 23:25:02 przy kursie: 3,09 zł
Nie rozumiem skad Ci wyszlo 30 milionów i czemu je pózniej dyskontujesz? Jesli 4mln na rok to przy P/E=10 (obecna srednia wycena na rynku), powinno byc 40mln. Zapominasz o drugiej lini produkcujnej na ktora dostali bezzwrotna dotacje 22mln. I nie uwzgledniasz zyskow z handlu oponami, ktore pojawia sie gdy zwiekszy sie sprzedaz (juz teraz jest rentowonosc jest kolo zera a przeciez sprzedaz sie zwieksza)

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 3 grudnia 2010 23:55:11 przy kursie: 3,09 zł
30 milionów wychodzi z konkretnej metody wyceny, a nie ze wskaźników. - PREMIA WIECZYSTA. Dalsze dyskonto wynika z wartości pieniądza w czasie. 30 milionów za rok jest warte za rok 30 milionów, ale 30 milionów za rok jest warte dziś już tylko 26 milionów. Dotacja będzie się w wyniku pojawiać przez okres amortyzacji, czyli pewnie kilkanaście lat. Dużego błędu się tutaj nie popełnia. Tak, nie uwzględniam zysku z opon, ale ciężko określić kiedy pojawi się znaczący wynik, tzn mający znaczenie przy 4 milionach. Dodałem Henryku nawet zdanie, że jak się będą pojawiać zyski z opon to kurs może urosnąć bardziej niż wynika ze stopy dyskontowej. :)
Moja wycena jest konserwatywna, tak jak założenie renty wieczystej o stałym powtarzalnym dochodzie - 8 milionów co roku. Natomiast nie ma w niej dyskonta na niekorzystne zdarzenia, nie ma uwzględnionych kosztów poniżej operacyjnych, czyli choćby podatki. Z resztą to taka wycena na serwetce i każdy powinien sobie ja zweryfikować i przyjąć inne założenia. TO jedna z wielu metod, ale bez szacowania, co jest jej niewątpliwą zaletą. Obiektywizm.

Edytowany: 4 grudnia 2010 00:36

Henryk_Anatol_Rzezucha
0
Wysłane: 4 grudnia 2010 06:37:23 przy kursie: 3,09 zł
Google na { metoda & "premia rentowa"} odpowiada tylko nieklarowną dla mnie definicją na stronie SW. Jesli mam prawidlową intuicje nt. tego co Ty rozumiesz jako premie wieczystą to błąd w Twojej wycenie polega na nieprawidlowym wyliczeniu kosztu kapitału. No ale nie sprecyzowałes Twej metody a w takich sytuacjach diabel tkwi w szczegółach.

Ja uzyje innego kryterium, w ktorym rowniez nie trzeba niczego szacowac. Mój wskaźnik to "Cena do Realnej Wartosci Ksiegowej" gdzie przez RWK rozumiem obecną WK plus dwa gwarantowane przez UE, choć jeszcze nie zaksiegowane, bezzwrotne dofinansowania. Ten wskaznik wynosi ok. 35%, co czyni ORL ekstremalnie niedocenionym wsrod zdrowych społek (nawet w samym dołku w lutym 2009 najtansze zdrowe spolki (MWT, IDM itd.) nie mialy nizszych C/WK)

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 4 grudnia 2010 08:29:52 przy kursie: 3,09 zł
Precyzyjne utrwalone brzmienie "tego czegoś" to Renta wieczysta (Perpetuity).
Najprostszy DCF świata.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 4 grudnia 2010 10:19:04 przy kursie: 3,09 zł
OK Henryk,

Renta wieczysta = zysk netto/koszt kapitału

Faktycznie uprościłem sprawę Wacka, biorąc sWacka. W przypadku tej spółki będzie to poniżej 10%, a nie jak liczyłem 13%. Poprawiam wycenę:
4 miliony zysku, 44 miliony kapitalizacji za rok, dyskontowane do dzisiaj daje 41 milionów. Należy tylko zwrócić uwagę, że 4 miliony to więcej niż prognozowany przez spółkę EBIT na 2011 to 3,5 miliona. Po odliczeniu podatku będzie około 2,8 miliona zysku, przy pominięciu kosztów finansowych. Teraz wyceniając spółkę otrzymamy: 31milionów za rok, i obecnie 28,8.

Teraz co do wycen majątkowych. Spółka prawdopodobnie otrzyma wspomniane dotacje, ale pomijając ryzyka wypadałoby każdą transzę zdyskontować do dziś.
Poza tym dla akcjonariusza mniejszościowego wyceny majątkowe powinny mieć znacznie mniejsze znaczenie niż dochodowe. Inwestor mniejszościowy może liczyć na dywidendę, natomiast nie ma żadnego wpływu na dysponowanie majątkiem i bez sprzedaży nie może liczyć na żadne profity. Trochę inaczej się to ma jak akcjonariusz większościowy zamierza upłynnić majątek, ale w przypadku spółki nie może być o tym mowy. Są na giełdzie spółki, które trwale notowane są poniżej kapitałów własnych nawet przy zdrowym bilansie. Zerknij jak wyceniane są wszelkiej maści fundusze. No, ale to już mój konserwatywny i pewnie kontrowersyjny pogląd.

Uprzedzając kolejny ewentualny zarzut:
Renta wieczysta nie uwzględnia wzrostu, ale przy tak młodym przedsiębiorstwie ocenić wzrost długofalowy jest ciężko, bo to w przypadku statupów czynnik bardzo losowy.

PS: Nie twierdzę, że spółka nie jest warta zainteresowania, bo jest...
Wyliczenie miało poglądowo pokazać, dlaczego odbywa się owo "sypanie"
Edytowany: 4 grudnia 2010 10:22

Henryk_Anatol_Rzezucha
0
Wysłane: 6 grudnia 2010 01:06:07 przy kursie: 3,09 zł
Dwie uwagi metodologiczne:
(i) przy uzyciu tej formuly: zarobki/stopa_dyskontowa, jesli zarobki zaczynaja sie w 2011 to formula ta podaje wartosc renty w roku 2010. Ergo, czy wstawisz zarobki 4mln czy 2.8mln, nie trzeba juz tego dyskontowac o 1 rok.
(ii) Wiem co to Wacek (WACC) ale co to sWacek? Wstawiles w mianowniku 9%, sensowna liczba, tylko ze... to nie jest koszt kapitalu ORL :) Takie wstawianie wazonego kosztu *obecnego* kapitalu spolki do wzoru ma sens tylko gdyby ten nowy zaklad mial finansowany z podobnych zrodel. Faktycznie kilka milionow PLN zebrali z emisji akcji i obligacji ale zdecydowana wiekszosc pieniedzy na nowy zakład jest z bezzwrotnej dotacji, dla ktorej koszt kapitału to -100% (minus sto procent), czyli całkowity koszt kapitału jest bardzo bezpiecznie ujemny. No i wzór na Rente Wieczysta szlag trafił :)

Jeden obiektywny czynnik dalszego wzrostu jest tu latwo zauwazyc - juz przyznaną dotacje na drugi zakład granulatu.

Zgadzam sie z Twoimi zastrzezeniami do C/WK - wiara w ten wskaznik zalezy od zaufania do [uczciwosci i kompetencji] zarzadu. W tej chwili nie widze powodow zeby ufac im mniej niz przecietnej spolce gieldowej (prezes aktywny w mediach, sprawia wrazenie przytomnego, obecnosc rzecznika na forach, zaklepali juz zbyt preparatu, technologia produkcyjna chyba nie jest fantazją skoro dziala w innych krajach, PARP to przyklepala wiec nie ma chyba w księgach zadnych smrodow itd.) Te fundusze o ktorych wspominasz najczesciej maja zupelnie nieprzejrzyste aktywa. Wsrod transparentnych spolek bez trupow w szafach, C/WK taka jak u Orla to okazja.

Aha, lepiej zebym sie przyznal, ORL to druga co do wielkosci pozycja w moim portfelu, powyzsze mozna wiec uznac za naganianie.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 6 grudnia 2010 01:44:39 przy kursie: 3,09 zł
(i)Zupełnie, nie. Przy liczeniu renty wieczystej należy wziąć już osiągnięty zysk netto. Jeśli ma być osiągnięty za rok, to trzeba to zdyskontować do chwili obecnej aby otrzymać Net Present Value (NPV)

(ii)W serwisie wykorzystujemy coś, co WD nazwał sWACC. Różnica polega na tym, że jako dług brane są całe zobowiązania w tym także rozliczeni międzyokresowe, gdzie chowa się dotacja. Jeśli zaś chodzi o koszt kapitału tu możemy dyskutować. Za rok prawdopodobnie bilans wiele się nie zmieni. Nawet jak wpłynie kilkadziesiąt milionów dotacji i z nich powstanie zakład, to nadal ta kwota pozostanie poza kapitałem własnym w rozliczeniach międzyokresowych. Z tego powodu struktura będzie bardzo zbliżona. Dotacja nie wpłynie na kapitał, ani na dług odsetkowy. Ciężko wyrokować co się stanie z kredytami, czy nie będzie emisji itd, ale do wyliczenia można założyć, że zostaną na tym samym poziomie. Do celów wyceny dochodowej takie podejście jest prawidłowe. Nowe aktywa, które wypracują zysk netto sfinansowane są kapitałem obcym, ale nie oprocentowanym i do liczenia kosztu kapitału nie są brane pod uwagę. Także wzór i wycenę można spokojnie zastosować.

(iii)Merytoryczna polemika nie może być nazwana naganianiem.
Edytowany: 6 grudnia 2010 01:46

Henryk_Anatol_Rzezucha
0
Wysłane: 6 grudnia 2010 04:01:59 przy kursie: 3,09 zł
(i) Ależ jak najbardziej, owszem. To jest b. prosta do wyliczenia suma szeregu geometrycznego. Sprawdź lub zawierz mędrcowi google. Wstukaj {present value perpetuity}, pierwsza odpowiedz to www.netmba.com/finance/time-va... . Pierwszy przeplyw 'C' jest tam w okresie nr. 1, a present value odnosi sie do okresu zero. Przy okazji, NPV to nie to samo co "zdyskontowane PV".

(ii) Nie znam sie na ksiegowosci wiec trudno mi rozmawiac jezykiem Twojego wpisu. "Nawet jak wpłynie kilkadziesiąt milionów dotacji i z nich powstanie zakład, to nadal ta kwota pozostanie poza kapitałem własnym" - jesli to prawda to masz racje ale w takim wypadku jest to jakis feler reguł zaksiegowania. " Nowe aktywa, które wypracują zysk netto sfinansowane są kapitałem obcym, ale nie oprocentowanym i do liczenia kosztu kapitału nie są brane pod uwagę" - ale w potocznym rozumieniu tego slowa to nie jest "obcy" kapital tylko wlasnosć spolki. Jesli spolka nie uzywa "wlasnego" kapitalu do generowania zysku to dyskontowanie tychże zyskow kosztem "własnego" kapitału trąci kazuistyką... Na chlopski rozum, to czy obligacje ORL placą powiedzmy 5 czy 10 procent, nie robi duzej roznicy dla wartosci spolki, ale jesli to wsadzisz to wzoru na Rente wieczysta, to spolka sie robi dwa razy drozsza lub tansza (nie calkiem dwa, ale ten rzad wielkosci)

Przy okazji - jak wyliczacie oprocentowanie (koszt kapitalu) dla zobowiazan miedzyokresowych? Zakladacie zero? Stope wolna od ryzyka?

(iii) Może być :)

PS. Dziekuje za tak pozna odpowiedz (sam pisze z innej strefy czasowej)

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 6 grudnia 2010 08:31:33 przy kursie: 3,09 zł
(i) Głupotę napisałem... Masz rację. Zaćma mnie dopadła. Zrobiłem to mechanicznie bez zastanowienia nad sensem takiego działania.

(ii)Moim zdaniem nie jest to feler i nie jest to własność spółki. Jeśli by była, to mogła by tym kapitałem swobodnie dysponować, łącznie z wydaniem kasy na nagrody roczne. Cel jest określony i otrzymane środki spółka jest zobowiązana wydać w sposób określony we wniosku. Ja widzę inny problem - ustalenie wag. Pytanie brzmi czy dla określenia kosztu kapitału obcego należy wziąć zapłacone odsetki i podzielić:
a) całkowite zobowiązania
b) zobowiązania odsetkowe

W wariancie a) gdy wzrośnie kwota zobowiązań przez wpływ dotacji mnożnik dla kapitału własnego będzie dużo mniejszy niż w wariancie b) gdzie w zasadzie pozosta.
Pytanie o rozliczenia międzyokresowe prosiłbym skierować raczej do WD, abym czegoś znów nie pokręcił.

(iii) Mam nadzieję, że nie uważasz iż stało się tak naszym forum w szczególności jeśli chodzi o moderatorów.

robertza
0
Wpisów: 5
Wysłane: 6 grudnia 2010 16:23:49 przy kursie: 3,10 zł
A sypanko dalej trwa, ktoś o 15.25 wywalił sporo papiera

noise
0
Wpisów: 281
Wysłane: 6 grudnia 2010 16:54:58 przy kursie: 3,10 zł
To chyba raczej nie jest ten sypacz co przedtem, bo miał jeszcze okazję sypnąć później po 3 i nie skorzystał. Od dłuższego czasu stało 10k na S na 3,17 i dzisiaj przestało stać. Angel Sądzę, że komuś się skończyła cierpliwość i tyle...

noise
0
Wpisów: 281
Wysłane: 14 grudnia 2010 09:35:55 przy kursie: 2,88 zł
Cytat:

Zarząd ORZEŁ S. A. informuje, że w okresie styczeń - listopad 2010 r. Spółka według wstępnych wyliczeń zrealizowała przychody na poziomie 23 520 tys. PLN, co stanowi 149,5 % przychodów analogicznego okresu ubiegłego roku, oraz 110 % prognozowanych przychodów w całym 2010 roku.

www.newconnect.pl/?page=1045&a...

magnat
0
Wpisów: 598
Wysłane: 19 grudnia 2010 00:05:06 przy kursie: 2,93 zł
komunikat przeszedł właściwie bez echa. a tam jest jedno dodatkowe ważne stwierdzenie , zrealizowano po 11 miesiacach 110 % prognozy na cały rok. to juz miłe a po drugie pokazuje ze zarzad i spółka maja nastawienie konserwatywne. i wola niedoszacować niz przeszacować

i to lubie

magnat
0
Wysłane: 20 grudnia 2010 13:53:57 przy kursie: 2,90 zł
prezes szacuje ze prognozy na rok 2010 , mogą zostać przekroczone o ok. 20%

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 20 grudnia 2010 13:55:32 przy kursie: 2,90 zł
Proszę o linka do źródła tej informacji.

magnat
0
Wysłane: 20 grudnia 2010 14:32:16 przy kursie: 2,90 zł
WatchDog napisał(a):
Proszę o linka do źródła tej informacji.
Orzeł Opony spokojny o wyniki br.

DI
Puls Biznesu, pb.pl,14.12.2010 09:48

Notowana na rynkach New Connect i Catalyst spółka Orzeł Opony osiągnęła po 11 miesiącach br. 23,5 mln zł przychodów. To o 10 proc. więcej niż spółka prognozowała na br. i 49,5 proc. więcej niż w w analogicznym okresie roku 2009.
"Jesteśmy pozytywnie zaskoczeni. (...) Mogło być jeszcze lepszej, ale nasi dostawcy nie mieli odpowiedniej liczby najbardziej popularnych opon, a nasze zapasy wyczerpały się" – powiedział Jacek Orzeł, prezes oponiarskiej spółki. I dodał: "Jeśli w grudniu przychody będą na poziomie zgodnym z naszymi założeniami, przekroczą o 20 proc. prognozę z początku roku i będziemy musieli zrewidować nasze prognozy na cały rok 2010".
...

Kod:
[moderator] magnat SW nie ma licencji na publikacje pełnych informacji z pb.pl zapewne ty też nie. Proszę o cytowanie informacji zgodnie z prawem autorskim, czyli z podawaniem linka do informacji wraz z ZAJAWKĄ jej treści.
W wielu swoich postach łamiesz to prawo. Wszelkie takie posty beda kasowane

Edytowany: 21 grudnia 2010 21:02

del20110217
0
Wpisów: 211
Wysłane: 21 grudnia 2010 14:57:16 przy kursie: 2,89 zł
Witam,
No to można było sobie zrobić arbitraż na Orzełku. Ktoś chce szybko zejść z 30.000 papiera, ale nieststy, papierek nie jest zbyt płynny.
pozdr

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 22 grudnia 2010 12:47:31 przy kursie: 2,90 zł
Jest to najwyraźniej ten sam sypacz, który wcześniej rzucał w rynek akcje. Pocieszające jest to, że poza nim praktycznie nie ma podaży. A na akcjach już się chyba wysypał.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

daroo
0
Wpisów: 96
Wysłane: 22 grudnia 2010 17:02:48 przy kursie: 2,90 zł
ORZEŁ SA: Podwyższenie kapitału zakładowego – rejestracja przez Sąd Gospodarczy w Lublinie akcji serii D
LINK

Czy to konkretyzuje jakoś termin asymilacji?
Przyjacielowi z PDA na S została już mniej niz połowa na szczęście, jesli nie zdąży przed asymilacją to znów będzie kurs zrzucał.
Może to być ten sam co poprzednio akcje zrzucał - i oby tak było - ale jedno mnie zastanawia - dlaczego tamten był ukryty, a ten nie? Eh?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

16 17 18 19 20

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,148 sek.

hbjqtbaq
glesahpq
tizhqecn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
pdviotfj
jltdbhvu
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat