PARTNER SERWISU
avuzqbvb
59 60 61 62 63
dolarman
0
Wpisów: 594
Wysłane: 16 grudnia 2010 18:10:14 przy kursie: 15,50 zł
mark62 napisał(a):
Domyślam się że już nikomu nic się nie chce napisaćAnxious powoli dochodzimy do stadium rozpaczyd'oh!

Stadium rozpaczy może być adekwatne do sytuacji na OILu. Tu na razie panuje frustracja..

mark62
0
Wpisów: 123
Wysłane: 16 grudnia 2010 18:16:40 przy kursie: 15,50 zł
tak przesadziłem trochę...frustracja to to lepsze określenie salute

lewsey
0
Wpisów: 137
Wysłane: 16 grudnia 2010 18:26:31 przy kursie: 15,50 zł
Panowie, więcej optymizmu:hello1 Przeczekamy ten kryzysik, poczekamy na info z Brunei i dopiero wtedy zaczniemy się cieszyć/strzelać w łeb. Ja dla poprawienia humoru pojechałem dzisiaj kupować prezenty dla rodzinki, polecam taki relaks dla wszystkich zawiedzionych obecną sytuacją KOV na GPW. Nie polecam natomiast nikomu kto ostatnią złotówkę zapakował w KOV(ale czy są tacy desperaci??)

ajatallach
0
Wpisów: 15
Wysłane: 16 grudnia 2010 18:47:17 przy kursie: 15,50 zł
Cokolwiek nie napiszecie, jakiejkolwiek prezentacji oni nie zrobią - nie ruszy to kursu. Mnie osobiscie znudziło sie czytanie wypowiedzi w tym watku. Póki co trzeba cierpliwie czekać na wyniki testów (pozytywne oczywiście) lub na kolejna rekomendację :)

wiwo
0
Wpisów: 18
Wysłane: 16 grudnia 2010 19:45:13 przy kursie: 15,50 zł
Panowie jak traktujecie Kov jako inwestycje długoterminową to lepiej nie wchodźcie na notowania codziennie.Po co się stresować. Prawda jest taka że dopóki papieru nie sprzedamy to jest to tylko i wyłącznie starta papierowa. Jeśli wyniki badań odwiertów w Brunei będą pozytywne a w to przecież wierzymy to wszystko sobie powetujemy i to z nawiązką. Mnie osobiście nie dziwi brak zainteresowania papierem-bo raczej w najbliższych dniach żadnych zanczących newsów nie będzie a w związku z tym po co ktoś ma zamrażać gotówkę jak w tym czasie może nią obracać i zarabiać. Uzbrojmy się jeszcze w cierpliwość to chyba jest najrozsądniejsze rozwiązanie.

Tytan
0
Wpisów: 464
Wysłane: 16 grudnia 2010 20:02:17 przy kursie: 15,50 zł
W związku z tym iż zapanowała cisza po ostatniej huśtawce na papierach" KOV pozwolę sobie na chwilę refleksji, która też ma związek bezpośrednio z ceną akcji, a która może wiele wyjaśnić. Otóż byłem byłem biernym uczestnikiem konferencji naukowej w Kazimierzu Dolnym poświęconej (skrótowo) etyce w biznesie. Początek konferencji zaszczycił ks.kardynał J. Glemp, oraz było obecnych wiele autorytetów polskiej nauki naszych czołowych uniwersytetów i uczelni. Poruszono między innymi problem toksycznych papierów wartościowych. "Toksy" tak ich powinniśmy nazywać wprost i tej nazwy będę używał i proszę forumowiczów o to samo, aby rzeczy nazywać po imieniu. Otóż na światowych rynkach jak stwierdził jeden z naukowców jest ich 25%. A ile jest ich na polskiej giełdzie 60%, 80%? Hulaj dusza piekła nie ma. Właśnie toksy wywołały i wywołują światowy kryzys gospodarczy. Na naszej giełdzie również kryzys etyczny, kompletny brak zaufania do firm. Co to jest "toksy"- własny wirtualny "wypuszczany" pieniądz firmy, toksyczny papier wartościowy, którego cena i ilość wynika z potrzeby lub chciejstwa firmy na zaspokojenie swoich polanów nie koniecznie zawsze biznesowych. Najgroźniejsze toksy(czysta trucizna finansowa) dla inwestora giełdowego to opcje pracownicze, opcje dla menadżerów firm i niezrealizowane obietnice. My naiwni za te nic nie warte puki co toksy dajemy prawdziwe pieniądze. W rekach menadżerów KOV jest takich 7,6% czyli 30 681 954szt. z ogólnej puli akcji, na razie, jeżeli się mylę to niech mnie pan Jakub K. poprawi. Ogromna wręcz niewyobrażalna ilość toksycznych papierów czekających na upłynnienie. Chyba się domyślacie dlaczego pan Jakub zdyscyplinował kadrę i poprosił (tak myślę) by powstrzymała się na jakiś na bliżej nieznany nam czas wypuszczaniem swoich toksy do obrotu. I chyba odbyło się to z dobrym skutkiem, bo jak każdy zauważył co nieco drgnęło. Było i skończyło się. Toksy to zaraza polskiej giełdy, nie tylko. Papierem wartościowym stają się dopiero, gdy firma wykaże się zyskiem lub aktywami. Na razie w przypadku KOV aktywa to parę procent na Ukrainie. Więc wielu się tego toksy pozbywa zamieniając je nawet na "lichy pieniądz" ale zawsze pieniądz. Takim permanentnym przypadkiem do codziennej obserwacji wypuszczającym prawie na bieżąco toksy w formie "opcji dla kadry" na naszej giełdzie jest PEKAO, dlatego ta cena stoi w miejscu, a kadra tegoż na bieżąco swoje toksy upłynnia lub nimi gra. Oby tak się nie działo na KOV czego Wam inwestorom i sobie życzę. To jest mój debiut na tym forum, proszę o wyrozumiałość. Próbowałem bardzo syntetycznie, a i tak wyszło za wiele. O etyce warto stale i permanentnie, namawiam forumowiczów, bo to podstawowa rzecz której zwłaszcza na polskiej GPW brakuje zewsząd.

dadek
0
Wpisów: 190
Wysłane: 16 grudnia 2010 21:44:21 przy kursie: 15,50 zł
No proszę pierwszy post a jaki ładny :)
W sumie faktycznie może potwierdzać fakt zakazu sprzedaży akcji pracowniczych (pytałem kiedyś na forum po co zabraniać pracownikom sprzedawać papiery firmy niby tak perspektywicznej jak KOV ?)zwłaszcza gdy trzeba wydać kaskę na święta.
Problem może być jedynie taki, że skoro ci co chcieli to już weszli w spółkę i załadowali pod korek to podaż znacznie może przewyższyć popyt a wtedy zwała na całego.
Inna sprawa, że jeżeli firma faktycznie ma perspektywy ( a niewątpliwie wiedzą o tym pracownicy ) to nikt poniżej 1,5 zł nie będzie oddawał (osobiście wolałbym pożyczyć kasę od rodziny niż stracić jakieś 50% zarobku w skali nawet pół roku czy roku).salute

amasny
0
Wpisów: 6
Wysłane: 16 grudnia 2010 22:47:58 przy kursie: 15,50 zł
Tytan napisał(a):
W związku z tym iż zapanowała cisza po ostatniej huśtawce na papierach" KOV pozwolę sobie na chwilę refleksji, która też ma związek bezpośrednio z ceną akcji, a która może wiele wyjaśnić. Otóż byłem byłem biernym uczestnikiem konferencji naukowej w Kazimierzu Dolnym poświęconej (skrótowo) etyce w biznesie. Początek konferencji zaszczycił ks.kardynał J. Glemp, oraz było obecnych wiele autorytetów polskiej nauki naszych czołowych uniwersytetów i uczelni. Poruszono między innymi problem toksycznych papierów wartościowych. .................................

spam1

Może nie do końca zrozumiałem Twoje przesłanie, ale moim zdaniem wybrałeś zły wątek na takie rozważania. Przecież spółka za pieniądze pozyskane od inwestorów dużo robi - wykonuje konkretne prace, regularnie podaje postęp w raportach na stronie internetowej. Do tego jeszcze przedstawiciel na tym forum się wypowiada. Moim zdaniem określenie "toksyczny" jest całkowicie nie na miejscu.

santa
Edytowany: 16 grudnia 2010 22:52

dadek
0
Wysłane: 16 grudnia 2010 23:01:07 przy kursie: 15,50 zł
"Toksyczne" są akcje pracownicze, którymi płaci spółka za ogromne zaangażowanie wave
Jakbyś zarabiał 1 tys i dostał dodatkowo 1 tys akcji notowanych po 1,7 no to po ich sprzedaniu miałbyś 2,7 tys.binky . A akcje "toksyczne" mogą być w takich momentach jak teraz na KOV gdy popyt się trochę przymulił a ty jako pracownik musisz i tak sprzedać, żeby zapłacić kolejną ratę za nowy domek (niestety wówczas zaczyna przeważać podaż nad popytem i kurs leci w dół).
To mój tok rozumowania, który wydaje się być dosyć słuszny, jeśli się mylę to proszę o sprostowanie :)
Co do spółki myślę, że ma duży potencjał więc pozostaje czekać :)

del-201504191
0
Wpisów: 854
Wysłane: 17 grudnia 2010 00:35:01 przy kursie: 15,50 zł
Dyskusja raczej odbiegła od głównego tematu wątku.
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl

dadek
0
Wysłane: 17 grudnia 2010 00:41:42 przy kursie: 15,50 zł
Może faktycznie odbiegła, ale też wydaje mi się, że tłumaczy w pewien sposób zachowanie kursu KOV-a.

Tytan
0
Wpisów: 464
Wysłane: 17 grudnia 2010 01:22:50 przy kursie: 15,50 zł
Muszę się odnieść tytułem wyjaśnienia do uwagi "amansy". Oczywiście jeżeli chodzi o etykę na giełdzie to akurat KOV jest znaczącym przykładem etycznego postępowania na naszej giełdzie, gdzie obecnie w zmasowanej formie rządzą wilcze prawa, z szacunkiem odnoszę się do działań i kultury pana Janusza Korczaka jednego z "oficerów kadry" KOV. Napisałem o "toksy" dla ogólnej wiedzy o mechanizmach i skutkach jego działania. KOV był pretekstem, bo tu widzę pewne działania etyczne, zaznaczam pewne, ale i tak KOV może być wzorem dla wspaniałej większości naszych spółek i z tym się chyba zgodzicie. Z tej racji jestem również zainteresowany tą spółką mimo świadomości ryzyka inwestycyjnego. Moje wywody nikomu nie zaszkodzą, a to co nam nie zaszkodzi to nas wzmocni, będziemy bardziej czujni. Toksy (wirtualny pieniądz firmy, toksyczny papier wartościowy) jest stałym i jednym z podstawowych elementów gry (czyt: pozyskiwania środków) na giełdzie. My głównie toksami obracamy i często pozostają nam one i tylko one zamiast gotówki jak firma postępuje nieetycznie z inwestorami. Jako niechlubny przykład mogę podać inną poszukiwawczą spółkę. Można przyznać, ogólnie mówiąc, że pewne zasady często u podstawy planu firmy są nieetyczne jak np: opcje dla kadry menadżerskiej; spłacanie zadłużenia naszymi pieniędzmi tłocząc toksy na giełdę, robi to systematycznie i bez pruderii ostatnio JAGO(nie tylko, wiele firm), robił to nagminnie bez żenady np. Krauze; składanie deklaracji o szumnych planach firmy a później następuje jedynie nieetyczne zagarnianie naszych pieniędzy w różnej formie przez kadrę itp. itd., to się wszystko kumuluje i odbija nam czkawką. A niestety kadra i tu jest ten kamyczek nieetyczny, nagminny w założeniach właścicieli wielu firm, banków i instytucji, powinna być dobrze opłacana z własnych środków, a kredyt w postaci sprzedawanych nam toksy powinien pójść w całości na inwestycje które zamienią się z czasem w prawdziwe papiery wartościowe powiększone o zyski, które w każdej chwili będziemy mogli wymienić na niespekulacyjny zdrowy pieniądz. Dane nam sposoby środki i metody sprawdzania firmy nie są w stanie prześwietlić nieetycznych myśli i czynów ich właścicieli, więc musimy każdym momencie to wytykać i napiętnować, aby miło sens inwestowanie z mniejszym niepokojem. Pozdrawiam cierpliwych w czytaniu moich postów, to jeszcze moje początki, następnym razem będę się starał bardziej streszczać.

zabapinkfloyd
0
Wpisów: 514
Wysłane: 17 grudnia 2010 09:06:53 przy kursie: 15,70 zł
Bardzo ciekawe pościki Tytan, dają dużo do myślenia :)
I nie zgadzam się że odbiegają od tematu.

MaximusMinimus
0
Wpisów: 344
Wysłane: 17 grudnia 2010 09:09:34 przy kursie: 15,70 zł
Dzisiaj Prezes AED OIL wydał oficjalny komunikat, dotyczący działań spółki (ciekawe, czy zdobywanie nowych maksimów dolnych go do tego nakłoniło). Są w nim ujęte postępy dotyczące przygotowań do testów odwiertów z bloku L. Tak więc:
- program oraz wzór testów jest już gotowy
- cała instalacja dotrze na miejsce testów 23 grudnia
- szyb do testowania jest konstruowany (or smthng like this)
- odpowiednie oprzyrządowanie zostało już zamówione i jest aktualnie wytwarzane
- (coś o sprzęcie, że jest gotowy do mobilizacji)

Prezez pisze, że jest pewien dotrzymania terminu testów oraz wspomina o polu Jerudong, które miałoby już przynosić dochód w 2012r.
Cieszę się niezmiernie, że Partnerzy mają dużą szansę dotrzymać terminów tym razem. Poczekam...

Źródło:
www.asx.com.au/asxpdf/20101217...

lewsey
0
Wpisów: 137
Wysłane: 17 grudnia 2010 09:29:00 przy kursie: 15,70 zł
TYTAN poruszyłeś bardzo ważny temat dotyczący inwestowania/grania na giełdzie. Moim zdaniem mówienie o etyce to walka z wiatrakami. Być może osoby z tego forum wezmą sobie to do serca i będą postępować etycznie, lecz masa spekulantów już nie, gdyż oni z tego żyją. Śledzę jeszcze codziennie Tauron i to co tam się działo przechodzi ludzkie myślenie. Dochodziło tam do tzw. "fixingów cudów", mianowicie po całodniowych wzrostach uwalali kurs na fixingu o 10,12 a nawet 15 groszy. Były też dni, w których wyciągali na fixingu kurs w górę aby uwalić go na początku dnia lub na kolejnym fixingu. Oczywiście mówienie o etyce jest potrzebne dla świadomości społeczeństwa ale niczego tu nie wskóramy.

zabapinkfloyd
0
Wysłane: 17 grudnia 2010 09:59:36 przy kursie: 15,70 zł
A niby kim jest spekulant ?
Ustawienie kilku ofert kupna po coraz niższych cenach i kilku ofert sprzedaży po coraz wyższych cenach jest typową spekulacją :)

Zassane z wiki

Spekulacja – jeden z rodzajów transakcji sprzedaży określonej rzeczy. Celem spekulacji jest osiągnięcie określonego dochodu poprzez wykorzystanie przewidywanych zmian cenowych w określonym czasie pomiędzy danym terminem zawarcia określonej umowy, a jej terminem realizacji. Przedmiotami tych transakcji są najczęściej dobra materialne, nieruchomości oraz papiery wartościowe. Cechą spekulacji, w odróżnieniu od np. arbitrażu jest niepewność.

---

Co prawda nie jest to może typowy przykład spekulacji ale o to ci chyba chodziło.

To że na kov każdy spekuluje jak potrafi to jest normalne :)
Jeśli ktoś chce kupić sporo papierów to prędzej czy później zwali kurs w dół o ile oczywiście nie ma trendu wzrostowego na papierze.

Cały problem w obecnej chwili polega na tym że większość osób które zainwestowały w kov nie mają pojęcia o zarządzaniu swoimi oszczędnościami i wydały wszystko lub prawie wszystko.

Kov jest całkiem przyzwoitą spółką jeśli chodzi o możliwość ciągłego zarobku na niej a to że kurs jest poniżej debiutu to zupełnie inna sprawa.

Na kov można praktycznie zarabiać każdego dnia, wystarczy tylko podejść do tego na spokoju i nie być zachłannym.

Redface
PREMIUM
0
Grupa: Emitent
Wpisów: 391
Wysłane: 17 grudnia 2010 10:13:36 przy kursie: 15,70 zł
Tytan napisał(a):
(długie było o 'toksach')

Pozwolę się z kolegą zupełnie nie zgodzić. Bo jak się coś pisz, to trzeba dobrze sprawdzić... O jakich toksach mówimy w przypadku KOV? Czy spółka kiedykolwiek 'drukowała' akcje/opcje dla pracowników po cenach odbiegających od rynkowych? Oczywiście, że nie. Co więcej, zdecydowana większość opcji z obecnej puli została wyemitowana po cenie z debiutu z IPO, a objęci nią pracownicy/kadra mogą je realizować w dłuższym horyzoncie (1/3 po podpisaniu, 1/3 po roku i 1/3 po dwóch). Czyli to także kadra/pracownicy finansują działalność spółki, prawda? Dodam, że każdy może sprawdzić, ile akcji kadra kupiła w IPO - jedziemy wszyscy na tym samym wózku.
Rozumiem, że z Twojego punktu widzenia mniej toksyczne jest podejście takie, że po prostu płacimy ludziom rynkowe wynagrodzenie w całości w gotówce (bez opcji), a za całość - w związku z tym, że spółka nie ma zysków - płacą akcjonariusze?
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

zabapinkfloyd
0
Wysłane: 17 grudnia 2010 10:22:43 przy kursie: 15,70 zł
Myślę że Tytan chciał się jedynie podzielić swoją wiedzą zdobytą na szkoleniu o którym mówił :)
Natomiast chyba zbyt pochopnie wypowiedział się o prawie całym rynku i o kov.

Redface
PREMIUM
0
Grupa: Emitent
Wpisów: 391
Wysłane: 17 grudnia 2010 10:26:46 przy kursie: 15,70 zł
dadek napisał(a):
"Toksyczne" są akcje pracownicze, którymi płaci spółka za ogromne zaangażowanie wave
Jakbyś zarabiał 1 tys i dostał dodatkowo 1 tys akcji notowanych po 1,7 no to po ich sprzedaniu miałbyś 2,7 tys.binky . A akcje "toksyczne" mogą być w takich momentach jak teraz na KOV gdy popyt się trochę przymulił a ty jako pracownik musisz i tak sprzedać, żeby zapłacić kolejną ratę za nowy domek (niestety wówczas zaczyna przeważać podaż nad popytem i kurs leci w dół).
To mój tok rozumowania, który wydaje się być dosyć słuszny, jeśli się mylę to proszę o sprostowanie :)
Co do spółki myślę, że ma duży potencjał więc pozostaje czekać :)

Witam,
Czy ja czegoś nie rozumiem? Mam sobie spłacić 'ratę za domek' ze straty, jaką zrealizuję sprzedając akcje objęte w programie opcji po 1.89zł?
Powtórzę: KOV nigdy nie emitował opcji za darmo, tudzież po cenach odbiegających od rynkowej (w chwili emisji). Dla większości uczestników programu sprzedaż akcji z opcji dziś oznaczałaby stratę...
Poza tym - drodzy autorzy teorii spiskowych - mamy jeszcze obowiązki informacyjne, prawda? Każda konwersja opcji wiązałaby się z emisją akcji, a możliwość ich sprzedaży - z dopuszczeniem akcji do obrotu. Przecież te kwestie podlegają bezwzględnej publikacji... Sprzedaż akcji przez insidera (każdy uczestnik programu opcyjnego jest za takiego uznawany) również podlega obowiązkowi raportowemu.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

lancet
0
Wpisów: 188
Wysłane: 17 grudnia 2010 11:03:17 przy kursie: 15,70 zł
Parę razy pisałem o bliżej nie określonej "nienawiści do spółki" przy tych masywnych, niczym nieuzasadnionych zwałach. Nie mam najmniejszej wątpliwości, że na tej spółce siedzi kapitał spekulacyjny /żaden inwestor tak by nie rozgrywał tej spółki/. Śmiem twierdzić, że właśnie nadmierna transparentność tej spółki, jak na warunki naszej giełdy, powoduje takie zachowanie spekuły, która uwielbia niedopowiedzenia i właśnie takie "toksy" o których pisał Tytan. Spekulant to kasiasty dobry psycholog, a psychologia, szczególnie "tłumu" to skomplikowane zjawisko socjotechniczne. "Oni" mając na widelcu taką spółkę, która ogłasza wszem i wobec o przewidywanych terminach swoich ewentualnych sukcesów, prowokuje ich do takiego rozgrywania. Jak się ma dużo kasy i akcji to na kontrolowanych zwyżkach, można zrobić prawdziwy majątek, a wiadomo, że start z niższego poziomu daje większe możliwości.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

59 60 61 62 63

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,457 sek.

tergpukc
hmmxdnkc
lnpgcmav
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qbpkxzeb
wnxroopx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat